Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.

Test av termos

fritid uppdaterad 22:e Februari, 2017, Baserad på 4 testkällor.

En termos är bra att ha när du, exempelvis, ska ut på vandring, på skidsemester eller ut med barnen i skogen. Termosen ska då kunna hålla temperaturen hos den varma dryck du valt att ta med dig och inte låta drycken bli kall, innan du hinner dricka den. Termosen bör även vara stöttålig och inte gå sönder/börja läcka om du skulle tappa den. En termos kan ha tre typer av korkar: Skruvkork, pop up-kork och snäppöppning. Pop up-korkarna är enklast att servera ur och de är lättast för barn att hantera. I en termos kan man även hålla kalla drycker kylda under en längre tid. Man bör akta sig för att hälla i kolsyrad dryck i termosen, då den kan ”explodera” och tänk också på att kaffe och choklad ger en beläggning på insidan av termosen. Var därför noga med att rengöra termosen så snart du kommer hem!

Test.se rekommenderar

Vacuum Flask - bäst i test bland Termos 2017
Vacuum Flask, bäst i test.

Vacuum Flask -  Här på Test.se har vi valt att rekommendera Asaklitt Vacuum Flask, trots att den inte blivit vinnare i något test, utan endast hamnat på andraplats. Anledningen till detta är testvinnaren från senaste testet, Isolierflasche (från Rusta), inte längre finns att köpa. Vacuum Flask från Clas Ohlson finns dock kvar på marknaden och blir därför vår rekommendation. Det är en termos i rostfritt stål med automatkork och fodrad kopp. Dess hällfunktion är bra och värmehållningen likaså. Efter en timme är innehållet 93 grader, efter 4 timmar är det 87 grader och efter 8 timmar är… Läs mer

Se pris Se pris

Termos - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Kaffebryggare

UPPDATERAD 19:e Juli, 2017

Kaffekvarn

UPPDATERAD 29:e Juni, 2017

Kapselmaskiner

UPPDATERAD 11:e Januari, 2017

Bryggkaffe

UPPDATERAD 21:e September, 2015

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Reportr.se

Publicerad

En bra termos ska väga så lite som möjligt, vara lätt att packa ned, vara enkel att greppa, rengöra, öppna, försluta och gärna vara billig. Framför allt ska den drygt hundra år gamla uppfinningen vara hållbar och behålla värmen så länge som möjligt. Reportr har låtit sin testavdelning testa åtta olika och slumpvis utvalda termosar för att ta reda på vilken av dem som klarade sig bäst. Vid fallprovet uppstod någon form av skada på samtliga modeller. Efter endast tre registrerade fallprov sprack exempelvis korkarna på såväl Vildmark som Easy Line, vilket gjorde att de därefter blev helt oanvändbara. Bästa termosen i testet är Isolierflasche, trots att den är klumpig. Den kostar endast 69 kronor och bevarar värmen nästan lika länge som den 280 kronor dyrare Thermos Light & Compact (det skiljer endast en eller ett par tre grader). Den är dessutom utrustad med en tryckknappskork. Isolierflasche håller innehållet varmt länge. Efter ca 1 timme: 95C och efter 4 timmar: 89C. Efter 4 timmar i 16 minusgrader: 88C. Det är lätt att skruva på korken, men man måste ha ett stort grepp om flaskan. Dessutom är korken svår att ta isär för rengöring.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat tio olika termosar som kostar mellan 70 kronor upp till 300 kronor. De flesta termosarna i testet rymmer mindre än vad som angivits och en del är mycket svåra att rengöra. IKEA Volym och Jula Kayoba är lika dåliga på att hålla värmen och IKEAs blir även ljummen på  utsidan. Thermos, den dyraste men ändå bästa modellen, klarade av att hålla värmen bäst. Termosen är även lätt att öppna och stänga, samt att hälla ur. Den har dessutom en “snäpp”-öppning som stängs automatiskt när muggen skruvas på. Det är även lätt att greppa om termosen och den är enkel att hälla ur. Stabilotherms modell – Okrossbar ståltermos – har ett bra grepp för normalstora händer, men det är svårt att se markeringarna för öppen/stängd på skruvkorken. Det blir även lite ”efterdropp” när man hällt färdigt. Stabilotherm erbjuder fem års garanti för sin termos. På testets tredjeplats hamnade Coop med sin modell Cookware. Det är svårt att öppna och stänga “snäpp”-öppningen, samt att termosen är svår att hälla ur.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju termosar, som man hoppas ska hålla temperaturen, vara stryktålig och inte läcka. Klassikern Thermos Light & Compact är den termos som håller värmen bäst. Thermos kan hålla dryckens temperatur i flera timmar – en 100 grader varm dryck, håller 86,2 grader efter tre timmar i en omgivning på 10 minusgrader. Även stöttåligheten var hög hos Thermos. Samtliga termosar har fått falla från en meters höjd i tre olika riktningar. Thermos var den enda som klarade alla fallen utan läckage. IKEAs termos, däremot, höll inte värmen speciellt bra och började läcka i stöttålighetstestet, efter att den fallit med toppen nedåt. Thermos är, som sagt, testets vinnare och har fått högsta betyg i samtliga deltester. Det var även termosen som höll värmen bäst! Stabilotherm hamnade på andraplats i testet och det är en prisvärd termos, som håller värmen bra och den väger inte speciellt mycket. Det förekom dock mindre läckage vid stöttålighetstestet. Tredjeplatsen har gått till Lifeventure TIV Vacuum och även denna termosen började läcka lite grann vid stötprovet.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 12 ståltermosar som har en volym på en halvliter. Thermos, som blivit testvinnare, är den dyraste termosen i testet, men också den bästa. Drycken du valt att ha med dig är fortfarande rykande het efter hela sex timmar och även om Thermos är halvfull, håller drycken en relativt hög temperatur efter så lång tid. Testet visar också att en del av de billigaste termosarna klarar av att hålla värmen bra. Asaklitt från Clas Ohlson kostar inte mer än hundra kronor och klarar av att hålla din dryck varm i många timmar. En termos måste även ha ett lock/en kork som håller tätt, så att inte drycken läcker ut i väskan. Råd och rön testade tre exemplar av varje termos och av Isosteels tre termosar, läckte en av dem redan när den var ny. Thermos Light & Compact kostar 260 kronor, men det är inte mycket pengar för en riktigt bra termos, som håller drycken het länge och som är praktisk och felfri. Den håller hög kvalitet! Asaklitt är också en bra termos och Julas termos för 30 kronor, passar barnfamiljer som behöver flera termosar av hyfsat bra kvalitet. Harald Nyborg, Vildmark och Icas termosar däremot, har muggar som inte är speciellt isolerade och som gör så att man bränner sig på den.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"