VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 8 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Håll maten varm med en bäst i test mattermos 2024

När du ska på utflykt eller vandra i eller vistas i skogen är det bra att ta med en mattermos. Vi har utsett testvinnare bland de populäraste mattermosarna just nu. Ta också del av våra bästa tips i köpguiden!

Vi har jämfört
 • Volym.
 • Mått och vikt.
 • Hur länge den håller värmen/kylan.
 • Material.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test termos - se testvinnande termosmuggar.
Stanley är ett av de mest populära varumärkena när det kommer till termosar. Här testar Test.se mattermosen Stanley Classic Food Jar 0.94L.
Bäst i test Test.se logo
Thermos
Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47 L
Thermos Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47 L - Test
Bäst i test Test.se logo
Thermos
Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47 L
Populär och kompakt mattermos från klassiska Thermos som håller maten antingen kall eller varm länge.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rekommenderas av Friluftsfrämjandet.
Volym: 470 ml.
Mått: B 94 cm x D 94 cm x H 140 mm
Vikt: 330 g.
Håller värmen i 9 timmar.
Håller kylan i 14 timmar.
Material: Rostfritt stål.
Sked följer med.
Finns i fler storlekar.

Det finns en rad olika produkter som tagit namn från ett varumärke – termos är ett sådant exempel! Företaget Thermos har tillverkat termosar i över hundra år, och är ledande på marknaden världen över. I deras breda utbud finns både termosar och mattermosar som håller din mat och dryck fräsch hela dagen ­– oavstt om du vill ha den kall eller varm.

Vi har utsett Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47 L till den bästa mattermosen på marknaden just nu. Det är en högkvalitativ termos från ett omtyckt varumärke och deras traditionella termos utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se. Mattermosen är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. När Friluftsfrämjandet testade mattermosar höll Thermos mattermos en temperatur på 75 grader efter fyra timmar. Testarna beskrev den som en termos med dubbla lock där det yttre kan användas som kopp och lyfte fram att en vikbar sked följer med i locket.

Mattermosen är i måttet B 94 x D 94 x H 140 millimeter. Öppningen är på sju centimeter vilket gör det lätt att fylla på, äta och sedan rengöra termosen. Locket i rostfritt stål fungerar även som tallrik eller isolerad kopp om du har behov av det. Den vikbara skeden förvaras i locket vilket är mycket praktiskt. Mattermosen är i okrossbart rostfritt stål och med sin kompakta design och låga vikt är den lätt att hantera.

Precis som många andra termosar från Thermos håller den här vad den lovar. Den håller värmen i upp till nio timmar och kyla upp till 14 timmar. Ju fler gånger du öppnar mattermosen desto snabbare tappar den värme och värderna som anges gäller om den hålls stängd.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Urberg
Vacuum Food Jar 750 ml
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Urberg
Vacuum Food Jar 750 ml
En plånboksvänlig mattermos från ett varumärke som samtidigt är snäll mot miljön.
Fjärde plats på test hos Outdoor.se 2023.
Populärt val hos Outnorth.se.
Miljövänligt varumärke.
Volym: 750 ml.
Mått: D 100 x H 180 mm.
Vikt: 560 g.
Material: Rostfritt stål.
Silikontätat lock.

Svenska Urberg är Outnorths egna varumärke och de tillverkar utrustning och kläder som passar till hela familjens upplevelser i naturen. Varumärket är anslutet till ”1% for the Planet" och donerar en procent av sin årliga omsättning till en välrenommerad miljövårdande organisation.

Urberg Vacuum Food Jar 750 ml är en prisvärd, praktisk och elegant mattermos och ett populärt val hos Outnorth.se. Det är en pulverlackad mattermos i rostfritt stål med dubbla väggar och vakuumisolering som håller din mat varm eller kall på vandringen eller utflykten.

Mattermosen har en volym på 750 milliliter, en diameter på 100 millimeter och en höjd på 180 millimeter. Eftersom öppningen är stor och på 850 millimeter är det lätt att fylla på, äta och diska ur den. Termosens är tätat med silikon för att inte läcka vilket gör att du inte behöver oroa dig även när du har soppor eller andra vätskerika måltider med dig på utflykten. Locket kan dessutom användas som matskål.

I ett test hos Outdoor.se håller Urbergs mattermos Livsmedelsverkets temperatur i över sju timmar. För att hålla bakterier borta krävs en temperatur på minst 60 grader. I testet fylldes termosen med varmt vatten som hade en temperatur på 96 grader. Efter fyra timmar låg temperaturen på 74 grader och efter sju timmar låg temperaturen på 62 grader. 

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Stanley
Stanley Adventure Food Jar 0,53L
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Stanley
Stanley Adventure Food Jar 0,53L
Högkvalitativ mattermos i rostfritt stål som håller maten kall eller varm upp till 12 timmar.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Outnorth.se.
Rekommenderas av Friluftsfrämjandet.
Bästsäljare hos Stanley.
Volym: 530 ml.
Mått: 114 x 94 x 175 mm.
Vikt: 520 g.
Håller värmen i 12 timmar.
Håller kylan i 12 timmar.
Material: Rostfritt stål.
Läckagefri.
Sked följer med.
Förvaring i locket.

Stanley är ett klassiskt varumärke som gör produkter för ett tufft och aktivt utomhusliv. Deras högkvalitativa och tåliga mat- och dryckeskärl håller livet ut. Företaget grundades 1813 av William Stanley och använde sig av vakuumisolering och stål i sina termosar och deras innovativa lösning används än idag.

Stanley Adventure Food Jar 0,53L är en mattermos av hög kvalitet som vi valt att utse till bästa premium. Mattermosen har dubbla vakuumisolerade väggar och håller din mat varm eller kall – beroende på vad du själv önskar – i upp till 12 timmar.

Locket kan användas som skål, mugg eller förvaring och skeden som följer fästs på utsidan av termosen. Mattermosen har en volym på 530 milliliter, är i måtten 114 x 94 x 175 millimeter och väger 520 gram. Den är i rostfritt stål både utvändigt och invändigt, BPA-fri och dessutom läckfri vilket är en klar fördel om du har soppa eller gryta med dig på utflykten.

I ett test hos Friluftsfrämjandet när de testade mattermosar beskrivs det som en mattermos med dubbla lock där det yttre kan användas som kopp och en sked följer med i locket. Efter fyra timmar höll den en temperatur på 76 grader, vilket var den högsta av de fem testade termosarna. Hos den stora återförsäljaren Outnorth.se har mattermosen fått ett högt kundbetyg med recensioner som att den håller värmen bra och länge, är i lagom storlek och dessutom har en fin design. 

I ett test hos Outdoor.se håller Stanley Adventure Food Jar 0,53L mattermos Livsmedelsverkets temperatur i över sju timmar. För att hålla bakterier borta krävs en temperatur på minst 60 grader. I testet fylldes termosen varmt vatten som hade en temperatur på 96 grader. Efter fyra timmar låg temperaturen på 73 grader. Efter sju timmar låg temperaturen på 61 grader.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Primus
Primus Trailbreak Lunch Jug 550 ml
Bra val
Bra val Test.se logo
Primus
Primus Trailbreak Lunch Jug 550 ml
Robust och slitstark mattermos med en greppvänlig yta.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outnorth.
Rekommenderas av Friluftsframjandet.
Volym: 550 ml.
Mått: Diameter 93 x 137 mm.
Material: Rostfritt stål.
Finns i flera färger.

Primus är ett företag som tillverkar kvalitativ friluftsutrustning för alla typer av aktiviteter. I utbudet hittar du flaskor, termosar och olika typer av friluftskök. Företaget grundades i en liten smedja i centrala Stockholm 1892 när F.W. Lindqvist och J.V. Svenson gjorde den första sotfria fotogenspisen. Deras friluftskök har varit förstahandsvalet på krävande expeditioner och var till exempel med när Roald Amundsen var första människan att nå Sydpolen 1911.

Primus TrailBreak Lunch Jug 0,55L är en mattermos i rostfritt stål som fått bra betyg av kunderna hos Outnorth. Den är dessutom ett populärt val hos Pricerunner och Prisjakt. När Friluftsfrämjandet testade mattermosar beskrev de denna som en termos i fin färg och bra grepp i locket.

Mattermosen har en volym på 550 milliliter och väger 315 gram. Den har en diameter på 93 millimeter och en höjd på 137 millimeter. Tack vare sina dubbla väggar och vacuumisolering är detta en robust och slitstark termos som är bra att ta med på utflykten. Enligt test har den en efter fyra timmar en temperatur på 73 grader, vilket är bra eftersom maten enligt Livsmedelsverket måste hålla en temperatur på minst 60 grader. Mattermosen har en pulverlackering på utsidan som ger en greppvänlig yta.

Primus TrailBreak Lunch Jug finns även i en mindre storlek med en volym på 400 milliliter.

 • Butiker & priser: 550 ml
 • Butiker & priser: 400 ml

Bästa med handtag Test.se logo
Stanley
Classic Food Jar 0.94L
Bästa med handtag
Bästa med handtag Test.se logo
Stanley
Classic Food Jar 0.94L
Robust mattermos med handtag som håller maten varm eller kall upp till 24 timmar.
Andra plats på test hos Outdoor.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Stanley.
Volym: 940 ml.
Mått: 120 x 101 x 264 mm.
Vikt: 730 gram.
Håller värmen i 20 timmar.
Håller kylan i 24 timmar.
Material: Rostfritt stål.
Lock kan användas som skål.
Kan diskas i maskin.

Stanley är ett klassiskt varumärke som gör produkter för ett tufft och aktivt utomhusliv. Deras högkvalitativa och tåliga mat- och dryckeskärl håller livet ut. Företaget grundades 1813 av William Stanley och använde sig av vakuumisolering och stål i sina termosar och deras innovativa lösning används än idag.

Stanley Classic Food Jar 0,94 L är en robust och tålig mattermos med ett praktiskt handtag. Den är ett populärt val bland mattermosarna hos Pricerunner och en bästsäljare hos Stanley själva.

Mattermosen håller maten varm upp till 20 timmar eller kall upp till 24 timmar – och perfekt att ta med på längre utflykter. Den har en volym om 940 milliliter, väger 730 gram och är i måtten 120 x 101 x 264 millimeter. Öppningen är stor vilket gör den praktisk att använda och det locket fungerar utmärkt som skål. Termosen tål dessutom att diskas i diskmaskin.

I ett test hos Outdoor.se kom Stanley Classic Food Jar 0.94 kom på andra plats. I testet fylldes termosen med varmt vatten som hade en temperatur på 96 grader. Efter fyra timmar låg temperaturen på 84 grader och efter sju timmar låg temperaturen på 77 grader.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test mattermos - se bästa mattermosen.

Köpguide mattermos

Ska du på utflykt eller vandring och vill kunna äta färdiglagad och varm mat? Då ska du satsa på en riktigt bra mattermos. Visst, det går utmärkt att laga mat på öppen eld eller med ett stormkök. Men vill du ha det så enkelt som möjligt när det är dags för lunchpaus är mattermosen ditt bästa val! Ta hjälp av våra tips för att hitta rätt mattermos för dig och dina behov så att du får en trevligare matupplevelse när du är på utflykt.

Vad är en mattermos?

En mattermos är en större termos som du kan ha varm eller kall mat i. Den ser ut som en vanlig termos du har kaffe eller tevatten i, men är kortare och bredare. Även öppningen är större för att du smidigt ska kunna äta direkt ut den. Locket är också större och går ofta att använda som matskål. Ibland följer det med en sked som gör det ännu enklare att äta lunch eller middag.

Bäst i test mattermos - Test har testat Urbergs mattermos.
Med en mattermos håller du din mat varm på utflykten. Här testar Test.se en mattermos från Urberg, som är Outnorths egna varumärke.

Fördelar med en mattermos

Det finns många fördelar med att köpa en mattermos och ta med när du ska iväg och leva vildmarksliv. Men den passar lika bra till kortare utflykter i skogen, på vandring eller när du ska till stranden en solig sommardag.

Här är några fördelar med en mattermos.

 • Den kan användas både till kall och varm mat.
 • Den gör det möjligt att får varm mat snabbt och enkelt.
 • Den håller kall mat kall och fräsch i flera timmar.
 • Den är lätt att använda och rengöra.

Så använder du en mattermos

Du kan använda mattermosen till de flesta rätter – egentligen till allt du är sugen på att äta när du ska iväg. När du har tillagat maten lägger du den i en rengjord mattermos. Vill du att den håller värmen extra bra kan du låta termosen stå i varmt vatten innan du lägger i maten. Vill du istället ha kall mat med dig på utflykten, som pastasallad, går det också bra då den håller din mat kall om du så önskar. Ett tips är då att låta termosen stå i kallt vatten en stund innan för att den ska hålla kylan extra länge.

Bäst i test mattermos - se testvinnande mattermosar.
En mattermos gör det enklare för dig att äta när du är ute på utflykt.

När ska man använda en mattermos?

Det finns många tillfällen då en praktiskt mattermos kan komma väl till pass. Alla som vill ha lättillgänglig varm eller kall mat kan ha ett behov av en mattermos. Du kan dessutom förvara glass i termosen, något som ofta uppskattas av hela familjen en het sommardag.

Här är några av de tillfällen som en mattermos är bra att ha:

 • Under korta vandringar eller dagsutflykt i skogen.
 • På en picknick eller en för dag på stranden.
 • När skolbarn ska på utflykt.
 • Där det är strikt eldningsförbud.
 • Matlåda till arbetet när du inte har tillgång till kylskåp eller mikrovågsugn.
Vi har testat en mattermos från Urberg.
Mattermosen kan användas till både kall och varm mat - året om.

Så länge håller en mattermos värmen

Tanken med en mattermos är att du ska kunna förvara maten varm men också fräsch under flera timmar. Enligt Livsmedelsverket ska maten hålla minst 60 grader för att bakterier inte ska trivas. Därför är det bra att köpa en mattermos som håller värmen under flera timmar, vilket kan vara allt från nio upp till tolv timmar. Tänk på att varumärkets värden gäller när mattermosen är stängd – när du öppnar och stänger den försämras även isoleringsförmågan. Mycket av värmen försvinner ut genom locket. Eftersom mattermosen har en större öppning än en vanlig dricktermos håller den därför inte värmen lika många timmar. 

Bäst i test mattermos - bästa mattermosen.
Stanley Classic Food Jar 0.94L är en robust mattermos med gott om plats för grillkorv till hela familjen.

– Det är smidigt att steka korven hemma och sedan hålla den varm i mattermosen fram till att det är dags för en lunchpaus. Perfekt om barnen vill ha varm mat och du inte har möjlighet att grilla eller använda ett stormkök. Den här mattermosen är robust, lätt att bära i handtaget och rymlig säger Terese Nilsson, som har testat Stanley Classic Food Jar 0.94L.

Mattermosens egenskaper

Det finns flera saker du kan kika på när du jämför de olika mattermosarna. Här är några av de egenskaper som en mattermos besitter.

Isolering

En av de största anledningarna till att köpa en mattermos är för att kunna förvara varm eller kall mat, som behåller sin temperatur under flera timmar. Därför spelar en effektiv isolering stor roll. Termosen måste vara rätt konstruerad och de som håller värme och kyla bäst har dubbla väggar med vakuumisolering. Även locket spelar stor roll för isoleringen.

Volym

Precis som vanliga termosar finns det mattermosar i olika volymer. Ska du ha plats för en portion bör den vara på minst 500 milliliter och de flesta har en volym mellan 450 och 750 milliliter. Fundera på hur ditt behov ser ut ­– behöver du ha en större modell eller räcker det med en mindre?

Vikt och storlek

Förutom volymen spelar även storleken en stor roll i ditt val av mattermos. Ju större den är desto mer plats tar den i packningen, men desto mer mat får du oftast också plats med. Har du med mat till en hel familj krävs det oftast en större termos. De väger också olika, så vikten är också bra att jämföra. Ska du långt med en stor och tung packning och är gramjägare är en lättare variant det bästa valet för dig.

Material

Materialet spelar en stor roll när det kommer till både vikt och isolering och vissa material både väger mindre och håller isoleringen bättre. Många är i rostfritt stål både invändigt och utvändigt och då väger den oftast mindre och är välisolerad. En mattermos i rostfritt stål tål dessutom stötar bättre och hållbarheten blir längre. Det är vanligt att locket är av mjukplast eller silikon för att hålla isoleringen bättre. När du väljer plast ska du alltid välja en som är BPA-fri för att vara snällare mot miljön.

Skötselråd av mattermos

När du har använd din mattermos behöver du diska rent den ordentligt. De flesta mattermosar tål inte maskindisk och behöver därför diskas för hand. Värmen i diskmaskinen kan bland annat bryta tätningarna som ger termosen sin isolerande funktion.

Bäst i test mattermos - se testvinnande mattermosar.
Här testar Test.se Stanley Adventure Food Jar 0,53L, som är en mattermos med sked som håller värmen länge.

Outdoor.se har testat mattermosar från flera kända varumärken - se hela testet.

Populära varumärken:

 • Stanley
 • Thermos
 • Urberg Skandinavien
 • Länktips: 

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • En mattermos är en större termos med bredare öppning som du kan använda för kall eller varm mat.
  • Beroende på material och isolering så kan en mattermos hålla i upp till 9-12 timmar. Värmen håller sig bäst när du håller termosen stängd.
  • Vi har valt att utse Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47L till den mattermos som är bäst i test. Det är en populär och kompakt mattermos från det klassiska varumärket Thermos. Den håller din mat varm eller kall i flera timmar.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Thermos Thermos Stainless Steel King Food Jar 0,47 L

  Du kanske även är intresserad av: