HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
löparjackor - Bäst i test

Test av löparjackor

29 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 7:e April, 2020, Baserad på 10 experttester.

En löparjacka har till uppgift att skydda din kropp mot väder och vind under löpturen, som ett skyddande skal. Det är ett funktionellt plagg som bör finnas i varje löpares garderob och som är väl värd att lägga en extra slant på. En löparjacka med bra funktioner gör det inte riktigt lika motigt att snöra på sig löparskorna, ens om vädergudarna visar sig från sin absolut sämsta sida. För att hitta den optimala jackan har vi listat några saker att tänka på, väl mött i spåret!

Vattentät eller vattenavvisande?

På våra nordiska breddgrader kan vädret vara förrädiskt och regn är inte ett helt ovanligt inslag i väderleksrapporten. Bekymret är att en helt vattentät jacka inte ventilerar ut svett så bra, och en vattenavvisande jacka inte är helt tät mot regn. Här gäller det att välja det minst sämsta, för fuktig lär du bli oavsett under en löptur i regnet (undantaget lågintensiv löpning där man svettas mindre, där man ha behållning av en vattentät jacka).

De flesta skulle nog ändå säga att det är minst obekvämt att bli blöt utifrån av regn, snarare än att svetta sig blöt inifrån. Prioritera därför en löparjacka med bra ventilation som är vattenavvisande eller vattentålig, framför en med 100 procentig vattentäthet.

Passform

Det är såklart viktigt att känna sig bekväm under löpturen. En för tight jacka kan kännas instängd och en för säckig jacka kan hasa upp och har svårt att hålla sig på plats. Ingetdera är att föredra, och känner man sig inte bekväm under löpturen är risken överhängande att den inte blir av över huvud taget. En kroppsnära modell som inte hämmar kroppsrörelserna är att föredra. Kolla efter elastiska partier på jackan och hål för tummarna.

Fickor

Det är bekvämt att en eller två fickor på jackan där man kan lägga bil- eller hemnyckel. Fickorna får gärna vara placerade på bröstet eller långt ner på ryggen för att vara i vägen så lite som möjligt. Telefoner rekommenderas inte att ha i jackfickor alls, de rör sig alldeles för mycket och kan verkligen fördärva löpturen. Ha den tunga telefonen så nära kroppen som möjligt. Det finns sportarmband och mobilhållare att köpa som är anpassade för uppgiften.

Lättviktsjacka

Det är inte fel att titta efter löparjackor som är lätta i materialet och som går att vika ihop till minimal storlek. Skulle du bli väldigt varm under löpturen kan det vara skönt att ta av sig jackan, då är det såklart en fördel om den inte tar mer plats än vad som ryms i handen.

Lager på lager

En löparjacka är inte bättre än materialet som finns under den. Oftast räcker det med ett svettavvisande plagg under jackan, ett så kallat baslager. Men under de kallaste dagarna kan det vara nödvändigt med två plagg under jackan, ett baslager och ett lager som isolerar och håller värmen. Leta efter kläder i funktionsmaterial och undvik rena bomullsplagg, de binder nämligen fukt. Syntetiska material är bra på att leda bort svetten, men även naturmaterial som merinoull och bambu.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Arc'teryx Incendo Hoody

Testresultat
Outdoor GearLab 2020
Recensioner
Väger lite Ventilerar väldigt bra Bra passform Reflexer Kan stuvas ner i sin egen ficka
Ganska dyr Står inte emot skyfall Står emot kyla sämre
Produktbeskrivning
Specifikationer

Arc'teryx är ett kanadensiskt märke från Vancouver. De startade sin verksamhet i mitten på 90-talet och har länge varit ledande när det kommer till vattentäta friluftskläder. 

Löparjackan Incendo Hoody är en funktionsjacka för herrar i minimalistisk design. Designen är speciellt framtagen för att passa högintensiva aktiviteter, exempelvis löpning. Detta märks på de ventilerande panelerna på jackans sida, de är större än föregångarnas. Den går att vika ner i sin egen ficka, vilket gör den lätt att bära med sig om den behöver tas av under löprundan. Inte helt vattentät, men den är vatten- och vindresistent. Den formsydda designen sitter väldigt bra på kroppen och tillåter maximal rörelsefrihet, även med en ryggsäck.

Jackan blev 2020 utsedd till testvinnare av Outdoor Gear Lab vilka genomför djuplodade och säkra tester av produkter för utomhusaktiviteter. Produkterna som testas används under en längre period vilket öar trovärdigheten i testresultaten. Med positiva recensioner och testresultat, tillsammans med ett skapligt bra pris, väljer redaktionen på test.se att utse denna jacka som bäst i test för herrar!

Visa hela texten
Vattentålig:
Vattenavvisande
Huva:
Fickor:
Dam- eller Herrmodell:
Herr

Köp den till detta pris idag:

Bäst i test: Salomon Lightning Race WP

Testresultat
iForm (Nummer 16) 2019
Recensioner
Mycket vattentålig Bra passform Huva med elastisk linning Kan packas ihop till minimal storlek
Dyr Saknar fickor
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa löpjacka för damer just nu, väljer redaktionen Salomon Lightning Race WP. Det är en stilren jacka som är väl genomtänkt i allt från design till funktionalitet. Modellen är något formsydd och går in en aning i nederkant. Den har en huva men saknar dessvärre fickor. Men med all extra utrustning som går att köpa för löpare, så går det ändå att få med sig nycklar och mobil på löpturen även om inte jackan kan bära det. 

Jackan är vindavvisande och har bra ventilering tack vare materialet som finns på jackans insida. Modellen är väldigt vattentålig vilket särskilt har lyfts fram av recensenter. Ett pålitligt märke som just nu är bäst i test för damer.

Visa hela texten
Vattentålig:
Vattentät
Huva:
Fickor:
Dam- eller Herrmodell:
Dam

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Adidas Own the Run Jacket

Testresultat
The Wired Runner 2020
Recensioner
Billig Vind- och vattentålig Huva med dragsko
Har bara en liten ficka
Produktbeskrivning
Specifikationer

Adidas Own the Run Jacket är en löpjacka som finns i både dam- och herrmodell. Det är gjord i ett vind- och vattenavvisande material som håller dig torr under lättare regnskurar. Den höga kragen hjälper också till att skydda halsen från kalla vindar och regn. Den har en ficka för lättare förvaring, den är placerad på bröstet. 

Det som verkligen sticker ut med jackan är det låga priset, den kostar ungefär hälften så mycket som konkurrerande modeller och detta gör den till redaktionens budget val!

Visa hela texten
Vattentålig:
Vattenavvisande
Huva:
Fickor:
Dam- eller Herrmodell:
Dam + Herr

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Salomon Agile Wind Jacket

Testresultat
The Wired Runner 2020
Recensioner
Lätt vikt Smart knapp vid hakan Vindtät Bra ventilering
Smal modell som inte passar alla
Vattentålig:
Vattenavvisande
Huva:
Fickor:
Dam- eller Herrmodell:
Herr
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Salomon Bonatti Pro Wp Jkt

Testresultat
Sportamore 2019
Recensioner
Mycket lätt vikt Reflexdetaljer Vindavvisande Kompatibel med ryggsäck
Ganska dyr Lite liten i storleken
Vattentålig:
Vattentät
Huva:
Fickor:
Dam- eller Herrmodell:
Herr
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Frågor & svar

Hur ska en löparjacka sitta?

Det handlar främst om vad du trivs i. Vissa känner sig instänga i en mer figursydd jacka, och andra tycker det känns fladdrigt med jackor i loose-fit modell. Löparjackor finna i alla modeller. De flesta föredrar dock att springa i en något figursydd jacka som ändå tillåter maximal rörlighet.

Vilken löparjacka är bäst?

Vi har utsett Arc'teryx Incendo Hoody till bästa löparjacka för herrar, och Salomon Lightning Race WP till bästa löparjacka för damer.

Löparjackor - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Pulsklocka

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Löparskor

UPPDATERAD 24:e April, 2020

Träningstights

UPPDATERAD 30:e Mars, 2020

Smarta armband

UPPDATERAD 28:e Oktober, 2016

Löpband

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Sportamore

Publicerad

Sportamore har låtit en elitlöpare testa fem olika löparjackor för att se vilken som är bäst. Poängskala upp till och med tio. Det som bedömdes i testet var vindtäthet, ventilering, komfort, flexibilitet och design. 


På första plats, med 9.1 poäng, hamnade Salomon Lightning Waterproof Jacket. Testpersonen gillade verkligen passformen och den minimalistiska designen. Plus för att det går att justera midjan och resåren i handlederna. Jackan upplevdes som rejäl och påkostad. Den stora sidofickan som rymmer mobilen var ytterligare en sak som hamnade på pluskontot. Jackans ventilering upplevdes som mycket bra, trots att den är vattentät.


Med 8.2 poäng kom Asics Tokyo Jacket på en andra plats. Jackans komfort och ventilering fick högsta betyg. Dessvärre fick den desto sämre betyg för sin vindtäthet. Det som testpersonen särskilt lyfte fram är den extremt lätta vikten, jackan kändes knappt när hon bar den. Jackan fick omdömet att den
troligtvis är designad för sin estetik snarare än funktionalitet, den saknar dragkedjor men har ett snyggt transparent tyg.


På tredje plats kom Nike Swoosh Run Jacket med 8.1 poäng. Den fick högsta designbetyg, men även höga poäng för komfort och flexibilitet. Poängen blev, precis som testtvåan, lägre när vindtätheten skulle bedömas. Testlöparen tyckte att jackan, i bombermodell, har ett tidlöst utseende men var lite för lös i passformen för att kunna ha en mobil i jackfickan som inte skumpar omkring. Testpersonen var speciellt imponerad över designen och menade att jackan funkar perfekt för city-löparen som vill ta sig en brunch direkt efteråt.

Vinnare i det här testet

Expressen Hälsoliv

Publicerad

Expressen samlade ihop en testpanel om nio personer som fick träna i sju av marknadens mest populära löparjackor. Panelen sprang, cyklade och tränade i jackorna för att testa passformen och se hur tåliga de är för väder och vind. Betygen delades ut i en skala upp till fem getingar.


Två jackor fick full pott med fem av fem getingar. Eftersom de hade ungefär samma prisklass och fick ungefär samma omdöme, placerar vi på test.se dem på en delad första plats.


Saucony Packaway Jacket är ena testvinnaren. Det är en vattentålig jacka som även står emot vind bra. Den har hål för tummarna och är lite längre i ryggen för optimal komfort under hela löppasset. I midjan finns remmar vilket gör att man kan justera den för att optimera passformen. Jackan är rymlig, men känns inte för stor eller otymplig. Det finns tre fickor, bland annat en dold bröstficka.  Jackan är gjort av återvunnet material, 100 procent polyester. Detta var en av de uttalade favoriterna i testet.


Även Craft Vent Pack Jacket fick fem getingar. Den är vattenavvisande och har bra ventilering. Materialet är tunt och smidigt, den går att packa ner i sin egen ficka vilket särskilt lyftes fram av testpanelen. Modellen är snäv och bekväm. Det påpekades dock att den var något kort. En samlad bedömning var att jackan gav mest premiumkänsla av de testade modellerna.


Det var fyra modeller som fick fyra getingar i betyg och därmed konkurrerar om tredjeplatsen. Efter att ha jämfört deras resultat och omdömen väljer vi på test.se till slut att lyfta fram Crafts Charge Jacket som en värdig trea. Den fick, till skillnad från de andra tre modellerna, inga anmärkningar som drog ner betyget. Priset var bland det lägsta vilket också räknades in i våran samlade bedömning. Modellen är midjekort, superlätt och väldigt bekväm. Jackan, som är gjord i polyester, är både vatten- och vindavvisande. Ventileringen fungerar effektivt. Ett stort plus som speciellt nämndes, är att jackan klarar 40 graders tvätt.

Vinnare i det här testet

Outdoor GearLab

Publicerad

Outdoor GearLab har testat nio olika löparjackor för att utse den bästa för 2020. Jackorna testades i olika väderlekar för att utförligt kunna testa funktionerna. Testet var väldigt omfattande där jackorna användes under flera månader och med en minimidistans på åtta kilometer. I bedömningen
ingick komfort, ventilering, vädermotstånd och funktionalitet. Poängskalan sträcker sig från 0-100. De tre modellerna som hamnade i topp är alla från samma märke, det skall ändå påpekas att det ingick flera märken i testet och att konkurrerande märken också hamnade på höga poäng.


Vinnaren med 83 poäng blev Arc’teryx Incendo Hoody. Den bedömdes uppfylla alla krav på funktionaliteter som en löparjacka skall ha. Den ventilerar bort svett på ett väldigt effektivt sätt genom jackans stora sidopaneler i mesh-material. Den är lätt att vika ihop och luvan går att rulla ner i kragen. Designen är
formsydd vilket gav höga komfortpoäng. Det finns en ficka på jackan, placerad på höger framsida. Materialet är gjort av det ultralätta materialet lumin, och
jackan är ytbehandlad med en vattenavvisande coating. Detta ytskikt kan dock nötas bort efter en viss tid, vilket drog ner poängen något.


På andra plats, med 81 poäng, kom Arc’teryx Norvan SL Hoody. Jackans vattentäthet imponerade stort på testpersonen. Vanligtvis är inte löparjackor skapta för att vara en regnjacka, eftersom det då behöver kompromissas med ventilationen. Så är det visserligen i detta fallet också, men jackan har ändå en fullt godkänd ventilation. Denna modell från Arc’teryx i Gore-Tex material, kommer väldigt nära en regnjackas vattentåliga egenskaper. Jackan väger lite
och är väldigt komprimerbar. Den saknar tyvärr fickor, men den största nackdelen är priset. Den kostar nästan tre gånger så mycket som konkurrerande
modeller.


Testets trea blev Arc’teryx Trino med 76 poäng. I startfältet var det jackan som, utan konkurrens, var bäst på temperaturreglering. Även under de kallaste löppassen. De strategiskt utplacerade ventilerings-materialen gjorde det näst intill omöjligt att bli för varm. Vill man slippa jobba med flera lager under jackan, eller riskera att behöva ta av lager under passet, är detta jackan som sköter allt jobb själv. Den är utrustad med fyra fickor, placerade på fram- och baksida samt en på insidan. Betyget drogs ner utav att jackan väger en del, saknar luva och är dyr.

Vinnare i det här testet

The Wired Runner

Publicerad

The Wired Runner har testat de bästa lättvikts löparjackorna för 2020. I testet ingick 12 olika modeller och de testades i blandade väderförhållanden för att kunna göra en övergripande bedömning. 


Högst samlade betyg fick Brooks Canopy Jacket. Den är vind- och vattentålig med väldigt bra ventilering. Ärmarna är försedda med hål för tummarna så att handlederna skall slippa frysa. Den går att packa ihop i sin egen ficka, det finns elastiska band som gör att den sedan enkelt kan bäras med. Jackan har en luva som, när den inte används, går att fästa i ryggen så att den inte skall studsa runt. Det finns flera fickor, bland annat en speciellt anpassad för telefonen med uttag för hörlurar. Testpersonen tyckte jackan var bäst i test, men saknade mer reflexdetaljer.


På andra plats kom jackan som stod emot vind bäst, Salomon Agile Wind Jacket. Det högteknologiska syntetiska materialet gör den väldigt vindtålig. Den står även emot en viss mängd vatten, men kommer troligtvis inte hålla dig torr genom spöregn. Jackan är försedd med en knapp vid dragkedjans övre kant.
Den knäpps om dragkedjan behöver dras ner, på så sätt fladdrar inte jacka omkring. Det finns två stycken fickor och reflexdetaljer. Nackdelen var storleken som drog åt det trånga hållet, testpersonen rekommenderade att gå upp en storlek. Speciellt om du har breda axlar eller kraftigt byggd överkropp.


Adidas Own the Run Jacket kom på en tredjeplats med omdömet: den mest prisvärda lättviktsjackan. Den har allt som man kan tänkas begära av en löparjacka; en hög krage, reflexer, vattenavvisande material och en liten ficka. Dessutom är den lätt och nätt i storleken. Nackdelarna som lyftes fram är att den inte skyddar mot skyfall, lite mer förvaring hade varit önskvärt och den höll inte värmen så bra under riktigt kalla dagar. Men, den stora fördelen som gör jackan värd att överväga är priset. Den kostar nästan hälften så mycket som konkurrenterna.

Vinnare i det här testet

iForm (Nummer 16)

Publicerad

iForm har testat sex stycken olika löparjackor och delat ut betyg i en sexgradig skala. De bedömde jackorna utifrån funktionalitet, ventilering,

pris och design.


De utsåg Salomon Lightning Race WP till bäst i test med full poängpott! Funktionsmässigt hittade inte testpersonen någonting att anmärka på.

Till och med luvan är genomtänkt då den har en extra kant som gör att man kan dra ner den över pannan, och där stannar den. Ventileringen är otroligt
effektiv där materialet leder bort all fukt och låter kroppen vara torr under hela löppasset. Den är även vind- och vattenavvisande. Den stilrena designen bedömdes vara snygg. Det enda som saknas är en ficka eller två.


Utmärkelsen bästa köp fick Under Armour Qualifier Storm Packable Jacket, den fick fem av sex poäng. Jackan är utrustad med reflexer och en ficka. Den väger väldigt lite och är lätt att vika ihop så att den tar minimalt med plats. Ventilationen bedömdes som mycket bra tack vare smart material, den leder bort värme utan att släppa in kyla. Dragkedjan går att dra hela vägen upp och skyddar halsen mot kall luft. Den är dessvärre inte så varm att den kan stå emot de allra kallaste väderlekarna.


På tredje plats kommer Craft Lumen SubZ Jacket, även den fick fem poäng. Funktionsmässigt fungerar den mycket bra i alla väderlekar. Den har en luva som går att rulla ihop och dolda fickor. Ärmarna är långa vilket särskilt lyftes fram. Jackans ovandel är täckt med ett vattenavvisande material som även leder bort fukt från kroppen. Tyvärr saknas det materialet på hela jackan vilket gjorde att testpersonen upplevde att armhålorna blev lite fuktiga.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har testat sju olika löparjackor för herrar. I bedömningen ingick ventilering, passform, komfort, design och funktionalitet. Poängen delades ut med en maxgräns på 10. 


Med 9,8 poäng placerade sig Nike Tech Pack Sphere Transform Top. Jackan, som snarare är en hybrid mellan jacka och sporttröja, har med flera stretchiga material en väldigt bra passform. Den drar åt det stora hållet storleksmässig och har väl tilltagna ärmar. Jackans skaldel som täcker torson är av vind- och vattenavvisande material. I övrigt har den luva, hög hals, fickor och reflexdetaljer. Testpanelen imponerades över hur komplett, och snygg, jackan är – en riktigt testvinnare!

 

9,3 i betyg fick Salomon Bonatti Pro Wp Jkt som tog hem väldigt höga poäng med sin passform. Den ger en smickrande silhuett med sin skräddarsydda passform. Den upplevdes dock som lite liten i storleken. Jackan upplevdes som mycket lätt och tunn, därför får man jobba med mellanlager undertill för att
hålla temperaturen. Reflexer finns på högerarmen och bröstet, mer ansåg inte heller testpanelen behövdes. Det som drog ner betyget var avsaknaden av fickor.


Asics Silver Jacket fick med sina 9,0 i poäng en hedervärd tredjeplats. Testpanelen tyckte överlag att passformen var god med extra längd baktill och generös ärmlängd. Dock stramade ärmarna åt armbågarna något när dessa var vinklade. Designen upplevdes som diskret med en liten reflexdetalj på bröstet. Jackan är mycket vindavvisande och har en väl fungerande ventilering. Funktionella detaljer i form av fickor och en dragsko i nederkant tyckte panelen var bra.

Vinnare i det här testet

SportHälsa

Publicerad

SportHälsa har testat tio olika löparjackor där Salomon blir segrare med modellen Equipe Softshell Jacket. Jackan upplevs som väldigt lätt och smidig, trots att materialet är lite tjockare än vanligt. Rörelsefriheten är otroligt god, tack vare att framsidan är i stretchkomfort och baksidan, samt ärmarna, är försedda med extra stretchigt material. Jackan ger ett bra vindskydd, andas och håller kroppen torr. Den goda funktionaliteten och framförallt för att jackan är mjuk, smidig och ger den optimala passformen, samt rörelsefriheten, är anledningen till att Salomon blir testets vinnare. Salming Running Jacket är en prisvärd jacka, också i lite tjockare material. Jackan är mycket stretchig, mjuk och följsam som ger god rörelsefrihet. Den är fodrad framtill utan att kännas tung och klumpig. Tumhål i ärmarna som är skönt vid kyligare löprundor, dock upplevde en testperson att ärmarna var en aning korta då tummarna stoppades ut, vilket gör att ärmarna stramar. Jackan håller kroppen varm och ventilerar bra tack vare CoolFeel-material. Reebok One Series Woven Jacket är en lätt jacka i stretchväv som är följsam och ger god komfort. Den står emot vinden bra och håller kroppen torr tack vare Plailce-teknik. Här finns en meshfodrad öppning i ryggen för extra luftighet. Reebok har levererat en väldigt skön och smidig jacka som helt klart är en av favoriterna bland de tunnare jackorna.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Tidningen Aktiv Träning har i ett större test bedömt 13 st olika löparjackor. Många av löparjackorna får fina betyg och de flesta av dem kostar runt en tusenlapp. Löparjackorna är i första hand anpassade för löpning, men det finns även några av dem som fungerar bra vid cykelpass.

Bäst betyg får Montane Slipstream GL som är en riktig lättviktare med sina 62 gram. Jackan skyddar jättebra mot vind och duggregn. Passar perfekt som ett skalplagg med sin genomtänkta design och utmärkta materialkvalitet. Montanes testvinnare har några få minusposter. Den sitter åt något på magen och saknar fickor för exempelvis en nyckelknippa eller en iPod. Det sammanlagda slutbetyget för Montane Slipstream GL blir 5,5 stjärnor av 6 möjliga. Aktuellt pris ligger på 1200 kr.(sep-14)

Fem löparjackor delar på andraplatsen med betyget 5 stjärnor av 6 möjliga. Arc’Teryx Incendo Hoody passar till löpning och kommer med en huva och iPod-ficka. Haglöfs Shield Jacket är en utmärkt löparjacka som erbjuder ett optimalt skydd mot väder och vind. Inov-8 Race Elite 70 Windshell fungerar både till cykling och löpning. Materialet är supertunt och en smart detalj är tvåvägsdragkedjan som gör att du kan öppna jackan både uppifrån och nerifrån. Peak Performance Moab passar bäst för cykling och har ett mycket välfungerande vindskydd. Puma PR Graphic Lightweight har bra ventilation och är en mycket bekväm löparjacka för både cykling och löpning.

Bästa budgetvalet är löparjackan från SOC. Deras modell Run Wind kostar endast 399 kr(sep-14) och är betydligt billigare än alla övriga 12 jackor. SOC Run Wind får rekommendationen ”Bästa Köp” av Aktiv Träning och du kan använda den både till löpning och cykling. Det är en tålig jacka som skyddar bra mot vind. Enda löparjackan som får underkänt av Aktiv Träning är Newline Base Race. Materialet fladdrar i vinden och suger åt sig regndroppar. Förutom detta är Newlines jacka en av testets tyngsta.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Det är de dyrare jackorna som blivit klara vinnare i Råd och röns test av löparjackor. Trots att de billigare modellerna är lika slittåliga, vann de dyrare på en smartare design och ett bättre material. Priserna varierar stort, allt ifrån 170 kronor och upp till 1500 kronor, och testresultaten visar tydligt att man får vad man betalar för! De billigare jackorna är inte lika bra på att stå emot vind och väta, vilket ledde till att testpanelens erfarna löpare inte tyckte om dem. En bra löparjacka bör ha en slimmad passform och tunt tyg – på så sätt blir vindmotståndet mindre. Enligt panelen är också två fickor det allra mest optimala, då får man plats med mobil och nyckel när man är ute och springer. Haglöfs, Crafts och Salomons jackor var testpanelens favoriter: Alla de som testade dem kunde tänka sig att köpa dem. Utöver testpanelen, testades även jackornas hållbarhet och funktion i ett testlabb. Samtliga jackor fick höga betyg för hållbarhet, men vad gäller funktion var det större skillnader. På första plats hamnade Haglöfs Shield Jacket med 81 poäng av 100 möjliga. På andraplats hamnade Craft PR Featherlight Jacket och på tredjeplats Salomon Fast Wing Jacket III.

Råd och röns testchef, Ronny Karlsson, har gästat Nyhetsmorgon för att prata om testet av löparjackor:
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2224934

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat nio löparjackor. Med rätt egenskaper kan jackan nämligen öka både motivation och prestation. Samtliga modeller i testet är tillverkade av funktionsmaterial som ska hjälpa kroppen att ”andas”. Med ”andas” menar man att de har en förmåga att släppa ut vattenånga som bildas när kroppstemperaturen stiger, samtidigt som vattendroppar utifrån inte tränger igenom. En löparjacka är dock sällan vattentät till hundra procent, utan istället finns det olika grader på hur bra vatten avvisas. Jackan som blivit bäst i test är Adidas Adistar Gore Windstopper Jacket som finns i storlekarna S-XL. Jackan är snygg och bekväm med en hög kvalitetskänsla och ett diskret tryck i ryggen. Jackan har är utrustad med två större fickor med dragkedjor på magen och en liten på framsida axel för MP3-spelare. Nedtill kan jackan justeras med en dragsko som finns i ena fickan. Innertyget består av mesh som hjälper till att fånga upp fukt och gör den mjuk att bära. På testets andraplats hamnade craft Performance Run Jacket som finns i storlekarna XS-XXL. Även denna jacka har två fickor på magen och en på axeln, samt kan dras åt nedtill med två dragskor i fickorna. Modellen är längre bak i ryggen och går ner över hela svanken. Jackan står emot viss väta och andas bra, men det kan dock bli lite svettigt i armvecken. Det finns många ventilationsdetaljer, t.ex. under armarna, längs med ryggraden och vid armbågarna. Jackan har en bra passform och är mjuk i tyget – inget som skaver. Sist, men inte minst, hamnade Pumas jacka Lightweight Jacket på tredjeplats och finns i storlekarna XXS-XL. Jackan är, precis som namnet antyder, väldigt lätt och nedtill sitter ett resårband som är lätt att dra åt – om än inte lika lätt att lossa på. Även denna jacka har en ficka på överarmen med plast för MP3-spelare. Finns ventilering under armarna och bak på ryggen – står emot väta och torkar fort, samt att jackan kan vikas ihop i sin innerficka!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.