VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 27 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – här är den bästa GPS-klockan 2024

En GPS-klocka är den perfekta klockan för dig som vill ha GPS-funktion och som vill mäta tid och längd. Det finns GPS-klockor till både sport och vardags och vi hjälper dig att välja rätt modell. Se fem testvinnande GPS-klockor.

Vi har jämfört
 • Batteritid.
 • Vattentålighet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test GPS-klocka.
Här testar Test.se Apple Smart Watch SE 2022.
Bäst i test Test.se logo
Garmin
Garmin Forerunner 955
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Garmin
Garmin Forerunner 955
Avancerad GPS-klocka perfekt för löpning och dig som vill ta träningen på allvar.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Andra plats på test hos Global Techradar 2023.
Högt betyg på test hos Mobil.se 2023.
Populärt val och toppbetyg hos Prisjakt.
Smartwatch-läge: Upp till 15 dagars batteritid.
GPS-läge: Upp till 42 timmar.
Vattentålig ner till 50 meter.
Minne: 32 GB.
Pulsmätning.
Garmin Pay.
Kompatibel med Spotify – hämta upp till 500 låtar.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning, de har en ledande position när det kommer till pulsklockor och är en stark spelare även när det gäller aktivitetsarmband.

Garmin har flera serier att välja mellan och oavsett varför du tränar finns det en Forerunner för dig. Under 2022 lanserades flera nya modeller och Garmin Forerunner 955 hör till en av deras dyraste och mest avancerade GPS-klockor. Den finns även under namnet Garmin Forerunner 955 Solar, som du kan ladda med solceller.

Detta är en GPS-klocka för löpning och triathlon – anpassad till dig som önskar prestera bättre på träningen. I ett test om smartklocka, träningsklocka och aktivitetsarmband kom Garmins klocka på delad första plats med betyget 79 av 100. Den fick höga poäng på träning, hanterbarhet, batteri och kvalitetsintryck. I ett test om träningsklockor hos Techradar kom GPS-klockan på andra plats och utgsågs till bästa för löpning. Enligt en recension av Mobil.se är detta en pulsklocka för dig tar träningen på allvar och den passar även dig som golfar.

Garmin Forerunner 955 har en lång batteritid och i smartwatchläge kan du få en batteritid på upp till 15 dagar. I GPS-läge är batteritiden på upp till 42 timmar. GPS-klockan är fullspäckad med smarta funktioner och har en slimmad design och låg vikt på 52 gram. Den nya responsiva pekskärmen på 33 millimeter i diameter och färg gör det lätt att svepa mellan statistik och kartor. Med den här klockan som hjälp på handleden kommer du att få en komplett och rättvis bild av din hälsa vad gäller både träning och sömn. Hela dagen får du poäng som sedan avgör hur hårt du ska träna under dagen och du får förslag på träningspass.

GPS-klockan är utrustad med Garmins senaste generations pulsmätare och som kontinuerligt mäter din puls. Den har GPS som tillsammans med de inbyggda kartorna hjälper dig när du springer. GPS-klockan är särskilt bra för cykling och löpning och har flera nya funktioner som Training Readiness och Body Battery.

Klockan har Bluetooth, ANT+ och Wifi och en platsavläsning genom Multi-band GNSS-teknologi. Du kan hämta upp till 500 låtar från Spotify och ta emot sms, e-post och aviseringar om du kopplar ihop den med en smartphone. Med Garmins klocka kan du lämna plånboken och du kan betala Garmin pay. Den har en vattenklassning på 5 ATM och minne på 32GB.

 • Butiker & priser: 955
 • Butiker & priser: 955 Solar

Bästa budget Test.se logo
Garmin
Garmin Forerunner 55
Garmin Garmin Forerunner 55 - Test
Bästa budget Test.se logo
Garmin
Garmin Forerunner 55
Prisvärd GPS-klocka med många smarta funktioner.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Smartwatch-läge: Upp till 14 dagars batteritid.
GPS-läge: Upp till 20 timmars batteritid.
Vattentålig ner till 50 meter.
200 timmars aktivitetsdata.
Har GPS-tidssynkronisering.
Skärmen läsbar i solljus.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning, de har en ledande position när det kommer till pulsklockor och är en stark spelare även när det gäller aktivitetsarmband.

Vill du ha en lite mer prisvärd GPS-klocka rekommenderar vi Garmin Forerunner 55. Det är en av Garmins mest prisvärda träningsklockor. Den nya modellen kommer med flera nya funktioner som tidigare saknats och är perfekt för löpare. När Råd & Rön testade smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband kom denna på delad andra plats med betyget 78 av 100. Träning, hanterbarhet, batteritid, appar och kvalitetsintryck är saker som sticker särskilt ut i deras test. Pekskärm saknas, men skärmen är högupplöst med 208 x 208 pixlar och i färg.

GPS-klockan är liten och väger endast 37 gram. Med den på din handled kommer du att få hjälp att ta din löpträning eller löptävling till nästa nivå. Den har en lång batteritid på upp till 14 dagar med smartwatch-läge och upp till 20 timmars batteritid i GPS-läge.

Trots sitt lägre pris har klockan alla basfunktioner som en löparklocka ska ha. Den har inbyggd GPS, pulsmätning och löpmätningar i realtid. På samma gång har den också lite mer avancerade funktioner som förslag på träningspass och tävlingsprognos. Via appen Garmins Coach laddar du ner kostnadsfria träningsprogram.

Detta är en perfekt träningsklocka, samtidigt som den fungerar som en klassisk smartwatch då den kan ta emot notiser om meddelanden och samtal direkt från din telefon. Den har dessutom flera trygghetsfunktioner som spårningsfunktionen och händelsedetektor där din familj kan följa dig under ditt träningspass. Skulle det ske en olycka känner detektorn av detta och din exakta position skickas till dina nödsituationskontakter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa smartklocka Test.se logo
Apple
Apple Watch SE
Apple Apple Watch SE - Test
Bästa smartklocka Test.se logo
Apple
Apple Watch SE
Prisvärd smartklocka med GSP och andra välanvända funktioner för träning.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2023.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
18 timmars batteritid.
GPS.
Optisk pulsmätare.
Vattentålig ner till 50 meter.
Kraschdetektor och falldetektor.
Trådlös laddning.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Vill du ha en smartklocka med GPS rekommenderar vi Apple Watch SE. Det är en uppdaterad modell av Apple Watch SE som länge varit en budgetvariant bland Apple-användare.

I ett test om smartklockor hos Techradar utsågs denna till testvinnare och den modell som passar de allra flesta. M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar klockan och gav den betyget 4 av 5. Smartklockan blev bäst i test hos Prisjakt Experter och beskrivs som den mest prisvärda Apple-klockan just nu.

Apple Watch SE är billigare än Apple Watch 8 men har nästan samma kärnfunktioner och chip. Däremot saknar den billigare smartklockan en always-on-skärm, ett EKG och blodsyremätning. Klockan har ett många smarta hälso- och träningsfunktioner som leder dig rätt i dina träningsmål. I den förbättrade träningsappen kan du få varningar om du har en för låg eller hög och vid oregelbunden hjärtrytm. Den nya Läkemedel-appen kan du ställa in notiser för dina läkemedel.

Med den här klockan kan du även ta emot och svara på meddelanden och samtal, betala med och lyssna på musik från Spotify. Precis som iPhone 14 är Apples smartklocka utrustad med en kraschdetektering. Är du med i en svår bilolycka ringer klockan automatiskt larmcentralen. Den är också utrustad med en falldetektor som ringer efter hjälp om du ramlar och inte kan röra dig. Och via sidoknappen kan du själv ringa larmcentralen.

Klockan finns i storleken 40 och 44 millimeter. Den har en batteritid på 18 timmar och du laddar trådlöst.

 • Butiker & priser: 40mm
 • Butiker & priser: 44mm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för barn Test.se logo
Xplora
Xplora X6 Play
Xplora Xplora X6 Play - Test
Bästa för barn Test.se logo
Xplora
Xplora X6 Play
Håll koll på barnen med denna smarta GPS-klocka för barn.
Testvinnare hos Prisjakt Experter 2023.
Topplacerad hos Aftonbladet Plus 2021.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2019.
Bra betyg hos Mobil.se 2021.
Rekommenderas av 99mac.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP68.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja, Nano.
Skärmstorlek: 1,4 tum.

Xplora är ett svenskt företag som utvecklar smart konsumentelektronik. Företaget är verksamt på den svenska, norska och finska marknaden, och är framför allt känt för sina populära mobilklockor anpassade för barn. Varumärkets vision göra vardagen enklare och tryggare för familjer som använder deras produkter.

Xploras GPS-klockor har under många år fått bra betyg på test och nu har de släppt den uppdaterade modellen X6Play, som ersätter Xplora 5 Play. GPS-klockan kom på första plats i ett test hos Prisjakt Experter, som lyfter särskilt fram skärmen av hög kvalitet och den goda prestandan. Den har även fått bra omdöme hos många recensenter.

X6Play har en snabbare processor och högre skärmupplösning vilket förbättrar användarupplevelsen för barnet. Kameran är bättre och ett större lagringsutrymme än tidigare. Xplora själva beskriver deras nya premiumklocka som en GPS-klocka som sätter en ny standard för mobilklockor till barn.

GPS-klockan har en batteritid på max 72 timmar. Den högupplösta skärmen är perfekt i storleken – lagom stor för att läsa av, men inte för klumpig på barnets arm. Det går att byta ut både armbandet och ramen för att barnet ska kunna sätt sin prägel på klockan. Det finns över 3400 olika färgkombinationer!

Du ansluter GPS-klockan till en smartphone via Xplora-appen och sedan laddar du över kontakterna till klockan. Den har en kamera på fem megapixlar och stöd för emojis och röstmeddelanden. Den har en SOS-funktion och du kan ställa in säkerhetszonet vilket betyder att du kommer att få en notis om ditt barn rör sig utanför området. I den här uppdaterade klockan är GPS-en ännu mer exakt. GPS-klockan är utrustad med ett Nano-SIM-kort och har en vattentålighet på IP68.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa aktivitetsarmband Test.se logo
Fitbit
Fitbit Charge 5
Fitbit Fitbit Charge 5 - Test
Bästa aktivitetsarmband Test.se logo
Fitbit
Fitbit Charge 5
Aktivitetsarmband med GPS och pulsmätare.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Kjell & Company.
Upp till 7 dagars batteritid.
Med inbyggd GPS.
EKG och pulsmätare.
EDA-spårning och stresshantering.
Skarp färgskärm.
Vattentålig ned till 50 m.
Fitbit Pay.
6 mån gratis Premium.

Fitbit är ett amerikanskt företag som grundades 2007. Företaget är specialiserat på produkter inom hemelektronik och hälsa. Deras aktivitetsarmband har vunnit tester i flera år och de har flera modeller att välja mellan.

Fitbit Charge 5 är ett avancerat aktivitetsarmband för träning och hälsa. Detta är en uppdaterad modell och du läser av datan på en lyxigare och skarpare OLED-skärm i färg.

I ett test hos Techradar utsågs detta till bäst i test med betyget 4 av 5. I testet beskrivs det som ett slimmat sportfokuserat aktivitetsarmband som har allt. I ett test hos Pricerunner kom aktivitetsarmbandet på tredje plats och utsågs till bästa premium med betyget 4,5 av 5.

De lyfte särskilt fram de många funktionerna, en smart väckning och bra analysfunktioner. Hos M3 Sveriges Prylsajt fick armbandet betyget 4 av 5 och beskrivs som ett av de bästa aktivitetsarmbanden på marknaden.

Fitbits aktivitetsarmband är designat med gymmet i åtanke. Det har en slimmad design, generös batteritid på upp till sju dagar och mycket mätdata. Vi rekommenderar det till dig som vill ha en lite mer avancerad aktivitetsklocka för träning och hälsa med GPS. Här finns flera träningsformer förprogrammerade. Du kan mäta EGK, puls, syre, hud och andra smarta funktioner som sömnregistrering.

Aktivitetsarmbandet fungerar bäst tillsammans med den valbara premiumtjänsten som ger rekommendationer efter dagsform och andra användbara funktioner.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test GPS-klocka - se testvinnande GPS-klockor.
GPS-klockan hjälper dig att hålla koll på tid och längd när du tränar eller motionerar. Här testar redaktionen Garmin Forerunner 955. 

Köpguide GPS-klocka

Köp en GPS-klocka om du är vill ha en smart klocka som håller koll på tid och längd när du tränar eller för dig som önskar en bättre överblick i vardagen. Det är också ett bra val av klocka för barn eftersom GPS-funktionen gör det säkrare för både förälder och barn. Vi hjälper dig att välja rätt GPS-klocka.

Vad är en GPS-klocka?

En GPS-klocka är en smart klocka med digital display med GPS-funktion som passar dig som vill mäta, analysera, återuppleva och ibland också dela prestation. Det finns många olika modeller med mer eller mindre avancerade funktioner beroende på vad du har behov av. Klockan passar dig som vill ha en mer aktiv vardag eller som vill ha koll på din träning när du till exempel springer, cyklar eller simmar.

GPS-klocka bäst i test.
Garmin Forerunner 55 är en av Garmins mest prisvärda träningsklockor.

Så fungerar en GPS-klocka

En GPS-klocka har en inbyggd GPS som mäter hur du rör dig och hur snabbt det går. Datan sparas och du kan jämföra ditt resultat över tid. Idag består en GPS-klocka av fler funktioner än enbart en GPS.

Olika sorters GPS-klockor

Sportklocka, löparklocka, pulsklocka eller träningsklocka – kärt barn har många namn men syfte är detsamma. GPS-klockor har under de senaste åren blivit allt vanligare när du tränar, framförallt för att ge en extra knuff i den riktningen du vill komma. Fundera på vad du är ute efter innan du gör ditt val så att du får med alla funktioner du har behov av.

Pulskocka

En pulsklocka håller koll på din puls när du tränar, men också när kroppen är i viloläge. Har du koll på pulsen kan du samtidigt få ut mer av ditt pass. Pulsklockan går ofta att koppla samman med din mobil och pulsen mäts vanligtvis direkt på din handled.

Läs också: Bästa pulsklockan

Aktivitetsarmband

Ett aktivitetsarmband är en enklare variant av en pulsklocka och med den kan du mäta både puls och sömn. Fördelen med ett aktivitetsarmband är att det är mindre och smidigare än en träningsklocka – och ofta billigare.

Läs också: Bästa aktivitetsarmbandet

Smartklocka

En smartklocka eller smartwatch är en klocka med ännu fler funktioner än en träningsklocka. Den räknar både steg och visar puls men liknar också din mobiltelefon då den kan läsa meddelanden, ringa, byta låt på till exempel Spotify eller går att betala med.

Läs också: Bästa smartklockan

Vanliga funktioner hos en GPS-klocka

En GPS-klocka har ofta många olika funktioner, ta reda på om den klockan du har spanat in uppfyller dina krav. De vanligaste funktionerna som en GPS-klocka har är:

 • GPS.
 • Pulsmätare.
 • Stegräknare.
 • Distansmätare.
 • Mäter vilopulsen.
 • Sömnövervakare.
 • Färdiga träningsprogram.

GPS-klocka för barn

Har du barn som gärna vill utforska världen på egen hand? Då kan det vara skönt att hålla koll på dem med en GPS-klocka för barn. På så sätt hittar du barnet snabbt om ni skulle tappa bort varandra eller för att kunna nå om det skulle behövas. Det ger en ökad trygghet för både barnet och dig som förälder.

GPS-klockor för barn skiljer sig lite från en vanlig GPS-klocka och kan ha flera smarta funktioner. Med GPS-funktionen ser du snabbt och enkelt vart barnet befinner sig. Många bättre GPS-klockor för barn kan även sms:a, ringa och ta emot samtal och på vissa modeller kan du som förälder välja vilka nummer som är tillåtna. Väljer du en klocka med SOS-funktion räcker ett knapptryck för att barnet ska kontakta angivna säkerhetspersoner. En annan smart funktion kan vara att sätta upp geografiska säkerhetszoner vilket gör att du får ett larm när barnet överträder den angivna gränsen.

Läs också: Bästa GPS-klockan för barn

Köpa GPS-klocka – att tänka på

 • Vilka funktioner är du ute efter? Räcker det med GPS eller vill du ha en klocka med fler funktioner till exempel pulsmätning, sömnstatistik och möjlighet att få notiser om meddelanden?
 • Hur länge håller batteriet och hur snabbt laddas den?
 • Ska du använda klockan vid tuffare pass, när det regnar eller simning behöver den också vara vattentålig.
 • Hur tydlig är displayen?
 • Hur stor är klockan och vad väger den?
 • Är GPS-klockan kompatibel med din mobiltelefon?

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En GPS-klocka är en smart klocka med GPS-funktion som mäter och analyserar din vardag eller träning. Det finns GPS-klockor med flera olika funktioner som pulsmätare, stegmätare, tid, distans och sömnaktivitet.
 • En GPS-klocka har en inbyggd GPS som mäter hur du rör dig och hur lång tid det tar. Datan sparas och du kan sedan jämföra ditt resultat över tid.
 • Vi har valt att utse Garmin Forerunner 245 Music till den GPS-klocka som är bäst i test. Det är en testvinnande snygg och förstklassig träningsklocka med GPS, musik och pulsmätning direkt på handleden. Den har både fått högt betyg i tester och goda recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Garmin Garmin Forerunner 955