HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av rullskidor

fritid uppdaterad 2:e Juni, 2015, Baserad på 3 experttester.

Att köpa rullskidor är ett bra sätt att fortsätta skidåkningen efter att snön försvunnit! Det är även ett bra sätt att motionera på och bra träning för de som tävlar med rullskidor! Det är skillnad på rullskidor och rullskidor, så det är viktigt att prova dem (om man kan) innan man köper ett nytt par. Materialval i däck, upphängning och stomme ger olika vibrationsdämpning vid körning. Även hjulens bredd spelar roll för hur åkningen blir – bredare hjul innebär mer stabilitet. Vanligtvis talar man om fyra olika hjulsorter – lättrullade tävlingshjul, hjul med normalrull, tröga hjul och extra tröga hjul. När man köper rullskidor får man med standardhjul med normalrull (2:or) och så får man välja till andra hjul. Glöm heller inte att stavarna är mycket viktiga om man är nybörjare!

Test.se rekommenderar

Elpex Wasa 610 - bäst i test bland Rullskidor 2021
Elpex Wasa 610, bäst i test.

Elpex Wasa 610 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Elpex Wasa 610. Det är en svensk rullskida med aluminiumstomme, som passar både nybörjaren och mer erfarna åkare i alla åldrar. Det är dessutom världens mest sålda, klassiska rullskida som lanserades redan år 1987 (den har givetvis vidareutvecklats under åren).  Rullskidorna är tillverkade av förstklassiga komponenter som alltid ger en god tillgång på reservdelar och bästa tänkbara service. Standardhjulen är relativt breda och de, tillsammans med en stabil samt lätt konstruktion, får åkaren en upplevelse av stabilt och tryggt åkande. Läs mer

Rullskidor - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Skidhjälmar

UPPDATERAD 7:e Februari, 2020

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har publicerat ett test av sex rullskidspar och hittar både smidiga och klumpiga par, men även en överlägsen vinnare. För skidfantasten är rullskidor den perfekta träningsformen under sommaren. Man utvecklar både balans och teknik, samt att man får naturupplevelsen på köpet. Testresultatet visar att det skiljer sig mycket bland olika modeller. Skigo är det paret som sticker ut mest, då det är följsamt och ger en åkkänsla som påminner om att stå på ett par längdskidor. Det är dessutom den enda modellen i testet som helt är tillverkad i kolfiber, vilket är ett vinnande koncept. Oavsett vilken kvalitet underlagen man åker på har, får man en skön tur med Skigo CX Carbon Classic Stiff. Modellen är en av de längre i testet och har bra dämpning, vilket kan vara bidragande faktorer till att den har överlägset bäst komfort i testet. Näst bäst i testet var AE Classic som också blev utsedd till bästa budgetval. Rullskidorna har en rejäl konstruktion och tillverkaren har låst fast stänkskydden på ett sätt som känns smart och genomtänkt. Åkningen är mjuk och behaglig, modellen är stabil och följsam. Swix Classic Roadline C2 tar tredjeplats med en rejäl konstruktion och bra kvalitetsintryck. Men kapaciteten påverkas en del av kvaliteten på markunderlaget. Vid dåligt underlag upplevs åkningen som något stötig och skakig. Manövreringsförmågan är helt okej, men de upplevs inte lika följsamma som de bättre rullskidorna i testet.

Vinnare i det här testet

Sport & Hälsa

Publicerad

Sport & Hälsa har, tillsammans med experterna Jan-Ove Skoog och Klas Hasselgren, gått igenom sex av marknadens rullskidor. Elpex Wasa 610 fick bäst betyg och är en rullskida med aluminiumstomme. Trots det blir den varken stum eller hård, utan den är mjuk och skiljer sig från de andra modellerna i testet. Med breda hjul blir åkningen trygg, även med högre fart och den här skidan rekommenderas ofta till nybörjare, då den inte alls är så svår att lära känna. Skidan har funnits på marknaden länge och alltid erbjudit hög kvalitet på både gummi och hjul. Swenor Fibreglass tar andraplats och är den mest välkända skidan i testet – dess stommen är av trä och glasfiber. Fibreglass uppskattas av de som söker komfort och bra svikt i sina skidor. Den ger även en fin och skitlik åkning, då man får bra grepp och en mjuk åkstil. Swenor Fibreglass är en väldigt populär modell och den mest sålda skidan på marknaden. På tredjeplats hamnade Pro-Ski Flex C2, som är en av de senaste skidorna på marknaden. Skidan är tillverkad i SSAB-stål, som är sviktande och skidkänslan blir väldigt påtaglig. Dess breda hjul ger en trygg och bra stabilitet, vilket är bra för både nybörjare och proffsåkare. SSAB:s stål är ett av världens bästa, vilket ger hög kvalitet och betyg därefter.

Vinnare i det här testet

Vasalöparen nr.3

Publicerad

Vasalöparen har testat tio vanliga rullskidor på den svenska marknaden. Det finns ett stort utbud av tillverkare och rullskidor, vilket gör att det kan vara svårt att hitta rätt modell. Samtliga rullskidor i testet hade sina standardhjul, vanligtvis är de märkta med en 2:a. Swenors hjul upplevdes vara snabbare än övriga medan Pro-Skis upplevdes som trögare. Samtliga skidor blev neutraliserade i svart, så att teståkarna inte visste vilka skidor de provade, för en så rättvis bedömning som möjligt.  Swenor Finstep blev testets vinnare. Med en hjulbredd på 52 millimeter får rullskidorna en stabil gång och ger en ännu bättre åk-känsla vid stakning. I dessa avseenden var det den överlägset mest uppskattade rullskidan i testet. De kändes trygga och bekväma att stå och att åka på, men för de mest erfarna åkarna i testet kändes de 2500g tunga rullskidorna lite klumpiga i diagonalåkning. Eagle Sport Classic XT tog andraplats och uppskattades av både den erfarne åkaren och av nybörjaren. Åkningen var stabil tack vare de relativt breda hjulen (44 mm), men tyvärr fick man inte med några stänkskärmar. På tredjeplats hamnade Swenor igen, med sin modell Fibreglass. Swenors tillverkar sina stommar i andra material än aluminium eller kolfiber (som de flesta andra använder) och tillverkar dem istället av en laminerad träkärna, samt glasfiber. Fibreglass ger en bra stabilitet och man åker mjukt även på ojämna underlag, då dess hjul är 45 mm breda.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"