Bäst i test rullskidor 2024 – För dig som vill åka skidor utan snö
Älskar du att åka skidor? Begränsa dig inte till när det finns snö på marken. Ge dig ut på skidor även när det är barmark – med ett par rullskidor är detta möjligt. Se rullskidor bäst i test och ta del av våra bästa tips i köpguiden.
- Material.
- Vikt.
- Längd.
Swenor grundades 1981 och är ett norskt företag som är officiell leverantör av rullskidor till både det svenska och norska skidlängdslandslaget. De gör rullskidor av hög kvalité i aluminium och glasfiber, för både klassisk åkning och skateåkning.
Swenor Fibreglass rullskidor är högklassiska rullskidor som används av både landslag och elitåkare och passar lika bra för tävlingsåkaren som motionären. Skidorna har fått bra betyg år efter år och legat på topp länge hos många butiker. År 2019 fick skidorna ny design med starkare och lättare gaffel. Stommen är av laminerad träkärna och glasfiber och har god vibrationsdämpning vilket ger bra vikt i stommen. De är också lätta att manövrera i svängarna och ger en fin och skidlik åkning. Rullskidorna har ingen broms, vilket gör att du måste planera din åkning och lära dig att bromsa på egen hand
Rullskidorna väger 2150 gram och har en längd på 320 millimeter. Rullskidorna passar till åkare som väger upp till 100 kilo. De har en hjuldiameter på 70 millimeter och hjulbredd på 45 millimeter. I priset ingår monterade stänkskydd. Det går att köpa hjul med andra egenskaper mot pristillägg. I priset ingår inte bindning, pjäxor och stavar.
- Butiker & priser
Swenor grundades 1981 och är ett norskt företag som är officiell leverantör av rullskidor till både det svenska och norska skidlängdslandslaget. De gör rullskidor av hög kvalité i aluminium och glasfiber, för både klassisk åkning och skateåkning.
Swenor Skate är ett par populära och prisvärda skaterullskidor med en stomme av aluminium. De har en nedsänkt profil för att få en lägre tyngdpunkt vilket gör det till mycket stadiga rullskidor för skateåkning. De passar bra till både nybörjare och elitåkare.
Rullskidorna väger 1410 gram och har en längd på 580 millimeter. Hjuldiametern är på 100 millimeter och hjulbredden är på 24 millimeter. Du kan välja mellan tre olika hjul där standard (tvåor) ingår i priset. Du kan köpa till racinghjul eller tröga hjul mot pristillägg. I priset ingår även bindning och montering. Rullskidorna finns i gult och rosa och även i en längre modell på 630 millimeter. Är du ute efter bra skaterullskidor är detta ett mycket bra val för dig!
- Butiker & priser
Swix är ett norskt varumärke som grundades 1946 och har huvudkontor i Lillehammer. De gör utrustning och kläder för vintersporter, bland annat skidor och rullskidor. Alla produkterna är tillverkade för att underlätta vinteraktiviteterna.
Swix Roadline Classic är ett par klassiska rullskidor med högpresterande aluminiumram och en nyutvecklad form på stommen framtagen av Rapid Change teknologi. Den nya ramen ökar vridningsstyvheten med mer än 30 procent på jämfört med den gamla modellen och inga skruvar eller muttrar står ut. Även axlar och hjulsystem har omarbetats vilket ger en mycket bra skida. Rullskidorna ger en stabil och skön åkning.
Rullskidorna väger 2000 gram och har en längd på 790 millimeter. De har en hjuldiameter på 67 millimeter och hjulbredd på 50 millimeter. I priset ingår inte bindning, pjäxor och stavar.
- Butiker & priser
Swenor grundades 1981 och är ett norskt företag som är officiell leverantör av rullskidor till både det svenska och norska skidlängdslandslaget. De gör rullskidor av hög kvalité i aluminium och glasfiber, för både klassisk åkning och skateåkning.
Swenor Carbonfibre Rullskidor är en lite lättare modell och passar särskilt bra för damer och juniorer. Rullskidorna har en stomme av laminerad träkärna och glasfiber och det ingår stänkskydd. De har en god vibrationsdämpning och mindre hjul än Swenors modeller Fibreglass och Finstep. Längdskidorna har ingen broms, vilket gör att du måste planera din åkning och lära dig att bromsa på egen hand.
Rullskidorna väger 1830 gram och har en längd på 720 millimeter. Rullskidorna passar till åkare som väger upp till 80 kilo. De har en hjuldiameter på 65 millimeter och hjulbredd på 40 millimeter. Det finns fyra typer av hjul att välja mellan och vill du ha en trögare hjul kan du köpa det mot pristillägg. I priset ingår inte bindning, pjäxor och stavar, men skidorna finns även att som ett paket.
- Butiker & priser
Köpguide rullskidor
Rullskidor ger dig en fantastisk möjlighet att åka skidor även när det inte ligger någon snö på marken. Perfekt för alla som älskar att åka skidor eller som behöver träna inför Vasaloppet. Trots att vi har haft en fantastisk vinter i år så går det aldrig att lita på att Sverige bjuder på en vit vinter.
Vad är rullskidor?
Rullskidor är en form av skidor med hjul som du använder på bar mark. Du tar dig fram med hjälp av stavar och din handkraft. Många använder sig av rullskidor för att kunna åka skidor året om, även de dagar det inte är någon snö på marken. De första rullskidorna tillverkades i mitten av 1930-talet och under 1950-talet utvecklades det till en tävlingssport.
Fördelar med rullskidor
Det finns många anledningar till varför du ska köpa rullskidor.
Ett alternativ när det inte finns snö
Rullskidor är ett perfekt alternativ för dig som vill åka längdskidor men som inte har tillgång till snö. Du kanske tränar inför Vasaloppet, eller bara älskar att ta dig fram på ett par skidor oavsett vad det är för årstid.
Kul sätt att träna på
Att åka rullskidor är dessutom ett roligt sätt att motionera på. Du får frisk luft, kan uppleva naturen och tar dig fram snabbt. Dessutom sliter inte rullskidor på knä och leder men ger ändå bra träning för både konditionen och viktiga muskelgrupper.
Olika sorters rullskidor
Det finns flera sorters olika rullskidor att välja mellan som kan vara bra att ta reda på innan du klickar hem dina skidor. Det viktigaste är att de ska upplevas som trygga och stabila, men också ha bra komfort och skön känsla när du åker. Du kommer spendera många mil på skidorna så skidor med bra vibrationsdämpning är att föredra. Det är också bra om de är utrustade med bra stänkskärmar för att förhindra att hjulen stänker upp vatten och smuts.
Hur van är du?
Det finns rullskidor som är särskilt anpassade för nybörjare och modeller för dig som är mer van. Storleken på skidorna spelar också stor roll och det finns modeller som är mer anpassade för till exempel kvinnor eller juniorer.
Klassiska eller skaterullskidor
Är du ute efter klassiska skidor eller skaterullskidor? Klassiska skidor liknar mer ett par vanliga längdskidor med en backspärr som ska simulera längdskidåkning i spår. En skaterullskida har smalare hjul och kan jämföras med skridskoåkarens teknik. Smalare hjul kräver mer av en åkare tekniskt och bredare hjul fungerar bättre på ojämnt underlag.
Med eller utan broms
De flesta rullskidorna kommer utan broms. Är du nybörjare kan det vara bra att köpa ett par rullskidor med broms, för att lättare få stopp på skidorna om det går för fort eller kommer ett hinder i vägen. Om du inte har broms måste du planera din åkning och lära dig att bromsa på egen hand. Du bromsar lättast genom att ploga, vilket betyder att du vinklar in rullskidorna så att framhjulen närmar sig varandra. Du kan också bromsa genom att fånga vinden, släpa ena skidan efter dig eller sicksacka. Det viktiga är att du aldrig tvärnitar. Vill du att det ska gå lite långsammare i backarna kan du byta standardjulen till ett par trögare.
Olika hjul
Det finns även olika sorters hjul att välja mellan. Det finns hjul som är bra för asfalt och luftpumpade hjul som passar för grusvägar. Hjulen har olika motstånd och delas in i lättrullade, normala, eller trögrullade, där 1 är minst motstånd och 4 mest.
Aluminium eller glasfibrer
Rullskidorna består av olika material och vilken sort du använder beror lite på vad du ska använda dem till och hur du ser ut. De flesta skidor består av antingen aluminium eller glasfiberförstärkt laminerat trä. Skidorna med glasfiber är generellt tyngre med bra hållbarhet som passar lite tyngre åkare eller de som vill ha en extra stabilitet. Lättare skidor rekommenderas till skidåkare som väger mindre eller mycket erfarna rullskidåkare.
Så använder du rullskidor
Du använder ett par rullskidor på samma sätt som ett par längdskidor, fast på bar mark, framförallt på asfalt eller hårt packade vägar. Du kan också använda dig av samma utrustning; pjäxor, stavar och bindningar.
Klassiska rullskidor har tre olika växlar eller tekniker: stakning, diagonalåkning och stakning med frånskjut. Det vanligaste sättet att ta sig fram på är genom stakning, vilket betyder att du använder dig av överkroppen för att skjuta ifrån med stavarna. Vid diagonalåkning rör du armar och ben på samma sätt som när du går. Stakning med frånskjut är en kombination av de andra två teknikerna och då använder du överkroppen som när du stakar och sparkar med ena benet. Rullskidorna åker aldrig bakåt, som vanliga längdskidor gör, vilket gör det lättare att ta sig upp för backar. När du åker rullskidor i trafiken är det viktigt att alltid visa medtrafikanterna respekt. Du ska alltid åka på höger sida av trafikerade vägar.
Tillbehör
När du ska åka rullskidor finns det en del tillbehör som du också behöver ha. I många fall är det bara skidorna som ingår, men ibland finns det även paketpris. Här är de tillbehör som du ska köpa.
Stavar
Du ska välja stavar som har en längd på cirka 25 centimeter kortare än din kroppslängd, eller med samma längd som när du åker på snö. Du kan använda samma stavar som till dina vanliga längdskidor, men då byta till en spets för asfalt.
Hjälm
Hjälm är ett måste när du åker rullskidor. Var noga med att köpa en som även täcker bakhuvudet om du skulle ramla bakåt.
Handskar
Köp ett par runna rullskidhandskar som ger ett bra grepp men också skyddar mot blåsor. Handskar ska använda både sommar och vinter.
Övriga tillbehör
Det kan också vara bra att köpa knäskydd och armbågsskydd för att spara på kroppen om du skulle ramla. Åker du i skymning eller mörker ska du alltid använda reflexväst för att synas bättre.
Köpa rullskidor – att tänka på
Det finns en hel del att fundera på när du ska köpa nya rullskidor.
- Kontrollera vad som ingår i priset. Vissa är paket där även stavar ingår, men oftast måste detta köpas separat. Även bindning är något som kan kosta extra.
- Köp alltid skidor som passar din vikt.
- Behöver du broms? Då ska du också välja rullskidor som har detta.
Läs också: Längskidor bäst i test
Läs också: Bästa stakmaskinerna
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Rullskidor är en form av skidor med hjul som du använder när det inte är snö på marken. Du tar dig fram med hjälp av stavar och din egen handkraft.
-
Det finns flera sätt att bromsa med rullskidorna. Vissa modeller har broms vilket gör det enklare. Men du kan också bromsa på egen hand genom att till exempel ploga, bromsa genom att fånga vinden, släpa ena skidan efter dig eller sicksacka.
-
Vi har valt att utse Swenor Fibreglass rullskidor till de rullskidorna som är bäst i test. Swenor är ett norskt företag som gör rullskidor av hög kvalité i aluminium och glasfiber, för både klassisk åkning och skateåkning.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Swenor Fibreglass Rullskidor
- Bästa för skateåkning : Swenor Skate Rullskidor
- Bästa för vana : Swix Roadline Classic
- Bästa för dam : Swenor Carbonfibre Rullskidor
- Vad är rullskidor?
- Fördelar med rullskidor
- Olika sorters rullskidor
- Så använder du rullskidor
- Tillbehör
- Köpa rullskidor – att tänka på