HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
löparskor - Bäst i test

Test av löparskor

79 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 24:e April, 2020, Baserad på 29 experttester.

Är du pronerare eller supinerare i ditt löpsteg? Det är viktigt att veta när man köper löparskor, och andra skor med för den delen! Varje gång du sätter din fot i marken skapar mottrycket vibrationer som överförs till benen i foten och som i sin tur skickar vibrationerna vidare till resten av kroppen. Det är just denna typ av vibrationer som kan leda till de vanliga löparrelaterade idrottsskadorna, så som knäproblem, stressfrakturer och muskelslitningar. Ditt val av löparskor har därför väldigt stor betydelse och det är viktigt att du tar dig tid att hitta ett par skor som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa!

Flera varianter av löparskor

Det kan vara svårt att utgå från en viss storlek när du ska köpa nya löparskor. Storlekarna kan skilja sig väldigt mycket mellan olika märken. Ofta kan det vara bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har; dels för att fötterna kan svullna när de blir varma, men också för att slippa blånaglar och nagelbortfall. Skorna får heller inte pressa mot foten för mycket, trots att de ska omsluta den ordentligt. Tänk på att löparskor är en “färskvara” och bör bytas ut efter ett par år. Det ska stå tillverkningsår och -månad på baksidan av plösen.

Löparskor för olika underlag

Tänk över vart du springer mest. De flesta skor idag är anpassade för olika underlag. Men ska du springa i terräng ska du välja en terrängsko med en räfflad yttersula. Ska du däremot springa på vanliga stigar så räcker det med vanliga löparskor.

Design och/eller funktion

Självklart är det roligt med nya snygga skor. Utseendet är kanske viktigt för dig, men försök att endast utgå från hur skon känns på foten. Var också varsam vid nya trender. Barfotaskon är ett sådant exempel. Den passar för vissa men inte alla. Utgå inte heller bara från en billig sko eller rekommendation från en vän. Reaskor är ofta gamla och det kanske kommit en nyare bättre variant? Om din kompis rekommenderat en sort kanske den är utmärkt för hen, men inte för dig. Ta gärna hjälp av ett proffs och prova vilken sort som passar dig.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Hoka One One Clifton 6

Testresultat
iForm (Nummer 6/2020) 2020,    Sportamore 2020
Recensioner
Allround-modell Mycket bra dämpning God ventilation Anpassade ilägg får plats i skon Lätt vikt för att vara så stabil
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Hoka lanserade sin modell Clifton redan 2014 och sedan dess har den haft en säregen ställning bland löparskor. Med bra stötdämpning, snabba löpkänsla, låga vikt och bra sidstabilitet är det inte konstigt att den blivit många löpares återkommande favorit. Den har placerat sig högt i flera test och blivit varmt rekommenderad av olika recensenter. Därför blir den också här utnämnd till bäst i test.

Tidigare modeller av Clifton har haft en fenomenal stötdämpning, så bra dämpning att flera löpare saknat en mer distinkt löpkänsla då den upplevts som lite för mjuk. Detta har arbetats bort i Clifton 6 där tillverkaren ökat densiteten i mellansulan med följden att skon blir kvickare. Detta gör att skon fått ett bredare användningsområde där den funkar lika bra på lång distans som i tempopass.

Sulan har en bredd som ger god sidstabilitet utan att man tappar i fart. Dessutom är den så bred att en löpare med ett något pronerande steg får plats med ett specialinlägg i skon. Sulans avsmalnande utformning gör det lätt för foten att rulla framåt i steget till frånskjutet.

Utseendemässigt har flera påtalat att skon ser klumpig och stor ut, detta har de emellertid fått ta tillbaka när skon väl sitter på foten. Den är förvånansvärt lätt och smidig, för att tro på det behöver man nästan testa skon själv. Clifton 6 är redan en favorit hos flera löpare och kan med fördel kombineras med den lättare modellen Rincon, som är speciellt anpassad för kortare tempopass.

Visa hela texten
Finns som både dam- och herrsko:
Typ av löpsteg:
Neutralt
Häldropp:
5 mm
Hälhöjd/framfotshöjd:
29 / 24 mm
Vikt:
209 / 255 gram
Passar bäst för::
De flesta underlag, sämre vid tuff terräng

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Saucony Triumph 17

Testresultat
Testfakta 2020,    Runner's World (April, 2020) 2020
Recensioner
Suverän stötdämpning Energiåtergivande Väger lite Allround-modell Förstärkt yttersula för stabilitet
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Saucony lanserade modellen Triumph 17 i början på november -19, och har sedan dess fått den ena positiva recensionen efter den andra. Dessutom utsåg ansedda Runners World den till toppvalet för löparskor 2020. Detta sammantaget gör såklart att den även här blir utsedd till bäst i test.

Jämfört med föregångarna har Triumph 17 genomgått en hel del förbättringar. Skons ovansida ger en dynamisk och skön passform genom FORMFIT 360 teknologi. Materialet är otroligt mjukt och behagligt, att vissa som testat skon beskriver känslan som bomullslik. Kanten runt ankeln har också blivit extra vadderad och bidrar till den bekväma känslan.

Mellansulan är tillverkad i det nya PWRRUN+ materialet, som ersätter EVERUN, och ger ännu bättre stötdämpning och ännu bättre respons. Dessutom gör PWRRUN+ skon hela 25% lättare än föregångarna. Yttersulan är indelad i olika zoner för att bättre kunna föra foten dynamiskt framåt. Skons yttersida har ett gummistycke som garanterar ett neutralt löpsteg, insidan är luftig mot fotvalvet för fri avveckling i steget.

Prismässigt är den relativt dyr, men skon är designad för att hålla i flera mil i all sorts träning, vilket gör den kostnadseffektiv per användningstillfälle. Triumph 17 har blivit flera löpares bästa kompis, och det är ingen slump.

Om du pronerar när du springer kan du istället spana in Saucony Hurricane 22 vilket är Triumphs motsvarighet. 

Visa hela texten
Finns som både dam- och herrsko:
Typ av löpsteg:
Neutralt
Häldropp:
8 mm
Hälhöjd/framfotshöjd:
33,5 / 25,5 mm
Vikt:
261 / 305 gram
Passar bäst för::
Allround, väl lämpad för längre pass

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Adidas SL 20

Testresultat
Runner's World (April, 2020) 2020
Recensioner
Superlätt sko Yttersula gjord av Continental-gummi ger mycket bra grepp Prisvärda
Små i storleken Passar inte så bra för breda fötter
Produktbeskrivning
Specifikationer

Den superlätta skon från Adidas är en prisvärd sko som kan användas till olika typer av löpning. Tack vare gummisulan, som för övrigt är gjord av däcktillverkaren Continental, får skon ett bra grepp på olika typer av underlag. Ovandelen är gjord av så kallat engineered mesh, en vävd struktur, som vävs tätare på de ställen där foten kan behöva extra mycket stöd. Denna struktur gör också att skon ventilerar bra. Mellansulan är gjord i materialet som Nike kallar Lightstrike, detta ger en fin balans mellan bra dämpning och snabb respons i steget.

Adidas SL20 är en trevlig sko som med fördel kan användas till olika typer av löpning om du är en van eller lätt löpare. Nybörjare gör klokt i att använda denna sko som ett komplement till snabba och explosiva tempopass.

Visa hela texten
Finns som både dam- och herrsko:
Typ av löpsteg:
Neutralt
Häldropp:
10 mm
Hälhöjd/framfotshöjd:
25 / 15 mm
Vikt:
190 / 230 gram
Passar bäst för::
Lätta löpare eller för korta, snabba pass

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Nike Air Zoom Pegasus 36

Testresultat
Outdoor GearLab 2020
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Optimal respons Stabil ovansida som håller foten på plats
Yttersulan slits snabbt Ventilerar inte så bra
Finns som både dam- och herrsko:
Typ av löpsteg:
Neutralt
Häldropp:
10 mm
Hälhöjd/framfotshöjd:
22 / 12 mm
Vikt:
229 / 272 gram
Passar bäst för::
Kortare, intensiva pass
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Asics Glideride

Testresultat
Sportamore 2020
Recensioner
Mycket bra dämpning Extra hård hälkappa ger bra stabilitet Rymlig tåbox
Sulans utformning gör att man lätt landar på hälen
Finns som både dam- och herrsko:
Typ av löpsteg:
Neutralt
Häldropp:
5 mm
Hälhöjd/framfotshöjd:
30 / 25 mm
Vikt:
230 / 280 gram
Passar bäst för::
Långa löppass
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Löparskor - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Pulsklocka

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Löparjackor

UPPDATERAD 7:e April, 2020

Träningstights

UPPDATERAD 30:e Mars, 2020

Smarta armband

UPPDATERAD 28:e Oktober, 2016

Löpband

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (29st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat åtta olika modeller på löparskor för damer med priser upp till 2000 kronor. Alla olika modeller har testats av elva erfarna löpare som sprang i skorna på både asfalt och grus. Utöver det, har skorna även genomgått olika tester i laboratorium. Det som testats är bland annat stötdämpning, energiåtergivning och generella löpegenskaper.


Bäst i test blev Saucony Triumph 17 som bedömdes ha den bästa stötdämpningen och mycket goda allmänna löpegenskaper. Tester visade också att skon hade riktigt bra återstuds-effekt, det vill säga att stegets energi vid fotens isättning återvinns och kan nyttjas vid nästa steg framåt. Dessutom fick
skorna bra omdöme för sin stabilitet.


Näst bästa sko bedömdes Adidas Ultraboost 20 vara. Panelen ansåg dem vara en stabil sko med bra löpegenskaper. De fick testets tredje högsta betyg för stötdämpning och återstuds.


På tredje plats kom Brooks Ghost 12, som även den blev omnämnd som en stabil sko med bra löpegenskaper. Stabiliteten och de allmänna löpegenskaperna tyckte panelen var startfältets bästa. Gav dessvärre inte så bra återstuds.

Vinnare i det här testet

Runner's World (April, 2020)

Publicerad

26 nya testade skomodeller för löpning på, mestadels, hårt underlag. Skorna finns i både dam- och herrmodell.


Utnämnd till runners val och därmed bäst i test blev Saucony Triumph 17. Modellen är lite drygt 25 procent lättare än föregångaren med ett nytt material i mellansulan och ny konstruktion på ovandelen. Materialet i mellansulan kallas Pwrrun+ vilket ger mjukare stötdämpning och bättre återgivning än föregångaren Triumph ISO 5. Ovandelen på skon är tillverkad i mesh vilket ger bra ventilation. Det finns en mellanfotsförstärkning som gör att skon känns
stabil och bekväm. Testlöparnas helhetsintryck blev att Triumph 17 är en sko som har en komfort på högsta nivå.


Runners World utsåg et par olika skor som speciellt rekommenderade debutanter, där valde vi på test.se att lyfta fram den billigare modellen av de två – Hoka One One Ricon. Det är en modifierad variant av den populära modellen Clifton, fast i ett mycket lättare utförande. Att den kan väga mindre beror dels på skons ovansida i extra tunn mesh, och dels på att Hoka valt att endast ha yttersula på de mest utsatta områdena. Detta gör att skon väger mindre, men också att den får en något kortare livslängd. Men skon är i första hand tänkt att vara en kompletterande sko för de snabba passen. Testlöparna tyckte speciellt om den snabba löpkänslan och den tjocka sulans dämpande förmåga.


Bästa runners köp blev Adidas SL 20 med motiveringen ”Kvick löpkänsla till humant pris”. Det är en superlätt sko tack vare ett nyutvecklat material i mellansulan, Lightstrike, vilket också ger en bra balans mellan behaglig stötdämpning och snabb respons i varje steg. Yttersulan, tillverkad av Continental, har ett grovt nätliknande mönster för att säkerställa bra grepp på alla typer av underlag. Stödplattan för mellanfoten ger ett stabilt intryck och stadga, utan att kompromissa med följsamheten. Skons ovandel är tillverkad i så kallad engineered mesh, en väv med struktur som blir tätare där foten behöver
mer stadga. Skon rekommenderas av testpanelen till lätta och mer erfarna löpare, då kan den med fördel användas i merparten av träningen. Mindre vana
löpare rekommenderas att använda skon till korta, snabba pass.

Vinnare i det här testet

iForm (Nummer 6/2020)

Publicerad

Tidningen iForm har testat sex olika löparskor för ett neutralt löpsteg. Poängskalan går från nol till sex stjärnor. 


Utsedd testvinnare blev Puma Speed 600 2 som fick full pott med sex av sex stjärnor. Mellansulan är gjort utav en blandning av EVA-skum och stötdämpande kulor som tillsammans ger en mjuk löpupplevelse. Testpanelen tyckte detta var enastående bra. Yttersulan upplevdes hjälpa till att förmedla energin från ett steg till ett annat mycket bra vilket gör att man får bättre löpekonomi. Skons ovansida är gjord i mesh-material vilket ventilerar bra. Testpanelen kallade skon för sin "dynamiska älskling" och hade egentligen ingenting att anmärka på.


Hoka One One Clifton 6 kommer på en andra placering med fem stjärnor. Skon beskrivs som unik i det att den har en väldigt mjuk och dämpande sula och ett minimalt dropp. Testpersonen upplevde att stötdämpningen kändes väl vid varje steg. Eftersom droppet är förhållandevis lågt, premieras frånskjutet snarare än landningen. Dämpningen är bra och mellansulan gör att man rullar framåt mot tårna. Passformen beskrivs som unik och det upplevdes att skon nästan griper tag om foten vid varje steg. Löparskon sammanfattades som fjäderlätt med fantastisk stötdämpning. Enda möjliga nackdelen var att sulan kunde göra det svårt att känna underlaget vid tuffare terräng.


Löparskon som bedömdes vara mest prisvärd är Skechers Go Run Pure, även detta par fick fem stjärnor. För en rimlig peng får man en riktigt bra nybörjarsko. Den beskrivs som en väldigt bekväm sko med effektiv stötdämpning. Ovansidan är gjort i ett vävt mesh-material vilket gör att den andas bra, detta kan vara speciellt eftertraktat när man springer på ett löpband. Meshen kan dock av vissa upplevas av vissa ge lite klent stöd till foten och testpersonen varnar för blöta tår vid regn.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamores kvinnliga testpanel har testat nio olika löparskor från de största märkena och utsett en bäst i test. Poäng upp till tio delades ut och i bedömningen ingick bland annat stabilitet, flexibilitet, komfort och dämpning. 


Med 9.5 poäng blev Hoka One One Clifton 6 den stora favoriten hos testpanelen. Det är en sko framtagen för ett neutralt löpsteg, men då sulan är bred får det utan problem plats med ett anpassat ilägg. Testlöparna imponerades över hur variabel skon är - den låga vikten gör att den lätt kan användas till explosiva träningspass, samtidigt som dämpningen är såpass bra att den även funkar som en långdistanssko. Skon fick väldigt höga betyg för hur skönt den sitter på foten och hur väl dämpningen funkar. Det enda som egentligen kunde varit lite bättre är flexibiliteten, även om sulan inte upplevdes som onödigt stel.


På andra plats hamnade Nike Zoom Fly 3 med 9,4 i betyg. Skon är neutral och drar mer åt det flexibla hållet snarare än det stabila. Testlöparna imponerades speciellt av hur bra skon dämpar vid varje steg. Kolfiberplattan i mellansulan ger extra skjuts i steget och tillsammans med den mjuka dämpningen lämpar dig skon särskilt bra till längre löppass på asfalt, den studsande känslan uppskattades av testlöparna. Utseendemässigt har skon en modern design som också tilltalande panelen.


Asics Glideride glider in på en tredje placering med 9,3 poäng. Dämpningen i skon beskrevs som superb och en testlöpare som vanligtvis får problem med benhinnorna vid löpning på asfalt, märke med Glideride inte av någon smärta alls. Skon är framtagen för den neutrala löparen, även om hälkappan är förstärkt för extra stöd. Utöver den otroliga dämpningen lyftes även designen fram som ett stort plus.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har låtit en manlig testpanel springa i nio olika löparskor för att utse en bäst i test. Poäng upp till 10 delades ut och i bedömningen ingick bland annat stabilitet, flexibilitet, dämpning och komfort.


På första plats placerar sig Nike Zoom Fly 3 med imponerande 9,6 i poäng. Det är en sko som främst riktar sig till löpare med ett neutralt och vant löpsteg. Det som verkligen sticket ut med denna sko är att den är försedd med en kolfiberplatta i mellansulan vilket skall ge mer skjuts i steget. Detta är också något som testpanelen märker av. Effekten märktes av först efter några kilometer, så skon kommer till sin fulla rätt vid längre löppass - runt milen och uppåt. Skon är lite bredare i modellen är Nikes skor vanligtvis är, detta uppskattades av panelen. För den vana löparen ansågs denna sko vara ett givet val.


Andra platsen knep New Balance Fresh Foam 1080 med 9,5 poäng. Skon är anpassad för ett neutralt löpsteg och passar bra till löpning på hårda underlag. Jämfört med den tidigare versionen av modellen så har New Balance utvecklat dämpningen ännu mer för högre komfort. Panelen uppmärksammande detta och menade att dämpningen nu är något utöver det vanliga. Hälkappan är speciellt designad genom att den övre delen är vinklat bort från hälsenan, detta för att minska trycket. Greppet i hälen är bra och testlöparna kände sig trygga med att skon satt ordentligt på plats genom hela passet. 


Med 9,3 poäng kom Nike Joyride Dual Run på tredjeplatsen. Skon marknadsförs av Nike själva som en stabil löparsko, men testpanelen var inte lika bergsäkra på denna funktion och placerar den någonstans mellan en stabil och neutral sko. De anser dock att den är fullt tillräckligt stabil för överrörliga fotleder. Den speciella sulan är i den bakre delen uppbyggd av små rörliga kulor som anpassar sig efter löparen. Främre delen av sulan är gjord av fast, mjukt EVA-skum för stabilitet. Storleksmässigt är de något mindre generösa än sina konkurrenter.

Vinnare i det här testet

Outdoor GearLab

Publicerad

Outdoor Gear Lab har utökat sitt stora test av löparskor och provsprungit tio stycken nya modeller för 2020. Skorna testades på vägar och stigar i varierande klimat och väder. Allt för att kunna ge en så trovärdig utvärdering som möjligt. Maxpoäng i testet var 100.


Vinnare med 77 poäng blev Nike Air Zoom Pegasus 36, de blev så populära bland testlöparna att de också blev utsedda till redaktionens val. Skons ovansida sitter mycket bra och ger tillräckligt mycket stöd utan att kännas kvävande. I landningen svarar skon bra, även i de mest kraftfulla stegen. Testlöparna gillade de lätta skorna med naturlig passform och uttryckte en vilja att springa mycket i dem. Det som drog ner betyget lite var yttersulan som kan släppa efter viss användning, och att hälen ibland tappar lite fäste. 


Nike Air Zoom Vomero 14 fick 75 poäng och hamnar därmed på andra plats. De placerades högt på listan tack vare att de presterar mycket bra såväl under distanspass som vid explosiv intervallträning. Dessa skor är mycket responsiva och fick även höga betyg för dämpningen. Ovandelen är mycket bekväm och ventilerar bra. Det totala betyget dras ner då priset är högre än många konkurrenter i testet, samt att de kan upplevas som lite tunga och klumpiga. Utseendemässigt tilltalade skorna testpanelen.


On Cloud X fick även de 75 poäng, men blev av Outdoor GearLab placerade strax efter Vomeron. Testlöparna blev särskilt imponerade över hur skorna landade vid varje steg. Skon erbjuder mycket stabilitet men utan att kompromissa med studsen. Sulan är uppbyggd med flera mindre kuber gjorda i ihåligt EVA-skum. På detta sätt blir skon mycket responsiv i varje steg. De sömlösa detaljerna på skons ovansida lyftes också fram som en mycket positiv sak av testlöparna.  

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet presenterar de fem bästa löparskorna, ett urval av 33 testade från Runner’s worlds experter. Alla löparskor i testet presterar bra. Vi på test.se har valt ut topp tre utifrån analys av betygen.

Redaktörernas favorit är Asics Gel DS Trainer 24. Stabila skor anpassade för snabba träningspass som även funkar för distanspass. De har en bekväm passform och ovandelen är tillverkad av en ny stickningsteknik. Yttersulan har ett bra grepp mot underlaget. Mellansulan är är lättviktsvariant av patenterat FlyteFoam-skum. Bästa uppdatering är Adidas Ultraboost 19, en bekväm sko som passar till många träningsformer. Responsen i frånskjutet är bättre än på tidigare modeller. Passformen är bra och hälens utformning ger ett bra stöd. Yttersulan har ett bra grepp jämfört med föregångaren. Bästa köp är Reebok Forever Floatride Energy med FloatFoam i mellansulan. En allsidig sko till ett bra pris. Ovandelen ventileras bra och hälen är ger stabilitet. Ett par löparskor med en bra löpkänsla.

Vinnare i det här testet

Wired

Publicerad

Wired har testat löparskor för både nybörjare och expertlöpare. De har utsett flera vinnare men inom olika områden så som budget, stabilitet, storlek på fötter etc. Vi på test.se har valt ut topp tre utifrån noggrann analys och bedömning av de betyg de fått av Wired. Både när det gäller pris och användningsområde.

Wired rekommenderar Nike Air Zoom Pegasus Turbo. Pegasus-modellerna har en bra balans mellan hastighet och stötdämpning. De fungerar bra till en mängd olika träningsformer och är riktigt bekväma tack vare react-skum och bra passform vid tårna. Det enda som får kritik är det höga priset. Bästa budgetsko är New Balance Fresh Foam Beacon. Skorna är väger lite och har rejäl stötdämpning vilket är idealiskt för löpning. De saknar dock yttersula vilket håller nere vikten men kan påverka hållbarheten negativt eftersom de kan slitas snabbare. Bästa löparskorna för stabilitet är Asics Gel Kayano 25. Sulan är speciellt framtagen för stabilitet och formar sig efter foten till ett neutralt läge. Ovandelens nät andas bra och framdelen vid tårna är rymlig. Häldelen är av metaclutch och håller foten på plats och Asics Flytefoam-skum dämpar varje steg.

Vinnare i det här testet

T3 Smarter Living

Publicerad

T3 har testat löparskor till alla från nybörjare till expertlöpare. På förstaplats är Nike Zoom Pegasus Turbo, en lättviktsvariant av populära Pegasus. Den har bekvämt ZoomX-skum och fungerar på de flesta underlagen. Passar utmärkt för långa löprundor, intervaller men även vanliga löpturer. Denna modell är dock lite dyrare än de tidigare modellerna och den har ett ganska smalt tåutrymme vilket kan vara en nackdel för vissa. På andraplats är Asics Gel-Kayano 25. Löparskor med bra stöd och bra tåutrymme. Skydd och stabilitet är utmärkande för modellen. Sulan har FlyteFoam-teknik som ger bra stötdämpning och hälen är förstärkt. Det finns flera färgalternativ. Det enda som är negativt är att skorna är något tunga. Tredjeplatsen har New Balance Fresh Foam Beacon. Lätta, bra löparskor som passar de flesta träningsformerna. Priset är längre än de flesta inom samma område. De kan se ganska klumpiga ut men är en av de bästa allround-löparskorna som finns just nu. De är riktigt lätta och smidiga. Sulan saknar dock yttersula vilket kan påverka livslängden något. Dessa skor fungerar på de flesta underlagen, men kan prestera lite sämre på ojämnt underlag i skogen till exempel.

Vinnare i det här testet

Hälsoliv (Expressen)

Publicerad

Expressens testredaktion har testat 31 olika löparskor. Adidas Adizero Boston 6 w får betyget 5 getingar. Skorna är lätta, stabila och bra i ifrånskjutet. Passformen är skön och bekväm att springa i, passar även andra träningsformer. Skosnöret fäster bra och håller sig så att du slipper snöra åt efter ett tag. En annan favorit hos testredaktionen är Adidas Ultraboost W. Bra passform som kombinerar den lätta känslan samtidigt som den är stabil. Bra studs i stegen och bra snörning. Får också 5 getingar i betyg. En till av 5-poängarna och favoriterna i testet är Saucony Ride 10. Skön stötdämpning och bra frånskjut. Passformen är bra och så är även stabiliteten.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Norska Klikk har testat tio par träningsskor, där samtliga modeller varit neutrala - alltså inte passande för dig som pronerar. Saucony Triumph och Adidas Ultra Boost ST tar allra högsta poäng i testet. De uppfyllde alla kraven med marginal - stabilitet och dämning, samt att de är mycket bra och bekväma allround löparskor. Saucony Triumph är en smidig mängdterrängsko som är tålig och fungerar riktigt bra för roligare och snabbare löpning. Adidas Ultra Boost ST är superbekväma och väl anpassade för asfalt och hårda underlag. Hälpartiets utforming gör löpningen ännu mer bekväm och rolig. Strax efter dessa, hamnar Asics Gel-Kayano 22, som också passar bra för dig som behöver en stabil och väl dämpade skor.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har under våren publicerat ett test av 18 nya löparskor och utser de bästa skorna, såväl för neutrala löpare som för de som behöver lite extra stöd i skorna. Flera modeller har fått väldigt bra betyg och det finns två skor i vardera kategori som blivit testvinnare. Den första skon är New Balance M1080 V6 V6 Fresh Foam. Det är en neutral sko som fått en ny mellansula med en s.k. Fresh Foam-dämpning, vilket fungerar riktigt bra. I kombination med den hårda hälkappan blir resultattet en stabil sko som därför även kan användas av löpare som pronerar lätt. Om sulan varit lite mjukare hade skon varit näst intill perfekt. New Balance ger ett smidigt löpsteg, trots den lite hårda sulan. Bland de stabila skorna blev Saucony Guide 9 testvinnare och det mest intressanta med Saucony är att formgivarna integrerat de nya dämpningsmaterialet Everun i allt fler av sina skor - Guide 9 är inget undantag. Everun ger dessutom skon en mycket låg vikt och en bra löpkänsla. Det är inte den stabilaste skon i testet, men för lätta löpare, utan för mycket överpronation, känns den riktigt bekväm och snabb. Som tredje sko i testet väljer vi att skriva om Pumas FAAS 600 V3 - som är en neutral sko. Puma använder sig av ett stötdämpande Ignite-material i sina löparskor. Det var inte många som gillade det hårda materialet och numera används ett mer traditionellt och mjukare EVA-skum i mellansulan, med ett lager Ignite över. Skon har en välbalanserad stötdämpning och en stabilitet som är riktigt bra. Den kan även användas av löpare som pronerar lätt.

Vinnare i det här testet

Hälsoliv (Expressen)

Publicerad

Löparskor som sitter bra och är bekväma gör löprundan så mycket roligare. En bra modell kan också skona kroppen från många onödiga krämpor. Hälsoliv (Min Hälsa) har testat årets nyheter för både dam och herr. Solomon W Speedcross Vario hamnar på förstaplats och till en början var man skeptisk till snörningen med en klämma istället för att man knyter en vanlig knut, men skon stod pall! Den är dessutom väldigt lätt utan att kännas instabil och är smuts-/vattenavvisande. Stegen får sig en skjuts av materialet i skon och sulan fungerar på de flesta underlag. Salomon erbjuder en väldigt prisvärd löparsko! Glycerin 13 är Brooks toppsko bland neutrala modeller, en typisk mängdsko för de som gillar att lägga mil bakom sig. Redan från första användningen är modellen väldigt bekväm, samtidigt som den ger bra stöd och mycket bra stötdämpning. Sulan ger bra grepp och fin respons i frånskjutet. och den funkar på både asfalt och i terräng. Sist, men inte minst, hamnar Hoka One One Bondi 4 på tredjeplats, som kan se klumpig ut vid första anblick, men som faktiskt är smidigare, lättare och mjukare än vad man tror. Modellen fungerade bra på alla underlag och man ser fram emot sitt löparpass när man har en sko som denna!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat sex par löparskor som gör att du kan fortsätta springa hela vintern – för med rätt sko finns inga dåliga väder. Många väljer att ta ett uppehåll från löpträningen under vinterhalvåret, eftersom man kan slå sig ordentligt om man halkar och det är därför viktigt att man har en löparsko som har en extra greppande sko. Då slipper man ju att tassa fram och kan istället trycka på ordentligt, vilket möjliggör en mer intensiv träning. I Aftonsbladets test har samtliga skor någon typ av greppande sula och de modeller med ståldubb ger överlag ett bättre grepp. Bäst i test blir Asics Gel-Fuji Setsu 2 GTX – en smidig terrängsko som också är den lättaste modellen i testet. Skons ståldubbar i tungsten ger utmärkt grepp och med en vattendel i Gore-Tex inger trygghet. Ovandelen fixerar foten bra tack vare effektivt snörningssystem och en lågt skuren ovandel. Asics Gel Fuji Setsu har en något begränsad dämning för löpning på grusväg, då sulan är förhållandevis tunn. Den passar bäst för drivna löpare. The North Face Ultra MT GTX är löparskon som hamnar på andraplats och är också en smidig terrängsko, men istället för dubbar har den en yttersula i ”klistrigt” gummi (Vibram Megagrip) som är anpassad för våta och hala ytor. Skon känns stabil och lätt på foten, tack vare bra vridstyvhet och ett fint vristgrepp. På mjukare underlag får man en bra löpkänsla, men på väg känns skon ”klapprig” och dubbarna slits något. Den kan kännas något hård i dämpningen, särskilt i framfoten med visst genomtramp. Sist, men inte minst, hamnar Salomon Spikecross 3 CS på tredjeplats. Det är en robust och väldämpad sko, med slittålig ovandel med snabbsnörning som håller och skyddar foten väl. Med en grovmönstrad yttersula som är försedd med nio ståldubbar får man bra grepp även på hala underlag som våt sten. Passformen upplevs dock som oprecis och löpkänslan blir något klumpig och trubbig. Komforten är dock hög med skydd mot genomtramp.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Wellness

Publicerad

Wellness har testat skorna som tar oss ett steg längre! Tre testpersoner på Wellness har testat nio par löparskor. De finns de som ger extra fart – och de som skapar motvind. Puma Ignite blev testets vinnare. Den första känslan är att skorna är mjuka, nästan svampiga, men med tiden är det just mjukheten som är älskvärd. De är bra dämpade, flexibla och grymt sköna. Löpsteget känns snabbt och smidigt och funktionen är optimal. En av testpersonerna rekommenderade skon framförallt till mindre vana löpare. Ignite är generösa i storlekarna, så det är viktigt att prova dem före köp. New Balance tog andraplats med modellen 1080V5. Detta är ett par väl uppbyggda och dämpade löparskor, som passar dig som har mer klassiskt löpsteg. De sitter som gjutna på foten och kramar om hälarna utan att vara för hårda. New Balance är även lätta att springa i och ger bra stuns i steget. Salomon X-scream 3D W hamnade på tredjeplats och är riktigt sköna att springa i. De känns smidiga, trots den tjocka dämpningen. De ger ett bra grepp och bra stuns. På mjukare underlag är de som allra bäst – skorna svarar direkt mot underlaget och frånskjutet blir starkt.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide kollat närmare på sex lättviktsmodeller av löparskor. En lättviktssko kan vara en bra lösning för den erfarne löparen som söker ett mellanting mellan barfotalöparskor och väldämpade skor. Viktigt att tänka på är att man de första gångerna inte springer allt för långt med de nya skorna. Skorna kräver ett naturligt löpsteg på den främre delen av foten, vilket inte är helt lätt i början. Efterhand kommer fötterna att bli starkare och då finns möjligheten att springa längre sträckor med dessa typ av skor.

Skon som placerar sig högst upp i toppen är Adidas Adizero Adios Boost 2.0. Den imponerar med fin dämpning och bra frånskjut. Löpkänslan är suverän och skon är både lätt och smidig. Adidas Adizero Boost sitter skönt på foten och både häl och mellanfot får bra stöd. Betyget blir 4 plus av 5 möjliga och du får betala ca 1400 kr för denna ypperliga lättviktssko.

Saucony Kinvara 5 får samma betyg som testvinnaren och är en gedigen sko med fina egenskaper. Skon sitter skönt och dämpning får högsta betyg. Saucony har lyckats med att få ett piggt frånskjut i denna sko. Man får känslan av att flyga fram i spåret, vilket självklart ger bonuspoäng. Nackdelen med denna sko är att sulan är någon för tjock och att den är lite för klumpig fram till. Priset ligger på ca 1500 kr.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Tidningen Aktiv Träning har testat 18 olika löparskor som passar för vintersäsongen. Det gemensamma med dessa skor är att de är lämpade för terränglöpning, exempelvis blöta stigar, snöslask och blötmyrar. Vissa av vinterlöpskorna(trailskor) passar bra på isigt underlag och asfalt. Aktiv Träning konstaterar att nivån på de testade löparskorna är hög, många av dem får toppbetyg och fina omdömen.
Allra bäst i test och med betyget 5,5 poäng av 6 möjliga är The North Face Ultra Trail. Detta är en prisvärd löparsko med fantastiska egenskaper. Skon är mycket lätt och väger endast 254 gram. The North Face Ultra Trail har en Vibram-sula som erbjuder ett riktigt bra grepp. Snörningssystemet fungerar perfekt och ovandelen är tunn och vattenavvisande. Andra pluspoäng för ypperlig markkontakt och god stötdämpning.
En annan sko som får samma fina betyg som testvinnaren är Brooks Puregrit 3. Dess främsta egenskaper är suveränt grepp, bra stötdämpning och effektiv snörning. Brooks Puregrit 3 är utrustad med många små dobbar som ger ett ypperligt väggrepp. Den fungerar bra på alla underlag, oavsett om det är grus, jord, klippor eller asfalt. Stötdämpningen är mjuk och snörningen väl konstruerad. Ett liten minuspoäng dock för dåligt tåskydd.
På tredjeplats hittar vi La Sportiva Bushido som är en gedigen trailsko med fina egenskaper. La Sportiva är gjord för att fungera i tuff terräng och imponerar med suverän passform, bra hälgrepp och väl tilltaget utrymme för tårna. Vikten är låg och löparkänslan fin. Skon har inga direkta nackdelar och betyget blir 5 poäng av 6 möjliga.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har lagom till sommaren testat 6 modeller av löparskor. Samtliga testade skor har bra stötdämpning och är stabila. Kolla upp vilken instabilitet du har i din fot innan du köper ett par löparskor. Detta kan hjälpa dig att undvika skador och gör din löparrunda mer bekväm. Om du exempelvis pronerar behöver du en löparsko som stabiliserar och motverkar pronation.

Den löparsko som klarar sig bäst i testet är Saucony PowerGrid Omni 12. Skon har en kraftig konstruktion med mycket bra stöd, stabilitet och dämpning. Saucony PowerGrid passar särskilt dig med lite tyngre kroppsvikt. Springer du många mil på hårt underlag eller har uppenbara pronationsbesvär är detta skon för dig. Enda minusposten för denna löparsko är att den av vissa kan upplevas som klumpig.

Tvåa i Aftonbladets test är Adidas Adistar Boost som i princip får lika bra betyg som testvinnaren Saucony. Adidas sko är mycket bekväm och stabil. Dämpningen är skön och skon erbjuder en riktigt fin löpkänsla. Denna sko passar dig som har en måttlig pronation och vill ha ett stöd vid både häl och hålfot.

Puma FAAS 600 S är testets lättaste sko och hamnar på en tredjeplats i testet. Löpkänslan ligger på topp och på grund av sina låga vikt är detta en väldigt smidig och behaglig löparsko. Pumas sko har dock inte något utbyggt pronationsstöd. Stödet sitter endast i häldelen och inte i hålfot och framfot. Skon passar lätta löpare som inte har någon kraftig pronation.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har i ett test av större modell bedömt och poängsatt 18 st olika löparskor. Man konstaterar att trenden mot lättare och tunnare skor fortsätter, men att årets modeller också har blivit bekvämare än förra årets. Enligt Aktiv Träning har löparskorna aldrig dämpat stötarna lika bra som nu. De flesta av skorna passar långa löppass såväl som snabba intervallpass.

Den löparsko som får allra bäst betyg är Asics Gel-Kayano 20. Denna pronationssko är testets dyraste, men den levererar hög kvalitet.. Gel-Kayano imponerar främst inom passform och stötdämpning. Löparskon ger ett bra stöd för hälen och fritt utrymme för tårna. Asics mellansula ger ypperlig stötdämpning för både häl och framfot. Den fungerar på alla underlag, såväl på asfalt som på grus. Asics Gel-Kayano 20 har allt man kan önska sig av en löparsko och slutbetyget blir 6 poäng av 6 möjliga!

Två andra löparskor får toppbetyg av Aktiv Träning; Brooks Glycerin 11 och Adidas Adistar Boost. Den förstnämnda blir utnämnd till testvinnare inom kategorin ”neutrala skor” och har en utmärkt allroundsula. Brooks löparsko har förbättrats från förra årets modell och innehåller nu bättre passform och stötdämpning. Adidas Adistar Boost får samma höga betyg som Brooks modell, med sina 5,5 poäng av 6 möjliga. Adidas löparsko är en pronationsko som passar perfekt på hårt underlag som asfalt.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet/Wellness

Publicerad

Wellness testpanel av erfarna löpare har provat tio par löparskor och utsett de modeller som de tycker varit bäst. De tipsar också om vad man bör tänka på när man köper nya löparskor! Bäst i test blev Salming Distance som är ett par skor som är små i storleken och upplevs som ganska hårda på foten, men när man väl springer känns de nästan gjutna på fötterna – om det inte vore för att hälen inte formas efter foten – vilket innebär att det väntas skavsår. Skorna är lätta och dämpar steget lagom. De erbjuder bra stöd för fötter och ben, samt också god ventilation för svettiga pass. New Balance Fresh Foam 980 är sköna, smiter åt perfekt runt fötterna och är bra uppbyggda på insidan. Man får lagom mycket dämpning, utan att det förstör stunsen i steget, men plösen är för stor och det är bristande uppbyggnad i hålfoten. Asics dojjor Gel Super J33 tog tredjeplats och är skor i världsklass, enligt två av löparna. De är lätta och smidiga, passformen skön och den mjuka överdelen sitter åt över foten. Enda nackdelen är att det fastnar grus i sulan.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Hälsotidningen iForm har i ett stort test gått igenom 24 st löparskor anpassade både för neutralt löpsteg, lätt pronation, kraftig pronation och minimalist. Många av löparskorna får riktigt bra betyg och det finns ett stort urval av högkvalitativa produkter för dig som löpare. Vi har valt ut tre toppkandidater från tre av de fyra grupperna. En mycket bra sko för neutralt löpsteg, en för lätt pronation och en för kraftig pronation.

Den allra bästa löparskon hittar vi inom kategorin lätt pronation; Adidas Adistar Boost. Denna ypperliga löparsko är inte billig, men levererar på alla fronter. Adidas löparsko har en otroligt mjuk och stötdämpande konstruktion. Gummibeläggningen under sulan ger ett fint grepp. Skon andas bra och den passar till alla underlag. Den fungerar både till långa distanser och kortare intervallträning. Förutom detta är den en estetisk fullträff och får därmed maximalt betyg av iForm.

Bäst i den neutrala klassen hamnar löparskon Mizuno Rider 17. Den är en skön sko med bra fjädring. Mizuno Rider 17 väger inte mycket och den är enkel att sätta på. Skon fungerar på alla underlag och extra bra på asfalt. Den bästa löparskon för kraftig pronation är New Balance 860v4. Denna sko är väl anpassad för pronation och har en mycket bra komfort. Skon ger optimalt med stöd och support för dig som pronerar kraftigt. New Balance 860v4 är perfekt både på stigar, asfalt och löpband.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Nu när våren är här igen, kan löparsäsongen kicka igång på riktigt. Den allra viktigaste delen av utrustningen är så klart skorna. Expressen har provat fem par löparskor som passar för både nybörjare och för mer erfarna joggare. Adidas Energy Boost 2 och Karhu Fluid 3 Fulcrum fick båda högsta betyg – 5 av 5 – men Karhu är ett par hundralappar billigare. Energy Boost 2 har en underbar passform för löpare med ett mer neutralt löpsteg. Skorna känns både luftiga och lätta, med bra undersula som lär klara av de allra flesta underlagen. Materialet i sulan är riktigt skönt – följsamt, samtidigt som det ger varje steg en skjuts. Modellen sitter som en smäck runt foten med en helt underbar passform, särskilt för smala fötter. Fulcrum passar också bra för personer med ett neutralt löparsteg. Detta är ett par lätta skor, men som ändå har en rejäl sula med bra dämpning. Skons ovandel är luftig och bekväm, men den kunde varit lite tightare över foten. Bronsmedaljen gick till New Balance Fresh Foam 980. Det är stadiga skor med tjocka sulor som ändå är lätta. De är konstruerade att hjälpa dig att lägga tyngden fram på foten. Även denna modell har en luftig och skön ovansida, men är ingen passande sko för terräng.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet.se hittar man ett test gällande löparskor. Tre testlöpare från Wellness har sprungit i 10 olika par skor och utsett de snabbaste sulorna, samt de största bromsklossarna. Löparskorna med högst betyg kommer från Nike och heter Lunarglide+ 4. De känns lätta på foten, vilket gör löpsteget smidigt både på bandet och i terräng. Den är därför skön att springa i och den ger en bra passform runt hälen. För två av testpersonerna känns sulan lagom dämpad, medan den tredje skulle vilja ha lite mer stötdämpning (detta är givetvis individuellt). Gummibanden till snörningen anses vara genialiska och skorna passar lika bra till vardags och att promenera i, som att löpa i. Adidas hamnade på andraplats med Snova Glide 5. Detta är testets smalaste sko, som sitter bra på alla testpersoner. Skosnörena är lätta att snöra åt lagom, men plösen kan dock plötsligt klumpa till sig uppe vid vristen. Löparskorna gör löparen både lätt och snabb, samtidigt som de dämpar väl, sviktar skönt i stegen och greppar underlaget bra. Tredjeplats har gått till New Balance 890V3. Denna skon anses vara skön, snygg, smidig och stabil. Den ger en bra passform runt foten, utan att skava eller glappa. Stötdämpningen är bra, men det fastnar mycket grus i sulans räfflor.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Detta test om löparskor som genomfördes våren 2013 är ett av de största i sitt slag och utfördes av tidningen Aktiv Träning. Man har testat 19 st av säsongens nya löparskor och gett dem betyg från 1-6, där 6 stjärnor är det högsta betyget. Många skor i detta testat får fina betyg och Aktiv Träning konstaterar att flera modeller har blivit 10-15 procent lättare.

Det låter kanske inte så mycket, men märks direkt när man ger sig ut på sin löprunda. Aktiv träning har en intressant tabell på hur mycket man tjänar i tid om man tar bort 50 gram resp. 100 gram i vikt från en löparsko. Om du exempelvis springer milen på 42 minuter normalt, kan du kapa ner denna tid med 25 sekunder om du tar bort 50 gram i vikt och 50 sekunder om du tar bort 100 gram.

Löparskorna som får bäst betyg av Aktiv Träning är Nike LunarEclipse +3 och passar perfekt om du överpronerar. Passformen är alldeles ypperlig och skon är mycket mjuk att stoppa ner fötterna i. Sulkonstruktion är väl genomtänkt och tar upp stötarna på ett effektivt sätt. Skon fungerar bra på alla underlag och passar även dig som har ett neutralt löpsteg.

Tvåa i Aktiv Tränings test är löparskorna från Asics; Gel-Kayano 19. Dessa får ett lika högt betyg som testvinnaren, 5,5 stjärnor av 6 möjliga. Skon är ett av testets mest komfortabla, den sitter som gjuten och greppet runt hälen är optimalt. Stötdämpningen är mycket effektiv och fungerar väl vid långa löprundor. Enda anledningen till att den inte vinner testen är den höga prislappen på 2000 kr.

På plats tre i testet hittar vi Mizuno Wave Rider 16 som passar dig som har ett neutralt löpsteg. Mizunos skor är lätta och löpkänslan ligger på topp. Däremot är detta ingen sko för dig som vill ha rejäl stötdämpning. Mizuno har istället prioriterat spänsten och dynamiken i skon.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

På Icakuriren finns ett test som gäller löparskor. Något som är annorlunda i testet är att det varken finns en vinnare eller förlorare, eftersom det bara är du och dina fötter som kan bestämma vilken sko som är bäst för dig. Istället har ett par skor fått utmärkelserna ”Bra!” eller ”Bra köp!”. Testet har utförts av Runner’s World och det visar istället egenskaperna hos tio par skor och vilka slags löpare de passar för. Samtliga modeller i testet finns för både män och kvinnor.
Brooks Ravenna 4 och Nike Flyknit Lunar är de skor som fått utmärkelserna ”Bra!”, respektive ”Bra köp!” av testlöparna. Bra skor lönar sig i längden, så du får inte snåla när du ska köpa löparskor. Ett par bra skor minskar också risken för att du ska få skador av olika slag och därför är skor som passar dig den viktigaste utrustningen när du ska ut och springa. Löparskorna slits inte bara av flitig användning, utan materialet åldras med tiden och sulan förlorar sin flexibilitet och stötdämpande förmåga. De måste därför bytas ut efter ett par år och på baksidan av plösen ska de stå vilket år och vilken månad skon är tillverkad – köp inga gamla skor! I testet fanns ett par minimalistiska skor, ofta kallade ”barfotaskor”. De har mindre, eller ingen, stötdämpning och är mer flexibla för att foten ska tillåtas att röra sig mer naturligt. I testet finns Saucony Virrata, som är just minimalistiska skor. De har däremot bra stötdämpning och bra flexibilitet. De väger inte mycket, men sulan har dålig slitstyrka. Brooks löparskor har också god stötdämpning. De är också stabila med flexibel framdel och en bra passform med justeringsmöjligheter. Det finns inga direkta svagheter hos Brooks Ravenna 4. Asics GT-2000 är en annan modell i testet, som också är flexibel, men istället har en hög stötdämpning. Denna modellen passar majoriteten av löpare och har heller inga direkta svagheter.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

Expressen.se har testat en del löparsko och utsett Asics GT 2170 som testets vinnare. Det är en klassisk löparsko som passar bra för de som har neutrala till pronerade fötter. Skon är har en mycket genomtänkt konstruktion och det märks att den utvecklats ett flertal gånger. Ovandelen är bekväm, men kunde dock sett trevligare ut. Sulan är stabil, rejäl och ger ett bra stöd i hålfoten. Skon passar både vana och ovana löpare. På andra plats har Adidas hamnat, med sin modell Supernova Glide 4. även denna skon passar de med neutrala eller ponerade fötter.  Trots att sulan är relativt tjock, är skorna lätta och smidiga vid användning. De är sköna att springa i och man får en bra dämning i hålfoten, samtidigt som man får lite studs i stegen. Ovandelen är bekväm och skorna sitter bra åt runt hälen. Tredjeplats har Newbalance fått. Det är en lätt, skön och neutral sko som sitter bra på foten. Ovandelen är mycket mjuk och passar extra bra på smala fötter. Skons sula ger bra respons och löpsteget känns väldigt lätt. Den ger dock inte jättemycket stöd, men om man vill ha en sko att öka takten i är detta ett mycket bra val.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

På GP kan man läsa ett test av joggingskor för dam. Betygen blir endast medelmåttiga med jämna resultat bland de flesta modellerna och ingen sko får inga riktiga toppresultat. Professor Ewald Henning – världsledande expert på joggingskor – tycker att skoindustrin bör satsa mer på stabila skor för kvinnor. Att man använder fel skor, eller att skorna är utslitna, är de vanligaste orsakerna till skador och överansträngningar för joggare. Man har testat åtta par jogging skor för kvinnor. I testet deltog 15 kvinnliga joggare som fick testspringa och göra en individuell bedömning av varje modell. Många tillverkare använder herrmodeller och marknadsför dem som damskor, vilket gör att passform och komfort inte är särskilt bra för kvinnor. Ewald misstänker att många skor egentligen är tillverkade för män. Bäst i test blev Adidas Adistar Ride som gav överlägset bäst stötdämpning. Tyvärr har den sämre stabilitet, men för de kvinnor som inte pronerar är detta en riktigt bra sko. På testets andraplats hamnade New Balance WR 1080 och på tredjeplats hamnade Nike Lunar Eclipse.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartsons testpanel har testat och betygsatt löparskor, med Asics GT2150 som testets vinnare. Asics har tillverkat en modell som kan användas till en del olika typer av löpning och den har fått ett stöd i fotvalvet som passar bra vid ett proneringsteg. Skorna har mycket hög stabilitet och ger mycket bra stötdämpning, tack vare att de har gel i hälen och framfoten. Skorna är flexibla i framfoten och ger därför ett naturligt frånskjut. De är slitstarka och de är lätta att ta på, samt att de sitter med bra komfort. Kvalitetsintrycket man får är högt och trots att de är stadiga, så är de mycket följsamma. På andra plats har Saucony hamnat. Skon sitter bra runt foten och den känns stabil utan att vara kompakt. Hela undersidan är försedd med en gummisula och skorna har mycket bra stötdämpning. Innersulan är kraftig och ökar stabiliteten, samtidigt som den har bra ventilation. Adidas Adistar Salvation 2 har tagit andra plats och detta är en sko som passar både vana och ovana löpare på olika underlag. Skon är stabil både i vrist och fotvalv och det sitter bra runt foten. Den är följsam och ger en bra dämpning. Dock finns det en söm som kan skapa irritation vid stortån, men det skaver inte, och i sulans mönster finns det breda spår, där det lätt kan fastna stenar.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat tio par skor som passar alla motionärer. Åtta av modellerna passar även både kvinnor och män och två av modellerna är damskor. I detta testet har Icakuriren valt att inte dela ut betyg, då val av sko är individuellt. Skon från Nike är en av de som passar både män och kvinnor. Den passar löpare med låga till normala fotvalv och de ger bra stabilitet. Den är mjuk, flexibel och har pronationskontroll. De är lätta och ger foten en bra stötdämpning, samt har den ett utanpå-liggande stöd i hålfoten som håller foten på plats. Asics löparsko passar de som har normala fotvalv som springer mycket. Den är stadig och ger bra balans mellan stötdämpning och stabilitet. Hälen hålls på plats i skon, tack vare en generös stoppning, och skon har en bra och ombonad passform. Vill man ha en löparsko som är stadig och ger bra respons bör man välja Brooks Adrenaline. Den passar för de med normala fotvalv och den ger ett behagligt, samt tydligt stöd i mellanfoten. Skon har bra stötdämpning och bra ventilation.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.