VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 Februari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är årets bästa löparskor 2023 – Bäst i test

Är det dags att köpa nya löparskor? Det är viktigt att köpa rätt sorts löparskor för att undvika löparrelaterade idrottsskador. Vi ger dig fem testvinnande löparskor och en stor köpguide så att du hittar rätt bland det stora utbudet av träningsskor.

Vi har jämfört
 • Typ av löpsteg.
 • Häldropp.
 • Hälhöjd/framfotshöjd.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns många olika löparskor att välja mellan - för alla typer av löpning.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Saucony
Saucony Triumph 19
Saucony Saucony Triumph 19 - Test
Bäst i test
Saucony
Saucony Triumph 19
Detta är Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparsko.
Bra recensioner hos Löparshop.se 2022.
Ny modell av testvinnare hos Runner's World 2021.
Ny modell av testvinnare hos Testfakta 2020.
Typ av löpsteg: Neutralt
Häldropp: 8 mm.
Hälhöjd/framfotshöjd: 33,5 / 25,5 mm.
Vikt: 275 / 315 gram.
Passar bäst för: Allround, väl lämpad för längre pass.
Suverän stötdämpning.
Energiåtergivande.
Väger lite.
Förstärkt yttersula för stabilitet.
Finns i både dam- och herrstorlek.

Saucony är ett amerikanskt företag som grundades i Pennsylvania 1898. De har en lång historia av utveckling av löparskor. Produktutvecklingen av nya skor inspireras av löpare och målet är att göra löpares liv lite bättre.

Saucony Triumph 19 är en uppdaterad modell av den testvinnande löparskon Saucony Triumph 17 och 28. Den äldre modellen kom etta på Testfaktas oberoende test om löparskor och har fått många positiva recensioner efter det. Den nya skon som lanserades 2020 har också fått goda testbetyg och fina recensioner av träningsexperter. Därför har vi utsett den till vår bäst i test. Detta är Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparko. Enligt recensioner är det en bra mängdträningssko för den dagliga träningen och en toppmodell för den neutrala löparen med maximal dämpning. Löparegenskaperna är mycket goda och testerna visar att den har riktigt bra återstuds-effekt, det vill säga att stegets energi vid fotens isättning återvinns och kan nyttjas vid nästa steg framåt. Dessutom fick skorna bra omdöme för sin stabilitet.

Saucony Triumph 19 spinner vidare på succén från version 17 och 1. Den nya hälkappan är tajtare och yttersulan är mer mjuk med en stilren och strömlinjeformad design. Skons ovansida ger en dynamisk och skön passform genom FORMFIT 360-teknologi. Materialet är otroligt mjukt och behagligt, att vissa som testat skon beskriver känslan som bomullslik. Kanten runt ankeln har också blivit extra vadderad och bidrar till den bekväma känslan. Mellan- och toppsulan består även denna gång av PWRRUN+ som är ett lättare och mer stötabsorberande material med bättre respons. I kombination med ett drop på åtta millimeter, stötdämpningen och mellansulans avfasade häldel får du en avlastande känsla när du springer. Detta leder till att pronationspåverkan blir mindre och är mer skonsamt för dig. Yttersulan är indelad i olika zoner för att bättre kunna föra foten dynamiskt framåt. Skons yttersida har ett gummistycke som garanterar ett neutralt löpsteg, insidan är luftig mot fotvalvet för fri avveckling i steget.

Prismässigt är löparskon relativt dyr, men den är designad för att hålla i flera mil i all sorts träning, vilket gör den kostnadseffektiv per användningstillfälle. Triumph 18 har blivit flera löpares bästa kompis, och det är ingen slump. Om du pronerar när du springer kan du istället spana in Saucony Hurricane 22 vilket är Triumphs motsvarighet.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Woman
 • Priser för Men's Triumph 19
 • Saucony Triumph 19 Woman
Priser visas i samarbete med

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Nike
Nike Air Zoom Pegasus 38
Nike Nike Air Zoom Pegasus 38 - Test
Bästa lätta
Nike
Nike Air Zoom Pegasus 38
Vill du ha en lätt löparsko till prisvärt pris är detta ett bra val.
Rekommenderas av Löparshop.se 2022.
Bra betyg på test hos Outdoor GearLab 2022.
Högt betyg på äldre skomodell hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på äldre skomodell hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på äldre skomodell hos Testfakta 2020.
Bra recension av Believe in the Run 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldropp: 10 mm.
Hälhöjd/framfotshöjd: 22 / 12 mm.
Vikt: 238 / 255 gram.
Passar bäst för: Kortare, intensiva pass.
Optimal respons.
Stabil ovansida som håller foten på plats.
Finns som både dam- och herrsko.

Amerikanska Nike är marknadsledande inom sportutrustningsindustrin och grundades 1963. De inspirerar världens idrottare med innovativa produkter och deras löparsko ger stöd och den komfort du behöver ha för att vara på topp.

Nike Air Zoom Pegasus 38 är en uppdaterad modell av Nike Air Zoom Pegasus 36 och 37. Den tidigare modellen fick bra betyg på ett stort löparskotest hos Testfakta 2020 och hos Outdoor GearLab. Den nya skon rekommenderas av flera träningsexperter och recensionerna är mycket positiva och det är en prisvärd löparsko utan att bli en budgetsko. Enligt recensioner är det en lätt och neutral löparsko för daglig träning och som klarar både långa pass och kortare tempopass – på alla typer av underlag. Dessutom snygg att springa i!

Löparskons överdel består av ett ventilerande meshmaterial som gör att den andas ordentligt. Mellansulan har fått Nikes nya React-skum som gör skon lättare, mer fjädrande och också hållbar. I främre delen av skon finns en Air Zoom som är dubbelt så stor jämfört med tidigare versioner och som ökar explosiviteten i stegen. Hälkappan på den här uppdaterade modellen är mjukare och mer flexibel. Enligt tester är det en skön sko som smiter åt längs hela foten och som är både flexibel och mjuk samtidigt som den ger bra support när du springer.

Den här lätta löparskon passar både för löpning och dig som vill ha en bekväm vardagssko. Enligt tester är det kanske den sko som är mest all-round just nu. Många upplever den liten i storleken och rekommenderar att du går upp en halvstorlek.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser: Woman
 • Priser för Nike Air Zoom Pegasus 38 M
 • Nike Air Zoom Pegasus 38 W
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Hoka One One
Hoka One One M Clifton 8
Hoka One One Hoka One One M Clifton 8 - Test
Bästa premium
Hoka One One
Hoka One One M Clifton 8
En mjuk och bekväm löparsko av hög kvalitet och Hokas mest sålda modell.
Rekommenderas av Löparshop.se 2022.
Högt betyg på äldre skomodell på test hos Testfakta 2020.
Högt betyg på äldre skomodell hos iForm nr. 6 2020.
Högt betyg på äldre skomodell hos Expressen Hälsoliv 2020.
Bra recension av Believe in the Run 2021.
Högt kundbetyg hos Roadrunnersports.com.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldropp: 5 mm.
Hälhöjd/framfotshöjd: 29 / 24 mm.
Vikt: 201 / 247 gram.
Passar bäst för: De flesta underlag, sämre vid tuff terräng.
Allround-modell.
Mycket bra dämpning.
God ventilation.
Anpassade ilägg får plats i skon.
Lätt vikt för att vara så stabil.
Finns som både dam- och herrsko.

Hoka grundades i Frankrike 2009 av två traillöpare och var det första skomärket som gjorde mellansulor i oversized-modell. Idag har de amerikanska ägare och de gör skor för alla typer av löpare. Hoka One One betyder ”att flyga över jorden” och deras skor kännetecknas av mycket bra stötdämpning, låg vikt och lågt drop.

Hoka lanserade sin modell Clifton redan 2014 och sedan dess har den haft en säregen ställning bland löparskor. Med bra stötdämpning, snabba löpkänsla, låga vikt och bra sidstabilitet är det inte konstigt att den blivit många löpares återkommande favorit. Hoka One One Clifton 8 är en uppdaterad modell av den tidigare modellen Hoka One One Clifton 6 som placerat sig högt i flera test och blivit varmt rekommenderad av olika recensenter. Därför blir den här uppdaterade löparskon också här utnämnd till testets bästa premium. Det är en neutralt och pronerande sko och den bäst säljande löparskon från Hoka.

Tidigare modeller av Clifton har haft en fenomenal stötdämpning, så bra dämpning att flera löpare saknat en mer distinkt löpkänsla då den upplevts som lite för mjuk. Detta har arbetats bort där tillverkaren ökat densiteten i mellansulan av EVA med följden att skon blir kvickare. Detta gör att skon fått ett bredare användningsområde där den funkar lika bra på lång distans som i tempopass.

Sulan har en bredd som ger god sidstabilitet utan att man tappar i fart. Dessutom är den så bred att en löpare med ett något pronerande steg får plats med ett specialinlägg i skon. Sulans avsmalnande utformning gör det lätt för foten att rulla framåt i steget till frånskjutet. Den uppdaterade överdelen är gjord i ett mesh-material med hög andningsförmåga och med plysch-material som lättar trycket vid hälen. Den nya modellen har även en Pull tab vid hälen som gör det lättare att ta på och av löparskon.

Utseendemässigt har flera påtalat att skon ser klumpig och stor ut, detta har de emellertid fått ta tillbaka när skon väl sitter på foten. Den är förvånansvärt lätt och smidig, för att tro på det behöver man nästan testa skon själv. Clifton 8 är redan en favorit hos flera löpare och kan med fördel kombineras med den lättare modellen Rincon, som är speciellt anpassad för kortare tempopass.

 • Butiker & priser: Man
 • Butiker & priser: Woman
 • Priser för Hoka One One M Clifton 8
  • Shoppa erbjudanden
   I lager
  • Allt inom löpning och träning
   I lager
  • Öppet köp 14 dagar
   I lager
  • Kunskap, service, engagemang
   I lager
  • Allt inom längdskidor & vinter
   I lager
  • Klimatkompenserade frakter.
   I lager
  • Visa fler köpalternativ
 • Hoka One One W Clifton 8
Priser visas i samarbete med

Populärt val Test.se - Populärt val
Adidas
Adidas Ultra Boost 20
Adidas Adidas Ultra Boost 20 - Test
Populärt val
Adidas
Adidas Ultra Boost 20
En löparsko där du springer med komfort men landar med kontroll.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Testfakta 2020.
Bra recensioner av Roadrunnerssports.com 2020.
Rekommenderas av Runningshop.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldropp: 10 mm.
Hälhöjd/framfotshöjd: 22 / 12 mm.
Vikt: 280 / 310 gram.
Passar bäst för: Avancerad löpning, både distanspass och intervallpass.
Strumpliknande passform.
Responsiv mellansula med Boost.
Finns i 12 färger.
Finns som både dam- och herrsko.

Adidas är ett av världens mest kända sportmärken och har ett stort utbud av både kläder, skor, accessoarer och sportartiklar. Företaget grundades av Adolf ”Adi” Dassler 1948, men redan 1924 började han tillsammans med sin bror att tillverka skor.

Adidas Ultra Boost 20 kom på andra plats i Testfaktas oberoende test om löparskor 2020 och har fått höga betyg på tester och Bäst-i-test.se och Pricerunner. Enligt positiva recensioner är det en stabil löparsko med bra stötdämpning och goda löpegenskaper som passar för både distanslöpning och intervallpass till alla typer av löpare. Adidas själva beskriver skorna som att du landar med kontroll och springer med komfort. Skorna är skapade av återvunnet plastavfall som samlats in längs kustlinjer och avlägsna öar.

De här neutrala löparskorna är designade för lyhördhet och komfort. Den avancerade stickade ovandelen i Adidas Primeknit omsluter foten bra med en välarbetad och strumpliknande passform. Samtidigt ger den ett bra stöd tack vare en insydd förstärkning där du mest behöver det. Den mjuka hälen bidrar också till en bekväm passform samtidigt som framfotens styvhet ökar med Linear Energy Push-systemet. Löparskorna har en responsiv Boost-dämpning i mellansulan vilket ger en god energiåtergivning. Du får hjälp både vid frånskjut och nedsättning. Yttersulan ger bra grepp vid både våta och torra underlag. Skorna finns även i en uppdaterad 21-modell.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Adidas Ultra Boost 20 herr
 • adidas Ultraboost 20 Löparskor - Dam - Löparskor
  • Snabb hemleverans. Fri retur
   I lager
  • Sveriges största fotbollsbutik
   I lager
Priser visas i samarbete med

Bästa med rullande design Test.se - Bästa med rullande design
ASICS
Asics Glideride 2
ASICS Asics Glideride 2 - Test
Bästa med rullande design
ASICS
Asics Glideride 2
Bekväm löparskor med en rullande löpupplevelse.
Rekommenderas av Löparshop.se 2022.
Högt betyg på äldre skomodell på test hos Sportamore 2020.
Bra recensioner av Believe In the Run 2021.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldropp: 5 mm.
Hälhöjd/framfotshöjd: 31 / 26 mm.
Vikt: 244 / 296 gram.
Passar bäst för: Långa löppass.
Mycket bra dämpning.
Extra hård hälkappa ger bra stabilitet.
Rymlig tåbox.
Finns som både dam- och herrsko.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics Glideride 2 är en uppdaterad modell av testvinnande Asics Glideride. Enligt recensioner är det den bästa och roligaste skon från Asics och det är en neutral löparsko för daglig träning. Den rekommenderas av bland annat av Löparshop.se när de presenterar de bästa löparskorna 2022. Dropet är lägre än hos flera av våra andra testvinnare – på endast fem millimeter.

Detta är en bekväm löparsko med en uppdaterad passform i mesh för dig som ger maximal ventilation och 3D-tryck som förbättrar stödet. Löparskon har en GUIDESOLE™-teknologi som är en kurvad sula som ökar effektiviteten då belastningen minskar. Musklerna i underbenet behöver inte arbeta lika hårt. På så sätt får du en rullande känsla under foten och du kan springa längre och snabbare utan att det upplevs som tuffare. Enligt recensioner är det en löparsko som bara vill framåt! Mittensulans topplager har en FLYTEFOAM™-teknologi som ger mjuka landningar. Den nedre delen av mittensulan har en FLYTEFOAM™ Propel-teknologi som ger en bättre tillbakastuds. Mellan lagren finns en platta som gör att sulans stabilitet bibehålls och ger effektivare övergångar. AHARPLUS™-yttersulan förlänger skornas hållbarhet.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Asics GLIDERIDE 2 Running Shoes - Löparskor
 • Asics Glideride Löparskor - Dam - Löparskor
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det är viktigt att välja löparskor som passar dig och din löpning.

Köpguide löparskor

Är du pronerare eller supinerare i ditt löpsteg? Det är viktigt att veta när man köper löparskor, och andra skor med för den delen! Varje gång du sätter din fot i marken skapar mottrycket vibrationer som överförs till benen i foten och som i sin tur skickar vibrationerna vidare till resten av kroppen. Det är just denna typ av vibrationer som kan leda till de vanliga löparrelaterade idrottsskadorna, så som knäproblem, stressfrakturer och muskelslitningar. Ditt val av löparskor har därför väldigt stor betydelse och det är viktigt att du tar dig tid att hitta ett par skor som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa!

Välj rätt storlek

Det kan vara svårt att utgå från en viss storlek när du ska köpa nya löparskor. Storlekarna kan skilja sig väldigt mycket mellan olika märken. Ofta kan det vara bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har; dels för att fötterna kan svullna när de blir varma, men också för att slippa blånaglar och nagelbortfall. Skorna får heller inte pressa mot foten för mycket, trots att de ska omsluta den ordentligt.

Löparskor för olika underlag

Tänk över vart du springer mest. De flesta skor idag är anpassade för olika underlag. Men ska du springa i terräng ska du välja en terrängsko eller trailsko med en räfflad yttersula. Ska du däremot springa på vanliga stigar så räcker det med vanliga löparskor. Vill du ha en barfotakänsla rekommenderar vi dig att kika närmre på barfotaskor.

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns löparskor för olika underlag - fundera på vad du mest springer på.

Design och/eller funktion

Självklart är det roligt med nya snygga skor. Utseendet är kanske viktigt för dig, men försök att endast utgå från hur skon känns på foten. Var också varsam vid nya trender. Barfotaskon är ett sådant exempel. Den passar för vissa men inte alla. Utgå inte heller bara från en billig sko eller rekommendation från en vän. Reaskor är ofta gamla och det kanske kommit en nyare bättre variant? Om din kompis rekommenderat en sort kanske den är utmärkt för hen, men inte för dig. När du köper skorna på nätet har du alltid möjlighet att prova dem hemma för att sedan byta till en annan storlek eller modell.

Så länge håller dina löparskor

Löparskor är en “färskvara” och bör bytas ut efter ett par år. Det ska stå tillverkningsår och tillverkningsmånad på baksidan av plösen. Du kan även kika på sulan för att få en uppfattning om när det är dags att köpa ett par nya.

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Löparskor är en färskvara och håller endast några år.

Köpa löparskor – att tänka på!

Det finns många bra saker att tänka på innan du klickar hem dina nya löparskor.

 • Vilken typ av löparskor är du ute efter? Neutrala löparskor, pronationslöparskor, lättviktsskor, barfotaskor eller trailskor? Springer du på olika underlag kan det vara bra att köpa olika modeller för att få bäst effekt på träningen och för att inte skada dig.
 • Fundera på om du ska köra distans eller intervallpass och köp ett par skor som är anpassade efter detta. Även på vilken nivå du ligger på – vissa skor passar för eliten medan andra fungerar oavsett om du är nybörjare eller van löpare.
 • Köp 1–1½ storlek större än vad du brukar ha på dina vanliga skor.
 • Välj ett par skor med det dropet du är ute efter. Många neutrala löparskor har ett drop på tio millimeter och ju lägre drop desto mer barfotakänsla får du över skorna.

Läs också: Test av padelskor

Läs också: Test av tennisskor

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Löparskor är en färskvara och bör bytas ut efter ett par år eller när de går sönder. Vissa rekommenderar att den som springer några gånger i veckan bör byta varje år, medan andra rekommenderar att du kikar på sulan och bedömer efter slitage.
 • Skorna ska inte pressa mot foten för mycket, men ska samtidigt omsluta den ordentligt. Det är bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har för att undvika för varma fötter eller skador på tånaglarna.
 • Vi har valt att utse Saucony Triumph 18 till de löparskor som är bäst i test. Löparskorna har en mycket bra stötdämpning och är Sauconys lyxigaste neutrala modell.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Saucony Saucony Triumph 19

Du kanske även är intresserad av: