VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Maj 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är årets bästa löparskor 2023 – Bäst i test

Är det dags att köpa nya löparskor? Det är viktigt att köpa rätt sorts löparskor för att undvika löparrelaterade idrottsskador. Vi ger dig fem testvinnande löparskor och en stor köpguide så att du hittar rätt bland det stora utbudet av träningsskor.

Vi har jämfört
 • Typ av löpsteg.
 • Häldrop.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns många olika löparskor att välja mellan - för alla typer av löpning.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Hoka One One
Hoka One One Clifton 9
Hoka One One Hoka One One Clifton 9 - Test
Bäst i test
Hoka One One
Hoka One One Clifton 9
En mjuk och bekväm löparsko av hög kvalitet och Hokas mest sålda modell.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023.
Bra betyg hos Runnersworld 2023.
Rekommenderas av Intersport.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldrop: 5 mm.
Vikt: 212 / 250 gram.
Passar bäst för: De flesta underlag, sämre vid tuff terräng.
Allround-modell.
Mycket bra dämpning.
God ventilation.
Lätt vikt för att vara så stabil.
Finns som både dam- och herrsko.

Hoka grundades i Frankrike 2009 av två traillöpare och var det första skomärket som gjorde mellansulor i oversized-modell. Idag har de amerikanska ägare och de gör skor för alla typer av löpare. Hoka One One betyder ”att flyga över jorden” och deras skor kännetecknas av mycket bra stötdämpning, låg vikt och lågt drop.

Hoka lanserade sin modell Clifton redan 2014 och sedan dess har den haft en säregen ställning bland löparskor. Med bra stötdämpning, snabba löpkänsla, låga vikt och bra sidstabilitet är det inte konstigt att den blivit många löpares återkommande favorit.

Hoka One One Clifton 9 är en uppdaterad modell, som precis som tidigare versioner placeras bra på tester och med högt kundbetyg. Löparskorna rekommenderas av både Löparshop.se, Runnersworld och Intersport. Det är en neutralt och pronerande sko och den bäst säljande löparskon från Hoka. Den beskrivs som en lätt och stötdämpande mängdträningssko.

Tidigare modeller av Clifton har haft en fenomenal stötdämpning, så bra dämpning att flera löpare saknat en mer distinkt löpkänsla då den upplevts som lite för mjuk. Detta har arbetats bort där tillverkaren ökat densiteten i mellansulan av EVA med följden att skon blir kvickare. Detta gör att skon fått ett bredare användningsområde där den funkar lika bra på lång distans som i tempopass.

I den nya modellen är mellansulan i gjuten EVA-skum tre millimeter högre vilket ger mer skum under fötterna. EVA-skummet är mjukare än tidigare och ger dig en löparsko med låg vikt och mycket bra stötdämpning. Den fastkilade plösen i kombination med den stabila och slitstarka yttersulan ger ett bra grepp oavsett underlag. Ovandelen är i välventilerad mesh som gör att fötterna håller sig svala under hela löppasset. Dropet på 5 mm. 

Hokas löparskor finns för herr i storleken 40-47 och för dam i storleken 36-42. Clifton 9 är redan en favorit hos flera löpare och kan med fördel kombineras med den lättare modellen Rincon, som är speciellt anpassad för kortare tempopass.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa neutrala Test.se - Bästa neutrala
Asics
Asics Gel Nimbus 25
Asics Asics Gel Nimbus 25 - Test
Bästa neutrala
Asics
Asics Gel Nimbus 25
Neutral löparsko med förstklassig komfort och avancerad stötdämpning.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023.
Bra betyg hos Runnersworld 2023.
Rekommenderas av Intersport.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldrop: 8 mm.
Vikt: 250 / 290 gram.
Passar bäst för: Långa löppass.
Mycket bra dämpning.
Finns som både dam- och herrsko.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics Gel Nimbus 25 är lätta och bekväma löparskor som passar för dig som springer långa pass. De har en förstklassig komfort med en avancerad stötdämpning och mjuk landning i varje steg. Löparskorna rekommenderas av både Löparshop.se, Intersport och Runnersworld.

Jämfört med den tidigare modellen kommer Asics med flera förbättrade egenskaper. Mellansulan är högre och kommer med FF BLAST PLUS ECO-skum och en ny PureGel. Skornas ovandel har en mer anpassad design med ett tunt, böjbar stickat material som ger optimal ventilation. Yttersulan har AHAR+gummi placerat på utvalda områden vilket ger ett bra grepp. Dessutom har skorna en låg vikt och en hälkappa som ger en bättre flexibilitet. De finns i storlek 40,5-48 för herr och storlek 36-42,5 för dam.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa längre pass Test.se - Bästa längre pass
Saucony
Saucony Triumph 20
Saucony Saucony Triumph 20 - Test
Bästa längre pass
Saucony
Saucony Triumph 20
Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparko.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023.
Bra betyg på test hos Expressen/Hälsoliv 2023.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Typ av löpsteg: Neutralt
Häldrop: 10 mm.
Vikt: 244 gram / 280 gram.
Passar bäst för: Allround, väl lämpad för längre pass.
Bra stötdämpning.
Finns i både dam- och herrstorlek.

Saucony är ett amerikanskt företag som grundades i Pennsylvania 1898. De har en lång historia av utveckling av löparskor. Produktutvecklingen av nya skor inspireras av löpare och målet är att göra löpares liv lite bättre.

Saucony Triumph 20 är lätta och bekväma löparskor och passar dig som springer längre pass eller för lätta återhämtningspass. Det är en uppdaterad modell som kommer med flera förbättrade egenskaper. Löparskorna rekommenderades av Löparshop.se när de listade de bästa löparskorna 2023. Hos Expressens Hälsoliv får löparskorna betyget 4 av 5 - som beskriver dem som lätta löparskor för dig som springer längre rundor och behöver mer dämpning. Hos Prisjakt är kundbetyget högt. Även tidigare modeller av Sauconys löparskor har placerats bra på tester, som hos till exempel Testfakta.

Detta är Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparsko. Jämfört med tidigare version är skorna ännu mjukare och bekvämare. Löparskorna har en låg vikt och bra grepp och är för ett neutralt löpsteg. De har ett drop på 10 mm och i kombination med en bra stötdämpning och den rundade hälen och framdelen får du en mjuk och avlastande känsla med minskad rotationskraft.

Löparskorna har PWRRUN+material i mellansulan och sulan har även få ny geometri. Detta i kombination med den nya lätta yttersulan i XT900-gummi gör att du får en extra spänstig känsla under löppassen. Överdelen är tillverkad med FORMFIT-tekonologi som ger en bra passform, samtidigt som den sömlösa meshen gör skorna välventilerade. För herr finns löparskorna i storleken 41-47 och för dam finns dem i storleken 37-42.

Om du pronerar när du springer kan du istället spana in Saucony Hurricane vilket är Triumphs motsvarighet.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Woman
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stöd Test.se - Bästa stöd
ASICS
Asics GT-2000 11
ASICS Asics GT-2000 11 - Test
Bästa stöd
ASICS
Asics GT-2000 11
Stabil och stöttande löparsko för daglig träning.
Rekommenderas av Löparshop 2023.
Rekommenderas av Intersport.se 2023.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Typ av löpsteg: Pronation.
Häldrop: 8 mm.
Passar bäst för: Allround, daglig träning.
Bra dämpning och hög komfort.
Finns som både dam- och herrsko.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics GT-2000 11 är en mångsidig allroundsko som ger ett bra stöd för den pronerande löparen. På ett effektivt sätt använder den sig av en teknologi som minskar pronation och ökad stabilitet. Löparskorna rekommenderas av Löparshop.se och Intersport.se och kundbetyget hos Prisjakt är högt.

Löparskorna kommer i en uppdaterad version med flera nya egenskaper. Mellansulan har fått FFBLAST-skum som ger en bra stötdämpning samtidigt som vikten blir låg. Skorna har en LITERUSS-konstruktion på insidan vilket ger ett bra pronationsstöd. Skorna har en uppdaterad gelteknologi som är ett mjukare skum i hälen som ger en bättre stötdämpning och komfort. Yttersulan har AHAR+ vilket ger ett bra grepp. Överdelen är tillverkad i välventilerad stickad jacquardmesh som håller foten ordentligt på plats. Löparskorna finns i storleken 40,5-48 för herr och storleken 36-42,5 för dam.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa pronation Test.se - Bästa pronation
New Balance
New Balance Fresh Foam Vongo V5
New Balance New Balance Fresh Foam Vongo V5 - Test
Bästa pronation
New Balance
New Balance Fresh Foam Vongo V5
Löparskor med bra pronationsstöd som ger en läcker löpupplevelse.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023.
Typ av löpsteg: Pronation.
Häldrop: 8 mm.
Vikt: 222 / 280 gram.
Passar bäst för: Långa löppass.
Mycket bra dämpning.
Finns som både dam- och herrsko.

New Balance är ett företag från USA med rötterna i Boston som grundades i början av 1900-talet. De började sin bana genom att tillverka hålfotsinlägg och idag är de en ledande aktör inom sportprodukter. I sitt utbud erbjuder de både löparskor och sneakers.

New Balance Fresh Foam Vongo V5 är en ny modell av New Balance bästa löparsko för dig som behöver pronationsstöd och stabilitet. De rekommenderas bland annat av Löparshop.se som tycker att skorna ger en läcker löpupplevelse.

Löparskorna har en bra passform och lätt och fjädrande känsla. De passar för dig som springer längre pass. Jämfört med tidigare modell har skorna ett större drop på 8 mm. De har även fått en ny tajt och flexibel överdel i Hypoknit som är inspirerad av New Balance 1080. Mellansulan är av FreshFoamX och är både tjockare och bredare på insidan av sulan. Detta ger en bra stabilitet utan någon hård pronationskil och extra skjuts i steget. Löparskorna finns för herr i storleken 40-44, och för dam i storleken 36-41,5.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det är viktigt att välja löparskor som passar dig och din löpning.

Köpguide löparskor

Är du pronerare eller supinerare i ditt löpsteg? Det är viktigt att veta när man köper löparskor, och andra skor med för den delen! Varje gång du sätter din fot i marken skapar mottrycket vibrationer som överförs till benen i foten och som i sin tur skickar vibrationerna vidare till resten av kroppen. Det är just denna typ av vibrationer som kan leda till de vanliga löparrelaterade idrottsskadorna, så som knäproblem, stressfrakturer och muskelslitningar. Ditt val av löparskor har därför väldigt stor betydelse och det är viktigt att du tar dig tid att hitta ett par skor som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa!

Välj rätt storlek

Det kan vara svårt att utgå från en viss storlek när du ska köpa nya löparskor. Storlekarna kan skilja sig väldigt mycket mellan olika märken. Ofta kan det vara bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har; dels för att fötterna kan svullna när de blir varma, men också för att slippa blånaglar och nagelbortfall. Skorna får heller inte pressa mot foten för mycket, trots att de ska omsluta den ordentligt.

Löparskor för olika underlag

Tänk över vart du springer mest. De flesta skor idag är anpassade för olika underlag. Men ska du springa i terräng ska du välja en terrängsko eller trailsko med en räfflad yttersula. Ska du däremot springa på vanliga stigar så räcker det med vanliga löparskor. Vill du ha en barfotakänsla rekommenderar vi dig att kika närmre på barfotaskor.

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns löparskor för olika underlag - fundera på vad du mest springer på.

Design och/eller funktion

Självklart är det roligt med nya snygga skor. Utseendet är kanske viktigt för dig, men försök att endast utgå från hur skon känns på foten. Var också varsam vid nya trender. Barfotaskon är ett sådant exempel. Den passar för vissa men inte alla. Utgå inte heller bara från en billig sko eller rekommendation från en vän. Reaskor är ofta gamla och det kanske kommit en nyare bättre variant? Om din kompis rekommenderat en sort kanske den är utmärkt för hen, men inte för dig. När du köper skorna på nätet har du alltid möjlighet att prova dem hemma för att sedan byta till en annan storlek eller modell.

Så länge håller dina löparskor

Löparskor är en “färskvara” och bör bytas ut efter ett par år. Det ska stå tillverkningsår och tillverkningsmånad på baksidan av plösen. Du kan även kika på sulan för att få en uppfattning om när det är dags att köpa ett par nya.

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Löparskor är en färskvara och håller endast några år.

Köpa löparskor – att tänka på!

Det finns många bra saker att tänka på innan du klickar hem dina nya löparskor.

 • Vilken typ av löparskor är du ute efter? Neutrala löparskor, pronationslöparskor, lättviktsskor, barfotaskor eller trailskor? Springer du på olika underlag kan det vara bra att köpa olika modeller för att få bäst effekt på träningen och för att inte skada dig.
 • Fundera på om du ska köra distans eller intervallpass och köp ett par skor som är anpassade efter detta. Även på vilken nivå du ligger på – vissa skor passar för eliten medan andra fungerar oavsett om du är nybörjare eller van löpare.
 • Köp 1–1½ storlek större än vad du brukar ha på dina vanliga skor.
 • Välj ett par skor med det dropet du är ute efter. Många neutrala löparskor har ett drop på tio millimeter och ju lägre drop desto mer barfotakänsla får du över skorna.

Läs också: Test av padelskor

Läs också: Test av tennisskor

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Löparskor är en färskvara och bör bytas ut efter ett par år eller när de går sönder. Vissa rekommenderar att den som springer några gånger i veckan bör byta varje år, medan andra rekommenderar att du kikar på sulan och bedömer efter slitage.
 • Skorna ska inte pressa mot foten för mycket, men ska samtidigt omsluta den ordentligt. Det är bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har för att undvika för varma fötter eller skador på tånaglarna.
 • Vi har valt att utse Hoka One One Clifton 9 till de löparskor som är bäst i test. De är en allroundmodell med bra dämpning, god ventilation och Hokas mest sålda modell.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hoka One One Hoka One One Clifton 9

Du kanske även är intresserad av:

Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng