VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 27 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är årets bästa löparskor 2024 – Bäst i test

Är det dags att köpa nya löparskor? Det är viktigt att köpa rätt sorts löparskor för att undvika löparrelaterade idrottsskador. Vi ger dig fem testvinnande löparskor och en stor köpguide så att du hittar rätt bland det stora utbudet av träningsskor.

Vi har jämfört
 • Typ av löpsteg.
 • Häldrop.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns många olika löparskor att välja mellan - för alla typer av löpning. Här har vi löparskorna Asics Gel Nimbus 26 och Asics GT-2000 12.
Bäst i test Test.se logo
Hoka One One
Hoka One One Clifton 9
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Hoka One One
Hoka One One Clifton 9
En mjuk och bekväm löparsko av hög kvalitet och Hokas mest sålda modell.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023.
Bra betyg hos Runnersworld 2023.
Rekommenderas av Intersport.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldrop: 5 mm.
Vikt: 212 / 250 gram.
Passar bäst för: De flesta underlag, sämre vid tuff terräng.
Allround-modell.
Mycket bra dämpning.
God ventilation.
Lätt vikt för att vara så stabil.
Finns som både dam- och herrsko.

Hoka grundades i Frankrike 2009 av två traillöpare och var det första skomärket som gjorde mellansulor i oversized-modell. Idag har de amerikanska ägare och de gör skor för alla typer av löpare. Hoka One One betyder ”att flyga över jorden” och deras skor kännetecknas av mycket bra stötdämpning, låg vikt och lågt drop.

Hoka lanserade sin modell Clifton redan 2014 och sedan dess har den haft en säregen ställning bland löparskor. Med bra stötdämpning, snabba löpkänsla, låga vikt och bra sidstabilitet är det inte konstigt att den blivit många löpares återkommande favorit.

Hoka One One Clifton 9 är en uppdaterad modell, som precis som tidigare versioner placeras bra på tester och med högt kundbetyg. Löparskorna rekommenderas av både Löparshop.se, Runnersworld och Intersport. Det är en neutralt och pronerande sko och den bäst säljande löparskon från Hoka. Den beskrivs som en lätt och stötdämpande mängdträningssko.

Tidigare modeller av Clifton har haft en fenomenal stötdämpning, så bra dämpning att flera löpare saknat en mer distinkt löpkänsla då den upplevts som lite för mjuk. Detta har arbetats bort där tillverkaren ökat densiteten i mellansulan av EVA med följden att skon blir kvickare. Detta gör att skon fått ett bredare användningsområde där den funkar lika bra på lång distans som i tempopass.

I den nya modellen är mellansulan i gjuten EVA-skum tre millimeter högre vilket ger mer skum under fötterna. EVA-skummet är mjukare än tidigare och ger dig en löparsko med låg vikt och mycket bra stötdämpning. Den fastkilade plösen i kombination med den stabila och slitstarka yttersulan ger ett bra grepp oavsett underlag. Ovandelen är i välventilerad mesh som gör att fötterna håller sig svala under hela löppasset. Dropet på 5 mm. 

Hokas löparskor finns för herr i storleken 40-47 och för dam i storleken 36-42. Clifton 9 är redan en favorit hos flera löpare och kan med fördel kombineras med den lättare modellen Rincon, som är speciellt anpassad för kortare tempopass.

 • Butiker & priser: Dam
 • Butiker & priser: Herr

Bästa neutrala Test.se logo
Asics
Asics Gel Nimbus 26
Asics Asics Gel Nimbus 26 - Test
Bästa neutrala Test.se logo
Asics
Asics Gel Nimbus 26
Bekväm och mångsidig löparsko i premiumklassen.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023 – uppdaterad modell.
Bra betyg hos Runnersworld 2024.
Typ av löpsteg: Neutralt.
Häldrop: 8 mm.
Vikt: 262 / 304 gram.
Passar bäst för: Långa löppass.
Mycket bra dämpning.
Ventilerande ovandel.
Greppsäker yttersula.
Finns som både dam- och herrsko.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics Gel Nimbus 26 är en uppdaterad löparsko som lanserades i januari 2024. Av Asics själva beskrivs den som deras bekvämaste löparsko – du känner komforten i varje steg.

I ett test hos Prisjakts experter kom de på första plats och beskrivs som bekväma, hållbara och bra dämpning. Detta är något Test-redaktionen är redo att hålla med om. När vi snörade på sig skorna upplevde vi dem som mjuka, bekväma, lätta och behagliga och både springa och gå i. 

Skillnaden mellan modell 24 och 25 var stor och i dessa har man behållit många av egenskaperna. Både de nya och gamla skorna har fått bra betyg på test genom åren.

I ett test hos Prisjakts experter kom de på första plats. De rekommenderas till dig som behöver ha en bra dämpning och har höga krav på komfort.

Löparskorna är lätta, bekväma och passar för dig som springer långa pass. De har en förstklassig komfort med en avancerad stötdämpning och mjuk landning i varje steg.

En av årets nyheter är en tjock mellansula med Rocker-geometri. Skorna har en mjuk och lätt FF-Blast Plus-skumsula som är 20-30 procent mer hållbar än branschgenomsnittet. En gel-teknologi under hälen gör de sköna att springa i och minskar påverkan på leder. På den nya modellen har skorna upp till 65 procent mjukare gel-kudde.

Den mjuka överdelen är tillverkad i ett nytt lätt tekniskt garn som ger hög komfort och bra ventilation ­– vilket gör de till en av marknadens skönaste löparskor. Plösen är tunn och har en bra stretch vilket gör skorna lätta att ta på sig.

Yttersulan har en ny HYBRID ASICSGRIP-sula som ger ett bra grepp när du springer. Dessutom har skorna en låg vikt och en hälkappa som ger en bättre flexibilitet.

Dammodellen finns i storleken 35,5-46 i nio olika färger. Herrmodellen finns i storleken 39-51,5 i åtta olika färger.

 • Butiker & priser: Dam
 • Butiker & priser: Herr
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa längre pass Test.se logo
Saucony
Saucony Triumph 21
Bästa längre pass
Bästa längre pass Test.se logo
Saucony
Saucony Triumph 21
Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparsko.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023 – uppdaterad modell.
Bra betyg på test hos Expressen/Hälsoliv 2023 – uppdaterad modell.
Typ av löpsteg: Neutralt
Häldrop: 10 mm.
Vikt: 244 gram / 279 gram.
Passar bäst för: Allround, väl lämpad för längre pass.
Bra stötdämpning.
Finns i både dam- och herrstorlek.

Saucony är ett amerikanskt företag som grundades i Pennsylvania 1898. De har en lång historia av utveckling av löparskor. Produktutvecklingen av nya skor inspireras av löpare och målet är att göra löpares liv lite bättre.

Saucony Triumph 21 är lätta och bekväma löparskor och passar dig som springer längre pass eller för lätta återhämtningspass. Det är en uppdaterad modell som kommer med flera förbättrade egenskaper. De beskrivs av varumärket själva som löparskor med obegränsad komfort och gränslös rörlighet.

I ett test hos Prisjakts experter kom de på tredje plats och beskrivs som hållbara, med bra pronationsstöd och bra för dig med breda fötter.

Den äldre modellen rekommenderades av Löparshop.se när de listade de bästa löparskorna 2023. Hos Expressens Hälsoliv får de äldre löparskorna betyget 4 av 5 - som beskriver dem som lätta löparskor för dig som springer längre rundor och behöver mer dämpning. 

Detta är Sauconys bäst stötdämpande och lyxigaste neutrala löparsko. Den nya modellen har bland annat fått lägre vikt, förbättrad passform, en lättare mellansula och ny snörning.

Skorna har ett drop på 10 mm och i kombination med en bra stötdämpning och den rundade hälen och framdelen får du en mjuk och avlastande känsla med minskad rotationskraft.

Löparskorna har PWRRUN+material i mellansulan som ger en bra stötdämpning. Den nya stickade överdelen är strömlinjeformad och bidrar också till den höga komforten. Det nydesignade snörningssystemet ger dig en säker löprunda, oavsett om du kör snabba sprintar eller långa joggingturer.

För herr finns löparskorna i storleken 41-47 och för dam finns dem i storleken 37-42.

Om du pronerar när du springer kan du istället spana in Saucony Hurricane vilket är Triumphs motsvarighet.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam

Bästa stöd Test.se logo
ASICS
Asics GT-2000 12
ASICS Asics GT-2000 12 - Test
Bästa stöd Test.se logo
ASICS
Asics GT-2000 12
Stabil och stöttande löparsko för daglig träning.
Rekommenderas av Löparshop 2023 – uppdaterad modell.
Typ av löpsteg: Pronation.
Häldrop: 8 mm.
Vikt: 235 / 270 gram.
Passar bäst för: Allround, daglig träning.
Bra dämpning och hög komfort.
Finns som både dam- och herrsko.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics GT-2000 12 är en uppdaterad löparsko och mångsidig modell som ger ett bra stöd för den pronerande löparen. På ett effektivt sätt använder den sig av en teknologi som minskar pronation och ökad stabilitet.

Skorna har ett 3D GUIDANCE SYSTEM som guidar dig framåt på ett naturlig sätt. Mellansulan har en ny PureGel-teknik och FF BLAST Plus-skum som ger en bra stötdämpning och extra komfort under löprundan. De har en LITERUSS-konstruktion på insidan vilket ger ett bra pronationsstöd.

Yttersulan har AHAR LO-HRD-material vilket ger ett bra grepp. Överdelen är tillverkad i välventilerad stickad meshmaterial som håller foten ordentligt på plats.

Löparskorna finns i storleken 39-53 för herr och storleken 35,5-44,5 för dam. Dessutom tillgänglig i flera fina färger.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa pronation Test.se logo
New Balance
New Balance Fresh Foam Vongo V5
New Balance New Balance Fresh Foam Vongo V5 - Test
Bästa pronation Test.se logo
New Balance
New Balance Fresh Foam Vongo V5
Löparskor med bra pronationsstöd som ger en läcker löpupplevelse.
Rekommenderas av Löparshop.se 2023 - uppdaterad modell.
Typ av löpsteg: Pronation.
Häldrop: 8 mm.
Vikt: 243 / 303 gram.
Passar bäst för: Långa löppass.
Mycket bra dämpning.
Finns som både dam- och herrsko.

New Balance är ett företag från USA med rötterna i Boston som grundades i början av 1900-talet. De började sin bana genom att tillverka hålfotsinlägg och idag är de en ledande aktör inom sportprodukter. I sitt utbud erbjuder de både löparskor och sneakers.

New Balance Fresh Foam Vongo V6 är en ny modell av New Balance bästa löparsko för dig som behöver pronationsstöd och stabilitet, men passar också till dig med ett neutralt löpsteg. Varumärket själva beskriver dem som skor med innovativt underfotsstöd och en dämpande känsla. Den äldre modellen rekommenderas bland annat av Löparshop.se som tycker att skorna ger en läcker löpupplevelse.

Löparskorna har en bra passform och lätt och fjädrande känsla. De passar för dig som springer längre pass. Jämfört med tidigare modell har dessa blivit mjukare, bekvämare och har fått ett nytt sätt att guida foten rätt.

Mellansulan är av det nya uppdaterade Fresh Foam X-materialet som är lättare och ligger i två lager runt en platta i full längd. Det övre lagret är mjukare och det under fastare för att skapa en bättre stabilitet.

Ovansidan är gjord av Hyper Knit Engineered mesh, som är en mjuk och sömnlös mesh med bra stadga. På samma gång också en bra ventilation.

Det är skön stoppning runt hälen och plösen gör att skorna sitter stadig runt fotleden. Yttersulan är av ett lätt och slitstarkt gummi och har ett bra grepp och hållbarhet.

Löparskorna finns för herr i storleken 40-47,5, och för dam i storleken 36-43.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det är viktigt att välja löparskor som passar dig och din löpning. Här är löparskor från Asics som har fått fina recensioner och bra betyg i tester. 

Köpguide löparskor

Är du pronerare eller supinerare i ditt löpsteg? Det är viktigt att veta när man köper löparskor, och andra skor med för den delen! Varje gång du sätter din fot i marken skapar mottrycket vibrationer som överförs till benen i foten och som i sin tur skickar vibrationerna vidare till resten av kroppen. Det är just denna typ av vibrationer som kan leda till de vanliga löparrelaterade idrottsskadorna, så som knäproblem, stressfrakturer och muskelslitningar. Ditt val av löparskor har därför väldigt stor betydelse och det är viktigt att du tar dig tid att hitta ett par skor som passar just dina fötter och ditt sätt att löpa! Komplettera med en löparjacka för dam eller löparjacka för herr om vädret bjuder på vind och regn. 

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Löpning är en flexibel träningsform som passar de flesta.

Välj rätt storlek

Det kan vara svårt att utgå från en viss storlek när du ska köpa nya löparskor. Storlekarna kan skilja sig väldigt mycket mellan olika märken. Ofta kan det vara bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har; dels för att fötterna kan svullna när de blir varma, men också för att slippa blånaglar och nagelbortfall. Skorna får heller inte pressa mot foten för mycket, trots att de ska omsluta den ordentligt.

Bäst i test löparskor.
Välj en storlek som är 1–1½ storlek större än vad du brukar ha på vanliga skor.

Löparskor för olika underlag

Tänk över vart du springer mest. De flesta skor idag är anpassade för olika underlag. Men ska du springa i terräng ska du välja en terrängsko eller trailsko med en räfflad yttersula. Ska du däremot springa på vanliga stigar så räcker det med vanliga löparskor. Vill du ha en barfotakänsla rekommenderar vi dig att kika närmre på barfotaskor.

Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Det finns löparskor för olika underlag – fundera på vad du mest springer på. Både Asics Gel Nimbus 26 och Asics GT-2000 12 har sulor med bra grepp.
Bäst i test löparskor - se testvinnande löparskor.
Redaktionen håller med om att Asics löparskor har ett bra grepp, perfekt passform och bekväm design. 

Design och/eller funktion

Självklart är det roligt med nya snygga skor. Utseendet är kanske viktigt för dig, men försök att endast utgå från hur skon känns på foten. Var också varsam vid nya trender. Barfotaskon är ett sådant exempel. Den passar för vissa men inte alla. Utgå inte heller bara från en billig sko eller rekommendation från en vän. Reaskor är ofta gamla och det kanske kommit en nyare bättre variant? Om din kompis rekommenderat en sort kanske den är utmärkt för hen, men inte för dig. När du köper skorna på nätet har du alltid möjlighet att prova dem hemma för att sedan byta till en annan storlek eller modell.

Löparskor bäst i test.
Visst är det kul om löparskorna är snygga, men de ska också sitta bekvämt när du springer. Asics Gel Nimbus 26 passar enligt Prisjakts experter dig som vill ha bra dämpning och hög komfort. Detta tycker vi också stämmer. 

Så länge håller dina löparskor

Löparskor är en “färskvara” och bör bytas ut efter ett par år. Det ska stå tillverkningsår och tillverkningsmånad på baksidan av plösen. Du kan även kika på sulan för att få en uppfattning om när det är dags att köpa ett par nya.

Bäst i test löparskor.
Löparskor är en färskvara och behöver bytas ut efter några år.

Köpa löparskor – att tänka på!

Det finns många bra saker att tänka på innan du klickar hem dina nya löparskor.

 • Vilken typ av löparskor är du ute efter? Neutrala löparskor, pronationslöparskor, lättviktsskor, barfotaskor eller trailskor? Springer du på olika underlag kan det vara bra att köpa olika modeller för att få bäst effekt på träningen och för att inte skada dig.
 • Fundera på om du ska köra distans eller intervallpass och köp ett par skor som är anpassade efter detta. Även på vilken nivå du ligger på – vissa skor passar för eliten medan andra fungerar oavsett om du är nybörjare eller van löpare.
 • Köp 1–1½ storlek större än vad du brukar ha på dina vanliga skor.
 • Välj ett par skor med det dropet du är ute efter. Många neutrala löparskor har ett drop på tio millimeter och ju lägre drop desto mer barfotakänsla får du över skorna.

Läs också: Test av padelskor

Läs också: Test av tennisskor

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Löparskor är en färskvara och bör bytas ut efter ett par år eller när de går sönder. Vissa rekommenderar att den som springer några gånger i veckan bör byta varje år, medan andra rekommenderar att du kikar på sulan och bedömer efter slitage.
 • Skorna ska inte pressa mot foten för mycket, men ska samtidigt omsluta den ordentligt. Det är bra att köpa 1–1½ storlek större än vad du har för att undvika för varma fötter eller skador på tånaglarna.
 • Vi har valt att utse Hoka One One Clifton 9 till de löparskor som är bäst i test. De är en allroundmodell med bra dämpning, god ventilation och Hokas mest sålda modell.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hoka One One Hoka One One Clifton 9

Du kanske även är intresserad av: