VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 6 September 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa motionscykeln 2023 - Bäst i test

Med en motionscykel kan du enkelt träna hemma när det bäst passar dig. Du är inte beroende av att ha ett gymkort, dessutom är det ett mycket smidigt sätt att hinna få in lite träning när du har ont om tid. Här har vi valt ut de bästa motionscyklarna att ha hemma, eller på kontoret.

Vi har jämfört
 • Maskinvikt och maximal användarvikt.
 • Garantitid.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
JTC SPORT
JTC Sport UB500
JTC SPORT JTC Sport UB500 - Test
Bäst i test
JTC SPORT
JTC Sport UB500
Robust motionscykel som klarar tuffare träningspass.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Vikt: 43,5 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
1 års garanti vid användning i hemmiljö.
32 olika nivåer.

JTC är Sportgymbutikens egna varumärke och deras produkter är samlade under namnen JTC Combat, JTC Fitness, JTC Power och JTC Sport.

JTC Sport UB500 är en påkostad motionscykel för dig som vill köra hemmaträning på hög nivå. Motionscykeln blev testvinnare hos Bäst-i-test.se och fick 4,5 av 5 i betyg. De beskriver som som påkostad med modern teknik och därför också prisvärd. Hos Pricerunner kom den också på första plats i deras test om motionscyklar. Motionscykeln har en maxvikt på 150 kilo och väger 43,5 kilo.

Motionscykeln har en påkostad och stabil konstruktion med vevarmar, sadelstolpe och displayram i aluminium. Den mekaniska konstruktion är överdimensionerad med remhjul i stål och en grov vevaxel på 40 millimeter. I kombination med svänghjul på svänghjul på 6,5 kilo får du en roterande massa på 12 kilo – vilket ger en stabil motionscykel även vid tuffare pass. Motståndet är av permanent magnet och du kan välja mellan 32 olika nivåer. Sadeln är ergonomisk och bekväm att använda även under längre pass.
Robust motionscykel som klarar tuffare träningspass.
Displayen är upplyst och lätt att läsa av och visar saker som tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning, puls, RPM och motstånd. Via bluetooth är motionscykeln kompatibel med Zwift och Kinomap så att du kan få ett brett utbud av träningsmöjligheter.

Motionscykeln har en praktisk hylla där du kan placera din mobiltelefon eller surfplatta. Dock saknas en hållare för vattenflaska.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Spirit Fitness Commercial
Spirit Fitness Motionscykel CU800
Bästa premium
Bästa premium
Spirit Fitness Commercial
Spirit Fitness Motionscykel CU800
En kvalitativ motionscykel som är bekväm och enkel att använda.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Vikt: 52 kilo. Maximal användarvikt: 150 kilo.
2 års garanti vid hemmabruk.
10 olika program.

Spirit Fitness är ett amerikanskt företag som har tillverkat träningsmaskiner sedan 1980-talet. Företagets målsättning är att skapa kvalitativa produkter som ska hjälpa deras konsumenter att nå sina tränings- och hälsomål. I Spirit Fitness breda sortiment finns bland annat – förutom motionscyklar – även roddmaskiner, löpband och crosstrainers.

Spirit Fitness CU800 är en kvalitativ och påkostad motionscykel som har lyckats bra i flera jämförande tester. Motionscykeln har en diskret design och en maximal användarvikt på 150 kilo. Den har en robust utformning och har en sadel som är enkel att ställa in både lodrätt och vågrätt.

Motionscykeln har en tydlig display och en lättöverskådlig kontrollpanel. Här finns tio olika förinställda program att välja på, bland annat kan du välja särskilda program för styrka, kondition och intervaller beroende på vad du har för målsättning med din träningsstund. Spirit Fitness CU800 är även utrustad med en fläkt som ger en lätt och behaglig svalka när du använder cykeln

 • Butiker & priser
 • Priser för Motionscykel CU800
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Christopeit Sport
Christopeit Sport AL2
Bästa budget
Bästa budget
Christopeit Sport
Christopeit Sport AL2
En stabil och prisvärd motionscykel med 17 olika träningsprogram.
Bästa budget hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa budget hos Pricerunner 2022.
Vikt: 30 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
17 olika program.
Magnetiskt motstånd.
Smidiga transporthjul.

Christopeit Sport är ett tyskt varumärke som gör motionscyklar, löpband, crosstrainers och andra träningsredskap som gör att du kan hålla dig i form hemma. Företaget startade 1976 av Bundesliga-målvakten Horst Christopeit som från början gjorde bordtennisbord.

Christopeit Sport AL2 är en prisvärd motionscykel som ger en bra konditionsträning för dig som vill köra hemmaträning. Den har under flera år kommit på tredje plats på test hos Bäst-i-test – utsedd till den bästa billiga motionscykel. De beskriver den som en robust och stabil och lyfter fram det rejäla svänghjulet. Hos Pricerunner utsågs den också till den bästa billiga motionscykel, i ett test där 18 olika modeller har testats genom åren.

Motionscykeln har en maxvikt på 150 kilo och kommer med 17 olika träningsprogram för varierad träning, varav sex är förprogrammerade. Den har 24 motståndsnivåer som hjälper dig att hitta rätt motstånd och du kan välja en watt på 20-400. Den har en stor upplyst display som visar saker som tid, hastighet, distans, watt, kaloriförbrukning och puls. Cykeln har ett svänghjul på nio kilo och magnetiskt motstånd. Både sadel och styre går att justera för att passa dig. Avståndet mellan sadel och pedal i bottenläge är på 73-95 centimeter och avståndet mellan pedalerna är på 20 centimeter. Det finns en hållare för telefon eller surfplatta.

Motionscykeln väger 30 kilo och tack vare transporthjul är det lätt att flytta undan den när du har tränat färdigt. Är underlaget ojämnt går fötterna att justera för att få ett mer plant läge.

 • Butiker & priser
 • Priser för Motionscykel AL2 ** Bäst i Test ** Silver
Priser visas i samarbete med

Bästa spinningscykel Test.se - Bästa spinningscykel
Masterfit
Masterfit Indoor Bike SP900
Bästa spinningscykel
Bästa spinningscykel
Masterfit
Masterfit Indoor Bike SP900
En toppmodell som fungerar lika bra i hemmet som på ett kontor.
Toppmodell hos Pricerunner.
Vikt: 57 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
Garanti på två år vid hemmabruk.
Garanti ett år vid företagsbruk.
Funkar med spinningskor och vanliga skor.
Svänghjul tillverkat i aluminium.

Masterfit 900 SP är en toppmodell som smakar lika mycket som den kostar, den passar lika bra i hemmet som på ett kontor. Konstruktionen är gedigen vilket vikten också indikerar, 57 kilo väger den in på. Måtten i övrigt är 131 x 65 x 130 centimeter. Att ställa in styre och sadel är mycket enkelt och går snabbt. Det går att få en perfekt inställning tack vare den steglösa justeringen, på så sätt kan du undvika att få skador eller felbelastningar. Som lök på laxen går det även att justera sadelns vinkel. Det kan vara väldigt skönt att göra vid exempel längre distanser.

Motståndet justeras också steglöst och så fort man gjort ändringen går den igenom direkt. Ratten sitter på ett lättillgängligt ställe strax under styret. Remdriften gör cykeln både följsam och tystgående. Träningsdatorn visar hastighet, distans och kadens. Trots de 57 kilona, är det lätt att flytta undan cykeln med hjälp av transporthjulen som sitter monterade längst fram. Detta är en enkel, men gedigen modell på spinningcykel av proffssnitt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Indoor Bike SP900
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Finnlo
Finnlo Exum III
Finnlo Finnlo Exum III - Test
Bra val
Finnlo
Finnlo Exum III
En komplett motionscykel med många träningsprogram och dubbel pulsmätning.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Vikt: 39 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
1 års garanti vid användning i hemmiljö.
3 års reklamationsrätt.
18 olika program.

Tyska Finnlo är en mycket omtyckt producent av motionscyklar, men även annan träningsutrustning. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och i utvecklingen av sina maskiner använder de sig av den senaste teknologin. Det som Finnlo satsat mycket på är att ta fram maskiner som är tystgående. Denna motionscykel är inget undantag, den är mycket tyst samtidigt som den känns stabil och robust.

Den gedigna konstruktionen gör att cykeln kan ta vikt upp till 150 kilo. Själva cykeln väger inte mer än 39 kilo, vilket gör den lätthanterlig. Där hjälper transporthjulen också till. Den mäter 120 x 55 x 125 centimeter. Träningscykeln har ett elektromagnetiskt motstånd vilket vanligtvis bara finns hos de dyrare proffs-modellerna. Denna typ av motstånd gör att maskinen får längre livslängd, jämfört med det traditionella permanentmagnetiska motståndet.

Sadeln är bred och mjuk och är, precis som styret, mycket lätt att ställa in och justera höjden på. Displayen är bakgrundsbelyst vilket gör att du kan läsa av den även om belysningen i rummet är dämpad. Själva menyn i displayen är lätt att förstå sig på, och med maskinen får man även en pulsmätare - en att sätta i öronsnibben och en som sitter i handtaget. Det enda som kan tänkas saknas på denna kompletta cykel, är ett stativ eller hylla för exempelvis en läsplatta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test motionscykel - hitta bästa träningscykeln.
Med en motionscykel är det lätt och smidigt att träna varje dag.

Köpguide motionscykel

Att träna är förstås en viktig del av livet. Kroppen mår bra av fysisk ansträngning regelbundet, dessutom är det bra med pulshöjande träning några gånger i veckan. Med en motionscykel är det både lätt och smidigt att träna lite varje dag, även när vädret är risigt. 

TIPS! Du hittar ännu fler köptips för gymtillbehör på Gymutrustning.se.

Motionscykel passar alla

Att träna på en motionscykel är en motionsform som passar alla, oavsett vilken träningsnivå du ligger på. Du bestämmer själv hur intensivt du vill träna och kan anpassa träningen exakt efter de behov du för tillfället har. Dessutom är cykling en skonsam träningsform vilket gör att det passar dig som behöver ägna tid åt rehab - till skillnad mot exempelvis löpning eller jogging vilket påfrestar knäna en hel del - i synnerhet om du inte tränat mycket tidigare. En motionscykel är snäll mot knän och leder.

Motionscykel bäst i test.
Att träna med en motionscykel är en träningsform som passar de flesta människor oavsett nivå.

Fördelar med en motionscykel

Det finns några uppenbarar fördelar med att träna med hjälp av en motionscykel.

 • Det stärker hjärtat.
 • Det stärker alla blodcirkulationsorgan i kroppen.
 • Det ökar muskelmassan på kroppen.
 • Det ökar fettförbränningen.

Att motionscykla är också en av få träningsformer där du kan göra annat samtidigt, exempelvis kolla på TV, vilket kan vara skönt för dig som tycker det är tråkigt med träning. En serie eller en film kan verka distraherande. Den bästa träningen är den som blir av, och det bästa är också om den är regelbunden. Kanske kan du få in en rutin att cykla samtidigt som du kollar ett avsnitt av din favoritserie?

De flesta moderna motionscyklar har inbyggda träningsprogram, vilket också kan underlätta för dig som har svårt att hitta träningsinspiration. Många cyklar kan dessutom föra statistik över din träning så att du enkelt kan få en överblick över de framsteg som du gör.

Bäst i test motionscykel fördelar med motionscykel

Motionscykel eller spinningcykel?

Den största skillnaden mellan en motionscykel och en spinningcykel är att en motionscykel främst är tänkt att användas för lättare träning eller som ett redskap för rehabilitering, medans en spinningcykel är tillverkad för att tåla tuffare träning. Om du är sugen på att träna lite tuffare och mer intensivt kan det därför vara en bra idé att kika på en spinningcykel. Om du istället nöjer dig med att få in lite vardagsmotion i dina rutiner, kan en motionscykel räcka långt.

Köpa motionscykel - tänk på detta

När du köper en motionscykel finns det flera saker att tänka på - här är några saker du kan ta med dig!

Storleken på cykeln

Det går att flytta motionscyklar så att den inte behöver stå framme hela tiden, men bor du lite mindre eller om du har dåligt med förvaringsutrymme kanske du inte har möjlighet att flytta runt på cykeln. Då kan det vara en bra idé att titta på storleken på cykeln som du tänkt köpa så att den får plats där hemma.

Motionscykel eller spinningcykel

Som ovan nämnt, finns det en viss skillnad mellan de två olika cyklarna och hur de är tänkta att användas. Fundera över hur intensivt du vill eller behöva träna innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Hur utrustad cykeln är

De billigare modellerna på motionscyklar har mindre möjligheter att följa din träning och utveckling. Om du precis kommit igång med träningen, eller om du tycker det är svårt att hitta träningsmotivation, kan det vara väl investerade pengar att satsa på en motionscykel som har mer integrerade träningsprogram som kan analysera dina resultat.

Vilken kvalitet cykeln har

Det är inte så lätt att veta vilken kvalitet en motionscykel har, speciellt inte om du är orutinerad och inte har någon vidare koll på vilka märken eller fabrikat som håller hög standard. Som med mycket annat, så säger priset en hel del om vilken kvalitet cykeln håller. Om du har för avsikt att träna mycket och ofta, eller om det är flera i en familj som ska använda cykeln, kan det vara en klok investering att satsa några extra slantar på en robust och stabil cykel.

De cyklar som vi valt ut, håller alla god kvalitet och kommer från tillverkare som är specialister på att ta fram gedigen träningsutrustning.

Motionscykel bäst i test.
Motionscyklar kommer med fler eller färre träningsprogram som hjälper dig i din träning.
Motionscykel bäst i test.
För att kunna anpassas efter varje individ kan du reglera motstånden på träningscykeln.

Läs också: Test av crosstrainer
Läs också:
Test av löpband

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • När du cyklar på en motionscykel tränar du stora delar av din kropp. Framför allt är det musklerna i rumpa, lår och vader som får jobba. Dessutom använder du magmuskler samt muskler i armar och rygg.
 • En motionscykel och en spinningcykel har generellt sett samma användningsområde – skillnaden ligger främst i vilken intensitet som du vill träna i. En spinningcykel är utformad för hårdare träning, medan motionscykeln är anpassad för uppvärmning eller lättare pass. Motionscykel har vanligtvis datoriserade hjälpmedel och program, medan spinningcykeln är utvecklad för kunna simulera exempelvis motlut.
 • Vi har valt att utse JTC Sport UB500 till den motionscykel som är bäst i test. Det är en robust och påkkostad motionscykel med 32 olika nivåer och en maxvikt på 150 kilo. Den har vunnit flera oberoende tester och är omtyckt av användarna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
JTC SPORT JTC Sport UB500