VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa motionscykeln 2022 - Bäst i test

Med en motionscykel kan du enkelt träna hemma när det bäst passar dig. Du är inte beroende av att ha ett gymkort, dessutom är det ett mycket smidigt sätt att hinna få in lite träning när du har ont om tid. Här har vi valt ut de bästa motionscyklarna att ha hemma, eller på kontoret.

Vi har jämfört
 • Maskinvikt och maximal användarvikt.
 • Garantitid.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Finnlo
Finnlo Exum III
Bäst i test
Bäst i test
Finnlo
Finnlo Exum III
En komplett motionscykel med många träningsprogram och dubbel pulsmätning.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Vikt: 39 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
1 års garanti vid användning i hemmiljö.
3 års reklamationsrätt.
18 olika program.

Tyska Finnlo är en mycket omtyckt producent av motionscyklar, men även annan träningsutrustning. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och i utvecklingen av sina maskiner använder de sig av den senaste teknologin. Det som Finnlo satsat mycket på är att ta fram maskiner som är tystgående. Denna motionscykel är inget undantag, den är mycket tyst samtidigt som den känns stabil och robust.

Den gedigna konstruktionen gör att cykeln kan ta vikt upp till 150 kilo. Själva cykeln väger inte mer än 39 kilo, vilket gör den lätthanterlig. Där hjälper transporthjulen också till. Den mäter 120 x 55 x 125 centimeter. Träningscykeln har ett elektromagnetiskt motstånd vilket vanligtvis bara finns hos de dyrare proffs-modellerna. Denna typ av motstånd gör att maskinen får längre livslängd, jämfört med det traditionella permanentmagnetiska motståndet.

Sadeln är bred och mjuk och är, precis som styret, mycket lätt att ställa in och justera höjden på. Displayen är bakgrundsbelyst vilket gör att du kan läsa av den även om belysningen i rummet är dämpad. Själva menyn i displayen är lätt att förstå sig på, och med maskinen får man även en pulsmätare - en att sätta i öronsnibben och en som sitter i handtaget. Det enda som kan tänkas saknas på denna kompletta cykel, är ett stativ eller hylla för exempelvis en läsplatta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Finnlo Exum III
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Spirit Fitness Commercial
Spirit Fitness Motionscykel CU800
Bästa premium
Bästa premium
Spirit Fitness Commercial
Spirit Fitness Motionscykel CU800
En kvalitativ motionscykel som är bekväm och enkel att använda.
Bästa proffsval hos Pricerunner 2021.
Bästa proffsval hos Bäst-i-test.se.
Vikt: 52 kilo. Maximal användarvikt: 150 kilo.
2 års garanti vid hemmabruk.
10 olika program.

Spirit Fitness är ett amerikanskt företag som har tillverkat träningsmaskiner sedan 1980-talet. Företagets målsättning är att skapa kvalitativa produkter som ska hjälpa deras konsumenter att nå sina tränings- och hälsomål. I Spirit Fitness breda sortiment finns bland annat – förutom motionscyklar – även roddmaskiner, löpband och crosstrainers.

Spirit Fitness CU800 är en kvalitativ och påkostad motionscykel som har lyckats bra i flera jämförande tester. Motionscykeln har en diskret design och en maximal användarvikt på 150 kilo. Den har en robust utformning och har en sadel som är enkel att ställa in både lodrätt och vågrätt.

Motionscykeln har en tydlig display och en lättöverskådlig kontrollpanel. Här finns tio olika förinställda program att välja på, bland annat kan du välja särskilda program för styrka, kondition och intervaller beroende på vad du har för målsättning med din träningsstund. Spirit Fitness CU800 är även utrustad med en fläkt som ger en lätt och behaglig svalka när du använder cykeln

 • Butiker & priser
 • Priser för Motionscykel CU800

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Master Fitness
Master Fitness B4210
Bästa budget
Bästa budget
Master Fitness
Master Fitness B4210
En prisvärd och lättare motionscykel med manuella program som passar för alla åldrar.
Populärt val hos Träningsmaskiner.com.
Populärt val hos Prisjakt.
Vikt: 27 kilo. Max användarvikt: 110 kilo.
Garanti på ett år vid hemmabruk.
Lågt insteg – passar alla åldrar.
Manuella program.

Master Fitness har ett stor utbud av träningsutrustning för både gymmet och hemmaträningen. Företaget grundades 1989 och deras utrustning passar för styrka, kondition och rehab. Deras mål är att ta fram ett träningsredskap som passar dina krav och önskemål till ett bra pris.

Master Fitness B4210 är en bra och prisvärd motionscykel med lågt insteg som gör den optimal oavsett ålder. Den lättanvända motionscykeln har magnestiskt motstånd och manuella program – välj mellan åtta olika nivåer. Displayen visar saker som tid, distans, hastighet och puls genom en handpulssensor.

Motionscykelns sadel går att justera både framåt och bakåt för bästa komfort. Maskinen väger endast 27 kilo och är den lättaste av våra tesvinnande motionscyklar. Den har en max användarvikt på 110 kilo och är i storleken 88 x 50 x 132 centimeter. Du har ett års garanti om du använder motionscykeln för hemmabruk.

 • Butiker & priser
 • Priser för Master Fitness B4210, Motionscykel
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa spinningcykel Test.se - Bästa spinningcykel
InSPORTline
Airin inSPORTline
Bästa spinningcykel
Bästa spinningcykel
InSPORTline
Airin inSPORTline
En stabil och tystgående spinningcykel för hemmabruk med hög maxvikt och lätt att använda.
Bra val på Sportgymbutiken.se.
Vikt: 61 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
1 års garanti vid användning i hemmiljö.
Tystgående.
Lätt att individanpassa sadel och styre.

inSPORTline är ett varumärke från Tjeckien som gör produkter inom motion, fitness, styrka och träning hemma. I utbudet finns ett stort utbud av motionscyklar i olika design och prisklasser. Med en motionscykel från inSPORTline är det lätt att hålla kroppen i form. De säljer motionscyklar för både hemmabruk och gym.

Airin från inSPORTline är en stabil och tillförlitlig spinningcykel och ett bra val när du ska köpa en motionscykel till hemmet. Den går tyst och har ett magnetiskt bromssystem som steglöst justerar motståndet. Spinningcykeln är i en antirostbehandlad stålkonstruktion och har ett svänghjul på 20 kilo som ger bra motstånd. Tack vare sin stålkonstruktion kan cykeln ta en vikt på upp till 150 kilo och själv väger den 61 kilo. Spinningcykeln är i storleken 127 x 60 x 136 centimeter.

För att ge en högre komfort kan sadel och styre justeras både vågrätt och lodrätt, vilket också bidrar till en och högre individanpassning. Dessutom har sadeln en ergonomisk design och styret har halkfria ytor. Till den här populära motionscykeln kommer även flaskhållare, transporthjul och utjämningssystem som kan användas om underlaget är ojämnt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Spinningcykel Airin, inSPORTline
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bra val Test.se - Bra val
Masterfit
Masterfit Indoor Bike SP900
Bra val
Bra val
Masterfit
Masterfit Indoor Bike SP900
En toppmodell som fungerar lika bra i hemmet som på ett kontor.
Toppmodell hos Pricerunner.
Vikt: 57 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
Garanti på två år vid hemmabruk.
Garanti ett år vid företagsbruk.
Funkar med spinningskor och vanliga skor.
Svänghjul tillverkat i aluminium.

Masterfit 900 SP är en toppmodell som smakar lika mycket som den kostar, den passar lika bra i hemmet som på ett kontor. Konstruktionen är gedigen vilket vikten också indikerar, 57 kilo väger den in på. Måtten i övrigt är 131 x 65 x 130 centimeter. Att ställa in styre och sadel är mycket enkelt och går snabbt. Det går att få en perfekt inställning tack vare den steglösa justeringen, på så sätt kan du undvika att få skador eller felbelastningar. Som lök på laxen går det även att justera sadelns vinkel. Det kan vara väldigt skönt att göra vid exempel längre distanser.

Motståndet justeras också steglöst och så fort man gjort ändringen går den igenom direkt. Ratten sitter på ett lättillgängligt ställe strax under styret. Remdriften gör cykeln både följsam och tystgående. Träningsdatorn visar hastighet, distans och kadens. Trots de 57 kilona, är det lätt att flytta undan cykeln med hjälp av transporthjulen som sitter monterade längst fram. Detta är en enkel, men gedigen modell på spinningcykel av proffssnitt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Indoor Bike SP900

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att träna är förstås en viktig del av livet. Kroppen mår bra av fysisk ansträngning regelbundet, dessutom är det bra med pulshöjande träning några gånger i veckan. Med en motionscykel är det både lätt och smidigt att träna lite varje dag, även när vädret är risigt. 

TIPS! Du hittar ännu fler köptips för gymtillbehör på Gymutrustning.se.

Motionscykel passar alla

Att träna på en motionscykel är en motionsform som passar alla, oavsett vilken träningsnivå du ligger på. Du bestämmer själv hur intensivt du vill träna och kan anpassa träningen exakt efter de behov du för tillfället har. Dessutom är cykling en skonsam träningsform vilket gör att det passar dig som behöver ägna tid åt rehab - till skillnad mot exempelvis löpning eller jogging vilket påfrestar knäna en hel del - i synnerhet om du inte tränat mycket tidigare. En motionscykel är snäll mot knän och leder.

Fördelar med en motionscykel

Det finns några uppenbarar fördelar med att träna med hjälp av en motionscykel.

 • Det stärker hjärtat.
 • Det stärker alla blodcirkulationsorgan i kroppen.
 • Det ökar muskelmassan på kroppen.
 • Det ökar fettförbränningen.

Att motionscykla är också en av få träningsformer där du kan göra annat samtidigt, exempelvis kolla på TV, vilket kan vara skönt för dig som tycker det är tråkigt med träning. En serie eller en film kan verka distraherande. Den bästa träningen är den som blir av, och det bästa är också om den är regelbunden. Kanske kan du få in en rutin att cykla samtidigt som du kollar ett avsnitt av din favoritserie?

De flesta moderna motionscyklar har inbyggda träningsprogram, vilket också kan underlätta för dig som har svårt att hitta träningsinspiration. Många cyklar kan dessutom föra statistik över din träning så att du enkelt kan få en överblick över de framsteg som du gör.

Bäst i test motionscykel fördelar med motionscykel

Motionscykel eller spinningcykel?

Den största skillnaden mellan en motionscykel och en spinningcykel är att en motionscykel främst är tänkt att användas för lättare träning eller som ett redskap för rehabilitering, medans en spinningcykel är tillverkad för att tåla tuffare träning. Om du är sugen på att träna lite tuffare och mer intensivt kan det därför vara en bra idé att kika på en spinningcykel. Om du istället nöjer dig med att få in lite vardagsmotion i dina rutiner, kan en motionscykel räcka långt.

Köpa motionscykel - tänk på detta

Storleken på cykeln

Det går att flytta motionscyklar så att den inte behöver stå framme hela tiden, men bor du lite mindre eller om du har dåligt med förvaringsutrymme kanske du inte har möjlighet att flytta runt på cykeln. Då kan det vara en bra idé att titta på storleken på cykeln som du tänkt köpa så att den får plats där hemma.

Motionscykel eller spinningcykel

Som ovan nämnt, finns det en viss skillnad mellan de två olika cyklarna och hur de är tänkta att användas. Fundera över hur intensivt du vill eller behöva träna innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Hur utrustad cykeln är

De billigare modellerna på motionscyklar har mindre möjligheter att följa din träning och utveckling. Om du precis kommit igång med träningen, eller om du tycker det är svårt att hitta träningsmotivation, kan det vara väl investerade pengar att satsa på en motionscykel som har mer integrerade träningsprogram som kan analysera dina resultat.

Vilken kvalitet cykeln har

Det är inte så lätt att veta vilken kvalitet en motionscykel har, speciellt inte om du är orutinerad och inte har någon vidare koll på vilka märken eller fabrikat som håller hög standard. Som med mycket annat, så säger priset en hel del om vilken kvalitet cykeln håller. Om du har för avsikt att träna mycket och ofta, eller om det är flera i en familj som ska använda cykeln, kan det vara en klok investering att satsa några extra slantar på en robust och stabil cykel.

De cyklar som vi valt ut, håller alla god kvalitet och kommer från tillverkare som är specialister på att ta fram gedigen träningsutrustning.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • När du cyklar på en motionscykel tränar du stora delar av din kropp. Framför allt är det musklerna i rumpa, lår och vader som får jobba. Dessutom använder du magmuskler samt muskler i armar och rygg.
 • En motionscykel och en spinningcykel har generellt sett samma användningsområde – skillnaden ligger främst i vilken intensitet som du vill träna i. En spinningcykel är utformad för hårdare träning, medan motionscykeln är anpassad för uppvärmning eller lättare pass. Motionscykel har vanligtvis datoriserade hjälpmedel och program, medan spinningcykeln är utvecklad för kunna simulera exempelvis motlut.
 • Vi har valt att utse Finnlo Exum III till den motionscykel som är bäst i test. Cykeln har utsetts till vinnare hos bäst-i-test.se och även blivit topplacerad i Pricerunners jämförande test av motionscyklar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Finnlo Finnlo Exum III