VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa motionscykeln 2021

Med en motionscykel kan du enkelt träna hemma när det bäst passar dig. Du är inte beroende av att ha ett gymkort, dessutom är det ett mycket smidigt sätt att hinna få in lite träning när du har ont om tid. Här har vi valt ut de bästa motionscyklarna att ha hemma, eller på kontoret.

Vi har jämfört
 • Maskinvikt och maximal användarvikt.
 • Garantitid.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Finnlo
Exum III
Bäst i test
Bäst i test
Finnlo
Exum III
En komplett motionscykel med många träningsprogram och dubbel pulsmätning.
Testvinnare hos bäst-i-test.se.
Toppval i jämförande test av Pricerunner.
Vikt: 39 kilo. Max användarvikt: 150 kilo.
1 års garanti vid användning i hemmiljö.
3 års reklamationsrätt.
18 olika program.

Tyska Finnlo är en mycket omtyckt producent av motionscyklar, men även annan träningsutrustning. Deras produkter håller mycket hög kvalitet och i utvecklingen av sina maskiner använder de sig av den senaste teknologin. Det som Finnlo satsat mycket på är att ta fram maskiner som är tystgående. Denna motionscykel är inget undantag, den är mycket tyst samtidigt som den känns stabil och robust.

Den gedigna konstruktionen gör att cykeln kan ta vikt upp till 150 kilo. Själva cykeln väger inte mer än 39 kilo, vilket gör den lätthanterlig. Där hjälper transporthjulen också till. Den mäter 120 x 55 x 125 centimeter. Träningscykeln har ett elektromagnetiskt motstånd vilket vanligtvis bara finns hos de dyrare proffs-modellerna. Denna typ av motstånd gör att maskinen får längre livslängd, jämfört med det traditionella permanentmagnetiska motståndet.

Sadeln är bred och mjuk och är, precis som styret, mycket lätt att ställa in och justera höjden på. Displayen är bakgrundsbelyst vilket gör att du kan läsa av den även om belysningen i rummet är dämpad. Själva menyn i displayen är lätt att förstå sig på, och med maskinen får man även en pulsmätare - en att sätta i öronsnibben och en som sitter i handtaget. Det enda som kan tänkas saknas på denna kompletta cykel, är ett stativ eller hylla för exempelvis en läsplatta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Finnlo Exum III

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Master Fitness
Master Fitness B4210
Bästa budget
Bästa budget
Master Fitness
Master Fitness B4210
En prisvärd och lättare motionscykel med manuella program som passar för alla åldrar.
Populärt val hos Träningsmaskiner.com.
Populärt val hos Prisjakt.
Vikt: 27 kilo. Max användarvikt: 110 kilo.
Garanti på ett år vid hemmabruk.
Lågt insteg – passar alla åldrar.
Manuella program.

Master Fitness har ett stor utbud av träningsutrustning för både gymmet och hemmaträningen. Företaget grundades 1989 och deras utrustning passar för styrka, kondition och rehab. Deras mål är att ta fram ett träningsredskap som passar dina krav och önskemål till ett bra pris.

Master Fitness B4210 är en bra och prisvärd motionscykel med lågt insteg som gör den optimal oavsett ålder. Den lättanvända motionscykeln har magnestiskt motstånd och manuella program – välj mellan åtta olika nivåer. Displayen visar saker som tid, distans, hastighet och puls genom en handpulssensor.

Motionscykelns sadel går att justera både framåt och bakåt för bästa komfort. Maskinen väger endast 27 kilo och är den lättaste av våra tesvinnande motionscyklar. Den har en max användarvikt på 110 kilo och är i storleken 88 x 50 x 132 centimeter. Du har ett års garanti om du använder motionscykeln för hemmabruk.

 • Butiker & priser
 • Priser för Master Fitness B4210, Motionscykel
  • Nordens största marknadsplats

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Gymleco
L7020, Motionscykel
Bästa premium
Bästa premium
Gymleco
L7020, Motionscykel
En bra motionscykel med hög maxvikt och 18 olika program.
Bäst val på Träningsmaskiner.com.
Vikt: 66 kilo. Max användarvikt: 180 kilo.
2 års garanti vid användning i hemmiljö.
Lättläst display som visar mycket information.
18 olika program.

Gymleco är norra Europas största tillverkare av gymutrustning. De har sedan 1994 designat unik, funktionell och ergonomisk gymutrustning av högsta kvalité. Det är ett svenskt familjeägt företag som brinner för hälsa, innovation och hållbarhet.

Gymleco motionscykel L7020 är en ergonomisk cykel som passar alla personer. Den är stabil med justerbara fötter och har rejäla handtag med olika greppmöjligheter. Dessutom är cykeln tystgående. Du kan välja mellan 18 olika program, vilket ger en större valmöjlighet när du tränar. Displayen visar saker som tid, sträcka, hastighet, pulsnivå och kaloriförbränning. Broms och display är självgående vilket gör den sladdlös och större valmöjlighet när du ska välja plats att träna på. Maxvikten är på 180 kilo, vilket är högre än på många andra motionscyklar. Cykeln är i storleken 112 x 67 x 143 centimeter och är ett bra val av motionscykel för hemmabruk. 

 • Butiker & priser
 • Priser för L7020, Motionscykel
  • Nordens största marknadsplats

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att träna är förstås en viktig del av livet. Kroppen mår bra av fysisk ansträngning regelbundet, dessutom är det bra med pulshöjande träning några gånger i veckan. Med en motionscykel är det både lätt och smidigt att träna lite varje dag, även när vädret är risigt. 

TIPS! Du hittar ännu fler köptips för gymtillbehör på Gymutrustning.se.

Motionscykel passar alla

Att träna på en motionscykel är en motionsform som passar alla, oavsett vilken träningsnivå du ligger på. Du bestämmer själv hur intensivt du vill träna och kan anpassa träningen exakt efter de behov du för tillfället har. Dessutom är cykling en skonsam träningsform vilket gör att det passar dig som behöver ägna tid åt rehab - till skillnad mot exempelvis löpning eller jogging vilket påfrestar knäna en hel del - i synnerhet om du inte tränat mycket tidigare. En motionscykel är snäll mot knän och leder.

Fördelar med en motionscykel

Det finns några uppenbarar fördelar med att träna med hjälp av en motionscykel.

 • Det stärker hjärtat.
 • Det stärker alla blodcirkulationsorgan i kroppen.
 • Det ökar muskelmassan på kroppen.
 • Det ökar fettförbränningen.

Att motionscykla är också en av få träningsformer där du kan göra annat samtidigt, exempelvis kolla på TV, vilket kan vara skönt för dig som tycker det är tråkigt med träning. En serie eller en film kan verka distraherande. Den bästa träningen är den som blir av, och det bästa är också om den är regelbunden. Kanske kan du få in en rutin att cykla samtidigt som du kollar ett avsnitt av din favoritserie?

De flesta moderna motionscyklar har inbyggda träningsprogram, vilket också kan underlätta för dig som har svårt att hitta träningsinspiration. Många cyklar kan dessutom föra statistik över din träning så att du enkelt kan få en överblick över de framsteg som du gör.

Bäst i test motionscykel fördelar med motionscykel

Motionscykel eller spinningcykel?

Den största skillnaden mellan en motionscykel och en spinningcykel är att en motionscykel främst är tänkt att användas för lättare träning eller som ett redskap för rehabilitering, medans en spinningcykel är tillverkad för att tåla tuffare träning. Om du är sugen på att träna lite tuffare och mer intensivt kan det därför vara en bra idé att kika på en spinningcykel. Om du istället nöjer dig med att få in lite vardagsmotion i dina rutiner, kan en motionscykel räcka långt.

Köpa motionscykel - tänk på detta

Storleken på cykeln

Det går att flytta motionscyklar så att den inte behöver stå framme hela tiden, men bor du lite mindre eller om du har dåligt med förvaringsutrymme kanske du inte har möjlighet att flytta runt på cykeln. Då kan det vara en bra idé att titta på storleken på cykeln som du tänkt köpa så att den får plats där hemma.

Motionscykel eller spinningcykel

Som ovan nämnt, finns det en viss skillnad mellan de två olika cyklarna och hur de är tänkta att användas. Fundera över hur intensivt du vill eller behöva träna innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.

Hur utrustad cykeln är

De billigare modellerna på motionscyklar har mindre möjligheter att följa din träning och utveckling. Om du precis kommit igång med träningen, eller om du tycker det är svårt att hitta träningsmotivation, kan det vara väl investerade pengar att satsa på en motionscykel som har mer integrerade träningsprogram som kan analysera dina resultat.

Vilken kvalitet cykeln har

Det är inte så lätt att veta vilken kvalitet en motionscykel har, speciellt inte om du är orutinerad och inte har någon vidare koll på vilka märken eller fabrikat som håller hög standard. Som med mycket annat, så säger priset en hel del om vilken kvalitet cykeln håller. Om du har för avsikt att träna mycket och ofta, eller om det är flera i en familj som ska använda cykeln, kan det vara en klok investering att satsa några extra slantar på en robust och stabil cykel.

De cyklar som vi valt ut, håller alla god kvalitet och kommer från tillverkare som är specialister på att ta fram gedigen träningsutrustning.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • När du cyklar på en motionscykel tränar du stora delar av din kropp. Framför allt är det musklerna i rumpa, lår och vader som får jobba. Dessutom använder du magmuskler samt muskler i armar och rygg.
 • En motionscykel och en spinningcykel har generellt sett samma användningsområde – skillnaden ligger främst i vilken intensitet som du vill träna i. En spinningcykel är utformad för hårdare träning, medan motionscykeln är anpassad för uppvärmning eller lättare pass. Motionscykel har vanligtvis datoriserade hjälpmedel och program, medan spinningcykeln är utvecklad för kunna simulera exempelvis motlut.
 • Vi har valt att utse Finnlo Exum III till den motionscykel som är bäst i test. Cykeln har utsetts till vinnare hos bäst-i-test.se och även blivit topplacerad i Pricerunners jämförande test av motionscyklar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Finnlo Exum III