HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
gåstavar - Bäst i test

Test av gåstavar

16 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 6:e Maj, 2020, Baserad på 6 experttester.

Gåstavar, promenadstavar, vandringsstavar eller träningsstavar – kärt barn har många namn och när det kommer till stavar som träningsredskap finns det ingen tydlig distinktion mellan de olika varianterna. Generellt kan man säga att stavar för vandring och trekking har mer krav på sig att vara viktbärande och hopfällbara, medan stavar ämnade för gång kan vara av enklare modell och blir därmed inte lika dyra. Med det sagt; de flesta stavar kan användas för flera olika ändamål, vissa är helt enkelt bättre vid tuffare träning än andra.

Varför ska man använda vandringsstavar?

Gåstavar är ett redskap som syns allt mer bland vardagsmotionärer och seriösa fjällvandrare. De kan hjälpa till att avlasta leder, men funkar lika bra om du vill kunna gå längre och snabbare. Ur ett ergonomiskt perspektiv kan vandringsstavar vara till stor hjälp - dels eftersom de avlastar muskler och leder genom att skjuta ifrån vid varje steg, och dels då de i nedförsbackar hjälper till att bromsa farten vilket avlastar knäna mycket. Vid promenader som träningsform är stavar ett bra hjälpmedel helt enkelt därför du aktiverar större del av kroppen än bara benen. Vissa studier pekar på att förbränningen kan ökas med mellan 30 och 60% om du använder stavar vid promenader.

Hopfällbara gåstavar

Den stora fördelen med stavar som går att fälla ihop är att de blir lätta att ta med sig. De får, utan problem, plats i ett handbagage eller en ryggsäck när de inte används. Detta gör dem speciellt lämpade för exempelvis vandringsturer där man emellanåt kan behöva ha händerna fria. Det finns två olika typer på hopfällbara stavar: teleskopstav eller vikbara (z-modell).

Teleskopstav

Kan justeras till flera olika längder. Längre stavar i nedförsbackar och kortare uppför. Dessutom kan man ha olika längd på stavarna om man exempelvis går på skrå, på så sätt avlastas axlar och rygg. En annan stor fördel med teleskopstaven är att ett par kan användas av flera olika personer med olika kroppslängd - ett ekonomiskt smart val för en familj med flera användare.

Vikbara stavar (z-formade)

Delas på två ställen där de går att dra isär. När man lossat delarna från varandra för att vika ihop dem ser formen ut som ett z, därav namnet. Den stora fördelen med denna typ av stav, är att de tar minimalt med plats. Många stavar av denna typ blir inte längre än 40 centimeter i hopvikt tillstånd, jämfört med teleskopstavens dryga 60 centimeter.

Hur långa ska gåstavar vara?

Som tumregel brukar man säga att gåstavar skall vara lika långa som 70% av kroppslängden. Det är förstås lite svårt att räkna ut. Istället kan man kontrollera att stavarnas längd är bra genom att se till att armbågen är i 90° vinkel.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Black Diamond Distance Carbon FLZ

Testresultat
Råd och rön 2019,    Expressen Allt om resor 2019
Lätta Praktiska Räfflade handtag för bra grepp Stabila Kan bli väldigt små
Ganska dyra
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi har valt att utse Distance Carbon FLZ från Black Diamond till bäst i test. Allt om resor utsåg dem till testvinnare 2019, och samma år placerade de sig som trea i Råd och Röns test.

Stavarna är hopvikbara i z-modell och har ett längdspann som går att justera 20 cm. Det är enkelt att fälla ut och ihop stavarna, och längden regleras också lekande lätt. När de är helt hopvikta är de inte mer än drygt 40 cm långa. Per par väger den längsta modellen 385 gram/paret, och den minsta modellen väger 332 gram/paret.

De är tillverkade i kolfiber vilket gör dem superlätta, men erbjuder ändå väldigt god stabilitet. Stavarna är bekväma att gå med på olika typer av underlag och stöttar bra i både upp- och nedförsbackar. De är inte heller känsliga för stötar eller vibrationer. Handtagen är gjorda av hård skumplast och man får ett bra grepp, mycket tack vare den räfflade designen.

Trugorna är utbytbara och göra att man enkelt kan anpassa stavarna efter underlag och tillfälle. Detta är helt enkelt ett par kvalitetsstavar som presterar bra och är lätta att ta med sig – så mycket mer kan man knappast begära.

Visa hela texten
Hopfällbar:
z-modell
Längd:
95 - 140 cm (41 cm)
Vikt (par):
384 gram
Material:
Kolfiber
Grepp/handtag:
Hård skumplast

Bästa budgetval: Black Diamond Trail

Testresultat
Testfakta 2020,    Råd och rön 2019
Prisvärda Utbytbara spetsar och trugor Dubbla flicklocks
Ganska långa även i hopfällt läge
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa budgetval att vi utsett Black Diamonds Trail stavar. De vann Råd och Rön’s test av gåstavar 2019 och bevisade därmed att dyrast inte nödvändigtvis alltid är bäst.

Stavarna är av teleskopmodell och hopfällda är de 64 cm långa. En stav väger 238 gram vilket innebär att ett par väger 476 gram. Handtaget är bekvämt i mjukt skum och ger ett bra grepp. De har utbytbara trugor och spetsar för att kunna anpassas efter underlag.

Detta är ett par klassiska vandringsstavar som funkar lika bra på asfalt som i skogen. Är du ute efter ett par bra budgetstavar, som är bekväma i alla underlag, är Black Diamond Trail värda att investera i!

Visa hela texten
Hopfällbar:
Teleskop
Längd:
64 - 140 cm (64 cm)
Vikt (par):
476 gram
Material:
Aluminium
Grepp/handtag:
Hård skumplast

Vi rekommenderar också:

Black Diamond Distance FLZ

Testresultat
Råd och rön 2019
Omdömen Via prisjakt

Räfflade handtag för bättre grepp Utbytbara spetsar
Ganska tunga Inte speciellt billiga
Hopfällbar:
Z-modell
Längd:
95 - 140 cm (41 cm)
Vikt (par):
480 gram
Material:
Aluminium
Grepp/handtag:
Halkfritt EVA-skum
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Gåstavar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Halkskydd/broddar

UPPDATERAD 15:e November, 2019

Vandringsskor

UPPDATERAD 3:e Juni, 2019

Promenadband

UPPDATERAD 8:e Juni, 2015

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit test sju olika hopfällbara vandringsstavar för mellan 545 och 1500 kronor, vilka alla finns att köpa på den svenska marknaden. Det som testades var stavens hållfasthet och användarvänlighet, teleskopsystemets stabilitet samt greppet på is. Poäng delades ut i en tiogradig skala.


Bäst i test blev Black Diamond Trail som fick 9,2 i samlat betyg. De är av teleskopmodell och fick högsta betyg för stavens hållfasthet och grepp mot underlaget. Handtaget är av något smalare modell vilken inte är det mest ergonomiska, men ger ändå ett fullgott grepp. Remmen för handleden bedömdes
vara enkel att justera och ger bra komfort tack vare vadderingen. Greppet på is var testets bästa och stavarna klarade av en tryckkraft på 420 N, vilket
motsvarar ungefär 42 kilo.


Näst högst betyg (8,7) fick Silva Trekking 3Z, STD. Testpanelen bedömde konstruktionen som bra med hög kvalitet. De är av z-modell och kan alltså vikas ihop till 43 cm. Handtaget drar åt det smalare hållet vilket ger ett svagare grepp, men ergonomin blev ändå godkänd. Den vadderade handledsremmen hade ingen komfort som imponeradepå panelen, men plus för att den var enkel att justera. När stavarna testades på is, klarade de 4 av 6 försök vilket i antal var testets näst mesta. Testets näst billigaste stavar vilket gör dem väldigt prisvärda.


Gipron Trekking 759 kom, med 7,9 poäng, på en tredje placering. De är av teleskopmodell och fick högsta betyg i hållfasthet, detta visades också i trycktestet där de klarade 420N. Handtaget, av större modell, erbjöd bra ergonomi och grepp. Även handledsremmen fick bra betyg för komforten och användarvänligheten. Vid test av stavarnas grepp på is, klarade de bara 1 av 6 försök, bara en annan stav i testet gjorde sämre ifrån sig på is-testet. Detta drog ner det samlade betyget något.  

Vinnare i det här testet

Expressen Allt om resor

Publicerad

Expressen Allt om resor har testat sex olika vandringsstavar som är hopfällbara. Poäng delades ut med sex getingar som maxbetyg.


Testvinnaren blev Black Diamond Distance Carbon FLZ, de fick full pott med fem av fem getingar. De blev omnämnda som testets lättaste och mest praktiska stavar. Den låga vikten hindrade inte stavarna från att upplevas som mycket stadiga. De tar minimalt med plats när de är hopfällda och handtagen
erbjuder ett bra grepp. Stavarna går också att köpa i aluminium.


Med fyra getingar kom Gipron 315 Ferrata på andra plats. Testpanelen bedömde stavarna som mycket stabila och trygga. Handtagens utformning gör de mycket användarvänliga, knoppen i kork underlättar i nedförsbackar och det förlängda handtaget tillåter grepp längre ner på staven i uppförsbackar. Det nämndes speciellt att de utbytbara trugorna var en smart detalj som panelen uppskattade.


På tredje plats kom Black Diamond Trail Trekking Poles, också de med fyra getingar i betyg. Testpanelen ansåg dem att vara testets mest stabila stavar, de menade att stavarna är väldigt enkla och klarar sig bra på alla typer av underlag. De förlängda handtagen och vadderade handledsremmarna bidrog till hög komfort. Det som hamnade på minussidan var att stavarna fortfarande är ganska långa hopfällda vilket gör dem skrymmande.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har låtit sin testpanel prova nio olika gångstavar av modellerna teleskopstav och z-stav. De har bland annat undersökt handtagens komfort, hur stavarna hanterar vibrationer och i vilket material de är gjorda.


Högst poäng fick teleskopstaven Black Diamond trail. De fick väldigt höga betyg för sin stabilitet och de hållbara, bekväma handtagen. Stavarna är gjorda i aluminium och handtagen i hård skumplast. Alla i testpanelen skulle köpa dessa stavar vilket såklart är ett gott betyg. De är dessutom prisvänliga och kostar mindre än både andra och tredje placeringen.


Näst högst samlade betyg fick z-stavarna från Black Diamond, Distance FLZ Poles. De är tillverkade i aluminium med handtag i hård skumplast. Stavarna bedömdes vara väldigt bekväma vid vandring i lutning och på olika typer av underlag, men även stabila med bra stötdämpning. Utseendemässigt tilltalade
de testpanelen.


På tredje plats hamnade Black Diamonds Distance Carbon FLZ Poles. De är av z-modell och gjorda i kolfiber vilket gör dem väldigt lätta, dessutom lätt att justera längden på. Handtagen, gjorda i hård skumplast, bedömdes vara bekväma utan noterbar risk för skav eller irritation. Stavarna fick genomgående
bra betyg för sin komfort på olika typer av underlag.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har testat sig igenom 8 st gångstavar och poängsatt följande bedömningskategorier; Design, Kvalitet, Komfort, Hanterbarhet och Prisvärde. Varje kategori har fått ett delbetyg mellan 1-5 poäng vilket innebär att maxbetyget för gångstavarna ligger på 25 poäng. Helsingborgs Dagblad har testat både gångstavar med eller utan teleskopfunktion.

Den klara vinnaren i testet är gångstaven Asaklitt 34-9260 som får högsta betyg för designen, kvaliteten, komforten och prisvärdet. Hanterbarhet får näst högsta betyg. Asaklitt har ett mycket bra pris och kostar endast 199 kr. Den har inga direkta svagheter förutom ett något för kort kardborrefäste.

Testets näst bästa gångstav är ACC Outdoors FX2 som har en höj- och sänkbar gummifot. Staven ger en ordentlig markkontakt och den har dessutom två olika dämpande fjädrar. ACC Outdoors FX2 är dock inte befriad från negativa egenskaper, handholken kan bli något för varm och nylontyget fransar sig.

I botten hittar vi gångstavarna från Adrenalin och Silva Ex Pole. Adrenalins gångstav är förvisso testets billigaste, men det räddar den inte från dåliga betyg. Kvalitetskänslan är låg och handtagets grepp är dåligt. Silva Ex Pole är en gångstav som har ett lågt prisvärde. Priset är relativt dyrt och kvaliteten är låg både på handtag och fötter.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har i ett test från 2010 testat 8 st olika gångstavar. Man har tagit hjälp av Friluftsfrämjandet i Partille som fungerat som testpanel. Samtliga testade gångstavar är med teleskopfunktion, vilket innebär att det går att variera längden på dem. Teleskopstavarna är praktiska att ta med på resa med tanke på att man kan fälla ihop dem och dessutom kan flera i familjen använda dem eftersom längden är anpassningsbar.

Testpanelens vinnare blir gångstaven Nordic Hike som är inköpt på Clas Ohlson, Nordstan. Den får högsta betyg, 5 fyrar av 5 möjliga och dessutom är den testets näst billigaste produkt. Nordic Hike är sköna att använda och lätta att ställa in. Testpanelen är närmast lyriska och omdömena är endast positiva. 

Ensam tvåa i testet är gångstaven Axess, som är dubbelt så dyra som testvinnaren. Dessa har reflexer och en tydlig markering på stavarna så att man vet vilken som är höger- och vänsterstaven. Axess gångstavar är lätta att ställa in och har ett stabilt grepp. Två andra gångstavar som får bra betyg är Protouch och Extreme Fit.

Några av de testade gångstavarna blir rejält underkända. Proshape som är inköpta på ÖoB i Backaplan är ingen höjdare. Stavarna är stenhårda, stötiga och svajiga. Dessutom skramlar de och väsnas. Det låga priset, 99 kr räddar inte Proshape som får en överkorsad fyr i betyg. Gångstaven Max Fit gick inte ens att bedöma eftersom de var omöjliga att ställa in och därmed testas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett stort test gått igenom 10 st olika gångstavar och gett dem omdöme. Det är en stor variation på både priser och kvalitet. Det finns inget direkt samband mellan högt pris och hög kvalitet, utan flera av de billigare stavarna får höga betyg. Smartson har testat gångstavar i både ställbara och fasta längder. Generellt sätt får de stavar med fasta längder bättre betyg eftersom de är mer lättjobbade och väger mindre. Man har valt att testa stavarna en timme på asfaltsunderlag och gett delbetyg för design, kvalitet, kapacitet, funktion och prisvärde. Det sammanlagda maxbetyget är 25 poäng.

Testets vinnare är gångstaven Exel Active som får full pott av Smartson. Med sina 25 poäng innebär det att man får maxbetyg i samtliga betygskategorier. Exel Active har många positiva egenskaper som sticker ut. Den är enkel att använda och den väger inte mycket. Ett stadigt grepp och ett skönt handtag gör att långa promenader fungerar utan problem. Exel Active har löstagbara gummidämpare för spetsen vilket gör att promenader på asfalt känns mycket behagligt.

Tre andra gångstavar som får bra betyg är Swix CT4, Swix CT5 och Exel Trainer. Swix CT4 är en lättviktsstav som är enkel att göra en ergonomisk riktig rörelse med. Nackdelen med staven är att handtaget är lite väl smalt och att greppremmen är svår att dra åt om man har små händer. Swix CT5 har liknande egenskaper som Swix CT4, men den är några hundralappar billigare. Exel Trainer är gjord av karbonkomposit och är en gångstav i fastlängd. Handremmen är flexibel och går att spänna över hela handen och armleden.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.