VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilka gåstavar är bäst i test 2024?

Gåstavar är ett perfekt träningsredskap för både vardagsmotionärer och seriösa fjällvandrare. Ta hjälp av vår köpguide och se fyra testvinnande gåstavar för att hitta rätt modell för dig.

Vi har jämfört
 • Hopfällbar.
 • Längd.
 • Vikt (par).
 • Material.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Black Diamond
Trail Trekking Poles
Bäst i test
Bäst i test
Black Diamond
Trail Trekking Poles
Populära och prisvärda gåstavar av hög klass.
Testvinnare hos Råd & Rön 2019.
Testvinnare hos Testfakta 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Hopfällbar: Teleskopskaft.
Längd: 64–140 cm (64 cm).
Vikt (par): 476 gram.
Material: Aluminium.
Grepp/handtag: Hård skumplast.

Black Diamond grundades 1957 och är ett företag som drivs av passionerade klättrare och skidåkare. De gör högkvalitativa kläder och utrusning. Deras vandringsstavar har en låg vikt med sköna handtag och är flexibla och flera av deras modeller har placerat sig högt i tester.

Black Diamond Trail har placerats i topp hos både Råd och Rön och Testfakta och är ett par prisvärda gåstavar som därmed bevisade att dyrast inte nödvändigtvis alltid är bäst. Stavarna är av teleskopmodell och hopfällda är de 64 centimeter långa. En stav väger 238 gram vilket innebär att ett par väger 476 gram. Handtaget är bekvämt i mjukt skum och ger ett bra grepp. De har utbytbara trugor och spetsar för att kunna anpassas efter underlag.

Detta är ett par klassiska vandringsstavar som funkar lika bra på asfalt som i skogen. Är du ute efter ett par bra budgetstavar, som är bekväma i alla underlag, är Black Diamond Trail värda att investera i!

 • Butiker & priser
 • Priser för Trail Trekking Poles
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 1000 kr
   Leverans på 1-3 dagar

Bästa för äldre Test.se - Bästa för äldre
Black Diamond
Black Diamond Distance Carbon FLZ
Black Diamond Black Diamond Distance Carbon FLZ - Test
Bästa för äldre
Black Diamond
Black Diamond Distance Carbon FLZ
Lätta, praktiska, stabila och omtyckta gåstavar från populära Black Diamond.
Andra plats på test hos hos Råd & Rön 2019.
Toppbetyg på test hos Expressen Allt om resor 2019.
Högt betyg hos Outdoorgearlab.com 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Outnorth.
Hopfällbar: Z-modell.
Längd: 95–140 cm (41 cm).
Vikt (par): 384 gram.
Material: Kolfiber.
Grepp/handtag: Hård skumplast.

Amerikanska Black Diamond grundades 1957 och är ett företag som drivs av passionerade klättrare och skidåkare. De gör högkvalitativa kläder och utrusning. Deras vandringsstavar har en låg vikt med sköna handtag och är flexibla och flera av deras modeller har placerat sig högt i tester.

Distance Carbon FLZ från Black Diamond är ett par gåstavar som fått bra betyg på tester hos både Råd och Rön och Allt om resor. De är stabila, lätta och praktiska att gå med. Eftersom de inte har något motstånd är de extra bra för äldre och vill ha en lite lugnare träning. 

Stavarna är hopvikbara i z-modell och har ett längdspann som går att justera 20 centimeter. Det är enkelt att fälla ut och ihop stavarna, och längden regleras också lekande lätt. När de är helt hopvikta är de inte mer än drygt 40 centimeter långa. Per par väger den längsta modellen 385 gram/paret, och den minsta modellen väger 332 gram/paret.

Gåstavarna är tillverkade i kolfiber vilket gör dem superlätta, men erbjuder ändå väldigt god stabilitet. Stavarna är bekväma att gå med på olika typer av underlag och stöttar bra i både upp- och nedförsbackar. De är inte heller känsliga för stötar eller vibrationer. Handtagen är gjorda av hård skumplast och du får ett bra grepp, mycket tack vare den räfflade designen. Trugorna är utbytbara och göra att du enkelt kan anpassa stavarna efter underlag och tillfälle. Detta är helt enkelt ett par kvalitetsstavar som presterar bra och är lätta att ta med sig – så mycket mer kan man knappast begära.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
BungyPump
BungyPump Number One
Bra val
Bra val
BungyPump
BungyPump Number One
Gåstavar med fyra kilos motstånd för vardagsmotionären.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Hopfällbar: Teleskopskaft.
Längd: 115–155 cm.
Vikt (par): 1800 gram.
Material: Aluminium.
Grepp/handtag: Plast.

BungyPump är ett företag som gör allsidiga och effektiva träningsredskap. De har flera modeller av gåstavar för olika typer av behov.

BungyPump Number One är en gåstav för dig som vardagsmotionerar och vill aktivera kroppen på ett skonsamt sätt. De passar även för dig som jobbar med din rehabilitering. Gåstavarna har en inbyggd fjädring på 20 centimeter och fyra kilos motstånd utan mekaniska delar som ökar både träningsresultatet och upplevelsen. Tack vare stavarna stärker du hjärta, muskler och skelett samtidigt som du avlastar både knän och fötter. Eftersom gåstavarna har fjädring blir nedslaget i marken mjukare. Handtagen är ergonomiskt utformade och bekväma att hålla i när du promenerar.

Gåstavarna är justerbara i längden 115–155 centimeter. De är i aluminium med ett handtag i hållbart och tåligt plastmaterial, spets i hårdmetall och fot i naturgummi. Gåstavarna kommer med remmar för händerna.

 • Butiker & priser
 • Priser för BungyPump Number One Gåstavar med 4 kg motstånd
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar
  • Din butik på nätet för allt inom hälsa och välmående
   Fri frakt över 100 kr, snabb leverans
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser

Ytterligare läsning

Test av gåstavar, testvinnare.
Gåstavar är ett bra träningsredskap. Här använder vi ett par från Black Diamond.

Köpguide gåstavar

Gåstavar, promenadstavar, vandringsstavar eller träningsstavar – kärt barn har många namn och när det kommer till stavar som träningsredskap finns det ingen tydlig distinktion mellan de olika varianterna. Generellt kan man säga att stavar för vandring och trekking har mer krav på sig att vara viktbärande och hopfällbara, medan stavar ämnade för gång kan vara av enklare modell och blir därmed inte lika dyra. Med det sagt; de flesta stavar kan användas för flera olika ändamål, vissa är helt enkelt bättre vid tuffare träning än andra.

Varför ska man använda vandringsstavar?

Gåstavar är ett redskap som syns allt mer bland vardagsmotionärer och seriösa fjällvandrare. De kan hjälpa till att avlasta leder, men funkar lika bra om du vill kunna gå längre och snabbare. Ur ett ergonomiskt perspektiv kan vandringsstavar vara till stor hjälp - dels eftersom de avlastar muskler och leder genom att skjuta ifrån vid varje steg, och dels då de i nedförsbackar hjälper till att bromsa farten vilket avlastar knäna mycket. Vid promenader som träningsform är stavar ett bra hjälpmedel helt enkelt därför du aktiverar större del av kroppen än bara benen. Vissa studier pekar på att förbränningen kan ökas med mellan 30 och 60 procent om du använder stavar vid promenader.

Hopfällbara gåstavar

Den stora fördelen med stavar som går att fälla ihop är att de blir lätta att ta med sig. De får, utan problem, plats i ett handbagage eller en ryggsäck när de inte används. Detta gör dem speciellt lämpade för exempelvis vandringsturer där man emellanåt kan behöva ha händerna fria. Det finns två olika typer på hopfällbara stavar: teleskopstav eller vikbara (z-modell).

Teleskopstav

Teleskopstavar kan justeras till flera olika längder. Längre stavar i nedförsbackar och kortare uppför. Dessutom kan man ha olika längd på stavarna om man exempelvis går på skrå, på så sätt avlastas axlar och rygg. En annan stor fördel med teleskopstaven är att ett par kan användas av flera olika personer med olika kroppslängd – ett ekonomiskt smart val för en familj med flera användare.

Vikbara stavar (z-formade)

Vikbara stavar delas på två ställen där de går att dra isär. När man lossat delarna från varandra för att vika ihop dem ser formen ut som ett z, därav namnet. Den stora fördelen med denna typ av stav, är att de tar minimalt med plats. Många stavar av denna typ blir inte längre än 40 centimeter i hopvikt tillstånd, jämfört med teleskopstavens dryga 60 centimeter.

Hur långa ska gåstavar vara?

Som tumregel brukar man säga att gåstavar ska vara lika långa som 70 procent av kroppslängden. Det är förstås lite svårt att räkna ut. Istället kan man kontrollera att stavarnas längd är bra genom att se till att armbågen är i 90° vinkel.

Gåstavar för äldre

Är du äldre och funderar på att skaffa gåstavar för att hålla igång? Att använda gåstavar är ett skonsamt sätt att träna, även för dig som är äldre. Då kan det vara bra att välja ett par stavar utan vikt och motstånd för att få en mindre utmanande träning.

Läs också: Test av bästa vandringskängorna

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Gåstavar är ett redskap som kan hjälpa till att avlasta leder och muskler genom att skjuta ifrån vid varje steg och dels för att bromsa farten i nedförsbackar vilket avlastar knäna. Som träningsform är stavar ett bra hjälpmedel för att du aktiverar större delen av kroppen.
 • Som tumregel brukar man säga att gåstavar ska vara lika långa som 70 procent av kroppslängden. Du kan också kontrollera om längden är bra genom att se till att armbågen är i 90 graders vinkel.
 • Vi har valt att utse Black Diamond Trail till de gåstavar som är bäst i test. Det är ett par prisvärda men populära gåstavar av hög kvalité från ett varumärke som kommer högt upp i tester kring gåstavar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Black Diamond Trail Trekking Poles
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng