Test av vandringskängor för dam och herr
Är du ute efter de bästa vandringskängorna? För att få de bästa förutsättningarna när du vandrar behöver du ha rätt utrustning. Därför har vi samlat de modeller som är bäst, baserat på test, kundbetyg, användaromdömen.
- Material.
- Höjden på skaftet.
- Övriga egenskaper.
Meindl är ett tyskt företag som har tillverkat kvalitativa skor i flera hundra år. Verksamheten drivs idag av den nionde generationen Meindl, och företagets ledord är funktion i kombination med kvalitet och komfort. Meindl kan har hundratals olika skomodeller i sitt sortiment, men är kanske framför allt välkända för sina kängor utformade för friluftsliv.
Meindl Litepeak Gore-Tex är en stabil och smidig vandringskänga med storlekar för dam och herr, för dig som ska vandra på lätt till medelsvår terräng. När Råd & Rön testade kängor blev de bäst i test med betyget 77 av 100. Den fick särskilt höga betyg på hållbarhet, fäste och testpanelen tyckte att komforten, användarvänligheten, skosnören, designen och helhetsintrycket var extra bra. De har en låg vikt på 600 gram i herrstorlek och 480 gram för damstorlek.
Meindls vandringskänga hör till varumärkets B-kategori vilket gör att den passar till en medelsvår terräng och ryggsäck på max 50 liter. Skornas ovansida är i mocka och mesh och de har ett Gore-Tex-membran som gör de både vattentäta och god andning. Runt kängorna sitter en förstärkt gummering som gör de mer tåliga. Tack vare ett Variofix-snörsystem är det lätt att få på sig kängorna med hälen i rätt position.
Skorna har en rullsula som gör att du får en både bekväm och avlastande gång under vandringen och det är en extra fixering vid hälen. Innersulan går att ta ur och tvätta.
- Butiker & priser: Herr
- Butiker & priser: Dam
Haglöfs är ett svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.
Haglöfs Skuta Mid Proof Eco är ett par vandringskängor i storlekar för både dam och herr. Av Haglöfs själva beskrivs den skorna som modern vandring för alla. I ett test hos Råd & Rön kom dessa på tredje plats med betyget 68 av 100. Framförallt fäste, andningsförmåga, vattenavvisning och sulans dämpning får höga betyg. Testpanelen gillade framförallt tyngden på skon, komforten på ojämn mark, värmen, den höga ventilationen och skosnörena. 75 % av testpanelen uppger att de hade köpt Haglöfs vandringskängor.
Kängorna är tåliga med ett bra stöd och ett mellanhögt skaft. Att framfoten är bred bidrar till en högre komfort. De har en skyddande ovandel och AHAR+-gummi i yttersulan som också ger kängorna bättre hållbarhet. Skorna har ett PROOF™ ECO-membran som gör de vattentäta. Enligt ett vattentäthet-flextest klarar dem 100 000 steg.
I det bakre fotpartiet är det en gel-stötdämpning som ger ett bra stötupptagning och en formad EVA-sula ger en hög komfort. Yttersulan har ett bra grepp och häl och tå ger extra skydd och hållbarhet. Den fasta plösen ser till att vatten och sand aldrig tränger in och gör fötterna blöta eller grusiga. Kängorna väger 475 gram i herrstorlek och 400 gram i damstorlek – vilket gör de lätta att gå i.
- Butiker & priser: Dam
- Butiker & priser: Herr
Meindl är ett tyskt företag som har tillverkat kvalitativa skor i flera hundra år. Verksamheten drivs idag av den nionde generationen Meindl, och företagets ledord är funktion i kombination med kvalitet och komfort. Meindl kan har hundratals olika skomodeller i sitt sortiment, men är kanske framför allt välkända för sina kängor utformade för friluftsliv.
Meindl Kansas Lady GTX är en populär vandringskänga som har fått mycket goda omdömen av nöjda kunder. Kängan är stabil och har ett bra grepp tack vare sin Vibram Multigrip-sula. Skorna är vattentäta och anpassade för dam – just denna modell tillverkas i storlekarna 36 till 42. Meindl Kansas Lady GTX har ett foder i syntet och slitstarkt yttermaterial i form av nubuckskinn.
De har en bra andningsförmåga och känns trots sin stabilitet lätta på foten. Meindl Kansas Lady GTX är en allround-modell som är anpassad för tresäsongsbruk då den inte är varmfodrad. I kombination med en isolerande strumpa kan den dock fungera väl även på vintern. Kängan har också ett tåskydd i gummi.
- Butiker & priser
Alfa startade sin verksamhet i Norge i början av 1930-talet, och tillverkar främst vandrings- och skidkängor. I deras produktutbud finns modeller som är utformade för såväl entusiaster som för proffs och man har exempelvis tagit fram skor till norska försvarsmakten och norska polisen.
Alfa Berg Advance GTX M är en robust vandringskänga för herr som tillverkas i storlekar från 42 till 48. Denna känga har ett yttermaterial av oljat nubuckläder, vilket gör att den såväl andas väl som stöter bort vatten. På insidan finns också memoryskum vid ankelpartiet som formar sig bekvämt efter din fot. Membranet i Gore-Tex säkerställer kängorna vattentäthet.
Dessa skor har en innersula som är tillverkad av EVA, som ger dig bra stöd även på lite längre vandringar. Sulan har ett bra grepp och kängorna är dessutom utrustade med en gummförstärkning på tå och häl. Skaftet på kängan är 16,5 centimeter högt och skosnörena är impregnerade för att undvika att de ska suga upp vatten.
- Butiker & priser
Lundhags är ett svenskt varumärke som tillverkar bland annat kängor, friluftskläder och ryggsäckar. Den första kängan tillverkades på 1930-talet och företaget präglas av sin strävan efter att skapa produkter av hög kvalitet med klassisk, skandinavisk design. Målsättningen är att skapa hållbara och funktionella kängor som håller i många år.
Om du är ute efter en vandringskänga som klarar även de mest extrema förhållanden är Lundhags Professional II High Opti valet för dig. Denna känga är en unisexmodell och finns i storlekar från 36 till 48. Den har ett högt skaft på hela 27 centimeter, och sitter stabilt och bekvämt på din fot. Skaftet är tillverkat i fullnarvsskinn och insidan av kängan är fodrad med mikrofiber-foder. Yttersulan är slitstark och har ett integrerat tåskydd. Kängan har dessutom ett mellanlager i mjukt Ariaprene-material, som ökar både stabilitet och komfort.
Lundhags Professional II High Opti är vattentäta som även är utrustade med ett extra hälgrepp. De har långa skosnören på 180 centimeter, och fungerar tack vare sin värmeisolerande utformning att använda året runt – även under de kallaste vinterdagarna.
- Butiker & priser
Ska du köpa ett par nya vandringskängor, och vill veta hur du hittar den bästa modellen? Med hjälp av vår köpguide får du tips och råd för att hitta de bästa modellerna för just dig.
För att få bästa upplevelsen bör du också köpa vandringsbyxor.
Vandringskängor ska ha en marginal på 1-1,5 cm
När du ska köpa ett par nya vandringskängor kär det ofta smart att välja kängor i någon storlek större än vad du brukar ha på dina vardagsskor. Ta gärna en storlek där du har 1-1,5 centimeters marginal vid tårna – det är viktigt att kängorna inte sitter så tight att du inte kan röra dina tår! Om du väljer ett par som är för små är risken att tårna kläms och du snabbt får ont. Välj istället en lite större storlek och komplettera med en extra strumpa om du tycker att det behövs. Även bredden på kängorna är viktig för att de ska sitta bekvämt. Olika modeller har olika bred läst – se till att läsa på om de olika varianterna för att hitta den som passar bäst för just dig.
För att kängorna ska sitta bekvämt på foten under en längre period är det en bra idé att välja ett par med halvhögt eller högt skaft. Hikingskor med lägre skaft är snarare anpassade för vardaglig användning eller kortare dagsturer. Innan du ger dig ut i dina nya kängor är också tipset att gå in dem på hemmaplan! På så vis märker du om du behöver någon extra strumpa och ger skorna en chans att börja forma sig efter dina fötter.
Snöra dem rätt för undvika skoskav
För att undvika skoskav eller blåsor är det viktigt att vara noggrann när man snörar sina vandringskängor. För att kängan ska sitta stabilt på foten är det viktigt att snöra åt ordentligt – främst på den nedre delen av kängan. Placera foten så att hälen tar emot, se till att plösen ligger slätt och var noga med att det inte har kommit in grus eller sand i din skon när du börjar snöra. När du har snörat upp till vristen kan det vara bra att börja snöra något lösare – detta för att inte påverka blodcirkulationen negativt. Ta gärna av dig kängorna när du sitter ner för en lite längre paus.
Hur länge håller ett par vandringskängor?
Hur länge dina kängor håller beror såklart på hur mycket du använder dem – men även på hur väl du tar hand om dem. Tänk på att impregnera kängorna innan användning och att göra rent dem efteråt. Smuts som får sitta på kängorna en längre tid nöter på materialet och förkortar deras livslängd. Kängor i läder ska inte torkas i torkskåp, då den höga värmen kan göra att lädret spricker. Låt dem istället torka i rumstemperatur.
Att tänka på!
För att kunna välja rätt modell kan det vara bra att jämföra vissa egenskaper, som material, passform och skafthöjd.
Material
Vandringskängor finns i flera olika material, men i huvudsak rör det sig om antingen läder eller syntetiska material. Det finns även modeller som har kombinerat läder och syntet för att få det bästa av två världar. De som är tillverkade i syntet är mycket lätta och andas bra, nackdelen är att de i regel inte ger lika mycket stabilitet för foten som en rejäl känga i läder gör. Läderkängor ger riktigt bra stabilitet för foten och isolerar bra, nackdelen är att de kan bli väldigt tunga och varma på sommaren.
Passform
Ett par vandringskängor som ska användas för långa turer måste vara bekväma! Tänk på att välja ett par kängor som inte sitter för tight, varken på bredden eller längden. Gå in skorna på hemmaplan innan du använder dem på tur första gången.
Skafthöjd
När du ska välja vilken skafthöjd som är bäst gäller det att fundera på när och hur du planerar att använda dem. Kängor som ska användas på flerdagarsturer, eller ännu längre vandringar, bör ha halvhögt eller högt skaft. Vandringsskor med lågt skaft är snarare lämpade för vardagligt bruk eller kortare dagsturer.
Ibland kan det vara skönt att ha gåstavar med sig på vandringen - läs vår artikel om gåstavarna som är bäst i test.
Populära varumärken av vandringskängor:
Länktips
- Svenska Turistföreningen – Välj rätt vandringsskor
- Naturkompaniet – Välja vandringskängor
- Friluftsfrämjandet – Tre typer av vandringskängor
Några experttexter vi har läst
Råd & Rön (2021)
Råd & Rön har testat 12 medelhöga vandringskängor för lättare vandring på led eller skogspromenader. De har utvärderat hur sköna de är och i labbet har de gått igenom tekniska test som hur slitstarka och vattentäta de är. Råd & Rön utsåg Meindl Litepeak GTX till bäst i test som fick betyget 77 av 100. På andra plats kom Hanwag Banks GTX som fick betyget 75 av 100. På tredje plats kom Haglöfs Skuta Mid Proof Eco som fick betyget 68 av 100.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
De är särskilt utformade för att klara den belastning som uppstår för en längre vandring. De har oftast ett halvhögt eller högt skaft och ett grovt mönster i sulan. Många har ett yttermaterial av läder och gummiförstärkningar vid exempelvis tå och häl.
-
Ett par bra vandringskängor ska sitta bra på din fot, men inte klämma åt. Du ska kunna röra tårna! Lämna åtminstone 1-1,5 centimeters utrymme framme vid tån. Det kan vara en bra ide att välja en vandringskänga i någon storlek större än vad du brukar ha på dina vardagsskor – ta hellre ett par kängor som är för stora som kan justeras med en extra strumpa än kängor som är för små.
-
Vi har valt att utse Meindl Litepeak Gore-Tex till de vandringskängor som är bäst i test. De är i mocka och mesh med ett vattentätt Gore-Tex-membran. Skaftet är mellanhögt och enligt test är de bekväma att gå i och anpassade för medelsvår terräng.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Litepeak Gore-Tex
- Bästa mellanhöga skaft : Skuta Mid Proof Eco Women's
- Bästa för dam : Kansas Lady Gore-Tex
- Bästa för herr : Berg Advance Gore-Tex Men's
- Bästa unisex : Professional II High Opti
- Vandringskängor ska ha en marginal på 1-1,5 cm
- Snöra dem rätt för undvika skoskav
- Hur länge håller ett par vandringskängor?
- Att tänka på!