VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Januari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – vilka är de bästa vandringskängorna 2023?

Är du ute efter de bästa vandringskängorna? Hitta modellerna som är bäst i test för både dam och herr här.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Höjden på skaftet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Haglöfs Ridge Mid GT Men, redaktionen testar vandringskängor.
Här testar Test-redaktionen vandringskängorna Haglöfs Ridge Mid GT som finns för både dam och herr.
Bästa för dam Test.se - Bästa för dam
Meindl
Kansas Lady Gore-Tex
Bästa för dam
Bästa för dam
Meindl
Kansas Lady Gore-Tex
Mycket omtyckt vandringskänga som är både stabil och bekväm.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Outdoorexperten.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Toppbetyg av kunder hos Outnorth.
Foder i syntet och yttermaterial av skinn.
Halvhögt skaft.
Med vattentätt Gore-Tex-membran.
Sula med stabilt grepp.

Meindl är ett tyskt företag som har tillverkat kvalitativa skor i flera hundra år. Verksamheten drivs idag av den nionde generationen Meindl, och företagets ledord är funktion i kombination med kvalitet och komfort. Meindl kan har hundratals olika skomodeller i sitt sortiment, men är kanske framför allt välkända för sina kängor utformade för friluftsliv.

Meindl Kansas Lady GTX är en populär vandringskänga som har fått mycket goda omdömen av nöjda kunder. Kängan är stabil och har ett bra grepp tack vare sin Vibram Multigrip-sula. Skorna är vattentäta och anpassade för dam – just denna modell tillverkas i storlekarna 36 till 42. Meindl Kansas Lady GTX har ett foder i syntet och slitstarkt yttermaterial i form av nubuckskinn.

Vandringskängorna har en bra andningsförmåga och känns trots sin stabilitet lätta på foten. Meindl Kansas Lady GTX är en allround-modell som är anpassad för tresäsongsbruk då den inte är varmfodrad. I kombination med en isolerande strumpa kan den dock fungera väl även på vintern. Kängan har också ett tåskydd i gummi.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kansas Lady Gore-Tex
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bästa för herr Test.se - Bästa för herr
Alfa
Berg Advance Gore-Tex Men's
Bästa för herr
Bästa för herr
Alfa
Berg Advance Gore-Tex Men's
Robust vandringskänga med bra passform.
Toppbetyg av kunder hos Outdoorexperten.
Toppbetyg av kunder hos Outnorth.
Yttermaterial av oljat nubuckläder och innersula i EVA.
Halvhögt skaft.
Med Gore-Tex-membran.
Gummiförstärkningar på tå och häl.

Alfa startade sin verksamhet i Norge i början av 1930-talet, och tillverkar främst vandrings- och skidkängor. I deras produktutbud finns modeller som är utformade för såväl entusiaster som för proffs och man har exempelvis tagit fram skor till norska försvarsmakten och norska polisen.

Alfa Berg Advance GTX M är en robust vandringskänga för herr som tillverkas i storlekar från 42 till 48. Denna känga har ett yttermaterial av oljat nubuckläder, vilket gör att den såväl andas väl som stöter bort vatten. På insidan finns också memoryskum vid ankelpartiet som formar sig bekvämt efter din fot. Membranet i Gore-Tex säkerställer kängorna vattentäthet.

Dessa vandringskängor har en innersula som är tillverkad av EVA, som ger dig bra stöd även på lite längre vandringar. Sulan har ett bra grepp och kängorna är dessutom utrustade med en gummförstärkning på tå och häl. Skaftet på kängan är 16,5 centimeter högt och skosnörena är impregnerade för att undvika att de ska suga upp vatten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Berg Advance Gore-Tex Men's
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bästa unisex Test.se - Bästa unisex
Lundhags
Professional II High Opti
Bästa unisex
Bästa unisex
Lundhags
Professional II High Opti
Kvalitativ vandringskänga med högt skaft som värmer året om.
Toppbetyg av kunder hos Outdoorexperten.
Toppbetyg av kunder hos Outnorth.
Foder i mikrofiber och skaft i fullnarvsskinn.
Högt skaft.
Unisexmodell med stor bredd av storlekar.
Gummisula med integrerat tåskydd.
Extra hälgrepp.

Lundhags är ett svenskt varumärke som tillverkar bland annat kängor, friluftskläder och ryggsäckar. Den första kängan tillverkades på 1930-talet och företaget präglas av sin strävan efter att skapa produkter av hög kvalitet med klassisk, skandinavisk design. Målsättningen är att skapa hållbara och funktionella kängor som håller i många år.

Om du är ute efter en vandringskänga som klarar även de mest extrema förhållanden är Lundhags Professional II High Opti valet för dig. Denna känga är en unisexmodell och finns i storlekar från 36 till 48. Den har ett högt skaft på hela 27 centimeter, och sitter stabilt och bekvämt på din fot. Skaftet är tillverkat i fullnarvsskinn och insidan av kängan är fodrad med mikrofiber-foder. Yttersulan är slitstark och har ett integrerat tåskydd. Kängan har dessutom ett mellanlager i mjukt Ariaprene-material, som ökar både stabilitet och komfort.

Lundhags Professional II High Opti är vattentäta vandringskängor som även är utrustade med ett extra hälgrepp. De har långa skosnören på 180 centimeter, och fungerar tack vare sin värmeisolerande utformning att använda året runt – även under de kallaste vinterdagarna.

 • Butiker & priser
 • Priser för Professional II High Opti
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test vandringskängor - Haglöfs Ridge Mid GT Women.
Här testar redaktionen på Test de vattentäta vandringskängorna Haglöfs Ridge Mid GT.

Köpguide vandringskängor

Ska du köpa ett par nya vandringskängor, och vill veta hur du hittar den bästa modellen? Med hjälp av vår köpguide får du tips och råd för att hitta den vandringskänga som är bäst för just dig.

Hur ska vandringskängor sitta?

När du ska köpa ett par nya vandringskängor kär det ofta smart att välja kängor i någon storlek större än vad du brukar ha på dina vardagsskor. Ta gärna en storlek där du har 1-1,5 centimeters marginal vid tårna – det är viktigt att kängorna inte sitter så tight att du inte kan röra dina tår! Om du väljer ett par vandringskängor som är för små är risken att tårna kläms och du snabbt får ont. Välj istället en lite större storlek och komplettera med en extra strumpa om du tycker att det behövs. Även bredden på vandringskängorna är viktig för att de ska sitta bekvämt. Olika modeller har olika bred läst – se till att läsa på om de olika varianterna för att hitta den som passar bäst för just dig.

För att kängorna ska sitta bekvämt på foten under en längre period är det en bra idé att välja ett par med halvhögt eller högt skaft. Hikingskor med lägre skaft är snarare anpassade för vardaglig användning eller kortare dagsturer. Innan du ger dig ut i dina nya kängor är också tipset att gå in dem på hemmaplan! På så vis märker du om du behöver någon extra strumpa och ger skorna en chans att börja forma sig efter dina fötter.

Hur ska man snöra vandringskängor?

För att undvika skoskav eller blåsor är det viktigt att vara noggrann när man snörar sina vandringskängor. För att kängan ska sitta stabilt på foten är det viktigt att snöra åt ordentligt – främst på den nedre delen av kängan. Placera foten så att hälen tar emot, se till att plösen ligger slätt och var noga med att det inte har kommit in grus eller sand i din skon när du börjar snöra. När du har snörat upp till vristen kan det vara bra att börja snöra något lösare – detta för att inte påverka blodcirkulationen negativt. Ta gärna av dig kängorna när du sitter ner för en lite längre paus.

Bäst i test vandringskängor - se testvinnande vandringskängor.
På vandringskängor ska du ha 1-1,5 centimeters marginal vid tårna. Här testar redaktionen vandringskängorna Haglöfs Skuta Mid Proof Eco.

Hur länge håller ett par vandringskängor?

Hur länge dina kängor håller beror såklart på hur mycket du använder dem – men även på hur väl du tar hand om dem. Tänk på att impregnera kängorna innan användning och att göra rent dem efteråt. Smuts som får sitta på kängorna en längre tid nöter på materialet och förkortar deras livslängd. Kängor i läder ska inte torkas i torkskåp, då den höga värmen kan göra att lädret spricker. Låt dem istället torka i rumstemperatur.

Att tänka på när du ska köpa vandringskängor

Material

Vandringskängor finns i flera olika material, men i huvudsak rör det sig om antingen läder eller syntetiska material. Det finns även modeller som har kombinerat läder och syntet för att få det bästa av två världar. Vandringskängor som är tillverkade i syntet är mycket lätta och andas bra, nackdelen är att de i regel inte ger lika mycket stabilitet för foten som en rejäl känga i läder gör. Läderkängor ger riktigt bra stabilitet för foten och isolerar bra, nackdelen är att de kan bli väldigt tunga och varma på sommaren.

Passform

Ett par vandringskängor som ska användas för långa turer måste vara bekväma! Tänk på att välja ett par kängor som inte sitter för tight, varken på bredden eller längden. Gå in skorna på hemmaplan innan du använder dem på tur första gången.

Skafthöjd

När du ska välja vilken skafthöjd som är bäst gäller det att fundera på när och hur du planerar att använda dina vandringskängor. Kängor som ska användas på flerdagarsturer, eller ännu längre vandringar, bör ha halvhögt eller högt skaft. Vandringsskor med lågt skaft är snarare lämpade för vardagligt bruk eller kortare dagsturer.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Vandringskängor är särskilt utformade för att klara den belastning som uppstår för en längre vandring. De har oftast ett halvhögt eller högt skaft och ett grovt mönster i sulan. Många har ett yttermaterial av läder och gummiförstärkningar vid exempelvis tå och häl.
 • Ett par bra vandringskängor ska sitta bra på din fot, men inte klämma åt. Du ska kunna röra tårna! Lämna åtminstone 1-1,5 centimeters utrymme framme vid tån. Det kan vara en bra ide att välja en vandringskänga i någon storlek större än vad du brukar ha på dina vardagsskor – ta hellre ett par kängor som är för stora som kan justeras med en extra strumpa än kängor som är för små.
 • Vi har valt att utse Meindl Kansas Lady GTX till bästa vandringskänga för damer, och Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco som bästa känga för herrar. Lundhags Professional II High Opti har vi utsett till bästa vandringskänga i unisex-modell.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa för dam:
Meindl Kansas Lady Gore-Tex