HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
underställ - Bäst i test

Test av underställ

21 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 9:e September, 2020, Baserad på 8 experttester.

Ett underställ har du användning av vid många tillfällen under årets kallare månader när det vankas utomhusaktiviteter. Det är nämligen grunden för att kunna hålla en bra kroppstemperatur ute. Understället är det plagget som sitter närmast kroppen, under mellanlager och ytterkläder. Tack vare underställets isolerande och fukttransporterande egenskaper, fungerar det också utmärkt att ha som träningströja. 

Även om ett underställs främsta funktion är att hålla dig varm gör det också mycket mer. Stället ska även kyla din varma kropp, vid exempelvis träning, för att förhindra att dina muskler blir överhettade. Understället ska dessutom vara vattenavstötande och på ett bra, smidigt sätt leda bort svetten.

Varför ska man använda underställ?

Helt enkelt för att hålla sig varm när det är kallt och sval när kroppen blir varm. Understället är oumbärligt för att reglera kroppstemperaturen. Att inte använda underställ vid exempelvis träning ute, kan göra att kroppen blir nedkyld av svetten som inte transporteras bort från kroppen. Att känns sig blöt och kall kan verkligen ta bort glädjen ur vilken träningsform som helst.

Hur ska ett underställ sitta?

Det bör sitta så pass tight på kroppen att du utan problem kan ha andra plagg ovanpå utan att det korvar sig och blir knöligt under, men det ska inte vara så tight att rörelsefriheten blir lidande. Någonstans där emellan brukar vara lagom, det är en smaksak vad man tycker är skönast.

Man talar ofta om trelager-principen när det kommer till underställ och hur de används mest effektivt. Det handlar om att man, för att bäst bibehålla behaglig kroppstemperatur, ska klä sig i tre lager där understället bärs närmast kroppen. Dessa lager har olika egenskaper, och tillsammans jobbar de effektivt för att hålla temperaturen behaglig och kroppen torr. Bomull är ett material man ska undvika i underställ eftersom det inte överhuvudtaget transporterar fukt, och när det är blött blir kallt.

Lager på lager

  1. Underställ som transporterar bort fukten.
  2. Andra lagret - Ett värmande plagg som också transporterar fukt, ex fleecetröja.
  3. Sist ett skyddande plagg, skaljacka eller skidjacka.

Dessa tre lager kan justeras hur mycket man vill med olika tjocklekar och material, beroende på väder och temperatur.

Vikt på underställ

Underställ är olika tjocka och tjockleken anges i gram. Det kan låta lite konstigt, men man räknar på hur mycket plagget väger per kvadratmeter. Ett tjockt underställ brukar väga runt 250 gram, och ett tunnare runt 150 gram.

Vilket material ska understället ha?

Underställ kommer i flera olika typer av material, men man skulle kunna dela in de olika varianterna i naturmaterial och syntetiska material. Inget material är bättre än det andra, men de kan vara mer eller mindre väl lämpade för olika typer av aktiviteter.

Ull

Ull är det material som värmer absolut bäst. Oftast används merinoull i underställ, dess fibrer är mycket finare och tätare än vanlig ull vilket gör att det inte kliar mot kroppen. Ull kan binda fukt upp till 30% av sin egen vikt. Det absorberar svett och frigör värme när det bir fuktigt. Detta gör att ullplagg värmer bra även när man svettas.

Syntet

Ull transporterar inte bort svett lika effektivt som syntet, därför passar syntetiska plagg bättre när man ska agna sig åt aktiviteter där man svettas mycket under längre tid. Det finns även underställ i blandmaterial som får ullens värmande egenskaper, och syntetens fuktransporterande egenskaper.

Ju mer intensiv och fysik aktivitet, desto mer syntetiskt material bör du ha i understället. Om man exempelvis ägnar sig åt alpin utförsåkning, är ullen ett mycket bra alternativ eftersom du är aktiv en kort stund och går sedan ner i intensitet. Då behöver man värme från understället.

Skötsel av underställ

Ull behöver inte tvättas så ofta om man luftar det ordentligt mellan gångerna. Använd tvättmedel utan enzymer så att underställets fibrer inte blir skadade. Tvättpåse så att plagget inte riskerar att skava mot andra plaggs dragkedjor, knappar eller annat som kan skada fibrerna.

Syntet-underställ ska tvättas utan sköljmedel, eftersom det förstör fibrerna. Gärna flytande tvättmedel. Har man inte möjlighet att tvätta understället direkt efter att man använt det, är det viktigt att se till att i alla fall hänga upp det ordentligt så att det inte blir liggandes fuktigt i någon hög eller väska.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Devold Expedition

Testresultat
Testfakta 2015
Recensioner
Bra värmeisolering Slitstarkt Bra fukttransporterande egenskaper
Ångmotståndet kunde ha varit lägre
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera ett underställ i ull: Devold Expedition. Devold tillverkar högkvalitativa underställ av 100 % extra fin ”Total Easy Care” merinoull. Understället har en mycket bra värmeisolation och transporterar även bort fukt väldigt bra från kroppen. Materialet bidrar även till en otroligt mjuk och skön känsla mot huden och understället kan användas som både ett 1:a och ett 2:a lager.

Visa hela texten
Material:
100 % merinoull
Funktion:
Byggd i 2 lager

Underställ - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Sportamore

Publicerad

Sportamore har testat 11 olika värmande underställ i ull för män och kvinnor. Här presenteras de tre bästa underställen för kvinnor. Det som bedömdes var komforten, ventileringen och designen. Utöver det fick även testpanelen utvärdera hur storleken var, hur tight plaggen sitter och hur svara kontra varma de upplevs. 


Med nio poäng sopade Peak Performance hem segern med understället Magic Half Zip + pant. Detta var en svårslagen favorit hos de flesta i panelen, eftersom det är både bekvämt och mycket värmande. Även om det bara innehåller 50% merinoull och har ett tunt tyg, värmer det osannolikt bra och sitter som en smäck på kroppen. Med 8,7 poäng kom inte Kari Traa inte långt efter med understället Rose LS + pant. Understället hyllades speciellt för sina värmande egenskaper och snygga design, detta är ett av Sportamores mest populära underställ för damer. Wytes underställ Flora Merino LS + pant placerades på en tredje plats. Underställets främsta egenskaper är att det är tunt och därmed ventilerar bort svett bra, dessutom är både ärm- och benlängder generösa.Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har testat 11 olika värmande underställ i ull för män och kvinnor. Här presenteras de tre bästa underställen för män. Det som bedömdes var komforten, ventileringen och designen. Utöver det fick även testpanelen utvärdera hur storleken var, hur tight plaggen sitter och hur svara kontra varma de upplevs. 


Det underställ som fick mest poäng kommer från Peak Performance. Understället är tillverkat i materialmix, vilket ger både värmande och mjuka egenskaper. Tröjan finns med och utan dragkedja, beroende på vad man föredrar. På andra plats kom Wyte med understället Arvid Merino sweater + pant. Det beskrevs av många i panelen som helt perfekt och ett superskönt underställ. Det tunna tyget gör att tröjan inte känns tyngre att bära än en t-shirt, även om den såklart värmer mycket mer än så. Craft skramlade ihop tillräckligt med poäng för att kvalificera sig in på en tredje plats med understället Merinom 240 Zip + pant. Det är en tröja och byxor som värmer riktigt bra under kalla dagar. 
Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Med ett bra underställ närmast kroppen håller man sig både torr och varm under vinteraktiviteterna. I ett test som utförts av Testfakta var det solklart vilket märke som var bäst. Fördelen med ett underställ i ull är att det inte är något problem om man blir kvar i träningskläderna efter att man svettats. Ullunderstället håller nämligen värmen trots att det blivit fuktigt. Högst betyg i testet fick ett underställ från Devold, som var bäst på att både hålla värmen och föra bort fukt, samt bestod av de starkaste materialet. De flesta andra märken var dock dåliga på att föra bort fukt som uppstått, enligt laboratorietesterna, men testpanelen tyckte bara delvis att fukttransporten var dålig. Testet visar också att det är skillnader på underställens tjocklek och passform, vilket ger anledning att fundera på hur man vill använda ett underställ innan man köper något. Craft St Moritz Longsleeve & Åre Pants tog andraplats i testet med 3,8 av 5 i betyg. Understället består av lite svagare material, men får det högsta betyget av testpanelen. Icebreaker Oasis som hamnade på tredjeplats har ett starkare material men har däremot lägst värmeisolation.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har testat sex underställ i olika material. Både ull och funktionsmaterial finns med bland testobjekten. Vilket du skall välja beror på hur mycket du svettas eller fryser. Om du vill hålla dig varm är ull det givna valet. Men tänk på att ull inte är speciellt slitstarkt och ibland kliar. Underställen i funktionsmaterial är ofta billigare.

Aftonbladets klara vinnare är understället Woolpower Crewneck 200 & Long Johns 200. Det lyckas behålla värmen bäst och har bra ventilering. Nackdelen är priset och materialets tjockhet. Betyget blir 5 plus av 5 möjliga.

Näst bäst är understället från den forne världsmästaren i längdskidor Vegard Ulvang. Det heter Ulvang Glimt Round Neck & Glimt Pants och är mycket bra på att hålla värmen och transporterar fukt effektivt. Tyget är tunt, vilket gör att det får plats väl under andra kläder. Priset är relativt högt och det kräver noggrann skötsel. Betyget blir 4 plus.

Sämst i testet är understället Everest MFN UW Shirt & MFN UW Pant. Ett lågt pris på 300 kr kan inte rädda det understället från ett rejält magplask. Det har dålig isoleringsförmåga och bristande ventilation. Överdelen är för kort och det blir en tydlig glipa. Betyget blir låga 2 plus av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har i detta test gett sig på att testa 19 st olika underställ i ylle eller syntet. Man har utsett en vinnare i varje kategori och det underställ som får allra bäst betyg hittar vi i yllekategorin. Testet visar att det finns stora skillnader både i pris och kvalitet. Det billigaste understället kostar 199 kr och det dyraste ligger på 999 kr. Den största skillnaden mellan de testade underställen handlar om hur bra de lyckas behålla värmeförmågan.

Det underställ som får bäst betyg är Woolpower Crewneck Lite. Detta underställ i ylle ser inte mycket ut för världen, men tröjan är varm, mjuk och skön att träna i. De flesta underställ gjorda i ylle brukar klia, vilket kan vara mycket irriterande under ett träningspass. Norrländska Woolpower har dock lyckats producera en ylletröja som inte kliar, tack vare en stickteknik där trådarna bildar rundade öglor, istället för en hård och jämn yta. Woolpower får slutbetyget 5,5 poäng av 6 möjliga!

Ett annat underställ som får fina omdömen är Smartwool Lightweight Crew. Värmeförmågan är en av testets bästa och passar perfekt vid träning i kallt väder. Vid svettning så håller sig tröjan mycket torr, vilket är imponerande för en tröja tillverkad av ylle. Den enda invändningen Aktiv Träning har mot Smartwools ylletröja är att man gärna hade sett en högre halslinning.

Aktiv Tränings favorit bland de syntetiska underställen är Craft Active Extreme Crewneck. Tröjan sitter tajt mot kroppen vilket underlättar för svetten att transporteras ut genom syntetfibrerna. Craft Active Extreme Crewneck är inte speciellt varm, men det finns ingen tröja som är bättre på att transportera bort svetten. Den passar till aktiviteter som ger hög puls. Slutbetyget blir 5 poäng av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har låtit testa sju underställ med Team Sportia i täten. På andraplats hamnade Bagheera! North Bend, från Team Sportia, är ett billigt underställ med hög kvalité. Det är, precis som Bagheera, ett mycket bra ställ för träning under vintersäsongen. De skyddar från kyla, samtidigt som de leder bort svett och håller kroppstemperaturen nere på en bra nivå.
Vid testet använde laboratoriet en mycket avancerad utrustning – en docka som simulerar människans olia hudlager, temperatur och svettsöndring (läs om utrustningen på Testfaktas hemsida). Med dockan kan de mäta hur bra underställen isolerar värme, samt absorberar och leder bort svett. Team Sportia och Bagheera, samt Intersport, är alla bra på att isolera värme.
Sämst värmeisolering har Helly Hansen Dry Revolution. Stället är helt vattenavstötande, vilket gör att det har mycket bra torkförmåga. Men istället för att absorbera svetten och få den att försvinna, bildas det vätska som stannar kvar i plagget och så småningom droppar av. Eftersom svett är kroppens egna sätt att kyla kroppen, ska det helst avdunsta så nära huden som möjligt och eftersom det inte gör det i detta fallet, är risken att musklerna blir överhettade. Det underställ som hade bäst fukttransport är testvinnaren Team Sportia – som även torkar snabbt.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat tio underställ I ull. Bäst i test är Kari Traa Gimber, som har en utmärkt passform med lagom åtsittande muddar i både ärmar och ben. Längden på ärmar och ben är väl tilltagen och midjan är riktigt bekväm med en flatlocksöm som gör att den blir bred. Underställets fukttransport är på en hög nivå – både ställ och hud är torra efter användning – och stället balanserar värmen bra, samt har en mycket god isoleringsförmåga. Det enda negativa var att stället luktade lite svett efter användning.
Lundhag är ett ställ i klassisk design som kan användas året om, men som enligt tillverkaren är avsedd främst för högintensiv aktivitet. Hela understället sitter med bra passform, trots att byxan kunde vara lite mer formsydd. Plagget fungerar riktigt bra som både värmande och kylande plagg. Stället fungerar som det förväntas, om inte bättre(!) och man upplever ingen svettlukt efter användning. Tredjeplats gick till Janus. Stället är mjukt och behagligt att bära, ger en bra passform och det uppskattas att tröjan går ner ordentligt över rumpan. Understället har en god isoleringsförmåga, men det gäller fukttransport, känns inte kroppen så torr som utlovats. Dessutom luktar det aningen svett efter användning.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt 8 underställ i olika material och med olika funktioner. Bäst i test är Houndini Sportswear. Modellen är den snyggaste, med flatlocksömmar i silver-färg mot svart botten. Understället är bekvämt att använda och sitter tight. Längden på ärmar och ben är bra, och ärmarna har dessutom ett tum-hål som gör att de inte glider upp vid användning. Ställets isolering är riktigt bra och dess fukttransport får godkänt, däremot får understället kritik på två punkter. Dessa är att stället hade en egenlukt redan från början, som kunde liknas med svettlukt, och priset är väldigt högt. På andraplats hamnade Lundhags underställ, som har en klassisk design och bra passform. Dock kunde byxan varit lite mer formsydd! Stället fungerar bra både som värmande och kylande plagg. Vid intensiv träning visar understället sin starka sida, vilket är att det kyler en varm kropp utmärkt och fukttransporten är riktigt bra. Tredjeplats har gått till Haglöfs. Stället sitter ganska bra på kroppen överlag och har inga irriterande sömmar. Bensluten är dock för vida, vilket irriterar om man ska ha ett lager utanpå. Värmen hölls bra och fukttransporten var mycket bra. Dock luktade understället väldigt illa efter användning, trots att den har en utlovad odour control.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.