VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 19 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är vandringsbyxorna som är bäst i test 2024

Vandringsbyxor är perfekta att använda när du ska på vandring eller tur i skog och natur. Det är ett allsidigt plagg som kan användas vid många olika tillfällen. Se de bästa byxorna för vandring just nu och ta del av vår matnyttiga köpguide.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Antal fickor.
 • Om de är vind- och vattentäta.
 • Om det finns stretchpaneler.
 • Ventilation.
 • Om det finns förböjda ben och förstärkningar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test vandringsbyxor - se testvinnande vandringsbyxor. Redaktionen testar byxor från Revolution Race.
Vandringsbyxor kan användas vid till exempel vandring, när du campar, är ute i naturen eller när du grejar i trädgården.
Bäst i test herr Test.se logo
Lundhags
Lundhags Makke Men's Pant
Bäst i test herr
Bäst i test herr Test.se logo
Lundhags
Lundhags Makke Men's Pant
Lättviktsbyxa för vandring med stretch och bra ventilation som passar för krävande dagar utomhus.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Lundhags.
Material: Bomull och polyester.
Antal fickor: 4 st.
Stretchpaneler.
Förstärkta ben.
Förböjda ben.
Ventilationsdragkedjor.
Midja som går att justera.
Justering vid fållen.
Avtagbar kängkrok.
Finns i fler längder.
Tillgänglig i storlekarna 46-58.

Lundhags är ett svenskt varumärke som grundades 1932 av skomakaren Jonas Lundhag. De tillverkar kängor, friluftskläder och ryggsäckar för det nordiska klimatet och de har visionen att bli en livslång följeslagare.

Lundhags Makke Men's Pant är ett av Lundhags mest populära vandringsbyxa och en bästsäljare hos dem. Namnet kommer från Makkene som är ett 1266 meter högt fjäll i Offerdal i Jämtland. Det är en byxa anpassad för herr som finns i flera snygga färger. Byxorna är populära val bland vandrings- och friluftsbyxor hos Prisjakt, Pricerunner och den stora återförsäljaren Outnorth. Enligt kundrecensioner är de både slitstarka och utrustade med riktigt bra ventilation.

Det är en funktionell och lätt vandringsbyxa som klarar av lite mer krävande dagar utomhus och som passar för vandring och andra högintensiva aktivieter. Huvudmaterialet är av Lundhags Polyester Cotton mix som är en blandning av ekologisk bomull och återvunnen polyester med mekanisk stretch. De har stretch på de rätta ställena vilket ger en byxa med full rörlighet och perfekt passform för olika kroppstyper. Byxorna har stretchpanelerna Schoeller-dryskin softshell som gör de både slittåliga, bekväma och hög andningsförmåga. Även bensluten har förstärning som ger optimal slitstyrka och knäna är förböjda. De har två handfickor och två lårfickor med blixtlås och en avtagbar kängkrok.

Friluftsbyxorna har en bra ventilation och är utrustade med ventilationsdragkedjor på insidan av lår, i handfickor och längs benens yttersidor. Det gör att de andas bra även vid mer krävande aktivitet. De är behandlade med DWR – ett vattenavvisande medel som också gör de användningsbara i regn.

Byxorna finns i tre olika längder – short, regular och long i storlekarna 46-58. Enligt Lundhags själva är byxorna något små det kan vara bra att ta en storlek större.

 • Butiker & priser

Bäst i test dam Test.se logo
Lundhags
Lundhags Makke Women's Pant
Bäst i test dam
Bäst i test dam Test.se logo
Lundhags
Lundhags Makke Women's Pant
Vandringsbyxa för dam i bekväm tajt passform, stretch och bra ventilation.
Fjärde plats på test hos Outdoorexperten 2022.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Lundhags.
Material: Bomull och polyester.
Antal fickor: 4 st.
Stretchpaneler.
Förstärkta ben.
Förböjda ben.
Ventilationsdragkedjor.
Midja som går att justera.
Justering vid fållen.
Avtagbar kängkrok.
Finns i fler längder.
Tillgänglig i storlekarna 34-46.

Lundhags Makke Ws Pants beskrivs som en teknisk och lätt hybridbyxa för vandring med smal siluett. Den kommer i damstorlekar, i flera fina färger och passar för krävande dagar utomhus. Namnet kommer från Makkene som är ett 1266 meter högt fjäll i Offerdal i Jämtland. Vandringsbyxorna är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och hos återförsäljaren Outnorth. Hos Lundhags själva är det en bästsäljare. Enligt nöjda användare är de sköna och lätta samtidigt som de är rejäla.

Byxorna passar för vandring och andra högintensiva aktiviteter då de har både en hög komfort och god ventilation. Huvudmaterial är av Lundhags Polyester Cotton mix som består av en mix av ekologisk bomull och återvunnen polyester. De har stretchpaneler i Schoeller-dryskin softshell som ger ett bra skydd mot vassa kvistar, sten och annat slitage. Bensluten är förstärkta vilket också bidrar till en mer slitstark byxa. Byxorna har en tajt passform och en hög midja som går att justera med kardborre. De har två handfickor och två lårfickor med blixtlås.

Den höga ventilationen beror på ventilationsdragkedjor på insidan av ben, i handfickor och längs byxans nederdel. Lundhags friluftsbyxor finns i de tre längderna small, medium och long och storlekarna 34-46.

 • Butiker & priser

Bästa med flest fickor Test.se logo
Fjällräven
Fjällräven Vidda Pro Trousers Regular Men
Fjällräven Fjällräven Vidda Pro Trousers Regular Men - Test
Bästa med flest fickor Test.se logo
Fjällräven
Fjällräven Vidda Pro Trousers Regular Men
Populära och slitstarka vandringsbyxor med många bra förvaringsbyxor.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Outnorth.
Populärt val hos Fjällräven.
Material: Bomull och polyester.
Antal fickor: 6 st.
Vind- och vattentåliga.
Förböjda knän med öppningar för knäskydd.
Förstärkningar över bak och knän.
Fluorkarbonfri impregnering.
Tillgängliga storlekar: 42-60.

Fjällräven är ett svenskt friluftsföretag som grundades av Åke Nordin 1936 i Örnsköldsvik, mitt på Höga Kusten. Ända sedan starten har företaget strävat efter att göra det lättare för människor att njuta av naturen. Deras mål är att utveckla tidlös, funktionell och hållbar friluftsutrustning, agera ansvarsfullt mot natur, djur och människor och väcka intresset för friluftsliv.

I deras utbud finns både jackor och väskor som älskas världen över och några av de mest ikoniska produkterna Grönlandsjackan, Expedition Down Jacket och Kånken-ryggsäcken introducerades på 1960- och 70-talet. Deras vandringsbyxor hör till de allra populäraste på marknaden.

Fjällräven Vidda Pro Trousers Regular är byxor i herrstorlek utvecklade för vandring och passar lika bra för korta som långa turer. De är slitstarka, bekväma och dessutom tidlösa. Hos Prisjakt och Pricerunner är det ett populärt val och hos Outnorth är betyget högt och recensionerna på topp. Fördelar som användarna själva lyfter fram är att byxorna är slitstarka, smart designade och utrustade med flera smarta fickor.

Vandringsbyxorna är slitstarka och passar äventyr i skog och fjäll. De är gjorda av en vind- och vattenavvisande G-1000®-väv som är Fjällrävens egna slitstarka friluftsväv. De är förstärkta med dubbeltyg på bakdelen och knäna. Byxorna har en medelhög midja och klassisk passform med förböjda knän som ökar smidigheten. Bensluten har en elastisk remjustering med tryckknappar. Byxorna har sex praktiska fickor med till exempel yxficka och kartficka.

Byxorna finns i tre olika längder och storleken 42-60, men också i dammodell. Du kan använda dem året runt, men kanske ihop med ett underställ på vintern. De tvättas i maskin på 40 grader, utan sköljmedel och tål inte att torktumlas.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa klassiska Test.se logo
Fjällräven
Fjällräven Men's Keb Trousers
Fjällräven Fjällräven Men's Keb Trousers - Test
Bästa klassiska Test.se logo
Fjällräven
Fjällräven Men's Keb Trousers
Slitstarka vandringsbyxor utformade för en mer krävande vandring i varierande terräng.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Rekommenderas av Friluftsfrämjandet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Fjällräven.
Material: Polyester och bomull.
Antal fickor: 4 st.
Stretchpaneler.
Bra ventilation.
Förstärkningar på knän, bakdel och fickor.
Fluorkarbonfri impregnering.
Tillgängliga storlekar: 42-60.

Fjällräven Men's Keb Trousers är en teknisk vandringsbyxa som tillhör Fjällräven Keb-serie som är uppkallade efter Sveriges högsta berg Kebnekaise. Denna serie med tekniska friluftsplagg är utformade för en mer krävande vandring i varierande terräng. De rekommenderas av Friluftsfrämjandet. Enligt deras test har byxorna en skön utvecklad passform och genomtänkta detaljer perfekta för vandring. Hos Prisjakt, Pricerunner och Fjällräven själva är det ett populärt val bland vandringsbyxor och friluftsbyxor.

Dessa outdoorbyxor är utvecklade för att vandring och passar lika bra för som långa som korta turer. De är slitstarka, bekväma, välsittande och dessutom tidlösa. Enligt Fjällräven själva passar dem perfekt när det är skiftande klimat. I den här uppdaterade modellen har de fått en ännu bättre prestanda, passform och hållbarhet.

Byxorna är i en bomull- och polyesterblandning som Fjällräven kallar G1000-väv. De har stora och klassiska benfickor där du får plats med många av de viktigaste sakerna du önskar ta med på vandringen. Ventilationen är väl tilltagen vilket gör att byxorna passar perfekt vid högintensiva aktiviteter. De är dessutom utrustade med öppningar för knäskydd, som köps separat. För en högre slitstyrka är knän, bakdel och fickor förstärkta. Byxorna har en fästzon för hängslen. Bensluten har en annan konstruktion som gör de enklare att anpassa, men också att reparera om skada skulle ske.

Byxorna finns i storleken 42 till 60. De tål att tvättas i tvättmaskin på 40 grader utan sköljmedel. De och har en fluorkarbonfri impregnering och går även att anpassa med Greenland Wax.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Rugged Flex Pant Women's
Haglöfs Haglöfs Rugged Flex Pant Women's - Test
Bra val Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Rugged Flex Pant Women's
Bekväma och mångsidiga vandringsbyxor för dam i tajt passform.
Högt kundbetyg hos Outnorth.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Polyamid.
Antal fickor: 3 st.
Elastisk midja.
Justerbar benslut.
Fluorkarbonfri DWR-behandling.
Tillgängliga storlekar: 34-46.

Haglöfs är ett svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Haglöfs Rugged Flex Pant Women's är en slittålig och robusta friluftsbyxa i damstorlek och tajtare passform. Byxorna har högt kundbetyg hos Outnorth och är ett populärt val hos Pricerunner. Enligt kundrecensionerna sitter byxorna perfekt och är följsamma.

Vandringsbyxorna har ett huvudmaterial av polyamid och har stretchpaneler över säte och knän för extra komfort. Bensluten går att dra åt när det behövs vid till exempel tuffare aktiviteter. Byxorna har två handfickor och en lårficka, alla med dragkedja så att sakerna hålls ordentligt på plats. Fickorna bidrar dessutom till snygga byxor med rena linjer. Midjan har en elastisk linning som ger en högre komfort och perfekt passform. Byxorna har en fluorkarbonfri DWR-behandling som ger extra bra skydd mot vatten. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test vandringsbyxor - se testvinnande friluftsbyxor.
Vandringsbyxor är ett allsidigt plagg som kan komma väl till pass vid många aktiviteter.

Köpguide vandringsbyxor

När du ska vandra, gå på utflykt eller på annat sätt spendera tid i naturen är det bra att ha rätt utrustning. Därför är det bra att köpa ett par vandringsbyxor. Vi tipsar dig vad du ska tänka på inför ditt köp av friluftsbyxor. Kombinera med en bra skaljacka och testvinnande vandringskängor så kommer du långt!

Läs gärna vårt test om vandringsbyxor för dam

Vad är vandringsbyxor?

Vandringsbyxor eller friluftsbyxor är nästan ett måste i din friluftsgarderob och det är ett allsidigt plagg som du kan använda till många olika aktiviteter.

Då kan du använda friluftsbyxor:

 • På promenad i naturen.
 • På vandringar.
 • När du campar – lägerliv och skogshajk.
 • Vid trädgårdsfix.
Bäst i test vandringsbyxor - se testvinnande friluftsbyxor.
Outdoorbyxor från Fjällräven, Haglöfs och Lundhags passar både vid vandring och andra utomhusaktiviteter.

Välj plagg efter aktivitet 

Det finns många anledningar till att köpa vandringsbyxor när du ska på tur ut i naturen. Byxorna är särskilt anpassade för den här typen av utomhusaktiviteter. De andas bra, är slitstarka, håller värmen bra och många är dessutom vattentåliga.

Bäst i test vandringsbyxor - se testvinnande vandringsbyxor. Redaktionen testar byxor från Revolution Race.
Många friluftsbyxor är slitstarka, håller värmen bra och många tål dessutom vatten.

Egenskaper

Ett par vandringsbyxor kan ha flera olika egenskaper du kan välja mellan för att hitta de som passar bäst för dig och ditt mål med utomhusaktiviteten.

Material

Byxorna kan bestå av olika material och vara av varierande tjocklek för att passa väder och olika årstider. Byxor i stretchig syntet består ofta av polyester, nylon och elastan. Andra byxor är sydda i en blandning av syntet och bomullsväv. Vill du ha ett ännu smidigare plagg ska du välja ett par i softshell som passar bra både vid vandring, paddling och klättring. Byxor i bomull är generellt mer slitstarka än byxor med materialblandningar med mycket elastan och klarar av tuffare vandring i snårig terräng. Däremot är vandringsbyxor i syntet mer luftiga, väger mindre och är mer snabbtorkande vilket är en fördel när du utövar lite mer aktiva aktiviteter.

Storlek och passform

Det finns både raka och mer figursydda vandringsbyxor att välja mellan. Är de figursydda är det en fördel om de också innehåller mer stretch, så att du enklare kan röra dig i dem. Precis som andra byxor finns det modeller med både hög och låg midja, vad gillar du bäst? Det är bra om midjan går att justera eller har till exempel linning med resår.

Förböjda knän och stretchpaneler

Många friluftsbyxor har förböjda knän för att öka rörelsefriheten, särskilt om det är byxor i bomullsblandning. För att kunna röra sig ännu mer smidigt kan byxorna dessutom vara utrustade med stretchiga paneler som både ger möjlighet till en nära passform och mer bekväma byxor.

Förstärkningar

Att vara ute i naturen kan kräva ett par slitstarka byxor som håller mot både vassa stenar och grenar. Därför är det bra om byxorna för vandring har förstärkningar på särskilt utsatta ställen som bakdel, knän och benslut.

Benslut

Vandringsbyxor finns vanligtvis i olika längder för att passa olika önskemål. De kan vara långa, korta eller något där mittemellan. Vissa byxor har kardborrejustering eller knappjustering så att du kan dra åt dem vid behov.

Avtagbara ben

För att få en mer mångfunktionell byxa kan du välja ett par med avtagbara ben. Med hjälp av dragkedjor gör du snabbt och enkelt om dem till shorts. Det är dock viktigt att dragkedjorna inte skaver mot huden.

Ventilation

Precis som vid många andra pulshöjande aktiviteter är plaggets ventilation viktig, särskilt vid varmare väder. Kolla hur bra materialet är på att andas. Är de, särskilt lite tjockare modeller, utrustade med ventilationsdragkedjor är det lättare att göra sig av med överskottsvärme.

Fickor

När du går på en kortare vandring är det inte säkert att du bär ryggsäck och då spelar byxornas fickor stor roll. I fickorna får du plats med allt från mobil och kamera till karta eller kanske ficklampa. Fundera på hur många fickor du har behov av och om det behöver finnas dragkedja. Även placeringen spelar roll, vissa har vanliga fickor och andra har bakfickor och benfickor. Ju fler fickor du har desto mer väger byxorna. På en del vandringsbyxor finns det även bältesögla så att du kan använda skärp eller för att fästa en kniv eller yxa i.

Vind- och vattentäta

Det finns vandringsbyxor som är vind- och vattentäta och som håller dig både torr och varm även under vandringar med sämre väder.

Bäst i test vandringsbyxor - se testvinnande friluftsbyxor.
Välj vandringsbyxor efter årstid för att få rätt egenskaper på dem.

Välj plagg efter årstid

När du väljer vilken vandringsbyxa du ska köpa är det bra att fundera på när du ska använda dem. På sommaren är det bra med byxor som andas bra. Köper du en tjockare modell passar de bättre på vintern vid lugnare aktiviteter eftersom de inte andas lika bra. Ett annat alternativ för vinterns friluftsaktiviteter är att välja ett par som är lite vidare och ha underställ under. Andra typer av vandringsbyxor som passar bättre på vintern är softshellbyxor och skalbyxor som har ett vattentätt yttertyg eller membran i mellanlagret.

Tvättråd – så tvättar du friluftsbyxor

Du ska inte tvätta dina friluftsbyxor för ofta eftersom de vid varje tvätt kommer att slitas och kvaliteten blir sämre. Följ alltid tvättrådet, töm fickorna och vänd byxorna ut och in innan du tvättar dem i tvättmaskin. När byxorna är färdigtvättade ska du hänga upp dem på en gång så att de inte börjar lukta illa alternativ torka dem i torktumlare.

Smarta köptips!

Det finns mycket du kan behöva tänka på när du ska välja vandringsbyxor. Detta är några av de saker.

 • Vad ska du använda dem till?
 • Vilken årstid ska du använda dem?
 • Vilka funktioner ska dem ha?

Läs också: Test av stormkök

Tänk på miljön

När du köper vandringsbyxor är det också bra att tänka på miljön. Välj gärna miljömärkningen Bluesign som betyder att plagget tillverkats under en miljövänlig process, inte innehåller skadliga ämnen och dessutom har tillverkats under bra arbetsförhållanden. Förutom detta är det bra att välja plagg i ekologisk bomull eller återvunnen syntet. Vattentäta plagg är sydda i ett tyg som har en DWR-behandling. Det är en vattenstötande impregnering som gör att vattnet pärlar sig på tyget och rullar av. Då ska du välja plagg med impregnering som är fri från fluorkarboner.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vandringsbyxor eller friluftsbyxor är anpassade för aktiva utomuhusaktiviteter och är ofta slittåliga med stretchpaneler, ventilation och går att reglera.
 • Vissa är vattentäta medan de flesta är vattenavvisande.
 • Vi har valt att utse Lundhags Makke Men's Pant till de vandringsbyxor som är bäst i test. Det är en lättviktsbyxa för vandring med stretch och bra ventilation som passar för krävande dagar utomhus.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test herr:
Lundhags Lundhags Makke Men's Pant

Du kanske även är intresserad av: