Vilka vinterskor är bäst i test 2024?
Är du ute efter ett par värmande och bekväma vinterskor? Efter att ha gått igenom tester och recensioner har vi valt ut vinterskorna som är bäst i test.
- Material.
- Hur väl de tål kyla.
- Övriga egenskaper.
Är du ute efter vinterskor för barn? Då ska du läsa vår artikel: Vinterskor för barn som är bäst i test
Kanadensiska Sorel grundades 1962 och är experter på funktionella, kvalitativa kängor och stövlar. I sina skor använder de värmande, tåliga material som filt, ull och läder. Sorels vinterkängor är både vattentäta och bekväma – och testvinnaren 1964 är inget undantag.
Sorel 1964 har tejpade sömmar och klarar att hålla dina fötter varma ner till -30 grader. Innerfodret är gjort i filt, och går även att ta ur. Överdelen av kängan är gjord i kvalitativt läder, medan yttersulan är tillverkad i vulkaniserat gummi. Sulan har ett fiskbensmönster som gör att skorna kan få fäste på ett lite isigare underlag. Trots sin robusta design är Sorel 1964 en relativt lätt känga som bara väger lite drygt 400 gram per sko.
För att förhindra att kyla går upp i skon har den också en 2,5 millimeter tjock frostplugg i mellansulan. Det här är helt enkelt kängor som du aldrig behöver frysa om fötterna med!
- Dam
- Herr
De klassiska 6-inch bootsen från Timberland är det många som känner igen. Det är nästan lika många skotillverkare som försökt efterapa modellen, helt enkelt för att kängan har blivit en omåttlig populär sko som är lika praktiskt som snygg. Denna vattentäta känga designades för över 40 år sedan, och pryder alltjämt folks fötter.
6-inch boot kängan är tillverkad i premiumläder som är vattentätt och har tejpade sömmar vilket bidrar till hög kvalitet och funktionalitet. Yttersulan är robust och ger ett mycket bra grepp på alla typer av underlag, även snö och is. Kängan är fodrat med lätt PrimaLoft-foder som är vattenavvisande och har mycket god andningsförmåga. Mellansulan i EVA är både bekväm och stötdämpande, yttersulan är tillverkad i rejält gummi.
Lädret som skon är tillverkad i kan upplevas som något hårt de första användningarna, men ge det några gånger så kommer lädret ha format sig fint efter din fot så att de sitter som gjutna!
- Dam
- Herr
Franska Salomon har tillverkat sportutrustning sedan 1947. Från början var tillverkningen fokuserad på pjäxor och bindningar för utförsåkning för att sedan utvecklas till att innefatta det mesta inom sport och fritid. Deras produkter förknippas med mycket hög kvalitet och trendkänslighet.
Toundra Pro är vinterskon med stort ‘v’ och Salomons varmaste känga. Den har allt man kan tänkas söka efter i en riktigt bra vintersko. Det är en rejäl känga som är mycket lätt på foten. Den skyddar och värmer foten under isande kalla vinterdagar och ger ett ordentligt grepp på både snö och is. Den klarar temperaturer så låga som -40 grader. Innerskon är helt vattentät för bästa möjliga väderskydd.
Ovandelen är tillverkad i läder i kombination med Aspen Aerogel-teknologi som ger en isolering av foten som är oslagbar. Den är så bra att Nasa godkänt den som isolering. Gummikappor på både tå och häl, samt ett mjukt och lurvigt foder, ger kängan alla de värmande egenskaper du kan tänkas behöva.
Mellansulan är gjuten i EVA-material och ger en lättviktig stötdämpning och stabilitet. Plösen är kilad för att förhindra att skräp kommer in i skon. Detta är kängan som du kommer kunna använda många kalla och blöta vintrar.
- Dam
- Herr
Icebug är ett svenskt skomärke som sticker ut med sin design och som gör skor med världens bästa grepp. Samtidigt ser de sig som en ledare i att ställa om skobranschen till helt hållbar genom ett aktivt klimatarbete.
Vi har utsett Icebug Ivalo4 BUGrip till de vinterskor med bäst grepp och de har 16 dubbar i karbidstål som gör det säkert att gå på både snö och is. De har marknadsledande greppegenskaper vilket gör att du kan ta dig fram längs hala och isiga vägar hela vintern. Ivalo-modellen är en av Icebugs populäraste modeller för dam. Icebug Ivalo4 BUGrip är en uppdaterad version av Icebug Ivalo3 BUGrip som är ett populär val hos Prisjakt och med höga kundbetyg hos Outnorth.
Detta är en lätt och varm vintersko med polyesterfoder som passar till de flesta fötter – egenskaper som gör att de älskade av en bred grupp. De har en lång dragkedja framtill som gör det lätt för dig att komma i och ur skorna. Överdelen är vattenavvisande och håller dina fötter torra trots snö och slask. Ovandelen är av en quiltad ripstop-textil och innersulan är av det hållbara materialet BLOOM® algaefoam och återvunnen filtad ull från Woolpower. Icebugs BUGrip-sulor är gjorda av en gummiblandning där dubbar är integrerade och som har en dynamisk funktion vilket gör att de jobbar individuellt. Dubbarna är av karbidstål och kan använda både på snö och asfalt utan att slitas ut.
- Butiker & priser
Tretorn är ett svenskt företag som grundades så tidigt som 1891. I deras sortiment finns ett brett utbud av högkvalitativa stövlar, ytterkläder, skor och väskor i skandinavisk design.
Tretorn Arch Hybrid är en varmt fodrad vattentät hybridsko, vilket betyder att det är en korsning mellan gummistövel och vardagssko. Den är ett populärt val med goda kundbetyg hos Outdoorexperten och Outnorth. Enligt kundomdömen är de varma och bekväma, men något små i storleken så du kan behöva gå upp en storlek.
Designen är avskalad och klassisk och vinterskorna passar till både dam och herr. Vinterskorna är gjorda i PVC-fritt naturgummi och neoprenlining med foder i pile som gör dem både lätta, varma och bekväma att gå i. Tack var en specialsula får du ett extra bra grepp de dagar med mycket halka och en förstärkt tå- och hälkappa. Vinterskorna har en dragkedja bak som gör det lätt att ta på och av sig dem.
- Butiker & priser
Köpguide vinterskor dam och herr
Ett par riktigt bra vinterkängor kan vara räddningen under kalla och blöta vinterdagar. När du ska köpa nya vinterskor kan det först och främst vara bra att fundera på hur och när du kommer att använda kängorna. Rör du dig mest i stadsmiljö, eller är du ute mycket i skog och mark? Ska kängorna hålla för långa promenader, eller ha som huvudsyfte att hålla dina fötter varma när du är stillastående? Är det främst snö och is eller slask och fukt som skorna ska hålla för? Här presenterar vi några olika egenskaper som kan vara bra att fundera kring innan du väljer dina nya vinterkängor.
I vissa fall är sulan grov och andra har dubbar integrerade. Vill du ha separata broddar kan du ta del av vår sammanställning av broddar och halkskydd.
Viktiga egenskaper hos vinterkängor
Det finns många egenskaper som du kan jämföra för att hitta vinterskor som passar dig bäst.
Vattentäthet
Att vinterskorna är vattentäta är i stort sett ett krav oavsett i vilken miljö du rör dig eller hur mycket du använder dina skor. Att ha torra fötter är helt enkelt en förutsättning för att ha varma fötter! Många vinterkängor har en yttersula i gummi som effektiv håller väta utanför.
Värme
En annan sak du bör undersöka är ner till hur låga temperaturer som vinterskorna kan hålla dina fötter varma. Många tillverkare anger i dag hur låga temperaturer som olika skomodeller klarar av. Att ha ett par riktigt köldtåliga vinterskor är främst en viktig aspekt för dig ska vara ute längre stunder, eller som bor i delar av landet där temperaturerna ofta sjunker drastiskt under vintertid.
Material
Vinterkängor är ofta gjorda i en kombination av olika material för att få bästa effekt. Ytterdelen av kängan kan exempelvis vara gjord i skinn/läder, syntet eller mocka. Innerdelen är istället fodrad med exempelvis filt eller fleece. För att få bästa resultat kombineras detta vanligtvis med en stabil sula i gummi som håller vätan ute.
Bekvämlighet
Att vinterskorna är bekväma är så klart viktigt – speciellt om du har tänkt använda dem ofta eller under långa stunder. Skor i skinn kan exempelvis till en börja upplevas lite hårda och styva, men brukar mjuka upp sig och forma sig efter dina fötter efter ett litet tag. Ett värmande foder är också viktigt för din bekvämlighet – samt att skorna inte är för tunga att gå i.
Grepp
Sist men inte minst är det viktigt att se till att välja ett par vinterkängor med en bra sula. Genom att välja en sko med en välmönstrad sula kan du stå och gå stadigt även på packad snö och is – och minskar därmed risken för olyckor!
Vilka vinterkängor ska man köpa?
Det kan vara svårt att veta vilken typ av vinterskor som passar bäst för just en själv. Fundera på hur och när du kommer att använda skorna för att hitta det bästa alternativet. Eller kanske behöver du två varianterna för olika typer av tillfällen? Likt många andra produkter får man ofta man vad betalar för när det gäller vinterskor – ett par kvalitativa kängor håller normalt sett också längre vilket kan göra det till en bra investering i längden.
Köp och en riktigt varm och vattentät vinterjacka eller en skaljacka om du föredrar lager på lager-principen. Är du mer frusen om fötterna kan du lägga i ett par värmesulor eller använda värmestrumpor.
Läs vårt sammanställande test om bästa vinterskor för dam.Populära varumärken
Länktips
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Vi har valt att utse testvinnare i tre olika kategorier. Som bästa varma har vi valt Sorel 1964. Bästa allround blev Timberlands klassiska 6-inch Premium och bäst för friluftsliv är Salomon Toundra Pro.
-
Om höga eller låga vinterskor passar bäst beror på hur och när du ska använda dina kängor. Om du rör dig mest i stadsmiljö kan det vara bekvämast med en låg variant. I annat fall är det vanligtvis bäst med ett par högre kängor som fungerar bättre i terräng och vid snö och slask.
-
Vinterkängor kan exempelvis ha ett yttermaterial i skinn eller syntet. Skor i skinn kan upplevas hårda till en början, men formar sig ganska snabbt och sitter bra på foten. Däremot kräver skinn en del omvårdnad. Yttersulorna är vanligtvis gjorda i någon typ av gummi – och de flesta vinterkängor är också fodrade med exempelvis filt.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Sorel 1964 Dam
- Bästa allround : Timberland 6-inch Premium Dam
- Bäst för friluftsliv : Salomon Toundra Pro Dam
- Bästa grepp : Icebug Ivalo4 Women's BUGrip - Black
- Bästa hybrid : Arch Hybrid
- Viktiga egenskaper hos vinterkängor
- Vilka vinterkängor ska man köpa?