VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Januari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilka vinterskor är bäst i test 2022?

Är du ute efter ett par värmande och bekväma vinterskor? Efter att ha gått igenom tester och recensioner kan vi här presentera de bästa vinterkängorna. Vill du istället ha vinterkängor till barn, kan du läsa sammanställningen om de bästa vinterskorna för barn här!

Vi har jämfört
 • Material.
 • Hur väl de tål kyla.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bästa varma Test.se - Bästa varma
Sorel
1964
Bästa varma
Bästa varma
Sorel
1964
Värmande testvinnare som fungerar i alla miljöer.
Testvinnare hos Sportamore.
4,4/5 stjärnor hos Pricerunner.
Yttermaterial: Läder/gummi, Foder: Återvunnet filtmaterial.
Tål ner till -30 grader.
Med frostplugg i sulan för att förhindra kalla fötter.
Vattentäta.
Uttagbart innerfoder.

Kanadensiska Sorel grundades 1962 och är experter på funktionella, kvalitativa kängor och stövlar. I sina skor använder de värmande, tåliga material som filt, ull och läder. Sorels vinterkängor är både vattentäta och bekväma – och testvinnaren 1964 är inget undantag.

Sorel 1964 har tejpade sömmar och klarar att hålla dina fötter varma ner till -30 grader. Innerfodret är gjort i filt, och går även att ta ur. Överdelen av kängan är gjord i kvalitativt läder, medan yttersulan är tillverkad i vulkaniserat gummi. Sulan har ett fiskbensmönster som gör att skorna kan få fäste på ett lite isigare underlag. Trots sin robusta design är Sorel 1964 en relativt lätt känga som bara väger lite drygt 400 gram per sko.

För att förhindra att kyla går upp i skon har den också en 2,5 millimeter tjock frostplugg i mellansulan. Det här är helt enkelt kängor som du aldrig behöver frysa om fötterna med!

 • Dam
 • Herr
 • Priser för Sorel 1964 Dam
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar
 • Sorel 1964 Herr

Bästa allround Test.se - Bästa allround
Timberland
6-inch Premium
Bästa allround
Bästa allround
Timberland
6-inch Premium
Klassisk allround-sko som funkar lika bra i naturen som på jobbet eller i skolan.
Topplacerad hos Sportamore.
4,5/5 stjärnor hos Outnorth.
Yttermaterial: Vattentätt läder, Sula: gummi.
Tunt, värmande PrimaLoft-foder.
Vattenavvisande foder som andas bra.
Funkar både till vardags och i naturen.

De klassiska 6-inch bootsen från Timberland är det många som känner igen. Det är nästan lika många skotillverkare som försökt efterapa modellen, helt enkelt för att kängan har blivit en omåttlig populär sko som är lika praktiskt som snygg. Denna vattentäta känga designades för över 40 år sedan, och pryder alltjämt folks fötter.

6-inch boot kängan är tillverkad i premiumläder som är vattentätt och har tejpade sömmar vilket bidrar till hög kvalitet och funktionalitet. Yttersulan är robust och ger ett mycket bra grepp på alla typer av underlag, även snö och is. Kängan är fodrat med lätt PrimaLoft-foder som är vattenavvisande och har mycket god andningsförmåga. Mellansulan i EVA är både bekväm och stötdämpande, yttersulan är tillverkad i rejält gummi.

Lädret som skon är tillverkad i kan upplevas som något hårt de första användningarna, men ge det några gånger så kommer lädret ha format sig fint efter din fot så att de sitter som gjutna!

 • Dam
 • Herr
 • Priser för Timberland 6-inch Premium Dam
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Timberland 6-inch Premium Herr

Bäst för friluftsliv Test.se - Bäst för friluftsliv
Salomon
Toundra Pro
Bäst för friluftsliv
Bäst för friluftsliv
Salomon
Toundra Pro
Superlätt känga som ger värme ner till -40 grader.
Många positiva kundrecensioner hos Outnorth.
Positiva kundrecensioner hos Outdoorexperten.
Yttersula: Gummi. Yttermaterial: Skinn/syntet. Foder: Skinn/syntet.
Värmer ner till -40 grader.
Helt vattentäta.
Lättviktskänga.
Ger stadigt grepp.
Bra stötdämpning.

Franska Salomon har tillverkat sportutrustning sedan 1947. Från början var tillverkningen fokuserad på pjäxor och bindningar för utförsåkning för att sedan utvecklas till att innefatta det mesta inom sport och fritid. Deras produkter förknippas med mycket hög kvalitet och trendkänslighet.

Toundra Pro är vinterskon med stort ‘v’ och Salomons varmaste känga. Den har allt man kan tänkas söka efter i en riktigt bra vintersko. Det är en rejäl känga som är mycket lätt på foten. Den skyddar och värmer foten under isande kalla vinterdagar och ger ett ordentligt grepp på både snö och is. Den klarar temperaturer så låga som -40 grader. Innerskon är helt vattentät för bästa möjliga väderskydd.

Ovandelen är tillverkad i läder i kombination med Aspen Aerogel-teknologi som ger en isolering av foten som är oslagbar. Den är så bra att Nasa godkänt den som isolering. Gummikappor på både tå och häl, samt ett mjukt och lurvigt foder, ger kängan alla de värmande egenskaper du kan tänkas behöva.

Mellansulan är gjuten i EVA-material och ger en lättviktig stötdämpning och stabilitet. Plösen är kilad för att förhindra att skräp kommer in i skon. Detta är kängan som du kommer kunna använda många kalla och blöta vintrar.

 • Dam
 • Herr
 • Priser för Salomon Toundra Pro Dam
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Salomon Toundra Pro Herr

Ytterligare läsning

Köpguide

Ett par riktigt bra vinterkängor kan vara räddningen under kalla och blöta vinterdagar. När du ska köpa nya vinterskor kan det först och främst vara bra att fundera på hur och när du kommer att använda kängorna. Rör du dig mest i stadsmiljö, eller är du ute mycket i skog och mark? Ska kängorna hålla för långa promenader, eller ha som huvudsyfte att hålla dina fötter varma när du är stillastående? Är det främst snö och is eller slask och fukt som skorna ska hålla för? Här presenterar vi några olika egenskaper som kan vara bra att fundera kring innan du väljer dina nya vinterkängor.

Viktiga egenskaper hos vinterkängor

 • Vattentäthet: Att vinterskorna är vattentäta är i stort sett ett krav oavsett i vilken miljö du rör dig eller hur mycket du använder dina skor. Att ha torra fötter är helt enkelt en förutsättning för att ha varma fötter! Många vinterkängor har en yttersula i gummi som effektiv håller väta utanför.
 • Värme: En annan sak du bör undersöka är ner till hur låga temperaturer som vinterskorna kan hålla dina fötter varma. Många tillverkare anger i dag hur låga temperaturer som olika skomodeller klarar av. Att ha ett par riktigt köldtåliga vinterskor är främst en viktig aspekt för dig ska vara ute längre stunder, eller som bor i delar av landet där temperaturerna ofta sjunker drastiskt under vintertid.
 • Material: Vinterkängor är ofta gjorda i en kombination av olika material för att få bästa effekt. Ytterdelen av kängan kan exempelvis vara gjord i skinn/läder, syntet eller mocka. Innerdelen är istället fodrad med exempelvis filt eller fleece. För att få bästa resultat kombineras detta vanligtvis med en stabil sula i gummi som håller vätan ute.
 • Bekvämlighet: Att vinterskorna är bekväma är så klart viktigt – speciellt om du har tänkt använda dem ofta eller under långa stunder. Skor i skinn kan exempelvis till en börja upplevas lite hårda och styva, men brukar mjuka upp sig och forma sig efter dina fötter efter ett litet tag. Ett värmande foder är också viktigt för din bekvämlighet – samt att skorna inte är för tunga att gå i.
 • Grepp: Sist men inte minst är det viktigt att se till att välja ett par vinterkängor med en bra sula. Genom att välja en sko med en välmönstrad sula kan du stå och gå stadigt även på packad snö och is – och minskar därmed risken för olyckor!

Vilka vinterkängor ska man köpa?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av vinterskor som passar bäst för just en själv. Fundera på hur och när du kommer att använda skorna för att hitta det bästa alternativet. Eller kanske behöver du två varianterna för olika typer av tillfällen? Likt många andra produkter får man ofta man vad betalar för när det gäller vinterskor – ett par kvalitativa kängor håller normalt sett också längre vilket kan göra det till en bra investering i längden. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Vi har valt att utse testvinnare i tre olika kategorier. Som bästa varma har vi valt Sorel 1964. Bästa allround blev Timberlands klassiska 6-inch Premium och bäst för friluftsliv är Salomon Toundra Pro.
 • Om höga eller låga vinterskor passar bäst beror på hur och när du ska använda dina kängor. Om du rör dig mest i stadsmiljö kan det vara bekvämast med en låg variant. I annat fall är det vanligtvis bäst med ett par högre kängor som fungerar bättre i terräng och vid snö och slask.
 • Vinterkängor kan exempelvis ha ett yttermaterial i skinn eller syntet. Skor i skinn kan upplevas hårda till en början, men formar sig ganska snabbt och sitter bra på foten. Däremot kräver skinn en del omvårdnad. Yttersulorna är vanligtvis gjorda i någon typ av gummi – och de flesta vinterkängor är också fodrade med exempelvis filt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa varma:
Sorel 1964

Du kanske även är intresserad av: