VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 4 November 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa broddarna/halkskydden 2021

När vädret slår om till kallare grader med snö och is är det lätt att landa på backen om olyckan är framme. Med broddar på skorna minskar du risken för att falla på en isfläck. Vi har valt ut de bästa broddarna just nu och delar med oss av de bästa tipsen!

Vi har jämfört
 • Antal dubbar.
 • Storlek.
 • Material.
 • Om den passar till promenad eller löpning.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Springyard
Springyard Sportgrip
Bäst i test
Bäst i test
Springyard
Springyard Sportgrip
Stabila broddar som passar både till löpning och promenader.
Testvinnare hos Runnersworld.se/SVT.se 2014.
Testvinnare hos GP 2012.
Andra plats på test hos Veteranen 2011.
Populärt val hos Pricerunner.
Antal dubbar: 4 fram, 2 bak.
Storlek: S, M, XL.
Material: Dubbar i härdat stål.
Passar för promenad och löprundor.
Relativt lätta att få på.
Sitter bra på foten.

Springyard är ett familjeföretag som grundades av 1983 av Per-Ola Brunngård utanför Borås. Namnet är taget från efternamnet ”Brunngård” och de började sin bana med att tillverka högkvalitativa skovårdsprodukter. Idag är de en ledande aktör av skotillbehör i Norden. Deras broddar låter varken snö eller is hindra dig från en aktivitet eller promenad och de har modeller för alla typer av sammanhang. Alla Springyards broddar och halkskydd är tillverkade i naturgummi och är CE-märkta.

Vi har valt att utse broddarna Springyard Sportgrip till bäst i test, främst för att de passar både för promenader och löprundor. De har placerats högt på flera test under åren. Av Runnersworld och SVT.se utsågs broddarna till vinnare i deras test om broddar. Broddarna hade en överlägsen passform och satt på plats under hela passet och hade okej fäste på både snö och is.

Broddarna är utrustade med fyra dubbar fram och två dubbar bak. De kan vara svåra att få på, men när de väl sitter så är passformen mycket bra och de sitter stabilt på foten. De är också mycket slitstarka och har en bra hållbarhet, även om man promenerar eller springer på hårda underlag som asfalt. Mellan dubbarna finns ett mönster som hjälper till att få fäste på såväl lös som packad snö, vilket gör att du kan känna dig mycket säker med dessa broddar på!

Dubbarna är av härdat stål och går att byta om det behovet skulle uppstå. Både extra dubb och en praktiskt förvaringspåse följer med. Dubbarna finns i storleken S, M och XL. Vill du hellre har ett par broddar anpassade för endast löpning rekommenderar vi Springyard Sportgrip Runsafe som har en tajtare passform.

 • Springyard Sportgrip
 • Sportgrip Runsafe
 • Priser för Springyard Sportgrip
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Sportgrip Runsafe
  • Mer än 6000 produkter inom kosttillskott, hälsokost och träning
   Fri frakt över 100 kr, snabb leverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Din butik på nätet för allt inom hälsa och välmående
   Fri frakt över 100 kr, snabb leverans
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik

Bästa snökedjor Test.se - Bästa snökedjor
Snowline
Snowline Chainsen Trail
Bästa snökedjor
Bästa snökedjor
Snowline
Snowline Chainsen Trail
Rejäla snökejdor som är lätta att ta på med ett mycket bra grepp på is och snö.
Testvinnare hos Icakuriren 2019.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2017.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Populärt val hos Multritriathlon.
Antal dubbar: 13 spikar.
Totalhöjd: 7,3-8,3 mm.
Storlek: M, L, XL.
Material: Dubbar i härdat stål.
Klarar all typ av halka.
Mycket säkra.

Snowline Chainsen är ett bergsklättringsföretag som utvecklar och designar bergsklättringsredskap och andra mångsidiga föremål för vintern som ska skydda användarens säkerhet. Företaget grundades 1991 och har sedan dess varit ledande inom sitt område.

Vi rekommenderar snökedjorna från Snowline Chainsen Trail. Med dessa broddar i rostfritt stål på fötterna klarar du nästan vilket underlag som helst. De blev testvinnare i ett test hos Icakuriren med toppbetyget 5 av 5. Hos Aftonbladet testade man både skor och broddar och där fick broddarna toppbetyg och utsågs till de bästa broddarna. Det är dessutom ett populär val hos Outdoorexperten och Multritriathlon och nöjda kunder säger att de sitter bra, ger säkrare promenader och lätta att rengöra.

Broddarna består av kedjor och 13 spikar som täcker hela sulan och en totalhöjd på 7,3 till 8,3 millimeter. De är lätta att spänna på skorna och har ett mycket bra grepp på snö och is med rejäla broddar. De fästs med ett flexbelt gummiband och en kedja vilket gör att de passar till alla typer av skor. Broddarna är lika bra vid hundpromenader som när du skottar snö eller tar en löprunda under vinterhalvåret. Enligt test är broddarna väldigt säkra men de är lite klumpiga och dyra, vilket kan vara värt att fundera på.

Broddarna ska dock inte användas inomhus eftersom de både blir mycket hala på till exempel stengolv och lämna fula märken på plast- och trägolv. Därför är detta inga broddar du tar på dig när du ska gå på stan, men de passar desto bättre när du ska ut på till exempel blank is eller promenad när det är mycket snö. Används broddarna länge töjs gummibanden ut vilket gör att broddarna inte sitter riktigt som de ska.

Det följer med en praktisk förvaringspåse som du kan förvara broddarna i när du inte använder dem. De finns i tre storlekar och passar för skor från storlek 36 upp till 48 på vanliga skor. Snökedjorna finns även anpassade för stadsmiljö under namnet Snowline Chainsen City.

 • Chainsen Trail
 • Snowline Chainsen City
 • Priser för Chainsen Trail
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Snowline Chainsen City
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa för promenad Test.se - Bästa för promenad
Nordic Grip
Nordic Grip Walking
Bästa för promenad
Bästa för promenad
Nordic Grip
Nordic Grip Walking
Prisvärda broddar perfekta för en promenad en kall vinterdag.
Högt betyg på test hos Icakuriren 2019.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Antal dubbar: 6 fram, 4 bak.
Totalhöjd: 9,4 mm.
Storlek: S, M, L, XL.
Material: Dubbar i rostfritt stål.
Enkla att ta på.
Bra passform.

Nordic Grip är ett av Skandinaviens största och äldsta tillverkare av skotillbehör. De har sedan starten 1983 sålt skotillbehör av hög kvalitet.

Vi har utsett Nordic Grip Walking till de bästa broddarna för promenad. I ett test hos Icakuriren fick broddarna totalbetyg 4 av 5 och utsågs till en av de bästa på marknaden. Enligt testet kan de dock glida lite snett. Broddarna är dessutom ett populärt val hos Outdoorexperten.

Broddarna har sex dubbar fram och fyra bak och en totalhöjd på 9,4 millimeter. De passar perfekt för dig som vill ta en skön promenad även om vädret bjuder på både snö och is. Broddarna är tillverkade i högkvalitativ TPE och dubbar i rostfritt stål. De är lätta att ta på och av sig och har en bra passform för att passa de flesta skor. De här svarta broddarna med blåa dubbar finns i storleken S, M, L och XL.

Vill du hellre ha ett par broddar från Nordic Grip anpassade för löpning rekommenderar vi Nordic Grip Running.

 • Nordic Grip Walking
 • Nordic Grip Running
 • Priser för Nordic Grip Walking
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar
 • Nordic Grip Running
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bra val Test.se - Bra val
Black Diamond
Black Diamond Blitz Spike Traction Device
Bra val
Bra val
Black Diamond
Black Diamond Blitz Spike Traction Device
Broddar med slitstark konstruktion som håller dig stadigt på marken.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Populärt val hos Multritriathlon.
Antal dubbar: 6 st.
Totalhöjd: 8 mm.
Storlek: S, M, L, XL.
Material: Dubbar i rostfritt stål.
Låg vikt.
Ger ett bra fäste.
Slitstark konstruktion

Black Diamond grundades 1957 och är ett företag som drivs av passionerade klättrare och skidåkare. De gör högkvalitativa kläder och utrusning och i sortimentet finns både gåstavar och broddar som har placerat sig högt i tester.

Black Diamond Blitz Spike Traction Device är ultralätta och minimalistiska broddar som är designade för snabba och lätta äventyr. De är ett populärt val hos stora återförsäljare som Outdoorexperten och Multritriathlon.

Black Diamond har en lång erfarenhet av stegjärn för klättring och har tagit detta med sig när de designade de här broddarna. Halkskydden är utrustade med sex dubbar i rostfritt stål framtill vilket ger ett mycket bra fäste på både snö och is. Dessutom förbättras stabiliteten på sten och andra hårda ytor. Konstruktionen är slitstark och broddarna är förstärka med elastomeröglor med dubbel densitet och ögla baktill som förenklar på- och avtagningen. Samtidigt blir både stabila och får en säker passform runt skorna. Broddarna finns i storleken S, M, L och XL.

 • Butiker & priser
 • Priser för Black Diamond Blitz Spike Traction Device
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test broddar - se testvinnande halkskydd.

Köpguide

När snöslasket fryser på är det lätt att plötsligt slå i backen, oavsett om du springer eller promenerar. Med broddar på skorna slipper du förhoppningsvis årets största vurpa!

Vad är broddar?

Broddar är ett halkskydd med dubbar som du fäster på skosulan. Med hjälp av broddarna får du ett bättre skydd på snö och is.

Bäst i test broddar - se testvinnande halkskydd.

Broddar är ett halkskydd som du sätter på skorna för att minska risken att du halkar och skadar dig. 

Vem ska använda broddar?

Broddar är något alla kan ha användning för, oavsett ålder – för att minska risken för fallolyckor när det är halt ute. Är du lite till åren är broddar ett bra komplement till att du tar det lugnt när det är sämre underlag. Broddar kan aldrig kompensera dålig balans och yrsel, men kan tillsammans med gåstavar eller käpp vara ett bra hjälpmedel. Broddar kan även användas när du går ut med hunden, skottar snö, tar en promenad i skogen eller springer på stan mellan olika ärenden. Gillar du att springa året om, även när det är snö, kan ett par broddar göra detta möjligt.

Läs också: Bäst i test – löparskor vinter 

Bäst i test broddar - se testvinnande halkskydd.

Broddar passar lika bra till äldre som har svårt gå som till dig som ska vara utomhus i snön och den som vill jogga trots vinterväglag. 

Fördelar med broddar

Det finns många anledningar till att köpa broddar till dina skor och anledningen till att dessa uppfanns var för att minska antalet halkolyckor. Med ett par broddar kan du på ett säkert sätt springa eller gå även när underlaget är halt. Risken att ramla och skada sig blir mindre och du behöver dessutom inte anstränga kroppen lika mycket när du går. Genom att köpa löstagbara broddar kan du använda vilka skor du vill och behöver därför inte köpa separata skor som har inbyggda broddar.

Så skyddar du dig med broddar

Det finns olika sätt att skydda sig från halkan på, och det absolut enklaste är att sätta löstagbara halkskydd på skorna. Särskilt om du mest tänkt röra dig i stan; löstagbara broddar är enkla att plocka av när du går in någonstans där de skulle kunna skada underlaget. Även för broddarnas hållbarhet är det bäst att enkelt kunna ta av dem – att gå på ytor där broddarna inte behövs utsätter dem för onödigt slitage.

Bäst i test broddar - se testvinnande halkskydd.

Löstagbara broddar är ett flexibelt val som gör att du kan ta på och dem efter behov. 

Välj efter behov

Halkskydd som täcker hela sulan ger absolut bäst skydd, men de för framfot eller häl är lättare att ta av och på. Broddarna på skydden kan vara korta eller långa; de korta ger bättre balans och passar allra bäst på hårt och glashalt underlag, och de längre broddarna funkar bäst på lite mjukare is och mark. Korta broddar lämpar sig i regel bättre för promenader i stan eller på asfalterade ytor, medan de längre broddarna kan ge ett bättre grepp för terränglöparen.

Ska passa till dina skor

Även om en av fördelarna med löstagbara halkskydd är att du kan välja vilka skor du vill använda dem så passar de inte helt optimalt på alla sorters skor. Se därför till att läsa på så att broddarna passar till de skor du oftast använder de gånger då du vill kunna använda broddar. Det är heller ingen självklarhet att ett par broddar är enkla att ta av och på bara för att de är löstagbara, så läs på för att hitta det par som passar dig! Broddar ska inte användas inomhus så ska du in och ut i affärer eller liknande är det också en fördel om de är lätta att ta på och av.

Bäst i test broddar - se testvinnande halkskydd.

Läs på för att se om broddarna passar till de skor du planerar att använda dem till. 

Köp CE-märkta broddar!

En CE-märkning visar att en produkt har genomgått och klarat diverse olika säkerhetstester. För halkskydd innebär märkningen att man har mätt halkskyddets friktion och att det sitter som det ska på skon.

Länktips:

Testfakta – så slipper du halka i vinter

Folksam – så undviker du fallskador

Populära leverantörer:

Några expertkällor vi har läst:

Icakuriren (2019)

I Icakurirens test av halkskydd har de kollat på olika typer så som helfotsskydd, hällskydd, förfotsskydd och snökedjor. Under testet har de främst tittat på funktion, hur bra fungerar de på is men också hur stabila och bekväma de är att ha på fötterna. Slutgiltig vinnare blir snökedjorna från Snowline Chainsen Trail. Med dessa på fötterna klarar du nästan vilket underlag som helst. De är väldigt säkra men de är lite klumpiga och dyra, vilket kan vara värt att fundera på. Betygsmässigt kommer två halkskydd på andraplatsen, Nordic Grip Walking och Universal 2GO med betyget 4/5. Universal har 6 dubbar fram och 4 baktill. Totalhöjden är 9,2 mm och de är mycket stabila. Det enda som drar ner betyget är att de kan glida snett. Nordic Grip Walking har också 6 dubbar fram och 4 baktill, men en höjd på 9,4 mm. Även dessa kan glida snett enligt testpanelen.

Aftonbladet (2017)

Aftonbladet Plus testade lösa broddar och dubbade skor och betygsatte åtta produkter. Snowline Chainsen Trail utsågs till de bästa broddarna och fick betyg 5 av 5. De beskrivs som lätta att spänna på skon med ett extremt bra grepp på snö och is. Icebug Metro Classic utsågs till de bästa skorna med fasta dubbar med betyget 5 av 5. Skorna har 16 dubbar, ett bra grepp, är snygga och dessutom sköna att gå i.

SVT.se (2014)

Eftersom löptrenden håller sig stark i Sverige, har SVT testat broddar som passar vinterlöparen. Resultaten visar stora skillnader i hur de fyra modellerna klarar av påfrestningarna. De fyra broddar som testats är Springyard Cross Country (som också kallas Sportgrip), HBB Slipstopper, Spiky Plus och Boston Everyday. Två erfarna långdistanslöpare, Eva och Andreas Haverskog har agerat testpersoner och har sprungit 12 kilometer med varje broddpar för att kunna utvärdera passform och slitage/hållbarhet. Första deltestet är passform, där det visar sig vara stora skillnader i hur väl broddarna sitter på skorna. Bäst är Springyard som satt stabilt på foten under hela löprundan, utan att man behövde justera dem. Deltest 2 gällde slitage och då fick Eva och Anders springa på asfalt och berg, också 12 kilometer. HBB Slipstopper var klart bäst – alla dubbar var fortfarande hela efter löprungan. Även här klarade sig Springyard bra, men fick anmärkning för att fästet på ovansidan av tre dubbar sprack. I tredje deltestet provade man hur broddarna fäste på is och snö. För att bäst kunna testa detta springer testpersonerna på två olika halkbanor – en på is med tvära kurvor och en backig bana med både lös och packad snö. Skillnaden mellan broddarna ligger främst i löparnas upplevelse av fästet, d.v.s. hur mycket de halkar, glider och hur säkra de känner sig i sitt löpsteg. I detta delmoment var HBB slipstopper och Boston Everyday bäst. Sammantaget utnämns ändå Springyard Cross Country (Sportgrip) till testets vinnare. Främst för dess överlägsna passform och att den sitter på plats under hela löprundan, samt att den har ett okej fäste på både is och snö.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • När det är halt kan du använda dig av broddar på skorna för att undvika att halka.
 • Det vanligaste är att använda sig av löstagbara broddar som du fäster på skorna. De är sedan enkla att ta av när du går på ytor där broddarna inte behövs.
 • Vi har valt att utse Springyard Sportgrip till de broddar som är bäst i test. Broddarna har placerats bra på test under flera år och är omtyckt av användarna själva. De passar både för promenader och löprundor, är slitstarka och håller dig stadigt på marken.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Springyard Springyard Sportgrip