VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 6 September 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är årets bästa löparskor för vinter 2022 – Bäst i test

Vill du kunna springa utomhus även under vinterhalvåret? Då ska du köpa löparskor för vinter. Med särskilt vinteranpassade skor får du både en säkrare och effektivare löptur – trots snö, halka och vått underlag. Se våra utvalda testvinnare och läs en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Typ av sko.
 • Vilken typ av löpsteg.
 • Om de är vattentäta.
 • Stötdämpning, passform och övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner

Läs också: Test av löparskor

Bäst i test Test.se - Bäst i test
ASICS
Asics Gel-FujiSetsu 3 GTX
Bäst i test
Bäst i test
ASICS
Asics Gel-FujiSetsu 3 GTX
Bekväma löparskor med bra stötdämpning och vattentät ovandel.
Högt betyg på test hos Loparshop.se.
Populärt val hos Stadium.se.
Rekommenderas av löparcoachen Petra Månström.
Rekommenderas av Runningxpert.se 2020.
Löparskor med dubbar.
Neutralt löpsteg.
Vattentäta med Gore-tex.
Bra fjädring och stötdämpning.
Gel-teknologi i mellansulan.
Mycket slitstarka.
Ficka för skosnöret.
Vikt: 345 gram.
Drop på 10 millimeter.
Finns för herr och dam.

Asics är ett företag som grundades 1977 i Japan. Namnet är en förkortning av den latinska frasen ”Anima Sana In Corpore Sano” som betyder ”En sund själ i en sund kropp”. Deras löparskor är en av de mest köpta varumärkena och de har ett stort utbud av prisbelönade modeller.

Asics Gel-FujiSetsu 3 GTX är en av de åtta bästa löparskorna för vinter på test hos Loparshop.se och ett populärt val hos Stadium. Det är en favorit hos journalisten, löparen och löpcoachen Petra Månström som är grundare och ledare för Maratonpodden. Hon beskriver skorna som otroligt sköna att springa i, även på hårt underlag. Skorna rekommenderas även av Runningxpert.se och enligt dem ger dig skorna ett stadigt grepp oavsett terräng och väderförhållanden.

Det är en slitstark och vattentålig trailsko som passar de flesta löparna. Ovandelen är av ett kraftigt men flexibelt Gore-texmembran som klarar att stå emot vassa stenar, grenar och kvistar. Mellansulan är framtagen med Flytefoam® propel-teknologi som ger en bra fjädring och hälen har en gel som ger en mycket bra stötdämpning. Skorna har en grov yttersula i gummi med 14 små dubbar i varje sko som ger ett bra grepp. De har en praktisk ficka där du kan gömma skosnöret så att du minskar risken att fastna i en gren. De har ett drop på 10 millimeter. De här löparskorna för vinterjogging finns både för dam och herr.

 • Herr
 • Dam
 • Priser för Men's Gel-Fujisetsu 3 Gore-Tex
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Asics Gel-Fujisetsu 3 G-TX Women

Bästa dämpning Test.se - Bästa dämpning
Hoka One One
Hoka One One M Challenger Atr 6 Gtx
Bästa dämpning
Bästa dämpning
Hoka One One
Hoka One One M Challenger Atr 6 Gtx
Mångsidig löparskor för vinter med gummidubbar och en mjuk mellansula.
Populärt val hos Stadium.se.
Rekommenderas av Runnersworld.com 2020.
Löparskor med gummidubbar.
Neutralt löpsteg.
Vattentäta med Gore-tex.
Välventilerade.
Förstärkt tår.
Mellansula i skum som dämpar och ger stabilitet.
Vikt: 279 gram.
Drop på 5 millimeter.
Finns för herr och dam.

Hoka One One grundades i Frankrike 2009 av två traillöpare och var det första skomärket som gjorde mellansulor i oversized-modell. Idag har de amerikanska ägare och de gör skor för alla typer av löpare. Hoka One One betyder ”att flyga över jorden” och deras skor kännetecknas av mycket bra stötdämpning, låg vikt och lågt drop.

Hoka One One M Challenger Atr 6 Gtx rekommenderas av redaktörerna på Runnersworld.com där de beskrivs som bra skor som klarar både snö och lera utmärkt. Det är dessutom ett populärt val bland löparskor för vinter hos Stadium.

Det är ett par mångsidiga löparskor för vinter som klarar sig bra under alla förhållanden. Skorna har strategiskt placerade gummidubbar på fyra millimeter som ger en mjuk och säker löpning i blöt terräng. De har ett Gore-texmembran som gör att fötterna håller sig torra under löprundan samtidigt som överskottsvärmen ventileras ut. Det är TPU-förstärkning vid tårna som gör de extra slitstarka och en hälkappa ger hälen ett bättre stöd. Mellansulan i skum ger en mjuk och lätt dämpning och högre stabilitet. Skorna har ett drop på fem millimeter och finns i både dam- och herrmodell.

 • Butiker & priser
 • Priser för Men's Challenger ATR 6 Gore-Tex
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa passform Test.se - Bästa passform
Salomon
Salomon Speedcross 5 GTX
Bästa passform
Bästa passform
Salomon
Salomon Speedcross 5 GTX
Löparsko med gummidubbar som passar till lerigt och mjukt underlag.
Högt betyg på test hos Loparshop.se.
Rekommenderas av Runningxpert.se 2020.
Löparsko med gummidubbar.
Vattentäta med Gore-tex.
Bra dämpning och hög komfort.
Bra passform.
Ficka för skosnöret.
Vikt: 340 gram.
Drop på 9-10 millimeter.
Finns för herr och dam.

Salomon är en fransk tillverkare av sportutrustning. Företaget grundades 1947 och har tillbringat årtionden med att ta fram specialteknik för sportskor.

Salomon Speedcross 5 GTX är en av de åtta bästa löparskorna för vinter på test hos Loparshop.se. De beskriver att skorna passar perfekt för blöta, mjuka och leriga skogsstigar. De rekommenderas av Runningxpert.com som lovar att skorna tar dig både bekvämt och säkert runt under din skogsrunda.

Löparskorna är ikoniska löparskor för herrar, men finns även i damstorlek. Överdelen är svetsad och består av vattentätt Gore-tex som håller fötterna både varma och torra. En flytande plös förbättrar komforten och ger ett strömlinjeformat utseende. Dämpningen är enastående och de har en nära passform. Löparskorna har en mycket grov sula med fantastiskt ytgrepp och gummidubbar som ger ett bra grepp i lera, på blöt mark och mjuk snö. Skorna har en praktisk ficka att förvara skosnöret i.

 • Herr
 • Dam
 • Priser för Men's Speedcross 5 Gore-Tex
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
 • Women's Speedcross 5 Gore-Tex
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test löparskor vinter - vinteranpassade löparskor.

Köpguide

Låt inte några minusgrader hindra dig från din löpning – med rätt utrustning går det utmärkt att vinterlöpa! Med rätt löparskor kan du springa utomhus även under vinterhalvåret de dagar som det är snö, slask, hårda vindar eller snöblandat regn. Vi ger dig all information på löparskor för vinter.

Vad är löparskor för vinter?

När det blir kallare ute och underlaget mer riskabelt att springa på är det viktigt att ha ett par bra löparskor. Löparskor för vinterlöpning är löparskor anpassade för vinterns underlag och temperatur. Generellt har de bättre grepp, hög komfort och är vattentäta.

Fördelen med vinteranpassade löparskor

Det går såklart bra att använda sina vanliga löparskor under vinterns joggingturer också, särskilt de dagar som inte är lika kalla om underlaget är bra. Men med rätt skor är det lättare att springa precis som vanligt och du slipper ta längre kliv eller väja för hala isfläckar. Löparskor för vinter är mer anpassade och låter dig springa på ett mer naturligt och säkert sätt.

Olika typer av löparskor – dubbade eller terrängsula

En av de absolut viktigaste egenskaperna för dina skor för vinterlöpning är greppet. Du kan välja mellan dubbare löparskor och terränglöparskor – och vilka som passar dig bäst beror på användningsområden och väderförhållande.

Dubbade löparskor

Dubbade löparskor har små dubbar väl utplacerade på sulan och de är särskilt bra när du springer på is eller andra hala underlag, men också i lera, bland löv eller andra våta underlag. Dubbarna kan antingen vara i stål eller gummi. Många är också dynamiska och anpassar sig till underlaget vilket gör att rundor på asfalt också känns behagliga. Löparskorna har utvecklats under lång tid för att få det absolut bästa greppet. Det finns även skor där du själv kan montera fast dubbar för att använda de dagar du behöver det som mest.

Terrängskor

Trailskor, eller terrängskor, har en sula med grovt mönster utvecklade för att ge ett bra grepp. Den här typen av skor har blivit allt vanligare bland vinterlöparna.

Vattentäta egenskaper

Förutom en väl anpassad sula bör en löparskor för vinter också vara vattentät. Håller du fötterna torra i löparspåret blir de inte heller lika kalla och löpningen blir desto roligare. Vattentäta skor har ett vattentätt membran och ett av de vanligaste är Gore-tex. Många märken har dock egna vattentäta membran i olika material. Materialet är kraftigare och gör oftast löparskon lite hårdare och inte lika smidiga som vanliga löparskor, som annars sitter som gjuten på foten.

Tänk på synligheten – reflexdetaljer

Det är vanligt att många av löparrundorna under vintern sker i sämre ljusförhållanden eller mörker. Då är det viktigt att bära reflex och en rekommendation är att bära dem lågt. Därför är det bra om dina löparskor har reflexer eller reflekterande detaljer som gör att du syns tydligt trots allt. Idag har många skor diskreta reflexer som smälter in i designen. Komplettera gärna med fler reflexer som till exempel en reflexväst eller reflexsele.

Köpa vintersko för löpning – checklista

Detta ska du tänka på när du köper en löparsko för vinter.

 • De ska ha en sula som är antingen grov eller med dubbar.
 • De ska vara vattentäta för att stå emot regn, snö och slask.
 • De ska vara utrustade med reflexdetaljer för en högre synlighet i mörker.

Bra att tänka på vid vinterlöpning

 • Ha synliga reflexer så att du syns in mörkret.
 • Använd gärna mössa och vantar.
 • Använd underställ under träningskläderna för att behålla värmen och för att undvika att bli kall när du blir svettig.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Löparskor för vinter är anpassade för vinterns underlag – som lera, snö och halkigt underlag. Skorna har dubbar eller en grov sula och är vattentäta.
 • Löparskor för vintern är anpassade efter vinterhalvårets temperaturer och väder. Med en rejäl sula eller med dubbar kan du springa obehindrat utan att väja för isfläckar eller behöva ta längre kliv.
 • Vi har valt att utse Asics Gel-FujiSetsu 3 GTX till de löparskor för vinter som är bäst i test. Löparskorna har dubbar och är bekväma med en bra stötdämpning och en vattentät ovandel.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
ASICS Asics Gel-FujiSetsu 3 GTX

Du kanske även är intresserad av: