VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är träningstights som är bäst i test 2024

Vill du maxa din träning ska du ha ett par riktigt bra träningstights. De kommer med egenskaper som gör din träning bättre. Vi ger dig tips inför ditt köp och de träningstights som är bäst i test.

  • Passform.
  • Om de har reflexer, fickor mm.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
2XU
2XU MCS Run Compression
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
2XU
2XU MCS Run Compression
Träningstights för löpare med bra passform och fickor.
 Testvinnare hos Sportamore 2019.
Väldigt bra passform.
Reflexer.
Fickor.

Vi på test.se utser 2XU MCS Run Compression till bäst i test eftersom de är speciellt framtagna för att passa löpare och har vunnit komparativa test. De finns i både herr- och dammodeller. De hellånga tightsen är utvecklade för att avlasta löparens hårt ansträngda benmuskler genom mycket hög kompression. Passformen är bra och det finns flera fickor placerade i linningens bakre kant. Dessutom är de försedda med reflexer vilket gör att man syns bra i mörker. Bra ventilering håller kroppstemperaturen behaglig och svetten leds bort från kroppen av det fuktavvisande materialet.

Det är ett par tights av god kvalitet som är framtagna av idrottare med högt ställda krav på funktionalitet. De kostar lite mer än konkurrerande modeller, men är man en regelbunden löpare är dessa tights värda sina pengar.

  • Butiker & priser: Dam
  • Butiker & priser: Herr

Ytterligare läsning

Test av träningstights, bäst i test.

Köpguide träningstights

För att träningen ska bli så rolig och effektiv som möjligt finns det mycket utrustning och olika kläder att välja på. Utöver ordentliga träningsskor, så är bra träningstights en bas som verkligen är värt att satsa på. Träningstights är plagget som passar till all sorts träning. Men det går även att använda till vardags tillsammans med en snygg hoodie för en mer avslappnad look. En kallare dag kan du komplettera med en löparjacka som skyddar mot vind och väder. 

Träningstights bör ha en del självklara egenskaper: de ska vara tighta, ha en bra förmåga att transportera bort svett och fukt, samt inte orsaka obehag i form av skav. Det finns en mängd olika märken, i en mängd olika prisklasser, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Man bör välja lätta kläder i funktionsmaterial som också har en bra andningsförmåga. Det är också viktigt att man känner sig bekväm och snygg i sina kläder.

Träningstights för yoga, löpning eller styrketräning?

Beroende på vad du har tänkt träna, så finns det tights som är mer eller mindre anpassade till aktiviteten. För yoga är det fördelaktigt med tights som är sömlösa, mjuka och med hög midja. Löpare behöver istället fokusera på att tightsen har kompressionsförmåga och är utrustade med reflexer. Styrketräning görs oftast inomhus, då kan det vara en bra idé att kolla efter tights som andas bra och som inte har för tjockt tyg. Det finns såklart tights som går att använda inom alla områden, men oftast är de anpassade efter en specifik uppgift.

Kompressionstights, vad är det då?

När man anstränger en muskelgrupp väldigt hårt kan den bli inflammerad eftersom det ökar vätskeflödet, resultatet blir ömma muskler och en tryckande känsla – träningsvärk. Det som kompressionstights gör är att strama åt hårt över musklerna för att minska vätskebildningen och trycket. På detta sätt minskar belastningen på musklerna. Tights med kompression har också en förmåga att ge extra stöd när musklerna jobbat hårt under längre tid, speciellt vid långa löp-pass. Grejen med kompressionstights är alltså att de skall sitta tight, riktigt tight. Detta medför att de kan vara lite besvärliga att få på sig, men i gengäld sitter de sedan som gjutna på benen.

Detta kan du tänka på när du ska köpa träningstights:

  • Ventilering – Byxornas förmåga att släppa in frisk luft till huden. Detta kan göras genom teknologin i materialet eller mesh-partier.
  • Absorberingsförmåga – Ett par anpassade träningstights bör vara i funktionsmaterial. Detta gör att svetten leds bort från kroppen och håller dig torr under hela träningspasset. Vanliga bomullsbyxor suger istället åt sig fukt och blir blöta, tunga och obehagliga att ha på sig.
  • Byxlinning – Vissa tycker att hög midja är det skönaste att ha på sig, andra föredrar lågt skurna byxor. Generellt kan man säga att träningstights med hög midja sitter bättre genom de tuffaste passen. Vissa tights är utrustade med justerbara snören i linningen för att kunna anpassas ännu mer. Linningen får gärna vara bred för att de inte skall skära in i midjan, detta kan bli ett störningsmoment i träningen.
  • Funktionalitet – Det kan vara skönt att ha åtminstone en ficka där man kan gömma en bil- eller hemnyckel. Fickan sitter bäst på byxans baksida för att störa minimalt. Vissa tights har dragkedjor i benens nederkant för att de skall vara lättare att ta på och av.

Några experttester vi har läst 

Sportamore (2019)

Sportamore har testat fem olika löpartights för män. Maxbetyget var tio poäng och det som bedömdes var följsamhet, komfort, ventilation, fukttransport och design. 

Med 9,0 i betyg blev 2XU Mcs Run Compression Tights utsedda till bäst i test. Märket har länge varit populärt tack vare den extremt effektiva kompressionen, och dessa tights är inget undantag. De sitter tight över lår och vader vilket gör dem optimala för längre löppass. Följsamheten är mycket god och det finns inget som skaver eller stör trots att de sitter tight. Panelen var också nöjd med hur bra tightsen transporterar bort fukt, man förblir torr genom hela löppasset! Tightsen är försedda med tre små fickor i midjan, är normala i storleken och har reflexdetaljer på låren.

På andra plats kommer Adidas Own the Run Cam med 8,7 poäng. Ett par svarta diskret designade tights som passar de flesta smaker. De har testets högsta midja vilket gör att de sitter mycket bra genom löppasset. I materialet är det 17 procent elastan, detta gör dem extremt följsamma och stretchiga. Detta var något som verkligen uppskattades av testpanelen. Tightsen är försedda med dragkedjor i bensluten som gör dem lätta att ta på, svettsäkra fickor och reflexdetaljer. Överlag tyckte panelen att Own the Run är kompletta tights som inte har några direkta nackdelar, de kan dock bli lite varma vid högintensiv träning inomhus så de gör sig bäst ute i det fria.

Puma Ignite Long Tight kom på tredje plats med 8,4 poäng. De är normala i passformen och är väldigt flexibla. Det är ett par klassiskt svarta tights som inte drar uppmärksamheten till sig. Det finns reflexdetaljer men panelen tyckte att de var i minsta laget för att synas riktigt bra i mörker. Tightsen har ganska låg kompression viket gör dem bättre lämpade för kortare löppass. Ventileringen fungerar bra, tightsen klistrar sig inte fast mot huden. Då kompressionen inte är så hög, funkar tightsen även vid annan typ av träning förutom löpning. Panelen ansåg att denna modell är väldigt prisvänlig.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Löpartights ska sitta tight och bekvämt mot kroppen och gärna ha platta sömmar som inte skaver.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
2XU 2XU MCS Run Compression