HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av träningstights

kläder & skor uppdaterad 12:e April, 2017, Baserad på 5 experttester.

Att ha bra kläder som är anpassade och avsedda för den aktivitet man utför är A och O för att man ska få ut det mesta av sin träning. Det är också viktigt att man känner sig bekväm och snygg i sina kläder. Träningstight bör ha en del självklara egenskaper: de ska vara tighta, ha en bra förmåga att transportera bort svett och fukt, samt inte orsaka obehag i form av skav. Det finns en mängd olika märken, i en mängd olika prisklasser, vilket gör att det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Man bör välja lätta kläder i funktionsmaterial som också har en bra andningsförmåga.

Test.se rekommenderar

Adidas Supernova Tight - bäst i test bland Träningstights 2020
Adidas Supernova Tight, bäst i test.

Adidas Supernova Tight - På Test.se har vi valt att rekommendera löpartightsen Supernova Tight från Adidas, som blivit utsedda till bäst i test hos Råd och rön (04/04-14) och tagit silvermedalj hos Testfakta (07/03-14). Detta är ett par långa tights i bra material med ventilerande Mesh och dragkedjor längst ner på byxbenen, för enkel av- och påklädning. Baktill finns en liten ficka, med dragkedja, för förvaring av exempelvis nycklar. Tightsen är bekväma, funktionella och har en utmärkt andningsförmåga och bra egenskaper för frukttransportering. Läs mer

Träningstights - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Löparskor

UPPDATERAD 7:e November, 2019

Pulsklockor

UPPDATERAD 10:e Juni, 2019

Smarta armband

UPPDATERAD 28:e Oktober, 2016

Löparjackor

UPPDATERAD 31:e Augusti, 2015

Löpband

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Kompressionskläder blir allt mer populära bland vanliga motionärer. Nyttan är dock tveksam och Testfaktas test av sju kompressionstights för damer, visar att plaggens övriga funktion fått bli lidande. Kläderna lovar allt från fastare kropp, till bättre prestation och återhämtning. Det extra stöd som kläderna ger ska öka blodgenomströmningen och minsta risken för vätskeansamling i musklerna. Mikael Mattson som forskar inom “prestation och träning” vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm säger att elitidrottare inom vissa idrotter kan få ökad prestation med hjälp av kompression och att detta är statistiskt säkerställt - men för vanliga motionärer är nyttan marginell. Kost, sömn och bättre träning har större betydelse, enligt honom. De bästa tightsen i testet är Casall AR2 Compression Tights - som endast fått 3,8 av 5 i Testfaktas tabell. Craft hamnar på andraplats med Delta Compression Long Tights, eftersom de andas bäst och sitter skönt på kroppen. Röhnisch Shape Hanna Run Long Tights är dock bäst på att transportera bort svett och hamnar därför på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Norska Klikk har testat 13 par löpartights, varav tre av dessa får högsta betyg! Prisskillnaden är stor bland tightsen, i testet finns märken från 300-1200 kronor, och även kvaliteten varierade. Resultatet visar att kvalitet och pris gick hand i hand, men bara till viss del. Löpartightsen ska sitta bra, i viss mån skydda mot kyla, leda bort svett från kroppen och i övrigt knappt märkas av alls. Dessutom bryr vi oss om hur vi ser ut i tightsen. Många gillar tights med sömmar och mönster som framhäver former på ett bra sätt och många gillar att de stramar lite och ger rumpan en bättre form. Men det finns inga tights som är bäst på alla punkter, så fundera på vad som passar just dig och välj tights efter det. I Klikks test finns tre vinnare: Nike, Röhnisch och Reebok. I första hand tittar de på Nike och tightsen Powerspeed. De är superbekväma i mjukt, elastiskt material och de känns exklusiva. De fungerar som bäst vid utomhusträning, då de blir lite varma inomhus, och de ger ett bättre skydd mot väder än många andra märken. De ventilerar dessutom riktigt bra. Röhnisch Shape Mira 7/8 är något kortare och stramar bra överallt, särskilt över rumpan, utan att vara obekväma. De är mjuka och elastiska, men är lite tjockare och märks av mer än andra. De tar också längre tid på sig att torka. Sist, men inte minst, skrivs det om Reebok OSR Tights, som har en överlägsen komfort. Man får en mycket fin rörlighet och de är bekväma både i soffan och på hård träning. Tightsen får ett litet minus för att de inte ventilerar lika bra som de bästa, även om de inte är långt ifrån.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat vårens 13 bästa löpartights. Tightsens passform och rörelsefrihet har testats, samt hur materialet känns mot huden och om det är något som skaver eller irriterar. Samtliga tights har långa ben, men är tunna. Det gör dem perfekta att springa i under våren då vädret börjat bli ljummare, men ännu inte tillräckligt varmt för att plocka fram kortbyxorna. Tightsen har även testats för deras förmåga att transportera bort fukt, deras töjbarhet och tygets styrka, och detta gjordes i labb. Där har man utsatt dem för mekanisk slitning för att se hur hållbara de är och hur bra de behåller sin elasticitet och färg. Adidas Supernova Tights (för män) fick bäst i test och beskrevs som ”en andra hud” och att ”det känns nästan som att man springer naken” - något som antas vara ett positivt omdöme. Även andrapristagaren, Solomon Start Tight – för dam och herr – gillades av båda för att de var tunna, sköna och knappt kändes. De fick även pluspoäng för deras listiga design med svalkande tyg på framsidan av smalbenet. Asics Adrenaline Tight tog tredjeplats och satt åt lite mer, nästan som kompressionstights. Detta uppskattades av damerna i panelen, som tyckte de ”var hårda i materialet på ett skönt sätt”. Däremot var det mindre uppskattat av män, som upplevde att de var för tighta över nedre delen av låren och knäna. Labbtestet visade också att herrtightsen mycket riktigt var lite tightare.

Råd och röns testchef, Ronny Karlsson, har gästat Nyhetsmorgon för att prata om testet av löpartights:
http://youtu.be/cypUFweuXQg

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av åtta löpartights för damer visar att vissa löparbyxor håller huden torr, medan andra knappt leder bort någon fukt alls. Ett par bra tights att jogga i, kan vara väl investerade pengar för såväl proffset som för nybörjaren, säger löparcoachen och bloggaren Petra Kindlund. Precis som med löparskor är komforten viktigast. Det är bra om man provar sig fram i butiken och kan lita på sin egen upplevelse. De ska sitta åt ordentligt, men inte för hårt runt magen så att man får svårt att andas eller känner sig instängd. Tightsen ska också vara lätta och följsamma. Materialets funktion är också en viktig faktor – hur det andas, samt leder bort svett och fukt från kroppen, så att man varken blir för varm eller för kall – men den kan vara svår att testa i butik. Testresultaten visar att det är stora skillnader vad gäller fukttransporterande egenskaper. Testvinnaren Craft hade en utmärkt fukttransporterande förmåga, men även tightsen från Adidas hade den allra bästa och Casall fick också högt betyg, men är sämre på att återhämta sig efter töjning. Tre av plaggen fick dock underkänt för sina förmågor att transportera bort svett och fukt!

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Aktiv Träning har i ett stort test poängsatt och bedömt 19 st löpartights. Man har delat upp dem i två olika kategorier; Tights med vindskydd och Tight utan vindskydd. De tights med vindskydd har ett vindavvisande membran på framsidan. Detta är en fördel när vinden blåser hårt och kallt. Nackdelen kan dock vara att det blir lite väl varmt de dagar då solen ligger på och det är vindstilla. Tightsen utan vindskydd finns i flera olika typer av modeller. Vissa är tjocka och har en flossad insida. Andra modeller är supertunna och sitter som klistrade. Eftersom det inte finns något byxa som fungerar i alla väder, kanske man bör investera i två olika typer om man vill gardera sig.

De tights som får bäst betyg i Aktiv Tränings test är Nike Element Shield Tight. Tightsen är invändigt mycket mjuka och på framsidan är ett vindtätt lager fastsytt. Materialet är väldigt elastiskt och tightsen känns lätta att röra sig i. Förutom detta har denna kompletta testvinnare en speciell funktion som inte de andra tillverkarna använder sig av; en praktisk byxficka som är gjord av svettavvisande material. Eftersom fickan är avlång, så finns där plats för exempelvis en mobiltelefon, vilket är smart.

Tvåa i testet hamnar tightsen Gore Mythos So Tights. Dessa är ypperliga att använda när det är regn och rusk ute. Gore Mythos So Tights använder sig av ett så kallat windstoppermembran, som är ett integrerat vindskydd. Allt hos Gores modell håller högsta klass; material, kvalitet och passform. Enda minustecknet är att fickan inte är vattentät.

Trea om man går efter betyg är tightsen från Haglöf. Deras modell Puls Tight är de bästa inom kategorin Tights utan vindskydd. Om du skall springa under torra och svala höstdagar är dessa tightsen det perfekta valet. Svettransporten fungerar alldeles ypperligt vid exempelvis intervallträning. Materialet är tunt och det finns nätvävszoner i knäveckan och baktill. Nackdelen med dessa tights är att de inte passar att springa i, då det är kallt och blåsigt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"