VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – de bästa skaljackorna för dam och herr 2024

Vill du ha en jacka som skyddar mot regn och samtidigt andas? Då ska du köpa en skaljacka! Ta del av fem testvinnande skaljackor för dam och herr och läs tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Vilket material jackan har.
 • Om den är vind- och vattentät.
 • Material.
 • Vattenpelare.
 • Andningsförmåga.
 • Passform.
 • Övriga egenskaper som antal fickor, möjligheten till justering och hur huvan är.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Fjällräven
Fjällräven Women's Bergtagen Eco-Shell Jacket
Fjällräven Fjällräven Women's Bergtagen Eco-Shell Jacket - Test
Bäst i test
Fjällräven
Fjällräven Women's Bergtagen Eco-Shell Jacket
En teknisk skaljacka med tre lager och genomtänkta detaljer från populära Fjällräven.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2021.
Antal lager: 3.
Vattenpelare: 30 000 mm.
Ventilation: 26 000 g/m²/24h.
Vattentät.
Material: Eco-Shell 3-lager Ripstop Stretch: 100% polyester, 85% polyamid, 15% polyester
Antal fickor: 2 st.
Justerbar huva, plats för hjälm.
Ventilationsdragkedjor i sidorna.
Förstärkta armbågar.
Tvåvägsdragkedja.
Fluorkarbonfri impregnering.
Finns för dam och herr.
Tvättas i 40 grader.

Fjällräven är ett svenskt friluftsföretag som grundades av Åke Nordin 1936 i Örnsköldsvik, mitt på Höga Kusten. Ända sedan starten har företaget strävat efter att göra det lättare för människor att njuta av naturen. Deras mål är att utveckla tidlös, funktionell och hållbar friluftsutrustning, agera ansvarsfullt mot natur, djur och människor och väcka intresset för friluftsliv. Deras skaljackor är perfekta för alla vardagsäventyr.

Fjällräven Bergtagen Eco-Shell Jacket är en teknisk skaljacka för alpina turer till fots och skidor som skyddar mot regn, snö, slag och vind. När Råd & Rön testade 17 skaljackor kom denna på första plats med betyget 82 av 100. Testpanelen älskade Fjällrävens jacka och gav den bra betyg rakt igenom. De tyckte att det fanns bra med fickor, huvan var lätt att justera och ventilationen var bra. Hos Aftonbladet Plus fick jackan toppbetyg och blev utsedd till bäst i test. Testpanelen beskriver det som en utmärkt friluftsjacka för alla slags äventyr med en bra kvalitetskänsla som har alla de rätta detaljerna.

Fjällrävens skaljacka är en vattentät trelagersjacka som enligt Fjällräven själva passar för krävande turer ovan trädgränsen, året om. Den består av slitstarkt Eco-Shell-väv som ger ett komplett väderskydd. På samma gång är materialet tyst och följsamt – utan risk för onödigt prassel! Den har en hög vattenpelare på 30 000 millimeter och en bra ventilation på 26 000 g/m²/24h och ventilationsdragkedjor i sidorna.

Skaljackan har genomtänkta detaljer, med till exempel dragkedjor som även kan greppas med tjockare vinterhandskar. Jackan har en praktisk tvåvägsdragkedja och en justerbar huva som har plats för hjälm. Armbågarna är förstärkta och bröstfickorna har dragkedjor och med invändiga meshfickor med plats för småsaker. Jackans sömmar är placerade för att motverka skav. Ärmsluten går att reglera med kardborreband och jackan har dragskojustering nertill för bättre passform.

Jackan finns både för dam och herr i flera färger. Den ska tvättas i 30 grader utan sköljmedel, tål torktumling på låg temperatur men ska inte strykas. Stäng alltid dragkedjorna innan tvätt och behandla sedan impregnering efteråt.

 • Butiker & priser: Dam
 • Butiker & priser: Dam
 • Priser för Women's Bergtagen Eco-Shell Jacket (2021)
 • Fjällräven Bergtagen Eco-Shell Jacket
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa fyrsäsongsjacka Test.se - Bästa fyrsäsongsjacka
Klättermusen
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket
Klättermusen Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket - Test
Bästa fyrsäsongsjacka
Klättermusen
Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket
En fyrsäsongsjacka med utmärkt passform och innovativt designad för ett aktivt fritidsliv.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2021.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Antal lager: 3.
Vattenpelare: 20 000 mm.
Ventilation: 20 000 g/m²/24h.
Material: Cutan.
Antal fickor: 5 st.
Justerbar huva – följer huvudets rörelser.
Vattentät med tejpade sömmar.
Bluesign®-godkänd.
Fri från fluorkarboner.
Finns för dam och herr.
Tillgänglig i 6 olika färger för herr.
Tillgänglig i 8 olika färger för dam.
Tvättas i 40 grader.

Klättermusen grundades 1975 och är ett företag som skapar kläder och utrustning som du kan leva med resten av ditt liv. Deras slogan är ”Maximum safety for you, minimum impact on nature” vilket betyder att det aktivt arbetar mot slit- och slängkulturen. Bakom varumärket ligger människor som brinner för ett aktivt liv utomhus, som bland annar skidåkare, vandrare och jägare.

Klättermusen Allgrön 2.0 Jacket är en fyrsäsongsjacka och går att använda året om. När Råd & Rön testade 17 skaljackor kom denna på andra plats med betyget 82 av 100 och jackan uppskattades av testpanelen. I ett test hos Aftonbladet Plus fick skaljackan toppbetyg och kom på en andra plats. Testpanelen beskriver det som en välsittande och funktionell jacka och innovativt designad för ett aktivt fritidsliv. Enligt nöjda kundanvändare har jackan en snygg jacka med bra huva och passform.

Skaljackan har en bra passform och full funktionalitet vilket gör att den kan användas som både vardagsplagg och för dig som ska ut på äventyr. Det är en trelagersjacka skapad för friluftsliv i alla typer av väder. Den består av det elastiska och bekväma material Cutan som inte prasslar.

Den är helt vattentät med tejpade sömmar och en hög vattenpelare på 20 000 millimeter. Den är utrustad med fyra öppningar som temperaturreglerar och vädrar och har en ventilation på 20 000 g/m²/24h.

Jackan är genomtänkt där huvan följer huvudets rörelser för att inte begränsa synen med en dragsko som går att justera med vantar på. Placeringen av sidofickorna är anpassade för att kunna användas med klättersele.

Jackan har Duracoat™-förstärkningar på underarmar för att stå emot slitage bättre. Ärmsluten är elastiska och justerbara för att få en bättre passform på jackan. Även jackans nedre del går att justera efter önskemål.

Denna finns i både dam- och herrmodell. I dammodell kan du välja mellan åtta olika färger och i herrmodell finns jackan i sex olika färger – något för alla helt enkelt! Jackan tvättas i 30 grader med kort centrifugering, ska inte torktumlas men tål att strykas på låg temperatur.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för vandring Test.se - Bästa för vandring
Fjällräven
Fjällräven Keb Eco-Shell
Bästa för vandring
Bästa för vandring
Fjällräven
Fjällräven Keb Eco-Shell
Pålitlig och omtyckt högfunktionell trelagers skaljacka i stretchig Eco-Shell.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Högt kundbetyg hos Outnorth.
Antal lager: 3.
Vattenpelare: 30 000 mm.
Ventilation: 26 000 g/m²/24h.
Material: Eco-Shell 3-lager Stretch: 100% polyester.
Antal fickor: 4 st.
Vind- och vattentät.
Justerbar huva med plats för hjälm.
Tvåvägsdragkedja.
Ventilationsdragkedjor i sidorna.
Fluorkarbonfri impregnering.
Finns för dam och herr.
Tillgänglig i fem olika färger för herr
Tillgänglig i sex olika färger för dam.
Tvättas i 30 grader.

Fjällräven är ett svenskt friluftsföretag som grundades av Åke Nordin 1936 i Örnsköldsvik, mitt på Höga Kusten. Ända sedan starten har företaget strävat efter att göra det lättare för människor att njuta av naturen. Deras mål är att utveckla tidlös, funktionell och hållbar friluftsutrustning, agera ansvarsfullt mot natur, djur och människor och väcka intresset för friluftsliv. Deras skaljackor är perfekta för alla vardagsäventyr.

Fjällräven Keb Eco-Shell är en pålitlig och omtyckt högfunktionell trelagers skaljacka i stretchig Eco-Shell. Den fick högt betyg och bra omdöme på test hos Råd & Rön när de testade 17 olika skaljackor. Där fick den betyget 73 av 100 och testpanelen gav den höga betyg på både passform, huvan, fickor, ventilation och material. Enligt nöjda kundanvändare är det en skön jacka med bra ventilation och passform som håller dig torr i alla väder.

Detta är en teknisk skaljacka som passar för krävande turer i varierande väder alla tider på året. Jackan är sydd i stretchig Eco-Shell som ger minsta möjliga påverkan på naturen. Materialet är slitstarkt samtidigt som det följer kroppens rörelser och också lätt att rulla ihop och packa ner i ryggsäcken. Jackan är vattentät med en vattenpelare på 30 000 millimeter. Ventilationen är på 26 000 g/m²/24h och fukten transporteras effektivt bort när du är aktiv, mycket tack vare ventilationsdragkedjorna som sitter längs jackans sidor. Skaljackan har en vattenavvisande tvåvägsdragkedja med invändig skyddsklaff som gör att den går att öppna åt två håll vilket också ger en bättre ventilation.

Den bekväma huvan går att justera för att inte begränsa synfältet och du får plats med en hjälm under den. Fickorna går att komma åt även om du bär klättersele eller ryggsäck med höftbälte och på insidan finns det elastiska meshfickor som håller småsaker på plats. Ärmsluten går att reglera med kardborre och jackans slut kan du dra åt med en dragsko.

Jackan har fluorkarbonfri impregnering och i både vanlig och återvunnen polyester. Utsläpp som uppstår vid produktion och transport är klimatkompenserade av Fjällräven. Du tvättar den i 30 grader utan sköljmedel. Jackan går också att torktumla på låg temperatur men tål inte strykning. Innan tvätt ska du stänga dragkedjorna och ta bort läderband och efteråt ska du behandla med ny impregnering.

 • Butiker & priser: Herr
 • Pris & butiker: Dam
 • Priser för Fjällräven Keb Eco-Shell Men
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Fjällräven Keb Eco-Shell W
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik
  • Skickas inom 1-3 arbetsdagar
   14 dagars öppet köp
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 dagar

Bästa två-lagersjacka Test.se - Bästa två-lagersjacka
Haglöfs
Haglöfs Astral Gore-Tex
Bästa två-lagersjacka
Bästa två-lagersjacka
Haglöfs
Haglöfs Astral Gore-Tex
En skaljacka med membran av Gore-Tex med många justeringsmöjligheter.
Populärt kundval och högt kundbetyg hos Outnorth.
Populärt val hos Intersport.
Bästsäljare hos Haglöfs.
Antal lager: 2.
Vattenpelare: 28 000 mm.
Material: Polyamid.
Antal fickor: 3 st.
Justerbara ärmslut.
Förböjda ärmar.
Bluesign®-godkänd.
Finns för dam och herr.
Tillgänglig i 9 färger för dam.
Tillgänglig i 4 färger för herr.
Tvättas i 40 grader.

Haglöfs är ett svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken. Haglöfs är ett populärt varumärke när det kommer till ytterkläder och de har flera populära skaljackor i sitt utbud.

Haglöfs Astral Gore-Tex är en skaljacka med premiumkänsla och ett omtyckt val bland både recensenter och användarna. Hos Outnorth är kundbetyget högt och hos Haglöfs själva är det en bästsäljare. 

Detta är en jacka att lita på – den är allsidig och som enligt Haglöfs själva passar utmärkt för både skidåkning och vandring i alla typer av väder. Skaljackan består av två lager Gore-Texmaterial som ger ett slitstarkt skydd. Den har en PFCEC-fri DWR-behandling som också skyddar extra mot väder och vind och en hög vattenpelare på 28 000 millimeter.

Passformen går att justera för att passa bättre och jackan följer med i dina rörelser. Den andas bra och har ett meshfoder som förstärker andningsförmågan. Under armarna finns ett vattenavvisande ventilationsblixtlås. Jackan har ett tvåvägsblixtlås med vindslå och kardborreband. Jackans fickor har dragkedja för att innehåller du placerar in dem inte ska åka ut. Det finns två handfickor och en innerficka med blixtlås och en ficka på armen för liftkort. Ärmarna är förböjda och ärmsluten går att justera med kardborreband.

Skaljackan tål att tvättas i 40 grader i maskin, med ett skonsamt program utan sköljmedel. Den kan även torktumlas och styrkas på låg värme. Stäng alltid blixtlås och kardborreband före tvätt. Haglöfs kompenserar för de utsläpp som uppstår vid tillverkningen av sina plagg.

 • Butiker & priser: Herr
 • Butiker & priser: Dam
 • Priser för Haglöfs Astral Gore-Tex M
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 arbetsdagar
  • Fri frakt över 1000 kr
   Leverans på 1-3 dagar
 • Astral Gore-Tex Jacket Women's
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 arbetsdagar
  • Fri frakt över 1000 kr
   Leverans på 1-3 dagar
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 dagar

Bästa parkas Test.se - Bästa parkas
Didriksons
Didriksons Thelma Parka
Didriksons Didriksons Thelma Parka - Test
Bästa parkas
Didriksons
Didriksons Thelma Parka
Vind- och vattentät damparkas med många fickor och bekväm passform.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Vattenpelare: 8000 mm.
Vattentät – tejpade sömmar.
Material: Polyamid.
Antal fickor: 6 st.
Justerbar midja.
Tvåvägsdragkedja.
Fast huva.
Fluorkarbonfri impregnering.
Dammodell.
Tvättas i 40 grader.

Det svenska varumärket Didriksons har tillverkat regnkläder och funktionsplagg sedan 1913. Företaget grundades i Grundsund och idag ligger huvudkontoret i Borås. Ytterkläderna är funktionella, väldesignade och hållbara och skyddar mot både regn, vind och kyla. De har blivit särskilt hyllade för sin höga funktionalitet och berömda kvalitet.

Didriksons Thelma Parka är en skaljacka för dam som finns i flera färger och storlekar. Det är en klassisk damparkas i tidlös design som är 100 procent vind- och vattentät.

I ett test om bästa skaljackan för dam kom den på första plats med betyget 4,5 av 5. De beskriver dem som en genomtänkt och fin jacka som klarar alla väder. De lyfter också fram antalet fickor, som är sex stycken. Enligt dem följer passformen kroppen och den långa designen ger bra skydd en bit ner på låret.

Jackan är tillverkad av 100 procent återvunnen polyamid och har tejpade sömmar och en vattenpelare på 8000 millimeter. Den kommer med smarta detaljer som långa stroppar på dragkedjan och en även en hängare på utsidan av jackan. Luvan är fast och enligt test skärmar den av ansiktet och ger ett bra skydd mot vind och regn. Midjan och nederkant går att justera och jackan stängs med tvåvägsdragkedja och stormslå med knappar.

Den är försedd med flera bra fickor och alla på utsidan stängs med dragkedja. Fickorna har ett mjukt foder som gör det mysigt att sticka ner händerna i dem. Ärmarna har en bra längd och går att justera med tryckknappar i flera steg kring handleden.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test skaljacka - hitta bästa skaljacka på test.se.
En skaljacka tål både vind och regn och är perfekt för dig som vill leva friluftsliv.

Köpguide skaljacka

Det svenska vädret är ofta omväxlande och då kan det vara bra med kläder som kan hantera både vind och regn utan att du blir kall och blöt när du är utomhus. En skaljacka uppfyller dessa behov och är perfekt att använda både i vardagen och när du ska utföra fritidsaktiviteter som vandring, skidåkning eller klättring. Men utbudet av skaljackor är stort och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Ta hjälp av våra tips för att hitta rätt modell!

Läs också: Test av vinterjacka
Läs också: Test av skidjacka

Vad är en skaljacka?

En skaljacka är en ofodrad jacka som tål både vind och regn. Den är vattentät med en hög vattenpelare och har en god ventilation som gör att den transporterar bort fukt effektiv så att du inte blir kall. Den kan ofta bäras året om och används som det yttersta lagret när du använder dig av lager på lager-principen, alltså det som är närmast mest påfrestningar. Jackan är oftast smidig, tunn och lätt med en lite sportigare design och värmer olika mycket beroende på vad du har under den.

En skaljacka ska vara:

 • Vattentät.
 • Vindtät.
 • Slitstark och hållbar.
Bäst i test skaljacka - se testvinnande skaljackor.
En skaljacka ska vara både vattentät, vindtät och ha en bra andningsförmåga.

När ska man använda skaljacka?

Tack vare sina unika egenskaper kan en skaljacka användas året om till många olika utomhusaktiviteter, oavsett väder, men också till vardags. Det enda du behöver göra är att välja rätt kläder undertill anpassat efter aktivitet och väder. På sommaren kan det räcka att du använder den till kanske en t-shirt medan du under hösten behöver ha något varmare undertill.

Exempel på utomhusaktiviteter:

 • Vandring.
 • Skidåkning.
 • Klättring.
 • Går på promenad.
 • Spelar golf.
 • Åker båt.
 • Är på fjället.
 • Till trädgårdsarbetet.

Fördelar med en skaljacka

Varför ska man köpa en dyr skaljacka när en regnjacka gör samma jobb? Det stämmer inte riktigt! Till skillnad från en regnjacka har skaljackan förmågan att andas. En regnjacka kan ibland upplevas som aningen instängd och att fukten kommer från insidan och den är dessutom inte lika flexibel, lätt och tunn. En tredje variant av jacka är vindjackan, men den är endast vindtät och har ofta bara en vattenavvisande ytbehandling.

Bäst i test skaljacka - hitta bästa skaljackan på test.se.
Till skillnad från en regnjacka andas skaljackor.

Så fungerar lager på lager-principen

Lager på lager-principen innebär att du klär dig i flera tunna skikt för att kunna reglera klädseln efter vädret. Lager ett är innerskiktet, det du bär närmast kroppen och det kan vara ett underställ. Det viktigaste är att kläderna har en bra fukttransporterande förmåga. Andra lagret är mellanskiftet och det ska transportera fukten vidare från det första lagret utan att värmen lämnar kroppen i onödan. En fleecetröja eller ulltröja är bra förslag på mellanlager. Lager tre är det yttre lagret som ska skydda kroppen från väder och vind och det är bra om det är både vind- och vattentätt. Tredje lagret består ofta av en riktigt bra skaljacka.

En skaljackas egenskaper

Många väljer skaljacka efter hur den ser ut, men det finns fler saker som du bör kika på innan du gör ditt slutgiltiga val. Designen spelar såklart stor roll, visst känns det bäst om jackan är snygg! Men du ska också tittat på vilka funktioner den har och om den är vatten- och vindtät och andas bra. Det är dessutom vanligt att få vad du betalar för, särskilt när det kommer till skaljackor.

Vattenpelare – hur vattentät den är

De flesta skaljackor är vattentåliga och klarar att vara ute i regn under längre tid. Skaljackans vattentäthet mäts i vattenpelare och ju högre vattentäthet jackan har desto bättre står den emot väta. För att jackan ska räknas som vattentät behöver den ha en vattenpelare på minst 3000 millimeter och många bättre skaljackor ligger på runt 25 000 till 30 000 millimeter. En annan sak som också bidrar till att göra jackan vind- och vattentät är att den har tejpade eller svetsade sömmar.

Andningsförmåga och ventilation

Det är vanligt att använda en skaljacka när du gör något aktivt eller högintensivt, och då är det också bra om den har en bra andningsförmåga och ventilation. Märkningen andningsförmåga visar hur bra plagget andas – alltså hur effektivt det ventilerar bort fukt från kroppen. Andningsförmågan mäts i hur många gram vatten en kvadratmeter tyg släpper igenom på ett dygn, och kan se ut så här: 30 000 g/m2/24h. För att få mer ventilation kan jackan ha ventilationsöppningar under armarna som leder ut överskottsvärme eller möjlighet att öppna jackans dragkedja åt två håll.

Vikt och packstorlek

Kommer du att ha jackan främst när det regnar och låta den ligga i ryggsäcken så länge? Då kan jackans vikt och packstorlek spela roll. Ju mindre plats den tar desto mer plats får du över till annat och är du gramjägare är en med låg vikt att eftersträva.

Huva

De flesta skaljackor har en skyddande huva som du kan ta på dig vid behov. Det är bra om huvan går att justera efter ditt huvud så att den sitter både bekvämt, rätt och ger dig möjlighet att se ordentligt. Kommer du att använda hjälm ska denna också få plats under huvan.

Antal fickor och storlek

En skaljacka med många fickor är toppen om du planerar att ha med dig mycket saker när du ska iväg. Även storleken på fickorna spelar roll, så att du får plats med det du önskar. Ibland kan behovet av en ficka med dragkedja också finnas.

Hållbarhet

En skaljacka ska överlag vara slitstark för att hålla längre och tåla mer. Ska du använda den mer än en säsong ska du titta på en sån är mer hållbar.

Två-lager eller tre-lager

En skaljacka har antingen två eller tre lager vilket är viktigt för jackans användning. Alla skaljackor är tillverkade av tyg som är högpresterande vilket gör den vattentät, men fortfarande möjlighet att andas, alltså släpper ut överskottsånga inifrån. Det beror på membranet som ligger på insidan av jackans yttre lager. Ett sådant membran är Gore-Tex eller någon annan form av laminering. Den här tekniken kräver att vattnet på yttertyget bildar droppar. För att dropparna ska bildas behöver yttertyget behandlas med en impregnering, som helst ska vara fluorkarbonfri. Har den ett membran kallas det för två-lagers- eller tre-lagersjacka.

 • Två-lagersjacka: har ett membran och ett löst foder som skyddar membranet från slitage inifrån.
 • Tre-lagersjacka: har ett membran som är fastlaminerat i det inre materialet vilket betyder att de tre lagren sitter ihop.
 • Två och en-halvlagersjacka: har ett nätliknande skydd som sitter fast på insidan av membranet.
Bäst i test skaljacka - se testvinnande skaljackor.
Två eller tre lager? Fundera på vad du vill ha ut av din skaljacka!

Skaljacka till barn

Ska du välja en skaljacka till barn ska du titta på ungefär samma egenskaper som när du väljer en skaljacka för vuxen. Även utbudet för barn är stort!

Läs också: Test av vinterjacka för barn

Läs också: Test av regnställ för barn

Tvättråd för skaljacka

För att din skaljacka ska fungera behöver du tvätta den regelbundet då membranet täpps igen av smuts och svett. Kika alltid på tvättrådet innan du tvättar din jacka för att den inte ska bli förstörd. De vanligaste är att skaljackan går att tvätta i 30 eller 40 grader utan sköljmedel. Använd fintvättmedel, men undvik sköljmedel som täpper till porerna. Välj gärna ett snällt program med kort centrifugering så mår jackan bäst. När jackan är tvättad får du igång ytbehandlingen genom att stryka eller torktumla den. Ett förslag är att låta den torka och sedan köra den en kort stund i torktumlaren eller torkskåp – var dock noga med att den inte smälter! Med jämna mellanrum behöver du lägga på ny ytbehandling, vilket du gör med antingen sprej eller anpassat tvättmedel.

Köpa skaljacka – att tänka på!

När du köper en ny skaljacka finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Här är några av de sakerna du kan ta med dig.

 • Kolla hur vattentät skaljackan är och hur bra den andas.
 • Blixtlåset ska kunna öppnas med en hand.
 • Det är bra om du kommer åt fickorna även om du har ryggsäck eller klättringssele på dig.
 • Huvan ska kunna gå att justera för att skydda bäst och det är bra om en hjälm får plats under den.

Tänk på miljön

När du köper skaljacka är det snällast mot miljön att välja en modell som har en impregnering som är fluorkarbonfri. Har jackan etiketten Bluesign® innebär det att en tredje part har säkerhetsställt att alla skadliga kemikalier och ämnen har eliminerat från produktionsprocessen redan från början. Många företag använder sig av återvunnet material och färgningsmetoder som har en låg påverkan på miljön. Dessutom klimatkompenserar många företag för de utsläpp som uppstår vid tillverkningen av sina plagg.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det är en jacka som skyddar mot regn samtidigt som den andas.
 • En skaljacka är det bästa alternativet när du ska göra en utomhusaktivitet med varierande väder. Många skaljackor kan med rätt underlag användas året om.
 • Vi har valt att utse Fjällräven Bergtagen Eco-Shell Jacket till den skaljacka som är bäst i test. Det är en teknisk tre-lagerjacka med genomtänka detaljer från populära Fjällräven, ett varumärke som har ett stort utbud av testvinnande ytterkläder och väskor.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng