VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 20 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är de skalbyxorna till barn som är bäst i test 2024

Mellan sommar och höst är det bra med ett par överdragsbyxor som barnen kan ta på sig för att skydda mot både regn, smuts och kyla. Vi ger dig fem populära skalbyxor till barn. Köp även den bästa skaljackan till barn.

Vi har jämfört
 • Vattenpelare.
 • Andningsförmåga.
 • Övriga egenskaper som passform och design.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy Low
Bäst i test
Bäst i test
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy Low
Vind- och vattentäta skalbyxor som är lätta att röra sig i med avtagbara hängslen.
Topplacerad på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Fjärde plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Vattenpelare: 12 000 mm.
Andningsförmåga: 7 000 g/m2/24h.
Slitstyrka: 5 000 varv, 180 grit, 12 kPa.
Med hängslen.
Förstärkta knän och bakdel.
Utbytbara fothällor.
Förböjda knän.
Reflexer.
Tillgänglig i storleken 98-152.
Tvättas i 40 grader.

Polarn O. Pyret är ett ledande kvalitetsvarumärke för barn med 60 egna butiker i Sverige och e-handel – men säljs även på flera marknaden världen över. Företaget grundades 1976 och deras barnkläder är av hög kvalitet som tål livliga lekar och kan gå i arv

Vi har utsett Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy Low till bäst i test. Det är låga skalbyxor, som kan kompletteras med deras skaljacka. Perfekta för dig med aktiva barn som vill kunna vara utomhus oavsett väder. De har fått bra betyg på test och recensioner.

I Friluftsfrämjandets test får jackan och byxorna högt betyg på grund av sitt slitstarka tyg som andas bra. Även Tidningen Mama rekommenderar PO.P:s skalbyxor.

När Bäst-i-test.se testade skalbyxor och skaljackor fick dessa betyget 4,5 av 5. De kom på fjärde plats och blev testet bästa skalbyxor. De beskrivs som slittåliga, mycket vattentäta och bra passform. Dessutom lyfter dem fram att Polarn O. Pyrets skalkläder kan användas av flera barn.

De här vind- och vattentäta skalbyxorna har en tidlös design med hängslen som enkelt kan tas av. Detta brukar vara särskilt uppskattad av äldre barn.

Byxorna har tejpade sömmar, en hög vattenpelare på 12 000 millimeter och en slitstyrka på minst 5 000 varv, 180 grit, 12 kPa. Bakdelen och knäna är förstärkta vilket också gör de mer slitstarka och hållbara när barnet leker. Andningsförmågan är på 7 000 g/m2/24h.

Midjan är justerbar med resår som går att dra åt och längs ena sidan går en dragkedja. Förböjda knän och elastiska benslut gör att dem ger en ökar rörlighet. För högre synlighet är de utrustade med reflexer. De kan tvättas i maskin på 40 grader och torktumlas på låga temperaturer.

Skalbyxorna finns även i hög modell under namnet Polarn O Pyret Weather Pro Stormy High.

 • Butiker & priser: Låga
 • Butiker & priser: Höga
 • Priser för Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy Low
  • Design som håller
 • Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy High
  • Design som håller

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Kuling Hard Shell Pant
Bästa premium
Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Kuling Hard Shell Pant
Extremt slitstark skalbyxa för yngre barn med tillväxtmuddar.
Andra plats på test hos Tidningen Mama.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattenpelare: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Fothällor.
Reflexer.
Tillväxtmuddar – går att förlänga.
Tillgänglig i storleken 86/92-110/116.
Tvättas i 40 grader.

Isbjörn of Sweden är ett svenskt företag som designar och producerar funktionskläder för barn. Företaget grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Kläderna håller hög standard, är vattentäta, har en god andningsförmåga och helt fria från farliga kemikalier.

Isbjörn of Sweden Kuling Hard Shell Pant är omtyckta skalbyxor och de vi valt till bästa premium. De rekommenderas av Tidningen Mama när de valt ut de bästa skalkläderna för barn. De är också ett populärt val hos återförsäljare som Outnorth och Outdoorexperten och jämförelsesajten Pricerunner.

De här skalbyxorna beskrivs som extremt slitstarka och perfekta till små barn som är ute och leker, klättrar eller njuter av naturen. De finns i storleken 86/92-110/116. Byxorna är vind- och vattentäta och har en vattenpelare på 15 000 millimeter och tejpade sömmar. De har IONIC Finish Eco© Flourkarbonfri vattenavstötande ytterimpregnering. Materialet andas bra och transporterar överskottsvärme på ett effektivt sätt. Skalbyxorna består av ett tyg gjort av Oxford Nylon Full Dull som gör de mycket slitstarka.

Skalbyxorna har en hög midja och en dragkedja i sidan som gör de lättare att ta på sig. Hängslena är fastsydda och justerbara för att ge en bättre passform och fothällor i silikon håller byxbenen ordentligt på plats. De har tillväxtmuddar som gör byxorna tre centimeter längre vilket gör att barnet kan använda skalbyxorna ytterligare en säsong. För att barnet ska synas bättre i mörker finns det reflexer på båda benen.

Du kan tvätta skalbyxorna i tvättmaskin på 40 grader och torktumla på låga temperaturer.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kulling Skalbyxa
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Funktionskläder för baby, barn och junior
   Leverans på 2-4 vardagar och fri frakt

Bästa utan hängslen Test.se - Bästa utan hängslen
Lindberg
Lindberg Kids Cardiff Pants
Bästa utan hängslen
Bästa utan hängslen
Lindberg
Lindberg Kids Cardiff Pants
Slitstarka skalbyxor utan hängslen som håller stora som små barn torra under hösten.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Jollyroom.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Lindberg Sweden.
Vattenpelare: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h.
Ställbar midja.
Justerbara benslut.
Fickor.
Justerbara fothällor.
Reflexdetaljer.
Tillgänglig i storleken 80-170.
Tvättas i maskin på 40 grader.

Lindberg är ett svenskt varumärke som erbjuder funktionella kläder för hela familjen under årets alla dagar. Företaget grundades av Michael Lindberg i början av 1990-talet i lilla Edsbyn i Hälsingland. Det startade med omtanke för ett barns frusna händer och fötter när Michael började tillverka tossor och vantar i älgskinn för att värma sonen.

Lindberg Cardiff Pants (Jr) är omtyckta skalbyxor och ett populärt val hos Prisjakt, Jollyroom och Outnorth. Hos Linberg själva är det också en favorit i deras utbud. 

De beskrivs som funktionella skalbyxor tillverkade i ett slittåligt material som är vattentätt. De har tejpade sömmar, en hög vattenpelare på 10 000 millimeter och är ytbehandlade med en flourkarbonfri vattenavstötande ekologisk impregnering. För att barnet ska kunna vara aktiv och svettig utan att sedan bli kall har skalbyxorna en hög andningsförmåga på 5000 g/m2/24h.

Skalbyxorna har fickor vilket är praktiskt om barnet vill förvara något i dem. De har justerbar midja och benslut och fothällor som går att ta av. Tack vare reflexer syns barnet tydligt även i sämre ljusförhållanden. Byxorna finns i flera storlekar ­– 80-170 vilket gör att du kan köpa dem till barnet under många år. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Kids Cardiff Pants
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Nordens största skidspecialist på nätet
   Fri frakt över 595 kr

Bästa höga Test.se - Bästa höga
Lindberg
Lindberg Sigma
Bästa höga
Bästa höga
Lindberg
Lindberg Sigma
Höga skalbyxor med hängslen för de yngsta barnen.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Lindberg Sweden.
Vattenpelare: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Justerbara fothällor.
Justerbara hängslen.
Reflexer.
Tillgänglig i storleken 80-120.
Tvättas i maskin på 40 grader.

Lindberg är ett svenskt varumärke som erbjuder funktionella kläder för hela familjen under årets alla dagar. Företaget grundades av Michael Lindberg i början av 1990-talet i lilla Edsbyn i Hälsingland. De lät tillverka tossor och vantar i älgskinn för att värma Michaels sons händer och fötter.

Några andra skalbyxor vi också valt att rekommendera från Lindberg är Lindberg Sigma. Det är ett par höga byxor perfekta för små barn. De är ett populärt val hos jämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner. Hos Lindberg själva är det också ett populärt val bland deras skalbyxor och perfekta att använda under höst och vår.

Skalbyxorna beskrivs som smidiga och har justerbara hängslen för att få den bästa passformen. De är gjorda i ett slittåligt och vattentätt material med tejpade sömmar och en vattentäthet på 10 000 millimeter. Vidare är de ytbehandlade med en flourkarbonfri vattenavstötande ekologisk impregnering.

Skalbyxorna har även en hög andningsförmåga på 5 000 g/m2/24h som gör att barnet kan röra på sig ordentligt och svettas utan att bli blöt och sedan kall. De har justerbara fothällor som håller byxbenen på plats. Praktiska reflexer gör det säkrare för barnet att leka utomhus när det är mörkt.

Du kan tvätta skalbyxorna i tvättmaskin på 40 grader och sedan köra i torktumlaren på max 40 grader.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lindberg Sigma Regnbyxa, Svart 100
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa för äldre barn Test.se - Bästa för äldre barn
Haglöfs
Mila Pant Junior
Bästa för äldre barn
Bästa för äldre barn
Haglöfs
Mila Pant Junior
Bekväma skalbyxor för äldre barn som skyddar mot vind och väder.
Populärt val hos Outnorth.
Vattenpelare: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h
Justerbar midja.
Tillgänglig i storleken 128-164.

Haglöfs är ett svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Har du ett äldre barn rekommenderar vi skalbyxorna Haglöfs Mila Pant Junior som finns i storleken 128-164. Skalbyxorna är ett populärt val hos bland annat Outnorth där kundbetyget är högt och recensionerna fina. Enligt kunderna är de snygga med en bra passform och hög kvalitet. Vissa rekommenderar dock att du går upp en storlek.

Detta är en fluorkarbonfri skalbyxa som är vattentät och har en bra andningsförmåga. De har en hög vattenpelare på 15 000 millimeter och en andningsförmåga på 15 000 g/m2/24h.

Skalbyxorna är tillverkade i ett slitstarkt PROOF™-tyg i två lager och de har ett meshfoder som både ger en lägre vikt och bidrar till högre komfort. Midjan går att justera för att få en bättre passform. Skalbyxorna kan användas till flera olika utomhusaktiviteter och är perfekta för barn som är aktiva.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mila Pant Junior
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 arbetsdagar

Ytterligare läsning

Bäst i test skalbyxor för barn.

Köpguide skalbyxor barn

Skalbyxor är perfekta att använda när barn ska leka utomhus under hösten och våren – både i regn och en kall dag med sol. De ska både hålla tätt, vara vindtäta och ha en hög andningsförmåga. Här guidar vi dig i jakten på de bästa skalbyxorna till barn. Köp också en skaljacka till barn så får du de bästa förutsättningarna till lek utomhus i alla väder.

Vad är skalbyxor?

Skalbyxor är ett par ofodrade överdragsbyxor som är både vind- och vattentäta och som låter ditt barn leka utomhus under höst och vår, oavsett väder. De ska precis som namnet säger – skydda som ett skal. Det är ett multifunktionellt funktionsplagg som kan komma väl till användning vid flera tillfällen och som är bekväma att leka i.

 • De ska tåla vind och väta – anpassa lagren under efter väder.
 • De har en hög vattentäthet – anges i vattenpelare.
 • De andas bättre än regnkläder.

Läs också: Test av skaljacka vuxen

Bäst i test skalbyxor barn - se testvinnande skalbyxor barn.
Skalbyxor är ett funktionsplagg som skyddar mot både vind och väder.

Fördelar med skalbyxor till barn

Det finns många fördelar med att köpa skalbyxor till ditt barn. De är enkla att ta på när det är lite kallare ute och håller barnet torrt samtidigt som byxorna under inte blir smutsiga. Även om de är ofodrade håller skalbyxorna barnet varmt eftersom de är vindtäta. Tack vare ett membran håller byxorna tätt samtidigt som de andas.

När ska man använda skalbyxor för barn?

Skalbyxorna används främst på hösten och våren för att skydda mot regn och vind. Särskilt populära är de att ha på förskolan och skolan så att barnet kan använda dem när det är lite kallare väder, men också om det är blött och lerigt ute.

Genom att använda sig av lager på lager-principen med skalbyxorna som det yttersta lagret kan du använda dem ännu längre. Närmast kroppen har du då ett isolerande lager vilket kan vara ett underställ. Ovanpå det ett lager som isolerar och då kan ett par fleecebyxor vara bra. Skalbyxorna blir det yttersta lagret som skyddar mot både vind och väder. Hos Polarn O. Pyret kan du läsa mer om lager på lager-principen.

Vad är skillnaden mellan skalbyxor och galonbyxor?

När ska man använda skalbyxor till barn och när passar regnbyxorna bäst? Det finns för- och nackdelar med båda ytterplaggen och det vanligaste är att köpa ett set av varje för att ha hängande på förskolan och skolan. När det är kallare väder byter du ut dem mot termobyxor och fodrade regnkläder.

Skalbyxor:

 • Är smidigare att leka med och kan användas även när det inte regnar.
 • Andas bättre än vanliga regnbyxor i galon – värme kan transporteras ut och hålla barnet torrt.
 • Tyget är slitstarkt och klarar även tuffare lekar.
 • Är ett multifunktionellt plagg som med rätt kläder kan användas året om.

Regnbyxor:

 • Materialet är inte lika följsamt och blir svårare att leka i.
 • Andas inte lika bra.
 • Tyget är slitstark och är av ett material som är lätt att skölja av.
 • Klarar påfrestningen av större mängder vatten.

På Loppi kan du läsa mer om att välja galon eller skalkläder.

Vad är skillnaden mellan skal och softshell?

Man brukar säga att byxor i softshell är tillverkad i ett mjukare material än skalbyxor. Däremot går det att hitta båda varianterna som mer och mer liknar varandra och som båda är vind- och vattentäta.

Vattenpelare – hur mycket vatten skalbyxorna tål

Skalbyxor behöver vara vattentäta för att klara av yttre påfrestningar. Vattentätheten mäts i vattenpelare som talar om hur mycket vatten byxorna klarar av att motstå. Ju högre vattenpelaren är desto mer klarar skalbyxorna av innan vatten tränger igenom plagget och gör barnet blöt. Ett par skalbyxor som har en vattenpelare på över 5000 millimeter klarar av kraftigt regn. Jämför detta med skalbyxor på 12 000 millimeter som klarar av ett mer extremt väder. Samtidigt är det bra att kika på om skalbyxorna har tejpade sömmar, som gör att vattnet inte tränger igenom hålen som blir efter synålen.

Bäst i test skalbyxor barn - se testvinnande skalbyxor barn.
Titta på egenskaper som vattenpelare och andningsförmåga när du väljer skalbyxor till barn.

Andningsförmåga

Skalbyxorna används i de flesta fall när barnet leker och barn som utför något aktivt blir också varma och svettiga. Då är det en fördel om byxorna har en bra ventilation som gör att överskottsvärmen kan ventileras ut. Om värmen inte gör det riskerar barnet att bli kallt av svetten. Andningsförmågan mäts i g/m²/24h och brukar på skalbyxor ligga på mellan 5000 och 15 000.

Skalbyxor till barns egenskaper

När du ska köpa skalbyxor finns det flera olika egenskaper du kan jämföra för att komma fram till om det är de bästa för ditt barn. Här är några av de saker du kan titta efter och jämföra innan du klickar hem dina skalbyxor.

Justerbar midja och dragkedja

För att skalbyxorna ska sitta perfekt på barnet behöver midjan kunna gå att justera i ett eller flera steg. Detta sker ofta med ett brett gummiband som du kan justera i flera steg. På många skalbyxor finns det även en dragkedja i sidan som gör det lättare för barnet att ta på och av sig byxorna på egen hand.

Hängslen som går att justera

Många skalbyxor för yngre barn är utrustade med hängslen som gör att skalbyxorna sitter ordentligt på plats. Även om de går att dra åt i midjan kan det vara skönt att veta att de sitter där de ska även vid tuffare lekar. Hängslena går ofta att justera för att passa barnets storlek. I vissa fall går de även att plocka av, vilket kan vara bra om du vill kunna dra på byxorna utan att behöva ta av jackan. Eller om barnet själv önskar att vara utan. På skalbyxor för äldre barn är det inte lika vanligt med hängslen. Däremot finns det en tredje modell med skalbyxor som är höga baktill och framtill och som skyddar små barn mot kyla och regn lite extra.

Förstärkta partier som förbättrar hållbarheten

Bättre skalbyxor är också oerhört slitstarka för att klara av att skrapas mot grus, asfalt, berg och andra vassa ytor. Därför är också en del skalbyxor förstärkta på särskilt utsatta ytor som till exempel bakdel och knän – och blir på så sätt ännu mer hållbara och slitstarka.

Fickor

Önskar barnet fickor på sina skalbyxor ska du välja en modell som har detta. Tyvärr är det mer vanligt att fickor saknas.

Fothällor

Med fothällor hålls byxorna ordentligt på plats och barnet slipper att få in både vatten och smuts på fel innanför byxbenen. Det finns fothällor som går att justera och de som även går att byta ut om de slits och går av. Ibland är fothällorna gjorda i silikon för att hålla ännu bättre.

Tillväxtmudd för längre användning

Ibland växer barn fort och då kan det vara en fördel att välja ett par skalbyxor med tillväxtmudd. Det betyder att du kan sprätta upp sömmen och förlänga byxorna ungefär tre centimeter till, för att kunna använda byxorna ytterligare en säsong.

Reflexer

Reflexer ökar synligheten och genom att skalbyxorna har detta syns barnet tydligare även när det är mörkt. Reflexerna sitter ofta nere på ett eller två av benen i en praktisk höjd som gör att barnet inte går att missa.

Läs också: Bästa skidbyxorna till barn

Tvättråd skalbyxor barn

Det är viktigt att alltid följa tvättrådet, men du kan oftast tvätta skalbyxorna i tvättmaskin på 40 grader. Tvätta alltid byxorna med avigsidan utåt och använd aldrig sköljmedel för det kan förstöra plagget. De flesta skalplagg tål även att torktumlas på låga temperaturer, vanligtvis på 40 grader. Många varumärken rekommenderar till och med torktumling eller torkskåp för att återaktivera de vattenavvisande egenskaperna och för att smuts och svett kan förstöra plaggets funktion. Ibland kan du även stryka skalbyxorna, men här är det viktigt att kontrollera om det är möjligt först.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat skalkläder från populära varumärken som Kuling, Polarn O Pyret och Reima. För att skalkläderna ska bli utsedd till testvinnare behöver de ha en hög vattenpelare, vara slittåliga och ha en lekvänlig passform. Polarn O Pyret Weather Pro Skaljacka och Skalbyxa blev bäst i test med betyget 4,5 av 5. Testpanelen beskriver setet som tåliga skalkläder som klarar alla väder och som kan användas till flera barn. På andra plats kom Reima Soutu, en skaljacka som fick betyget 4,5 och beskriv som prisvärd och med hög funktionalitet. På tredje plats kom Gneis Turmalin Allvädersset som fick betyget 4,5 av 5 och som beskrivs som prisvärda skalkläder av hög kvalitet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Skalbyxor till barn är ett par multifunktionella ofodrade överdragsbyxor som används framförallt på hösten och våren. De är både vind- och vattentäta och andas ofta bra.
 • Skalbyxor till barn används framförallt på hösten och våren. Men genom att använda sig av lager på lager-principen med ullbyxor och sedan fleecebyxor kan du använda skalbyxorna året om.
 • Vi har valt att utse Polarn O. Pyret Weather Pro skalbyxa till den skalbyxor som är bäst i test. De är både vind- och vattentäta och mycket slitstarka och omtyckta enligt både oberoende testare och användarna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Polarn O. Pyret Polarn O. Pyret Weather Pro Stormy Low

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng