HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
gummistövlar - Bäst i test

Test av gummistövlar

20 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 7:e Maj, 2020, Baserad på 7 experttester.

En riktigt bra stövel är ett måste när det är blött ute, oavsett om du ska plocka bär i skogen eller ta en promenad med hunden. I butik är det omöjligt att veta huruvida en gummistövel håller för olika påfrestningar och hur de klarar att erbjuda ett bra fäste i olika terränger, därför är det viktigt att läsa på om stövlarna före köp och gärna titta på olika tester som gjorts. Stöveln bör ha en bra passform, framför allt runt häl och ankel så att det inte glappar. Tar man sedan väl hand om sin stövel så håller den länge. Det är t.ex. bäst att skölja av all smuts varje gång man varit ute, låta de torka i lufttemperatur och smörja in dem med jämna mellanrum med exempelvis silikonolja eller glycerin. Men tänk också på att det inte bara är stöveln som är avgörande – man måste ha på sig ett par bra strumpor. Yllestrumpor är att föredra, då de transporterar bort fukt och håller värmen bra.

Bäst i test: Tretorn Terräng

Testresultat
Råd & Rön 2015
Prisvärda Hållbara Lätta att ta av och på
Ingen justeringsmöjlighet upptill
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Tretorn Terräng, som också blev testvinnare i Råd & Röns hårda testprogram 2015. Terräng är en stövel gjord i PVC-fritt naturgummi och med förstärkt yttersula. Stöveln är komfortabel och har öglor på skaftet som gör av- och påtagning enklare. Yttersulan är gjord av gummi och har ett grovt mönster även under hålfoten, vilket ger bra greppsäkerhet på de flesta underlag. Terräng-stöveln klarar av vanligt slitage och åldrande utan problem – detta blir en stövel att ha i många år!

Visa hela texten
Tillverkarens storlekar:
36 - 47
Skafthöjd:
37 cm
Reflexer:
Material:
Gummi, Polyester, EVA-textil

Bäst i test: Tretorn Eva Classic

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019
Recensioner
Nätta och bekväma Snygga Billiga
Låga skaftet kan läcka in snö eller slask Inte så djupt mönster i sulan
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa budgetval lyfter vi fram Tretorn Eva Classic. En lågt skuren gummistövel som även har en varmfodrad variant. Skon påminner om en klassisk chelsea sko i modellen, med elastiska partier vid ankeln och en ögla där bak. Modellen gör att den är mycket följsam och bekväm att gå i, men det gör också att det kanske inte är optimal för de allra djupaste pölarna eller svåraste terrängen. Men är du ute efter en snygg och bekväm sko för regniga vardagar, är detta definitivt en modell att överväga.

Storlekarna är inte överdrivet generösa så det rekommenderas att man går upp ett nummer.

Visa hela texten
Tillverkarens storlekar:
34-42
Skafthöjd:
13 cm
Reflexer:
Material:
Naturgummi, EVA, pile
Övrigt:
Kan fås med och utan vinterfoder

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Avignon Ridge High

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019,    Testfakta 2019
Varmfodrade Tål kyla ner till - 60 ° Slitstarka
Något klumpiga och dyra
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Avignon Ridge High till bästa premiumval. Denna stövel håller fötterna varma, ända ner till 60 minusgrader. Ytterdelen av stöveln består av neoprensocka med lager av neopren. Insidan är varmfodrad och innersulan har en stötdämpande funktion tillverkad av memory foam som formar sig efter foten. Ridge High är helt vattentät och har flera förstärkningszoner runtom för att bevara livslängden. Avignon Ridge High tillhör premiumsegmentet av stövlar och kostar därför lite mer. Men du får också ett par varmfodrade vinterstövlar som du troligtvis har resten av livet.  

Visa hela texten
Tillverkarens storlekar:
37-48
Skafthöjd:
43 cm
Reflexer:
Material:
Naturgummi, Neopren, Fleece
Övrigt:
Vinterfodrad

Gummistövlar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Gummistövlar till barn

UPPDATERAD 1:a September, 2020

Regnställ

UPPDATERAD 3:e September, 2018

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gainhacker

Publicerad

Gainhacker har valt ut de bästa gummistövlarna för 2020 som är både bra, och ser bra ut.


Höst betyg med fem av fem stjärnor, blev Tretorn Tornevik Neo. De är gjorda i gummi med neoprendetaljer, förstärka med spandura-nylon. Detta gör att de tål tuffare terräng och står emot vassa grenar och snår. Stövlarna är anatomiskt formade vilket gör dem bekväma att ha på sig.


Redaktörens tips, med tre och en halv stjärna i betyg, blev Viking Footwears modell Falk Neo. Det är en hybridstövel som passar lika bra för jakt som för friluftsliv. Sulan ger ett bra grepp i lerig och svår terräng. Skaftet och tån är extra förstärkt för bättre slitstyrka.


En speciellt utvald topp-kandidat, men tre och en halv stjärna i betyg, blev Tretorns Tornevik Low. Stövlarna har en slak silhuett och asymmetriska neoprendetaljer som ger en modernare look. De är lätta, smidiga och funktionella som passar utmärkt vid längre skogspromenader.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat tio olika varmfodrade vinterstövlar som alla är vattentäta. Stövlarna testades i ett kylrum som höll -10 grader, i vatten, på asfalt och grusade gångvägar. De testades även på skogsstigar med ojämnt underlag. Delmomenten som betygsattes var funktion, användning och pris – utifrån detta gavs sedan ett totalbetyg.


Bäst i test, med fem plus i totalbetyg, fick Sulman Frost Neo High. Det är stövlar som klarar temperaturer ner till -30 grader. De är alltså gjorda för att klara riktigt kalla temperaturer, men är allsidiga i modellen tack vare sin smidighet och sin sula med bra grepp. Stövelns nedre del är gjord i gummi och går upp en bra bit på vaden, detta tyckte testpersonen var bra för blötare väder. Den övre delen är gjord i neopren vilket gör den bekväm och följsam att ha på sig. Testpersonen tyckte även att stövlarna var sköna att ha på sig även under längre sträckor. Den enda nackdelen bedömdes vara det ganska saftiga priset.


Utmärkelsen ’Bästa köp under 1000 kronor’ fick Avignon Ridge High. Den bedömdes vara varm och skön att gå i, mycket tack vare det höga skaftet i neopren. Testpersonen tyckte den höll värmen väldigt bra i vinterkyla, men menade att den funkar bra att använda även på hösten då den inte skulle blir
för varm. Sulan, som är ordentligt mönstrad, gör det lätt att ta sig fram i alla tänkbara underlag och väderlekar. Storleksmässigt rekommenderas man att gå
upp en storlek för att det inte skall bli för trångt.


Tretorn Eva Classic är stöveln som fick flera utmärkelser i testet, bland annat ’Billigast’ och ’Bra i stan’. Dessutom kommer den i både en fodrad och ofodrad modell. Stöveln har ett lågt skaft vilket gör att testpersonen tycker att den passar som en snygg stövel för innerstan. Det låga skaftet gör dock att stöveln inte lämpar sig för vinterpromenader i djup snö - den kommer bäst till sin rätt i blötare väder, såsom slask och regn. Modellen är följsam och bekväm, men testpersonen flaggade för risken att låga strumpor kan fastna i fodret när stövlarna dras av.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Det visar sig att det kan skilja rätt mycket mellan olika modeller av stövlar. Testfakta har testat 7 olika typer och vissa modeller är riktigt bra och andra läcker in. Ett par stövlar från Biltema innehåller det förbjudna cancerframkallande ämnet benzo(e)pyren. Efter Testfaktas granskning har Biltema valt att ta bort produkten ur sitt sortiment.

Bäst i testet blir Avignon Ridge High. De är täta och håller fötterna varma. Stövlarna får bra omdöme gällande slitage och komfort. Stövlar från Viking och Tretorn kommer en bit lägre gällande betyg efter vinnaren och placerar sig på andra- och tredjeplats. Dessa stövlar är inte lika bra på att hålla värme så som testvinnaren. Alla tre modellerna har höga betyg gällande vattentäthet, vilket är tur eftersom att det är stövlarnas huvudsakliga funktion.

Vinnare i det här testet

Reportr

Publicerad

Reportr har tittat på ett gäng olika gummistövlar och undersökt vilka som är bäst. De understryker att vad som framförallt avgör vilka gummistövlar just du ska ha förstås är under vilka omständigheter du ska använda stövlarna. Men de har ändå kommit fram till följande:

Först i Reprtrs test hamnade Härkila Forester 17 Zip 5 mm Gummistövlar, och de är precis vad många människor söker, menar de. Härkila Forester är mångsidiga och funktionella, och har ett innovativt ventilationssystem som håller fötterna torra och varma ända ner till temperaturer på -20 °C. Skaftet är utrustat med en kraftig dragkedja som gör dem enkla att ta av och på, och yttersulan har ett bra grepp på alla underlag.

På andra plats hamnade Le Chameau Vierzonord Plus Gummistövlar. Med sin perfekta passform, mjuka material och goda kvalitet är det inte svårt att förstå varför! De har en hålfotsförstärkning som ger dem extra stöd och stabilitet och är fodrade med ett resistent och bekvämt material. De kan dessutom justeras med en rem baktill och har en vattentät kil i skaftet.

På tredje plats i testet ligger Arxus Primo Nord Gummistövlar. De är konstruerade med naturgummi runt hela foten, vilket gör dem vattentäta redan innan sulan monteras – vilket också innebär att stöveln förblir vattentät även om sulan skulle ta skada! Arxus stövel kan även den spännas med en rem baktill.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Klassiska gummistövlar för vandring i skog och mark ska stå emot väta och hålla foten torr. Men när Råd & Rön testar nio par stövlar är det många som spricker och nöts sönder. Den bästa stöveln i testet är Tretorn Terräng, en stövel som håller tätt och klarar både böjnings- och nötningstestet bra. Nackdelen är att den inte har speciellt bra fäste på vått underlag. Bra fäste har däremot Sulman Siljan, som också får toppbetyg för både böjning och vattentäthet – men istället nöts innertyget fort. Hade Sulman haft bättre innertyg skulle det blivit en klar testvinnare. Böjningstestet motsvarar en 16 mils lång promenad, men stövlarna är inga vandringsstövlar och ett såpass bra resultat för många av stövlarna är imponerande. Hur bra sulan fäster testas på både torrt och vått underlag. Det är sulans mönster, i kombination med materialet, som ger olika bra fäste. Stövlarna undersöks också efter skadliga kemikalier, bl.a. ftalater och PAH, vilket Tuxer Riksgränsen och Tretorn Scout innehöll.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Hällande regn, skogspromenader i våt mossa eller allmän fobi mot fästingar och ormar. Oavsett vad är ett par bra gummistövlar ett måste. Icakuriren har testat tio märken och det är en stor skillnad på de bästa och sämsta! Samtliga par klarade av det tuffa vattentäthetstestet utmärkt, förutom ett par – det näst dyraste paret läckte in vatten. Stövlarna har även utsatts för ett slitagetest, där man testat risken för sprickbildning både på helt nya stövlar och stövlar som utsatts för åldring i en så kallad flexometerprovningsmaskin. Gummistövlar som inte klarar av 50.000 flexningar klassas som dåliga och där hamnar två märken, Coop och Haléns. De bästa stövlarna i testet kommer från Hunter och heter Original Tall. Stöveln är den dyraste i testet, men man får vad man betalar för. Den läcker inte och klarar mer än 100.000 flexningar utan att spricka, både som ny och efter åldring. Hunters stövel fick även högst betyg för rivstyrka, men en lös innersula saknas dock. Marshland Rubber hamnade på andraplats och är en mycket prisvärd stövel. Den läcker inte och klarar också av 100.000 flexningar utan att spricka, både som ny och åldrad, och dessutom kostar den endast en sjättedel av vad Hunters stövel kostar. Det finns också en reflex på bakkappan som gav stöveln ett extra plus. Tretorns stövel Viken ligger i mellanprisklassen och precis som de bättre stövlarna klarar den påfrestningarna mycket bra. Här får man också vikbara skaft som gör att de tar mindre plats när man ska lägga undan eller packa ner dom!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Gummistövlar associeras ofta med lera och gödsel. Men gummistöveln har faktiskt aristokratiska anor. Idag bärs stöveln av såväl skogsmullen, som bonden och fotomodellen. Smartson har testat åtta olika märken, i prisklassen 100-800 kronor. I testet fanns modeller som passar både i stadsmiljö och för fritidsbruk, dock inte för krävande miljöer som fiske och jakt. Bäst i test blev stöveln Lite från Tretorn. Den är stabil och bekväm med ett förstärkt och justerbart skaft. Eftersom modellen är relativt vid i skaften, passar den kanske inte optimalt för smala vader. En fotanpassad innersula gör att stöveln blir bekväm att gå långa promenader i, trots att själva stöveln upplevs som tung. Tretorns yttersula är stadig och halksäker. Den klarar vattentestet exemplariskt! På testets andraplats hamnade Jula 912125 som saknar löstagbar innersula och justerbart vadomfång, men som är det bästa budgetvalet. Skaftet är ordentligt tilltaget och rymmer extra sockor eller nerstoppade byxben. Yttersulan klarar av många hala underlag och stöveln är stabil och lätt. Julas modell fick godkänt för vattentätheten och eftersom det är testets billigaste stövel för dryga 100-lappen, är den mycket prisvärd! Sist, men inte minst, hamnade Viking på tredjeplats med modellen Fox. Här finns ett brett, justerbart skaft som kan passa alla vadstorlekar. Fotdelen är däremot trång och det finns lite plats för en extra socka. Yttersulan är tjock och erbjuder ett utmärkt grepp, men själva stöveln är tung och kan ge trötta fötter vid längre promenader. Vattentestet klarade Viking Fox av utan några problem.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.