HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
gummistövlar till barn - Bäst i test

Test av gummistövlar till barn

17 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 1:a September, 2020, Baserad på 8 experttester.

Under våren och hösten kan det som bekant regna rätt rejält i vårt avlånga land. Men som man brukar säga. det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Med rätt stövlar hålls fötterna torra och varma genom mängder av lek i vattenpölar. 

Vad ska man tänka på när man ska köpa gummistövlar till barn?

Utöver att klara av att hålla barnens fötter torra ska stövlarna också ge stöd och stabilitet åt dem. Det är också bra om de är lätta att röra sig i. Många flerbarnsföräldrar hoppas även att stövlarna de köper ska hålla så pass bra så att nästa barn sedan kan ta över dem, men i många fall är detta näst intill omöjligt eftersom stövlarnas material ofta torkar och spricker efter en viss tid. Man bör därför titta på vilka fabrikat som har bra material och klarar av att undvika åldringsprocessen längst.

Vattentäthet och passform är det viktigaste när det kommer till val av gummistövlar. Eftersom barns fötter växer fort, ska du vara noga med att inte köpa för små stövlar. Köp hellre för stort, så kan du komplettera med en extra sula. På Handla Smart hittar du 5 populära gummistövlar till barn. I jämförelsen finns olika modeller, till exempel varmfodrade, testvinnare, lätt vikt och bra grepp på skaftet.

Bäst i test: Tretorn Gränna

Testresultat
Sportamore 2020,    Sportamore 2016,    SVT Plus 2015,    Testfakta 2013
Mycket rejäl sule med bra grepp Klassisk modell Skaft där regnbyxor får plats innanför
Väger mer än flera andra modeller
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bäst i test väljer vi att lyfta fram Tretorns modell Gränna. Det är en pålitlig stövel som fått fina omdömen i jämförande tester av bland annat Testfakta och SVT Plus under flera års tid. En modell som håller lika hög konkurrensnivå nu som förr.

Gränna är en färgglad stövel, randigt mönstrad, som piggar upp även de gråaste dagarna. Hälen och tån är förstärkt och stöveln sitter ordentligt på foten utan att glappa eller chippa. Innersulan är anatomiskt utformad vilket gör den mycket bekväm på foten. Den tåliga yttersulan ger extremt bra grepp och gör att stövlarna känns rejäla utan att bli tunga och klumpiga. Materialet är PVC-fritt naturgummi och de kommer i storlekar från 19 upp till 35.

Visa hela texten
Tillverkarens storlekar:
15,5–35
Tillgängliga färger:
Blå, Grå, Grön, Gul, Lila, Orange, Rosa, Röd, Svart, Turkos, Vit
Vinterfodrad:
Reflexer:
Material:
Gummi

Vi rekommenderar också:

Kavat Grytgöl

Testresultat
Sportamore 2016,    Testfakta 2018
Tillverkarens storlekar:
19–36
Tillgängliga färger:
Blå, Grå, Grön, Gul, Lila, Rosa, Röd, Svart, Turkos, Vit
Vinterfodrad:
Reflexer:
Material:
SEBS-gummi, Ull
Visa alla specifikationerna

Viking Jolly

Testresultat
Testfakta 2018,    Bäst-i-Test.se 2015
Bra grepp Stabil Bekväm insida
Får sprickor om de utsätts för hög värme under lång tid
Tillverkarens storlekar:
17–36
Tillgängliga färger:
Beige, Blå, Grå, Grön, Gul, Lila, Orange, Rosa, Röd, Svart, Turkos, Vit
Vinterfodrad:
Reflexer:
Material:
Gummi, Syntet, Tyg/Textil
Visa alla specifikationerna

Crocs Handle it Rain Boot

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2015,    SVT Plus 2015,    Testfakta 2013
Tillverkarens storlekar:
17–40,5
Tillgängliga färger:
Blå, Grå, Grön, Gul, Lila, Orange, Rosa, Röd, Turkos
Vinterfodrad:
Reflexer:
Material:
Gummi, Syntet
Visa alla specifikationerna

Gummistövlar till barn - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Gummistövlar

UPPDATERAD 7:e Maj, 2020

Regnställ

UPPDATERAD 3:e September, 2018

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Sportamore

Publicerad

Sportamore har låtit en liten panel testa nio olika par gummistövlar för att se vilken som är bäst. De testande barnen fick hoppa, leka och plaska i vatten för att komma så nära verkligheten som möjligt. Poäng delades ut upp till max tio, och det som bedömdes var bland annat passform och design.


Med 9,8 poäng hamnade Tretorn Aktiv Chelsea på första plats. De fick full poängpott för sin design och testpanelen var överens om att användare får street-cred med dessa gummistövlar på fötterna. Designen är så pass snygg att vissa testpersoner ville ha på sig stövlarna även när det inte regnade. Sulan är extra grov och halkmönstrad vilket gör att greppet var bra även vid spring och lek i blöt skog. Modellen är låg i skaftet, som en vanlig chelsea-boot, och detta gör den mycket lätt att ta på och av. Den enda nackdelen med stöveln är att det låga skaftet gör att de inte lämpar sig för de absolut djupaste pölarna.


På andra plats kom Reima Ankles Rain Boot som fick 9,0 poäng. Stövlarna är mjukare än andra stövlar och har också ett lägre skaft vilket gör dem väl lämpade för lek eftersom de inte upplevs som klumpiga på foten. Stövlarna sitter bra i hälen och testpanelen tyckte det var lätt att dra på regnbyxor över stövlarna. Nackdelen är, precis som med testvinnaren, att stövlarnas låga skaft inte klarar de djupaste pölarna.  


Tredjeplatsen går till Tretorn Gränna som även de fick 9,0 i poäng. Det som testpanelen lyfte fram med dessa stövlar var den pigga färgen som lyser upp vilken regnig dag som helst. Modellen är klassisk med halvhöga skaft som är så rymliga att det går att få ner ett par regnbyxor i. Stöveln sitter ordentligt på foten och har förstärkt tå och häl. Sulan upplevdes som rejälare än hos likvärdiga gummistövlar vilket också nämndes som en stor fördel av testpanelen. Stöveln sammanfattades som en pålitlig kompis i regnet.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit stövlar från 8 olika tillverkare genomgå diverse hårda tester, och alla stövlar klarade de flesta testerna rätt bra! Det var framförallt i åldringstestet som de stora skillnaderna syntes. För att få en uppfattning om hur lång hållbarhet stövlarn kan tänkas ha placerades de i 70 graders värme under 10 dygn.

Testets stora vinnare, Viking Jolly, hade antydan till sprickor efter åldringstestet. Tack vare riktigt bra grepp och stabilitet plockar stöveln ändå hem högsta totalpoäng. Stöveln har dessutom reflex på både häl och skaft.

Stadiums stövel Everest K MFN och Kavats Grytgöl har fått lika höga poäng och delar därmed på andraplatsen i testet. Everest K MFN klarar sig utan synliga sprickor i åldringstestet och har ett riktigt bra grepp. Stabiliteten är inte riktigt lika bra, men klart godkänd. Stöveln har reflex på hälen.

Kavats stövel tog sig också igenom åldringstestet utan anmärkningar, men har inte lika bra grepp i sulan som de två stövlarna ovan. Stabiliteten är det däremot inget fel på! Kavats stövlar har inga reflexer.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Klikk.no har genomfört ett test av 10 termostövlar (fodrade gummistövlar), och de flesta är riktigt bra! Testets stora favorit blev Viking Extreme. Det är en lättviktsstövel med styv sula som andas helt okej. Den böjer sig på rätt ställe, men skaftet hade kunnat vara något bättre. Viking Extreme är hur som helst lätt att ta av och på och sulan ger ett bra grepp.

Den näst bästa stöveln i Klikk.no:s test är Bisgaard Rubber Boot Winter. Sulan är medelhård och böjer sig precis där den ska. Stöveln ger något dåligt stöd och hälen är lite för låg, men i övrigt är den mjuk och skön. Fodret är riktigt bra och fötterna hålls torra och varma.

Den tredje stöveln som presenteras i testsammanställningen är Shoeday Flogger. Stöveln har ett riktigt bra stöd och den fasta sulan böjer sig där den ska. Sulan är bred över hälen, vilket gör stöveln stabil. Shoeday Flogger är mycket lätt att ta av och på, men de är lite tunga och har inte det bästa greppet.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har låtit 12 barn i åldrarna 2–9 testa gummistövlar! Alla stövlar som testades höll tätt ordentligt, men i de andra egenskaperna skiljde de sig något åt.

Högst poäng har de charmiga giraffestövlarna från Vincent Shoes fått! Det snygga giraffmönstret föll alla testare i smaken, och de var dessutom smidiga att få av och på tack vare dragöglorna. Vristens och skaftets dimensioner relaterar bra till varandra, så stöveln sitter där den ska även utan tjocka strumpor. För den som inte är så förtjust i giraffer finns det också stövlar som ser ut som lejon, pandor, grodor och drakar.

Näst bäst ansågs Kavat Grytgöl vara. Det är en lätt stövel med rymligt skaft. Med en tjockare strumpa kan grytgöl användas även under de kallare höstmånaderna! En ögla baktill gör dem enkla att ta av och på.

Tredje högsta betyg har Tretorn Gränna fått. Tretorns stövel är lite bredare över foten, så att få i en extra strumpa är inga problem. Den är något tung men ändå bekväm att gå i.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Under 2015 har Bäst-i-Test.se genomfört ett mindre test av stövlar för barn, avsedda för användning vid regn. De är ofodrade och är därför inte optimala vid kyla. Flera stövlar av samma märken har testats, för att säkerställa att de resultat man fått fram inte beror på ett enstaka felaktigt exemplar. De bästa paret i testet är Crocs Handle It Boot som utmärker sig genom att varken vara tillverkade i de material man är van vid eller se ut som en traditionell gummistövel gör. Handtagen är precis så funktionella som de ser ut, eftersom det för barnet blir naturligt att ta tag där när stöveln ska dras på. Eftersom Handle It är en helgjuten stövel, läcker det aldrig in ens en droppe vatten. Nackdelen är istället att när det är soligt men blött, kan den uppfattas som lite svettig. Crocs Handle It ger mest valuta för pengarna! Hunter är tillverkaren som hamnar på andraplats med modellerna Original Kids eller Kids First. Gummit hos Kids First känns mjukt och tunt, vilket ses som ett plus för de minsta barnen som kanske rör sig på ett annat sätt och kräver en följsam stövel. Original Kids påminner mycket om vuxenvarianten av Hunter - passformen är åt det smalare hållet och skaftet är högt, med fördelen att byxbenet skyddas bättre från väta. Stövlarna är rätt dyra, men de ger också bra prestanda. På testets tredjeplats hamnar Viking Jolly som känns och ser ut som en riktig klassiker. Modellen är en lite tyngre variant, men det för också med sig att Viking Jolly känns både stabil och rejäl. Inga sömmar har spruckit och inga andra förslitningar sticker ut efter en tids användande, vilket är mycket positivt. Inget av de testande barnen har haft något negativt att säga om stöveln, men det har heller inte varit deras första val.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus testar fem gummistövlar för barn och får ett oväntat resultat, när man snabbar på åldringsprocessen och testar vattentåligheten. Märkena i testet är Lejon, Everest, Didriksons Splash Boots, Tretorn Gränna och Crocs Handle It Rain. Först låter SVT Plus ett laboratorium simulera ungefär två års åldrande genom att utsätta stövlarna för totalt 20 dagar i en speciell ugn med 70 graders värme. Sedan jämförs de med ett par i originalskick. I detta deltest går det allra sämst för Crocs som oväntat krymper kraftigt på alla ledder p.g.a. värmen, åtminstone ett par storlekar. Tretorns stövlar är de enda som inte visar några synliga tecken på åldrande efter de 20 dagarna. Därefter simuleras en 14 timmars promenad i en maskin där stövelns tå spänns fast och ett band runt hälen/skaftet drar i skon så att sulan böjs. Största felet blir på Lejonstöveln som får rejäla sprickor på sidorna vid böjningspunkten. Även Everest börjar släppa där. Didrikson får en spricka framtill under maskinens fäste. Återigen ser Tretorns Gränna ganska opåverkad ut, förutom lite bubblighet i ytan vid böjvecket ovanpå. Även Crocsen klarar sig mycket bra. Patrik Norqvist, fysiker, testar hur vattentäta stövlarna är. Han fyller dem med papper och sänker ned i vattenbad under en timme. Därefter simuleras 50 steg med dom i en vattenbalja. Resultatet är tydligt: Lejons stövlar har läckt in mängder av vatten redan innan promenaden. Everest läckte ordentligt i ena foten och Didrikson, Tretorn och Crocs höll helt tätt. Sammantaget är det Tretorn som klarar testet bäst och blir därför vinnaren!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat åtta par gummistövlar och det visar sig vara stora skillnader på hur bra de klarar av att åldras och att ge stöd, även om samtliga stövlar klarar vätan bra när de är nya. Det allra mest grundläggande kravet, att inte läcka in vatten, klarade alla stövlarna i testet bra utan anmärkning – åtminstone i nyskick. När materialen utsattes för simulerad åldring kunde man dock se tydliga skillnader i hur de klarade sig. Det var dessutom skillnader i hur sladdriga eller styva sulorna blev. Efter åldringstestet syntes sprickor i olika grad i hälften av stövelmaterialen, vilket gör att det kan komma in väta i stövlarna. Förutom läckage och åldring undersöktes även sulornas böjstyvhet, eftersom barns fötter är känsligare för att vrickas än vad vuxnas fötter är. Testvinnaren Crocs sula utmärkte sig som den i särklass styvaste och mest stabila, trots att Crocs är betydligt lättare än de andra stövlarna i testet! Everest K CL Rub Boot S12 tog testets andraplats och får höga betyg för bland annat tåligt material och stöd i hålfoten. Däremot är sulan lite mer ostadig. Tretorn Gränna är också av tåligt material, men har inget stöd för hålfoten.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP Konsument har laboratorietestat åtta par stövlar för barn och det visar sig att bara hälften av alla fabrikat klarade kraven på stabilitet och bra stöd för foten. Precis som för vuxna är gummistövlar för barn trendiga – de kommer i flera olika färger, mönster och modeller. En viktig faktor är dock att stövlarna är stabila och ger stöd – i det testmomentet där sulans böjstyvhet har testats, visar det sig att Rustas, Din Skos och Tretorns stövlar ger bäst stöd åt foten. Stabilast för fot och vrist är Tretorn och Skopunkten. Stövlarna har även testats för förekomst av ftalater, organiska mjukgörare. Ftalater kan tas upp av kroppen och vissa har – enligt forskningen – visat sig vara störande för fortplantningsförmågan. Inget par av stövlarna har dock spår av Ftalater, vilket gör testpanelen glatt överraskad. Tretorn Robust Heritage har blivit bäst i test och är också testets dyraste gummistövel. Stövlarna är tillverkade i tåligt material och bra stabilitet, samt stöd för foten! På testets andraplats hamnade Lilac från Din Sko. Även denna stövel har tåligt material och bra stöd för foten. Rustas stövel, som tog tredjeplats, ger bra stöd för foten, men materialet som använts åldras snabbt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.