Bäst i test längdskidor för nybörjare och elitåkare 2024
Vill du ge dig ut i skidspåret med ett par längdskidor i vinter? Vi har valt ut flera testvinnande längskidor och sammanfattat de bästa tipsen i en läsvärd köpguide!
- Vem skidorna passar till, ex nybörjare, motionär eller elitåkare.
- Typ av skidor, ex vallningsfri skida.
- Längder på skidorna.
- Skinmaterial.
- Hur glid och grepp är.
- Övriga egenskaper.
Atomic är ett företag som tillverkar skidutrustning som grundades i Alp-byn Altenmark i Österrike 1955. I deras utbud finns både skidor, pjäxor och bidningar för tävlingsåkare och friluftsälskare världen över.
Vi har valt att utse Atomic Redster C9 Skintec till de längdskidor som är bäst i test. Det är ett bra val för både proffsanvändare och motionärer som åker långlopp. De här skinskidorna utsågs till bäst i test i ett test hos Aftonbladet Plus när de jämförde de bästa vallningsfria skidorna. Där fick de betyg 5 av 5 och beskrivs som skidskidor i toppklass. Trots att de är hårda får du ett bra grepp i snön även i uppförsbackar. När du dubbelstakar märks inte skinet under skidan, men desto mer när du trycker till. Enligt deras test har skidorna ett bra glid och fäste oavsett om det går ut uppför eller utför.
Hos M3 Sveriges Prylsajt rekommenderas också längsdkidorna för dig som vill ta nästa steg i din nya karriär som längdskidtävlare. Längdskidorna rekommenderas också av Intersport och deras testpersoner beskriver detta som en modell för dig som satsa på mängdträning och långa lopp.
Längdskidorna har en lätt Nomex-kärna med Race Carbon-konstruktion som gör de smidiga och följsamma. Tack vare det nya BI 6000 SA-belaget får skidorna ett långvarig glid. Skinmaterial är av 100 procent Mohair som håller i 60 till 80 mil. Skidorna finns i längden 197 till 207 centimeter. Bindning köps separat.
- Butiker & priser
Fischer är grundades 1924 i Österrike och har länge varit kända för sin innovation och den senaste tekniken. De är en av de största leverantörerna när det kommer till alpin- och längdskidåknigsutrustning.
Fischer Twin Skin Pro är en enklare variant från Fischer, som också är rätt snäll mot plånboken. De här vallningsfria längdskidorna passar lika bra för vardagsåkning och sportlovet som inför Vasaloppet – ett perfekt allround-alternativ! De är av hög kvalitet och kommer med både ett bra glid och grepp.
I ett test hos Aftonbladet Plus fick skidorna betyget 4 av 5. De går att jämföra med Twin Skin Team men är lättare att åka med, trots att vikten är ungefär densamma. I deras test ger skidorna en bra stabilitet och fäste när du går uppför. När du åker nerför finns det dock en liten tendens till att skinstripsen under bromsar något. M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar längdskidorna för dig som vill ut på spåret så fort som möjligt eftersom du inte behöver valla dem.
Längdskidorna är försedda med stighud undertill som består till 70 procent av mohairhud och 30 procent nylon. Den är tvådelad och ligger omlott vilket ger ett bra fäste även i hårda och isiga spår. Skidorna har en universal stenslipning som ger ett brett användningsområde. Skidorna har robusta och hållbara ändar och är endast 0,2 millimeter tunna vilket ger en låg vikt. De har dessutom en tvåkärna med luftkanaler som också reducerar vikt.
Skidorna finns i storleken 192 och 197 centimeter och både med grundvalla och glidvalla. Bindning köps separat. Vill du ha en lite mer påkostad modell rekommenderar vi Fischer Twin Skin Race.
- Butiker & priser: Längdskidor
Madshus är en norsk tillverkare av skidor och skidutrusning. Företaget grundades 1906 och idag har de både skidor, stavar och pjäxor för motionär som elitåkare.
Vill du ha snabba skateskidor rekommenderar vi Madshus Race Speed Skate. De finns med när M3 Sveriges Prylsajt tipsar om de bästa längdskidorna. Enligt dem är detta längdskidor för den fartfyllda våghalsen – och de beskrivs som lättåkta och snabbaccelererande.
Längdskidorna är lätta och smidiga. De passar både motionärer och tävlingsåkare – och dig som vill ha en fartfylld skidåkning. Skidorna har en Triaxial-konstruktion av glas- och kolfiber runt hela kärnan. Detta ger en bättre styvhet och hållbarhet utan extra vikt.
Längdskidorna har ett allroundspann som kombineras med P200-belag vilket gör att de ger ett bra glid oavsett väder.
- Butiker & priser
Fischer är grundades 1924 i Österrike och har länge varit kända för sin innovation och den senaste tekniken. De är en av de största leverantörerna när det kommer till alpin- och längdskidåknigsutrustning.
Fischer Twin Skin Race är ett par vallningsfria längdskidor som har fått bra betyg och omdöme i ett test hos Aftonbladet Plus. De fick betyget 4 av 5 och beskrivs som längdskidor med ett bra glid på planare ytor men också vid stakåkning. När Intersport testade årets längdskidor är Fischer Twin Skin Race ett av deras bästa val. De beskriver det som skidor som passar motionären eller långloppsåkaren som söker det lilla extra.
Detta är en stabil längdskida med låg vikt. Hudarna undertill är tillverkade av 100 procent mohair vilket minskar risken för ifrysning av lössnö – vilket också bidrar till en högre säkerhet. De har Fischers unika Twin skin-konstruktion som ger den bästa balansen mellan fäste och glid. Längdskidorna har ett racingbelag som ger glidande egenskaper.
Skidorna finns i storleken 187 till 207 centimeter. Bindningen är lätt att flytta efter underlaget, men köps separat.
- Butiker & priser: Längdskidor
- Butiker & priser: Paket
Fischer är grundades 1924 i Österrike och har länge varit kända för sin innovation och den senaste tekniken. De är en av de största leverantörerna när det kommer till alpin- och längdskidåkningsutrustning.
Är du ute efter längdskidor till unga skidåkare rekommenderar vi Fischer Sprint Crown Jr, som är en Fischers nybörjarskida. Stabila, med låg vikt och tillverkade i ett slitstarkt material. Designen är inspirerad av världstjärnornas skidor.
När M3 Sveriges Prylsajt skrev om prylarna du behöver för att komma igång med längdskidåkningen finns Fischer Sprint Crown Jr med.
Längskidorna har robusta skidspetsar som gör de stabila och ger en säkrare åkning för barn och juniorer. Kärnan av trä och glasfibrer ger en låg vikt. De är vallningsfria med ett crown-belag som gör att dig ut i skidspåret på en gång.
Skidorna finns i storleken 110 till 170 centimeter, för vikten 15-20 kilo till 56+ kilo. Bidning och stavar köps separat.
- Butiker & priser
Köpguide längdskidor
Att åka skidor i skidspår är både rogivande och en effektiv träningsform under vintern. När du åker skidor arbetar alla kroppens muskelgrupper hårt. Är du i behov av nya längdåkningsskidor eller ska köpa din första? Det finns många olika modeller att välja mellan och en del att tänka på för att du ska hitta rätt. Vi hjälper dig att välja rätt längdskidor för dig, så att du är redo att ge dig ut i skidspåret så fort vädret slår om till kallare grader och snö. Behöver du komplettera med skidkläder? Se också vårt sammanställande test om skidjacka och skidbyxor.
Läs också: Test av rullskidor
Läs också: Test av stakmaskin
Vilken typ av skidåkare är du?
Det första du ska tänka på när du köper skidor är vilken målsättning du har med skidåkningen och vilken nivå du ligger på. Ska du ge dig ut på ett par skidor för första gången, planerar du att ta med familjen på en mysig utflykt eller tränar du inför Vasaloppet? Skidor som är mindre avancerade är tyngre och har enklare belag. Vill du utvecklas rekommenderar experterna att du köper lite mer avancerade skidor än din nuvarande åkkapacitet.
Nybörjare
Har du precis fått upp ögonen för längdskidåkning och är nybörjare? Då behöver du skidor som gör att du står stabilt och får rätt fäste när du behöver det. Istället för att åka fort prioriterar du att få en behaglig tur i skidspåret, för att vilja åka fler än bara en gång. Skidorna ska inte vara för hårda i spannet eftersom du riskerar att få ett sämre fäste. Enligt experterna ska du aldrig behöva kämpa för att få fäste i snön, vilket kan hända om du som nybörjare använder en för hård skiva.
Motionär
Åker du längdskidor regelbundet för att få en vacker naturupplevelse eller ser det som en bra träningsform? Som motionär är det bra att kunna åka skidor fort. Samtidigt är det bra om du har skidor som du kan lita på när tröttheten faller in, när du inte orkar trycka till i frånskjutet.
Tävling
Har du planer på att delta i Vasaloppet eller någon annan skidtävling? Då kan det vara bra med en skidutrustning av hög kvalitet som låter dig nå målet. Ju duktigare skidåkare du är och ju bättre tekniken är desto hårdare skida med högre spann kan du välja. Glidet blir bättre när du stakar eller glider utför.
Elit
Även om du inte fått plats i elitledet kan det vara kul med en skidutrustning som är lika bra som deras. Som elit klarar du av att hantera ett par hårdare skidor för att komma fram till målet.
Välj mellan klassisk eller skate
Det finns två olika typer av längdskidåkning – klassisk och skate. Längdskidåkning i klassisk stil är den vanligaste formen i Sverige och då åker du i ett färdigt skidspår. Du använder dig av tekniker som diagonalåkning, stakning med frånskjut, stakning eller saxning. Skate liknar mer skridskoåkning och då skjuter du sidorna från kroppen samtidigt som du skjuter stavarna bakåt. Skidorna på de olika stilarna skiljer sig lite åt. Skateskidor är lite kortare och toppen är något nedtagen för att du ska få vikten på ena skidan. Kanterna är skarpare och spannet hårdare eftersom det inte trycks ner i underlaget på samma sätt. Dessutom har en skateskida ingen fästvalla.
Så långa ska längdskidorna vara
För att skidorna ska passa dig behöver de vara anpassade efter din längd. Skidorna ska vara 20 centimeter längre än kroppslängden. Ju längre skidan är desto mer stabil och stadig är den, men också mer svårmanövrerad. Förutom längd behöver du också ha koll på din vikt för att välja skidorna som passar dig.
Olika typer av skidor
Ska du åka skidor finns det flera olika betydelser på vad det är. För att hitta rätt skidor för dig behöver du veta vilken sorts skidåkning du planerar att göra.
Längdskidor
Längdskidor är vad den här köpguiden handlar om och de är ofta smala och lätta. De ska användas när du åker i preparerade skidspår, men däremot inte när du åker på fjället där spår saknas.
Turskidor
Turskidor är bredare än längdskidor för att ge mer stabilitet och är tänkta att använda på fjället. De har även en midja vilket betyder att de är smalare i mitten och en stålkant som gör att du klarar att åka i tuffare terräng.
Slalomskidor
Ska du åka skidor i skidbacken använder du slalomskidor. De är timglasformade och av carvingmodell.
Så vallar du dina skidor
Det finns olika sätt att valla längdskidorna på och det delas in i fästvalla och glidvalla. Fästvallan appliceras i fästzonen i spannet och ska ge ett bra grepp i snön så att du får kraft när du trycker ner ena foten. Glidvalla appliceras på resten av belaget och ger dig ett bra glid. Istället för att fästvalla kan du också applicera vallatejp i fästzonen vilket också ger ett bra grepp i snön. När du väljer valla ska du välja ett vallaalternativ som är fritt från högflourerade ämnen. Det finns också valla anpassade för olika temperaturer.
Skateskidor ska däremot inte fästvallas och istället får den här typen av skidor hjälp vid frånskjutet av den skarpa kanten.
Vad är vallningsfria skidor?
Du kan välja mellan traditionella längdskidor eller vallningsfria skidor, som blivit allt mer populära de senaste åren. Skinskidor är nya generationens vallningsfria skidor som ger ett bra fäste oavsett väder och temperaturer. På undersidan sitter det ett tygmaterial, en hud, som gör att du lättare ska få fäste när du åker. Från början var skinskidor för nybörjare och motionsåkare men på senare år tillverkas de även för tävlingsåkare. Det enda du behöver komplettera med är glidvalla och sedan kan du ge dig ut i skidspåret. Skinnet håller vanligtvis i 100 till 120 mil och när huden har slitits ut ersätter du den med ny. De är lätta att underhålla och passar dig som vill komma snabbt ut i spåret.
Längdskidornas egenskaper
Längdskidor har flera olika egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska hitta rätt modell för dig.
Spann
Har du inte rätt spann på dina skidor är det svårt att åka, vilket gäller oavsett om du är elitåkare eller nybörjare. Spann är en av de viktigaste termerna inom klassisk skidåkning. Det är den del av skidan under foten som inte har kontakt med underlaget när du står med vikten jämt fördelad. Inom spannets fästzoner placerar du fästvallen och skidorna ska få ett bra grepp i snön när du trycker ner foten. Vid jämn belastning ska ingen del av spannet vara i kontakt med underlaget för då blir det inget bra glid och samtidigt slits fästvallan bort. Spannet baseras på din vikt och åkkapacitet, mäts ut och fästzonen markeras så att du vet var du ska lägga burkvalla eller klister alternativt vallatejp. Klisterzonen är kortare eftersom klister blir tjockare än burkvalla.
Skinmaterial
Många skidor är utrustade med stighudar undertill för att du lättare ska få fäste när du åker. Det finns både äkta djurhud och syntetiska material. När skidorna trampas ner i snön och får ett tryck neråt och bakåt reser sig håret på skinnet och hjälper till att greppa snön. När du skjuter skidorna framåt igen lägger sig håret så att du glider framåt i skidspåret.
Bindningen
Det är vanligt att bindningen köps separat när du köper nya skidor. Det finns också paket där bindningen ingår vilket ofta blir lite billigare i längden. Fördelen när butiken hjälper till med bindningen är att du är säker på att den passar till skidan. För att välja rätt bindning behöver du veta om du ska åka klassisk eller skate eftersom bindningarna skiljer sig lite åt. Det som skiljer bindningarna mellan vid klassisk är hur den är fäst i skidan – antingen med skruvar eller via en monteringsplatta.
Dyra eller billiga skidor?
Det är vanligt att kika på priset när du väljer mellan olika skidor. Man brukar säga att ju dyrare skidorna är desto mindre väger dem och ju bättre är belaget. Glidvallan sitter bättre och ger ett bättre glid en längre tid. Men är du nybörjare har du inte behovet av dyrare skidor, utan det är bättre att välja skidor efter din åkarnivå, som samtidigt ger dig möjlighet att utvecklas som skidåkare.
Så väljer du stavar
När du har valt skidor är det dags att välja stavar och det vanligaste är att dessa köps separat. Stavarna har en stor påverkan på skidåkningen. Billigare stavar är ofta i ett enklare, mjukare och tyngre material med handtag i plast. Dyrare stavar är lättare och styvare vilket ger mer kraft i isättningen och också mer fart. De har ett korkhandag som hjälper till att transportera bort svett vilket gör att det inte blir lika kallt. Längden på stavarna är också anpassade efter din längd. För klassisk skidåkning ska stavarna vara 84 procent av din kroppslängd och för skate ska stavarna vara ungefär 90 procent.
Så väljer du pjäxor
Du behöver ha pjäxor som passar dina skidor och idag är de flesta kompatibla med de flesta bindningarna. Passformen är viktig och pjäxorna behöver sitta bra på foten. Köp ett par som sitter tajt för att få ett bra hälgrepp. Samtidigt måste du ha utrymme för tårna så att pjäxorna inte klämmer åt. Det finns pjäxor som är vadderade och andra som inte är det – välj det som passar dig bäst!
Glöm inte att synas!
När du åker skidor är det vanligt att du gör det i ett upplyst skidspår. Men det kan också finnas sträckor då du inte är lika synlig, eller kanske inte heller ser bra. I din utrusning är det bra att ha reflex och pannlampa.
Läs också: Test av skridskor
Populära varumärken:
Länktips:
- Svenska turistföreningen – så väljer du rätt skidor
- Wikipedia – skidor
- Stadium – så väljer du rätt längdskidor
Några experttexter vi har läst:
Aftonbladet Plus (2021)
I ett nytt test hos Aftonbladet Plus testade de vallningsfria skidor för längdskidåkning. Deras teståkare har åkt med skidorna i omgångar och testats av både män och kvinnor. De har testats med bindningar som skickats med från leverantören. Atomic Redster C9 utsågs till bäst i test och beskrivs som skinskidor i toppklass. Andra som också fått bra betyg är bland annat Atomic Redster C2, Fischer Twin Skin Team, Fischer Twin Skin Race, Fischer Twin Skin Pro, Madshus Race Pro, Madshus Endurancem och Salomon RC8 Skin.
M3 Sveriges Prylsajt (2021)
M3 Sveriges Prylsajt tipsar om sju längdskidor för nybörjare och proffs – som passar alla smaker och stilar. De har valt att rekommendera Fischers Twin Skin Pro, Madshus Nanosonic Intelligrip, Salomons RC10 Eskin, Salomon Elite 5 Classic, A tomics Redster C8 och C9, Fischer Sprint Crown Jr och Madshus Race Speed Skate.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Längskidorna ska vara 20 centimeter längre än kroppslängden. Ju längre skidan är desto mer stabil och stadig är den, men också mer svårmanövrerad.
-
Skidstavarna ska vara 84 procent av din kroppslängd för klassisk skidåkning och 90 procent av för skate.
-
Vi har valt att utse Atomic Redster C9 Skintec till de längdskidor som är bäst i test. De passar perfekt för dig som är eller vill bli ett riktigt skidproffs. De har ett bra glid och fäste och har ett skinmaterial av mohair.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Atomic Redster C9 Skintec
- Bästa allround-val : Fischer Twin Skin Pro
- Bästa skateskida : Madshus Race Speed Skate
- Bästa för motionären : Fischer Twin Skin Race Längdskidor Vallafri
- Bästa för barn : Fischer Skidor Sprint Crown 140 cm
- Vilken typ av skidåkare är du?
- Välj mellan klassisk eller skate
- Så långa ska längdskidorna vara
- Olika typer av skidor
- Så vallar du dina skidor
- Vad är vallningsfria skidor?
- Längdskidornas egenskaper
- Dyra eller billiga skidor?
- Så väljer du stavar
- Så väljer du pjäxor
- Glöm inte att synas!