VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Oktober 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa smartklockan för ett aktivare liv 2023

En smartklocka är en perfekt klocka för dig som vill ha koll på träning och hälsa och samtidigt vara uppkopplad. Vi ger dig smartklockor som vunnit tester och fått goda recensioner och en bra köpguide för att underlätta valet.

Vi har jämfört
 • Vilken telefon klockan passar med.
 • Batteritid.
 • Operativsystem.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test smartklocka - smartwatch från Apple.
Här testar Test.se smartklockan Apple Watch SE 2, som lanserades 2022. .
Bäst i test Apple Test.se - Bäst i test Apple
Apple
Apple Watch Series 8
Apple Apple Watch Series 8 - Test
Bäst i test Apple
Apple
Apple Watch Series 8
Apples populäraste smartklocka är uppdaterad med ny hälsostatistik och kraschdetektor.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Fjärde plats på test hos Techradar.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med iPhone.
Batteritid: 18 timmar – upp till 36 timmar med low power-läge.
Operativsystem: Apple Watch OS 9.
Lagring: 32 GB.
Trådlös laddning.
Vattentålig ner till 50 meter.
Anslutning: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LT.
Bättre hälsostatistik för kvinnor.
Temperaturmätning.
Kraschdetektor och falldetektor.
Kan ta EKG och mäta syrenivån.
Tar emot samtal och sms.
Möjlighet att parkoppla flera klockor med iPhone.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Apple Watch 8 är Apples senaste smartklocka och den, precis, som tidigare modeller, får mycket höga betyg på tester och fina omdömen av experter.

Smartklockan rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt som ger den betyget 4 av 5 och beskriver den som en klocka med fokus på träning och hälsa. De beskriver den även som den bästa smarta klockan du kan köpa just nu. Även om den har fått sig en till synes blygsam uppdatering kommer den med några nya smarta funktioner. Dock tycker de att klockans batteritid fortfarande är för kort och att priset är dyrt. Hos Techradar.se kom Apples nya modell på fjärde plats med betyget 4 av 5 och utnämnandet bästa allround smartklocka. Även de lyfter fram nya egenskaper som bilolycksdetektering och temperaturmätare som stora fördelar.

Apple Watch Series 8 kom 2022 och är en perfekt klocka designad för dig med iPhone och kan användas både med wifi, bluetooth och LTE. Den ser lika dan ut som Apple Watch Series 7 med samma ikoniska design och stora skärmar. Den kommer med ett stort urval av armband och med boett i antingen 41 eller 45 millimeter. Retinaskärmen är alltid på och den är ljusstark som gör det lätt att se även när handleden är sänkt. Den har ett tjockt skärmglas på framsidan, en robust geometri och platt bas som gör den mer hållbar. Klockan är IP6X-certifierad och tål damm och är vattentålig ner till 50 meter.

Precis som tidigare har smartklockan funktioner som att ta emot samtal, sms, lyssna på musik och tillgång till Apple Pay och Siri. Den har också flera nya hälsofunktioner där några av nyheterna är riktade främst till kvinnor som temperaturavläsning som ger en djupare kunskap om hälsan. Du kan ta ett EKG när du vill, mäta syrenivån i blodet och få notiser när det är dags att ta dina mediciner. Smartklockan har precis som nya iPhone 14 fått kraschdetektering som till och med kan rädda liv i en nödsituation. Om du är med om en svår bilolycka ringer klockan automatiskt larmcentralen. Den har också en falldetektor som ringer efter hjälp om du har ramlat och inte kan röra dig. Du kan även larma SOS själv genom att trycka in sidoknappen. Du kan ha koll på din sömn och appen Träning är också förbättrad med bättre intervallträningsfunktioner. Med Familjeinställning kan dessutom parkoppla din eller dina barn Apple Watchklocka med din iPhone.

Smartklockan har fått ett nytt low powerläge som ger en batteritid på upp till 36 timmar, annars har den en batteritid på 18 timmar.

 • 41 mm
 • 45 mm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bäst i test Android Test.se - Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Samsung Galaxy Watch5 - Test
Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy Watch5
Den smartaste smartklockan från Samsung med många träningsfunktioner.
Andra plats på test hos Techradar.se 2022.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Kompatibel med Android.
Batteritid: En dag.
OS: Wear OS Powered by Samsung.
Puls- och sömnmätare.
Mätning av syresättning, blodtryck och EKG.
Tar emot samtal och sms.
Trådlös laddning.
Anslutning: Wi-Fi, Bluetooth, GPS
Lagring: 16 GB.

Sydkoreanska Samsung grundades 1938 och är ledande tillverkare av smartklockor och har varit det, tillsammans med Apple, under flera år. Samsung År 2013 lanserade Samsung sin första smartklocka Samsung Gear och efter det har de kommit med flera testvinnande klockor.

Samsung Galaxy Watch 5 är en uppdaterad modell av Samsungs omtyckta och populära smartklocka som passar bäst för en Samsungtelefon. Den första Samsung Galaxy Watch lanserades 2018 och den femte modellen släpptes hösten 2022. Klockan rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2022 där den fick betyget 4 av 5 i deras test. De beskriver den som en klocka med smidigare design och lägre pris jämfört med storebror Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Hos Techradar kom smartklockan på andra plats och blev den bästa Android-klockan. Enligt deras testare är det en smart klocka i alla bemärkelser och den ser snygg ut på handleden med bland annat flera bra träningsfunktioner.

Det är en stilren smartklocka som finns i storleken 40 eller 44 millimeter i flera fina färger. Den finns även i en dyrare Pro-modell som är i storleken 45 millimeter. Den är skön att bära och har en skarp och tydlig Super AMOLED-skärm som är tydlig även när det är väldigt ljusa utomhusförhållanden. Kroppen är av titan och armbandet är tunt och slimmat – vilket gör den perfekt både i löpspåret och på kontoret.

Smartklockan har flera hälsofunktioner och med den kan du maxa träningen och ta den till en helt ny nivå. Du kan mäta saker som syreupptagnings-förmåga, EKG och blodtrycket, övervaka din kroppssammansättning. För en bättre balans i livet kan den även mäta sömnen och din stressnivå. Förutom det kan du ringa, skicka sms och lyssna på musik och poddar från Spotify, Youtube Music eller någon annan streamingtjänst.

I förra modellen återgick Samsung till Wear OS efter att i de senaste modellerna ha använt Tizen. Däremot är det inte samma Wear OS som du känner igen sedan tidigare utan det är en ny version av operativsystemet, utformad av Samsung som liknar Tizen. På så sätt får du den bästa av två världar – känslan och utseende hos Tizen och funktionalitet och apparna i Wear OS. Samsungklockan har 13 procent större batteri sol håller i ungefär en dag.

 • 40 mm
 • 44 mm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Apple Test.se - Bästa budget Apple
Apple
Apple Watch SE 2
Apple Apple Watch SE 2 - Test
Bästa budget Apple
Apple
Apple Watch SE 2
Omtyckt och lite billigare Apple Watch i ny uppdaterad modell med kraschdetektering.
Testvinnare hos Techradar.se 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med iPhone.
Batteritid: 18 timmar.
Operativsystem: Apple Watch OS 9.
Anslutning: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE.
Kraschdetektor och falldetektor.
Lagring: 32 GB.
Trådlös laddning.
Optisk pulsmätare.
Vattentålig ner till 50 meter.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Apple Watch SE 2 är en uppdaterad modell av Apple Watch SE som länge varit en budgetvariant bland Apple-användare. Den är 20 procent snabbare och har flera nya funktioner. Av Techradar i deras test om bästa smartklockan 2022 blev den bäst i test och en modell som passar de allra flesta. M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar klockan och gav den betyget 4 av 5.

Smartklockan är billigare än Apple Watch 8 men har nästan samma kärnfunktioner och chip. Skillnaden är att den saknar always-on-skärm, ett EKG och blodsyremätning. Precis som tidigare kan du både ta emot samtal och svara på meddelanden direkt från handleden, betala och lyssna på musik på Spotify.

Den har ett brett utbud av både hälso- och träningsfunktioner. Träningsappen är förbättrad och du kan få varningar om du har en för låg eller hög och vid oregelbunden hjärtrytm. Med den nya appen Läkemedel får du notis när det är dags att ta sin medicin.

Smartklockan har precis som nya iPhone 14 fått kraschdetektering som kan rädda liv i en nödsituation. Skulle du vara med om en svår bilolycka ringer klockan automatiskt larmcentralen. Den har utrustad med en falldetektor som ringer efter hjälp om du ramlar och inte kan röra dig. Du kan även larma SOS själv genom att trycka in sidoknappen.

Klockan finns i storleken 40 och 44 millimeter. Batteritiden är på 18 timmar och laddningen sker trådlöst.

 • 40 mm
 • 44 mm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Apple
Apple Watch Ultra
Apple Apple Watch Ultra - Test
Bästa premium
Apple
Apple Watch Ultra
Större smartklocka från Apple designad för uthållighetssport, expeditioner och äventyr.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Tredje plats på test hos Techradar.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med iPhone.
Batteritid: 35 timmar – upp till 60 timmar med low power-läge.
Operativsystem: Apple Watch OS 9.
Lagring: 32 GB.
Trådlös laddning.
Vattentålig ner till 100 meter.
Anslutning: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LT.
Kraschdetektor och falldetektor.
Kraftfull GPS.
Kompass i urtavlan.
Kan ta EKG och mäta syrenivån.
Bättre hälsostatistik för kvinnor.
Temperaturmätning.
Kan ta EKG och mäta syrenivån.
Tar emot samtal och sms.
Tre nya armband.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Apple Watch Ultra är en Apples nya smartklockor som släpptes i september 2022. Det är en helt ny modell i Apple-familjen, designad för uthållighetssport, expeditioner och äventyr. Den är både roboust och mångsidig med appar särskilt framtagna för att passa till klockans avancerade sensorer.

Smartklockan blev testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt i deras uppdaterade test om smartklockor och gav den betyget 4,5 av 5. De beskriver den som en snygg, dyr och häftig smartklocka med både bättre batteritid, bättre och större skärm, fler komplikationer på skärmen och större boett. Hos Techradar.se kom smartklockan på tredje plats, utsågs till testets bästa premiumval och beskrivs som den ultimata smartklockan från Apple.

Smartklockan är större än Apple Watch 8 med en boett på 49 millimeter i flygindustriklassat titan och ett platt safirglas. Den är designad att klara olika slags terräng – i klass med många Garmin-klockor – och perfekt för uthållighetssport, expeditioner och äventyr. Detta är Apples både största och mest ljusstarka skärm som gör det enklare att läsa i alla förhållanden. Den är dessutom mer tolerant för olika temperaturer så att du kan använda den även i mer extrema miljöer.

Klockan har samma fördelar som Apples andra smartklockor men är dyrare, mer kraftfull och har bättre batteritid. Den kommer med flera spännande funktioner och den är vattentålig ända ner till 100 meter. Klockan har en anpassningsbar aktiveringsknapp som går att anpassa med flera olika funktioner. GPS:en är kraftfull och exakt vilket gör att den passar perfekt för olika typer av utomhusäventyr. Den har även en dyksensor och kompass inbyggd i urtavlan. Appen Träning är förbättrad, med appen Sömnfaser kan du mäta din sömn, du kan mäta ditt EKG och få notiser när det är dags att ta din medicin via den nya appen Läkemedel. Smartklockan har både kraschdetektering, falldetektor och möjlighet att larma SOS genom att trycka in sidoknappen. Förutom alla nya funktioner har smartklockan vanliga funktioner som att ta emot samtal, sms, lyssna på musik och tillgång till Apple Pay och Siri.

Batteritiden är på upp till 36 timmar vid normal användning vilket är längre än de andra Apple-klockorna. Med sparläge har den en batteritid på upp till 60 timmar vilket är perfekt om du är ute på äventyr i flera dagar. Det finns tre nya band att välja mellan – Trail Loop, Alpine Loop och Ocean Band som alla har unika designegenskaper.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för träning Test.se - Bästa för träning
Fitbit
Fitbit Versa 3
Fitbit Fitbit Versa 3 - Test
Bästa för träning
Fitbit
Fitbit Versa 3
En prisvärd smartklocka som passar perfekt som träningsklocka.
Fjärde plats på test hos Techradar 2022.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med Android och iPhone.
Batteritid: Upp till 6 dagar.
Operativsystem: Fitbit OS.
Pulsmätning.
Avisering om samtal, sms, kalender och appar.
Vattentålig ner till 50 meter.

Fitbit är ett amerikanskt företag som grundades i Kalifornien 2007. De gör produkter inom hemelektronik och hälsa och blev kända för sin avancerade stegräknare. Fitbit har en rad olika smarta armband och klockor som gör att du kan följa din hälsa.

Smartklockan Fitbit Versa 3 hamnade på en fjärdeplats på test hos Techradar och betyg 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. Tidigare modell har också fått bra betyg på tester under flera år och den nya modellen har uppdaterats med flera bra egenskaper. Det vattentåliga smartklockan håller bra koll på din träning och beskrivs av testarna som den bästa smartklockan för fitness-älskare. Men den här klockan kan du ta träningen till en annan nivå och det är ett bra val av smartklocka för dig som inte vill ha Apple eller Samsung.

Klockan mäter din dagliga aktivitet och följer steg, sträcka, aktiva minuter och kaloriförbrukning. Den har pulsmätning, mäter sömnkvaliteten och tracking via den inbyggda GPS:en så att inte behöver ha med mobiltelefonen på dina joggingrundor. Den ger dig aviseringar om telefonsamtal, sms, kalenderhändelser och appar. Använder du den tillsammans med en Android-telefon kan du även skicka snabbsvar direkt från handleden. Du kan även lämna plånboken och betala direkt med klockan.

Klockan har en batteritid på upp till sex dagar och kan snabbladdas på endast 12 minuter. Den finns i svart, pink/gold och midnight/gold och du kan välja mellan hundratals olika urtavlor för en mer personlig design.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test smartklocka - se testvinnande smartklockor.

Köpguide smartklocka 

En smartklocka är kort och gott just det: en smart klocka! Exakt vilka funktioner de innehåller varierar mellan tillverkare och modeller. De flesta modellerna kopplas ihop med din telefon för att ta emot samtal och svara på sms och läsa notiser.

En pekskärm gör hanteringen enkel och mängder av appar går att ladda ner till klockorna. När det gäller operativsystem för smartklockor finns det både för Android och iOS.

Vill du hellre ha en GPS-klocka? Se vårt test om GPS-klockor.

Träna med smartklocka

Funktioner som hjälper dig hålla koll på träning och hälsa är för många en anledning att välja en smartklocka. Den som tidigare varit förtjust i aktivitetsarmband och deras pulsmätare, stegmätare och GPS bör nu överväga att skaffa sig en smartklocka istället! Med hjälp av smartklockans GPS kan du kartlägga hur långt du sprungit och vart. Du kan även se hastighet, tid och göra pulsmätning om klockan har dessa funktioner. Vissa modeller tål även vatten vilket innebär att simpasset också kan registreras i träningsanalysen.

Bäst i test smartklocka - se testvinnande smartklockor.
Smartklockan kan komma väl till pass både vid träning som till vardags.

Smartklockor i vardagen

Men smartklockor är riktigt praktiska även i vardagen. Du kan se alla notiser snabbt på armen istället för att ta upp mobilen varje gång. Läsa och skicka sms, ringa och ta emot samtal fungerar även på klockorna som har stöd för detta. Funktionen gör att du kan använda klockan utan att mobilen behöver vara ansluten och i närheten. Många bättre telefoner har dessutom stöd för eSIM. 

Design och utseende

Det vanligaste utseendet på smartklockornas ur är en rund form eller mer fyrkantigt med rundade kanter med en högupplöst touchskärm. När det kommer till design finns det möjlighet att personifiera klockan till exempel genom att byta ut armbandet. Det finns flera olika färger, material och mönster att välja mellan. Till träningen kanske ett silikonarmband passar bäst och i vardagen kan ett läderarmband se mer propert ut.

Betala med din smartklocka

Med många smartklockor kan du genomföra betalningar utan att använda plånboken eller mobilen. Betalningen kan i nuläget genomföras på klockor som stödjer Samsung Pay, Apple Pay eller Google Pay. För att göra betalningen så behöver du ladda ner en app till mobilen och sedan göra de inställningar som krävs för kortbetalningar. Vid själva betalningstillfället aktiverar du funktionen och håller upp smartklockan mot kortläsaren och blippar. Kortbetalning med smartwatch fungerar på alla kortläsare där du kan blippa ditt vanliga bankkort. Det går att ha flera kort registrerade i tjänsten om du skulle vilja.

Hur fungerar detta, är en fråga man kan ställa sig. Att betala “kontaktlöst” även kallat blippa fungerar tack vare tekniken NFC (near-field Communication). Detta gör att du kan hålla upp smartklockan mot terminalen och genomföra köp utan att behöva slå in kortkoden (i nuläget för köp upp till 200 kronor hos Svenska banker). Att blippa är väldigt säkert eftersom kortet eller enheten du betalar med behöver vara nära kortläsaren och hållas kvar i mer än en halv sekund för att registreras. Du behöver alltså inte vara orolig för att råka göra en betalning när du är i närheten av en kortläsare.

Läs också: Test av aktivitetsarmband
Läs också:
 Test av pulsklocka

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En smartklocka är en klocka med smarta funktioner och tanken är att du ska komma åt samma funktioner som med din mobiltelefon som att ta emot samtal, svara på sms och läsa notiser. Den mäter även din aktivitet och är ett bra hjälpmedel när det kommer till träning och hälsa.
 • En smartklocka kan förenkla ditt liv på många sätt. Den mäter din aktivitet och hjälper dig att nå dina träningsmål. Dessutom är du alltid uppkopplad och kan ta emot samtal, sms och notiser.
 • Vi har valt att utse Apple Watch 8 och Samsung Galaxy 5 till de smartklockor som är bäst i test. Båda klockorna får bra betyg i test och har ett stort utbud av funktioner och egenskaper som underlättar för både vardag och din träning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test Apple:
Apple Apple Watch Series 8
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng