VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa smartklockorna för ett aktivare liv 2022

En smartklocka är en perfekt klocka för dig som vill ha koll på träning och hälsa och samtidigt vara uppkopplad. Vi ger dig smartklockor som vunnit tester och fått goda recensioner och en bra köpguide för att underlätta valet.

Vi har jämfört
 • Vilken telefon klockan passar med.
 • Batteritid.
 • Operativsystem.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Apple Test.se - Bäst i test Apple
Apple
Apple Watch Series 7
Bäst i test Apple
Bäst i test Apple
Apple
Apple Watch Series 7
Apples senaste smart watch med större skärm och snabbare laddningstid.
Testvinnare hos Techradar 2022.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Högt betyg hos Macworld 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med iPhone.
Batteritid: 18 timmar.
Operativsystem: Apple Watch OS 7.
20 % snabbare än tidigare modell.
Förbättrad puls- och syremätare.
20 % större Retina-skärm.
Trådlös laddning.
Tar emot samtal och sms.
Stöd för eSIM.
Vattentålig ner till 50 meter.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Apple Watch 7 är Apples senaste smartklocka och den, precis, som tidigare modeller, får mycket höga betyg på tester och fina omdömen av experter. I en recension hos Techradar får den uppdaterade klockan betyg 4 av 5 och den beskrivs som lika dan som sin föregångare, fast med större skärm och snabbare laddningsegenskaper. I ett nytt test hos Macworld får smartklockan också betyget 4 av 5 och beskrivs som den utan tvekan bästa smartklockan på marknaden, även om den är rätt lik Apple Watch 6.

Apple Watch Series 7 kom 2021 och är en perfekt klocka designad för dig med iPhone. Den kommer med ett stort urval av armband och med boett i antingen 41 eller 45 millimeter.

Klockan har Apples största och mest avancerade Retina-skärm hittills med en 20 procent större yta än Watch Series 6, detta tack vare att den har 40 procent smalare kanter. Skärmen behöver inte aktiveras utan den lyser hela tiden och har en ljusstyrka som är 70 procent starkare än tidigare. Det är också Apples tåligaste smartklocka med ännu hållbarare skärmglas, dammtålig enlig IP6X och en simtålig design.

Smartklockan har funktioner som att ta emot samtal, sms, lyssna på musik och har tillgång till Apple Pay och Siri. Med den här smarta klockan får du ett hälsosammare och aktivare liv – dessutom mer uppkopplat. Med klockan håller du koll på din träningsdata och du kan välja olika träningspass, registrera din dagliga motion och fylla aktivitetsringarna med dina personliga mål för dagen. Har du problem med sömnen? Med den här smarta klockan runt handleden kan du även få sömnanalys och skapa bättre sovrutiner. Du kan också hålla motivationen uppe genom att lyssna på poddar, musik och ljudböcker via klockan. Tack vare avancerade funktioner kan du ta ett EKG eller mäta syrenivån i blodet.

Smartklockans batteritid är på 18 timmar och den är vattentålig ner till 50 meter. Smartklockan är kompatibel med iPhone 6s och senare modeller med iOS 15 eller senare.

Vill du hellre satsa på den tidigare modellen Apple Watch 6 så håller denna fortfarande en hög kvalitet.

 • Apple Watch Series 7
 • Apple Watch Series 6
 • Priser för Apple Watch Series 7
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
 • Apple Watch Series 6
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bäst i test Android Test.se - Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE
Bäst i test Android
Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE
Den smartaste smartklockan från Samsung – ny modell med nytt operationssystem.
Testvinnare hos Techradar.com 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med Android 6.0.
Batteritid: 40 timmar.
Nytt operativsystem: Wear OS Powered by Samsung.
Puls- och sömnmätare.
Mätning av syresättning, blodtryck och EKG.
Tar emot samtal och sms.
Stöd för eSIM.
Trådlös laddning.

Sydkoreanska Samsung grundades 1938 och är ledande tillverkare av smartklockor och har varit det, tillsammans med Apple, under flera år. Samsung År 2013 lanserade Samsung sin första smartklocka Samsung Gear och efter det har de kommit med flera testvinnande klockor.

Precis som tidigare modell av Samsungs smartklockor placeras Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE högt upp på tester. Den kommer på andra plats på ett nytt uppdaterat test hos Techradar där den beskrivs som den bästa smartklockan från Samsung med utmärkt prestanda och nu programvara. I ett uppdaterat test hos M3 Sveriges Prylsajt får den betyg 4 av 5 och den beskrivs som en mycket bra smartklocka, även om den inte är så unikt bra som tidigare generationer. Den första Samsung Galaxy Watch lanserades 2018 och den fjärde modellen som släpptes hösten 2021 kommer med stilen, komforten, prestandan och funktionerna man kan förvänta sig.

I den nya smartklockan återgår Samsung till Wear OS efter att i de senaste modellerna ha använt Tizen. Däremot är det inte samma Wear OS som du känner igen sedan tidigare utan det är en ny version av operativsystemet, utformad av Samsung som liknar Tizen. På så sätt får du den bästa av två världar – känslan och utseende hos Tizen och funktionalitet och apparna i Wear OS.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic kommer i en stilren och avskalad design med en strömlinjeformad metallram i svart eller silver. Den finns i storleken 42 och 46 millimeter med en bra passform och lätt konstruktion och du kan sätta din egen prägel på både armband och urtavla. Den vridbara ring runt urtavlan förenklar navigeringen vilket gör att du inte behöver trycka på pekskärmen om du inte vill.

Med den här smarta klockan runt handleden får du ut mer av varje dag. Det är nästa generations smartklocka med ledande hälsomätningsteknik och den nya versionen kommer med nya mätverktyg för kroppssammansättning vilket gör den särskilt intressant för dig som vill spåra din hälsa och kondition. Den kan läsa av allt från fettprocent och muskelmassa till vattenmängd och BIA-mätningen sker med hjälp av två fingrar på bara femton sekunder. Klockan har funktioner som puls- och sömnmätning och för att få ännu bättre koll på din hälsa mäter den dessutom blodets syresättning, blodtryck och EKG. Den ger dig dessutom konkreta träningstips genom att mäta steglängd och markkontakt och har stöd för 90 olika träningsformer. Klockan är IP68-klassad och klarar att sänkas ner i sötvatten på 1,5 meters djup i upp till 30 minuter.

Klockan har stöd för eSIM så att du kan streama musik eller svara på meddelanden oavsett om din mobiltelefon är i närheten eller inte. Den har stöd för betallösningen Samsung Pay så att du smidigt kan betala med klockan. Batteritiden på 40 timmar är dock sämre än tidigare modell, men fortfarande bättre än Apples smartklockor.

Samsung har samtidigt släppt den lite sportigare klockan Samsung Galaxy Watch 4 som kommer i storleken 40 och 44 millimeter och fyra olika färger. Denna är en uppföljare till Galaxy Watch Active 2. Samsung Galaxy Watch 4 Classic finns också med Bluetooth istället för LTE (4G). 

 • Samsung Galaxy Watch 4 Classic
 • Samsung Galaxy Watch 4
 • Samsung Galaxy Watch 4 Classic B
 • Priser för Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
 • Samsung Galaxy Watch 4
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans
 • Samsung Galaxy Watch 4 Classic BT
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans

Bästa budget Apple Test.se - Bästa budget Apple
Apple
Apple Watch SE
Bästa budget Apple
Bästa budget Apple
Apple
Apple Watch SE
En billigare smartklocka från Apple med många funktioner.
Bästa budget på test hos Techradar 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med iPhone.
Batteritid: 18 timmar.
Operativsystem: Apple Watch OS 7.
Trådlös laddning.
Optisk pulsmätare.
Stöd för eSIM.
Vattentålig ner till 50 meter.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Apple Watch SE är en smartklocka som blev testvinnare hos Techradar och som fick betyget 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. I tester beskrivs den som mycket klocka för pengarna och det är ett billigare alternativ av smartklocka från Apple. Den är kompatibel för dig med en Iphone.

Smartklockan har färre funktioner än Apple Watch 7, men har allt du kan tänkas behöva. Klockorna ser lika dana ut på utsidan och du kan använda dig av samma armband – utbudet är stort! Den har en samma Retinaskärm som sin dyrare storebror, men har inte alternativet att vara på hela tiden. Klockan har funktioner som får dig att nå dina träningsmål, hälsa och säkerhet. Den mäter dina löprundor, promenader, danspass och alla annan form av träning. Den har optiskt pulsmätare och kan även mäta hur vi tvättar händerna – en funktion som lagts till nu i pandemitider. Utöver detta tar den emot samtal och meddelanden och streamar musik, håller koll på din sömn och går att betala med. Klockan finns i storleken 40 och 44 millimeter och i färgerna silver, rymdgrå och guld. Batteritiden är på 18 timmar och laddningen sker trådlöst.

 • Butiker & priser
 • Priser för Apple Watch SE 40 mm GPS Silver
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa för träning Test.se - Bästa för träning
Fitbit
Fitbit Versa 3
Bästa för träning
Bästa för träning
Fitbit
Fitbit Versa 3
En prisvärd smartklocka som passar perfekt som träningsklocka.
Fjärde plats på test hos Techradar 2022.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kompatibel med Android och iPhone.
Batteritid: Upp till 6 dagar.
Operativsystem: Fitbit OS.
Pulsmätning.
Avisering om samtal, sms, kalender och appar.
Vattentålig ner till 50 meter.

Fitbit är ett amerikanskt företag som grundades i Kalifornien 2007. De gör produkter inom hemelektronik och hälsa och blev kända för sin avancerade stegräknare. Fitbit har en rad olika smarta armband och klockor som gör att du kan följa din hälsa.

Smartklockan Fitbit Versa 3 hamnade på en fjärdeplats på test hos Techradar och betyg 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. Tidigare modell har också fått bra betyg på tester under flera år och den nya modellen har uppdaterats med flera bra egenskaper. Det vattentåliga smartklockan håller bra koll på din träning och beskrivs av testarna som den bästa smartklockan för fitness-älskare. Men den här klockan kan du ta träningen till en annan nivå och det är ett bra val av smartklocka för dig som inte vill ha Apple eller Samsung.

Klockan mäter din dagliga aktivitet och följer steg, sträcka, aktiva minuter och kaloriförbrukning. Den har pulsmätning, mäter sömnkvaliteten och tracking via den inbyggda GPS:en så att inte behöver ha med mobiltelefonen på dina joggingrundor. Den ger dig aviseringar om telefonsamtal, sms, kalenderhändelser och appar. Använder du den tillsammans med en Android-telefon kan du även skicka snabbsvar direkt från handleden. Du kan även lämna plånboken och betala direkt med klockan.

Klockan har en batteritid på upp till sex dagar och kan snabbladdas på endast 12 minuter. Den finns i svart, pink/gold och midnight/gold och du kan välja mellan hundratals olika urtavlor för en mer personlig design.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fitbit Versa 3 Smartklocka Svart
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Ytterligare läsning

Bäst i test smartklocka - se testvinnande smartklockor.

Köpguide

En smartklocka är kort och gott just det: en smart klocka! Exakt vilka funktioner de innehåller varierar mellan tillverkare och modeller. De flesta modellerna kopplas ihop med din telefon för att ta emot samtal och svara på sms och läsa notiser.

En pekskärm gör hanteringen enkel och mängder av appar går att ladda ner till klockorna. När det gäller operativsystem för smartklockor finns det både för Android och iOS.

Vill du hellre ha en GPS-klocka? Se vårt test om GPS-klockor.

Träna med smartklocka

Funktioner som hjälper dig hålla koll på träning och hälsa är för många en anledning att välja en smartklocka. Den som tidigare varit förtjust i aktivitetsarmband och deras pulsmätare, stegmätare och GPS bör nu överväga att skaffa sig en smartklocka istället! Med hjälp av smartklockans GPS kan du kartlägga hur långt du sprungit och vart. Du kan även se hastighet, tid och göra pulsmätning om klockan har dessa funktioner. Vissa modeller tål även vatten vilket innebär att simpasset också kan registreras i träningsanalysen.

Smartklockor i vardagen

Men smartklockor är riktigt praktiska även i vardagen. Du kan se alla notiser snabbt på armen istället för att ta upp mobilen varje gång. Läsa och skicka sms, ringa och ta emot samtal fungerar även på klockorna som har stöd för detta. Funktionen gör att du kan använda klockan utan att mobilen behöver vara ansluten och i närheten. Många bättre telefoner har dessutom stöd för eSIM. 

Design och utseende

Det vanligaste utseendet på smartklockornas ur är en rund form eller mer fyrkantigt med rundade kanter med en högupplöst touchskärm. När det kommer till design finns det möjlighet att personifiera klockan till exempel genom att byta ut armbandet. Det finns flera olika färger, material och mönster att välja mellan. Till träningen kanske ett silikonarmband passar bäst och i vardagen kan ett läderarmband se mer propert ut.

Betala med din smartklocka

Med många smartklockor kan du genomföra betalningar utan att använda plånboken eller mobilen. Betalningen kan i nuläget genomföras på klockor som stödjer Samsung Pay, Apple Pay eller Google Pay. För att göra betalningen så behöver du ladda ner en app till mobilen och sedan göra de inställningar som krävs för kortbetalningar. Vid själva betalningstillfället aktiverar du funktionen och håller upp smartklockan mot kortläsaren och blippar. Kortbetalning med smartwatch fungerar på alla kortläsare där du kan blippa ditt vanliga bankkort. Det går att ha flera kort registrerade i tjänsten om du skulle vilja.

Hur fungerar detta, är en fråga man kan ställa sig. Att betala “kontaktlöst” även kallat blippa fungerar tack vare tekniken NFC (near-field Communication). Detta gör att du kan hålla upp smartklockan mot terminalen och genomföra köp utan att behöva slå in kortkoden (i nuläget för köp upp till 200 kronor hos Svenska banker). Att blippa är väldigt säkert eftersom kortet eller enheten du betalar med behöver vara nära kortläsaren och hållas kvar i mer än en halv sekund för att registreras. Du behöver alltså inte vara orolig för att råka göra en betalning när du är i närheten av en kortläsare.

Läs också: Test av aktivitetsarmband
Läs också:
 Test av pulsklocka

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En smartklocka är en klocka med smarta funktioner och tanken är att du ska komma åt samma funktioner som med din mobiltelefon som att ta emot samtal, svara på sms och läsa notiser. Den mäter även din aktivitet och är ett bra hjälpmedel när det kommer till träning och hälsa.
 • En smartklocka kan förenkla ditt liv på många sätt. Den mäter din aktivitet och hjälper dig att nå dina träningsmål. Dessutom är du alltid uppkopplad och kan ta emot samtal, sms och notiser.
 • Vi har valt att utse Apple Watch 7 till den smartklocka som är bäst i test. Apples senaste modell och är en exklusiv smartklocka för dig som har råd att spendera pengar. Den är snygg och har alla de egenskaper som krävs av en smartklocka i premiumklassen, mäter EKG och syrenivån i blodet, hjälper dig att då dina träningsmål och håller dig uppkopplad genom att ta emot samtal, sms och notiser direkt till handleden.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test Apple:
Apple Apple Watch Series 7