VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 November 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa GPS-klockan för barn 2022

Nu är det dags för skolstart! En GPS-klocka gör att både du och ditt barn kan känna er säkra när barnet är i skolan eller ute på eget äventyr. Det kan också vara skönt med en GPS-klocka vid de tillfällen där det kan vara lätt att tappa bort varandra, som på stora varuhus. Här har vi valt ut de bästa GPS-klockorna till ditt barn!

Vi har jämfört
 • Batteritid.
 • Säkerhetszon.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Cmee
Cmee Play 4G
Bäst i test
Bäst i test
Cmee
Cmee Play 4G
Testvinnande GPS-klocka med ett utvecklat säkerhetstänk och många olika funktioner.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2021.
5/5 Kundrecensioner hos Babyworld.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP67.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja, Nano.
Skärmstorlek: 1,4 tum.

När Aftonbladet 2021 skulle sammanställa de bästa GPS-klockorna för barn på marknaden var det Cmee Play 4G som hamnade högst upp på prispallen. Cmee Play är en multifunktionell klocka som enkelt lever upp till alla krav som de flesta föräldrar ställer på en GPS-klocka till sitt barn.

Cmee Play har 4G-täckning och med den här klockan är det enkelt att både ringa och ta emot samtal. Du kan även begränsa de inkommande samtalen till vissa utvalda nummer. Dessutom går det att läsa sms direkt i klockan. Cmee Play har en batteritid på upp till 72 timmar och du laddar den enkelt med micro-USB. Här finns också möjlighet att ställa in en säkerhetszon, vilket innebär att du kommer få en notis om ditt barn rör sig utanför området.

GPS-klockan har en vattentålighet på IP67 och skärmen är 1,4 tum stor. För att du och ditt barn ska känna er trygga är klockan även utrustad med en SOS-funktion. SOS-knappen fungerar som så att om den hålls inne av barnet så ringer klockan upp utvalda nummer tills någon svarar.

För att ditt barn ska kunna sätta sin egen prägel på GPS-klockan finns det, precis som på en vanlig mobiltelefon, möjlighet att byta bakgrundsbild och skärmsläckare. Du kan även välja att ändra klockans utseende genom att exempelvis byta skal eller armband. Till Cmee Play finns en tillhörande mobilapp och den är utrustad med ett Nano-SIM-kort.

 • Butiker & priser
 • Priser för Cmee Play 4G
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Xplora
Xplora 5 SE
Bästa premium
Bästa premium
Xplora
Xplora 5 SE
Omtyckt GPS-klocka med smarta funktioner och hög vattentålighet.
Andra plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Topplacerad hos Aftonbladet Plus 2021.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2019.
Bra betyg hos Mobil.se 2021.
Rekommenderas av 99mac.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP68.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja, Nano.
Skärmstorlek: 1,4 tum.

Xplora är ett svenskt företag som utvecklar smart konsumentelektronik. Företaget är verksamt på den svenska, norska och finska marknaden, och är framför allt känt för sina populära mobilklockor anpassade för barn. Varumärkets vision göra vardagen enklare och tryggare för familjer som använder deras produkter.

Xplora 5 Play är en uppdaterad modell av en av de GPS-klockor för barn som fick högst betyg i Aftonbladet Plus jämförande test. Den har alla fördelar som Xplora 4 hade men med flera uppdaterade funktioner och ny design. Klockan är också omtyckt bland kunder, och har bland annat fått 4,5 stjärnor av nöjda konsumenter på Pricerunner. Xplora 5 är lätt att använda, och genom att ansluta den till din smartphone via Xplora-appen kan du ladda över kontakter till klockan. Den har en kamera på två megapixlar och stöd för emojis och röstmeddelanden.

När det gäller säkerhetsfunktioner är Xplora 5 utrustad med ett par olika. Dels finns en SOS-funktion, och det finns även möjlighet att ställa in en säkerhetszon vilket betyder att du kommer att få en notis om ditt barn rör sig utanför området.

GPS-klockan är utrustad med ett Nano-SIM-kort och har en vattentålighet på IP68. Batteritiden är på max 72 timmar, och den 1,4 tum stora skärmen är alldeles lagom stor för att klockan ska vara lätt att läsa av, men inte för klumpig på barnets arm. Om ditt barn vill ha variation är det också möjligt att byta skalet till klockan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Xplora 5 SE Blue
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr

Bästa budget Test.se - Bästa budget
North 13.5
North 13.5 GPS-klocka
Bästa budget
Bästa budget
North 13.5
North 13.5 GPS-klocka
Prisvärd GPS-klocka med tvåvägskommunikation och varning om barnet går över gränsen.
Toppval hos Jollyroom.
Batteritid: 1-2 dagar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: Nej.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja.
Skärmstorlek: 0,96 tum.
Kontakt via SMS och GPRS.
Inbyggd stegräknare.
Finns i flera färger.

Är du ute efter en prisvärd GPS-klocka för barn rekommenderar vi North 13.5 GPS-klocka som har en tum på 0,96. Det är en omtyckt klocka med nöjda recensioner och den finns med på Jollyrooms topplista över GPS-klockor. Klockan ger en bra trygghet för både förälder och barn och du kan se via en app med karta var ditt barn befinner sig. Det går också att hålla kontakt med barnert när det tar sig till och från skolan eller fritidsaktiviteten.

Klockan skickar signaler till din mobil eller surfplatta via GPS vilket ger en obegränsad räckvidd. GPS:en har en träffsäkehet på 5-15 meter. Du kan ringa till klockan och barnet kan lägga in tio nummer i telefonboken som går att ringa till. Det finns även en smart SOS-knapp som gör att barnet når larmnumret om det blir ett akut läge. Det finns möjlighet att ange gränser på en karta och kliver barnet över denna larmar den. Tar barnet av sig klockan eller tappar den får du ett sms. Du kan även skicka inspelade röstmeddelanden till den.

Du kan använda klockan med ett vanligt kontaktkort och det behövs därför inget abonnemang. Dock får den bäst funktionalitet med kontaktkort från Telia. Batteritiden är på en till två dagar och laddningstiden är på två timmar.

 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Paket med 2 st
 • Priser för North 13.5 GPS-klocka, Svart
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
 • North 13.5 GPS paket

Bra val Test.se - Bra val
Safekid
Safekid Rocket 4G
Bra val
Bra val
Safekid
Safekid Rocket 4G
En lättanvänd GPS-klocka med många funktioner som att ringa och sms:a.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP67.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja.
Skärmstorlek: 1,4 tum.
Kan ställa in skolläge.
Bild på den som ringer.
Finns i flera färger.

Safekid är ett svenskt företag som är ledande inom GPS-klockor för barn och vuxna, aktivitetsklockor, leksaker för barn och överfallslarm. De har flera klockor i sitt utbud och som passar till barn i olika åldrar.

Safekid Rocket 4G är en klocka med GPS och telefon som passar barn från sex till sju år. Den är både enkel att bära och lätt att använda. GPS-klockan fick betyget 4 av 5 när Aftonbladet Plus testade GPS-klockor för barn. De beskriver det som en klocka med modern design som liknar apparna hos en Apple Watch, fast mer anpassad för barn. Skärmen är tydlig, klockans menyer är på svenska och telefonboken har en bild på personen som ringer.

Klockan har inbyggd GPS-funktion så att du ser var barnet befinner sig när det går till och från skolan, är ute och leker eller är på fritidsaktiviteter. Lämnar barnet zonen får du ett sms till din mobiltelefon. På klockan finns även en SOS-knapp som barnet håller in om något skulle hända och de behöver larma larmcentralen.

I den här uppdaterade modellen kan du ringa och skicka sms både till och från klockan och du lägger in valfria nummer via appen. För att detta ska fungera krävs ett sim-kort och Safekid rekommenderar att du väljer deras skräddarsydda sim-kort och abonnemang. Använder barnet klockan kan du aktivera skolläge. Klockan finns i svart, blått och rosa, är vattentålig och har en batteritid på upp till 72 timmar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Safekid Rocket 4G
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa för ungdomar Test.se - Bästa för ungdomar
Apple
Apple Watch SE 40 mm GPS Silver
Bästa för ungdomar
Bästa för ungdomar
Apple
Apple Watch SE 40 mm GPS Silver
Snygg smartklocka från Apple för äldre barn och ungdomar.
Fjärde plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Tredje plats på test hos Techradar 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Max batteritid: Max 18 timmar.
Säkerhetszon: Nej.
Ta emot samtal och meddelanden.
Pulsmätning.
Vattentålig upp till 50 meter.
Stöd för wifi och 4G.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Har du äldre barn eller ungdomar hemma som önskar en lite mer avancerad smartklocka? Då rekommenderar vi Apple Watch SE, som är en snygg klocka – som dessutom är snällare mot plånboken än Apples andra smartklockor. Hos Techradar kom den på tredje plats i deras uppdaterade test och fick där betyget 4 av 5. Den beskrivs som den bästa smartklockan i premiumdesign för dig med tajt budget. M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar också smartklockan och ger den betyget 4 av 5. I ett test hos Prisjakt Experter kom klockan på fjärde plats och beskrivs som en bra klocka att växa med.

Den här smartklockan har fler funktioner än övriga smartklockor för barn i detta test, men färre än storebror Apple Watch 7. Båda klockorna ser lika dana ut på utsidan och det finns ett brett utbud av armband att välja mellan. Retinaskärmen är samma som Apple Watch 7, men den kan inte vara på hela tiden. Med klockan kan du mäta saker som dina löprundor, promenader, danspass och många andra träningsformer. Du kan ta emot samtal och meddelanden, streama musik, betala och hålla koll på sömnen.

Klockan är kompatibel för dig med en Iphone, men kan med funktionen ”familjeinställningar” användas även utan telefon. Då kan du använda den för att skicka sms, ringa samtal och dela platsen via den inbyggda GPS:sen även utan mobiltelefon. För att funktionen ska gälla behöver du ha 4G-uppkoppling och ett abonnemang.

Apples smartklocka finns i storleken 40 och 44 millimeter och i färgerna silver, rymdgrå och guld. Batteritiden är på 18 timmar och du laddar trådlöst på en platta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Apple Watch SE 40 mm GPS Silver
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Ytterligare läsning

Köpguide GPS-klocka för barn

Vill du ha ett enkelt sätt att nå ditt barn, och samtidigt känna dig trygg med var barnet befinner sig? Med en GPS-klocka anpassad för barn kan du få båda delarna.

Olika funktioner hos en GPS-klocka för barn

Förutom den givna funktionen med en GPS-klocka – nämligen att den är utrustad med just GPS – har normalt sett denna typ av klockor som är anpassade för barn flera olika funktioner/egenskaper.

Samtal/sms

Med hjälp av GPS-klockan är det möjligt att ringa upp och ta emot samtal. En del klockor har en funktionalitet som innebär att du som förälder kan välja vilka nummer som är tillåtna att ringa till klockan. Klockorna kan normalt sett också ta emot sms, och i en del fall kan barnet också skriva meddelanden från klockan.

Bäst i test GPS-klocka för barn - se testvinnande GPS-klockor.
GPS-klockan kan vanligtvis både ta emot samtal och sms.

Säkerhetszon (geofencing)

Du kan sätta upp geografiska säkerhetszoner till ditt barns GPS-klocka. Det innebär att du sätter en slags avgränsning på en karta, och när klockan (och barnet) träder över den gränsen så får du ett larm. På så sätt kan du enkelt hålla koll på om ditt barn skulle vandra iväg längre än vad ni kommit överens om.

Vissa klockor har stöd för att kunna sätta upp två eller flera säkerhetszoner per enhet.

SOS-funktion

Med ett knapptryck så skickas ett nödmeddelande iväg till de kontakter som är angivna som säkerhetspersoner. De flesta klockor ringer även upp dig som anhörig om SOS-knappen skulle tryckas ner.

Kamera

Med en kamera i ditt barns GPS-klocka är det även möjligt att ringa videosamtal till varandra. De flesta, dock inte alla, GPS-klockor för barn är i dag utrustade med en kamera.

Design

De flesta GPS-klockor för barn har en diskret och estetiskt tilltalande design, den ser helt enkelt ut som vilken klocka som helst. Detta är en egenskap som inte är oviktig att ta hänsyn till, eftersom en GPS-klocka annars kan vara stigmatiserande mellan barn. Inte minst bland de barn som är lite äldre.

Skärmstorlek

En del klockor kan du välja storlek på, och då är det bra att tillsammans med ditt barn bestämma vad som känns bekvämt. Det kan förstås kännas klumpigt att ha en stor klocka på armen, samtidigt får den inte vara för liten om det ska kunna gå att läsa SMS på skärmen.

Vattentålighet

GPS-klockor för barn är normalt sett så pass vattentäta att de exempelvis tål en dusch och går att använda på gymnastiklektionen. Tänk dock på att vattentålighet inte är samma sak som att klockan går att bada med – läs på vad som gäller kring just den klocka ni har valt!

Batteritid

Fundera på hur mycket batteritid som kan tänkas behövas till ditt barns GPS-klocka. Det går förstås åt mer batteri ju mer man använder den, jämfört med en klocka som inte används lika flitigt som får mycket ner batteritid. Ska ni exempelvis ut på en längre campingtur eller annan typ av resa där möjlighet till laddning är begränsat, kan det vara skönt med en klocka som har extra lång batteritid.

Saker som kan påverka batteritiden är bland annat temperatur, täckning och användning av positionerings-funktionerna.

Läs också: Test av GPS-klocka

Populära varumärken:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En GPS fungerar genom så kallad triangulering, där GPS:ens position bestäms med hjälp av satelliter. GPS:en är uppkopplad till flera satelliter, som sedan avgör hur långt ifrån GPS.en är. På så sätt kan den gemensamma informationen tala om den exakta positionen.
 • GPS-klockor till barn bör vara vattentäta eftersom de måste kunna användas exempelvis vid kraftiga regnskurar. Det finns några klockor som inte är vattentäta, men som ändå klarar av lättare regnskurar.
 • Vi har valt att utse Cmee Play 4G till den bästa GPS-klockan för barn. Denna GPS-klocka vann 2020 Aftonbladet Plus jämförande test av klockor för just barn, och har även fått goda kundrecensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Cmee Cmee Play 4G