VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa GPS-klockan för barn 2024

Nu är det dags för skolstart! En GPS-klocka gör att både du och ditt barn kan känna er säkra när barnet är i skolan eller ute på eget äventyr. Det kan också vara skönt med en GPS-klocka vid de tillfällen där det kan vara lätt att tappa bort varandra, som på stora varuhus. Här har vi valt ut de bästa GPS-klockorna till ditt barn!

Vi har jämfört
 • Batteritid.
 • Säkerhetszon.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Xplora
Xplora X6 Play GPS-klocka
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Xplora
Xplora X6 Play GPS-klocka
Omtyckt GPS-klocka med smarta funktioner och hög vattentålighet.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Topplacerad hos Aftonbladet Plus 2021 – uppdaterad modell.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2019 – uppdaterad modell.
Bra betyg hos Mobil.se 2021– uppdaterad modell.
Rekommenderas av 99mac.se 2021 – uppdaterad modell.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP68.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja, Nano.
Skärmstorlek: 1,4 tum.

Xplora är ett svenskt företag som utvecklar smart konsumentelektronik. Företaget är verksamt på den svenska, norska och finska marknaden, och är framför allt känt för sina populära mobilklockor anpassade för barn. Varumärkets vision göra vardagen enklare och tryggare för familjer som använder deras produkter.

Xploras GPS-klockor har länge placerats bra på test och nu har de släppt den uppdaterade modellen X6Play, som ersätter Xplora 5 Play. Den äldre modellen fick högst betyg i Aftonbladet Plus jämförande test och fick höga kundbetyg av nöjda användare. Den nya klockan har bland annat kommit på första plats på ett nytt test hos Prisjakts experter. 

Den stora skillnaden är att X6Play har en snabbare processor och högre skärmupplösning vilket förbättrar användarupplevelsen. Kameran är bättre och du har större lagringsutrymme. Xplora själva beskriver deras nya premiumklocka som en GPS-klocka som sätter en ny standard för mobilklockor till barn.

GPS-klockan är lätt att använda, och genom att ansluta den till din smartphone via Xplora-appen kan du ladda över kontakter till klockan. Den har en kamera på fem megapixlar och stöd för emojis och röstmeddelanden.

När det gäller säkerhetsfunktioner är Xplora 6 utrustad med ett par olika. Dels finns en SOS-funktion, och det finns även möjlighet att ställa in en säkerhetszon vilket betyder att du kommer att få en notis om ditt barn rör sig utanför området. GPS-en är ännu mer exakt i den här uppdaterade klockan.

GPS-klockan är utrustad med ett Nano-SIM-kort och har en vattentålighet på IP68. Batteritiden är på max 72 timmar, och den högupplösta skärmen är alldeles lagom stor för att klockan ska vara lätt att läsa av, men inte för klumpig på barnets arm.

GPS-klockan går att få mer personlig genom att du byter ut armbandet och ramen runt klockan – mixa och matcha och få den färg på klockan ditt barn vill ha. Det finns över 3400 olika färgkombinationer!

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Xplora
Xplora XGO3
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Xplora
Xplora XGO3
Innovativ GPS-klocka för barn med GPS och samtal.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Batteritid: Cirka 48 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP68.
SIM-kort: Nano-SIM.
Skärmstorlek: 48.65 x 41.2 x 14.6 mm.
Skolläge.
Finns i fem färger.

Xplora är ett svenskt företag som utvecklar smart konsumentelektronik. Företaget är verksamt på den svenska, norska och finska marknaden, och är framför allt känt för sina populära mobilklockor anpassade för barn. Varumärkets vision göra vardagen enklare och tryggare för familjer som använder deras produkter.

Vill du ha en lite mer prisvärd GPS-klocka som ändå är av hög kvalitet rekommenderar vi Xplora XGO3. Det är en bra klocka för dig som vill hålla koll på ditt barn och en uppföljare av förra årets favorit Xplora XGO2. Hos Xplora själva beskrivs den som en bra start och introduktion till den digitala världen. Den passar för barn mellan 4 och 11 år och kommer i fem olika färger.

I ett nytt test hos Prisjakts experter kom GPS-klockan på andra plats och beskrivs som lättanvänd och med logiskt upplägg, även om den kan upplevas som något tjock. Xplora XGO3 har i stort sett samma funktioner som den dyrare GPS-klockan Xplora 6Play. Jämfört med tidigare modell har den nya GPS-klockan förbättrad kamera, uppgraderar allmän kvalitet och längre batteritid på cirka två dygn.

GPS-klockan har samtal med meddelandefunktion och barnet kan ringa och ta emot samtal från godkända kontakter. Den har GPS-spårning och trygga zoner så att du har bra koll på ditt barn – skulle barnet lämna zonen får du ett meddelande. Fler smarta funktioner är alarm, stegräknare, skolläge och kamera med två megapixel. Barnet har inte tillgång till internet, sociala medier eller bilddelning. Du hanterar funktioner och begränsningar via en separat app. GPS-klockan används med abonnemang.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Cmee
Cmee Play G5 Pro
Cmee Cmee Play G5 Pro - Test
Populärt val Test.se logo
Cmee
Cmee Play G5 Pro
Stilren GPS-klocka i en uppdaterad och maxad modell.
Ny modell av testvinnare hos Aftonbladet Plus 2021.
Bästsäljare hos Jollyroom.
Populärt val hos Clas Ohlson.
Batteritid: Upp till 2-3 dagar.
Säkerhetszon: Ja.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort – från valfri operatör.
Skärmstorlek: 1,85 tum.
GPS-spårning, röstchatt, stegräknare, väckarklocka, stör ej, telefonbok, planeringsfunktion.
Storlek: H 24,3 x L 4,2 x 1,6 cm.
Telefon med samtal och sms.
Kamera för foton och videosamtak.
Väckarklocka.
SOS-funktion.
Finns i svart, rosa och blå.

Cmee är ett varumärke som sedan 2020 gjort GPS-klockor för barn. De är flexibla och kommer med många funktioner.

När Aftonbladet 2021 skulle sammanställa de bästa GPS-klockorna för barn var det Cmee Play 4G som hamnade högst upp på prispallen. Cmee har sedan dess kommit med flera uppdateringar där Cmee Play G5 Pro är den senaste modellen från hösten 2023. Den är maxad med en mängd avancerade funktioner. Den är ett populärt val hos bland annat Jollyroom, Prisjakt och Clas Ohlson.

Cmee Play G5 Pro är en perfekt GPS-klocka för aktiva barn och den finns i färgerna svart, rosa och blått. Den passar för barn från fyra år och är perfekt att använda innan det är dags för mobiltelefon. Med den kan barnet få lite mer frihet och möjlighet att leka lite mer på egen hand. Med hjälp av GPS, wifi eller mobilmast kan du se var ditt barn befinner sig. Du väljer själv vilken operatör du ska använda dig av då den är operatörsobunden.

Den högupplösta skärmen är 1,85 tum vilket är större än tidigare och armbandet består av ett mjukt och skönt material. GPS-klockan kan användas som en vanlig mobiltelefon och barnet kan både ringa och ta emot samtal. Det går att sätta på stör ej, vilket är bra under skoltid. Du bestämmer vilka nummer som har möjlighet att ringa till klockan. En nyhet är att kontaktboken har bilder för varje kontakt.

För att du och ditt barn ska känna er trygga är klockan även utrustad med en SOS-funktion. SOS-knappen fungerar som så att om den hålls inne av barnet så ringer klockan upp någon av tre utvalda nummer tills någon svarar.

Klockan har inbyggd kamera som barnet kan ta fina bilder eller ta emot videosamtal med. Den har både digital och analog klocka och funktioner som väckarklocka, stegräknare, stoppur och miniräknare.

En av de stora nyheterna är att du kopplar samman den med kostnadsfria SAFEKID-appen. I den sätter du upp säkerhetszoner och får sms när barnet lämnar området. GPS-klockan laddas med magnetkontakt och batteritiden är på 2-3 dagar beroende på vilka funktioner du använder.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Safekid
Safekid Rocket V2
Bra val
Bra val Test.se logo
Safekid
Safekid Rocket V2
En lättanvänd GPS-klocka med många funktioner som att ringa och sms:a.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2020 – ny modell.
Batteritid: Max 72 timmar.
Säkerhetszon: Ja.
Vattentålighet: IP67.
SOS-funktion: Ja.
SIM-kort: Ja.
Skärmstorlek: 1,4 tum.
Kan ställa in skolläge.
Bild på den som ringer.
Finns i flera färger.

Safekid är ett svenskt företag som är ledande inom GPS-klockor för barn och vuxna, aktivitetsklockor, leksaker för barn och överfallslarm. De har flera klockor i sitt utbud och som passar till barn i olika åldrar.

Safekid Rocket V2 är en uppdaterad modell av Safekid Rocket 4G som släpptes i november 2023 . Det är en klocka med GPS och telefon som passar barn från sex till sju år. Den är både enkel att bära och lätt att använda.

Den äldre modellen fick betyget 4 av 5 när Aftonbladet Plus testade GPS-klockor för barn. De beskriver det som en klocka med modern design som liknar apparna hos en Apple Watch, fast mer anpassad för barn. Skärmen är tydlig, klockans menyer är på svenska och telefonboken har en bild på personen som ringer.

Klockan har inbyggd GPS-funktion så att du ser var barnet befinner sig när det går till och från skolan, är ute och leker eller är på fritidsaktiviteter. Lämnar barnet zonen får du ett sms till din mobiltelefon. På klockan finns även en SOS-knapp som barnet håller in om något skulle hända och de behöver larma larmcentralen.

I den här uppdaterade modellen kan du ringa och skicka sms både till och från klockan och du lägger in valfria nummer via appen. För att detta ska fungera krävs ett sim-kort och Safekid rekommenderar att du väljer deras skräddarsydda sim-kort och abonnemang. Du har från och med nu också tillgång till Whats App.

Använder barnet klockan kan du aktivera skolläge. Klockan finns i svart, blått och rosa, är vattentålig och har en batteritid på upp till 72 timmar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Safekid Rocket V2
  • Safekid
   SE PRISET

Bästa för ungdomar Test.se logo
Apple
Apple Watch SE GPS + Cellular 40 mm Starlight M/L
Apple Apple Watch SE GPS + Cellular 40 mm Starlight M/L - Test
Bästa för ungdomar Test.se logo
Apple
Apple Watch SE GPS + Cellular 40 mm Starlight M/L
Snygg smartklocka från Apple för äldre barn och ungdomar.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2022.
Tredje plats på test hos Techradar 2022.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Max batteritid: Max 18 timmar.
Säkerhetszon: Nej.
Ta emot samtal och meddelanden.
Pulsmätning.
Vattentålig upp till 50 meter.
Stöd för wifi och 4G.

Apple är ett amerikanskt företag som grundades 1976 och som efter det har utvecklat både datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Apples första smartklocka lanserades 2015 och har efter det kommit med flera uppdaterade modeller.

Har du äldre barn eller ungdomar hemma som önskar en lite mer avancerad smartklocka? Då rekommenderar vi Apple Watch SE, som är en snygg klocka – som dessutom är snällare mot plånboken än Apples andra smartklockor.

Hos Techradar kom den på tredje plats i deras uppdaterade test och fick där betyget 4 av 5. Den beskrivs som den bästa smartklockan i premiumdesign för dig med tajt budget. M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar också smartklockan och ger den betyget 4 av 5. I ett test hos Prisjakts experter kom klockan på tredje plats och beskrivs som en bra klocka att växa med.

Den här smartklockan har fler funktioner än övriga smartklockor för barn i detta test, men färre än storebror Apple Watch 7. Båda klockorna ser lika dana ut på utsidan och det finns ett brett utbud av armband att välja mellan. Retinaskärmen är samma som Apple Watch 7, men den kan inte vara på hela tiden. Med klockan kan du mäta saker som dina löprundor, promenader, danspass och många andra träningsformer. Du kan ta emot samtal och meddelanden, streama musik, betala och hålla koll på sömnen.

Klockan är kompatibel för dig med en Iphone, men kan med funktionen ”familjeinställningar” användas även utan telefon. Då kan du använda den för att skicka sms, ringa samtal och dela platsen via den inbyggda GPS:sen även utan mobiltelefon. För att funktionen ska gälla behöver du ha 4G-uppkoppling och ett abonnemang.

Apples smartklocka finns i storleken 40 och 44 millimeter och i färgerna silver, rymdgrå och guld. Batteritiden är på 18 timmar och du laddar trådlöst på en platta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av GPS-klocka barn.
Vi hjälper dig att hitta en GPS-klocka för barn.

Köpguide GPS-klocka för barn

Vill du ha ett enkelt sätt att nå ditt barn, och samtidigt känna dig trygg med var barnet befinner sig? Med en GPS-klocka anpassad för barn kan du få båda delarna.

Test av GPS-klocka barn.
Med en GPS-klocka för barn kan ditt barn leka friare – och tryggare.

Olika funktioner hos en GPS-klocka för barn

Förutom den givna funktionen med en GPS-klocka – nämligen att den är utrustad med just GPS – har normalt sett denna typ av klockor som är anpassade för barn flera olika funktioner/egenskaper.

Samtal/sms

Med hjälp av GPS-klockan är det möjligt att ringa upp och ta emot samtal. En del klockor har en funktionalitet som innebär att du som förälder kan välja vilka nummer som är tillåtna att ringa till klockan. Klockorna kan normalt sett också ta emot sms, och i en del fall kan barnet också skriva meddelanden från klockan.

Bäst i test GPS-klocka för barn - se testvinnande GPS-klockor.
GPS-klockan kan vanligtvis både ta emot samtal och sms.

Säkerhetszon (geofencing)

Du kan sätta upp geografiska säkerhetszoner till ditt barns GPS-klocka. Det innebär att du sätter en slags avgränsning på en karta, och när klockan (och barnet) träder över den gränsen så får du ett larm. På så sätt kan du enkelt hålla koll på om ditt barn skulle vandra iväg längre än vad ni kommit överens om.

Vissa klockor har stöd för att kunna sätta upp två eller flera säkerhetszoner per enhet.

SOS-funktion

Med ett knapptryck så skickas ett nödmeddelande iväg till de kontakter som är angivna som säkerhetspersoner. De flesta klockor ringer även upp dig som anhörig om SOS-knappen skulle tryckas ner.

Kamera

Med en kamera i ditt barns GPS-klocka är det även möjligt att ringa videosamtal till varandra. De flesta, dock inte alla, GPS-klockor för barn är i dag utrustade med en kamera.

Design

De flesta GPS-klockor för barn har en diskret och estetiskt tilltalande design, den ser helt enkelt ut som vilken klocka som helst. Detta är en egenskap som inte är oviktig att ta hänsyn till, eftersom en GPS-klocka annars kan vara stigmatiserande mellan barn. Inte minst bland de barn som är lite äldre.

Skärmstorlek

En del klockor kan du välja storlek på, och då är det bra att tillsammans med ditt barn bestämma vad som känns bekvämt. Det kan förstås kännas klumpigt att ha en stor klocka på armen, samtidigt får den inte vara för liten om det ska kunna gå att läsa SMS på skärmen.

Vattentålighet

GPS-klockor för barn är normalt sett så pass vattentäta att de exempelvis tål en dusch och går att använda på gymnastiklektionen. Tänk dock på att vattentålighet inte är samma sak som att klockan går att bada med – läs på vad som gäller kring just den klocka ni har valt!

Batteritid

Fundera på hur mycket batteritid som kan tänkas behövas till ditt barns GPS-klocka. Det går förstås åt mer batteri ju mer man använder den, jämfört med en klocka som inte används lika flitigt som får mycket ner batteritid. Ska ni exempelvis ut på en längre campingtur eller annan typ av resa där möjlighet till laddning är begränsat, kan det vara skönt med en klocka som har extra lång batteritid.

Saker som kan påverka batteritiden är bland annat temperatur, täckning och användning av positionerings-funktionerna.

Läs också: Test av GPS-klocka

Populära varumärken:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En GPS fungerar genom så kallad triangulering, där GPS:ens position bestäms med hjälp av satelliter. GPS:en är uppkopplad till flera satelliter, som sedan avgör hur långt ifrån GPS.en är. På så sätt kan den gemensamma informationen tala om den exakta positionen.
 • GPS-klockor till barn bör vara vattentäta eftersom de måste kunna användas exempelvis vid kraftiga regnskurar. Det finns några klockor som inte är vattentäta, men som ändå klarar av lättare regnskurar.
 • Vi har valt att utse Xplora X6 Play GPS-klocka till den bästa GPS-klockan för barn. Den har vunnit test och fått fina recensioner och gör att ditt barn kan leka mer fritt på egen hand.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Xplora Xplora X6 Play GPS-klocka