Bäst i test – elektriska och manuella bröstpumpar 2025
Med en bröstpump får kan du pumpa ut mat till bebisen för att mata med flaska. Här hittar du bröstpumpen som är bäst i test och en stor köpguide så att du väljer den pump som passar dig och ditt barn allra bäst.
- Typ av pump.
- Volym på flaskan.
- Funktioner.
- Övriga egenskaper.


När det kommer till amningsprodukter finns det få varumärken som kan rå på Medela. I deras utbud hittar du testvinnande modeller både bland elektriska och manuella pumpar, och som testvinnare har vi valt ut elektriska Medela Swing Maxi. Denna bröstpump har både hyllats i tester och recensioner där man bland annat beskriver den som effektiv och lätt att använda.
Medela Swing Maxi är en dubbelbröstpump med nio förprogrammerade inställningar. Motorenheten laddas smidigt via USB-C och pumpen har även inbyggda laddningsbara batterier som räcker till sex urpumpningar. Medela Swing Maxi har en tvåstegsteknologi som efterliknar bebisens sugmönster för en mer naturlig pumpning. Här följer med två storlekar på tratt – 21 millimeter och 24 millimeter. Du kan enkelt rengöra pumpens löstagbara delar för hand eller i diskmaskin.
- Butiker & priser

Vill du pumpa bekvämt samtidigt som du har händerna fria? Då rekommenderar vi att du tar en titt på Medela Freestyle Hands-free. Detta är en dubbelbröstpump där du har uppsamlingskupor som bärs i amningsbehån. Pumpen har det senaste året prisats i flera tester internationellt, och har också fått höga betyg av nöjda användare.
Medela Freestyle Hands-free har en motorenhet som är liten och kan bäras i fickan. Uppsamlingskuporna har en låg vikt och är designade för att maximera din pumpning och samtidigt vara bekväma. Pumpen har ett inbyggt batteri som går att ladda upp med USB, och för smidighetens skull kan du köra alla lösa delar förutom slangen i diskmaskin.
- Butiker & priser
På Medela är man proffs på amningsprodukter, och förutom elektriska bröstpumpar erbjuder de även manuella pumpar för dig som vill ha ett enklare och billigare alternativ. Den manuella bröstpumpen Medela Harmony är omtyckt både av användare och experter, såväl i Sverige som internationellt.
Med Medela Harmony får du en kompakt bröstpump som är lätt att använda och ta med sig. Precis som Medelas andra bröstpumpar är den utrustad med en tvåfasteknologi som ska efterlikna barnets sugmönster. Den har ett ergonomiskt handtag och kommer med en tratt som mäter 24 millimeter.
- Butiker & priser

Har du svårt att bestämma dig om du vill ha en elektrisk eller manuell bröstpump? I så fall finns lösningen hos MAM. Med MAM 2 in 1 får du nämligen en bröstpump med dubbla användningsområden – både elektriskt och manuellt. Du byter enkelt mellan de två alternativen genom att byta handtag.
MAM 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump har fått höga betyg av kunder på både Jollyroom och Amazon, och det här är en kompakt bröstpump med två pumpningslägen. Du kan också ändra vakuumstyrkan i nio steg. Tratten är ergonomisk och gjord för att passa alla bröststorlekar.
Bröstpumpen har ett uppladdningsbart batteri som håller i upp till fem timmar och är kompatibel med alla MAM-flaskor.
- Butiker & priser

Hos Philips Avent hittar du allt från babyvakter till flaskvärmare, och här finns även såväl manuella som elektriska bröstpumpar. En av deras mest populära pumpar är den elektriska modellen Philips Avent SCF396/11.
Detta är en smidig bröstpump med 16 olika pumpnivåer för att du enkelt ska kunna anpassa pumpningen efter behov. Du laddar batteriet med en mikro-USB-adapter och en laddning räcker sedan till ungefär tre sessioner.
- Butiker & priser
Köpguide bröstpump
Med en bröstpump kan bebisen kombinera amning med flaskmatning, genom att du pumpar ut bröstmjölk för att spara till ett senare tillfälle. Det finns många anledningar till att köpa en bröstpump. Det är inte alltid amningen går som planerat med för mycket eller för lite mjölk. Att ta hjälp av en bröstpump kan också göra att föräldrarna kan dela upp ansvaret på ett mer bekvämt sätt. Ta hjälp av vår köpguide för att välja rätt bröstpump till dig och ditt nyblivna underverk!
Så fungerar en bröstpump
En bröstpump är ett hjälpmedel för dig som ammar och som vill kunna mata din bebis med bröstmjölk via flaskmatning. Som nybliven förälder är det mycket som är nytt och att lära sig använda en bröstpump kan också ta lite tid. Under bebisens första fyra veckor arbetar ni tillsammans med att bygga upp mjölkproduktionen. Därför tar det också lite tid innan kroppen lär sig när det är dags för utdrivningsreflexen och att öka mjölkproduktionen.
När du använder en bröstpump placerar du en tratt på bröstet och pumpar antingen för hand eller via en liten motor ut mjölk, som rinner ner i en flaska. Pumpen har två lägen där det ena startar igång utdrivningen av mjölken och den andra simulerar barnets sug. Mjölken förvaras sedan i kylskåp i max tre dagar eller i frys upp till sex månader.
Anledningar till att köpa en bröstpump
Det finns flera olika anledningar till att du ska köpa en bröstpump. Här kommer några av de vanligaste.
1. Hjälp med amning
För många nyblivna mammor kan amningen vara problematiskt i början. Det brukar ta cirka tre dagar innan mjölkproduktionen rinner till ordentligt och för att stimulera den använder många en bröstpump redan på BB. Det går att hyra med sig en bröstpump hem att använda de första dagarna, men behöver du den längre kan det vara en fördel att köpa en egen. Bröstpumpen kan vara ett bra sätt att få igång produktionen, men också för att avlasta såriga bröstvårtor och samtidigt säkerhetsställa att bebisen får i sig mat. När mjölkproduktionen kommit igång behöver du inte ha pumpen som en hjälp längre, utan mer som ett komplement till amningen.
2. Komplement till amning
En bröstpump är ett perfekt alternativ om du av någon anledning inte kan eller vill amma din bebis. På så sätt kan bebisen få bröstmjölken på annat sätt än traditionell amning. Skulle amningen eller pumpningen inte fungera är det dock minst lika mycket näring i dagens bröstmjölksersättning.
3. Pumpa ut till annat tillfälle
Genom att pumpa ut bröstmjölk kan du spara den till senare, eller om din partner ska flaskmata bebisen. På så sätt kan mamman också få lite större frihet.
4. Undvika mjölkstockning
Har du mer bröstmjölk än vad bebisen klarar av att äta kan du undvika mjölkstockning genom att lätta på trycket och pumpa ut med jämna mellanrum.

Välj mellan manuell och elektrisk
Det finns både manuella och elektriska bröstpumpar att välja mellan. Vilken typ beror mycket på hur ditt behov ser ut och hur amningen fungerar. Använder du den bara ibland kan det räcka med en manuell bröstpump, som är billigare men kräver mer av din handkraft. De manuella är också mer tystgående. Behöver du däremot pumpa oftare rekommenderar vi en elektrisk bröstpump som går snabbare och är mer skonsam för dina händer. Det finns både batteridrivna och nätverksdrivna elektriska pumpar. Är den batteridriven kan du med fördel välja en som har uppladdningsbara batterier.
Bröstpumpens egenskaper
Det finns många olika bröstpumpar på marknaden som kan underlätta eller hjälpa din amning. Här är några av de egenskaper som du kan titta närmre på när du ska välja pump till dig och din bebis.
Motor
En elektrisk bröstpump har en liten pumpmotor med olika reglage och knappar som gör att du kan styra pumpningen. Vill du kunna ta med dig pumpen i väskan är det en fördel om den är liten och kompakt.
Enkel eller dubbel pump
Med en vanlig bröstpump pumpar du ett bröst åt gången. Men det finns även pumpar med dubbel funktion så att du kan pumpa båda brösten samtidigt. På så sätt gör du arbetet dubbelt så fort, men som enligt forskning också ger ett högre energiinnehåll.
Brösttratten
Bröstpumpen har en brösttratt med mjuk kant för en mer bekväm pumpning och ökad mjölkproduktion. Vissa har trattar i olika storlekar och andra är gjorda för att anpassa sig efter olika former. Denna kopplas till motorn och när det bildas ett vakuum drivs mjölken ut.
Tvåfasteknologi
När bebisen ammar börjar den med ett snabbt och lätt sugande som sedan övergår till långsammare och starkare sugrörelser. För att bröstpumpen ska efterlikna bebisens sätt att amma är vissa modeller utrustade med en tvåfasteknologi, som gör det lättare att pumpa ut.
Rengöring av bröstpump
Var noga med hygienen när du har att göra med din bröstpump och tvätta alltid händerna före och efter pumpningen. Det är också viktigt att alltid rengöra pumpens alla delar ordentligt - går den att köra i diskmaskin är detta bra. Det är också viktigt att sterilisera pumpen efter rengöringen, minst en gång om dagen.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Du använder bröstpumpen för att pumpa ut bröstmjölk och använda vid ett senare tillfälle. Flaskmatning kan vara ett bra komplement till amning för att till exempel båda föräldrar ska kunna mata. Pumpen är även bra vid problem med amning och för att sätta igång mjölkproduktionen eller för att lätta på trycket för att undvika mjölkstockning.
-
En bröstpump kan antingen vara handdriven eller elektriskt men fungerar sedan på samma sätt. Du pumpar på ett skonsamt och bekvämt sätt ut bröstmjölk som sedan samlas i en nappflaska.
-
Vi har valt att utse Medela Swing Maxi till den bröstpump som är bäst i test. Det är en av Medelas lyxigaste bröstpumpar i uppdaterad design och en modell som kan dubbelpumpa. Den är elektrisk och lätt att ta med i handväskan.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Medela Swing Maxi
- Bästa premium : Medela Freestyle Hands-free
- Bästa manuella : Medela Harmony
- Bästa kombinerade : MAM 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump
- Populärt val : Philips Avent SCF396/11
- Så fungerar en bröstpump
- Anledningar till att köpa en bröstpump
- Välj mellan manuell och elektrisk
- Bröstpumpens egenskaper