VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – elektriska och manuella bröstpumpar 2024

Med en bröstpump får kan du pumpa ut mat till bebisen för att mata med flaska. Här hittar du bröstpumpen som är bäst i test och en stor köpguide så att du väljer den pump som passar dig och ditt barn allra bäst.

Vi har jämfört
 • Typ av pump.
 • Volym på flaskan.
 • Funktioner.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Medela
Medela Swing Maxi
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Medela
Medela Swing Maxi
Kompakt och lättanvänd elektrisk dubbelbröstpump i uppdaterad modell.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Uppdaterad modell av testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Medela.
Typ av pump: Elektrisk bröstpump.
Volym på flaskan: 150 ml.
Möjlighet att dubbelpumpa.
Teknik som efterliknar barnets sugmönster.
Bekväm brösttratt.
Lätt att montera och rengöra.
Kan kopplas till appen Medela Family.

Medela är en ledande aktör när det kommer till amningsprodukter och företaget grundades i Schweiz 1961. Deras bröstpumpar och andra tillbehör används på både sjukhus och mammor i hemmet och de samarbetar med kunniga forskare för att få fram de bästa produkterna.

Medela Swing Maxi är en uppdaterad modell av den tidigare testvinnaren Medela Swing Maxi Flex. Den utsågs till bäst i test hos Pricerunner och Bäst-i-test.se. Den nya bröstpumpen är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Hos Medela själva är kundbetyget högt och 91 procent av recensenterna skulle rekommendera bröstpumpen.

Medela tar den ikoniska bröstpumpen in i nutiden och ger dig en modern och snygg nyhet. Den nya elektriska dubbelbröstpumpen från Medela är kompakt och lätt att använda med fyra knappar och nio förprogrammerade inställningar. Den har ett ny design med en mer greppvänlig motorenhet och en snabbare laddning via USB-C-port. För att öka mobiliteten har bröstpumpen inbyggda laddningsbara batterier som räcker till sex urpumpningar.

Med denna bröstpump har du möjlighet att pumpa dubbelt så snabbt. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att dubbelpumpning ger 18 procent mer mjölk kortare tid. Den kan användas oavsett om du vill upprätthålla din mjölkproduktion eller har amningsrelaterade problem. Bröstpumpen har en tvåstegsteknologi som efterliknar bebisens sugmönster som ger en mer naturlig pumpning. Brösttratten har en 105-graders öppningsvinkel, mjuk kant och ovan form som ger en bättre passform än traditionella brösttrattar. Det ger en mer bekväm pumpning och optimerad mjölkproduktion. Det följer med två olika storlekar av tratten – 21 millimeter och 24 millimeter. Jämfört med tidigare modell är denna tystare med en ljudnivå på 45 decibel.

De är lätt att rengöra bröstpumpens olika delar för hand eller i diskmaskin. Motorenheten och slangen behöver inte rengöras eftersom de inte kommer i kontakt med annat än luft. Desinficera kan du göra genom att koka delarna i minst fem minuter eller i mikrovågsugn tillsammans med Medela Quick Clean-påsar.

Det följer med en motorenhet, två bröstmjölksflaskor med lock på 150 milliliter, två olika brösttrattar och laddningskabel.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Medela
Medela Freestyle Hands-free
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Medela
Medela Freestyle Hands-free
Liten och smidig bärbar bröstpump med uppsamlingskupor som kan användas utan händer.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Uppdaterad modell av bästa premium hos Bäst-i-test.se 2023.
Uppdaterad modell av bästa premium hos Pricerunner 2022.
Typ av pump: Elektriskt bröstpump.
Uppsamlingskupor följer med.
Möjlighet att dubbelpumpa.
Teknik som efterliknar barnets sugmönster.
Lätt att montera och göra ren.
Uppladdningsbart batteri.
Kan kopplas till appen Medela Family.

Medela är en ledande aktör när det kommer till amningsprodukter och företaget grundades i Schweiz 1961. Deras bröstpumpar och andra tillbehör används på både sjukhus och mammor i hemmet och de samarbetar med kunniga forskare för att få fram de bästa produkterna.

Medela Freestyle Hands-free är en uppdaterad modell av Medela Freestyle Flex. Den äldre modellen blev bästa premium på test hos Pricerunner och Bäst-i-test.se. Det är en bröstpump för dubbelpumpning, något som enligt Medelas forskare ger 18 procent mer mjölk.

Den stora skillnaden mellan bröstpumparna är att Medela Freestyle Hands-free har uppsamlingskupor som du bär i amningsbehån. Detta är Medelas minsta och första bärbara elektriska dubbelbröstpump som inte kräver några händer. Det ger dig en större frihet att göra andra saker samtidigt som du pumpar.

Bröstpumpens motorenhet är liten och separat och kan bäras i fickan vilket gör att den inte tynger ner brösten när du pumpar. Uppsamlingskuporna har en låg vikt på endast 76 gram vardera och är unikt designade för att maximera din urpumpning och samtidigt göra den mer bekväm genom att minska trycket mot bröstvävnaden. På samma gång har den en teknik som ska efterlikna barnets naturliga sugrytm som gör urpumpningen lättare.

Kuporna är lätta att sätta ihop i tre steg. Uppsamlingskuporna har en genomskinlig design som gör att det är lätt att rikta bröstvårtan rätt. Bröstpumpen har ett inbyggt batteri som går att ladda upp med USB – vilket gör att du kan pumpa var du än befinner dig. Rengöringen är enkel och alla delar utom slangen kan diskas i maskin.

 • Butiker & priser

Bästa kombinerade Test.se logo
MAM
Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade Test.se logo
MAM
Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump
En effektiv bröstpump som kan användas manuellt eller elektriskt.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Babyland.se.
Utvecklad i samarbete med barnmorskor.
Typ av pump: Elektriskt/manuell bröstpump.
Volym på flaskan: 130/160 ml.
Uppladdningsbart batteri.
Passar till alla MAM-flaskor.
Lätt att rengöra.

Mam grundades 1976 och är ett företag som tillverkar produkter med fokus på bebisars välbefinnande, hälsa och säkerhet. I deras sortiment finns bland annat nappar, bitringar, nappflaskor och amningstillbehör.

Mam 2 in 1 Electric & Manual Breast Pump är en bröstpump som placerats på tredje plats hos Bäst-i-test.se och Pricerunner. Den har dessutom fått bra omdömen av konsumenter. Är du ute efter en bröstpump som du både kan använda manuellt och elektrisk är detta valet för dig. Det är lätt att byta från elektrisk till manuell genom att byta handtaget. Bröstpumpen är liten och kompakt och får plats i en handväska.

Bröstpumpen har två lägen och du kan välja mellan stimulering och pumpläge. Vakuumstyrkan kan ändras i nio steg och du pumpar direkt till nappflaskan eller en burk. Designen på tratten är gjord för att passa alla bröststorlekar och är både ergonomisk och mjuk med ett silikonskydd. Den har ett uppladdningsbart batteri som håller i upp till fem timmar. Alla pumpens delar kan steliriseras. Bröstpumpen är kompatibel med alla MAM-flaskor och i priset ingår två flaskor och två förvaringsburkar. Vill du ha en flexibel bröstpump från ett välkänt varumärke är detta ett mycket bra val!

 • Butiker & priser

Bästa manuella Test.se logo
Philips Avent
Philips Avent Comfort
Philips Avent Philips Avent Comfort - Test
Bästa manuella Test.se logo
Philips Avent
Philips Avent Comfort
En manuell och användarvänlig bröstpump från populära Phillips.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av pump: Manuell bröstpump.
Volym på flaskan: 125 ml.
Lätt att montera och rengöra.

Philips Avent är ett företag som startade 1984 och har sedan dess tillverkat barnprodukter som hjälper föräldrar att ta hand om sina barn. I utbudet finns till exempel babyvakter, bröstpumpar, nappflaskor och flaskvärmare.

Vill du ha en manuell bröstpump rekommenderar vi Philips Avent Comfort som är smidig att använda. Den har fått bra omdömen bland nöjda kundrecensioner och är populära val hos Prisjakt och Pricerunner. Bröstpumpen är kompakt och både enkel och bekväm att använda med en design som gör att du även kan använda när du sitter upprätt. Den är snäll mot huden och stimulerar bröstmjölken. Pumpningen liknar barnets amningsrörelser och ett vakuum bildas.

Du pumpar direkt i en flaskan på 125 milliliter som har ett förslutningslock och en mjuk dinapp för nyfödda. Bröstpumpen består av få delar och är lätt att montera ihop och rengöra.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se logo
Philips Avent
Philips Avent Elektrisk bröstpump SCF396/11
Philips Avent Philips Avent Elektrisk bröstpump SCF396/11 - Test
Populärt val Test.se logo
Philips Avent
Philips Avent Elektrisk bröstpump SCF396/11
Liten och smidig elektrisk pump med 16 olika pumpnivåer.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Typ av pump: Elektrisk bröstpump.
Volym på flaskan: 125 ml.
Anpassar sig efter bröstvårtans storlek.
Härmar bebisens press- och sugteknik.
8 olika stimuleringsnivåer och 16 olika pumpnivåer.
Bekväm ställning för mamman.

Philips Avent är ett företag som startade 1984 och har sedan dess tillverkat barnprodukter som hjälper föräldrar att ta hand om sina barn. I utbudet finns till exempel babyvakter, bröstpumpar, nappflaskor och flaskvärmare.

Philips Avent Elektrisk Bröstpump SCF396/11 är en liten och smidig elektrisk bröstpump i en snygg design.

I ett nytt test hos Bäst-i-test.se kom på fjärde plats när de testade elektriska bröstpumpar. Deras testpanel gav den betyget 4,5 av 5 och beskriver den som en smidig och effektiv pump som passar till alla Avents nappflaskor. Hos Pricerunner kom den på tredje plats och de tyckte att det var lätt att komma igång med den och att den var mjuk och bekväm att använda.

Det här är en bröstpump som låter dig få en bekväm stund när du pumpar ut mjölk till din nyfödda bebisen. Dess design gör att du kan sitta avslappnat och upprätt istället för att behöva luta dig framåt.

Bröstpumpen härmar bebisens press- och sugteknik vid amningen. Den har en följsam silikonkudde i tratten som anpassar sig efter bröstvårtans storlek och ger ett optimalt mjölkflöde. Den slår automatiskt över från stimuleringsläge till pumpläge vilket är praktiskt och har 8 olika stimuleringsnivåer och 16 olika pumpnivåer. Batteriet laddas med en mikro-USB-adapter och en laddning räcker i ungefär tre sessioner.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test bröstpump - se testvinnande bröstpumpar.

Köpguide bröstpump

Med en bröstpump kan bebisen kombinera amning med flaskmatning, genom att du pumpar ut bröstmjölk för att spara till ett senare tillfälle. Det finns många anledningar till att köpa en bröstpump. Det är inte alltid amningen går som planerat med för mycket eller för lite mjölk. Att ta hjälp av en bröstpump kan också göra att föräldrarna kan dela upp ansvaret på ett mer bekvämt sätt. Ta hjälp av vår köpguide för att välja rätt bröstpump till dig och ditt nyblivna underverk!

Så fungerar en bröstpump

En bröstpump är ett hjälpmedel för dig som ammar och som vill kunna mata din bebis med bröstmjölk via flaskmatning. Som nybliven förälder är det mycket som är nytt och att lära sig använda en bröstpump kan också ta lite tid. Under bebisens första fyra veckor arbetar ni tillsammans med att bygga upp mjölkproduktionen. Därför tar det också lite tid innan kroppen lär sig när det är dags för utdrivningsreflexen och att öka mjölkproduktionen.

När du använder en bröstpump placerar du en tratt på bröstet och pumpar antingen för hand eller via en liten motor ut mjölk, som rinner ner i en flaska. Pumpen har två lägen där det ena startar igång utdrivningen av mjölken och den andra simulerar barnets sug. Mjölken förvaras sedan i kylskåp i max tre dagar eller i frys upp till sex månader.

Anledningar till att köpa en bröstpump

Det finns flera olika anledningar till att du ska köpa en bröstpump. Här kommer några av de vanligaste.

1. Hjälp med amning

För många nyblivna mammor kan amningen vara problematiskt i början. Det brukar ta cirka tre dagar innan mjölkproduktionen rinner till ordentligt och för att stimulera den använder många en bröstpump redan på BB. Det går att hyra med sig en bröstpump hem att använda de första dagarna, men behöver du den längre kan det vara en fördel att köpa en egen. Bröstpumpen kan vara ett bra sätt att få igång produktionen, men också för att avlasta såriga bröstvårtor och samtidigt säkerhetsställa att bebisen får i sig mat. När mjölkproduktionen kommit igång behöver du inte ha pumpen som en hjälp längre, utan mer som ett komplement till amningen.

2. Komplement till amning

En bröstpump är ett perfekt alternativ om du av någon anledning inte kan eller vill amma din bebis. På så sätt kan bebisen få bröstmjölken på annat sätt än traditionell amning. Skulle amningen eller pumpningen inte fungera är det dock minst lika mycket näring i dagens bröstmjölksersättning.

3. Pumpa ut till annat tillfälle

Genom att pumpa ut bröstmjölk kan du spara den till senare, eller om din partner ska flaskmata bebisen. På så sätt kan mamman också få lite större frihet.

4. Undvika mjölkstockning

Har du mer bröstmjölk än vad bebisen klarar av att äta kan du undvika mjölkstockning genom att lätta på trycket och pumpa ut med jämna mellanrum.

Välj mellan manuell och elektrisk

Det finns både manuella och elektriska bröstpumpar att välja mellan. Vilken typ beror mycket på hur ditt behov ser ut och hur amningen fungerar. Använder du den bara ibland kan det räcka med en manuell bröstpump, som är billigare men kräver mer av din handkraft. De manuella är också mer tystgående. Behöver du däremot pumpa oftare rekommenderar vi en elektrisk bröstpump som går snabbare och är mer skonsam för dina händer. Det finns både batteridrivna och nätverksdrivna elektriska pumpar. Är den batteridriven kan du med fördel välja en som har uppladdningsbara batterier.

Bröstpumpens egenskaper

Det finns många olika bröstpumpar på marknaden som kan underlätta eller hjälpa din amning. Här är några av de egenskaper som du kan titta närmre på när du ska välja pump till dig och din bebis.

Motor

En elektrisk bröstpump har en liten pumpmotor med olika reglage och knappar som gör att du kan styra pumpningen. Vill du kunna ta med dig pumpen i väskan är det en fördel om den är liten och kompakt.

Enkel eller dubbel pump

Med en vanlig bröstpump pumpar du ett bröst åt gången. Men det finns även pumpar med dubbel funktion så att du kan pumpa båda brösten samtidigt. På så sätt gör du arbetet dubbelt så fort, men som enligt forskning också ger ett högre energiinnehåll.

Brösttratten

Bröstpumpen har en brösttratt med mjuk kant för en mer bekväm pumpning och ökad mjölkproduktion. Vissa har trattar i olika storlekar och andra är gjorda för att anpassa sig efter olika former. Denna kopplas till motorn och när det bildas ett vakuum drivs mjölken ut.

Tvåfasteknologi

När bebisen ammar börjar den med ett snabbt och lätt sugande som sedan övergår till långsammare och starkare sugrörelser. För att bröstpumpen ska efterlikna bebisens sätt att amma är vissa modeller utrustade med en tvåfasteknologi, som gör det lättare att pumpa ut.

Rengöring av bröstpump

Var noga med hygienen när du har att göra med din bröstpump och tvätta alltid händerna före och efter pumpningen. Det är också viktigt att alltid rengöra pumpens alla delar ordentligt - går den att köra i diskmaskin är detta bra. Det är också viktigt att sterilisera pumpen efter rengöringen, minst en gång om dagen.

Här visar BB Stockholm hur du ammar ett barn: 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du använder bröstpumpen för att pumpa ut bröstmjölk och använda vid ett senare tillfälle. Flaskmatning kan vara ett bra komplement till amning för att till exempel båda föräldrar ska kunna mata. Pumpen är även bra vid problem med amning och för att sätta igång mjölkproduktionen eller för att lätta på trycket för att undvika mjölkstockning.
 • En bröstpump kan antingen vara handdriven eller elektriskt men fungerar sedan på samma sätt. Du pumpar på ett skonsamt och bekvämt sätt ut bröstmjölk som sedan samlas i en nappflaska.
 • Vi har valt att utse Medela Swing Maxi till den bröstpump som är bäst i test. Det är en av Medelas lyxigaste bröstpumpar i uppdaterad design och en modell som kan dubbelpumpa. Den är elektrisk och lätt att ta med i handväskan.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Medela Medela Swing Maxi