VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är studsmattan som är bäst i test 2024 – Från budget till lyx

En studsmatta på gården kan vara ett bra sätt att få ut barnen för utomhuslek, men det är också ett bra träningsredskap för dig som är vuxen! Vi ger dig tre studsmattor i olika prisklasser och en bra köpguide så att du väljer rätt modell för dig.

Vi har jämfört
 • Storlek i diamater.
 • Vikt: 100 kg.
 • Antal fjädrar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Berg
Berg Favorit
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Berg
Berg Favorit
En studsmatta med bra och kontrollerad studs.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Leva & Bo 2015.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rekommenderas av Alltforbarnet.se 2021.
Storlek i diamater: 4,3 meter.
Vikt: 100 kg.
Maxvikt: 120 kg.
Antal fjädrar: 96 st.
Höjd på studsmattan: 270 cm.
Innovativt skyddsnät.
Prisvärd.
Bra studs.

Här på Test.se har vi utsett Bergs studsmatta Favorit till bäst i test. Den har blivit testvinnare hos Bäst-i-test.se och Pricerunner under många år och är en av flera prisbelönade studsmattor från holländska Berg.

Berg är ett varumärke som har utvecklat och tillverkat redskap för utelek i över 30 år. Deras trampbilar och studsmattor har en hög säkerhetsklass och alltid säkerheten i fokus. Favorit är deras mest prisvärda studsmatta och det är en robust studsmatta som de själva beskriver ”ger många hoppfulla år”.

Ramen är 4,3 meter i diameter och hoppduken är 3,7 meter i diameter och ger en bra och kontrollerad studs. Det är ett bra tryck i de 96 fjädrarna och de är hårt förspända. Studsen fungerar bäst för de som väger 30-100 kilo och för barn över sex år. Med Favorit får du en lite mer grund studs, men i gengäld också en bättre precision och kontroll. Själva duken är av högsta kvalitet oh kantskyddet är som tjockast över ringen och tunnar ut över fjädrarna. Dessutom är det UV-skyddat!

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Berg
Berg Champion
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Berg
Berg Champion
Är du ute efter en studsmatta av premiummodell är detta valet för dig.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bästa premium på på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Leva & Bo 2015.
Högt betyg hos Gardenhome.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rekommenderas av Alltforbarnet.se 2021.
Storlek i diamater: 4,3 meter.
Vikt: 139 kg.
Maxvikt: 120 kg.
Antal fjädrar: 128 st.
Bra studs.
Hoppduk som släpper igenom mycket luft.
Vädertåligt material.

Berg Champion är Bergs näst dyraste studsmatta som blivit utsett till bästa premium hos Bäst-i-test.se – vilket gör att vi ger den samma titel hos oss. Det är en studsmatta av mycket hög kvalitet som passar en krävande användare. Tillsammans med sin lillasyster Favorit är det en storsäljare hos Berg. Det är en stadig studsmatta med hög standard på kantskyddet och ett vädertåligt material. Den har placerats bra på test hos Bäst-i-test.se och Pricerunner under flera år. 

Ramen är 4,3 meter i diameter och hoppduken är på 3,7 meter i diameter. Enligt tester lyckas studsmattan kombinera en mjuk och djup studs med bra spänst. Den har 129 fjädrar som Berg kallar TwinSpring och som minskar belastningen för varje enskild fjäder och minskar samtidigt belastningen på knäna. Den senaste modellen av Champion har en uppdaterad hoppduk som kallas för AirFlow vilket släpper igenom mer luft och gör att du kan hoppa högre. Säkerheten kommer först på Bergs produkter och kantskyddet täcker både fjädrar och ramen. Skyddsnäten är hållbara och ger ett bra skydd när du hoppar. Studsmattan har en dragkedjefri ingång som gör att du aldrig riskerar att glömma den öppen. Studsmattan finns även i den större storleken på 5,2 meter och 3,3 meter och med flera olika typer av skyddsnät. 

 • Butiker & priser
 • Priser för BERG Studsmatta Champion Grön 430 Med Nät Comfort
  • BERG
   SE PRISET

Bästa budget Test.se logo
Exit
Exit Studsmatta Silhouette 427 cm
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Exit
Exit Studsmatta Silhouette 427 cm
Prisvärd studsmatta med skön studskänsla.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Storlek i diameter: 427 cm.
Vikt: 77 kg.
Maxvikt: 120 kg
Antal fjädrar: 80 st.
Höjd på studsmattan: 183 cm.
Skyddnät ingår.

Exit är ett varumärke med ett brett utbud av utomhusleksaker – allt från studsmattor till fotbollsmål och pooler. De har ett brett utbud av studsmattor med olika pris, storlek, studskomfort och kvalitet.

Vill du ha en billig studsmatta rekommenderar vi Exit Studsmatta Silhouette 427 cm. Den finns i flera storlekar och även som en nedgrävd modell. I ett test hos Bäst-i-test.se har den funnits med bland vinnarna under flera år. De gav den betyget 4 av 5 och enligt dem har den en bra skyddsanordning och skön studskänsla.

Detta är en modern studsmatta med stativ och åtta stolpar som beskrivs som en kvalitetsstudsmatta till ett attraktivt pris. Den kommer i en mattsvart färg med gröna accentfärger. Den har en diameter på 427 centimeter och har en hoppduk som är av UV-beständig polypropylen.

Studsmattan har 80 fjädrar som är 14 centimeter långa och kommer att ge bra studs och optimal hoppkomfort i många år. Kantskyddet som har en bredd på 28,5 centimeter och en tjocklek på 20 millimeter täcker fjädrarna helt.

Studsmattan rekommenderas för barn från tre år och har en maxbelastning på 120 kilo. Alla Exit Silhouettes studsmattor uppfyller säkerhetsstandarden EN71.

 • Med stativ
 • Nedgrävd

Bästa mellanstora Test.se logo
Salta Trampoline
Salta Trampoline Premium 396 cm
Salta Trampoline Salta Trampoline Premium 396 cm - Test
Bästa mellanstora Test.se logo
Salta Trampoline
Salta Trampoline Premium 396 cm
Snygg studsmatta med extra tjockt kantskydd och bra studs.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Storlek i diamater: 39,6 meter.
Vikt: 78,7 kg.
Maxvikt: 150 kg
Antal fjädrar: 54 st.
Höjd på studsmattan: 270 cm.
Skyddnät ingår.
Extra brett kantskydd.

Salta Trampolines är ett varumärke som gör studsmattor som stärker muskulatur, balans och motorik. De har flera olika modeller i olika storlekar.

Salta Trampoline Premium 396 cm är en säker, hållbar och elegant studsmatta med ett tjockt kantskydd. Den svarta designen på både ben, nät och hoppmatta ger en enkel och exklusiv design i din trädgård. Studsmattan utsågs till bäst i test hos Bygghemma.se, som gav den betyget 8,8 av 10. Material och design fick särskilt höga poäng och de beskriver den som en snygg och tålig studsmatta.

Studsmattan har och 54 fjädrar och en maxvikt på 150 kilo. Den runda studsmattan har en diameter på 396 centimeter och är 270 centimeter hög med säkerhetsnätet. Den har en stålring som håller säkerhetsnätet ordentligt på plats. Både matta och säkerhetsnät är tillverkat av polypropylen och ram, ben och monteringsrör är av galvaniserat stål. Kantskyddet på 34 centimeter är extra brett och tillverkat i skum och PVC. Det är lätt att montera studsmattan – utan att du för den delen tummar på en hög säkerhet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se logo
EXIT
EXIT Studsmatta Silhouette 305 cm
Bästa lilla
Bästa lilla Test.se logo
EXIT
EXIT Studsmatta Silhouette 305 cm
Studsmatta av hög kvalitet till ett bra pris.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke hos Jollyroom
Storlek i diamater: 30,5 meter.
Vikt: 47,6 kg.
Maxvikt: 100 kg
Antal fjädrar: 54 st.
Höjd på studsmattan: 180 cm.
Skyddnät ingår.

Exit är ett varumärke med ett brett utbud av utomhusleksaker – allt från studsmattor till fotbollsmål och pooler. De har ett brett utbud av studsmattor med olika pris, storlek, studskomfort och kvalitet.

Exit Silhouette with Safety Net 305 cm är en mindre studsmatta med skyddsnät. Den är ett populärt val hos Prisjakt och en populärt varumärke hos den stora barnbutiken Jollyroom. Här får du en kvalitetsstudsmatta till ett bra pris – vilket gör att du får mycket för pengarna.

Studsmattan är rund med en diameter på 305 centimeter och har en maxvikt på 100 kilo. De tre benen är böjda så att nätet sträcker sig mot hoppytan. Ett mjukt kantskydd på 28,5 centimeter skyddar springorna som uppstår mellan de galvaniserade fjädrarna. Både ställning och ram är av galvaniserad och pulverlackerad stål vilket gör att studsmattan står emot rost. Studsmattan är utrustad med 54 fjädrar.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Studsmatta bäst i test - se testvinnande studsmattor.

Köpguide studsmatta

Utöver att vara rolig att leka på är studsmattan riktigt bra för utvecklingen av både motoriken och balansen, samtidigt som den ger bättre muskelstyrka och kondition. Det finns med andra ord flera hälsofördelar med att införskaffa en studsmatta!

Studset sitter i fjädrarna

Det som ger studsmattan dess studs är hoppduken i kombination med dragfjädrar! Ju fler fjädrar en studsmatta har desto mindre belastas varje fjäder, vilket ger både bättre studs och längre hållbarhet. Utöver hur många fjädrar studsmattan har så spelar även deras utformning roll för hur bra och hållbar studsmattan är. Större diameter, tunnare tråd och längre fjädrar ger ett bättre studs, medan mindre diameter, tjockare tråd och kortare fjädrar gör studset mer stumt. De kortare, mindre fjädrarna är billigare, men de går inte lättare sönder för det. De kan däremot bli uttänjda lättare än de långa fjädrarna, vilket försämrar studset i mattan. Om du tror att intresset kommer vara snabbt övergående kan det vara motvierat att köpa en billigare studsmatta. Se bara till att ramen är rejäl! Skulle du köpa en dyr studsmatta och barnens intresse svalnar redan efter bara ett par år kan du trösta dig med att andrahandsvärdet på rejäla studsmattor av mer kända märken är rätt bra.

Bäst i test studsmatta - hitta bästa studsmattan.
Ju fler fjädrar desto bättre studs blir det på studsmattan.

Hållbarhet och säkerhet går hand i hand

Det är sällan mindre säkert med en billigare studsmatta än en dyr, men de billigare har med största sannolikhet kompromissat en del med materialvalen. Det innebär framförallt att de kommer nötas hårdare än dyrare mattor, så om studsmattan ska användas i många år kommer du med största sannolikhet behöva köpa nya delar (t. ex. nytt kantskydd) eller i värsta fall behöva byta ut hela studsmattan. Det kan med andra ord bli dyrare i längden att snåla in från början.

Bäst i test studsmatta - se testvinnande studsmattor.
En dyrare studsmatta är oftast av bättre kvalitet och håller längre.

Viktigt att tänka på, del för del

Det finns mycket du bör kika på när du ska köpa en studsmatta. Här kommer de vanligaste sakerna att tänka på. 

Hoppduken 

Hoppduken bör vara anpassad för sol och regn för att hålla så länge som möjligt. Ett UV-skyddat material är det allra bästa, särskilt om det torkar fort efter regn. Friktionen i duken är också viktig: är det för lite friktion finns en överhängande halkrisk, men är den för stor kan man istället få brännmärken om man ramlar på den.

Ramen

Ramen på en studsmatta är oftast tillverkad i galvaniserat stål för att förhindra rostangrepp, men rost kan bara hejdas riktigt effektivt om stålet är galvaniserat på både in- och utsidan. Ju tyngre ram desto stabilare studsmatta. Har den lite tyngd i sig är det dessutom mindre risk att den flyttar på sig i stormigt väder.

Kantskydd och skyddsnät

Kantskyddet skyddar dels från ramens hårda delar, men också från klämskador i fjädrarna. Skyddet bör täcka hela ramen, fjädrarna och fjädrarnas fästen! Det får inte vara för tunt, eftersom det då kan ge vika om man råkar kliva mellan fjädrarna. Två centimeters tjocklek är ett bra riktmärke. Precis som med hoppduken är det en fördel om materialet i kantskyddet är UV-skyddat. Men även det bästa kantskyddet slits så småningom ut och kommer behöva bytas. Studsmattor som är större än 1,5 meter i diameter ska alltid ha skyddsnät. Kantskydd är tillsammans med skyddsnätet två extremt viktiga säkerhetsdelar som det inte finns någon anledning att kompromissa med.

Bäst i test studsmatta - hitta bästa studsmattan.
Studsmattor som är större än 1,5 meter i diameter ska alltid ha skyddsnät.
Bäst i test studsmatta - hitta bästa studsmattan.
Skyddsnätet stängs antingen med kardborreband eller dragskedja.

En större studsmatta kräver mer hoppkraft

En stor studsmatta kan verka lockande för den som har en stor trädgård, men tänk på att det är svårare för en liten och lätt person att få till en bra studs på en för stor matta. Ju större en hoppduk är desto mer kraft krävs det för att få igång ett riktigt härligt studs. Standardstorleken för hemmastudsmattan är 4,3 meter i diameter och det är förstås ingen slump; 4,3 meter är stort nog för att ha fritt spelrum och samtidigt litet nog för att även de något mindre barnen ska kunna hoppa.

Är det säkert att hoppa på en studsmatta?

Ja, det är det! En studsmatta som används på ett korrekt sätt är inte farligare än en cykel eller gunga. Men precis som i alla andra lekar och aktiviteter förutsätter säkerheten att alla säkerhetsföreskrifter följs och att sunt förnuft används. Små barn (sex år och yngre) har inte ett fullt utvecklat balanssinne, så små barn bör inte hoppa tillsammans med andra. Låt helst inte fler än två personer åt gången hoppa; ju fler personer som rör sig på mattan ju mer oförutsägbara bli studsarna. De vanligaste olyckorna med studsmattor är att två personer krockar på mattan, så att påpeka för barnen att det är viktigt att de hela tiden har koll på varandra. Placera studsmattan på plan, mjuk mark med ett säkert avstånd till träd och stenar. Skor bör aldrig användas på studsmattan eftersom grus och smuts som kan sitta i sulorna sliter onödigt mycket på hoppduken.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns studsmattor i flera olika prisklasser, men ska du ha en rejäl studsmatta kostar den från runt 6000 kronor och uppåt.
 • Studsmattor finns både i rund och kvadratisk design och olika storlekar. Men den vanligaste storleken på en studsmatta är 4,3 meter i diameter.
 • Vi har valt att utse Berg Favorit till den studsmatta som är bäst i test. Det är en prisvärd studsmatta från holländska Berg som vunnit tester under flera år. Studsmattan har en bra och kontrollerad stud och är mycket säker.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Berg Berg Favorit