VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bästa studsmattan 2021

En studsmatta på gården kan vara ett bra sätt att få ut barnen för utomhuslek, men det är också ett bra träningsredskap för dig som är vuxen! Vi ger dig tre studsmattor i olika prisklasser och en bra köpguide så att du väljer rätt modell för dig.

Vi har jämfört
 • Storlek i diamater.
 • Vikt: 100 kg.
 • Antal fjädrar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Berg
Berg Favorit
Bäst i test
Bäst i test
Berg
Berg Favorit
En studsmatta med bra och kontrollerad studs.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2015, 2017, 2018, 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Leva & Bo 2015.
Testvinnare hos Gardenhome.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rekommenderas av Alltforbarnet.se 2021.
Storlek i diamater: 4,3 meter.
Vikt: 100 kg.
Antal fjädrar: 96 st.
Höjd på studsmattan: 270 cm.
Max personvikt: 120 kg.
Innovativt skyddsnät.
Prisvärd.
Bra studs.

Här på Test.se har vi utsett Bergs studsmatta Favorit till bäst i test. Den har blivit testvinnare hos Bäst-i-test.se under många år och är en av flera prisbelönade studsmattor från holländska Berg. Berg är ett varumärke som har utvecklat och tillverkat redskap för utelek i över 30 år. Deras trampbilar och studsmattor har en hög säkerhetsklass och alltid säkerheten i fokus. Favorit är deras mest prisvärda studsmatta och det är en robust studsmatta som de själva beskriver ”ger många hoppfulla år”.

Ramen är 4,3 meter i diameter och hoppduken är 3,7 meter i diameter och ger en bra och kontrollerad studs. Det är ett bra tryck i de 96 fjädrarna och de är hårt förspända. Studsen fungerar bäst för de som väger 30-100 kilo och för barn över sex år. Med Favorit får du en lite mer grund studs, men i gengäld också en bättre precision och kontroll. Själva duken är av högsta kvalitet oh kantskyddet är som tjockast över ringen och tunnar ut över fjädrarna. Dessutom är det UV-skyddat!

 • Butiker & priser
 • Priser för Favorit 4,3m Studsmatta Grå inkl Skyddsnät Comfort
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
BERG
BERG Studsmatta Champion Grön 430 Med Nät Comfort
Bästa premium
Bästa premium
BERG
BERG Studsmatta Champion Grön 430 Med Nät Comfort
Är du ute efter en studsmatta av premiummodell är detta valet för dig.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2017, 2018, 2021.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Leva & Bo 2015.
Högt betyg hos Gardenhome.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Rekommenderas av Alltforbarnet.se 2021.
Storlek i diamater: 4,3 meter.
Vikt: 139 kg.
Antal fjädrar: 128 st.
Max personvikt: 120 kg.
Bra studs.
Hoppduk som släpper igenom mycket luft.
Vädertåligt material.

Berg Champion är Bergs näst dyraste studsmatta som blivit utsett till bästa premium hos Bäst-i-test.se – vilket gör att vi ger den samma titel hos oss. Det är en studsmatta av mycket hög kvalitet som passar en krävande användare. Tillsammans med sin lillasyster Favorit är det en storsäljare hos Berg. Det är en stadig studsmatta med hög standard på kantskyddet och ett vädertåligt material.

Ramen är 4,3 meter i diameter och hoppduken är på 3,7 meter i diamater. Enligt tester lyckas studsmattan kombinera en mjuk och djup studs med bra spänst. Den har 129 fjädrar som Berg kallar TwinSpring och som minskar belastningen för varje enskild fjäder och minskar samtidigt belastningen på knäna. Den senaste modellen av Champion har en uppdaterad hoppduk som kallas för AirFlow vilket släpper igenom mer luft och gör att du kan hoppa högre. Säkerheten kommer först på Bergs produkter och kantskyddet täcker både fjädrar och ramen. Skyddsnäten är hållbara och ger ett bra skydd när du hoppar. Studsmattan har en dragkedjefri ingång som gör att du aldrig riskerar att glömma den öppen. Studsmattan finns även i den större storleken på 5,2 meter. 


 • Butiker & priser
 • Priser för BERG Studsmatta Champion Grön 430 Med Nät Comfort
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Jumpmaster
JumpMaster 4,3
Bästa budget
Bästa budget
Jumpmaster
JumpMaster 4,3
En prisvärd studsmatta med bra studs och hög säkerhet.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2018, 2021.
Storlek i diamater: 4,3 meter.
Vikt: 107 kg.
Antal fjädrar: 96 st.
Max personvikt: 150 kg.
UV-skyddad.
Självstängande ingång.
Stege ingår.

Jumpmaster 4,3 är en prisvärd studsmatta som enligt tester har en hög kvalitet och säkerhet med en bra studs. Den har placerats bra på tester hos Bäst-i-test.se i flera år vilket gör att vi har utsett den till vårt bästa budgetval. Enligt tester har den däremot en kvaliitet som motsvarar en studsmatta som passar medelprisklassen.

Studsmattan har ett extra tjockt kantskydd på 30 millimeter som täcker de 96 fjädrarna. Den består av ett PVC-material som klarar både vind, väder och solens UV-strålar. Ramen är galvaniserande med rostskydd och tillsammans med ett slitstarkt kantskydd och robust skyddsnät får du mycket för pengarna. Skyddsnätet fästs vid kanten av duken och har en självstängande ingång som också höjer säkerheten. Studsmattan har en mjukare studs som passar fint för mindre bra med lägre vikt. I priset ingår en stege så att du lätt kan ta dig upp och ner säkert.

 • Butiker & priser
 • Priser för JumpMaster 4,3m studsmatta inkl. skyddsnät Green

Ytterligare läsning

Studsmatta bäst i test - se testvinnande studsmattor.

Köpguide

Utöver att vara rolig att leka på är studsmattan riktigt bra för utvecklingen av både motoriken och balansen, samtidigt som den ger bättre muskelstyrka och kondition. Det finns med andra ord flera hälsofördelar med att införskaffa en studsmatta!

Studset sitter i fjädrarna

Det som ger studsmattan dess studs är hoppduken i kombination med dragfjädrar! Ju fler fjädrar en studsmatta har desto mindre belastas varje fjäder, vilket ger både bättre studs och längre hållbarhet. Utöver hur många fjädrar studsmattan har så spelar även deras utformning roll för hur bra och hållbar studsmattan är. Större diameter, tunnare tråd och längre fjädrar ger ett bättre studs, medan mindre diameter, tjockare tråd och kortare fjädrar gör studset mer stumt. De kortare, mindre fjädrarna är billigare, men de går inte lättare sönder för det. De kan däremot bli uttänjda lättare än de långa fjädrarna, vilket försämrar studset i mattan. Om du tror att intresset kommer vara snabbt övergående kan det vara motvierat att köpa en billigare studsmatta. Se bara till att ramen är rejäl! Skulle du köpa en dyr studsmatta och barnens intresse svalnar redan efter bara ett par år kan du trösta dig med att andrahandsvärdet på rejäla studsmattor av mer kända märken är rätt bra.

Hållbarhet och säkerhet går hand i hand

Det är sällan mindre säkert med en billigare studsmatta än en dyr, men de billigare har med största sannolikhet kompromissat en del med materialvalen. Det innebär framförallt att de kommer nötas hårdare än dyrare mattor, så om studsmattan ska användas i många år kommer du med största sannolikhet behöva köpa nya delar (t. ex. nytt kantskydd) eller i värsta fall behöva byta ut hela studsmattan. Det kan med andra ord bli dyrare i längden att snåla in från början.

Viktigt att tänka på, del för del

Det finns mycket du bör kika på när du ska köpa en studsmatta. Här kommer de vanligaste sakerna att tänka på. 

Hoppduken 

Hoppduken bör vara anpassad för sol och regn för att hålla så länge som möjligt. Ett UV-skyddat material är det allra bästa, särskilt om det torkar fort efter regn. Friktionen i duken är också viktig: är det för lite friktion finns en överhängande halkrisk, men är den för stor kan man istället få brännmärken om man ramlar på den.

Kantskyddet

Kantskyddet skyddar dels från ramens hårda delar, men också från klämskador i fjädrarna. Skyddet bör täcka hela ramen, fjädrarna och fjädrarnas fästen! Det får inte vara för tunt, eftersom det då kan ge vika om man råkar kliva mellan fjädrarna. Två centimeters tjocklek är ett bra riktmärke. Precis som med hoppduken är det en fördel om materialet i kantskyddet är UV-skyddat. Men även det bästa kantskyddet slits så småningom ut och kommer behöva bytas. Kantskydd är tillsammans med skyddsnätet två extremt viktiga säkerhetsdelar som det inte finns någon anledning att kompromissa med.

Ramen

Ramen på en studsmatta är oftast tillverkad i galvaniserat stål för att förhindra rostangrepp, men rost kan bara hejdas riktigt effektivt om stålet är galvaniserat på både in- och utsidan. Ju tyngre ram desto stabilare studsmatta. Har den lite tyngd i sig är det dessutom mindre risk att den flyttar på sig i stormigt väder.

En större studsmatta kräver mer hoppkraft

En stor studsmatta kan verka lockande för den som har en stor trädgård, men tänk på att det är svårare för en liten och lätt person att få till en bra studs på en för stor matta. Ju större en hoppduk är desto mer kraft krävs det för att få igång ett riktigt härligt studs. Standardstorleken för hemmastudsmattan är 4,3 meter i diameter och det är förstås ingen slump; 4,3 meter är stort nog för att ha fritt spelrum och samtidigt litet nog för att även de något mindre barnen ska kunna hoppa.

Är det säkert att hoppa på en studsmatta?

Ja, det är det! En studsmatta som används på ett korrekt sätt är inte farligare än en cykel eller gunga. Men precis som i alla andra lekar och aktiviteter förutsätter säkerheten att alla säkerhetsföreskrifter följs och att sunt förnuft används. Små barn (sex år och yngre) har inte ett fullt utvecklat balanssinne, så små barn bör inte hoppa tillsammans med andra. Låt helst inte fler än två personer åt gången hoppa; ju fler personer som rör sig på mattan ju mer oförutsägbara bli studsarna. De vanligaste olyckorna med studsmattor är att två personer krockar på mattan, så att påpeka för barnen att det är viktigt att de hela tiden har koll på varandra. Placera studsmattan på plan, mjuk mark med ett säkert avstånd till träd och stenar. Skor bör aldrig användas på studsmattan eftersom grus och smuts som kan sitta i sulorna sliter onödigt mycket på hoppduken.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det finns studsmattor i flera olika prisklasser, men ska du ha en rejäl studsmatta kostar den från runt 6000 kronor och uppåt.
 • Studsmattor finns både i rund och kvadratisk design och olika storlekar. Men den vanligaste storleken på en studsmatta är 4,3 meter i diameter.
 • Vi har valt att utse Berg Favorit till den studsmatta som är bäst i test. Det är en prisvärd studsmatta från holländska Berg som vunnit tester under flera år. Studsmattan har en bra och kontrollerad stud och är mycket säker.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Berg Berg Favorit