HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av tvättmedel - vittvätt

hem & hushåll uppdaterad 25:e Augusti, 2017, Baserad på 3 experttester.

Man vill så klart ha ett rent och vitt resultat efter att man tvättat. Men hur vet man vilket tvättmedel man skall använda? Tester visar att inte alla tvättmedel ger ett bra resultat och att man inte alls kan sänka temperaturen på tvättmaskinen, som så många tillverkare uppmanar till att man skall göra. Eftersom de senaste åren har resulterat i att tvättmedlen knappt innehåller några blekmedel längre, får man inte det där vita resultatet man kanske är ute efter, utan kläderna blir istället gråaktiga.

På förpackningarna finns det oftast märkningar som visar vilka miljömärken det har och om det är allergivänligt, m.m.

Test.se rekommenderar

Via Koncentrat White - bäst i test bland Tvättmedel - Vittvätt 2024
Via Koncentrat White, bäst i test.

Via Koncentrat White - Vi på Test.se har valt att rekommendera Via White!
Via har tagit fram ett pulver-tvättmedel, som är speciellt anpassat för att hjälpa till att hålla kläderna vita, även efter många tvättar. Via White är effektivt för hårt nedsmutsad tvätt och tar även bort fläckar bra, pga. att det innehåller ett skonsamt blekmedel.
Tvättmedlet finns både som standardpulver och som koncentrerat pulver och standardpulvret hittar du i de traditionella större kartongerna, medan förpackningarna med koncentrerat tvättmedel oftast är mindre och lättare att bära hem och förvara.

Tvättmedel - Vittvätt - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Flytande kulörtvättmedel

UPPDATERAD 31:e Januari, 2020

Tvättmedel - Kulör

UPPDATERAD 24:e Juni, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hem & Hyra

Publicerad

Att hitta ett tvättmedel för vittvätt som klarar av all sorts smuts visade sig vara svårt i Hem & Hyras test från 2016. De testade åtta olika maskintvättmedel för vittvätt, och inget av dem kunde ta hand om alla fläckar. 


Ett tvättmedel klarade dock lite mer än de övriga: Lina White. Lina White är Svanen-märkt och var det enda tvättmedlet i testet som helt tvättade bort oljefläckar. Det var också effektivt på vinfläckar, men lyckades inte riktigt med att få bort choklad och te ur kläderna. 


andra plats i testet hamnade Via Koncentrat White, som tog bort oljefläckar nästan lika bra som Lina White. Vias tvättmedel är också Svanen-märkt, och förpackningen är väldigt praktisk – den har dessutom tydliga doseringsanvisningar. 


Som nummer i tre i Hem & Hyras test hamnade Ariel Actilift. Ariels tvättmedel är det dyraste i topp tre med sina 1,58 kronor/tvätt och är även det Svanen-märkt. Ariel var det tvättmedel i testet som effektivast fick bort chokladfläckar, och det var också effektivt mot olja. Det lyckades dock inte lika bra med blekbara fläckar, och förpackningen var onödigt svåröppnad.

Vinnare i det här testet

Testfakta.se

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt tvättmedel med vitbevarande egenskaper. Man har testat tvättmedlets förmåga att få bort fläckar och hur vitt resultatet efter en tvätt blir. I det här testet är det dock resultatet av fläckborttagning som väger tyngst och skillnaderna mellan olika tvättmedel är stora vad det gäller rengöringens effekt och de vitbevarande egenskaperna. Hälften av alla tvättmedel som är med i testet har gett ett genomsnitts-betyg som är helt otillfredsställande. De flesta har ett snitt betyg på runt 3 (av 5), men ICA Basic sticker ut som klart sämre än de övriga medlen.
Bäst a tvättmedlet enligt Testfakta är Via White. Anledningen är att tvättmedlet får ett mycket jämnt resultat och att det även får relativt höga delbetyg. Det är ett bra allt i allo-tvättmedel som har den bästa sammantagna förmågan att ta bort fläckar. Som tvåa i testet hittar man tvättmedlet Formil Ultra Plus. Detta tvättmedlet har också en bra förmåga att rengöra tvätten och det fungerar riktigt bra på blekbara fläckar. Även Skona Vittvätt har fått genomgående bra betyg, men har bara hamnat på tredje plats. Medlet är bäst på att ge ett bra resultat utifrån de vitbevarande egenskaper man testat.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tvättmedel för vittvätt. Inga medel i testet visade sig vara speciellt bra på att ta bort fläckar. När det gäller fettfläckar, gav samtliga tvättmedel jämnt resultat, men när det kommer till enzymatiska och blekbara fläckar märks skillnaderna bland de dyrare och billigare tvättmedlen. Många av de billigaste tvättmedlen får riktigt dåliga betyg i det här momentet, exempelvis – Rena Natur lämnar en te-fläck i stort sett helt intakt. Testet visar att vittvättmedel inte innehåller speciellt mycket blekmedel – som gör att fläckarna går bort enklare – och det är egentligen bara Ariel som innehåller optiska vitmedel. Däremot kan man fundera över om det är bra eller dåligt att tvättmedlen inte innehåller blekmedel. Det är antagligen bättre för miljön, men tvätten får en gråaktig nyans efter ett par tvättar och detta kan vara negativt för konsumenter. I testet har medlen också testats i olika temperaturer och det visade sig att de tog bort fläckar mycket bättre ju högre temperaturen blev. Störst blev skillnaden vid fettfläckar och blekbara fläckar och antagligen beror det på att de blekmedel som finns aktiveras bättre i högre temperaturer.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"