HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
flytande kulörtvättmedel - Bäst i test

Test av flytande kulörtvättmedel

16 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 31:e Januari, 2020, Baserad på 7 experttester.

Att välja ett bra tvättmedel kan ibland vara väldigt svårt, för visst är det väl självklart att man vill att kläderna skall vara rena. Det finns två olika sorters tvättmedel - ett för kulört och ett för vittvätt. I kulör-tvättmedlet skall det inte finnas några blekmedel, då det kan förstöra kulörerna i kläderna. Tester visar att bara vissa kulörtvättmedel klarar av att få bort fläckar oavsett vilken typ av fläck det är, medan andra bara klarar av vissa. Testerna visar också att man inte kan sänka tvättemperaturen som tillverkarna av tvättmedel uppmanar oss till att göra, för att det inte blir rent i lägre temperaturer. På förpackningarna finns det oftast märkningar som visar vilka miljömärken det har och om det är allergivänligt, m.m. Här nedan har vi sammanställt tester av flytande kulörtvättmedel.

Bäst i test: Änglamark Kulörtvättmedel, utan parfym

Testresultat
Råd & Rön 2019
Svanenmärkt och rekommenderat av Astma- och Allergiförbundet Parfymfritt
Lite sämre på svåra fläckar.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se har valt att rekommendera Coop Änglamark Kulörtvättmedel utan parfym. Eftersom tvättmedlet är parfymfritt, Svanenmärkt och rekommenderat av Astma- och allergiförbundet så finns det knappast något negativt att anmärka på. Änglamark kulörtvättmedel klarar att tvätta rent och behåller klädernas färger. Men kan dock få lite problem med att få bort de mest ingrodda fläckarna.

Visa hela texten
Svanenmärkt:
Rekommenderad av Astma och Allergiförbundet:
Pris per tvätt (ca):
1,16 kr

Flytande kulörtvättmedel - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Tvättmedel - Kulör

UPPDATERAD 24:e Juni, 2019

Tvättmedel - Vittvätt

UPPDATERAD 25:e Augusti, 2017

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 12 olika tvättmedel för kulörtvätt i flytande form. De kommer fram till att både kapsel och vanligt tvättmedel tvättar lika bra men tvättmedel i kapsel kostar mer. Tre varianter får bäst betyg och hamnar på delad förstaplats. Notera att vi på test.se har placerat de olika produkterna i ordningen utifrån hur de presenteras i tabellen. De tre vinnarna är Änglamark Kulörtvättmedel, utan parfym, ICA Kulörtvätt, parfymfri och Skona Kulör- & Vittvätt, parfymfri. Alla tre produkter är Svanenmärkta, parfymfria och i flytande form.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat 8 flytande tvättmedel, och testvinnaren är Neutral Colour! Tvättmedlet är mycket bra på blekbara och fettbaserade fläckar och klart godkänd på proteinbaserade fläckar. Neutral Colour har bra färgbevarande egenskaper, är Svanenmärkt och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet.

På andra plats i testet ligger Ariel Colour & Style. Tvättmedlet håller en jämn, bra nivå gällande fläckborttagning men har något sämre färgbevarande egenskaper. Ariels tvättmedel är Svanenmärkt.

Via Color Sensitive ligger på tredjeplats. Tvättmedlet har bra färgbevarande egenskaper men har lite svårt för blekbara och fettbaserade fläckar. Via Color Sensitive är Svanenmärkt och rekommenderas av Astma och Allergiförbundet.

Testet gjordes med rejält nedsmutsade kläder. För den som i regel mest bara vill fräscha upp sina kläder kan de tvättmedel som inte gjorde så bra ifrån sig i testet ändå räcka alldeles utmärkt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 13 flytande kulörtvättmedel och alla, förutom två, är miljömärkta med antingen Svanen eller Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. I detta test ingår även Mieles specialtillverkade tvättmedel för deras självdoserande tvättmaskinsmodell. Samtliga av Råd & Röns tvättmedelstester görs i 40 grader, eftersom det är den temperatur flest använder när de tvättar. Bäst i test skrivs det att Ariel Actilift är med ett sammanlagt betyg på 62. Lidls Formil Colour tvättar lika bra som testvinnaren, men medlet är inte miljömärkt. Den innehåller minst två ingredienser som gör att den inte går att miljömärka enligt Svanens kriterier: konserveringsmedlen benzisothiazolinone och methylisothiazolinone, som båda är allergiframkallande. Mieles tvättmedel, UltraPhase, blir ett fjortonde i testet. Det specialtillverkas till Mieles självdoserande tvättmaskinsmodell. I samlat betyg får produkten 67, vilket är överlägset bättre än de andra medlen. Det som gör den så effektiv är att den innehåller sex olika enzymer, medan andra tvättmedel brukar innehålla två. UltraPhase är däremot inte miljömärkt utan innehåller bland annat de konserveringsmedel som Formil Colour har.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Flytande tvättmedel blir allt mer populära, de är enklare att dosera och du riskerar varken proppar i tvättmaskinen eller vita ränder på kläderna. Fördelarna med flytande tvättmedel, gentemot pulver, är många. Testfakta har testat hur effektiva tvättmedlen är mot olika typer av fläckar, hur bra de behåller textiliernas vithet och hur de motverkar att kläderna blir grådassiga. Det är Lidl:s tvättmedel som är överlägset övriga fabrikat i testet. Formil får högst betyg på nästan alla fläckar och har bäst färgbevarande egenskaper. Samtidigt är Formil det enda tvättmedlet som innehåller optiska vitmedel – en typ av ämnen som får tvätten att se vitare ut men kan ha negativa effekter på miljön. Men eftersom Formil har innehåller ett miljöfarligt ämne (optiskt vitmedel) som övriga branschen har fasat ut har Testfakta bestämt sig för att denna gång inte utse någon ”bäst i test”. Lina Kulör & Vit tar andraplats och har bra färgbevarande egenskaper men sämre på att ta bort fettfläckar. På tredjeplats hamnade Via White som är välbalanserat. Det är inte dåligt på något, men det är dyrast.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat flytande kulörtvättmedel och resultaten visar att inget tvättmedel klarar av alla fläckar. Testets dyraste kapslar är de som tvättar renast! De fläckar som verkar svårast att få bort är av kaffe med mjölk, te och vin oavsett tvättemperatur. Inget av medlen i testet klarade av dessa fläckar, men däremot klarade samtliga av att helt få bort fläckarna av både ketchup och den feta pestosåsen i både 40 och 60 grader. Det är endast Vias Tvättkapslar som klarar av att få bort banankladd i 40 grader, vilket gör tvättmedlet bäst i test. Via har också en bra färgbeständighet, är lätt att dosera och har samma dosering oavsett hårdhet på vattnet. Tvättmedlet passar dock inte för handtvätt eller förtvätt. Lidl Formil Colour är testets näst bästa medel och är tre gånger billigare än kapslarna – om man doserar korrekt vill säga. Formil är lätt att överdosera. Det är också svårt att hälla ur förpackningen. Tvättmedlet är inte miljömärkt, men billigt och därmed prisvärt. Grummes flytande tvättmedel tog tredjeplats och har en tydlig bruksanvisning. Det passar dessutom också för tvätt även i 95 grader, men har en stark parfymdoft.

Vinnare i det här testet

SVT.se

Publicerad

SVT Plus har testat tre olika tvättmedel för att ta reda på vilket som tar bort fläckar bäst. Efter upprepade tvättar med medlen, är det Ariel som visar sig vara mest effektivt på fläckar av banan, blod, blåbär och choklad. Plus har testat både vit- och kulörtvätt från tillverkarna, men vi fokuserar endast på kulörtvättmedel i detta testet. Efterhand börjar skillnader i tvättresultatet visa sig – vissa fläckar går inte bort alls. När resultaten jämförts är det Ariel som har det klart renaste plagget, där endast blåbärsfläcken som fortfarande syns tydligt. Grumme lämnar en ordentlig blåbärsfläck och en tydlig chokladfläck, medan Via lämnar en tydlig blåbärsfläck och lätta fläckar av blod och choklad. Att testa tvättmedel är ingen exakt vetenskap. Tvätten kan trassla in sig i varandra, den kan ha vikt sig och i en vanlig hushållstvättmaskin kan temperaturen skifta någon enstaka grad, samt att vattenmängden kan också diffa på någon deciliter hit och dit, i olika tvättar. Men sammantaget är det Ariel som är mest effektivt mot fläckar i SVT:s test och på delad andraplats hamnade Vias och Grummes tvättmedel.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och röns test visar att ingen fläck försvinner helt med de tolv testade flytande tvättmedlen. Beroende på vad du spiller, skiljer sig resultatet rejält mellan de olika medlen. Inget tvättmedel tar bort fläckar till hundra procent – resultatet varierar med typ av tvättmedel och temperatur m.m. generellt sett är flytande tvättmedel bättre på rödvinsfläckar. Pulvertvättmedel är dock bättre på blekbara fläckar. Allt färre tvättmedel i Sverige innehåller konserveringsmedel och detta är en effekt av de svenska miljödebatten. I sex av de testade medlen fanns det dock konserveringsmedel. De flesta tvättmedel fick bra resultat på fettfläckarna. Ännu bättre kan resultatet bli om man tvättar i 60 grader, då fettfläckar försvinner bättre i högre temperaturer. Lidls Formil Colour blev bäst i test, men saknar tyvärr miljömärkning vilket alla andra medel har. Ariels Actilift Color fick också genomgående bra betyg. Däremot blir Eurowash Universal Washing Gel utsedd till ett riktigt bottennapp. Medlet är en trögflytande vätska som visserligen var billig, men inte tvättade rent.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.