VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hundfoder bäst i test 2024 – flera tillverkare jämförda

Hur väljer man det bästa hundfodret? Här har vi sammanställt tester och recensioner för att du ska hitta det hundfoder som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Storlekar på påsarna.
 • Är fodret spannmålsfritt?
 • Övrigt kring innehåll.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Royal Canin
Royal Canin Adult
Royal Canin Royal Canin Adult - Test
Bäst i test
Royal Canin
Royal Canin Adult
Royal Canin erbjuder foder som passar för alla hundar.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2016.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Högt kundbetyg hos Amazon.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Arkenzoo.
Mini: 2, 4 och 8 kilo.
Medium & Maxi: 4, 10 och 15 kilo.
Fodret är inte spannmålsfritt, men fodret Digestive Care är speciellt framtaget för känsliga magar.
Högkvalitativa proteiner.
Innehåller Omega-3 och Omega-6 fettsyror.

Royal Canin är ett marknadsledande varumärke för hund- och kattfoder, och deras produkter säljs världen över. Företaget grundades redan på 1960-talet i Frankrike. Royal Canins foder utvecklas med hundars och katters hälsobehov i fokus, och de har minst sagt ett brett sortiment av foder. I Royal Canins utbud hittar du allt från rasspecifika foder till foder för olika storlekar, olika åldrar och olika näringsbehov. Här finns helt enkelt någonting för alla hundar!

Royal Canin Adult finns i tre olika varianter anpassade för olika stora hundar; mini, medium och maxi. Fodret är populärt bland hundägare och har fått genomgående positiva kundrecensioner. Royal Canin Adult är utformat för en optimal matsmältning och har ett balanserat innehåll av protein och fibrer. Här finns även bland annat Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA, zink, biotin och A-vitamin som alla är näringsämnen som gynnar din hund.

 • Mini
 • Medium
 • Maxi
 • Priser för Royal Canin Adult Mini
 • Royal Canin Adult Medium
 • Royal Canin Adult Maxi
  • Digital veterinär & e-handel
   Leverans 1-3 dagar, fri frakt över 500 kr
  • Djurbutik online
   Snabb leverans, fri frakt över 499 kr
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Orijen
Orijen Adult Dog Original
Orijen Orijen Adult Dog Original - Test
Bästa premium
Orijen
Orijen Adult Dog Original
Kvalitativt hundfoder med högt proteininnehåll.
Testvinnare hos Råd & Rön 2016.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos brittiska Amazon.
Finns i storlekarna: 340 gram och 2, 6, 11,4 kg och 17 kilo.
Fodret är helt spannmålsfritt.
Innehåller 85 % kött.
Foder som tilltalar även de mest kräsna hundar.

Orijen är ett kanadensiskt märke som tillverkar premiumfoder till både katter och hundar. Tillverkningen sker i Alberta, Kanada. Filosofin bakom Orijens djurfoder, är att de i största möjliga mån ska likna den typ av kost som katter och hundar skulle ätit ute i det fria. I Orijens sortiment av hundfoder finner du bland annat; valpfoder, seniorfoder, foder med fisk och foder för stora hundar.

Orijen Adult Dog Original är ett populärt och kvalitativ hundfoder, och det finns fem olika storlekar på påsar att välja mellan. Fodret består av endast naturliga ingredienser, och har ett animaliskt innehåll på 85 procent. Köttet kommer från frigående kalkon och kyckling, samt vildfångad fisk. Orijen Adult Dog Originalt är även helt fritt från spannmål.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för allergi Test.se - Bästa för allergi
Purina Pro Plan Veterinary Diets
Purina Pro Plan Veterinary Diets HA Hypoallergenic
Purina Pro Plan Veterinary Diets Purina Pro Plan Veterinary Diets HA Hypoallergenic - Test
Bästa för allergi
Purina Pro Plan Veterinary Diets
Purina Pro Plan Veterinary Diets HA Hypoallergenic
Hundfoder särskilt anpassad för hundar med allergi.
Bästsäljare hos FirstVet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Finns i storlekarna: 3 och 11 kilo.
Med hälsosamma Omega-3-fettsyror.
Passar alla åldrar.
Bra för hundar med känslig mage.

Purina är ett varumärke för hund- och kattmat och alla deras produkter skapas av experter för att du ska kunna ge dina husdjur mat som innehåller näringsrika ämnen. I deras sortiment finns flera kända varumärken där Purina Pro Plan Veterinary Diets är en serie särskilt framtagen inom senaste kunskapen inom veterinärvetenskap och klinisk näring. Hundfodret uppfyller behov hos hundar som har ett specifikt sjukdomstillstånd. Det är en bästsäljare hos FirstVet och ett populärt val bland hundfodren hos Prisjakt.

Purina Pro Plan Veterinary Diets HA Hypoallergenic är ett dietfoder för valpar och vuxna hundar för reducering av fodermedels- och näringsämnesintolerans. Fodret är lättsmält vilket underlättar näringsupptaget för hundar med matsmältningsproblem. Det innehåller endast en protein- och kolhydratkälla och eftersom proteinet är nerbrutet till små beståndsdelar minskar risken för allergireaktion. Fodret kan även användas för hundar som har tarmsjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom.

Detta hundfoder finns i storlekarna 3 och 11 kilo och passar alla åldrar. Det innehåller nyttiga Omega-3-fettsyror och Omega-6-fettsyror.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för valp Test.se - Bästa för valp
Doggy Professional
Doggy Professional Extra Valp
Doggy Professional Doggy Professional Extra Valp - Test
Bästa för valp
Doggy Professional
Doggy Professional Extra Valp
Foder för aktiva valpar och unghundar rikt på C-vitamin och Omega-3.
Bästsäljare hos FirstVet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Finns i storlekarna: 2, 7,5 och 18 kilo.
Innehåller spannmål.
Passar för valpar och unghundar.
Passar alla raser och storlekar.
Innehåller Omega-3.
Rikt på C-vitamin.
Innehåller probiotika – främjar en god tarm- och maghälsa.

Doggy är ett svenskt varumärke med över hundra års erfarenhet som tillverkar kärlek i varje matskål till våra fyrbenta vänner. Företaget har varumärken som Doggy, Mjau, Bozita, Vov och Katty. Bland Doggys torr- och våtfoder finns mat för både livsnjutare och aktiva hundar.

Doggy Professional tillverkar torrfoder för aktiva hundar och Doggy Professional Extra Valp är ett foder som lämpar sig för valpar och unghundar. Fodret kan även användas till diggivande hundtikar och passar alla raser och storlekar. Det är en bästsäljare hos FirstVet och ett populärt val hos Prisjakt.

Hundfodret är baserat på lax och linfrön som ger hunden Omega-3 som är bra för hud och päls. Det innehåller även nypon och probiotika vilket gör det rikt på C-vitamin och samtidigt hjälper till att hålla mage och tarmar i balans – vilket är särskilt viktigt för aktiva valpar. Fodret finns i storlekarna 2, 7,5 och 18 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för stora hundar Test.se - Bästa för stora hundar
Specific
Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL
Specific Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL - Test
Bästa för stora hundar
Specific
Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL
Hundfoder anpassat för stora och mycket stora hundar med Omega-3, taurin och L-karnitin.
Bästsäljare hos FirstVet.
Populärt varumärke.
Finns i storlekarna: 4 och 12 kilo.
Innehåller spannmål.
Innehåller Omega-3.
Extra tillsatt taurin och L-karnitin

Specific foder tillverkas av det veterinärmedicinska företaget Dechra och de gör både hund- och kattfoder i alla åldrar. Alla produkter testas noggrant före lansering och tillverkas med stor precision. Hundfodret innehåller höga alter av Omega-3 och i utbudet finns både vardagsfoder för alla åldrar och specialkost.

Specific Adult Large & Giant Breed CXD-XL är ett hundfoder anpassat för friska och stora till mycket stora hundar. Det är en bästsäljare hos FirstVet. Hundfodret baseras på råvaror av hög smältbarhet, Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som ger din hund en frisk hud och päls. Det innehåller även extra tillsatt taurin och L-karnitin som hjälper till att stödja hjärtmuskelfunktionen vilket är bra för större hundar.

Specifics hundfoder är baserad på fisk vilket är ett välbalanserat protein med en sammansättning av aminosyror som din hund behöver. Fettsyrorna som fisk innehåller och stödjer både utvecklingen av hjärnan, synen och immunförsvaret. Energiinnehållet gör hjälper också till att bibehålla en idealvikt. Fodret finns i storlekarna 4 och 12 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

hundfoder bäst i test

Köpguide hundfoder

De flesta hundägare är mycket måna om att deras fyrfota vänner ska ha det så bra som möjligt. Veterinärbesök är oftast mer regelbundna än de egna läkarbesöken. En stor och viktig del av hundens välmående ligger i vilket foder de äter. Precis som med människor, påverkas hundens hälsa av maten som den äter. Det är lika viktigt för en hund att äta en balanserad kost som innehåller viktiga spårämnen.

Priset avgör kvalitén

Först och främst, väldigt billigt hundfoder är billigt av en anledning. Hur mycket man än skulle vilja, går det inte att få ett kvalitativt hundfoder till hur liten prislapp som helst. När du ska välja foder till din hund kan det vara frestande att köpa det billigaste som finns, men det kan i längden bli lika dyrt som ett kvalitetsfoder.

De billigaste hundfodren innehåller mycket billiga råvaror som utfyllnad, exempelvis spannmål. Detta gör ofta att mängden protein och fett minskar i fodret. Med det billigare fodret kommer du troligtvis behöva utfodra hunden med större mängd mat. Kvalitativt foder innehåller mer näring per bit, vilket gör att det krävs mindre mängd mat för att din hund ska få i sig alla viktiga spårämnen.

Tumma inte på kvalitén när du ska köpa hundmat till din fyrbenta kompis, de förtjänar att äta lika bra som du gör.

Hundfoder bäst i test – se testvinnande hundfoder.
Det finns ett stort utbud av hundfoder att välja mellan, anpassat efter din hund.

Hur vi valde ut de bästa hundfodren

Går det att utse ett hundfoder som är bäst i test? Det är förstås inte helt enkelt - dels eftersom det inte finns många jämförande tester att använda som källa, och dels för att alla hundar är olika individer med olika preferenser och behov.

När vi valde ut de bästa hundfodren har vi gått på erkänt bra märken inom branschen. Det är märken som arbetat i många år med att utveckla hundfoder som är högkvalitativt, och som har samlat på sig väldigt många nöjda kunder under årens gång. De märken som finns representerade här är också foder som rekommenderas av veterinärer och andra kunniga inom hundvärlden. Vi har valt att rekommendera märkenas originalfoder eller motsvarande, men alla märken har också specialkost för exempelvis valpar, seniorer eller hundar med känsliga magar.

Spannmålsfritt?

Många väljer att ge sin hund spannmålsfri kost. Det kan bero på att hunden har känslig mage, eller att den behöver ha en högre kötthalt för att få i sig mer protein. Det finns ingen forskning som tyder på att spannmål i hundfoder på något sätt skulle vara skadligt för hundar, snarare tvärtom. Spannmål innehåller många viktiga spårämnen som hunden behöver för att maten ska smältas lagom fort i magen.

Hundar kan såklart vara känsliga mot spannmål och gluten, på samma sätt som människor kan. Om du märker att din hund blir dålig i magen, eller om den tappar mycket i vikt, kan det vara en god idé att testa spannmålsfritt foder för att se om det gör någon skillnad.

Hundfoder bäst i test – se testvinnande hundfoder.
Följ alltid doseringen som återförsäljaren rekommenderar.

Hur vet man om hunden äter bra foder?

Olika tillverkare har en ungefärlig foderstat som man kan gå efter när hundfodret ska doseras. Det kan hända att du behöver öka på lite, eller minska en aning på fodret om din hund är väldigt aktiv eller åt andra hållet - mer passiv än andra hundar.

När hunden håller vikten bra åt båda håll, vet du att fodret ger bra näring. Det finns några andra saker som du kan kolla efter för att bekräfta att hundens foder tillgodoser alla behov. Avföringen ska vara lagom i konsistensen, varken för hård eller lös. Pälsen ska vara blank och hunden ska ska vara pigg, glad och alert. Ett bra och välbalanserat foder tillåter också att hunden dricker normalt mycket vatten. 

Behöver du teckna en ny försäkring för din hund? På vår systersajt www.hundar.se hittar du en stor jämförelse av hundförsäkringar, använd gärna länken nedan för att komma direkt dit.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vissa hundar mår bättre av spannmålsfritt foder, exempelvis om de har väldigt känsliga magar eller om de behöver extra mycket protein. Hundar som lätt tappar i vikt kan också må bättre av spannmålsfritt foder. Det finns dock ingen forskning som tyder på att spannmål skulle vara dåligt för hundar att äta.
 • Vi har valt att utse Appetitt Adult Maintenance till det bästa hundfodret. Detta norsktillverkade hundfoder har både vunnit jämförande tester och fått positiva kundrecensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Royal Canin Royal Canin Adult
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng