HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
hundfoder - Bäst i test

Test av hundfoder

6 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 16:e Juli, 2019, Baserad på 2 experttester.

Att välja hundfoder som nybliven husse eller matte kan vara svårt; utbudet är stort och hur ska man egentligen veta hur bra fodren är och vad som bör/inte bör finnas i innehållsförteckningen? Först och främst är det skillnad på valp- och vuxenfoder. Vissa vuxenfoder kan man ge hela hundens livscirkel, men då är det viktigt att det står på förpackningen. Det är även många högljudda hundägare som hävdar att hundar är rovdjur och inte ska äta kolhydrater, men sanningen är att hunden är allätare och har varit det i tusentals år i sitt nära samliv med människan. En hund med bra torrfoder mår bra och det märks på att hunden äter med god aptit, är pigg och glad i humöret, håller hull och vikt, har frisk hud och glans i pälsen, samt att bajset ser bra ut.

Bäst i test: Orijen Adult Dog

Testresultat
Råd & Rön 2016
Hög kötthalt Innehåller bara lågglykemiska kolhydrater
Dyrt
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Orijen Adult Dog torrfoder till mellanstora vuxna hundar. Fodret är spannmålsfritt och det hittades inga som helst mögelgifter. När fodret testades av Råd & Rön hade de inte mycket att anmärka på vad gäller Orijens näringsinnehåll!

Orijens foder är biologiskt anpassat för hundar av alla raser och storlekar. Det innehåller en hälsosam variation av frigående kyckling och kalkon, redeslagda ägg och vildfångad fisk. Orijen har tagit fram ett så kallat Whole Prey-koncept, vilket innebär att fodret innehåller stora mängder färskt kött, inklusive närande lever, inälvor, brosk och märg, alla i proportioner som speglar den naturliga dieten. Fodret innehåller inga högglykemiska kolhydrater som till exempel ris eller majs, utan innehåller istället lågglykemiska kolhydrater i form av bland annat linser och kikärtor som främjar stabila blodsockernivåer. 

Visa hela texten
Kvantitet(er):
340 gram, 2 kg, 6 kg, 11 kg eller 17 kg
Kötthalt:
85 %
Innehållsförteckning:
Färskt kycklingkött (13%), färskt kalkonkött (7%), färska hela ägg (7%), färsk kycklinglever (6%), färsk hel sill (6%), färsk hel flundra (5%), färsk kalkonlever (5%), färsk kycklingnacke (4%), färskt kycklinghjärta (4%), färskt kalkonhjärta (4%), kyckling (torkad, 4%), kalkon (torkad, 4%), hel makrill (torkad, 4%), hel sardin (torkad, 4%), hel sill (torkad, 4%), hela röda linser, hela gröna linser, hela gröna ärtor, linsfiber, hela kikärtor, hela gula ärtor, hela pintobönor, hela vita bönor, sillolja (1%), kycklingfett (1%), kycklingbrosk (1%), kycklinglever (frystorkad), kalkonlever (frystorkad), färsk hel pumpa, färsk hel butternutsquash, färsk hel zucchini, färsk hel palsternacka, färska morötter, färska hela Red Deliciousäpplen, färska hela Bartlettpäron, färsk grönkål, färsk spenat, hela rödbetsblad, färska majroveblad, brun kelp, hela tranbär, hela blåbär, hela saskatoonbär, cikoriarot, gurkmeja, mjölktistel,kardborrerot, lavendel, läkemalva, nypon.

Köp den till dessa priser idag:

Hundfoder - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Torrfoder äts av omkring 95 % av alla hundar i Sverige. Det är praktiskt, håller längre och säljs billigare i storpack. Råd & Rön har testat kvaliteten på 17 olika märken för mellanstora, vuxna hundar. Ett bra torrfoder ska täcka hundens behov av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. De flesta sorterna är bra, men det finns fortfarande några som innehåller mögelgifter. Bäst i test är Orijen Adult Dog, men det är också det foder som är dyrast per dagsportion - 26 kronor. Pedigree Vital Protection utnämns till “Bra köp” då det endast kostar 6 kronor om dagen. På testets andraplats hamnar Taste of The Wild, med 82 poäng av 100 möjliga och strax efter kommer Royal Canin med 81 i poäng. I fyra av fodren hittades dock mögelgifter (se Råd & Röns tabell). Testresultaten visar alltså att ett bra hundfoder inte måste kosta en förmögenhet och att bra, prisvärda alternativ finns.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har granskat näringsinnehållet i sju olika torrfoder för vuxna hundar. Hundmat kan kosta upp till 10 tusen kronor per år, men testet visar att det finns bra produkter för en tredjedel av priset! Eftersom de flesta hundar får äta samma foder år in och år ut, är det jätteviktigt att fodret ger alla de näringsämnen som hunden behöver för att må bra. Skillnaden mellan dyra och billiga foder, är att lågprisfodren har en större andel kolhydrater och mindre fett, vilket inte är särskilt förvånande eftersom spannmål är billigt. Spannmål behöver dock inte vara dåligt om näringsinnehållet är bra. Testfaktas resultat visar att samtliga foder har en bra proteinsammansättning och innehåller alla viktiga aminosyror som är livsnödvändiga för hunden. De två billigaste produkterna från ICA och Coop saknar dock fettsyrorna DHA och EPA, som fyller viktiga funktioner för hjärnans utveckling och inlärningsförmågan. De kan också ha betydelse för hundens hud och päls. Samtliga foder innehåller vitaminer och mineraler som ligger långt över rekommendationerna - med ett par undantag. Mest anmärkningsvärt är avsaknaden av selen i Purinas foder. Selen reducerar risken för cancer och detta gör att Purinas foder inte blir utsedd till “Bäst i test” trots att märket fått högst totalbetyg. Testfaktas test visar alltså att det inte är värt att lägga dyra pengar på foder. Pedigree, till exempel, som hamnar på tredjeplats är ett prisvärt foder, som i jämförelse med Purina, bara kostar en tredjedel per kilo.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.