HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kattsand - Bäst i test

Test av kattsand

9 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 18:e Juli, 2019, Baserad på 4 experttester.

Att erbjuda katten det bästa även när den ska uträtta sina behov är för många kattägare en självklarhet! Men vad är egentligen “det bästa”? En del fabrikat dammar mycket när man ska hälla det i lådan och andra dammar nästan ingenting alls. Det bästa är om sanden dammar så lite som möjligt! Bra kattsand ska även förvandlas till klumpar när den blir blöt för att man lättare ska kunna rensa i lådan. En annan viktig faktor är att sanden ska vara bra på att dölja oönskade dofter som uppstår efter att katten använt lådan. Vissa är bättre än andra på det. Det är viktigt är att du hittar ett fabrikat som passar både dig och katten, eftersom katter annars utför sina behov på andra platser!

Bäst i test: Worlds Best Cat Litter

Testresultat
SVT Plus 2016,    Testfakta 2017
Riktigt bra luktabsorbering Dammar inte Nedbrytbart och miljövänligt
Dålig klumpbildningsförmåga
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera kattsanden Worlds Best Cat Litter (WBCL). Det är ett miljövänligt och nedbrytbart alternativ som tillverkas av majs! Den har riktigt bra luktabsorberande förmåga och dammar inte alls. Klumpbildnings- och uppsugningsförmågan kunde ha varit bättre, så för att den förbrukade sanden inte ska falla isär och ner i kattlådan igen när du gör rent kan det vara en bra idé att använda en skopa utan eller med mycket små hål. 

Visa hela texten
Typ:
Kattsand
Tillverkat av:
Majs
Kvantitet(er):
3,18 kg, 6,35 kg eller 12,7 kg
Nedbrytbart:
Övrigt:
Dammar inte, Klumpbildande

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Cats Best Öko Plus

Testresultat
SVT Plus 2016,    Testfakta 2017
Typ:
Kattströ
Tillverkat av:
Krossad träpellets
Kvantitet(er):
5 liter, 10 liter eller 40 liter
Nedbrytbart:
Övrigt:
Dammar inte, Klumpbildande
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Ever Clean Extra Strong

Testresultat
Smartson 2011,    Ica-Kuriren 2011
Typ:
Kattsand
Tillverkat av:
Sepiolit
Kvantitet(er):
10 liter
Nedbrytbart:
Övrigt:
Klumpbildande
Visa alla specifikationerna

Kattsand - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kattfoder

UPPDATERAD 12:e Februari, 2016

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Inget kattsandsmärke är bäst på allt, men de miljövänliga alternativen får högst betyg när Testfakta jämför åtta olika märken för kattlådan. De senaste åren har det blivit känt att klassisk kattsand av bentonitlera innebär ett miljöproblem, även om sanden i sig inte är skadlig, men eftersom den bryts i länder långt bort och är ganska tung blir det stora utsläpp från transporter.Bäst betyg i testet får Worlds Best Cat Litter som är tillverkat av majs och som är klart bäst på att ta bort kisslukten. Själva ströet har en viss lukt i vått tillstånd, men den är ändå mycket bättre än ammoniaklukten som känns starkt i flera av de andra märkena. Testvinnarsanden är också märket som dammar minst när man häller upp sanden (alla växtfibersorter). Cat’s Best Öko Plus hamnar på andraplats och har bäst uppsugningsförmåga och dammar inte så mycket - men bildar sämre klumpar. EcoLife tar tredjeplats och dammar heller inte så mycket, men har sämre uppsugningsförmåga och är sämre på att ta bort lukt.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

I Sverige bor det omkring en miljon katter, vilket innebär att det går åt massvis ed kattsand. Plus testar uppsugningsförmågan, lukten och användarvänligheten hos tre miljövänliga alternativ. Traditionell kattsand tillverkas oftast av lera och använd kattsand ska sorteras som brännbart avfall, trots att leran inte går att bränna. De märken som testats är Toa-Lätt som är gjort av pappersmassa, Cat’s Best Öko Plus som är gjort på växtfibrer från gran och World’s Best Cat Litter som är gjort av majskärnor. Med hjälp av Patrik Norqvist testas det hur bra kattsandssorterna suger upp vätska. Det görs genom att man placerar 1 dl sand och en vikt i en nylonstrumpa som man sedan sänker ner under vatten i en minut. Sedan kollar man vilken sand som sugit upp mest - ju mer desto bättre. Vinnaren av delmomentet, Cat’s Best, har mer än fyra gånger så bra uppsugningsförmåga per deciliter som trean Toa-Lätt. För att testa vilken sand som tar bort mest lukt används surströmmingsspad. Ett par förbipasserande fick sedan i ett blindtest avgöra vilken som luktade värst. World’s Best luktade värst, medan Toa-Lätt luktade minst. Till sist ska 18 katter med hussar och mattar testa sanden i vardagen under tolv dagar. World’s Best får bäst helhetsbetyg, även om alla märken fick beröm. Kampen mellan märkena var hård. Cat’s Best hade bäst uppsugningsförmåga och Toa-Lätt tog bort odören bäst, men eftersom testpanelen fick välja testvinnaren fick både Cat’s och Toa-Lätt gå undan och ge guldmedaljen till World’s Best!

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt 10 fabrikat av kattsand och det visar sig att samtliga klumpar sig som de ska, men att hälften ger en dålig lukt. Kattsand är egentligen framställt av lera, en sort som heter bentonit. Leran är speciell, då den har den egenskapen att den sväller och klumpar sig när den blir fuktig. Testet visar att tillverkarnas information på förpackningarna ofta är bristfälliga när det gäller vad som blandats ner i leran.
Leran torkas, mals ner till grus och sand, sedan dammsugs den för att damma mindre vid paketering. Den mesta leran kommer från länderna runt medelhavet, men flera märken fraktas även hit över havet från USA. Bäst i testet blev Intersand Extreme Classic. Det dammar inte speciellt mycket, men förpackningen är svår att hantera och hälla ur. Andra plats har gått till Ever Clean, som inte heller dammar så mycket. Fabrikatet har dessutom en mycket bra förpackning som är enkel att hälla ur. Inga större brister hos märket. På tredjeplats hamnade ett billigt fabrikat – Klumpe. Denna sanden gör att det inte luktar mycket från kattlådan, men klumparna som uppstår är ”kletiga”.
I Icakurirens test kan man också läsa om olika alternativ att välja bland, istället för kattsand. Exempel på dessa är papperspellets, träpellets och vitt kiselströ. Det står även om hur ofta de är rekommenderade att bytas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt 9 sorters kattsand, med hjälp av två katter – Yellon och Cactus. Kattsand bör absorbera bra, vara damm- och luktfri, samt täcka allt i lådan. Dessutom är det viktigt att det blir rätt, eftersom katter annars kan utföra sina behov på andra ställen. Bäst i testet blev Ever Clean. Dess absorberingsförmåga är mycket bra och klumparna håller sig intakta, även när man sedan rensar lådan. Sanden är mycket hygienisk och är lätt att rensa, då ingenting fastnar i botten av lådan, dock hamnar den lätt utanför. Sanden täcker allting bra i lådan, men materialet dammar, så du måste hälla i det försiktigt. Kattsanden levereras i en snygg, genomtänkt och funktionell pappkartong, med handtag. Det luktar dessutom gott och neutraliserar kattlådans odörer på ett utmärkt sätt. Testets andra plats har gått till Katty kompakt kattströ. Sandens förpackning är fyrkantig och har en perforerad pip i ena änden. Dock är den svår att öppna, men överlag är det en bra förpackning. Dess uppsugningsförmåga är bra och formar fina klumpar, men dock går hälften av dem sönder när man ska rensa kattlådan. Sanden dammar heller inte speciellt mycket och katterna, som testade sanden, trivdes bra med fabrikatet. En nackdel är att det väger så lite och lätt hamnar utanför lådan. Kattsanden har ett utmärkt förmåga att kapsla in oönskade dofter från lådan och du får mycket för pengarna! På tredjeplats hamnade Pussi Ultra kompakt, som har fått en förpackning som är svår att öppna och inte går att försluta på ett bra sätt. Men dess absorberingsförmåga är mycket bra och klumparna går inte sönder vid rensning av kattlådan. Sanden klarar av att dölja starka dofter från kattlådan bra, men efter ca två dagar får man byta ut sanden då det börjar lukta starkare från lådan. Inte heller denna sanden dammar speciellt mycket och den täcker bra i lådan. Den är lätt och behaglig, och lite av test-katternas favorit sand. Mycket av sanden hamnade dock utanför kattlådan, vilket kräver extra städning, men det är helt klart ett prisvärt fabrikat!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.