VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 13 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Kattsanden som är bäst i test 2024

Har du katt och letar efter en kattsand som varken dammar eller ger dålig lukt? Här ger vi dig kattsanden som är bäst i test! Allt för att din pälskling ska kunna uträtta sina behov på bästa sätt.

Vi har jämfört
  • Om den är klumpbildande.
  • Material.
  • Volym.
  • Med eller utan parfym.
  • Om den är dammfri.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Ever Clean
Ever Clean Lavender
Ever Clean Ever Clean Lavender - Test
Bäst i test Test.se logo
Ever Clean
Ever Clean Lavender
Omtyckt kattsand som är dammfri, klumpbildande och döljer dålig lukt.
 Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
 Populärt val hos Prisjakt.
Klumpbildande.
Material: Bentonit.
Volym: 10 liter.
Doft: Lavender.
Dammar ej.

Ever Clean är ett varumärke som i mer än 30 förbättrat sin klumpbildande kattsand. De sätter alltid katten främst och håller ditt hem fräscht längre. 

Vi har utsett Ever Clean Lavender till den kattsand som är bäst i test. Den kom på första plats i ett test hos Bäst-i-test.se, som gav den betyget 4,5 av 5. När man läser kommentarer i kattgrupper på Facebook är Everclean också en riktigt favorit. Även Tests redaktör är villig att hålla med – det är den bästa sanden på marknaden. 

Detta är en dammfri och klumpbildanden kattsand som döljer dålig lukt. Perfekt för kattägare som vill hålla kattlådan och ren fräsch. Den har en behaglig doft av lavender. Tack vare en unik aktiv kol-teknik fångas odörer upp och tar bort dålig lukt istället för att endast maskera den. 

Kattsanden kommer i en förpackning på 10 liter.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa klumpbildande Test.se logo
Ever Clean
Extra Strong Unscented kattsand
Ever Clean Extra Strong Unscented kattsand - Test
Bästa klumpbildande Test.se logo
Ever Clean
Extra Strong Unscented kattsand
Kattsand som är extremt starkt klumpbildande.
 Testvinnare hos Smartson 2011.
 Andra plats på test hos Ica-Kuriren 2011.
 Populärt val hos Prisjakt.
Klumpbildanden.
Material: Bentonit.
Volym: 10 liter.
Dof: Oparfymerad.
Dammar ej.

Ever Clean är ett varumärke som i mer än 30 förbättrat sin klumpbildande kattsand. De sätter alltid katten främst och håller ditt hem fräscht längre.

Ever Clean erbjuder ett brett utbud av kattsand. Ever Clean Extra Strong är en kattsand som är extremt starkt klumpbildande och smular inte sönder så lätt. I ett äldre test hos Smartson kom den på första plats och hos Ica-Kuriren kom den på andra plats. 

Kattsanden är oparfymerad och passar näsor som annars lätt blir irriterade. Den är framtagen med en överlägsen klumpbildande lera som ger extra starka klumpar som är lätta att ta bort. Dessutom dammar den inte. Den unika aktiva kol-tekniken tar bort dålig lukt istället för att endast maskera. 

Sanden kommer i en förpackning på 10 liter. 

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Intersand
EcoLife Ekologisk kattsand
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Intersand
EcoLife Ekologisk kattsand
Klumpbildande komposterbar kattsand.
 Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Klumpbildande.
Material: Majs och vete.
Volym: 5,5 kg.
Doft: Parfymfri.

EcoLife kattströ är en nedbrytbar kattsand av majs och vete. Materialet ger en mer naturlig konsistens för kattens tassar. I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och blev bästa premiumval. De gav den betyget 4 av 5 och lyfter särskilt fram att den är fri från kemikalier. 

Kattsanden har en bra klumpbildande förmåga. Den är parfymfri och kommer i en förpackning på 5,5 kilo. 

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Köpguide kattsand

Att erbjuda katten det bästa även när den ska uträtta sina behov är för många kattägare en självklarhet! Men vad är egentligen “det bästa”? Här hjälper vi dig att hitta den bästa kattsanden för dig och din katt. 

Ska inte damma 

En del fabrikat dammar mycket när du ska hälla det i kattlådan och andra dammar nästan ingenting alls. Det bästa är om sanden dammar så lite som möjligt! 

Bildar klumpar 

Bra kattsand ska även förvandlas till klumpar när den blir blöt för att du lättare ska kunna rensa i lådan.  

Test av kattsand.
En bra kattsand ska bilda klumpar, dölja dålig lukt och vara dammfri.

Ska dölja dålig lukt 

En annan viktig faktor är att sanden ska vara bra på att dölja oönskade dofter som uppstår efter att katten använt lådan. Vissa är bättre än andra på det. Det är viktigt är att du hittar ett fabrikat som passar både dig och katten, eftersom katter annars utför sina behov på andra platser!

Hur ofta ska man byta kattsand?

Även om du tar bort kattens avföring en till två gånger per dag behöver du byta alla sand med jämna mellanrum. Använder du en klumpbildande kattsand kan du byta all sand en gång i månaden. Passa samtidigt på att rengöra lådan med vatten och diskmedel.

Hur mycket kattsand ska man ha i lådan?

För att katten ska trivas behöver du fylla på tillräckligt med sand i lådan. Har du för lite sand finns det risk att katten gör sina behov på andra ställen i hemmet. Fyll på med ett lager som är runt 7-10 centimeter. Då kan det bildas klumpar utan att kisset rinner ner till botten och fastnar i lådan. Katten har också möjlighet att täcka över sina behov ordentligt. 

Var slänger man kattsand? 

Du slänger använd kattsand i en soppåse och sedan i brännbart restavfall. Du ska aldrig spola ner det i toaletten för det kan orsaka stopp i ledningarna. 

Läs också: Test av kattmat 


Några expertteser vi har läst: 

Smartson (2011) 

Smartson har testat och betygsatt 9 sorters kattsand, med hjälp av två katter – Yellon och Cactus. Kattsand bör absorbera bra, vara damm- och luktfri, samt täcka allt i lådan. Dessutom är det viktigt att det blir rätt, eftersom katter annars kan utföra sina behov på andra ställen. Bäst i testet blev Ever Clean. Dess absorberingsförmåga är mycket bra och klumparna håller sig intakta, även när man sedan rensar lådan. Sanden är mycket hygienisk och är lätt att rensa, då ingenting fastnar i botten av lådan, dock hamnar den lätt utanför. Sanden täcker allting bra i lådan, men materialet dammar, så du måste hälla i det försiktigt. Kattsanden levereras i en snygg, genomtänkt och funktionell pappkartong, med handtag. Det luktar dessutom gott och neutraliserar kattlådans odörer på ett utmärkt sätt. Testets andra plats har gått till Katty kompakt kattströ. Sandens förpackning är fyrkantig och har en perforerad pip i ena änden. Dock är den svår att öppna, men överlag är det en bra förpackning. Dess uppsugningsförmåga är bra och formar fina klumpar, men dock går hälften av dem sönder när man ska rensa kattlådan. Sanden dammar heller inte speciellt mycket och katterna, som testade sanden, trivdes bra med fabrikatet. En nackdel är att det väger så lite och lätt hamnar utanför lådan. Kattsanden har ett utmärkt förmåga att kapsla in oönskade dofter från lådan och du får mycket för pengarna! På tredjeplats hamnade Pussi Ultra kompakt, som har fått en förpackning som är svår att öppna och inte går att försluta på ett bra sätt. Men dess absorberingsförmåga är mycket bra och klumparna går inte sönder vid rensning av kattlådan. Sanden klarar av att dölja starka dofter från kattlådan bra, men efter ca två dagar får man byta ut sanden då det börjar lukta starkare från lådan. Inte heller denna sanden dammar speciellt mycket och den täcker bra i lådan. Den är lätt och behaglig, och lite av test-katternas favorit sand. Mycket av sanden hamnade dock utanför kattlådan, vilket kräver extra städning, men det är helt klart ett prisvärt fabrikat!

Ica-Kuriren (2011)

Ica-Kuriren har testat och betygsatt 10 fabrikat av kattsand och det visar sig att samtliga klumpar sig som de ska, men att hälften ger en dålig lukt. Kattsand är egentligen framställt av lera, en sort som heter bentonit. Leran är speciell, då den har den egenskapen att den sväller och klumpar sig när den blir fuktig. Testet visar att tillverkarnas information på förpackningarna ofta är bristfälliga när det gäller vad som blandats ner i leran.
Leran torkas, mals ner till grus och sand, sedan dammsugs den för att damma mindre vid paketering. Den mesta leran kommer från länderna runt medelhavet, men flera märken fraktas även hit över havet från USA. Bäst i testet blev Intersand Extreme Classic. Det dammar inte speciellt mycket, men förpackningen är svår att hantera och hälla ur. Andra plats har gått till Ever Clean, som inte heller dammar så mycket. Fabrikatet har dessutom en mycket bra förpackning som är enkel att hälla ur. Inga större brister hos märket. På tredjeplats hamnade ett billigt fabrikat – Klumpe. Denna sanden gör att det inte luktar mycket från kattlådan, men klumparna som uppstår är ”kletiga”.
I Icakurirens test kan man också läsa om olika alternativ att välja bland, istället för kattsand. Exempel på dessa är papperspellets, träpellets och vitt kiselströ. Det står även om hur ofta de är rekommenderade att bytas.


Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Använder du en klumpbildande kattsand kan du byta all sand en gång i månaden. Passa samtidigt på att rengöra lådan med vatten och diskmedel.
  • Fyll på med ett lager som är runt 7-10 centimeter. Då kan det bildas klumpar utan att kisset rinner ner till botten och fastnar i lådan. Katten har också möjlighet att täcka över sina behov ordentligt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Ever Clean Ever Clean Lavender