VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 4 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Kattmat bäst i test 2023

Vill du hitta det bästa fodret till just din katt? Här har vi sammanställt flera populära alternativ från välkända och kvalitativa varumärken.

Vi har jämfört
 • Storlekar på påsarna.
 • Är fodret spannmålsfritt?
 • Övrigt kring innehåll och smak.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Royal Canin
Sterilised 37
Bäst i test
Bäst i test
Royal Canin
Sterilised 37
Hälsosamt kattfoder från marknadsledande Royal Canin.
4/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,3/5 Kundrecensioner hos arkenzoo.se.
Toppsäljare hos vetzoo.se.
5/5 Kundrecensioner hos zoo.se.
Finns i storlekarna: 400 gram, 2 kilo, 4 kilo och 10 kilo.
Inte spannmålsfritt.
För katter som tenderar att gå upp i vikt.

Royal Canin är ett marknadsledande varumärke när det gäller både hund- och kattfoder. Företaget startade sin verksamhet i Frankrike på 1960-talet, och deras fokus ligger på att utveckla foder som har hundars och katters hälsobehov i fokus. Royal Canin erbjuder ett av de bredaste sortimenten av kattfoder på marknaden – här hittar du allt från rasspecifika foder till foder för olika storlekar, åldrar och näringsbehov.

Royal Canin Sterilised 37 är ett foder som är särskilt utvecklat för att passa för vuxna, kastrerade katter. Fodret har fått genomgående goda kundomdömen, och rekommenderas för katter som är mellan tolv månader och sju år gamla. Detta foder beskrivs som hälsosamt och passar för katter som är överviktiga eller som har en tendens att gå upp i vikt.

Kattfodret har bland annat ett högt innehåll av protein, vilket gynnar kattens uppbyggnad och bevarande av muskelmassa. Fodret har ett anpassat, hälsosamt fettinnehåll och en mineralbalans som hjälper till att hålla urinsystemet friskt. Royal Canin Sterilised 37 säljs i flera olika påsstorlekar; 400 gram, två kilo, fyra kilo och tio kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Royal Canin Sterilised 37
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Djurbutik online
   Snabb leverans, fri frakt över 499 kr
  • Digital veterinär & e-handel
   Leverans 1-3 dagar, fri frakt över 500 kr
Priser visas i samarbete med

Bäst för osteriliserade Test.se - Bäst för osteriliserade
Orijen
Tundra Cat
Orijen Tundra Cat - Test
Bäst för osteriliserade
Orijen
Tundra Cat
Kvalitativt kattfoder med högt innehåll av protein.
5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Amazon.com.
Finns i storlekarna: 340 gram, 1,8 kilo och 5,4 kilo.
Fritt från spannmål.
Näringsrikt foder med högt proteininnehåll.

Orijen är ett kanadensiskt varumärke som är specialiserade på att tillverka premiumfoder för hundar och katter. Filosofin bakom innehållet i Orijens foder är att det i största möjliga mån ska likna den typ av kost som hundar och katter skulle ha ätit ute i det fria. I Orijens utbud av kattfoder hittar du bland annat foder för kattungar/växande katter, foder med fisk och specialfoder för överviktiga, steriliserade katter.

Orijen Tundra Cat är ett kvalitativt kattfoder som passar för katter i alla livsstadier. Fodret består till 85 procent kött, vilt och fisk – medan resterande 15 procent består av grönsaker, frukt och örter. Detta foder är därmed helt fritt från spannmål. Proteininnehållet ligger på 40 procent.

Vid tillverkningen av Orijen Tundra Cat tar man tillvara på såväl kött som organ och brosk för att i så stor utsträckning som möjligt efterlikna kattens naturliga kost. Det kött som förekommer i detta kattfoder är get, vildsvin, hjort, röding, anka och får. Orijen Tundra Cat säljs i tre olika storlekar på påsarna; 340 gram, 1,8 kilo och 5,4 kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Orijen Tundra Cat
Priser visas i samarbete med

Bästa skonsamma Test.se - Bästa skonsamma
Bozita
Diet & Stomach Grain Free
Bästa skonsamma
Bästa skonsamma
Bozita
Diet & Stomach Grain Free
Välsmakande kattfoder som är snällt mot känsliga magar.
Toppsäljare hos vetzoo.se.
4,4/5 Kundrecensioner hos zoo.se
5/5 Kundrecensioner på arkenzoo.se.
Finns i storlekarna: 400 gram, 2 kilo och 10 kilo.
Fritt från spannmål.
Svenskproducerat foder.

Bozita är ett svenskt företag som har tillverkat hund- och kattfoder ända sedan början av 1900-talet. Bozitas fokus ligger på att använda naturliga råvaror som även – i så stor utsträckning som möjligt – kommer från Sverige. I deras utbud av kattfoder finns bland annat foder anpassat för kattunge, foder för steriliserade katter och foder med olika typer av smaksättningar.

Bozita Diet & Stomach Grain Free är ett skonsamt kattfoder som har ett lägre energiinnehåll, vilket passar bra för katter med lite lägre aktivitetsnivå eller katter som har en känslig mage. Fodret är fritt från spannmål och innehåller fibrer som ska främja en god tarmflora.

Detta foder innehåller 34 procent protein och har en hög halt av kyckling och älg – smaker som brukar passa även de lite mer kräsna katter. Älgkött har även särskilda egenskaper som gör det välanpassat för känsliga magar. Bozita Diet & Stomach Grain Free säljs i tre olika storlekar på påsarna; 400 gram, två kilo och tio kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bozita Diet & Stomach Grain Free
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Djurbutik online
   Snabb leverans, fri frakt över 499 kr
  • Digital veterinär & e-handel
   Leverans 1-3 dagar, fri frakt över 500 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att hitta rätt kattfoder är inte alltid helt enkelt – precis som vi människor kan våra fyrbenta vänner ibland vara kräsna när det gäller mat. När du ska välja foder till din katt är det också viktigt att tänka på exempelvis kattens livssituation och storlek. Här har vi sammanställt en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att välja det bästa kattfodret.

Hur mycket kattmat ska katten ha?

Hur mycket mat din katt ska äta beror på flera olika saker. Bland annat handlar det om vilket foder du erbjuder din katt, hur stor katten är och inte minst hur mycket katten rör på sig. Vanligtvis finns det rekommenderade mängder mat angivna på förpackningen till fodret – dessa kan vara en bra riktlinje att utgå ifrån.

Ska man välja spannmålsfritt?

Att välja ett spannmålsfritt foder är en diskussionsfråga både när det gäller hund- och kattfoder. Många väljer en spannmålsfri kost till sin katt, bland annat för att det kan vara lämpligt för katter med lite mer känsliga magar. Ett spannmålsfritt foder innehåller också generellt sett en högre halt protein.

Katter kan såklart vara känsliga mot spannmål och gluten, precis som på samma sätt som vi människor. Om du märker att din katt blir dålig i magen, eller om den tappar mycket i vikt, kan det vara en god idé att testa spannmålsfritt foder för att se om det gör någon skillnad.

Kattfoder – tänk på detta!

 • Välj inte vegetariskt! Katter är naturliga rovdjur och mår inte bra av kost som saknar animaliska produkter. Detta för att det finns flera ämnen i kött/fisk som är nödvändiga för katter, som exempelvis taurin.
 • Ändrat energibehov efter kastrering: När ett katt steriliseras minskar dess energibehov, vilket gör att den lätt går upp i vikt om man inte ändrar på matvanorna. Många tillverkare erbjuder särskilda foder som är utvecklade just för steriliserade katter.
 • Glöm inte vattnet! Framför allt för katter som äter mestadels eller bara torrfoder är det viktigt att det alltid finns tillgång till färskt vatten. Ett tips är att använda sig av låga, breda skålar – det kan vara ett bra sätt att locka din katt till att dricka mer.

Byta foder till katten

Många katter äter samma foder år efter år, och det kan förstås fungera bra. Det kan emellertid vara bra att byta foder ibland, det kanske till och med är nödvändigt. Om en katt exempelvis ska börja gå från kattungemat till vuxenfoder, eller när en vuxen katt behöver byta till seniorfoder. Katter behöver också byta mat när de blivit kastrerade eller steriliserade.

Det största problemet vid foderbyte för katter, är kattens kräsna smak. Nytt foder har ny lukt, smak och konsistens vilket kanske inte alls faller din katt i smaken. Och alla kattägare är smärtsamt medvetna om att katter är kompromisslösa i sin attityd.

Foderbyte bör göras stegvis, långsamt. Ett alltför snabbt byte kan göra kattens mage orolig, och katten missnöjd och misstänksam. Ett långsamt byte gör att katten hinner vänja sig vid den nya maten smak och lukt. Dessutom är det viktigt att kattens mages bakteriekultur hinner anpassa sig till det nya fodret.

Ett lagom långsamt foderbyte tar ungefär två veckor. Byt ut en fjärdedel av det gamla fodret mot det nya efter ungefär en halv vecka, och fortsätt byta ut en fjärdedel ungefär var fjärde dag tills dess att den gamla maten är helt utbytt. Var uppmärksam på hur din katt verkar må under denna period. Kanske behövs mer tid än bara ett par veckor. Om problem uppstår utan att försvinna, är det bäst att kontakta veterinär.

bäst i test kattmat byta foder katt

Hur vi valde ut de bästa kattfodren

Det finns inte så många tester på kattmat, varken torrfoder eller blötmat. Det som vi har gått på när vi valt ut de bästa produkterna, är dels trovärdiga märken och dels recensioner från kunder. Det sistnämnda är en faktor som väger tungt i dessa sammanhang. Ett test skulle kunna visa att ett foder innehåller viktiga spårämnen, men det är i slutändan mer värt om kunder är nöjda med fodret och katterna mår bra av det. Det finns nämligen inga domare som är lika hårda i sin bedömning som djurägare - därför väger deras ord tungt.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vad din katt äter beror förmodligen till stor del på om det är en innekatt eller utekatt. Utekatter fångar exempelvis ofta gärna både möss och fåglar. När det gäller “människomat” finns det livsmedel som passar bättre och sämre för din katt. Rent kött och fisk är vanligtvis populärt, se till att köttet är ordentligt utbenat innan katten får det. På listan över vad katter inte ska äta finns bland annat choklad, komjölk och lök. Tipset är att läsa på vad som gäller kring respektive livsmedel om du är osäker!
 • När det gäller torrfoder finns egentligen ingen särskild tidsbegränsning – många låter det stå framme hela tiden. Blötmat är däremot betydligt mycket mer känsligt, rekommendationen är att endast låta det stå fram någon eller några timmar.
 • Vi har valt att utse Royal Canin Sterilised 37 till det kattfoder som är bäst i test. Detta foder är populärt bland kunderna och har fått genomgående goda recensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Royal Canin Sterilised 37