VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 20 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är den matberedaren som är bäst i test 2024

En matberedare är en hushållsmaskin som du har stor användning av i köket. Vi ger dig fem testvinnande matberedare och en stor köpguide!

Vi har jämfört
 • Effekt.
 • Skålkapacitet.
 • Antal hastigheter.
 • Rengöring.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Magimix
Magimix CS 5200 XL
Magimix Magimix CS 5200 XL - Test
Bäst i test
Magimix
Magimix CS 5200 XL
En större matberedare för dig som vill ha en hög kapacitet och extra stort inmatningsrör.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Andra plats på test hos Bästihemmet.se 2023.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.se.
Effekt: 1100 watt.
Skålkapacitet: 3,7 liter.
Självreglerande hastighet.
Tre skålar följer med.
Extra stort inmatningsrör.
30 års motorgaranti.

Magimix är ett franskt företag som gör kökstillbehör. 1963 uppfann Pierre Verdun en cylindrisk skål med en metallskiva som roterade, vilket sedan ledde till att de 1971 tillverkade den första köksmaskinen för vanliga hushåll.

Är du ute efter en stor matberedare rekommenderar vi Magimix CS 5200 XL. Den kom på tredje plats på ett test om matberedare hos Kockhuset där den beskrivs som en stor matberedare av hög kvalitet och flexibel användning. Hos Bäst i hemmet rekommenderas maskinen till dig som vill ha en med större kapacitet och extra stort inmatningsrör och den kom på en andra plats. Hos Råd & Rön kom den också på andra plats. Det är ett populärt val hos återförsäljare och kunderna är mycket nöjda.

Med den här matberedaren är det ett nöje att laga mat och den hjälper dig att blanda, hacka och knåda dina ingredienser. Den har en stark och tystgående induktionsmotor med en hög effekt på 1100 watt och en hastighet och reglerar själv effekten utefter det jobb den ska utföra. Har du något stort eller tungt känner maskinen alltså av det själv. Inmatningsröret är extra stort vilket är praktiskt så att du slipper göra så mycket förarbete.

Skålen är i slitstarkt polykarbonat och rymmer 3,6 liter, men det följer även med skålar på 2,6 liter och 1,2 liter så att du kan skräddarsy din matlagning. Alla skålar går att placera i varandra för att ta mindre plats. Det följer med flera tillbehör som är lätta att montera, som degkrok, äggvitevisp, citruspress, metallkniv och mixerring så att matberedaren blir till en blender. Knivarna är av franskt kvalitetsstål och hög kvalitet. Det får dessutom med en låda där du kan förvara tillbehören. Garantin på motorn är på hela 20 år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Sage
Sage The Kitchen Wizz Pro
Bästa premium
Bästa premium
Sage
Sage The Kitchen Wizz Pro
En matberedare med extra stort inmatningsrör och stark motor.
Bästa premium hos Kockhuset 2023.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2019.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Bagaren och Kocken.
Effekt: 2000 watt.
Skålkapacitet: 3,7 liter.
Två hastighetsnivåer.
Justerbar skivenhet.
Kommer med två skålstorlekar.
Extra stort inmatningsrör.
Timer.
Överbelastningsskydd.
25 års garanti på motorn.

Sage är ett företag som gör unika och högteknologiska köksprodukter med målet att ”ge proffsresultat i köket”. Företaget andas både funktionalitet och kvalitet och produkterna är dessutom snygga inredningsdetaljer till hemmet.

Sage Matberedare The Kitchen Wizz Pro är den perfekta hjälpredan i köket, med den bästa motorn på marknaden och ett extra stort inmatningsrör. Detta är matberedaren för dig som både vill och har råd till det allra bästa.

Den utsågs till bästa premiumval när Bäst-i-test.se testade matberedare i flera kategorier i ett äldre test. I ett jämförande test hos Bästihemmet.se fick den bra recensioner. Där beskrivs den som maskin med många funktioner med robust design och enkel att använda. Hos Kockhuset kom den på en fjärde plats och utsågs till deras bästa premiumval och beskrivs som allt du kan tänkas vilja ha i en matberedare.

Matberedaren är säker och stabil med en robust konstruktion med en metallbas. Den har en stark motor på 2000 watt vilket gör att den klarar även de mer krävande arbetsuppgifterna. Dessutom fyra knivblad istället för två vilket gör den mycket effektiv. Matberedaren skär dina råvaror i 24 olika tjocklekar, allt från 0,5 millimeter upp till 0,8 millimeter så att du får precis den storlek du önskar. Eftersom inmatningsröret är extra stort kan du mata in även större ingredienser utan att behöva skära ner dem i små bitar. Med två hastigheter styr du maskinen och den är dessutom utrustad med praktisk timer.

Skålen har en hög kapacitet på 3,7 liter. Det följer även med en mindre skål på 1 liter för de tillfällen du till exempel vill hacka, blanda eller mosa mindre portioner som en sås, dipp eller dressing. För att du ska kunna skräddarsy användningen följer det med tillbehör som degblandare, julienneskärare, vispskiva, minikniv och rengöringstillbehör. Dessutom får du med en smidig förvaring för tillbehören.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sage - The Kitchen Wizz Pro Matberedare
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
KitchenAid
KitchenAid Mini 5KFC3516EOB
Bästa lilla
Bästa lilla
KitchenAid
KitchenAid Mini 5KFC3516EOB
Liten och smidig matberedare i tidlös design.
Bra betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Toppbetyg av kunder hos Kitchenaid.
Effekt: 240 watt.
Skålkapacitet: 0,83 liter.
Två olika hastigheter och pulsfunktion.
Praktisk droppbehållare.
Lösa delar tål maskindisk.
Finns i fem fina färger.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som erbjuder ett komplett sortiment av förstklassiga köksapparater som gör att du kan uppnå ett professionellt resultat i köket. I utbudet finns bland annat köksassistenter, blender, vattenkokare, elvisp och brödrostar.

Är du ute efter en liten matberedare rekommenderar vi KitchenAid Mini 5KFC3516EOB som finns i flera fina färger. Hos Bästihemmet.se fick den bra betyg och beskrivs som en liten och smidig matberedare med tidlös design. Hos Kitchenaid själva har drygt 400 kunder ger medelbetyget 4,7 av 5.

Matberedaren har en BPA-fri arbetsskål på 0,83 liter och passar perfekt om du vill hacka frukt och grönsaker eller blanda såser. Eftersom den är liten är den också lätthanterlig och perfekt för vardagsbruk – det är inte alltid du har behov av en stor om du till exempel bor själv eller bara ska göra något litet! Kniven i rostfritt stål är vass och tillräckligt stark för att hacka nötter.

Du kan välja mellan två olika hastigheter och en pulsfunktion. Detta gör att du får en bra kontroll och perfekt resultat varje gång. Den har en one-touchfunktion som också gör den enkel att använda. Rengöringen är enkel och du kan köra de lösa delar som skålen, locket och tillbehören i diskmaskinen. Basenheten torkar du av med en fuktig trasa.

 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Röd
 • Priser för KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EOB svart, 0,83 liter
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • KitchenAid Mini Matberedare 5KFC3516EOB röd, 0,83 liter
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bosch
Bosch MCM3110W
Bosch Bosch MCM3110W - Test
Bästa budget
Bosch
Bosch MCM3110W
En prisvärd matberedare som kommer med många funktioner.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt betyg på test hos Bästihemmet.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Effekt: 800 watt.
Skålkapacitet: 2,3 liter.
Två hastighetsnivåer och pulsfunktion.
Många tillbehör tål maskindisk.
Garanti på 1 år.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras hushållsapparater är populära och många finns att köpa till ett bra pris. 

Vi har utsett matberedaren Bosch MCM3110W till vårt bästa budgetval, en mångsidig maskin med många olika funktioner. Den kom på andra plats på test hos Kockhuset och där lyfte de fram att den har en kompakt och smidig design och ett bra val för dig som vill ha mycket för pengarna. I ett test hos Bäst i hemmet fick den goda recensioner och betyget 4,4 av 5 och där beskrivs den som en nätt och funktionell modell som inte kostar multum.

Matberedaren ger ett perfekt resultat varje gång tack vare sin starka motor på 800 watt, två hastigheter och pulsfunktion. Den är både enkel och smidig att använda vilket underlättar när du ska laga mat med flera vändbara skär- och rivskivor. Skålen på 2,3 liter har en kapacitet att göra upp till 0,8 kilo deg. Maskinen står säkert och stadig tack vare sugfötter i gummi.

Matberedaren har alla de standardfunktioner du behöver och det följer med en multifunktionell kniv, en vändbar rivskiva och en vändbar skärskiva i rostfritt stål. Den är kompakt med motorn under bunken vilket gör att den tar lite plats på köksbänken och i skåpet. Med Boschs SmartStorage förvarar du alla tillbehör i bunken vilket både är platsbesparande och gör det lätt att hålla koll på var alla saker är. De flesta tillbehör går dessutom att köra i diskmaskin, vilket gör rengöringen mycket enklare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Kenwood
Kenwood FPM810
Kenwood Kenwood FPM810 - Test
Bra val
Kenwood
Kenwood FPM810
En stabil matberedare av hög kvalitet och generös skål.
Tredje plats på test hos Bäst i hemmet.se 2021.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2019.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Tretti.se.
Populärt val hos och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Effekt: 1000 watt.
Skålkapacitet: 3,5 liter.
Blenderkanna följer med.
Åtta hastighetsinställningar och pulsfunktion.
Enkel att rengöra.

Kenwood är ett välkänt varumärke som designar och tillverkar snygga, effektiva och kraftfulla hushållsapparater och köksmaskiner. De har sedan 1947 arbetat för att förbättra användarens matlagningsupplevelser och alla produkter håller hög kvalitet.

Kenwood FPM810 är en stabil matberedare av hög kvalitet och generös skål med en kapaciet på 3,5 liter. Den kom på kom på tredje plats hos Bäst i hemmet och beskrivs som en matberedare där du får mycket för pengarna. Den är inte marknadens mest prisvärda matberedare, men däremot har den många funktioner. I ett äldre test hos Bäst-i-test.se utsågs den till testvinnare.

Den här slitstarka matberedaren kommer med flera specialdesignade tillbehör så att du kan hacka, knåda, mixa och blanda ingredienser. Matberedaren har en ställbar och en automatisk hastighetsfunktion som gör att du kan välja hastighet efter tillbehör. Den har åtta olika hastighetsinställningar och extra pulsalternativ. Motorn har en hög effekt på 1000 watt och ett patenterad multiprodubbelt drivsystem som ger en matberedare av högsta kvalitet. Det följer dessutom med en blenderkanna så att du kan blanda ihop både goda såser och fräscha smoothies.

Matberedaren kan tas isär och flera delar går att köra i diskmaskin.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test matberedare - se testvinnande matberedare.

Köpguide matberedare

Vill du ha en köksmaskin som underlättar köksarbetet när du lagar mat ska du köpa en matberedare, som är en mycket flexibel hjälpreda som klarar tuffare arbetsuppgifter! Vi ger dig all information så att du kan välja rätt matberedare!

Vad är en matberedare?

En matberedare liknar i många fall en blender, men den kan göra desto mer. Matberedares huvudsakliga uppgift är att underlätta köksarbetet – den kan hacka, skiva, riva och en hel del annat tidskrävande. Att vispa grädde eller att sno ihop en majonnäs går också lätt, likaså att knåda ihop en deg. Men det finns förstås en uppsjö av olika varianter att välja mellan!

Då behöver du en matberedare

Det finns många tillfällen du kan använda en matberedare – här är de vanligaste användningsområdena!

 • Hacka maten snabbt.
 • Strimla eller skiva frukt och grönsaker.
 • Mixa mjöl och smör till bakning.
 • Göra dipp och sås.
 • Knåda deg.
 • Mala.

Skillnad på köksmaskin och matberedare?

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning. Några är helt nödvändiga medan andra kanske inte är fullt så användbara. Exakt vad som faktiskt behövs för att lyckas i köket låter vi vara upp till var och en, men i djungeln av kökstillbehör är det inte alltid enkelt att skilja dem åt! Och om du inte vet vad det är för skillnad på dem, hur ska du då veta vilken du behöver?

Köksmaskin är egentligen ett samlingsnamn på köksassistenter och matberedare. En köksassistent används i första hand till att blanda degar, såser och röror, men för att hacka, riva och skiva behövs en matberedare. En dyrare köksmaskin eller matberedare kan ofta byggas på för att även kunna användas som köksassistent.

Två andra produktbegrepp som också kan skapa förvirring är blender och mixer. När man pratar om en mixer är det oftast en matberedare man syftar på: en maskin som kan mixa ihop flera torra ingredienser och riva, skiva och hacka. En blender passar i sin tur bättre för att röra ihop saker med mycket vätska, som till exempel smoothies. En matberedare klarar i regel av att göra det en blender gör, men en blender kan inte göra allt som en matberedare kan.

Läs också: Test om bakmaskin

Skiljer sig i kraft och hastighet

Olika matberedare är också olika kraftfulla; somliga har endast ett fåtal hastighetslägen, medan andra har flera och kanske till och med en pulserande funktion. Pulseringen gör att det kommer in mer luft, vilket ger mixningen mer kraft. Matberedare kan ofta låta väldigt mycket, tyvärr. Är det viktigt för dig att den inte gör det gör du bäst i att läsa på ordentligt om den matberedare du funderar på att köpa! Det är också bra att kika på effekten ­– ju högre wattal maskinen har desto mer klarar den av.

Bäst i test matberedare - se testvinnande matberedare.
Matberedare har olika hastighetsnivåer och kraftfulla motorer – fundera på vad du har behov av.

Storlek och kapacitet

Vad som skiljer en matberedare från en annan kan bland annat vara volymen på mixerskålen. Vissa har så små behållare att de lämpar sig bäst för det lilla hushållet, medan andra matberedare kan rymma uppemot 3,5 liter och därmed utan bekymmer kan hantera större mängder råvaror. En annan aspekt av storleken att ha i åtanke är hur lätt du vill kunna stuva undan din maskin, och var du i så fall vill ställa den. Vill du ha matberedaren framme som en detalj i köket får den förstås gärna vara stor och bastant, men om du hellre ställer undan den i ett skåp är det ett plus om den inte är särskilt tung.

Tillbehören kan variera

Olika matberedare säljs med olika tillbehör och funktioner! Det är därför viktigt att du läser specifikationerna, inte minst om du faktiskt väldigt gärna vill kunna riva morötter med din maskin; försäkra dig då om att en rivskiva kommer med ditt köp. Skulle det vara så att den modell du spanat in och hört så mycket gott om inte levereras med just den funktionen eller det tillbehöret du vill ha/behöver är det inte ovanligt att det går att köpa till i efterhand. Mer avancerade modeller erbjuder möjligheten till att bygga på med bland annat juicepress, köttkvarn och tillsats för att mala mjöl och nötter, så genom att välja en mångsidig variant kan den byggas på allt eftersom.

Billigt kan vara bra, men du får vad du betalar för

Du måste inte köpa en matberedare för flera tusen kronor för att få en välfungerande maskin! Många billiga modeller duger fint till att mixa och blanda, men för att få en matberedare som klarar av lite mer än absolut minimum är det en bra idé att lägga lite mer än ett par hundralappar. Ju dyrare maskinen är desto fler tillbehör och funktioner har den, så om du är på jakt efter en maskin som kan göra mer än bara mixa, riva och skiva kan det bli nödvändigt att betala lite mer.

Så rengör du en matberedare

En matberedare är ett mycket bra redskap för dig som vill effektivisera matlagningen. Men tänk på att du kommer behöva rengöra din matberedare noggrant mellan varven, så det är såklart en stor fördel om den är lätt att plocka isär och sätta ihop! Det är vanligt att delarna går att diska i diskmaskin, vilket gör rengöringen mycket enkel. Om detta inte går ska du ta isär maskinen och rengöra dem för hand med milt diskmedel och en svamp. Innan du sätter samman den igen behöver matberedaren torka helt. Utsidan torkar du med en ren, fuktig trasa.

Köpa matberedare – att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på inför ditt val av matberedare. Här kommer några av dem:

 • Hur stor skål ska matberedaren ha? Följer det med flera olika storlekar?
 • Hur hög effekt är det på motorn?
 • Vilka tillbehör ingår?
 • Går de olika delarna att diska i maskin?

Länktips:

Populära leverantörer:


Några experttester vi har läst:

Kockhuset (2023)

Kockhuset har gått igenom fem populära matberedare. Bosch MCM350 utsågs till bästa matberedaren och enligt Kockhuset är den mångsidig, tystgånde och snabb. Som tvåa utsågs den prisvärda matberedaren Bosch MCM311OW som kommer i en kompakt och smidig design. På tredje plats kom Magimix CS Matberedare 5200 XL, som är en stor matberedare med kraftfull motor och självreglerande motor.

Bäst i hemmet (2023)

Bäst i hemmet har jämfört sex matberedare som är populära på marknaden. Cuisinart Style Collection Easy Prep Pro blev bäst i test och den har en kraftfull motor och blad i rostfritt stål. På andra plats kom Magimix CS 5200 XL som utsågs till den bästa för matlagning. På tredje plats kom Ninja BN800EU som är en matberedare med blender.

Råd & Rön (2022)

Råd och Rön har testat 16 olika matberedare. Bäst i test blev Magimix Compact 3200 XL med fick betyget 72 av 100. På andra plats kom en annan modell av Magimix - Magimix CS 5200 XL som fick betyget 71 av 100. På tredje plats kom Bosch MCM3501M och den fick betyget 67 av 100 och omdömet "Bra köp".

Bäst i test (2019)

I sitt test om matberedare delade Bäst-i-test.se in maskinerna i de tre olika prisklasserna budget, mellan och premium. I sin bedömning tog de hänsyn till skålkapacitet, tillgängliga tillbehör, antal valbara hastigheter, huruvida matberedaren har en pulsfunktion, storlek, resultat vid olika typer av matberedning och maskinens effekt. Testvinnare blev Kenwood FPM810, bästa budget blev OBH Nordica First Kitchen 6795 och bästa premium utsågs Sage Kitchen Wizz Pro BFP800UK till.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En matberedare har flera olika användningsområden och är ett standardredskap som finns i de flesta kök. Du kan exempelvis ha den till att hacka, riva, knåda, vispa och skära med.
 • De vanligaste tillbehör till en matberedare är olika typer av knivar, vispar, skär- och rivskivor. Väljer du en lite mer avancerad modell kan det följa med tillbehör som olika typer av pressar och kvarnar.
 • Vi har valt att utse Magimix CS 5200 XL till den matberedare som är bäst i test. Det är en stor matberedare av hög kvalitet och flexibel användning. Skålen är på 3,7 liter och den har ett extra stort inmatningsrör. Du har dessutom 30 års garanti på motorn.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Magimix Magimix CS 5200 XL
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng