Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av matberedare

hem & hushåll uppdaterad 13:e Februari, 2017, Baserad på 7 experttester.

Det finns några saker du bör tänka på innan du köper en matberedare. T.ex: ju fler funktioner matberedaren har, desto mer kostar den. De flesta av oss behöver inte särskilt många funktioner. Dessutom finns det flera olika modeller att välja mellan:

En klassisk matberedare tar en del plats och har flera delar som måste diskas.

En matberedare utan skål är enklare att använda, men har ofta en betydligt lägre kapacitet.

En tredje sak som är viktig att fundera på är hur stark motorn ska vara. Om matberedaren har en stark motor kan du vara säker på att den kan hantera större degar och olika former av ”hårda” livsmedel.

Syftet med en matberedare är att förenkla matlagningen. Till flera modeller medföljer olika typer av tillbehör och extrafunktioner. Vilken maskin som passar bäst är en fråga om det egna behovet.

Test.se rekommenderar

KitchenAid 5KFP1335 - bäst i test bland Matberedare 2017
KitchenAid 5KFP1335, bäst i test.

KitchenAid 5KFP1335 - Vi här på Test.se har valt att rekommendera matberedaren 5KFP1335 från KitchenAid. Matberedaren blev testvinnare hos Råd & Rön i augusti 2014. Beredaren fick bra betyg i samtliga delmoment och 83 i samlat betyg, men eftersom den kostar omkring 4000 kronor har vi även valt att rekommendera en lite billigare modell – OBH Nordica 6795 First Kitchen. First Kitchen kostar bara ca en fjärdedel av vad KitchenAid kostar, men har bara fått 1 poäng mindre i samlat betyg!


Matberedaren 5KFP1335 från KitchenAid är en ny, unik foodprocessor som är utrustad med en speciell… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Matberedare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Blendrar

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2017

Stavmixers

UPPDATERAD 28:e Juli, 2017

Elvispar

UPPDATERAD 25:e Januari, 2016

Köksmaskiner

UPPDATERAD 3:e December, 2014

Tryckkokare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i ett mindre test bedömt sex olika matberedare och korat en vinnare. Det är stor skillnad i pris mellan de billigaste modellerna och de dyraste. Men däremot kvalitet och kapacitet skiljer sig inte speciellt mycket. Med andra ord anser Aftonbladets testpanel att det inte är värt att lägga tusentals kronor extra på den dyraste maskinen, när den ändå inte presterar bättre än de billigaste.

Bäst i test enligt Aftonbladet är Philips Avance Collection Matberedare HR7778/00. Denna matberedare befinner sig mellanprisklassen och kostar ca 2 300 kr. För dessa pengar får du en maskin som har hög kvalitet i alla delar och är enkel att använda. Dessutom kan Philips matberedare användas som mixer och råsaftcentrifug. Den står stabilt mot underlaget tack vare fyra sugkoppsfötter. Philips matberedare kommer med många olika tillbehör och dessa förvaras praktiskt i en rymlig tillbehörslåda.

En annan matberedare som får högt betyg är Braun Tribute Collection Kitchen Machine KM 3050. Detta är en mycket tyst och effektiv maskin. Brauns matberedare är annorlunda i det avseendet att vredet sitter ovanpå maskinen och inte på framsidan. Skålen som medföljer är rejält stor och rymmer 4 kilo mjöl. Braun passar dig som vill jobba med stora degar. Priset för denna matberedare är ca 3 000 kr.

Övriga matberedare i testet får normalbetyg, men KitchenAid hamnar längst ned på grund av sitt höga pris. Deras modell 5KFP1335 kostar ca 4 000 kr och det höga priset är inte motiverat enligt Aftonbladet. Den anses krånglig att använda och när man skall byta från skivtillbehör till rivtillbehör så måste man montera två adaptrar. I övrigt är maskinen likvärdig flera av de andra maskinerna, men eftersom priset är så pass högt hade man förväntat sig mer.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Röns senaste test av matberedare visar att det finns många bra modeller under tusenlappen, men man ska undvika den allra billigaste. Matberedarnas design har ändrats – de har blivit högre och mindre breda. Den traditionella beredaren har motorn bredvid skålen, men fler och fler ser ut som en förvuxen blender/mixer där motorn i stället sitter undertill. Testet visar dock att designen inte har någonting med den inre kvaliteten att göra. I det stora hela har alla maskinerna bra samlat betyg, men däremot varierar priserna stort. Även uppsättningen av tillbehör varierar stort bland maskinerna, så läs noga på innehållsförteckningen och se om tillbehören du behöver finns med. Samtliga modeller har fått hacka, skiva, vispa och knåda för att man ska kunna mäta maskinernas kapacitet och prestanda. De flesta förknippar inte matberedare med matbröd, men samtliga modeller i testet fick mer än godkänt i detta delmoment. Bäst i test är Kitchen Aids modell 5KFP1335 med 83 i samlat betyg. Beredaren kostar omkring 4000 kronor, medan OBH Nordicas First Kitchen kostar en fjärdedel så mycket och har samlat betyg på 82. En av maskinerna blir utsedd till bra köp – Bosch MCM2054 ned 78 poäng och kostar drygt 500 kronor, beroende på var man köper den.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat nio modeller av matberedare i en prisklass från 300 kronor upp till 2300 kronor. Den dyraste modellen från Braun är inte bara en matberedare, utan det följer med både köksmaskin och mixer i kartongen, som passar till samma motordel. Icakuriren testar dock bara matberedaren. Skillnaderna på hur matberedarna klarar av sina uppgifter är stora. Bäst i test blev Bosch, för att den blandar, skivar, river och hackar, både jämnt och snabbt, utan att göra något större oväsen ifrån sig. Den är också enkel, praktisk och säker vid användning. Bosch är utrustad med sladdvinda, kan diskas i maskin och har en mycket bra bruksanvisning. Dessutom är det en av de billigaste matberedarna i testet! Moulinex, Philips och Braun är också bra, som alla får en fyra i slutbetyg. Moulinex har ett bra utformat handtag och en bra form på skålen. Den kan diskas maskin, men det är svårt att skrapa ur skålen och diska den för hand. Den har en låsknapp, som gör att matberedaren inte går att starta om locket inte är låst. Även Philips matberedare går att diska i maskin och är, precis som Bosch, utrustad med en sladdvinda.

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

På Pricerunner.se har man testat fyra stycken matberedare och utsett Krups KA890T42 som testvinnare. Det är en kvalitetsmaskin i titanium som hackar, blandar, vispar, knådar, strimlar och river. Matberedaren har ett Anti-Vibrating system som gör att maskinen står still på bänken, även när den knådar deg. Maskinen är tystgående. Med matberedaren får man många praktiska tillbehör som gör det ännu enklare att laga mat! Brauns beredare är kraftfull och fungerar som både matberedare och köksassistent. Dess stora, rostfria skål har plats för runt fyra kilo deg. Även denna beredaren levereras med flera olika och bra tillbehör och samtliga kan diskas i diskmaskin. Motordelen i beredaren kan inte maskindiskas. Philips matberedare är en snygg och prisvärd modell och har totalt 34 olika funktioner. Dess största skål har plats för drygt 2 kg. Maskinens mixer-behållare och juicer har kapacitet för 1.5 liter och tack vare att man får med ett micro-mesh-filter kan man använda beredaren som en juicecentrifug! Även med denna modell får man flera användbara tillbehör.

Vinnare i det här testet

Viivilla.se

Publicerad

På Viivilla.se har man testat matberedare och som testvinnare har de valt Keenwood Premier Major KMM 760. Keenwoods matberedare arbetar riktigt bra, men dess knapp för stängning, samt öppning av maskinen är ytterst irriterande. Beredaren vispar, blandar och knådar riktigt bra men dess hastighet imponerade inte speciellt, då vispen är spetsig och nådde inte riktigt att vispa livsmedlen. Matberedarens skärm är ett plus, men det saknas ett handtag på skålen. KitchenAids matberedare är riktigt snygg men har en svag punkt – dess fjäder. Ingredienserna stänker nämligen upp därigenom. Stänkskyddet sitter inte fast särskilt bra och maskinen knådar inte lika bra som den vispar och blandar. Man måste ibland stanna den och skrapa ner deg från skålens väggar. Däremot är det enkelt att sköta om beredaren och dess skål har ett praktiskt handtag. Braun K300 har många funktioner och massor av tillbehör. Det negativa med den här matberedaren är att den är svår att rengöra efter användning. Skålen är inte så greppvänlig som man skulle kunna önska, men samtidigt skvätter det inte ur maskinen. Detta är en väldigt tystgående matberedare till skillnad från övriga modeller.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken matberedare i olika prisklasser och utsett Kenwood FP260 som testvinnare. Kenwood är liten och nätt. Den har ett handtag på bägge sidorna, vilket gör den väldigt lätt att flytta. Matberedaren kommer med många praktiska tillbehör och det bästa är kvarnen som ingår. Maskinen har fått bra resultat för det mesta, men fungerar inte så bra vid rivning av morötter och ost. Matberedaren från Bosch är användarvänlig och har en genomtänkt konstruktion, som gör det lätt att sätta fast både skålen och locket. Beredaren har tydliga bilder som visar vilken hastighet och vilka tillbehör som ska användas vart. Maskinen får plus för att man kan både grov- och finhacka, tack vare dess vändbara tillbehör. Moulinex matberedare har också fått relativt höga betyg. Beredaren har praktiska bilder på framsidan som ska visa vilken hastighet som passar bäst för olika livsmedel. Bruksanvisningen behövs för att veta hur tillbehören skall sättas fast, men ibland känns det inte som om de sitter fast ordentligt ändå. Beredaren har en mycket hög kapacitet förutom, vid rivning av ost!

Vinnare i det här testet

VT.se

Publicerad

På VT.se finns ett test för matberedare med Cuisinart som testvinnare. Man har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktioner och dess prisvärde. I testet fick beredarna Skiva potatis, strimla morötter, riva hushållsost, hacka nötter och blanda vetedeg. Den här matberedaren är lätt att använda och har en snygg design, vilket gör att man kan ha den framme även om den inte används. Alla matberedare i testet får godkänt för sin prestanda, men vissa av dem sticker ut lite extra. Cuisinart är en effektiv modell som är tystgående och klarar av alla testdelarna utan några som helst problem, dock saknar modellen måttangivelse på skålen!
Alla matberedare är lätta att rengöra och de flesta delar som är löstagbara går att diska i diskmaskin. Samtliga modeller har också säkerhetsfunktioner som reducerar risken för olyckor. Ljudnivån varierar mellan matberedarna och det är bra att tänka på hur högt den låter om man har barn eller folk med känsliga öron i närheten.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"