HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
matberedare - Bäst i test

Test av matberedare

25 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 27:e Augusti, 2020, Baserad på 11 experttester.

En matberedares huvudsakliga uppgift är att underlätta köksarbetet – den kan hacka, skiva, riva och en hel del annat tidskrävande. Att vispa grädde eller att sno ihop en majonnäs går också lätt, likaså att knåda ihop en deg. Men det finns förstås en uppsjö av olika varianter att välja mellan!

Jag kan allt om matberedare – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning! Några är helt nödvändiga medan andra kanske inte är fullt så användbara. Exakt vad som faktiskt behövs för att lyckas i köket låter vi vara upp till var och en, men i djungeln av kökstillbehör är det inte alltid enkelt att skilja dem åt! Och om du inte vet vad det är för skillnad på dem, hur ska du då veta vilken du behöver?

Skillnad på köksmaskin och matberedare?

Köksmaskin är egentligen ett samlingsnamn på köksassistenter och matberedare. En köksassistent används i första hand till att blanda degar, såser och röror, men för att hacka, riva och skiva behövs en matberedare. En dyrare köksmaskin eller matberedare kan ofta byggas på för att även kunna användas som köksassistent.

Två andra produktbegrepp som också kan skapa förvirring är blender och mixer. När man pratar om en mixer är det oftast en matberedare man syftar på: en maskin som kan mixa ihop flera torra ingredienser och riva, skiva och hacka. En blender passar i sin tur bättre för att röra ihop saker med mycket vätska, som till exempel smoothies. En matberedare klarar i regel av att göra det en blender gör, men en blender kan inte göra allt som en matberedare kan.

Skiljer sig i kraft och hastighet

Olika matberedare är också olika kraftfulla; somliga har endast ett fåtal hastighetslägen, medan andra har flera och kanske till och med en pulserande funktion. Pulseringen gör att det kommer in mer luft, vilket ger mixningen mer kraft. Matberedare kan ofta låta väldigt mycket, tyvärr. Är det viktigt för dig att den inte gör det gör du bäst i att läsa på ordentligt om den matberedare du funderar på att köpa!

Stor och liten

Vad som skiljer en matberedare från en annan kan bland annat vara volymen på mixerskålen. Vissa har så små behållare att de lämpar sig bäst för det lilla hushållet, medan andra matberedare kan rymma uppemot 2,5 liter och därmed utan bekymmer kan hantera större mängder råvaror. En annan aspekt av storleken att ha i åtanke är hur lätt du vill kunna stuva undan din maskin, och var du i så fall vill ställa den. Vill du ha matberedaren framme som en detalj i köket får den förstås gärna vara stor och bastant, men om du hellre ställer undan den i ett skåp är det ett plus om den inte är särskilt tung.

Tänk på att att du kommer behöva rengöra din matberedare noggrant mellan varven, så det är såklart en stor fördel om den är lätt att plocka isär och sätta ihop! Går den dessutom att diska i maskin är det ytterligare ett plus.

Tillbehören kan variera

Olika matberedare säljs med olika tillbehör och funktioner! Det är därför viktigt att du läser specifikationerna, inte minst om du faktiskt väldigt gärna vill kunna riva morötter med din maskin; försäkra dig då om att en rivskiva kommer med ditt köp. Skulle det vara så att den modell du spanat in och hört så mycket gott om inte levereras med just den funktionen eller det tillbehöret du vill ha/behöver är det inte ovanligt att det går att köpa till i efterhand. Mer avancerade modeller erbjuder möjligheten till att bygga på med bland annat juicepress, köttkvarn och tillsats för att mala mjöl och nötter, så genom att välja en mångsidig variant kan den byggas på allt eftersom.

Billigt kan vara bra, men du får vad du betalar för

Du måste inte köpa en matberedare för flera tusen kronor för att få en välfungerande maskin! Många billiga modeller duger fint till att mixa och blanda, men för att få en matberedare som klarar av lite mer än absolut minimum är det en bra idé att lägga lite mer än ett par hundralappar. Ju dyrare maskinen är desto fler tillbehör och funktioner har den, så om du är på jakt efter en maskin som kan göra mer än bara mixa, riva och skiva kan det bli nödvändigt att betala lite mer.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Philips Avance Collection Matberedare HR7778/00

Testresultat
Bäst i Hemmet 2019,    Aftonbladet 2014
32 olika funktioner Kraftfull motor 12+ hastighetsinställningar Tål maskindisk
Produktbeskrivning
Specifikationer

Philips har i flera år levererat köksmaskiner av hög kvalitet, och deras matberedare är inget undantag! Deras matberedare har varit med på flera topplistor genom åren, och den uppdaterade versionen HR7778/00 har dessutom vunnit två jämförande tester. Tillsammans med positiva kundrecensioner vågar vi rekommendera denna matberedare som en bäst i test-produkt!

Maskinen är tillverkad i rostfritt stål för att vara extra tålig och hålla i många år. Den har hela 32(!) funktioner, däribland: dubbel ballongvisp, knådnings-tillbehör och citruspress. Motorn har 1000 watt och flera olika hastigheter. Maskinens alla delar går lätt att montera isär för att enkelt kunna rengöra den. Oavsett om du söker efter en matberedare som kan assistera vid matlagning eller bakning, borde Philips HR7778/00 vara ett givet val för dig! 

Visa hela texten
Angiven effekt:
1300 W
Skålkapacitet:
2,4 liter
Skålmaterial:
Plast
Antal hastighetslägen:
12
Möjliga tillbehör:
Citruspress, Degkrok, Grönsakshackare, Omrörningsspade, Rivjärn, Visp

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: KitchenAid 5KFP1335

Testresultat
Kockhuset 2019,    Taenk.dk 2014,    Råd & Rön 2014
Unik skärskiva Snygg design
Dyr!
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi här på Test.se har valt att rekommendera matberedaren 5KFP1335 från KitchenAid. KitchenAids matberedare ger utmärkt resultat i alla moment och är utrustad med en speciell skärskiva som är externt justerbar. Den låter dig justera skivtjockleken från 1–6 mm utan att först behöva ta av knivmonteringen. Tillbehör som medföljer är vändbar rivskiva (grovt/fint), visp för äggvita eller grädde, kniv för att hacka, degkniv och en mindre, och extra arbetsskål. Maskinen är utrustad med en kraftfull, tystgående induktionsmotor med effekt på 300 W.

Visa hela texten
Angiven effekt:
300 W
Skålkapacitet:
3,1 liter
Skålmaterial:
Plast
Antal hastighetslägen:
2
Möjliga tillbehör:
Degkrok, visp-, skiv-, rivskiva m.m. (Medföljande tillbehör beror på var maskinen inhandlas.)

Bästa budgetval: OBH Nordica 6795 First Kitchen

Testresultat
Taenk.dk 2014,    Råd & Rön 2014,    Aftonbladet 2014
Kraftfull Extra blenderkanna Prisvärd
Högljudd
Produktbeskrivning
Specifikationer

För en billigare, men ändå riktigt bra, matberedare rekommenderar vi på Test.se OBH Nordica 6795 First Kitchen! OBH Nordicas matberedare är kraftfull och effektiv, och levereras med fem olika insatser för rivning och skivning, en kniv i rostfritt stål och en i plast (för knådning), samt en extra blenderkanna. Den är försedd med ett stort påfyllningsrör, så det behövs väldigt lite förberedande arbete för att få ner råvarorna i maskinen.

Visa hela texten
Angiven effekt:
700 W
Skålkapacitet:
3,5 liter
Skålmaterial:
Plast
Antal hastighetslägen:
2
Möjliga tillbehör:
5 olika insatsskivor, blenderkanna, kniv i rostfritt stål, kniv i plast.

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Bosch MultiTalent3

Testresultat
Bäst i hemmet 2017
Omdömen Via prisjakt

Angiven effekt:
800 W
Skålkapacitet:
2,3 liter
Skålmaterial:
Plast
Antal hastighetslägen:
2
Möjliga tillbehör:
Degkniv/Degskrapa, Lock, Rivjärn, Visp
Visa alla specifikationerna

Matberedare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Stavmixer

UPPDATERAD 28:e September, 2020

Elvisp

UPPDATERAD 21:e September, 2020

Blender

UPPDATERAD 18:e September, 2020

Tryckkokare

UPPDATERAD 16:e Juli, 2020

Köksmaskiner

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har samlat ihop åtta olika matberedare och gett dem poäng från ett till fem. Den modell som fick bäst betyg, med fem av fem, kommer från Philips och heter HR7778/00. Den anpassningsbara maskinen har 32 olika funktioner, exempelvis: ballongvisp, knådnings-tillbehör och citruspress. Den är tillverkad i rostfritt stål för bättre hållbarhet. Motorn har hela 1000 watt och flera hastighetslägen. På andra plats, med 4.9 i betyg, kom Bosch modell MCM3110W. Även denna modell är utrustad med en kraftig motor som orkar mycket. Skålen på 2,3 liter fungerar utmärkt till vardagsbruk, men är kanske lite liten för större sällskap. Bedömningen blev att det är mycket maskin för pengarna. Även tredje modellen på listan kommer från Bosch, vars kapacitet på 3.9 liter gör den lämpad för större familjer. Den har flera funktioner som underlättar matlagningen, exempelvis; hacka, mixa eller knåda.

Vinnare i det här testet

Kockhuset

Publicerad

Kockhuset har gått igenom fyra populära matberedare och utsett en bäst i test, KitchenAid. Det är en mycket kraftfull köksmaskin med en rejäl skål på 3.1 liter och 300 watt motor. Användningen är lika snabb som enkel, och livslängden är lång på denna gedigna köksapparat. OBH Nordicas modell Double force food processor fick omdömet väldigt populär. Det är en mycket lättanvänd modell med sugproppar undertill så att den står stadigt på köksbänken, och att montera skålen på motordelen är lika lätt. Skålen är väl tilltagen på tre liter. Brauns matberedare 5150 blir utsedd till bästa budgetval. Det är en liten budgetmaskin som klarar allt man kan förvänta sig av en matberedare. Den kommer med flera tillbehör som gör att den kan utföra det mesta arbetet i köket. 

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat olika matberedare i jakten på det bästa hjälpmedlet i köket! De har utfört testet på förfrågan från sina läsare, och valde därför de modeller som de oftast fått frågor om; både dyra och billigare modeller. De har framförallt värdesatt mångsidighet och prisvärdhet i sitt test.

Favorit hos Bäst i hemmet blev Bosch MultiTalent3. Bosch matberedare utförde alla uppgifter näst intill perfekt: det var framförallt vid is- och nötkross som maskinen gav lite olika stora bitar, men det var inget som störde testpanelen. Matberedaren har en motor på 800 W som jobbar jämnt och bra, och maskinen har också en särskild kniv i rostfritt stål med tre dubbelsidiga blad som ger ett riktigt bra resultat varje gång. Det ingår också vändbara skivor för att riva, skiva och strimla råvaror, samt en blender- och en hacktillsats. Bosch MultiTalent3 är kompakt och mångdisig, och väldigt prisvärd! För ett pris på strax över 1000-lappen får man väldigt många och välfungerande funktioner.

Nästa matberedare som tas upp av Bäst i hemmet är en riktig värsting: Witt Mycook Touch. Hade det inte varit för maskinens höga pris (över 12 000 kronor) hade den kammat hem bäst i test-titeln! Den kan göra allt, menar Bäst i hemmet, med undantag för några små detaljer. Det här är egentligen så mycket mer än en matberedare; utöver att hacka, riva, mala, skiva, vispa och så vidare kan den också steka, ånga koka, emulgera och väga saker. Dessutom kan den kopplas upp mot WiFi och styras med en app. Som sagt – en riktig värsting!

Slutligen lyfter Bäst i hemmet också fram ett billigt alternativ: Hamilton Beach Stack & Snap. Hamiltons matberedare kostar runt 500-lappen, är extremt lättanvänd och enkel att montera och ta isär. Passar perfekt för ett mindre hushåll, men klarar inte av några alltför stora eller tunga uppdrag.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i ett mindre test bedömt sex olika matberedare och korat en vinnare. Det är stor skillnad i pris mellan de billigaste modellerna och de dyraste. Men däremot kvalitet och kapacitet skiljer sig inte speciellt mycket. Med andra ord anser Aftonbladets testpanel att det inte är värt att lägga tusentals kronor extra på den dyraste maskinen, när den ändå inte presterar bättre än de billigaste.

Bäst i test enligt Aftonbladet är Philips Avance Collection Matberedare HR7778/00. Denna matberedare befinner sig mellanprisklassen och kostar ca 2 300 kr. För dessa pengar får du en maskin som har hög kvalitet i alla delar och är enkel att använda. Dessutom kan Philips matberedare användas som mixer och råsaftcentrifug. Den står stabilt mot underlaget tack vare fyra sugkoppsfötter. Philips matberedare kommer med många olika tillbehör och dessa förvaras praktiskt i en rymlig tillbehörslåda.

En annan matberedare som får högt betyg är Braun Tribute Collection Kitchen Machine KM 3050. Detta är en mycket tyst och effektiv maskin. Brauns matberedare är annorlunda i det avseendet att vredet sitter ovanpå maskinen och inte på framsidan. Skålen som medföljer är rejält stor och rymmer 4 kilo mjöl. Braun passar dig som vill jobba med stora degar. Priset för denna matberedare är ca 3 000 kr.

Övriga matberedare i testet får normalbetyg, men KitchenAid hamnar längst ned på grund av sitt höga pris. Deras modell 5KFP1335 kostar ca 4 000 kr och det höga priset är inte motiverat enligt Aftonbladet. Den anses krånglig att använda och när man skall byta från skivtillbehör till rivtillbehör så måste man montera två adaptrar. I övrigt är maskinen likvärdig flera av de andra maskinerna, men eftersom priset är så pass högt hade man förväntat sig mer.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Danska Forbrugerrådet Taenk har på sin hemsida listat 17 olika matberedare som testats i olika omgångar. Alla har gett godkända resultat, men Taenk.dk har valt att lyfta fram tre stycken lite extra.

Bäst i test med högst betyg fick KitchenAid 5KFP1335. Den klarar alla uppgifter perfekt, förutom att krossa is. Hacka, knåda och blanda gör den extra exemplariskt! Den är robust och låter inte överdrivet mycket.

Näst högst betyg, och också utsedd till Bäst i test, fick OBH Nordica 6795 First Kitchen. Den är väldigt mycket billigare än KitchenAids produkt, men fungerar i stort sett lika bra. Något tillbehör för vispning ingår dock inte, och maskinen låter något högt.

På tredje plats i Taenk.dk:s test hamnade Bosch MCM2054. Maskinen är billig och bra, men känns aningen plastig. Den klarar inte av att krossa is, men i övrigt uppfyller den alla krav som testpanelen ställer på en bra matberedare!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Röns senaste test av matberedare visar att det finns många bra modeller under tusenlappen, men man ska undvika den allra billigaste. Matberedarnas design har ändrats – de har blivit högre och mindre breda. Den traditionella beredaren har motorn bredvid skålen, men fler och fler ser ut som en förvuxen blender/mixer där motorn i stället sitter undertill. Testet visar dock att designen inte har någonting med den inre kvaliteten att göra. I det stora hela har alla maskinerna bra samlat betyg, men däremot varierar priserna stort. Även uppsättningen av tillbehör varierar stort bland maskinerna, så läs noga på innehållsförteckningen och se om tillbehören du behöver finns med. Samtliga modeller har fått hacka, skiva, vispa och knåda för att man ska kunna mäta maskinernas kapacitet och prestanda. De flesta förknippar inte matberedare med matbröd, men samtliga modeller i testet fick mer än godkänt i detta delmoment. Bäst i test är Kitchen Aids modell 5KFP1335 med 83 i samlat betyg. Beredaren kostar omkring 4000 kronor, medan OBH Nordicas First Kitchen kostar en fjärdedel så mycket och har samlat betyg på 82. En av maskinerna blir utsedd till bra köp – Bosch MCM2054 ned 78 poäng och kostar drygt 500 kronor, beroende på var man köper den.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat nio modeller av matberedare i en prisklass från 300 kronor upp till 2300 kronor. Den dyraste modellen från Braun är inte bara en matberedare, utan det följer med både köksmaskin och mixer i kartongen, som passar till samma motordel. Icakuriren testar dock bara matberedaren. Skillnaderna på hur matberedarna klarar av sina uppgifter är stora. Bäst i test blev Bosch, för att den blandar, skivar, river och hackar, både jämnt och snabbt, utan att göra något större oväsen ifrån sig. Den är också enkel, praktisk och säker vid användning. Bosch är utrustad med sladdvinda, kan diskas i maskin och har en mycket bra bruksanvisning. Dessutom är det en av de billigaste matberedarna i testet! Moulinex, Philips och Braun är också bra, som alla får en fyra i slutbetyg. Moulinex har ett bra utformat handtag och en bra form på skålen. Den kan diskas maskin, men det är svårt att skrapa ur skålen och diska den för hand. Den har en låsknapp, som gör att matberedaren inte går att starta om locket inte är låst. Även Philips matberedare går att diska i maskin och är, precis som Bosch, utrustad med en sladdvinda.

Vinnare i det här testet

Pricerunner.se

Publicerad

På Pricerunner.se har man testat fyra stycken matberedare och utsett Krups KA890T42 som testvinnare. Det är en kvalitetsmaskin i titanium som hackar, blandar, vispar, knådar, strimlar och river. Matberedaren har ett Anti-Vibrating system som gör att maskinen står still på bänken, även när den knådar deg. Maskinen är tystgående. Med matberedaren får man många praktiska tillbehör som gör det ännu enklare att laga mat! Brauns beredare är kraftfull och fungerar som både matberedare och köksassistent. Dess stora, rostfria skål har plats för runt fyra kilo deg. Även denna beredaren levereras med flera olika och bra tillbehör och samtliga kan diskas i diskmaskin. Motordelen i beredaren kan inte maskindiskas. Philips matberedare är en snygg och prisvärd modell och har totalt 34 olika funktioner. Dess största skål har plats för drygt 2 kg. Maskinens mixer-behållare och juicer har kapacitet för 1.5 liter och tack vare att man får med ett micro-mesh-filter kan man använda beredaren som en juicecentrifug! Även med denna modell får man flera användbara tillbehör.

Vinnare i det här testet

Viivilla.se

Publicerad

På Viivilla.se har man testat matberedare och som testvinnare har de valt Keenwood Premier Major KMM 760. Keenwoods matberedare arbetar riktigt bra, men dess knapp för stängning, samt öppning av maskinen är ytterst irriterande. Beredaren vispar, blandar och knådar riktigt bra men dess hastighet imponerade inte speciellt, då vispen är spetsig och nådde inte riktigt att vispa livsmedlen. Matberedarens skärm är ett plus, men det saknas ett handtag på skålen. KitchenAids matberedare är riktigt snygg men har en svag punkt – dess fjäder. Ingredienserna stänker nämligen upp därigenom. Stänkskyddet sitter inte fast särskilt bra och maskinen knådar inte lika bra som den vispar och blandar. Man måste ibland stanna den och skrapa ner deg från skålens väggar. Däremot är det enkelt att sköta om beredaren och dess skål har ett praktiskt handtag. Braun K300 har många funktioner och massor av tillbehör. Det negativa med den här matberedaren är att den är svår att rengöra efter användning. Skålen är inte så greppvänlig som man skulle kunna önska, men samtidigt skvätter det inte ur maskinen. Detta är en väldigt tystgående matberedare till skillnad från övriga modeller.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken matberedare i olika prisklasser och utsett Kenwood FP260 som testvinnare. Kenwood är liten och nätt. Den har ett handtag på bägge sidorna, vilket gör den väldigt lätt att flytta. Matberedaren kommer med många praktiska tillbehör och det bästa är kvarnen som ingår. Maskinen har fått bra resultat för det mesta, men fungerar inte så bra vid rivning av morötter och ost. Matberedaren från Bosch är användarvänlig och har en genomtänkt konstruktion, som gör det lätt att sätta fast både skålen och locket. Beredaren har tydliga bilder som visar vilken hastighet och vilka tillbehör som ska användas vart. Maskinen får plus för att man kan både grov- och finhacka, tack vare dess vändbara tillbehör. Moulinex matberedare har också fått relativt höga betyg. Beredaren har praktiska bilder på framsidan som ska visa vilken hastighet som passar bäst för olika livsmedel. Bruksanvisningen behövs för att veta hur tillbehören skall sättas fast, men ibland känns det inte som om de sitter fast ordentligt ändå. Beredaren har en mycket hög kapacitet förutom, vid rivning av ost!

Vinnare i det här testet

VT.se

Publicerad

På VT.se finns ett test för matberedare med Cuisinart som testvinnare. Man har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktioner och dess prisvärde. I testet fick beredarna Skiva potatis, strimla morötter, riva hushållsost, hacka nötter och blanda vetedeg. Den här matberedaren är lätt att använda och har en snygg design, vilket gör att man kan ha den framme även om den inte används. Alla matberedare i testet får godkänt för sin prestanda, men vissa av dem sticker ut lite extra. Cuisinart är en effektiv modell som är tystgående och klarar av alla testdelarna utan några som helst problem, dock saknar modellen måttangivelse på skålen!
Alla matberedare är lätta att rengöra och de flesta delar som är löstagbara går att diska i diskmaskin. Samtliga modeller har också säkerhetsfunktioner som reducerar risken för olyckor. Ljudnivån varierar mellan matberedarna och det är bra att tänka på hur högt den låter om man har barn eller folk med känsliga öron i närheten.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.