VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köksassistent – bäst i test 2024

Med hjälp av en köksassistent kommer det inte längre vara ansträngande att baka bullar – här har vi jämfört tester och recensioner och valt ut de bästa assistenterna! Läs också de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Motorns kraft.
 • Skålstorlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test köksassistent - se testvinnande köksassistenter.
Kenwood är ett populärt varumärke bland köksassistenterna.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
KitchenAid
KitchenAid Artisan 5KSM125
Bäst i test
Bäst i test
KitchenAid
KitchenAid Artisan 5KSM125
Mångsidig köksassistent med snygg design i flera fina färger.
Testvinnare hos Råd & Rön 2024.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Motor på 300 watt.
Skålstorlek: 4,8 liter.
Kommer med flera tillbehör.
10 hastigheter.
Finns i flera fina färger.
5 års garanti.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som är specialister på just köksassistenter och över 100 års erfarenhet. De är välkända för sina snygga och kvalitativa produkter som passar in i de flesta hem. De gjorde den första köksmaskinen för hemmabruk med elliptiskt rörelsemönster.

KitchenAid har flera olika serier att välja mellan – grundmodellerna Classic och Artisan Mini, ikonmodellen Artisan och de mer avancerade Heavy Duty och Professional. KitchenAid Artisan 5KSM125 är en uppdaterad modell av 5KSM150, som delades upp i Artisan 5KSM125 och den större modellen Artisan 5KSM175. Jämfört med tidigare modell har de nya maskinerna loggan ingraverad istället för printad och det är lättare att byta tillbehör.

När Råd & Rön testade 20 olika köksassistenter fick Artisan 5KSM125 bäst betyg och utsågs till bäst i test. Totalt fick den 77 av 100 poäng – särskilt höga på hanterbarhet, kvalitetsintryck, livslängd och energiförbrukning. I ett test hos Bastihemmet.se kom den på tredje plats och blev deras bästa design.

KitchenAid Artisan 5KSM125 är en klassisk medelstor köksassistent med en rundande design och lång hållbarhet. Motoreffekt är på 300 watt och du kan välja mellan tio hastighetsinställningar. Den har ett robust hölje i gjuten metall.

Det följer med en skål på 4,8 liter som är i rostfritt stål med handtag. Den har möjlighet att göra bröd på två kilo och kakdeg på 2,7 kilo. Det följer också med ballongvisp, flatblandare och degkrok och det fällbara drivhuvudet gör det lätt att byta. Alla tillbehör är kompatibla med KitchenAids andra köksassistenter.

Köksassistenten finns i färgerna röd, svart, milkshake, ink blue, creme, lavendel cream och contour silver. Den är i storleken H 36 x B 24 x D 37 centimeter och väger 10,4 kilo. Du har en lång garanti på fem år.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid Artisan KSM125PSECU Contour Silver
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa stora Test.se - Bästa stora
Ankarsrum
Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
Bästa stora
Bästa stora
Ankarsrum
Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
Populär köksassistent för dig som vill göra stora degar.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Bästa premium på test test hos Bäst-i-test 2022.
Bästa premium på test test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftfull motor på 1500 watt.
Skålstorlek: 7 liter.
Kommer med flera tillbehör.
Automatisk reglering av hastigheten.
Enkel rengöring.
7 års garanti på motorn.

Ankarsrum lanserade Ankarsrum Assistent Original redan 1940 och maskinen fick då ett mycket positivt mottagande. 1969 flyttades tillverkningen från Motala till bruksorten Ankarsrum och 2009 lanserades varumärket Ankarsrum.

Ankarsrum Assistent AKM6230 är en köksassistent med en stark motor på 1500 watt som med lätthet tar hand om de tyngsta degarna. Köksassistenten har en skål som rymmer sju liter och som klarar en deg på fem liter. Motorn har en automatisk reglering av varvtalet som baseras på hur tungt belastad den är. Tack vare sin starka motor låter den lite mer och vibrerar också lite mer – men tack vare sugproppar står den alltid stadigt. Enligt test är ljudet inte heller något som drar ner på betyget. 

Köksassistenten har en klassisk design med rena linjer och finns i färger som silver, orange, blått och vitt. Den kommer med flera tillbehör som degkrok, degrulle, degkniv och ballongvisp. Saknar du något redskap kan detta köpas separat – som till exempel köttkvarn och pastapress. Maskinen är lätt att rengöra och flera av delarna går att köra i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa retro Test.se - Bästa retro
Smeg
Smeg Köksmaskin 4,8 L
Bästa retro
Bästa retro
Smeg
Smeg Köksmaskin 4,8 L
Snygg köksassistent i retrostil som finns i flera fina färger.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2024.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Motor på 800 watt.
Skålstorlek: 4,8 liter.
10 olika hastigheter.
Mjukstartfunktion.
Överbelastningsskydd.
Sladd på 1 meter.
Flera tillbehör följer med.
Finns i flera fina färger.

Smeg är ett italienskt företag som grundades 1948 med många retroprodukter i 50-talssdesign. I deras breda utbud hittar du brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, kaffekvarn, köksassistenter och kylskåp. Alla produkterna tillverkas i någon av de fyra italienska fabrikerna.

Smegs köksmaskiner finns i flera fina färger och passar dig som önskar ha en snygg retrostil i köket. Har du fler Smeg-produkter är det dessutom lätt att matcha. Smegs köksmaskin fick bra betyg hos Kockhuset som beskriver den som en snygg, stilren och stabil köksassistent. Även om den har en något svagare motor än deras övriga vinnare är det en läcker köksmaskin med bra resultat. Nöjda kundanvändare hos Cervera beskriver den som lätt att använda och med ett bra resultat och hos Bagaren och Kocken får köksmaskinen toppbetyg.

Köksassistenten har en effekt på 800 watt, ett motorhuvud i aluminium och en skål i rostfritt stål i storleken 4,8 liter. Du kan välja mellan tio olika hastigheter för att få du ska få en bra kontroll på det du tillagar. Med den här köksassistenten kan du göra allt från att vispa grädde till att röra ihop en läcker bulldeg till söndagsbaket.

Den har en praktisk mjukstartfunktion, överbelastningsskydd och står stadigt på mjuka gummitassar. Sladden är på en meter och maskinen har en vikt på 9,2 kilo. Det följer med tillbehör som ballongvisp i rostfritt stål, flatblandare i aluminium, degkrok i aluminium och stänkskydd till skålen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Smeg Köksmaskin 4,8 L., vit
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
Electrolux Assistent EKM5540
Bästa budget
Bästa budget
Electrolux
Electrolux Assistent EKM5540
Prisvärd köksassistent med högt vridmoment och två stora skålar.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftfull motor på 1200 watt.
Skålstorlek: 4,8 liter och 2,9 liter.
Kommer med flera tillbehör.
10 hastigheter.
Sladdlängd på 1,25 m.
Integrerad LED-belysning.
Finns i färgerna svart och sandfärgat.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av köksassistenter, diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Är du ute efter en prisvärd köksassistent som är av hög kvalitet rekommenderar vi Electrolux Assistent EKM5540. I ett test hos Råd & Rön fick den bra betyg, särskilt på kvalitetsintryck och livslängd. Den är ett populärt val bland köksassistenterna hos Prisjakt och Pricerunner.

Med den här köksassistenten kan du baka bröd och andra bakverk varje dag. Den kommer med en effekt på 1200 watt och högt vridmoment som klarar de lite tuffare degarna. Den har tio hastigheter och pulsfunktion som ger full kontroll över dit matberedning. För att underlätta arbetet har Electrolux köksassistent integrerat LED-ljus.

Det följer med två skålar i rostfritt stål så att du kan använda den som passar för varje tillfälle. Skålarna är i en generös storlek på 4,8 liter och 2,9 liter och utrustade med handtag. Det ingår flera mångsidiga tillbehör som en SoftEdgeBeater-blandare med silikonkant som inte lämnar några ingredienser kvar och ett praktiskt jäslock. I paketet ingår också ballongvisp, degkrok och stänkskydd.

Köksassistenten har en ljudvolym på 85 decibel, vilket upplevs av vissa som något högt. Sladdlängden är på 1,25 meter och maskinen är utrustad med halkfria fötter. Den är i storleken B 37 x D x H 36 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux Köksmaskin grå
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa klassiska Test.se - Bästa klassiska
Bosch
Bosch MUM5XW20 köksmaskin
Bästa klassiska
Bästa klassiska
Bosch
Bosch MUM5XW20 köksmaskin
Klassisk köksassistent med integrerad våg och timer.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2024.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Rekommenderas av tv-kocken Zeina Mourtada.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bosch-home.se.
Motor på 1000 watt.
Skålstorlek: 3,9 liter.
Kommer med flera tillbehör.
7 hastigheter.
Integrerad köksvåg.
Timer.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap.

Bosch har ett brett utbud av köksassistenter i flera olika serier. Bosch MUM5XW20 tillhör MUM 5-serien som beskrivs som en lättanvänd och multifunktionell köksmaskin i glada och ljusa färger. Serien rekommenderas av bland annat tv-kocken Zeina Mourtada som säger att det är en rejäl köksmaskin som klarar att knåda tuffare degar länge så att smakerna utvecklar sig på bästa sätt.

Bosch köksassistent kom på tredje plats på ett test hos Råd & Rön med betyget 74 av 100. Av dem fick den särskilt högt poäng på hanterbarhet, matberedning, livslängd och kvalitetsintryck. I samma test finns flera av Bosch köksassistenter med. Bosch MUM5XW20 har fått högt kundbetyg hos Bosch-Home.se, är ett populärt val hos Prisjakt och har högt kundbetyg hos Pricerunner.

Köksassistenten är flexibel och perfekt för matlagning och bakning. Den har en inbyggd hushållsvåg som gör att du kan väga ingredienserna direkt i bunken. En integrerad timer gör att både degar, grädde, smoothies eller annat du tillreder i köksassistenten får ett perfekt resultat.

Köksassistenen har en motoreffekt på 1000 watt vilket gör att den klarar att hantera även större degar. Den rostfria skålen har en volym på 3,9 liter och klarar att hantera jäsdeg upp till 1,9 kilo och kaksmet upp till 2,7 kilo.

Det följer med ett professionellt konditorset med degkrok, omrörare med silikonkant och ballongvisp med justerbar höjd som kan förvaras i en förvaringsväska i bunken. Att byta verktyg går snabbt och med bara ett knapptryck lyfts blandarmen automatiskt upp. Alla tillbehör kan diskas i diskmaskin vilket gör rengöringen enklare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch - Bosch Köksmaskin 1000 W Vit/Champagne
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa design Test.se - Bästa design
KitchenAid
KitchenAid Artisan KSM175
Bästa design
Bästa design
KitchenAid
KitchenAid Artisan KSM175
Snygg och populär köksassistent.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2024.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2022.
Toppbetyg hos Bagaren och Kocken.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Motor på 300 watt.
Skålstorlek: 4,8 liter och 3 liter.
Tio olika hastigheter.
Finns i många olika färger.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som är specialister på just köksassistenter. De är välkända för sina snygga och kvalitativa produkter som passar in i de flesta hem.

KitchenAid Artisan KSM175 är en populär köksassistent som fått goda omdömen både i tester och av kunder. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön fick den betyget 75 av 100 och kom på delad andra plats. 

Köksassistenten har en effekt på 300 watt vilket kan kännas lågt i jämförelse med de andra köksassistenter vi presenterar, men Artisan ser till att få jobbet gjort trots den låga energiförbrukningen. Köksassistenten kommer med två olika skålar, en som rymmer 3 liter och en som rymmer 4,8 liter.

När du använder KitchenAid Artisan 175 kan du välja mellan tio olika hastighetslägen. De tillbehör som följer med produkten är en ballongvisp, en flatvisp och en degkrok. KitchenAid Artisan 175 finns i en mängd olika färger för att det ska finnas någonting som passar för att smaker.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid Artisan 175
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Bäst i test köksassistent - se testvinnande köksassistenter.
Köksassisstenten är ett bra hjälpmedel i köket.

Köpguide köksassistent

En bra köksassistent kan hjälpa dig med många olika saker i köket. Maskinen passar perfekt till allt från knådning av degar till att blanda och vispa olika råvaror.

Vill du ha en maskin som både knådar, jäser och gräddar ditt bröd ska du dessutom kika på vår artikel om bakmaskin

Köksmaskin – funktioner och egenskaper

Effekt

Beroende på hur och när du ska använda din köksassistent är det olika viktigt hur stark dess motor är. Om du använder maskinen sällan eller endast till lite mer lättarbetade ingredienser kan det räcka gott och väl med en motor med en lite lägre effekt. Om du däremot arbetar mycket och ofta med att exempelvis knåda deg till bröd och bullar tjänar du på att välja en variant med en starkare motor.

Storlek

Köksassistenterna kommer i varierande storlekar – både när det gäller hur stor kapacitet maskinen har och hur stor plats den tar i ditt kök. Assistenter med lite mindre skålar är oftast mest lämpade till att vispa och blanda, medan de lite större har bättre förutsättningar för att knåda degar.

Verktyg och tillbehör

De vanligaste tillbehören till en köksassistent en ballongvisp, någon typ av flatvisp och en degkrok. Assistenterna kan också komma med skålar i flera olika storlekar, stänkskydd och olika typer av skärare.

Bäst i test köksassistent - se testvinnande köksassistenter.
En köksassistent kan ha flera olika tillbehör som följer med eller köps separat.

Design

En köksassistent är ganska ofta så pass stor att den inte alltid ställs undan efter användning. Därför kan det vara bra att välja en modell som passar bra in i ditt kök rent designmässigt. Många varumärken är kända just för sina stilrena och snygga köksmaskiner.

Bäst i test köksassistent tillbehör

Vad kan man använda en köksassistent till?

En köksassistent används främst till att blanda och vispa, exempelvis degar och såser. Till skillnad från en matberedare som hjälper till att hacka, strimla, riva och mala. Man skulle alltså kunna betrakta köksassistenten som en lite enklare variant av matberedaren.

Om du ägnar en del tid åt att baka bullar och matbröd, eller om du ofta vispar ihop såser - är köksassistenten ett bra alternativ för dig!

bästa köksassistenten

Vilken köksassistent är bäst i test?

I den här sammanställningen har vi valt att utse Kenwood Chef XL till den bästa köksassistenten. Kenwood Chef XL har både vunnit tester och fått positiva omdömen från kunder och experter. 

Läs också: Test av pastamaskin
Läs också: Test av köttkvarn

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En köksassistent hjälper främst till med att blanda och vispa, därför är den optimal om du exempelvis bakar mycket matbröd eller bullar, eller om du ofta vispar till olika såser.
 • Vi har valt att utse Kenwood Chef XL till bäst i test, den har vunnit flera jämförande tester och fått nästan uteslutande positiva recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
KitchenAid KitchenAid Artisan 5KSM125
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng