VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Augusti 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köksassistent – bäst i test 2021

Med hjälp av en köksassistent kommer det inte längre vara ansträngande att baka bullar – här har vi jämfört tester och recensioner och valt ut de bästa assistenterna!

Vi har jämfört
 • Motorns kraft.
 • Skålstorlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Kenwood
KVL8300S Chef XL
Bäst i test
Bäst i test
Kenwood
KVL8300S Chef XL
Högkvalitativ köksassistent med extra stark motor.
Bäst i test hos Kockhuset 2021.
Topplacerad i Pricerunners jämförande test 2021.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4,8/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Kraftfull motor på 1700 watt.
Skålstorlek: 6,7 liter.
Skål gjord i rostfritt stål.
Med lampa.
Praktiska handtag.

Kenwood grundades 1947 i Storbritannien. Företaget är stora inom tillverkning av kvalitativa hushållsmaskiner och gör bland annat elvispar, brödrostar, vattenkokare – och köksassistenter. Kenwood KVL8300S Chef XL är en kraftfull köksassistent som har en motor på hela 1700 watt. Den har både vunnit jämförande tester och fått goda omdömen från kunder och experter.

Kenwood KVL8300S Chef XL har en stor skål som rymmer 6,7 liter. Skålen som är gjord i rostfritt stål har praktiska handtag på båda sidor som gör den enkel att hantera. Hastigheten är justerbar efter önskemål, och köksmaskinen är även utrustad med en lampa så du får en bra blick över skålen.

Denna köksassistent kommer med både degkrok och två typer av vispar. Både skålen och verktygen går att diska i diskmaskin. Kenwood KVL8300S Chef XL har också ett stänkskydd för smidig användning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kenwood KVL8300S Chef XL
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr
  • Nordens största marknadsplats

Bästa stora Test.se - Bästa stora
Ankarsrum
Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
Bästa stora
Bästa stora
Ankarsrum
Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
Populär köksassistent för dig som vill göra stora degar.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2021.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test 2021.
Tredje plats på test hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftfull motor på 1500 watt.
Skålstorlek: 7 liter.
Kommer med flera tillbehör.
Automatisk reglering av hastigheten.
Enkel rengöring.
7 års garanti på motorn.

Ankarsrum lanserade Ankarsrum Assistent Original redan 1940 och maskinen fick då ett mycket positivt mottagande. 1969 flyttades tillverkningen från Motala till bruksorten Ankarsrum och 2009 lanserades varumärket Ankarsrum.

Ankarsrum Assistent AKM6230 är en köksassistent med en stark motor på 1500 watt som med lätthet tar hand om de tyngsta degarna. Köksassistenten har en skål som rymmer sju liter och som klarar en deg på fem liter. Motorn har en automatisk reglering av varvtalet som baseras på hur tungt belastad den är. Tack vare sin starka motor låter den lite mer och vibrerar också lite mer – men tack vare sugproppar står den alltid stadigt. Enligt test är ljudet inte heller något som drar ner på betyget. 

Köksassistenten har en klassisk design med rena linjer och finns i färger som silver, orange, blått och vitt. Den kommer med flera tillbehör som degkrok, degrulle, degkniv och ballongvisp. Saknar du något redskap kan detta köpas separat – som till exempel köttkvarn och pastapress. Maskinen är lätt att rengöra och flera av delarna går att köra i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ankarsrum Assistent Original Pure Orange AKM6230 PO
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans
  • Snabb leverans

Bästa design Test.se - Bästa design
KitchenAid
Artisan 175
Bästa design
Bästa design
KitchenAid
Artisan 175
Snygg och populär köksassistent.
Topplacerad i Pricerunners jämförande test 2021.
Högt betyg hos Kockhuset.se 2021.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Motor på 300 watt.
Skålstorlek: 4,8 liter och 3 liter.
Tio olika hastigheter.
Finns i många olika färger.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som är specialister på just köksassistenter. De är välkända för sina snygga och kvalitativa produkter som passar in i de flesta hem.

KitchenAid Artisan 175 är en populär köksassistent som fått goda omdömen både i tester och av kunder. Köksassistenten har en effekt på 300 watt vilket kan kännas lågt i jämförelse med de andra köksassistenter vi presenterar, men Artisan ser till att få jobbet gjort trots den låga energiförbrukningen. Köksassistenten kommer med två olika skålar, en som rymmer 3 liter och en som rymmer 4,8 liter.

När du använder KitchenAid Artisan 175 kan du välja mellan tio olika hastighetslägen. De tillbehör som följer med produkten är en ballongvisp, en flatvisp och en degkrok. KitchenAid Artisan 175 finns i en mängd olika färger för att det ska finnas någonting som passar för att smaker.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid Artisan 175
  • Fria returer till butik
   1-3 dagar standardleverans
  • Alltid 365 dagars öppet köp
   Snabb leverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bosch
MUM48R1
Bästa budget
Bästa budget
Bosch
MUM48R1
En liten men effektiv assistent som kommer tjäna dig väl i köket.
4.5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
Motor på 600 watt.
Stor skål som rymmer 3,9 liter.
Fyra olika hastigheter att välja mellan.
Flera smarta tillbehör.

Bosch är ett märke som de flesta känner igen och kopplar samman med kvalitet. Därför är det inte så svårt att rekommendera en budgetvariant på köksassistent när den kommer från pålitliga Bosch. Att den dessutom fått mycker positiva recensioner från kunder talar också sitt tydliga språk, på pricerunner ligger medelbetyget på 4,5/5 baserat på över tusen röster.

Modellen MUM48R1 har en stilren design och kan assistera dig med det mesta i köket. Den stora skålen rymmer 3,9 liter och det finns tre uttag för de olika tillbehören. Assistenten har fyra olika hastighetslägen och är utrustad med ett så kallat MultiMotionDrive-läge vilket bearbetar ingredienserna på absolut bästa sätt. Den smarta parkeringsfunktionen gör att vispen alltid stannar i ett optimalt läge så att den inte är i vägen om du exempelvis hälla i mer ingredienser. De tillbehör som medföljer är. en ballongvisp, en grovvisp, en degkrok samt en grönsaksskärare med tre olika skivor.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch MUM48R1

Ytterligare läsning

bästa köksassistenten

Köpguide

En bra köksassistent kan hjälpa dig med många olika saker i köket. Maskinen passar perfekt till allt från knådning av degar till att blanda och vispa olika råvaror.

Köksmaskin – funktioner och egenskaper

Effekt

Beroende på hur och när du ska använda din köksassistent är det olika viktigt hur stark dess motor är. Om du använder maskinen sällan eller endast till lite mer lättarbetade ingredienser kan det räcka gott och väl med en motor med en lite lägre effekt. Om du däremot arbetar mycket och ofta med att exempelvis knåda deg till bröd och bullar tjänar du på att välja en variant med en starkare motor.

Storlek

Köksassistenterna kommer i varierande storlekar – både när det gäller hur stor kapacitet maskinen har och hur stor plats den tar i ditt kök. Assistenter med lite mindre skålar är oftast mest lämpade till att vispa och blanda, medan de lite större har bättre förutsättningar för att knåda degar.

Verktyg och tillbehör

De vanligaste tillbehören till en köksassistent en ballongvisp, någon typ av flatvisp och en degkrok. Assistenterna kan också komma med skålar i flera olika storlekar, stänkskydd och olika typer av skärare.

Design

En köksassistent är ganska ofta så pass stor att den inte alltid ställs undan efter användning. Därför kan det vara bra att välja en modell som passar bra in i ditt kök rent designmässigt. Många varumärken är kända just för sina stilrena och snygga köksmaskiner.

Bäst i test köksassistent tillbehör

Vad kan man använda en köksassistent till?

En köksassistent används främst till att blanda och vispa, exempelvis degar och såser. Till skillnad från en matberedare som hjälper till att hacka, strimla, riva och mala. Man skulle alltså kunna betrakta köksassistenten som en lite enklare variant av matberedaren.

Om du ägnar en del tid åt att baka bullar och matbröd, eller om du ofta vispar ihop såser - är köksassistenten ett bra alternativ för dig!

Vilken köksassistent är bäst i test?

I den här sammanställningen har vi valt att utse Kenwood Chef XL till den bästa köksassistenten. Kenwood Chef XL har både vunnit tester och fått positiva omdömen från kunder och experter. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En köksassistent hjälper främst till med att blanda och vispa, därför är den optimal om du exempelvis bakar mycket matbröd eller bullar, eller om du ofta vispar till olika såser.
 • Vi har valt att utse Kenwood Chef XL till bäst i test, den har vunnit flera jämförande tester och fått nästan uteslutande positiva recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Kenwood KVL8300S Chef XL