VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 2 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bakmaskin bäst i test 2024

Vill du lyxa till det med hembakat bröd till frukosten? Med en bakmaskin blir detta lätt och arbetet är helt automatiserat. Se populära och bäst i test-vinnande bakmaskiner och läs våra bästa tips innan du klickar hem din bakmaskin.

Vi har jämfört
 • Antal program.
 • Storlek på brödet.
 • Vilken effekt den har.
 • Om den har automatiska funktioner.
 • Om den har varmhållning och timerfunktion.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
OBH
OBH Nordica Breadmaker Inox
OBH OBH Nordica Breadmaker Inox - Test
Bäst i test
OBH
OBH Nordica Breadmaker Inox
Denna helautomatiska bakmaskin kan både blanda, jäsa och grädda.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Populärt val och högt betyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt betyg hos Pricerunner.
Antal program: 12 st.
Storlek på brödet: 750 och 900 gram.
Effekt på 600 watt.
Automatiska funktioner.
Varmhållning i 60 minuter.
Timerfunktion på 13 timmar.
Välj mellan ljus, mellan och mörk skorpa.
Recepthäfte följer med.

OBH Nordica är ett företag som gör nordisk design och smarta funktioner för matlagning, städning och hårstyling. Deras slogan är ”Designing Good Life” – och syftar på underlätta så att du får tid till något annat.

Vi har utsett OBH Nordica Inox till den bästa bakmaskinen – en helautomatisk modell som både blandar, jäser och gräddar din deg. Perfekt om du vill ha nybakat bröd till frukosten, men saknar tiden. Den är dessutom ett prisvärt val. Den utsågs till testvinnare hos Kockhuset när de jämförde de bästa bakmaskinerna på marknaden. De beskriver den som en bakmaskin av hög kvalitet som gör mer än du kan förvänta dig i denna lägre prisklass. Hos Bastihemmet.se blev den också bäst i test och beskrivs som snygg, smart och funktionell. Den är dessutom ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Bakmaskinen har en effekt på 600 watt och du kan välja mellan 12 olika program för olika sorters bröd – vilket gör det lätt att variera och testa något nytt. Bland programmen finns bland annat ett snabbprogram och ett fullkornsprogram med. Du kan även ställa in gräddningsgraden och välja mellan ljus, mellan och mörkt. Brödet finns att få som antingen 750 eller 900 gram.

Bakmaskinen har en timer som du kan ställa in på upp till 13 timmar vilket är perfekt om du vill ha nybakat bröd till frukost. Med 60 minuters varmhållning håller sig brödet varmt utan att baka det ytterligare. Bakmaskinen har en avtagbar nonstick-bakform som underlättar rengöringen. Det följer med ett recepthäfte som gör det lättare att komma igång med bakandet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Princess
Princess 152007
Bästa budget
Bästa budget
Princess
Princess 152007
Prisvärd bakmaskin med 19 olika program att välja mellan.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Antal program: 19 st.
Storlek på brödet: 750 gram.
Effekt på 500 watt.
Automatiska funktioner.
Varmhållning i 60 minuter.
Timerfunktion.
Välj mellan ljus, mellan och mörk skorpa.
Överhettningsskydd och antiglidfötter.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork.

Princess 152007 är en annan prisvärd bakmaskin som gör att du kan unna dig lite vardagslyx med hembakat bröd – varje dag om du så önskar! Den har en kapacitet att göra bröd som är 750 gram. Du tillsätter ingredienserna och ställer sedan in den digitala timern på när brödet ska vara klart. Bakmaskinen blandar, knådar, jäser och gräddar brödet helt automatiskt.

Du kan välja mellan 19 automatiska program – ett är särskilt anpassat för glutenfritt bröd. Det går även att justera gräddningsgraden så att du kan få en ljus, medium eller mörk skorpa. Det finns en varmhållningsfunktion på upp till 60 minuter.

Bakmaskinen har en nonstick-beläggning som gör att brödet inte fastnar, lock med visningsfönster och antiglidfötter. Den är i rostfritt stål och har en effekt på 500 watt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bakmaskin med 19 Program
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Populärt val Test.se - Populärt val
Princess
Princess 152009
Populärt val
Populärt val
Princess
Princess 152009
Denna brödmaskin kommer med 15 olika inställningar och en kapacitet på 900 gram.
Fjärde plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Antal program: 15 st.
Storlek på brödet: 900 gram.
Effekt på 600 watt.
Automatiska funktioner.
Varmhållning i 60 minuter.
Timerfunktion.
Välj mellan ljus och mörk skorpa.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare, svamptork och bakmaskin.

Princess 152009 är en omtyckt bakmaskin som ger dig gott nygräddat bröd som du kan förbereda kvällen innan. Den kom på fjärde plats i ett test hos Kockhuset.se som beskriver den som en stark och robust bakmaskin med många förinställda program. Hos Bäst i hemmet fick den också fina recensioner och beskrivs som snygg design, lockande pris och många funktioner. Enligt recensioner är den dessutom tystare än många andra bakmaskiner.

Bakmaskinen är svart och kommer med en hög effekt på 600 watt. Du fyller maskinen med ingredienserna du vill ha och låter den verka under natten om du vill ha nybakat bröd till frukost. Du kan lägga i ingredienserna upp till 13 timmar innan den ska börja baka. Ställ timern på till exempel klockan sex så är brödet redo att avnjutas klockan nio. Brödet har en värmefunktion som gör att det hålls varmt upp till 60 minuter.

Detta är en helautomatisk bakmaskin och du kan välja mellan 15 olika inställningar och få både bröd och kakor. Det finns till exempel ett särskilt program för glutenfritt bröd. Inställningar görs på en digital kontrollpanel – här kan du till och med ställa in om brödskorpan ska vara mörk eller ljus. Princess bakmaskin kan baka bröd upp till 900 gram, vilket ger ungefär 14 brödskivor.

Eftersom bakmaskinen har non stick-beläggning är det lätt att rengöra den.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bakmaskin Svart 900 gram
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Morphy Richards
Morphy Richards Homebake 502001
Morphy Richards Morphy Richards Homebake 502001 - Test
Bra val
Morphy Richards
Morphy Richards Homebake 502001
Prisvärd bakmaskin med 14 olika bakprogram.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Priceunner.
Antal program: 14 st.
Digital display.
Timerfunktion.
2 års garanti.

Morphy Richards är ett brittiskt företag som tillverkar produkter över hela världen. I deras sortiment finns elektriska apparater som bakmaskin, köksassistent, brödrost och vattenkokare. Produkterna är högkvalitativa med modern design och gjorda med revolutionerande teknik.

Morphy Richards Homebake 502001 är en bakmaskin som gör det lätt för dig att baka bröd. Den kom på andra plats i ett test om bakmaskiner hos Bastihemmet.se. Den beskrivs som lättanvänd, pålitlig och kostnadseffektiv. Bakmaskinen är även ett populärt val hos Pricerunner.

Bakmaskinen har en effekt på 600 watt och en digital display. Den har 14 olika program som ger dig en mängd olika brödsorter. Den kan göra bröd som ciabatta, tekakor, bagels, majsbröd och olika typer av kakor. Den kan dessutom göra glutenfria bröd, något som inte alla bakmaskiner har möjlighet att göra.

Morphy Richards bakmaskin kan blanda, jäsa, knåda och baka degen åt dig. Du fyller bakmaskinen med ingredienser och sedan sköter maskinen allt åt dig. Tack vare en timerfunktion kan du förbereda kvällen innan och få nybakat bröd till frukost. Bakformen har non stick-beläggning som gör att brödet enkelt lossnar när det är färdigbakat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa billiga Test.se - Bästa billiga
Princess
Princess Bread Maker Wake Up
Bästa billiga
Bästa billiga
Princess
Princess Bread Maker Wake Up
Prisvärd bakmaskin med timerfunktion och många inställningar.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren & Kocken.
Antal program: 15 st.
Storlek på brödet: 680-900 gram.
Effekt på 600 watt.
Automatiska funktioner.
Varmhållning i 60 minuter.
Timerfunktion på 13 timmar.
Överhettningsskydd.
Vattenmått, sked och degkrok följer med.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare och svamptork.

Med Princess Bread Maker Wake Up behöver du inte mixa eller knåda degen själv eftersom bakmaskinen gör jobbet åt dig. Det är en prisvärd bakmaskin som fick bra omdöme Bästihemmet.se. De beskriver den som en elegant och lätt bakmaskin med smarta funktioner. I ett test hos Kockhuset.se kom den på andra plats. Den är ett populärt val hos Prisjakt och har fått toppbetyg av kunderna hos Bagaren och Kocken.

Bakmaskinen är perfekt för dig som vill lyxa till det med hemmagjort bröd. Den har en kapacitet att rymma 680-900 gram bröd åt gången. Du kan välja mellan 15 olika digitala program. En timerfunktion på 13 timmar gör att du kan förbereda dagen innan och få det klart lagom till frukost. Bakmaskinen har en varmhållningsfunktion på 60 minuter vilket är smidig om du vill hålla brödet varmt tills du ska äta.

Ett överhettningsskydd gör bakmaskinen extra säker att använda. Till denna maskin följer det med vattenmått, sked och degkrok.

 • Butiker & priser
 • Priser för Princess Bread Maker Wake Up
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test bakmaskin - bästa bakmaskinen.

Köpguide bakmaskin

Vill du vakna upp till doften av nybakat bröd eller önskar färskt bröd till soppan, men tycker att det både är krångligt och tar tid att baka bröd? Med en bakmaskin är det lätt att baka bröd! Här ger vi dig tipsen inför ditt val av bakmaskin och andra bra saker att tänka på kring att baka bröd.

Vad är en bakmaskin?

En bakmaskin är en sorts hushållsassistent som du kan baka bröd i och som i princip gör hela jobbet åt dig. Det är vanligt att kunna välja mellan både storlek och färg på brödet. Med en bakmaskin får du lyxen att vakna upp till doften nybakat bröd – varje dag om du vill! 

Du kan även göra degen i en köksassistent – se vårt test om köksassistenter

Så fungerar en bakmaskin

En automatisk bakmaskin är lätt att använda eftersom den bakar brödet av sig själv, det enda du behöver göra är att måtta upp ingredienserna. Du tillsätter alla ingredienser i bakmaskinen och på displayen väljer du vilken typ av bröd det ska vara. Du ställer in en timer på när brödet ska vara klart och sedan bakas brödet och är färdigt den tid du har önskat. En automatisk bakmaskin kan både blanda, jäsa och grädda bröd. Perfekt eftersom du varken behöver knåda deg eller komma ihåg hur länge den ska gräddas. Bakmaskinen har flera olika inställningar som gör att du får brödet som du önskar. Du kan även välja färg på skorpan – ljus, mellan eller mörk.

Bäst i test bakmaskin - se testvinnande bakmaskiner.
Bakmaskinen kan både knåda, jäsa och grädda bröd - en perfekt köksmaskin som underlättar i vardagen.

Vad kan man göra i en bakmaskin?

I en bakmaskin bakar du bröd och kan välja mellan olika sorters storlek, bröd och skorpa. En del kan göra både fullkornsbröd och glutenfritt bröd och andra kan förbereda en pizzadeg som du sedan kan tillaga på en pizzasten eller i en pizzaugn

Fördelar med en bakmaskin

Det finns många fördelar med att köpa en bakmaskin till hemmet. Här är några av anledningarna till att du ska köpa en till hemmet!

Bakmaskinen knådar och jäser degen

Att göra bröd för hand kan vara både tidskrävande och kladdigt, vilket gör att många istället väljer att köpa bröd i butik istället. Bakmaskinen är i princip helt automatisk vilket gör att du själv inte behöver knåda och jäsa degen. Det gör jobbet mindre kladdigt och du får dessutom mer tid över för annat.

Du behöver aldrig tänka på ugn

En bakmaskin gräddar brödet vilket gör att du aldrig behöver komma ihåg en ugn eller tänka på om brödet är helt genomgräddat. Dessutom finns det flera inställningar som gör att du kan bestämma om gräddningsgraden ska vara ljus, medium eller mörk.

Nybakat bröd till frukost

En bakmaskin med timer är mycket flexibel. Du kan förbereda allt kvällen innan, ställa in en timer och få nybakat lagom till frukost. Perfekt vardagslyx!

Mindre disk och städ

Eftersom bakmaskinen gör jobbet åt dig kommer det att bli mindre att städa upp än om du skulle göra brödet själv. Det blir varken mjöl eller disk på köksbänken som du behöver ta hand om eftersom alla ingredienser hälls i brödmaskinens bakform.

Bäst i test bakmaskin - se testvinnande bakmaskiner.
Bakmaskinen har flera inställningar och det är vanligt att kunna välja mellan ljus, mellan eller mörk skorpa.

Jämför bakmaskinens egenskaper

Bakmaskiner har flera olika egenskaper som du kan jämföra för att hitta en modell som passar dig bäst.

Antal program

En stor fördel med bakmaskiner är att de har flera program du kan välja mellan. Genom att använda sig av förinställda program blir bakningen ännu enklare. Vissa har till exempel ett särskilt program för glutenfritt bröd och andra passar dig som vill ha en grov limpa. En del program är snabbprogram för dig med ont om tid.

Storlek på brödet

På en del bakmaskiner kan du själv välja storleken på brödet, men formen är nästan alltid avlång och fyrkantig. Det är vanligt att den har en kapacitet att göra bröd som är från 750 gram upp till ett kilo. Är familjen stor är det en fördel att välja en maskin som även kan göra större bröd.

Färg på skorpan

Vilken färg föredrar du på skorpan – ljus, mellan och mörk? På en del bakmaskiner har du möjlighet att själv välja detta för att kunna få ett skräddarsytt bröd, precis som du önskar för stunden.

Timer

Är bakmaskinen utrustad med timer kan du ställa in när du vill att brödet ska vara färdigbakat. Timern kan vara på 12-14 timmar vilket gör att du kan förbereda allt kvällen före och sedan vakna upp till ett hembakat bröd. När bakmaskinen är klar brukar den avge ett pip som talar om att brödet är redo att tas ut, skäras upp och sedan avnjutas med marmelad, en ostskiva eller något annat gott pålägg som du föredrar.

Varmhållning

Med en praktisk varmhållningsfunktion håller sig brödet varmt i ungefär 60 minuter, vilket gör att det håller sig varmt utan att för den delen fortsätta att gräddas.

Design och material

Många bakmaskiner är robusta och i rostfritt stål som gör att de har en lång hållbarhet. Vill du kunna se vad som sker ska du välja en som har ett genomskinligt lock eller visningsfönster. Ju större maskinen är desto svårare är den att gömma undan i ett skåp. Då kan en snygg design också vara något du vill prioritera, så att du kan ha den framme på köksbänken.

Vikt och storlek på bakmaskinen

Bakmaskiner är gjorda i olika material och är olika stora – därför kan det vara bra att jämföra storlek och vikt.

Tips när du använder en bakmaskin

Även om bakmaskinen gör jobbet med att knåda, jäsa och grädda åt dig finns det ändå vissa saker som kan vara bra att känna till för att du ska lyckas med brödet.

Ha rätt temperatur på ingredienserna

När du bakar med jäst ska ingredienserna vara rumstempererade. Är det för kallt kommer jästen inte att jäsa ordentligt och är det för varmt dör jästsvamparna.

Blanda ingredienserna i rätt ordning

Den vanligaste jästen vi använder är fuktig jäst och då är det viktigt att du blandar ingredienserna i rätt ordning. Börja med att hälla i vätskorna och lös upp jästen i dem. Tillsätt sedan resten av ingredienserna enligt receptet. Kom också ihåg att vara noga med mängderna så att degen inte blir för stor och jäser över kanterna.

Bäst i test bakmaskin - se testvinnande bakmaskiner.
Bakmaskinen har en timer som gör att du kan ställa in tiden och få varmt nybakat bröd till frukost.

Tänk på säkerheten!

Precis som alla andra elprodukter är det viktigt att tänka på säkerheten. Därför kan det vara bra om bakmaskinen har ett överhettningsskydd som gör att den automatiskt stänger av sig om den skulle bli upphettad eller att något fel skulle inträffa. Det är också bra om maskinen har antiglidfötter som gör att den står stadigt på köksbänken medan den arbetar.

Så gör du rent en bakmaskin

När du har använt bakmaskinen behöver du göra rent den. Du tar ut bakformen som brödet legat i, fyller den med vatten och diskar ur för hand eller i diskmaskin beroende på material och vad den tål. Var extra noga med utsidan av formen så att det inte kommer ner några degrester i själva maskinen. Gör även rent degkroken och andra tillbehör ordentligt. Har bakformen en nonstick-beläggning blir rengöringen ännu enklare eftersom brödet inte fastnar lika lätt då.

Receptbok följer med

Det följer ofta med en receptbok som gör att du kan baka bröd som är anpassat efter bakmaskinens olika menyer och inställningar. Du kan även använda dig av andra recept från nätet eller välja att göra en egen variant.

Bakmaskinens historia

Bakmaskinen är en japansk uppfinning som introducerades i Sverige 1987. Den blev snabbt populär och utsågs till julklapp av HUI Research 1988. Även om den har några år på nacken är den fortfarande ett populärt kökstillbehör som vill förenkla vardagen.

Köpa bakmaskin – att tänka på!

När du ska köpa en bakmaskin finns det flera bra saker att tänka på. Här får du en praktisk checklista att ta med i beräkningen.

 • Hur många inställningar som finns.
 • Om den har timer och hur lång denna är på.
 • Om det finns en varmhållningsfunktion som håller brödet varmt även när det har gräddats klart.
 • Hur stor brödlimpa du kan få.
 • Vikt och mått på maskinen.

Därför ska du baka bröd

Att baka bröd hemma gör att du själv kan få det precis som du önskar – både vad gäller smak och konsistens. Du får en bättre kontroll över vad brödet innehåller när det kommer till ingredienser, färgämnen, socker och utfyllnadsmedel. Är du glutenintolerant är det också smidigt att kunna göra eget bröd eftersom utbudet i butik inte alltid är den bästa. Att baka eget bröd blir billigare i längden än att köpa i butik. Det är också mycket godare eftersom du får ett färskt, nybakat och varmt bröd till frukosten – bakat med kärlek!

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Kockhuset.se (2023)

Kockhuset.se har letat fram och jämfört marknadens fyra bästa bakmaskiner. Bäst i test blev OBH Nordica Inox, en prisvärd bakmaskin med många funktioner som levererar ett gott bröd. På andra plats kom Princess breadmaker wake up, en prisvärd maskin med stor kapacitet. På tredje plats kom Morphy Richards Premium Plus, en tystgående bakmaskin med stabil konstruktion, många program och enkel att använda. 

Bastihemmet.se (2023)

Bastihemmet.se har sammanställt marknadens åtta bästa bakmaskiner och recenserat dem. De utsåg OBH Nordica Breadmaker Inox till den bästa bakmaskinen som beskrivs som snygg, smart och funktionell maskin. På andra plats kom kundfavoriten Morphy Richards Homebake. På tredje plats kom Wilfa BM-50 som blev den med störst kapacitet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En helautomatisk bakmaskin kan både blanda, jäsa och grädda brödet. Du kan välja mellan flera olika program, bestämma vilken typ av skorpa brödet ska få och ställa in timer på när det ska vara klart.
 • I en bakmaskin baka du olika typer av bröd och det finns ofta flera olika program att välja mellan.
 • Vi har valt att utse OBH Nordica Inox till den bakmaskin som är bäst i test. Det är en helautomatisk bakmaskin som kan både blanda, jäsa och grädda. Välj mellan 12 program och en storlek på 750-900 gram.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
OBH OBH Nordica Breadmaker Inox
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng