VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Få godaste pizzan med en pizzasten som är bäst i test 2024

Pizza är som allra godast hemmagjord. Med en pizzasten, pizzaplatta eller pizzastål tar du din pizzabakning till en helt ny nivå. Se våra testvinnande pizzastenar och ta del av vår stora köpguide.

Vi har jämfört
 • Om det är en pizzasten eller ett pizzastål.
 • Storlek och vikt.
 • Om den kan användas i ugn och på grill.
 • Resultat.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Eppicotispai
Eppicotispai Pizzasten
Bäst i test
Bäst i test
Eppicotispai
Eppicotispai Pizzasten
Få läckra pizzor med den här pizzastenen gjord av lavasten från vulkanen Etna.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2022.
Populärt val hos Cervera.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppsäljare hos Kökets Favoriter.
Toppsäljare hos Confident Living.
Typ: Pizzasten.
Storlek: L 38 x B 30 x 1,5 cm.
Lavasten från vulkanen Etna.
Fungerar i ugn, grill och gasolhäll.
Pizzaspade följer med.
Riktigt goda pizzor.

Eppicotispai Group är ett italienskt företag som grundades 1996. Deras produkter återspeglar det italienska köket tydligt och de lägger stor vikt på kvalitet. All produktion görs till 100 procent i Italien.

Eppicotispai Pizzasten är en populär pizzasten som är gjord av en lavasten från vulkanen Etna på Sicilien. Den utsågs till testvinnare hos Kockhuset och är ett populärt val hos Cervera och därför har vi valt den till vår bäst i test. Enligt test blev smakerna och konsistensen på pizzan överraskande bra och du får riktigt läckra pizzor.

Här får du ett pizzaset med en pizzasten och pizzaspade i björkträ som hanterar dina pizzor, piroger, pajer eller det du vill laga – perfekt! Vissa upplever dock spaden som något tjock, även om den gå att använda. Pizzastenen har en fyrkantig design, är 38 centimeter lång, 30 centimeter bred och har en höjd på 1,5 centimeter.

Du ska värma stenen långsamt, annars finns det risk att den spricker. Den går att använda i ugn, på grillen eller på en gasolhäll. Du kan dessutom använda den för att steka kött, fisk och grönsaker om du skulle önska det.

 • Butiker & priser
 • Priser för Eppicotispai - Eppicotispai Pizzasten av Lavasten & Pizzaspade
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa pizzastål Test.se - Bästa pizzastål
Gourmetstål
Gourmetstål Pizzastål Classic
Gourmetstål Gourmetstål Pizzastål Classic - Test
Bästa pizzastål
Gourmetstål
Gourmetstål Pizzastål Classic
Få pizza av restaurangkvalitet på två minuter med det här högkvalitativa pizzastålet.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2022.
Populärt val hos Cervera.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ: Pizzastål.
Storlek: B 33 x D 37 x H 1 cm.
Vikt: 9 kg.
Fungerar i ugn, grill och spis.
Färdig pizza på två minuter.
Funktionsgaranti på 20 år.
Förvaringspåse och recepthäfte ingår.

Gourmetstål är ett svenskt varumärke som grundades 2016 och som tillverkar stålprodukter med varmvalsat stål från Norrbotten. Det skärs sedan ut och slutbehandlas i Västerbotten.

Vi har utsett Gourmetstål Pizzastål Classic till det bästa pizzastålet. I ett test hos Kockhuset utsågs det till det bästa pizzastålet och är enligt dem av hög kvalitet och överraskande bra. Enligt nöjda recensioner ger den ett fantastiskt resultat som är lätt att använda och även passar för bakning. Hos Bastihemmet.se kom den på andra plats med betyget 4,8 av 5. 

Detta är ett pizzastål för dig som vill uppgradera din ugn för att kunna ge värme som liknar den vedeldade ugnen. Du kan baka pizza på bara cirka två minuter och tunnbröd på cirka en minut. Stålet blir snabbt varm och kommer upp i cirka 400 grader. Du kan även lägga pizzastålet på grillen eller spisplattan för att på så sätt skapa en egen spisplatta.

Till skillnad från en pizzasten kan inte ett bakstål spricka och klarar därför snabba temperaturförändringar bättre och har 18 gånger högre värmledningsförmåga. Pizzastålet är gjord av ett väldigt kvalitativt stål och ytbehandlat för ökad värmeyta och naturlig non-stick.

Pizzastålet väger nio kilo, är 33 centimeter bred, 37 centimeter djup och 1 centimeter hög. I priset ingår även en tygpåse att förvara stålet i och ett recepthäfte att inspireras av. Stålet har en garanti på 20 år. Gourmetstål har flera modeller i sitt utbud, både med lägre vikt och rund form – om någon av dem skulle passa dig bättre!

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med handtag Test.se - Bästa med handtag
Anders Petter
Anders Petter Backyard pizzasten
Bästa med handtag
Bästa med handtag
Anders Petter
Anders Petter Backyard pizzasten
En prisvärd lite större pizzasten som ger en krispig pizza.
Fjärde plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Cervera.
Typ: Pizzasten.
Storlek: 38 cm i diamater.
Med handtag.
Lätt att använda.

Anders Petter är Cerveras egna märke och i sortimentet finns ett stort utbud av köksprodukter som har tagits fram med inspiration från nytt och gammalt. Backyard-serien är för dig som vill ha en stilren och modern design utan att göra avkall på funktion. Här hittar du saker som knivar, skärbrädor, kastruller, mortlar och pizzasten.

Anders Petter Backyard pizzasten är en populär och prisvärd pizzasten, med lite större diameter och av hög kvalitet. I ett test hos Kockhuset kom den på fjärde plats och beskrivs som enkel att använda med ett fluffigt och krispigt resultat. Den är ett populärt val hos Cervera där kundbetygen också är höga.

Pizzastenen kan göra både läckra pizzor och mjuka som hårda matbröd. Den gör att brödet blir fluffigt och botten krispig. Pizzastenen är både snygg och enkel att hantera tack vare två praktiska handtag. Du kan använda den både i ugn och på grillen. Stenen har en storlek på 38 centimeter i diameter och är lätt att rengöra.

 • Butiker & priser
 • Priser för Anders Petter Backaryd Grill Pizza/baksten 38 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Eva Solo
Eva Solo Baksten
Bästa budget
Bästa budget
Eva Solo
Eva Solo Baksten
En prisvärd pizzasten i rund och stilren design.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2022.
Typ: Pizzasten.
Storlek: 35,5 cm i diameter.
Fungerar i ugn och grill.
Enkel att rengöra.

Eva Solo är ett danskt familjeföretag med funktionell design och deras produkter säljs över hela världen. De har över hundra års erfarenhet av design och produktutveckling av hushållsprodukter.

Eva Solo baksten är en rund, stilren, snygg och praktisk pizzasten med logotyp på mitten. Den kom på tredje plats hos Bäst i hemmet med betyget 4,6 av 5 och beskrivs som en pizzasten som du och din familj kommer att älska. Hos Kockhuset fick den också högt betyg där testpanelen lyfter fram att det är en sten med ett lågt pris utan att kompensera med kvaliteten.

Pizzastenen kan användas till saker som pizza, pajer, bullar och småkakor. Stenen är i ett kraftigt material och den porösa ytan drar ur vätska ut degen så att pizzan får en riktigt spröd och jämn yta. Den är enkel att använda och förhöjer resultatet i köket. Du kan använda den i både ugn och på kol- och gasolgrill. Den har en diameter 35,5 centimeter. Rengöringen är enkel och efter användningen gör du rent stenen med varmt vatten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Eva Solo Baksten Rund 35,5 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Leverans på 1-4 dagar
   Frakt från 65 kr

Bästa för ugn Test.se - Bästa för ugn
Weber
Weber Pizzasten Ø 26 cm
Weber Weber Pizzasten Ø 26 cm - Test
Bästa för ugn
Weber
Weber Pizzasten Ø 26 cm
Mångsidig pizzasten i glaserad stengods till både ugn och grill.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ: Pizzasten.
Storlek: Ø 26 cm och Ø 46 cm.
Diskas för hand.
Värme sprids snabbt och jämnt.
Integrerat handtag.

Weber är ett amerikanskt företag som år 1952 uppfann den första kolgrillen som kom att revolutionera grillkulturen. De har ett brett utbud av grillar men har också grilltillbehör som pizzasten.

Med Webers pizzasten är det lätt att baka en läcker pizza till fredagsmyset. Den blev utsedd till bäst i test hos Bastihemmet.se när de jämförde pizzastenar och fick betyget 4,9 av 5.

Pizzastenen har en rund form finns i både storleken Ø 26 centimeter och Ø 46 centimeter och kan användas i ugn och på grillen. Med den kan du baka pizza, bröd, paj eller en göra en god efterrätt.

Pizzastenen är gjord av ett glaserat stengods som ger en perfekt värmefördelning och frasig och spröd pizzabotten. Den har en slitstark yta som varken bleks, flisar sig eller spricker och ska diskas för hand. Integrerade handtag gör att det är enkelt att lyfta och flytta den.

 • Butiker & priser: 26 cm
 • Butiker & priser: 46 cm
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test pizzasten – se testvinnande pizzastenar och pizzstål.

Köpguide pizzasten

Pizza är mångas favoriträtt, kanske just för att det finns oändligt många olika varianter att välja mellan. Det brukar gå hem i alla hushåll och familjer, oavsett hur gammal eller ung du är. Att beställa pizza går snabbt och är gott – men det är faktiskt ännu godare att göra egen! Det är dessutom inte särskilt avancerat att göra egen pizza till fredagsmyset. Du väljer själv var du ska lägga ribban – köp ett färdigt pizzakit eller gör det lite mer avancerat genom att göra egen pizzadeg som sedan får jäsa i kylskåpet i två dygn! Hemligheten bakom en riktigt god och krispig pizza stavas pizzasten – här får du all information om detta fantastiska påfund!

Vill du ta ditt pizzabakande ytterligare ett steg kan du köpa en pizzaugn - se vår artikel om bästa pizzaugnarna

Vad är en pizzasten?

Med en pizzasten är det lätt att ta pizzabakandet till en helt annan nivå. En pizzasten är en baksten du placerar i ugnen och hettar upp för att sedan laga hemmagjord pizza på. Stenen fördelar värmen jämnare över hela ytan och gör att brödet blir fluffigt samtidigt som botten blir krispig och kanterna spröda. Pizzan tillagas dessutom mycket snabbare och ger alltid ett pålitligt resultat. Pizzastenen är ofta tillverkad av olika stensorter som till exempel kalksten, lavasten eller keramiskt material.

Fördelen med en pizzasten

Vill du ha en pizza som är lika krispig som de italienska restauranger som bakar i stenugn? Det får du med hjälp av en pizzasten! Du får en god hemmagjord pizza, kan välja storleken själv och också vad du sätter för smak på den dina favoritingredienser. Såklart spelar degen och råvarorna du lägger på också en roll. Att köpa en pizzasten är en prisvärd investering för alla pizzaälskare och den kräver inget stort kök, bara en vanlig ugn. Dessutom tar stenen inte särskilt stor plats efter användningen, då den är platt.

Bäst i test pizzasten – se testvinnande pizzastenar och pizzstål.
Pizzastenen kan användas till pizza, men också till olika typer av bröd, småkakor och paj.

Detta kan du använda en pizzasten till

Även om namnet säger att pizzastenen är till för att pizzan ska få en frasig pizzabotten finns det mycket mer du kan använda den till. Här är några användningsområden!

 • Pizza.
 • Bröd, pitabröd och tortillas.
 • Knäckebröd.
 • Småkakor.
 • Paj.

Visste du att du kan förbereda pizzadegen i vissa bakmaskiner? Perfekt om du vill slippa knåda och stöka med mjöl på köksbänken. 

Välj mellan pizzasten och pizzastål

När det kommer till att laga pizza av restaurangkvalitet kan du välja mellan en pizzasten och ett pizzastål. När en pizzasten är gjord av sten är ett pizzastål istället gjord av högkvalitativt stål. Pizzastålet riskerar inte att spricka vid temperaturskillnader eller höga temperatur och ett pizzastål kommer upp i högre grader. 

 • Pizzasten – gjord av sten.
 • Pizzastål – gjord av stål.

Så använder du pizzasten i ugn

Det vanligaste är att använda pizzastenen i ugnen. Du placerar stenen i ugnen och låter dessa värmas upp tillsammans. När stenen har nått rätt temperatur placerar du pizzadegen med toppingen på stenen, lättast med hjälp av en pizzaspade. Har du riktigt hög temperatur blir pizzan klar på bara några minuter. Du kan avgöra om det är klar genom att lyfta på undersidan med pizzaspade, en stekspade eller en degskrapa. Ju ner ingredienser du har ovanpå desto längre tid tar det. Tänk på att pizzastenen eller pizzastålet är riktigt varmt, så att du inte bränner dig när du tar ut pizzan.

Bäst i test pizzasten - pizzastål, pizzaplatta och pizzasten.
Värm upp ugnen med pizzastenen i, sedan gräddar du pizzan i bara några minuter.

Går det att använda pizzasten på grillen?

Många pizzastenar kan du även använda på grillen. Läs dock alltid på så att just din modell klarar av detta. Även form och storlek kan spela roll när du använder den på grillen.

Storlek och design

Pizzastenar kan ha olika storlekar och design. Ju större den är desto mer kan du använda den till, samtidigt är det viktigt att den får plats i ugnen. De kan vara både runda och ha en mer fyrkantig form. En pizzasten kan väga allt från tre till fyra kilo upp till nio kilo.

Skötselråd – för att förlänga livslängden

För att pizzastenen ska få så lång hållbarhet som möjligt ska du också ta hand om den på bästa sätt. Du ska alltid värma upp stenen tillsammans med ugnen. Placerar du en kall sten i en varm ugn finns det risk att den spricker eller smulas sönder. Det också viktigt att du rengör pizzastenen mellan användningen och förvara den gärna i en tygpåse.

Så rengör du pizzastenen

Pizzastenar och pizzastål ska du aldrig diska i diskmaskin, utan det är handdisk som gäller. Rengöring sker med varmt vatten. Se till att pizzastenen har svalnat ordentligt innan rengöringen så att du inte bränner dig eller att temperaturskillnaden gör att stenen spricker. 

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Kockhuset (2023)

Kockhuset har tittat på de populäraste pizzastenarna just nu och valt ut fem favoriter. Eppicotispai Pizzaset blev den bästa pizzastenen, en sten från vulkanen Etna på Sicilien som ger riktigt smarriga pizzor. Gourmetstål Classic valdes till bästa pizzastål och är en sten som tål snabba temperaturomställningar och ger ett mycket bra resultat. På tredje plats och bästa budgetval blev Weber Pizzasten som ger ett krispigt och bra resultat.

Bäst i hemmet (2022)

Bäst i hemmet har letat fram marknadens bästa val av pizzastenar och valt ut sina åtta favoriter. På första plats kom Weber 46 cm med betyget 4,9 av 5, en pizzasten av stengods som ger en frasig botten. På andra plats kom Gourmetstål Classic med betyget 4,8 av 5, ett pizzastål som kostar lite mer men som ger läckra pizzor. På tredje plats kom Eva Solo 35,5 cm med betyget 4,6 av 5 och det är en stilren och praktisk pizzasten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En pizzasten är en baksten du gör pizza på i ugnen för att få riktigt frasig botten och krispiga kanter. De finns i flera former och storlekar.
 • Många pizzastenar går att använda på grillen och pizzan lagas på samma sätt som i ugnen.
 • Vi har valt att utse Eppicotispai Pizzasten av Lavasten & Pizzaspade till den pizzasten som är bäst i test. Den har placerats högt på tester och ger ett mycket bra resultat. Den är gjord av lavasten från vulkanen Etna.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Eppicotispai Eppicotispai Pizzasten
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng