VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 9 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en köttkvarn som är bäst i test 2024

Med en egen köttkvarn kan du mala köttfärs och korv. Använd kryddor och ingredienser som du gillar för att få bästa smakerna. Vi ger dig fem köttkvarnar som är bäst i test och en stor köpguide.

 • Om den är elektrisk eller manuell.
 • Antalet hålskivor.
 • Vilka tillbehör som följer med.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch Köttkvarn MFW68660
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch Köttkvarn MFW68660
Elektrisk, kraftfull köttkvarn med många tillbehör och funktioner.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Bagaren och Kocken.
Elektrisk modell – 800 watt.
Tre hålskivor – 3, 4,8 och 8 mm.
Kebbe-tillbehör, korvhorn, grönsaksskärare och juicepress.
Integrerad förvaring för tillbehören.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap.

Vi har utsett mångsidiga Bosch MFW68660 till den köttkvarn som är bäst i test. Hos Bäst i hemmet blev den bästa köttkvarnen och beskrivs som en supermodell som kommer med flera tillbehör. Hos Prisjakt, Pricerunner och Bagaren och Kocken är det ett populärt val och recensionerna är goda.

Detta är en kraftfull, elektrisk köttkvarn och ett multiredskap med en standardeffekt på 800 watt som kan hacka upp till 4,3 kilo per minut. Den har ett motorblock som gör motorn slitstark.

Kvarnen har tre hålskivor i storleken 3 mm, 4,8 mm och 8 mm så att du får den grovlek du önskar. Det följer med kebbe-tillbehör, korvhorn, grönsaksskärare med fyra funktioner och juicepress. Den har ett matarbord och påfyllningshjälp. En smart backfunktion gör att du kan ändra rotationsinriktning om det skulle bli stopp i kvarnen.

Gummifötter gör att maskinen står stadigt på bänken och ett bärhandtag gör den lätt att flytta runt. Sladden är 100 centimeter lång och förvaras med en sladdvinda. Alla tillbehör förvaras i den integrerade förvaringen i maskinen.

 • Butiker & priser

Bästa manuella Test.se logo
Westmark
Westmark Köttkvarn Manuell
Bästa manuella
Bästa manuella Test.se logo
Westmark
Westmark Köttkvarn Manuell
Manuell köttkvarn i rostfritt stål med tre olika hålskivor.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Manuell modell.
Tre hålskivor – 4, 5 och 8 mm.
Korvhorn och skiva med olika stansar för bakning.
5 års garanti.

Westmark är ett tyskt kvalitetsmärke som tillverkat köksredskap i trendig retroutgåva i över 50 år. I sortimentet hittar du ett brett utbud av produkter som passar när du ska laga mat.

Vill du ha en manuell köttkvarn rekommenderar vi Westmark Köttkvarn Manuell. I ett test om köttkvarnar hos Bäst i hemmet kom den på andra plats och blev deras bästa manuella. Den beskrivs som en av marknadens bästa manuella maskiner. Kvarnen är även ett populärt val hos Cervera och Pricerunner.

Den manuella köttkvarnen är i rostfritt stål och står stadigt på en sugfot så risken att slinta är liten. För att mala köttet använder du veven och handkraft.

Maskinen kommer med tre hålskivor för malning i storleken 4, 5 och 8 millimeter. Det följer med ett korvhorn så att du kan göra hemmagjord korv. I paketet ingår också en bakskiva för att spritsa kakdeg – välj mellan fyra olika mönster.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Emerio
Emerio Köttkvarn MG-201798.1
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Emerio
Emerio Köttkvarn MG-201798.1
Med denna prisvärda köttkvarn gör du korv och köttfärs på några sekunder.
Bästa budget på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Elektrisk modell – 1200 watt.
Tre hålskivor – grov, medium och fin.
Backfunktion.
Korvhorn.
2 års garanti.

Emerio är ett företag som erbjuder ett brett utbud av produkter till hemmet. I sortimentet finns populära köksmaskiner som air fryer, äggkokare, vattenkokare och brödrost.

Emerio Köttkvarn MG-201798.1 är prisvärd och passar dig som vill ha en billigare modell när du ska göra egen korv eller köttfärs. Den kommer i vitt och stål och är tillverkad av metall och plast.

Kvarnen är ett populärt val hos Prisjakt. I ett test hos Bäst i hemmet fick den bra omdöme och rekommenderas till dig som vill ha en av marknadens bästa men billigaste köttkvarnar.

Maskinen har tre slipknivar i rostfritt stål så att du kan välja malningsgraden grov, medium eller fin. Det följer med ett korvhorn och en stoppare så att du kan pressa ner färsen i kvarnen. Skulle något fastna i maskinen har den en smart bakåtfunktion. Köttkvarnen står stadigt på gummifötter.

 • Butiker & priser

Bästa design Test.se logo
Kenwood
Kenwood MG700 Pro 2000
Kenwood Kenwood MG700 Pro 2000 - Test
Bästa design Test.se logo
Kenwood
Kenwood MG700 Pro 2000
Välj denna köttkvarn om du vill ha en stilren modell i aluminium och hög prestanda.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Elektrisk modell – 2000 watt.
Tre hålskivor – största är 10 mm.
Två hastigheter.
Backfunktion.
Korvhorn och tillbehör för kebbe.

Kenwood är ett välkänt varumärke som designar och tillverkar snygga, effektiva och kraftfulla hushållsapparater och köksmaskiner. De har sedan 1947 arbetat för att förbättra användarens matlagningsupplevelser och alla produkter håller hög kvalitet.

Kenwood MG700 Pro 2000 är en köttkvarn med stilren och kompakt design som är snygg att ha på köksbänken. Den är tillverkad i aluminium som ger en hållbar köksmaskin.

I ett test hos Bäst i hemmet fick den bra omdöme och beskrivs som en toppmodell med marknadsledande prestanda och snygg design.

När Bygghemma.se jämförde elektriska köttkvarnar kom Kenwood på tredje plats med betyget 8,5 av 10. De rekommenderar den till dig vill ha en modell med hög prestanda, snygg design högkvalitativa material.

Köttkvarnen har en kraftfull motor på 2000 watt – perfekt för kocken som kräver det allra bästa av sina köksmaskiner. Två olika hastigheter ger dig full kontroll på vad du gör och det går att mala tre kilo kött på en minut. En smart backfunktion gör maskinen lättare att hantera om det du maler fastnar.

Maskinen kommer med matningsrör i gjuten metall och matarbordet fungerar även som dammskydd. Det följer med tre olika malningsskivor som gör att du kan mala grovt, medium eller fint. Det följer också med tillbehör för att göra korv och libanesisk kebbe.

Tack vare glidfria fötter står kvarnen stadigt under hela malningsprocessen. Den har praktisk förvaring för tillbehören och sladdförvaring.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Tefal
Tefal HV8 Pro köttkvarn
Tefal Tefal HV8 Pro köttkvarn - Test
Bra val Test.se logo
Tefal
Tefal HV8 Pro köttkvarn
Populär köttkvarn som ger dig 4,5 kilo köttfärs på en minut.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Elektrisk modell – effekt på 2200 watt.
Tre hålskivor – grov, medium och fin.
Korvhorn.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater - köper man något från Tefal kan man räkna med att det är genuina produkter.

Tefal HV8 Pro är en elektrisk köttkvarn som gör det möjligt för dig att mala din egen köttfärs snabbt och smidigt. I ett test hos Bäst i hemmet fick den bra omdöme och kom på tredje plats. Av dem beskrivs den som kraftfull och populär.

Köttkvarnen har en kraftfull motor med en hög effekt på 2200 watt som gör det möjligt att mala 4,5 kilo kött i minuten. Den kommer med tre hålskivor som gör att du kan välja mellan olika grovlekar. På insidan sitter en vass självslipande kniv.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av köttkvarn - hitta bästa köttkvarnen.
Med en köttkvarn kommer du att kunna mala din egen färs.

Köpguide köttkvarn

Gillar du att laga mat och vill ta det ett steg längre kan du tillaga den från grunden. Med en köttkvarn kan du mala egen färs eller göra egen korv. Här guidar vi dig till bästa köttkvarnen – välj mellan elektriska och manuella modeller.

Vad är en köttkvarn?

En köttkvarn är en köksmaskin som du maler till exempel kött, grönsaker och fisk i. Med den kan du dessutom stoppa korv. Det är en perfekt köksmaskin för hemmakocken som vill göra rätter från grunden med högkvalitativa råvaror.

Manuell eller elektrisk köttkvarn?

Det finns i huvudsak två olika köttkvarnar att välja mellan – manuella och elektriska. Elektriska modeller är både vanligast och smidigast och de har en motor som gör jobbet åt dig. De är kraftfullare och ger en jämnare malning. En manuell kvarn drivs med handkraft via en vev. Den klarar oftast inte att hantera lika stora köttbitar och måste ibland fixeras vid en bordskant.

Så fungerar en köttkvarn

En köttkvarn maler ditt kött till en grovmalen eller finmalen färs. Börja med att putsa rent köttbiten från brosk, senor och hinnor. Dela den in mindre bitar och placera i skålen ovanpå köttkvarnen – du kan ta hjälp av en stoppare för att få ner dem. Köttet mals ner i kvarnhuset av en kniv och pressar sedan ut genom hålen i hålskivan och blir till färs.

Tips:

 • Använd inte fryst kött.
 • Ta bort brosk, senor och hinnor så att detta inte fastnar i kvarnen.
 • Dela köttet i mindre bitar.
 • Tryck inte för hårt när du matar in köttet, låt maskinen göra jobbet i sin takt.
 • Rengör maskinens delar genom att diska för hand.
Test av köttkvarn - hitta bäst i test.
Välj mellan elektrisk och manuell kvarn.

Vad kan man använda köttkvarnen till?

Att köpa en köttkvarn kan ses som en bra investering. Du kan använda den till flera olika saker – allt du kan göra till en färs. Du kan mala kött till färs, göra din egen korv eller mala fisk, kyckling och grönsaker.

Mala till köttfärs

Det vanligaste användningsområdet för en köttkvarn är mala kött till köttfärs. Sedan använder du färsen för att till exempel göra köttfärssås, köttbullar, hamburgare, pannbiff, tacos eller lasagne.

Stoppa korv

Med hjälp av en köttkvarn och ett korvhorn kan du göra din egen korv. Du kan bestämma vilken typ av kött du vill ha i korven och vilka kryddor du önskar.

Göra libanesisk kebbe

Vill du tillaga libanesisk kebbe går detta också bra att göra i en kvarn. Det är en delikatess som liknar järpar och som du fyller med saker som bulgur, lök och kryddor.

Mala fisk till fiskburgare och fiskbullar

Vill du göra en fiskburgare går det fint att mala fisken på samma sätt som du maler kött. Välj vilken typ av fisk du vill mala ner och tillsätt de kryddor och smaker du önskar. Fet fisk som makrill, sill och lax brukar vara ett bra alternativ. Torrare fisk som till exempel torsk brukar oftast ramlar isär. Finmalen fisk kan användas till fiskbullar och grovmalen till fiskburgare.

Mala grönsaker, quorn, soja och oumph

Vill du göra vegetarisk biffar eller vegofärs går det att mala grönsaker, quorn, soja och oumph i kvarnen. Att mala grönsaker brukar även vara populärt när du ska ha vegetarisk tacos.

Mala kyckling och kalkon

Föredrar du fågel går det utmärkt att mala både kyckling och kalkon. Välj gärna kycklinglår som är den fetaste delen och som gör bäst kycklingfärs.

Ströbröd

Har du gammalt överblivet bröd hemma kan du ta tillvara på det genom att mala ner det i kvarnen. Notera dock att brödet måste vara torrt så att det inte fastnar eller blir degigt.

Riva ost

Du kan riva oss för att smaksätta till exempel en pasta eller ha på hemmagjord pizza.

Pressa juice

En del köttkvarnar kommer med tillbehör som gör att du kan pressa citrusfrukter och andra frukter till juice.

Test av köttkvarn.
Köttkvarnen maler kött, fisk, kyckling och grönsaker till en färs.

Fördelar med en köttkvarn

Det finns flera fördelar med att köpa en köttkvarn.

Kontroll över maten

Allt fler blir medvetna i vad de äter. Genom att mala sin egen köttfärs eller göra sin egen korv får du full kontroll på hela processen och vad du stoppar i dig. Eftersom maten lagas från grunden behöver du inte oroa sig över onödiga tillsatser eller konserveringsmedel.

Större valfrihet

Genom att göra sin egen färs eller korv får du en större valfrihet och får precis de smaker du vill ha. Du väljer vilka ingredienser och kryddor du vill ha – välj favoriterna eller varför inte testa något nytt?

Billigare

I längden blir det billigare att mala färsen på egen hand än att köpa färdigmald.

Jämför egenskaperna

För att hitta en köttkvarn som passar dig och din matlagning är det bra att jämföra de olika egenskaperna.

Antalet hålskivor och storlek

Kvarnarna kommer ofta med flera olika hålskivor så att du får olika grovhet på färsen. Oftast kan du välja mellan fin, medium och grov på ditt resultat. Följer det bara med en hålskiva brukar det gå att köpa till fler. Har du bara en hålskiva men vill ha köttfärsen mer finmalen är ett knep att mala den två gånger.

Kapacitet på kvarnhuset

En elektrisk köttkvarn har ofta en högre kapacitet – ju större kvarnhus desto mer kan den mala. En bättre variant har möjlighet att mala 3-4 kilo kött per minut. Fundera också på hur mycket plats du har för kvarnen i köket, både på köksbänken och vid förvaringen.

Effekt

Du kan även se köttkvarnens kapacitet på hur hög effekten är. Ju högre effekt desto snabbare och smidigare kan den mala.

Vilka tillbehör som följer med

Ju fler tillbehör som följer med desto mer multifunktionell maskin kommer du att få. Det kan till exempel följa med flera olika hålskivor, korvhorn och en stoppare som du pressar ner köttfärsen med.

Bakåtfunktion

En smart funktion att kika efter är om köttkvarnen har en bakåtfunktion – alltså om den har möjlighet att backa om färsen skulle fastna.

Ljudvolym

Elektriska köttkvarnar bruka låta en hel del. Läs gärna recensionerna om du vill ta reda på hur hög ljudvolym den har.

Köpa köttkvarn – att tänka på!

Här är några bra saker du kan tänka på inför ditt köp.

 • Är den elektrisk eller manuell?
 • Hur stor är effekten på motorn?
 • Hur många hålskivor följer med?
 • Följer det med några andra tillbehör?
 • Hur lätt är den att rengöra?

Skötselråd av köttkvarn

Ta hand om din köttkvarn så kommer den att hålla bättre. Skulle det finnas köttrester i kvarnen kan du köra en brödskiva genom den. Andra rekommenderar saker som potatis, lök eller skorpor för att få bort resterna. Kvarnhuset, knivar, kvarnhals, låsring och hålskivor ska diskas för hand, oavsett om kvarnen är manuell eller elektrisk. Smörj in dem med fett efteråt och torka av ordentligt med hushållspapper.

Så får du en riktigt god hamburgare

Det finns många olika sätt att göra en hamburgare på, men en perfekt burgare börjar alltid med färsen. Välj gärna högrev, bringa eller bog och mal grovmalet två gånger i en köttkvarn. Komplettera gärna med rökt sidfläsk som ger lite mer röksmak. Salta, peppra och vill du ha den saftigare kan du hälla i en skvätt grillsås. Blanda i mald lök om du vill ha den lite mer smakrik. Låt hamburgaren vila i kylskåpet i en timme innan du lägger den på grillen eller steker den. Sedan serverar du den med valfritt bröd, tillbehör och pommes frites.

Tänk på hygienen

När du hanterar rått kött är det viktigt att tänka på hygienen – tvätta därför händerna noga innan. Förvara köttet i kylskåp före och efter att du malt det om du inte ska tillaga det på en gång. I malt kött trivs nämligen bakterierna bra och sprids snabbare.

Andra populära köksprodukter

Det finns fler populära köksprodukter att välja mellan – här är några av dem.

Köksassistent

En köksassistent är en mångfunktionell hushållsmaskin som kan hjälpa dig att knåda degar, blanda och vispa. Den kommer med flera tillbehör som gör att du smidigt och enkelt kan anpassa den efter vad du ska göra.

Blender

Med en blender kan du hacka, mixa, blanda och krossa dina ingredienser. Du kan göra allt från såser till att krossa is och tillaga fräscha smoothies.

Stavmixer

En stavmixer är smidig att ta fram om du ska mixa, blanda eller hacka något. Den består av en avlång stav och ett mixerhuvud.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst i hemmet (2023)

Bäst i hemmet har valt sex olika köttkvarnar som de recenserat. Bosch MFW68660 blev utsedd till bäst i test och beskrivs som en supermodell med hög effekt och integrerad förvaring. På andra plats kom Westmark Köttkvarn Manuell som blev bästa manuella vinnaren. Tefal HV8 Pro kom på tredje plats och blev bästa kundfavorit.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du kan använda den för att mala kött till färs, göra korv eller mala grönsaker och fisk.
 • Det följer ofta med tre olika hålskivor så att du kan få den grovlek du önskar på din köttfärs eller korv.
 • Vi har valt att utse Bosch MFW68660 till den köttkvarn som är bäst i test. Den är omtyckt bland användarna och har fått bra omdöme på tester. Den är elektrisk och kommer med ett brett utbud av tillbehör.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch Bosch Köttkvarn MFW68660