VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken stavmixer är bäst i test 2021?

Mixa, vispa eller blanda med en bra stavmixer. Här har vi sammanställt testvinnare och andra populära modeller.

Vi har jämfört
 • Effekt.
 • Antal hastigheter.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bamix
Swissline
Bäst i test
Bäst i test
Bamix
Swissline
En populär stavmixer som fått toppbetyg av experter och kunder.
Bästa premiumval i jämförande test av Pricerunner.
Bästa premiumval i jämförande test av bäst-i-test.se.
Topplacerad av Kockhuset.
5/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Effekt: 200 watt.
Antal hastigheter: 2.
Finns i flera olika färger.
Hackare medföljer.
Med en bägare på 1000 milliliter.

Bamix är ett schweiziskt företag som är experter på just tillverkning av stavmixrar. Deras flexibla stavmixer Bamix Swissline får genomgående goda kundomdömen, och har även blivit topplacerad i flera jämförande tester.

Bamix Swissline är en kraftfull stavmixer med en effekt på 200 watt. Den har två olika hastighetslägen för att du ska kunna anpassa användningen. Produkten levereras med ett stativ, en bägare som rymmer en liter och fyra olika verktyg. De fyra verktygen är en skarp kniv, ett multifunktionsblad, ett vispblad och ett vispblad med hål. Med multifunktionsbladet kan du bland annat göra smoothies och soppor, medan vispbladet är perfekt för just vispning av lite lättare produkter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bamix Swissline
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa premium Test.se - Bästa premium
KitchenAid
5KHB2571
Bästa premium
Bästa premium
KitchenAid
5KHB2571
En högkvalitativ produkt som kan utföra de flesta arbetsuppgifter i köket.
4.8/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
4.8/5 Kundrecensioner hos Cervera.
4.6/5 Kundrecensioner hos Target.
Effekt: 180 watt.
Fem hastighetsinställningar.
Garanti i två år.
Kommer med flera tillbehör.

KitchenAid levererar förstklassiga köksprodukter i flera olika kategorier, de flesta känner nog igen deras köksassistent som är unik i sin design. Stavmixern från KitchenAid håller lika hög kvalitet som deras övriga sortiment.

Det utbytbara mixerhuvudet gör att du kan använda stavmixern till flera olika saker, allt från att krossa is och blanda deg till att skumma mjölk och hacka grönsaker. Den effektfulla motorn har fem olika hastighetsinställningar och handgreppet är mjukt och behagligt att hålla i. Trots att motorn är effektfull så jobbar mixern tyst. Detta är den kompletta mixern till ditt kök.

De tillbehören som medföljer är: två mixerarmar i rostfritt stål, S-knivblad, stjärnknivblad, mjölkskummare, grytskydd, tre knivbladskydd, enliterskanna med handtag, en visp i krom, förvaringsbox samt en minihackare som består av skål, kniv och hack-adapter.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid 5KHB2571
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Philips
Viva Collection ProMix HR2657
Bästa budget
Bästa budget
Philips
Viva Collection ProMix HR2657
Prisvärd stavmixer med stark motor.
Testvinnare hos bäst-i-test.se.
4,9/5 stjärnor hos Mediamarkt.
4,3/5 stjärnor hos Prisjakt.
Effekt: 800 watt.
25 hastighetslägen.
Med turboknapp för extra kraft.

Viva ProMix från Philips är en lättviktsmixer som har många användningsområden och med en mycket kraftfull motor på 800 watt. Formen på mixerhuvudet är triangulärt vilket garanterar ett perfekt flöde så att resultatet blir perfekt oavsett om du ska mixa mjuka saker eller hacka hårdare ingredienser.

Den har en Speed-Touch kontroll vilket innebär att ju hårdare du trycker på knappen, desto mer effekt får du. Detta gör det mycket enkelt att anpassa hastigheten och effekten på det som du ska mixa. Du kan enkelt byta ut tillbehören till stavmixern genom ett enkelt knapptryck. De tillbehör som levereras med mixern är: en visp, en multihackare, en grönsakssvarv och en bärbar drickmugg på 500 milliliter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips Viva Collection ProMix HR2657
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Ytterligare läsning

bästa stavmixern

Köpguide

En stavmixer är ett bra hjälpmedel i köket som kan användas till såväl mixning och blandning som vispning. Stavmixrarna kommer vanligtvis med en rad olika tillbehör för att du enkelt ska kunna anpassa användningen efter dina önskemål.

Stavmixer – funktioner och egenskaper

 • Effekt: Stavmixrarna kommer med olika effekt, alltså olika stark motor. En stark motor är du framför allt beroende av om du vill bearbeta lite hårdare råvaror som exempelvis hacka nötter eller krossa is.
 • Antal hastigheter: De stavmixrar som vi presenterar i vår jämförelse kommer med allt från två till 25 olika hastighetslägen. Vad som passar bäst för användaren är individuellt – vill du kunna finjustera din mixning kan ett större antal lägen vara intressant, men i de flesta fall räcker det gott och väl med en lägre och en högre hastighet.
 • Blad och verktyg: Vanligtvis medföljer ett par olika varianter av knivar och vispar när man köper en stavmixer. Verktygen har varierande funktion – ett multifunktionsblad kan exempelvis användas till att göra smoothies och soppor, medan olika vispmunstycken är perfekta till att förslagsvis vispa grädde.
 • Övriga tillbehör: Förutom knivblad och liknande verktyg kan du få med kannor och muggar i varierande storlekar. En del stavmixrar kommer även med tillbehör som mjölkskummare och olika typer av förvaringsmöjligheter.

Vad kan man göra med en stavmixer?

Det finns en stor mängd olika användningsområden för en stavmixer. Vanligt är att använda den till att hacka, vispa och mixa olika råvaror. Du kan exempelvis göra smoothies, såser eller soppor. En stavmixer är också ett smidigt hjälpmedel för att göra olika typer av röror. Vad du kan använda din stavmixer till beror naturligtvis också på vilka tillbehör du har till den – ofta får du med ett kit med en variation av verktyg när du köper stavmixern.

Rengöring av stavmixern

Normalt sett går stavmixrar att montera isär så att du kan diska vissa delar i diskmaskin. Detta varierar dock mellan olika modeller – var noga med att läsa på kring vad som gäller med just den stavmixer som du har köpt. De delar som är anslutna med el ska alltid endast torkas av. 


Några experttester vi läst

Bäst-i-test.se (2019)

Bäst i test har testat 8 olika stavmixers och utsett en vinnare inom bäst i test, premiumval och bästa budgetval. Vi på test.se har placerat dessa tre utifrån betyg och omdöme till topp-tre-placeringar.

Bäst i test blir Philips Avance Collection HR1673. En väldigt prisvärd stavmixer som är lätt att använda och har steglös hastighetsjustering och ett turboläge. Den är tillverkad i rostfritt stål och själva mixerdelen är ganska djup. Det blir inget vakuum i den men den är ganska svår att rengöra. Modellen har flera medföljande praktiska tillbehör så som ballongvisp, mixerskålar och kanna.

Bästa Premiumval blir kraftfulla Bamix Swissline M200. Modellen har livstidsgaranti och det finns en välfungerande reservdelsmarknad eftersom den funnits med länge. Den benämns även som en maskin du har, nästan resten av livet. Den har inga problem att mixa frysta bär och klarar fasta livsmedel utan problem. Det går tyvärr inte att lossa mixerstaven från motordelen, men knivarna går att montera loss. Detta är lite opraktiskt, men trots detta är det en riktigt prisvärd högkvalitativ stavmixer.

Bästa Budgetval är OBH Nordica 6707 som presterar över förväntan. Den är kraftfull, mixar med ett bra slutresultat och det går snabbt. Den kan dock skvätta en del och maskinen kan snabbt bli överhettad. Den har två hastighetslägen och ett ergonomiskt handtag. Mixerdelen går att koppla loss men kan inte diskas i diskmaskin. Det följer inte med några tillbehör, men det kanske man ändå inte förväntar sig av en budgetmodell.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Med en stavmixer kan du hacka, vispa, skära eller mala en mindre mängd mat. Den är mycket bra på att mixa soppor släta, bereda såser eller att blanda till en smoothie.
 • Jämfört med en vanlig mixer så är en stavmixer mycket mindre och mer mångsidig. Under höljet så sitter motorn som driver knivarna som är placerade längst ner på stavmixern. Motorn är dock inte så stark att den klarar av att driva några tjockare såser eller degar.
 • Vi har, baserat på tester och recensioner, valt att utse Bamix Swissline till den stavmixer som är bäst i test.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bamix Swissline