HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
blender - Bäst i test

Den bästa blendern - flera modeller testade

32 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 18:e September, 2020, Baserad på 14 experttester.

Hacka, blanda, mixa, krossa – med rätt hjälp i köket går det som en dans på rosor! En blender kan ge dig den hjälp du behöver, men vad är egentligen en blender, och vad gör den?

Jag kan allt om blender – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning! Några är helt nödvändiga medan andra kanske inte är fullt så användbara. Exakt vad som faktiskt behövs för att lyckas i köket låter vi vara upp till var och en, men i djungeln av kökstillbehör är det inte alltid enkelt att skilja dem åt! Och om du inte vet vad det är för skillnad på dem, hur ska du då veta vilken du behöver?

Blender eller mixer?

En blender är en maskin som passar allra bäst för att mixa saker med ganska mycket vätska, som till exempel smoothies. Det går också alldeles utmärkt att blanda smet till exempelvis pannkakor i en blender, och är maskinen av ett lite kraftfullare slag klarar den ofta av att krossa is och frön, och även att hacka en del grönsaker. En blender kallas ibland även för mixer, vilket kan vara aningen vilseledande eftersom matberedare också kan kallas för mixer. Skillnaden mellan en blender och en matberedare har att göra med funktion: en matberedare kan ofta göra det en blender kan, men en blender kan inte göra allt en matberedare kan. Till en matbredare finns oftast flera delar, som utöver att mixa och blanda också klarar av att riva, skiva och blanda degar. Det klarar en blender inte av.

Stor och liten

Vad som skiljer en blender från en annan kan bland annat vara volymen på kannan. Vissa har så små kannor att de lämpar sig bäst för att tillreda en enda smoothie, ofta går det dessutom att ta med sig denna kanna och dricka smoothien på språng. Andra blendrar kan ha en kanna med uppemot 2 liters volym, som lämpar sig väl för att blanda ordentligt med smet eller smoothies och drinkar för flera personer samtidigt. Vissa kan göra både och, och kommer därmed med både en rymlig kanna och en mindre smoothiebägare. Tänk på att att du kommer behöva rengöra din blender noggrant mellan varven, så det är förstås en stor fördel om den är lätt att plocka isär och sätta ihop! Går den dessutom att diska i maskin är det ytterligare ett plus.

Skiljer sig i kraft och hastighet

Olika blender-maskiner är också olika kraftfulla; somliga har endast ett fåtal hastighetslägen, medan andra har flera och kanske till och med en pulserande funktion. Pulseringen gör att det kommer in mer luft, vilket ger mixningen mer kraft. Blenders kan ofta låta väldigt mycket, tyvärr. Är det viktigt för dig att den inte gör det gör du bäst i att läsa på ordentligt om den blender du funderar på att köpa!

Högre pris = längre hållbarhet

En dyrare blender är i regel både kraftfullare och mer mångsidig än en billigare, och de håller generellt sätt längre. Har du för avsikt att använda din blender varje dag till många olika saker kan det därför vara en bra idé att satsa på en lite dyrare modell med detsamma, annars kan det hela bli en onödigt dyr historia om du ofta får köpa en ny. Men om du å andra sidan bara vill använda din blender ibland, kanske för att fixa en och annan helgsmoothie eller för att mixa till en rolig drink då och då, så räcker det fint med en billigare variant!

Så vad behöver du?

Frågan du behöver ställa dig är alltså: vad vill jag kunna göra med min blender? Behöver du en stor kanna, eller räcker det med en liten? Behöver den vara kraftfull nog att krossa större mängder is eller andra frusna ingredienser, eller är det framförallt smoothies du vill blanda? Vill du kunna göra mer än att mixa och blanda är det nog snarare en matberedare du ska skaffa dig. Test av matberedare hittar du här!

Till sist: ett tips!

För att få bästa resultat med din blender när du ska mixa flytande och fasta ingredienser tillsammans är det bäst att alltid börja med vätskan. Börjar du med de fasta ingredienserna är det lätt hänt att de fastnar under knivbladen och därmed aldrig blir ordentligt mixade.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Magimix Le Blender

Testresultat
Pricerunner 2020,    Bäst-i-test.se 2017,    Råd och rön 2014
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Magimix Le Blender! Magimix är ett franskt företag, och var faktiskt de som uppfann matberedaren. Samma innovation har de använt sig av när de tillverkat en blender! Det är en genomtänkt och effektiv maskin som är lätt att använda. Med den medföljande blenderstaven är det dessutom enkelt att få ut allt som blandats ur kannan!

Le Blender har fyra förinställda program: iskross, smoothie, soppa och dessert, och alla fungerar bra! Smoothieprogrammet kunde ha varit snäppet bättre, men skippar man det förinställda programmet och kör mixern på hög hastighet istället blir det finfina smoothies.

Visa hela texten
Effekt:
1 200 W
Volym på kannan:
1,8 liter
Material kanna:
Glas
Justerbar hastighet:
4 olika hastighetslägen
Funktioner:
Iskross, Puls/Turboläge

Bästa budgetval: Hamilton Beach Multiblender 58151-SEC

Testresultat
Bäst i hemmet 2017
Oerhört prisvärd Tål maskindisk
Lite svårt för nötter och frusna ingredienser
Produktbeskrivning
Specifikationer

Hamilton Beachs Multiblender erbjuder väldigt mycket till ett otroligt överkomligt pris! Kannan rymmer 1,4 liter, och den mixar utan problem härliga smoothies och soppor. Krossa is är inte heller några problem, men den har inte riktigt tillräckligt med kraft för att få till ett klockrent resultat med nötter och frusna ingredienser. Perfekt för dig som är mest intresserad av att använda din blender till smoothies, såser och soppor!

Visa hela texten
Effekt:
700 W
Volym på kannan:
1,4 liter
Justerbar hastighet:
Funktioner:
Medföljande juicesil

Bäst i test: Vitamix Ascent A2500

Testresultat
Bäst i Hemmet 2020,    Bäst i hemmet 2019
Tre automatiska funktioner Hackar is Digital display Trådlös anslutning
Produktbeskrivning
Specifikationer

För dig som vill ha en riktig proffsmaskin kan vi rekommendera Vitammix Ascent A2500. Det här är en blender med extra allt, men så kostar den också därefter. Den är otroligt kraftfull och mixar sönder såväl mjuka som hårda ingredienser utan några som helst problem. Det finns en digital timer som gör att den exakta drifttiden syns, allt för att du ska kunna få samma resultat varje gång. Tid och hastighet kan justeras manuellt. 

Den är stadigt byggd i kvalitativ metall och bladen är laserskurna för att vara maximalt effektiva. Drivsystemet är tillverkat i metall vilket ska medföra längre livslängd på produkten. Kannan rymmer 2 liter och har tre förinställda program för smoothies, varma soppor, frusna desserter, puréer och självrengöring. En extremt mångsidig och användbar maskin, helt enkelt!

Visa hela texten
Effekt:
1500 W
Volym på kannan:
2 liter
Material kanna:
Tritanplast
Justerbar hastighet:
Dimensioner:
Längd 28 cm, bredd 20 cm, höjd 43 cm
Funktioner:
Puls/Turboläge

Vi rekommenderar också:

Blendtec Classic 575

Testresultat
Bäst i Hemmet 2020,    Pricerunner 2020,    Bäst-i-test.se 2017
Effekt:
2 200 W
Volym på kannan:
1,8 liter
Material kanna:
Plast
Justerbar hastighet:
5 olika hastighetslägen
Dimensioner:
18 x 20 x 38 cm
Funktioner:
Iskross, Puls/Turboläge, Förinställda program för smoothies och rengöring
Visa alla specifikationerna

Omniblend TM-800

Testresultat
Aftonbladet 2015
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
950 W
Volym på kannan:
2 liter
Material kanna:
Plast
Justerbar hastighet:
3 olika hastighetslägen
Funktioner:
Iskross
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Vad är det för skillnad på mixer och blender?

En blender kan ibland kallas för en mixer, vilket kan vara lite förvirrande eftersom matberedare också kan kallas för mixer. Man skulle kunna säga att mixer är ett samlingsnamn för alla typer av köksapparater som mixar mat på ett eller annat sätt.

Vad är en blender?

En blender är en köksmaskin som betår av ett kärl med motordrivna knivar i botten. Blendern används för att mixa, purea eller finfördela livsmedel. Blendern har flera olika användningsområden, men det vanligaste är kanske att göra smoothies eller krossa is.

Vilken blender är bäst?

Efter att ha läst flera jämförande tester och recensioner, har vi valt att utse Magimix Le Blender till bäst i test. Det är en fransk kvalitets-blender som ofta placerar sig bra i tester.

Vad kan man använda en blender till?

En blender kan man använda till flera olika saker och det som ligger närmast till hands är troligtvis smoothies och juicer. Med en blender kan man även mixa ihop olika röror, marinader och dipsåser. Man kan sno ihop en soppa och vispa grädde. Man kan mixa ihop egen barnmat och med pulsfunktionen kan du krossa is till drinken.

Blender - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Stavmixer

UPPDATERAD 28:e September, 2020

Elvisp

UPPDATERAD 21:e September, 2020

Matberedare

UPPDATERAD 27:e Augusti, 2020

Tryckkokare

UPPDATERAD 16:e Juli, 2020

Köksmaskiner

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Experttester vi läst (14st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har gjort en sammanställning av deras favorit-blanders och delat ut betyg i form av stjärnor. Den blender de tyckte bäst om kommer från Vitamix och modellen heter Ascent A2500, den fick fem av fem stjärnor i betyg. Det är en trådlös maskin som klarar av att finfördela även de mest sköra grönsakerna, den är också tillräckligt stark för att klara av att hacka is till småbitar. Med 4.8 i betyg kom Blentec på en andra placering med modellen Classic 575. Det är en kraftfull blender som har flera professionella funktioner. På tredje plats kommer KitchenAid Artisan Power Plus med 4.6 i poäng. Den har en mycket kraftfull motor på 1800 watt vilket gör att den klarar av att mixa mer svår-mixade grönsaker och ingredienser. 

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har genomfört ett test av olika blenders, alla modeller har testats med samma förutsättningar genom att tillaga olika rätter. Utöver smoothies och soppor, testades även maskinernas förmåga att krossa is. Det som bedömdes i testet var bland annat funktionalitet, prestanda, användarvänlighet och kvalitet. 


Franska Magimix Le Blender blev utsedd till bäst i test. En genomtänkt apparat med många smarta funktioner, bland annat förinställda program och en underdel i kannan som går att skriva av för att underlätta rengöringen. Dessutom finns en tillhörande blenderstav. På andra plats, och med utmärkelsen bästa premiumval, kom Blendtec med modellen Classic 575. Blendtec är märket för proffsen och kostar också därefter. Den gör riktigt bra smoothies och har en digital display. På tredje plats kom Vitamix med modellen TNC 5200. Det är en premiumblender som håller mycket hög kvalitet och är otroligt bra på smoothies och att krossa is. Den starka motorn gör att maten kan göras i blendern länge och samtidigt värmas. 

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har låtit testa åtta olika blenders i olika prisklasser. De testade modellerna är något mindre än vanliga blenders, och lämpar sig bra för smoothies. I flera av de testade modellerna blandas allt i en behållare som man sedan kan ta med sig. Testresultatet redovisar ingen ordning på hur modellerna placerade sig, utöver den solklara vinnaren. Vi kommer redovisa andra och tredje produkten efter det omdöme de fick i form av positiv och negativ kritik. 


NutriBullet blev testpanelens favorit, den mixar snabbt och slätt. Den är lättanvänd och kan diskas i maskin. C3 Mix & Go är en blender som överlag fick bra betyg, den är lättanvänd och har en bra bägare där inget fastnar. Den mixar inte helt slätt, små bitar kan fortfarande finnas kvar. Men det låga priset gör det till en omtyckt produkt. Philips Viva Collection Pro Blend 6 fick bra omdömen eftersom den mixade helt slätt på kort tid. Drick-bägaren har en botten som går att ta loss, och passar man dig inte finns det risk att den lossar när man ska skruva av den från motorenheten.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har delat in testet i tre kategorier, bäst i test, premium och smoothieblender. Vi har valt att presentera deras topp tre inom premiumkategorin där alla fått genomsnittligt höga betyg.

På 96% ligger Blendtec Designer 625 som har en riktigt stark motor och flera hastighetslägen. Kitchenaid 5KSB8270 kommer tätt intill med betyget 94%. Den är kraftfull och du kan värma innehållet i kannan om du skulle vilja. Slutresultatet av mixning är utmärkt men den är ganska högljudd. Vitamix A3500 är enkel att använda, men det tar lite längre tid att mixa. Den har en hög kvalitetsintryck och har flera smarta funktioner så som tex koppla ihop med mobilen. Betyget på Vitamix är 88%.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat tre olika blenders. Vitamix Ascent A2500 får bäst i test. Den har tre automatiska funktioner där du kan mixa, skära grönsaker och krossa is. En mycket omtyckt blender som alltid får höga betyg. En till blender i nästan samma nivå är Caso Blender CB2200 Soup Chef är som den låter, specialiserat till matlagning. Den har en inbyggd värmeplatta så att du kan göra såser i mixern. Dock inte i samma nivå som på en spisplatta men ändå en smart funktion. Blandtex Pro 800 tillhör premium-segmentet och passar sig som vill mixa stora mängder. Den har en riktigt kraftfull prestanda och har flera olika program så som whipping, glass, smoothie och soppa. 

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 10 olika blendrar, och även om alla gjorde hyfsat bra ifrån sig var det långt ifrån alla som var strålande!

Absolut bäst var Sage by Heston Blumenthal – The Boss, en riktig värstingblender! Den kostar mer än 5 000 kronor, men så är den snygg och klarar allt. Blendrar är i regel rätt högljudda, men den här är inte mer än "medelslamrig", och den klarar av alla testets moment med bravur. Inte minst diskprogrammet, som var testets överlägset bästa.

Näst bäst var Hamilton Beach Professional. Med en prislapp runt 3 000 kronor är det inte någon billig historia det här heller, men smakar det så kostar det. Den har en gedigen och stadig design, och klarar sina förinställda program fint. Ljudet är tyvärr öronbedövande, så det är tur att allt går relativt fort att få till som man vill ha det.

Som särskilt prisvärd har Aftonbladets testare valt att lyfta fram OBH Nordica Ultimate Blend. För under 3 000 kronor får du en maskin med 6 förinställda program, inbyggd timer och en kanna som klarar av att handskas med upp till 100 °C varma ingredienser. Kannan är lätt att hantera, men ljudnivån är något hög.

Vinnare i det här testet

Forbrugerrådet Taenk

Publicerad

Danska Forbrugerrådet Taenk har testat 20 blendrar, och allra bäst anser de att KitchenAid 5KSB8270 är. Den mixar allt utan problem och har snygg design, men är relativt dyr.

Som nummer två hos Taenk.dk ligger en blender till ett lägre pris, Braun JB 5160 WH. Den är enkel att montera och är framförallt bra på smoothies, iskross och barnmat.

Den tredje blendern är också en dyr historia: Vitamix PRO 750. Smoothies, pannkakssmet och iskross går som en lek, men mixern har svårare för barnmat. Plus för att den är enkel att fylla och tömma, minus för det fasligt höga priset.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat 12 olika blendrar för hemmakocken. Alla testade blendrar har betygsatts i relation till sin prislapp – en dyrare blender har med andra ord haft högre förväntningar på sig.

Allra bäst var Magimix Le Blender, en blender av mellanprisklass. Blendern har flera förinställda program, pulsfunktion och en stabil konstruktion. Den är lättmanövrerad och kommer med en blenderstav som är utformad som en slickepott. Kannan är in tyngsta laget, men står bra på den välbalanserade motorenheten. Magimix blender presterar riktigt bra i de olika testmomenten, med undantag för ett enda program: smoothieprogrammet. Programmet är 60 sekunder långt och håller för låg fart för att ge ordentlig effekt.

Nästa blender som presenters, Blendtec Classic 575, har utsetts till bästa premiumval. Blendtec är ett välkänt märke bland fantasterna, inte minst för sin otroliga effektivitet. Och nog presterar Blendtec bra i Bäst-i-tests olika moment! När det kommer till röror utmärker den sig särskilt: ”För röror är den helt i en klass för sig.” Alla anadra moment utför den också exemplariskt. Men det är förstås inte en perfekt maskin. Den har till exempel priset emot sig: med en prislapp på över 5 000 kronor är det kanske inget alla känner att de behöver. Den låter också rätt högt, och någon blenderstav får man inte med.

Den tredje blendern som presenteras är Vitamix TNC 5200. Det här är också en blender ur premiumklassen, och den levererar såklart därefter. Kannan är tillverkad av robust hårdplast, och motorn klarar av att köra länge. Den är fantastisk när det kommer till smoothies och presterar nästan lika bra i andra moment. Den säljs med en blenderstav, vilket gör det enkelt att komma åt och röra om i den höga kannan. Den är tyvärr något svåranvänd innan man lärt sig hur den fungerar, och den brister i säkerhet eftersom det är enkelt att av misstag starta blendern medan turboläget är påkopplat.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat olika blendrar i olika prisklasser, och allra bäst tyckte de den mer kostsamma Vitamix Professional 750 Heritage var. Vitamix blender är kraftfull och kvalitativ, och klarar av hårdare ingredienser utan svårigheter. Den har en robust konstruktion tillverkad i rostfritt stål, och det känns att den är tillverkad för att hålla i många år! Trots den kraftfulla motorn på hela 2,2 hästkrafter hålls ljudnivån relativt låg, och maskinen har 5 olika optimeringsprogram, automatisk avstängning och möjlighet till självrengöring. En blender som fixar det mesta, med andra ord!

En annan favorit hos Bäst i hemmets testpanel var KitchenAids blender Artisan Slide-In. Precis som alla andra KitchenAid-produkter är Artisan Slide-In snygg och stilren, och den presterar riktigt bra. Den är modern både till utseende och teknik, och har en konstruktion som känns hållbar. Något som gör den unik är dess magnetdrivna motor! De rostfria stålbladen drivs av magneter som finns dolda inne i blendern, och den här tekniken ger den extra lång hållbarhet. Blendern mixar allt fint och slätt, och den står stadigt trots sitt höga varvtal.

En tredje blender som behagade testpanelen var den billigare modellen Hamilton Beach Multiblender 58151-SEC. Hamilton Beach är en mycket prisvärd blender med kraftfull motor som klarade av is utan problem. Nötter och frysta ingredienser hanterade den inte riktigt lika bra, och resultat av mixning och blandning blev inte perfekt varje gång, men blendern presterade ändå bättre än flera av testets dyrare modeller! Vill du ha en bra blender för inte alltför avancerad matlagning räcker den här gott och väl!

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Klikk.no har med hjälp av en kock testat 9 blendrar, och två av dem sticker särskilt ut från mängden! Bäst i test med 6 poäng av 6 möjliga är Philips Problend 6 HR2195/90. Den har bra, genomtänkt design, och pulsknappen fungerar riktigt bra. Blendern är effektiv och stabil, och kannan är enkel att ta av och på. Den kraftfulla motorn löser alla uppgifter galant!

Som nummer två i testet med 5 poäng ligger Wilfa Knus S BL-1200. Den är stabil och enkel att montera. Kannan har tydliga markeringar och den kraftfulla motorn klarar av alla uppgifter, även om den trilskas lite emellanåt.

Därefter följer flera blendrar som alla fått 4 poäng i betyg, och vi har valt att ta med den blender som presenteras först hos Klikk.no: Sandstrøm blender S15BL14E. Blendern har många funktioner, men det krävs lite av användaren innan allt kan användas bekymmersfritt. Den är kraftig, syabil och styrs med digitala knappar.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

En väl fungerande blender skall klara av att göra smoothies, soppor och krossa is på nolltid. Tidningen Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat sex olika modeller och resultatet är överlag bra. Det finns en klar vinnare och två jättebra utmanare. Priserna varierar från 900 kr upp till 3000 kr.

Allra bäst är blendern Omniblend TM-800 som får toppbetyget 5 plus av 5 möjliga. Blendern har hög kapacitet och många finurliga funktioner. Den klarar galant av att göra soppor, mixa grönsaksbitar och smoothies på kort tid. Konsistensen blir perfekt i alla moment. Omniblend har tre hastighetslägen, tre tidsinställda program och pulsfunktion. Litet minuspoäng för högt arbetsljud. Priset ligger på strax över 2500 kr.

På delad andraplats hittar vi bästa budgetalternativet Kenwood kMix BLX63. Med ett pris på ca 1600 kr är den testets mest prisvärda produkt. Kenwoods blender är kompakt och har ett förvånande lågt arbetsljud. Den är bästa maskinen för att mixa större bitar grönsaker. Däremot är den något sämre än testvinnaren på att göra smoothies. Kannan hade också gärna fått vara lite större.

Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 får samma betyg som Kenwood kMix BLX63, men är nästan 1500 kr dyrare. Denna maskin är optimal om man föredrar en stor kanna(2,2 liter) och hög kvalitet. Electrolux blender är mycket bra på att göra smoothies, men däremot sämre på att mixa stora bitar grönsaker. Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 är snygg att se på och står stabilt på köksbänken.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 20 stora blendrar där kannan har en volym på mellan 1,3 och 2,0 liter. De flesta av dem är hyfsat bra på att mixa och göra smoothies, även om ingen får toppbetyg. När det kom till att krossa is var skillnaderna dock stora: där varierade betygen mellan topp och botten. Tre modeller har blivit utsedda till ”Bra köp” - Braun MX2050 och Philips HR 2095 som båda fick testets högsta samlade betyg, 67 och Andersson BLR 3.0 som fick lite lägre betyg men som är testets billigaste maskin och därmed klart prisvärd! De flesta använder sin blender för att göra smoothies och därför har Råd och rön valt att testa tre olika typer av smoothies, som innebär lite knepigheter för apparaterna. Samtliga innehåller yoghurt och ett par också mjölk. I första smoothien tillsatte de banan och ingefära, som lätt kan bli trådig och tråkig, men flera blendrar klarade ingefäran riktigt bra. Apelsin, som också är svår att få finfördelad, var en ännu tuffare utmaning i smoothie nr 2. I den sista smoothien blandade de ner apelsin, äpplen och morötter, vilket visade sig innebära svårigheter för maskinerna. Konsistensen på denna smoothie blev dålig i hälften av apparaterna; flera klarade inte alls att finfördela morötterna. Att blanda pannkakssmet eller soppor med redning gick bättre – konsistensen blev för det mesta jämn och fin. Iskrossning är dock en hård match för blendrarna. Braun MX2050, som hamnade i testets topp, klarade detta alldeles utmärkt, precis som flera av de andra modellerna. Tiden för att få till fint krossad is varierade avsevärt, mellan 6 och 30 sekunder. En del apparater har specialprogram för iskross så att man kan köra apparaten med olika hastigheter. Den allra bästa blendern i testet är Braun MX2050.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta mixrar. Kriterierna som de bedöms utefter är kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde. Testet utfördes genom att mixa soppa och smoothie, samt krossa is. Det allra viktigaste är dess effektivitet, men även rengöring och hantering är också viktigt att tänka på. Många modeller har lösa delar som diskas för hand. Det är bra att känna hur tung kannan är, då man ska bära den full med vätska i. De modellerna i testet med iskrossfunktion lever dock inte upp till förväntningarna. Visst krossas isen i bitar, men resultatet blir ofta grövre bitar. Testvinnaren blev Wilfa BL-1200. Kannan är av glas och rymmer 1,9 liter och den väger 2,1 kg. Mixern är kraftfull. Den bearbetar alla grovt hackade grönsaksbitar bra och fixar snabbt en smoothie. Iskrossen är dock inte optimal, utan bitarna får olika storlek. Hastighetsreglaget, som är steglöst, är rejält och ger 2 hastigheter + pulsfunktion. Locket är däremot lite svårt att hantera. På testets andraplats hamnade Kenwood BLX51. Mixern har 4 hastigheter och en pulsfunktion. Kannan rymmer 1,6 liter och väger lika mycket som Wilfas modell. Mixern ger en mycket hög kvalitetskänsla. Vreden och knapparna är både tydliga och bra. Mixern blandar inte heta vätskor och har lite problem med större grönsaksbitar. Däremot gör den smoothies på ett kick. Locket är svårt att lossa och måste dessutom handdiskas. Testets tredjeplats gick till Centurion MR210. Denna kannan väger 1,7 kg och rymmer 1,3 liter. Trots att mixern ser exklusiv ut, har den medelmåttig kapacitet. Dess iskrossfunktion blir knappt godkänd, men den klarar av att göra smoothies utan problem. Maskinen är användarvänlig och enkel, samt prisvärd.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta mixrar. Bäst i test blev Wilfas modell BL-1200. Det är en kraftfull maskin som ger användarglädje. Den bearbetar alla grovhackade grönsaksbitar bra, samt att den snabbt kan fixa en smoothie. Mixern är utrustad med ett rejält steglöst hastighetsreglage, där man kan kontrollera hastigheten väl. Mixern, eller blender som de också kallas, har ett svårhanterligt lock och den är relativt högljudd. Den passar personer som vill ha mycket kraft i sin blender. På andraplats i testet hamnade Kenwood BLX51. Detta är en elegant prydnad i köket, då den är väl designad, men det rejäla locket är svårt att få loss. Funktionsvreden och knapparna är både tydliga och användarvänliga, samt att mixern ger en hög kvalitetskänsla. Enligt tillverkaren kan mixern inte blanda heta vätskor och under testet har den problem med att mixa större grönsaksbitar. Smoothies blir dock klara på ett kick! På tredjeplats i testet hamnade Electrolux ESB1100. Detta är en mångsidig och effektiv blender i ett litet format. Här finns bara två hastigheter att välja mellan, men även två tillbehör: ett juicefilter och en minihackare. Tillbringaren saknar ett handtag vilket för den svårt att få loss från motordelen. Dess hackare är relativt effektiv, men det kan ta några knapptryckningar innan grönsakerna mixats till puréform. Maskinen är snabb på att mixa smoothies och krossar is galant! För sin storlek har den dessutom god kapacitet!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.