VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Ta hjälp av 2024 års bästa blender – Bäst i test 2024

Hacka, blanda, mixa, krossa – med rätt hjälp i köket går det som en dans på rosor! En blender kan ge dig den hjälp du behöver, men vad är egentligen en blender, och vad gör den? Se testvinnare och läs vår köpguide för att hitta rätt blender.

Vi har jämfört
 • Storlek på kannan.
 • Motoreffekten.
 • Antal hastighetslägen.
 • Antal förinställda program.
 • Vad den klarar att mixa.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Magimix
Magimix Power Blender
Magimix Magimix Power Blender - Test
Bäst i test
Magimix
Magimix Power Blender
Prisvärd blender med flera förinställda program från företaget som uppfann matberedaren.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2014.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Volym på kannan: 1, 8 liter.
Motoreffekt: 1300 watt.
Fyra förinställda program.
Enkel att rengöra.
Prisvärd.
Värmetålig.

Magimix är ett franskt företag, och var faktiskt de som uppfann matberedaren. Samma innovation har de använt sig av när de tillverkat en blender! Företaget grundades 1971 och i deras utbud finns även råsaftcentrifuger och brödrostar.

Vi valt att rekommendera Magimix Power Blender som vunnit test hos Bäst-i-test.se och Pricerunner under flera år. I ett test hos Bäst i hemmet kom den på andra plats och utsågs till bästa blender för smoothies. 

Det är en genomtänkt och effektiv blender som är lätt att använda med en kanna som har en kapacitet på 1,8 liter. Kannan klarar både varma och frysta ingredienser. Motoreffekten är på 1300 watt och tyngden gör att maskinen står stadigt på diskbänken när du arbetar. Med den medföljande blenderstaven är det dessutom enkelt att få ut allt som blandats ur kannan.

Blendern har fyra förinställda program: iskross, smoothie, soppa och dessert, och alla fungerar bra. Du kan även själv steglöst bestämma hastigheten för att få önskad konsistens. Smoothieprogrammet kunde ha varit snäppet bättre, men skippar man det förinställda programmet och kör mixern på hög hastighet istället blir det finfina smoothies.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Vitamix
Vitamix Blender Ascent A2500i Slate
Bästa premium
Bästa premium
Vitamix
Vitamix Blender Ascent A2500i Slate
En kraftfull och effektiv blender som mixar hårda som mjuka ingredienser.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Volym på kannan: 2 liter.
Motoreffekt: 1500 watt.
5 hastighetslägen.
Tre automatiska funktioner.
Hackar is.
Digital display.
Trådlös anslutning.
Inbyggd timer.
Värmetålig.

Vitamix är ett amerikanskt varumärke med varierande utbud av blender som uppskattas av elitkockar och matälskare över hela världen. Köksmaskinerna är tillverkade av hög kvalitet och är både effektiva, kraftfulla och lättanvända.

För dig som vill ha en riktig proffsmaskin kan vi rekommendera Vitamix Ascent A2500, en av Vitamix mest sålda modeller. Det här är en blender med extra allt, men så kostar den också därefter. Blendern har utsetts till testvinnare hos Bäst i hemmet under flera år, där den fick toppbetyg. I senaste testet halkade den dock ner några placeringar. 

Blendern har en motoreffekt på 1500 watt vilket gör den otroligt kraftfull och mixar sönder såväl mjuka som hårda ingredienser utan några som helst problem. Det finns en digital timer som gör att den exakta drifttiden syns, allt för att du ska kunna få samma resultat varje gång. Tid och hastighet kan justeras manuellt.

Blendern är stadigt byggd i kvalitativ metall och bladen är laserskurna för att vara maximalt effektiva. Drivsystemet är tillverkat i metall vilket ska medföra längre livslängd på produkten. Kannan rymmer två liter och har tre förinställda program för smoothies, varma soppor, frusna desserter, puréer och självrengöring. En extremt mångsidig och användbar maskin, helt enkelt! Maskinen finns i fyra olika färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Vitamix Blender Ascent A2500i Slate
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Bästa retrodesign Test.se - Bästa retrodesign
Smeg
Smeg Blender
Bästa retrodesign
Bästa retrodesign
Smeg
Smeg Blender
Denna retroinspirerade blender har fyra hastigheter och flera fina färger.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym på kannan: 1,5 liter.
Motoreffekt: 800 watt.
4 hastighetslägen.
Upplyst vred.
Pulsfunktion.
Säkerhetsstopp och överbelastningsskydd.
Finns i flera färger.

Smeg är ett italienskt företag som grundades 1948 med många retroprodukter i 50-talssdesign. I deras breda utbud hittar du brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, kaffekvarn, köksassistenter, blender och kylskåp. Alla produkterna tillverkas i någon av de fyra italienska fabrikerna.

Smeg Blende är en snygg blender i retroinspirerad design som kommer i flera milda pastellfärger. I ett test hos Bäst-i-test.se fick den bra recension och beskrivs som robust, smidig att använda och med snygg retrodesign. Den är ett populärt val bland blendrarna hos Prisjakt och Pricerunner. 

Blendern har en effekt på 800 watt och kan användas både för att krossa is till drinken och göra smoothie. Välj mellan fyra hastigheter med mjukstart – max varvtal är 18 000 varv per minut. Blendern är även utrustad med en smidig pulsfunktion. Kannan har en generös volym på 1,5 liter. 

Smegs blender är tillverkad i formpressad aluminium och står stadigt på gummitassar. Den har en inbyggd sladdvinda som underlättar hanteringen. Av säkerhetsskäl har blendern säkerhetsstopp när kannan avlägsnas och överbelastningsskydd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Smeg - Smeg 50´s Style Sportblender 0,6 L Svart
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik

Bästa starka Test.se - Bästa starka
KitchenAid
KitchenAid Artisan Power Plus Blender
Bästa starka
Bästa starka
KitchenAid
KitchenAid Artisan Power Plus Blender
En stark blender som mixar den hårdaste frusna frukten till ett perfekt resultat.
Bra betyg plats på test hos Bästihemmet.se 2022.
Tredje plats på test hos Bästihemmet.se 2021.
Testvinnare på test hos Taenk.dk 2018.
Motoreffekt: 3,5 hästkrafter.
Volym på kannan: 1,6 liter.
Fyra förinställda program.
11 hastigheter.
Krossar is.
Värmetålig kanna.

KitchenAid är ett amerikanskt varumärke som är specialister på köksmaskiner som köksassistenter och blenders. De är välkända för sina snygga och kvalitativa produkter som passar in i de flesta hem.

KitchenAid Artisan Power 5KSB8270ECA är KitchenAids med kraftulla blender och den är både robust och solid.  HosBäst i hemmet har den fått betyget 4,6 av 5 och bra omdöme. I ett äldre test hos danska Taenk utsågs den till bäst i test.

Det är en kraftfull blender med en toppeffekt på 3,5 hästkrafter. Den mixar både snabbt och enkelt hård frusen frukt till ett slätt resultat. Blendern är utrustad med KitchenAids patenterade asymmetriska knivblad som mixar från fyra olika vinklar vilket bidrar till ett perfekt resultat. Den har fyra förinställda mixprogram: smoothies, juicer, soppor och självrengöringscykel. Du kan välja mellan elva olika hastighetsinställningar och pulsfunktion. Kannan har en volym på 1,75 liter med praktiska måttangivelser och ett mjukt handtag som går att ta av. Kannan är dubbelväggad och på så sätt också värmetålig. Välj mellan flera snygga färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för KitchenAid Artisan Power Plus Blender Röd
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Blender - bäst i test.

Köpguide blender och mixer

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning! Några är helt nödvändiga medan andra kanske inte är fullt så användbara. Exakt vad som faktiskt behövs för att lyckas i köket låter vi vara upp till var och en, men i djungeln av kökstillbehör är det inte alltid enkelt att skilja dem åt! Och om du inte vet vad det är för skillnad på dem, hur ska du då veta vilken du behöver?

Vad är skillnaden mellan blender och mixer? 

En blender är en maskin som passar allra bäst för att mixa saker med ganska mycket vätska, som till exempel smoothies. Det går också alldeles utmärkt att blanda smet till exempelvis pannkakor i en blender, och är maskinen av ett lite kraftfullare slag klarar den ofta av att krossa is och frön, och även att hacka en del grönsaker. En blender kallas ibland även för mixer, vilket kan vara aningen vilseledande eftersom matberedare också kan kallas för mixer. Skillnaden mellan en blender och en matberedare har att göra med funktion: en matberedare kan ofta göra det en blender kan, men en blender kan inte göra allt en matberedare kan. Till en matbredare finns oftast flera delar, som utöver att mixa och blanda också klarar av att riva, skiva och blanda degar. Det klarar en blender inte av.

Läs också: Test av iskross

Detta kan du göra i en blender

Det finns oändligt många olika saker du kan göra i en blender – smoothie är bara en av dem. Här är några av de saker du kan använda blendern till.

 • Mixa kalla smoothies och juicer.
 • Mixa milkshake.
 • Mixa varma soppor.
 • Blanda dipper, såser, marinader och röror.
 • Mixa hemmagjord barnmat.
 • Vispa grädde.
 • Krossa is.

Fördelar med en blender

Det finns många anledningar till att köpa en blender. Här är några av fördelarna med ha ta hjälp av en mixer i köket.

Bra hjälp i köket

En blender är ett utmärkt hjälpmedel när handkraften inte räcker till. Du får ett slätt resultat utan klumpar, något som kan vara svårt att göra utan blenderns knivar.

Mixar snabbt – du sparar tid

Med hjälp av en blender eller mixer går mixningen lekande lätt. Visst, det kan ta lite tid att dela frukten och grönsakerna, men att mixa tar bara någon minut.

Lättare att äta hälsosamt

Med en blender är det lättare att äta hälsosamt. Det kan ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt men med en mixer mixar du snabbt ner alla ingredienser till en läcker smoothie eller fräsch juice. En smoothie innehåller fruktkött och fibrer som är bra för kroppen.

Bäst i test blender - se testvinnande blendrar och mixrar.
En blender eller mixer passar särskilt bra när du ska mixa vätska, som att göra smoothie.

Olika storlekar på kannan

Vad som skiljer en blender från en annan kan bland annat vara volymen på kannan. Vissa har så små kannor att de lämpar sig bäst för att tillreda en enda smoothie, ofta går det dessutom att ta med sig denna kanna och dricka smoothien på språng. Andra blendrar kan ha en kanna med uppemot två liters volym, som lämpar sig väl för att blanda ordentligt med smet eller smoothies och drinkar för flera personer samtidigt. Vissa kan göra både och, och kommer därmed med både en rymlig kanna och en mindre smoothiebägare. Tänk på att att du kommer behöva rengöra din blender noggrant mellan varven, så det är förstås en stor fördel om den är lätt att plocka isär och sätta ihop! Går den dessutom att diska i maskin är det ytterligare ett plus.

Skiljer sig i kraft och hastighet

Olika blender-maskiner är också olika kraftfulla; somliga har endast ett fåtal hastighetslägen, medan andra har flera och kanske till och med en pulserande funktion. Pulseringen gör att det kommer in mer luft, vilket ger mixningen mer kraft. Blenders kan ofta låta väldigt mycket, tyvärr. Är det viktigt för dig att den inte gör det gör du bäst i att läsa på ordentligt om den blender du funderar på att köpa!

Högre pris = längre hållbarhet

En dyrare blender är i regel både kraftfullare och mer mångsidig än en billigare, och de håller generellt sett längre. Har du för avsikt att använda din blender varje dag till många olika saker kan det därför vara en bra idé att satsa på en lite dyrare modell med detsamma, annars kan det hela bli en onödigt dyr historia om du ofta får köpa en ny. Men om du å andra sidan bara vill använda din blender ibland, kanske för att fixa en och annan helgsmoothie eller för att mixa till en rolig drink då och då, så räcker det fint med en billigare variant!

Bäst i test blender - se testvinnande blendrar och mixrar.
Hur stor kanna och stark motor blendern ska ha hänger ihop med vad du ska använda den till.

Så vad behöver du?

Frågan du behöver ställa dig är alltså: vad vill jag kunna göra med min blender? Behöver du en stor kanna, eller räcker det med en liten? Behöver den vara kraftfull nog att krossa större mängder is eller andra frusna ingredienser, eller är det framförallt smoothies du vill blanda? Vill du kunna göra mer än att mixa och blanda är det nog snarare en matberedare du ska skaffa dig. Test av matberedare hittar du här!

Så rengör du en blender

Mixad frukt tenderar ofta att sätta sig på svåråtkomliga ställen i blendern. Därför är det en fördel blendern består av flera löstagbara delar så att rengöringen underlättas. På många modeller går det även att köra vissa delar i diskmasinen, vilket underlättar rengöringen ännu mer. Använder du blendern flera gånger om dagen kan det räcka att skölja ut den med vatten och diskmedel mellan gångerna.

Tips när du ska mixa

För att få bästa resultat med din blender när du ska mixa flytande och fasta ingredienser tillsammans är det bäst att alltid börja med vätskan. Börjar du med de fasta ingredienserna är det lätt hänt att de fastnar under knivbladen och därmed aldrig blir ordentligt mixade.

Läs också: Test av stavmixer

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Bäst i hemmet (2023)

Bäst i hemmet har tagit fram en sammanställning över deras 9 favoritblendrar och recenserat dessa. På första plats och utsedd till bästa blender blev Blendtec Classic 575. Detta är en kraftfull blender med professionella egenskaper. På andra plats kom Magimix Power Blender som blev testets bästa för smoothies. Den har möjlighet att krossa is och fryst frukt och kommer med fyra automatiska program. På tredje plats och bästa miniblender kom Ninja BN495UK som beskrivs som liten och snygg design.

Bäst-i-test.se (2022)

Testsajten Bäst-i-test.se har testat sju olika mixrar för hemmakocken. Alla testade mixrar har betygsatts i relation till sin prislapp – en dyrare blender har med andra ord haft högre förväntningar på sig. De utsåg Magimix 11628SK Power Blender till testvinnande mixer, en kraftfull modell som är lätt att rengöra och dessutom prisvärd. På andra plats kom Bosch VitaBoost MMBH6P6B som beskrivs som en användarvänlig, snabb och effektiv mixer. På tredje plats kom OBH Nordica Hero 6700, en blender med stor kanna och mycket motor för pengarna.

Pricerunner (2022)

Pricerunners test har letts av en besjälad matentusiast och prylnörd och alla modellerna har testats genom att tillreda flera olika rätter – som smothies, röror, soppor och krossad is. Efter det har en jury utsett vinnare. De har bedömt funktionalitet och prestanda, användarvänlighet och kvalitet och design. Som bäst i test utsågs Bosch Vitaboost High Performance Blender som beskrivs som effektiv och kraftfull. Blendtec Classic 575 utsågs till bästa premiumval och det är en blender som ger fantastiska röror och smothies. På tredje plats kom Magimix Le Blender som är en ändamålsenlig blenderstav med enkla reglage..På fjärde plats kom Vitamix TNC 5200 och detta är en mixer av hög kvalitet som gör fantastiska smoothies och krossar is bra.

Bygghemma.se (2022)

Bygghemma.se har valt ut och jämfört tre populära blenders och betygsatt dessa. De har bland annat bedömt saker som hur kraftfulla de är, hur funktionerna är, hur mycket de rymmer, pris, design och vad användarna själva tycker. På första plats kom Blendtec Classic 575 med poängen 8,6 av 10. Den här blendern passar dig som vill lägga lite mer pengar på en blender med många funktioner och en stark motor. På andra plats kom Blender OBH Nordica Hero med poängen 8,5 av 10. Det är en rymlig och relativt kraftfull blender som är snygg i köket. På tredje plats kom Blender Daily Philips HR2105/90 med poängen 7,8 av 10 och den passar dig som vill ha en prisvänlig och enkel blender.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En blender är en köksmaskin som betår av ett kärl med motordrivna knivar i botten. Blendern används för att mixa, purea eller finfördela livsmedel. Blendern har flera olika användningsområden, men det vanligaste är kanske att göra smoothies eller krossa is.
 • En blender kan ibland kallas för en mixer, vilket kan vara lite förvirrande eftersom matberedare också kan kallas för mixer. Man skulle kunna säga att mixer är ett samlingsnamn för alla typer av köksapparater som mixar mat på ett eller annat sätt.
 • Vi har valt att utse Magimix Le Blender 1628SK till den blender som är bäst i test. Det är en prisvärd blender med flera förinställda program som vunnit flera tester.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Magimix Magimix Power Blender

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng