VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 2 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Elektrisk och manuell iskross – hitta de bästa 2024

Vad är en god drink eller svalkande läsk utan is? Krossa din is på enklaste sätt med en iskross. Ta del av de modellerna som är bäst i test och läs de bästa tipsen inför köpet.

Vi har jämfört
 • Om den är elektrisk eller manuell.
 • Design, material och volym.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Princess
Princess Iskrossmaskin
Bäst i test
Bäst i test
Princess
Princess Iskrossmaskin
Elektrisk iskross med stor behållare som ger mycket krossad is.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ: Elektrisk.
Effekt på 55 watt.
Stor isbehållare.
Genomskinligt och löstagbart lock.
Lås på locket.
Prisvärd – mycket för pengarna.

Princess är ett nederländskt företag som grundades 1994. Deras produkter har erövrat marknaden tack vare sin unika design och innovativa förmåga. I utbudet hittar du både airfryers, dammsugare, svamptork – och en populär iskross!

Vi har utsett Princess Iskrossmaskin till bäst i test – det är en elektrisk iskross som ger krossad is både snabbt och smidigt. Den är dessutom mycket prisvärd där du får mycket för pengarna.

Krossen utsågs till testvinnare hos Kockhuset.se som beskriver den som prisvärd som krossar isen oerhört jämnt. Dock upplevdes den som något högljudd. De rekommenderar dessutom att du lägger i en isbit i taget, istället för flera på samma gång. Hos Bagaren & Kocken är kundbetyget högt och av deras recensioner går det att utläsa att den är liten och lättplacerad samtidigt som isen blir jämnt krossad.

Den elektriska krossen har en effekt på 55 watt och sköter krossningen på egen hand. Behållare är stor och trots sin lilla och nätta storlek kan maskinen krossa mycket is åt gången. Den ger is som blir en bra bas för både drinkar och slushdrinkar. Det genomskinliga locket går att ta av – men också låsa vilket är bra i säkerhetssynpunkt. Detta är en maskin som är mycket uppskattad att ta fram vid fester eller andra större tillställningar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Princess Iskrossmaskin
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa manuella Test.se - Bästa manuella
Dorre
Dorre Iskross Connor
Bästa manuella
Bästa manuella
Dorre
Dorre Iskross Connor
Krossa isen med minimal ansträngning med den här manuella iskrossen.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ: Manuell.
Robust vevarm.
Genomskinligt och löstagbart lock.
Genomskinlig behållare.

Dorre är ett familjeföretag som säljer egendesignade kvalitetsprodukter till ett bra pris. Företaget grundades i Borlänge 1963 och drivs idag av tredje generationen.

Dorre Iskross Connor är en manuell kross som gör det lätt att fixa is till festen. I ett test hos Kockhuset.se kom den på andra plats och blev deras bästa manuella. Enligt deras testpanel är krossen snygg, superenkel att använda och prisvärd, även om den upplevs som något plastig. Hos Cervera beskrivs den som enkel och bra med ett jämnt resultat. Det är dessutom ett populärt val hos Pricerunner och en toppsäljande maskin hos Kitchentime.

Krossen har en exklusiv design med runda former och kromad yta som gör den snygg att ha framme på festen. Maskinen är dessutom kompakt och tar liten plats. Du krossar isen med en rejäl vevarm och maskinen står stadigt på gummitassar. Du placerar stora isbitar i behållaren, drar med armen och sedan åker isen ner i behållaren. Isen blir större än vid en elektrisk modell, men detta är något många föredrar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dorre - Dorre Iskross Connor
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans 1-5 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa iskrosstång Test.se - Bästa iskrosstång
Westmark
Westmark Iskrosstång
Bästa iskrosstång
Bästa iskrosstång
Westmark
Westmark Iskrosstång
Liten och enkel iskross och bra alternativ till traditionella krossen.
Bästa budget hos Kockhuset.se 2023.
Typ: Iskrosstång.
Tillverkad i specialbehandlad aluminium.
Liten och kompakt.

Westmark är ett tyskt kvalitetsmärke som tillverkar köksredskap i trendig retroutgåva. I sortimentet hittar du ett brett utbud av produkter som passar när du ska laga mat.

Westmark Iskrosstång är en kross i specialbehandlat aluminium. Den skiljer sig lite från övriga vinnare eftersom du krossar isen manuellt i en tång. I ett test hos Kockhuset.se kom den på tredje plats och beskrivs som enkel, billig och hållbar. Dessutom är Westmarks kross endast 18 centimeter lång vilket gör att den får plats i besticklådan.

Användningen är enkel – du placerar isbiten i gapet på tången och krossar isen för hand. Den här varianten är bäst för dig som inte vill ha större mängder krossad is åt gången.

 • Butiker & priser
 • Priser för Westmark Iskrosstång
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Lactor
Lacor Iskross
Bra val
Bra val
Lactor
Lacor Iskross
Manuell iskross som krossar isbitar snabbt och effektivt.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Amazon.se
Typ: Manuell.
Volym på 0,8 liter.
Tillverkad i rostfritt stål.
Säker användning.

Lacor är ett varumärke för finsmakare och i deras sortiment finns köksprodukter, bestick och porslin. Lacor Iskross är en manuell maskin i rostfritt stål som gör det möjligt för dig att krossa is. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och hos Amazon.se är kundbetyget högt.

Med den här iskrossen går det snabbt och lätt att krossa is till kalla drycker för större eller mindre sällskap. Du placerar isen i behållaren och använder sedan veven för att krossa den. Krossen står på sugkuddar som ger en säker användning. Den är i storleken L 16 x B 12 x H 23 centimeter, har en volym på 0,8 liter och väger 960 gram.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lacor Iskross
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa ismaskin Test.se - Bästa ismaskin
Wilfa
Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S
Bästa ismaskin
Bästa ismaskin
Wilfa
Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S
Ismaskin som kan göra 70 isbitar i timmen.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Typ av maskin: Ismaskin.
Gör upp till 70 isbitar i timmen.
Kan göra upp till 12 kilo is på 24 timmar.
Två storlekar på isbitarna.
Enkelt att byta vatten.
Väger 9,2 kilo.
Garanti på 5 år.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör produkter som kaffemaskiner, blenders, brödrostar, våffeljärn, glassmaskiner och ismaskiner.

Är du ute efter en ismaskin som på ett snabbt och effektivt sätt tillverkar is? Då rekommenderar vi Wilfa ICE-12S Frostbitt. I ett test om ismaskiner hos Kockhuset.se kom den på första plats – och du får mycket is för pengarna. Ismaskinen är ett populärt val bland ismaskinerna hos Prisjakt och Cervera och hos Pricerunner är kundbetyget högt.

Detta är en ismaskin med hög kapacitet som har möjlighet att göra upp till 70 isbitar per timme eller upp till 12 kilo is på 24 timmar. Du kan välja mellan två storlekar på isbitarna och du byter med bara ett knapptryck. När isen är färdig använder du en skopa för att skopa upp den för att använda på en gång eller förvara i frysen. När ismaskinen är full eller vattnet slut stänger den automatiskt av sig.

Wilfas ismaskin är liten och kompakt med en vikt på 9,2 kilo. Den är L 25 x 32 x 36 centimeter och kan förvaras i köksskåpet

 • Butiker & priser
 • Priser för Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans

Ytterligare läsning

Bäst i test iskross - bästa iskrossmaskinen.
En iskross krossar is snabbt och enkelt som kan användas för att kyla ner drinkar och andra drycker. 

Köpguide iskross

När det är varmt ute kan det vara skönt med svalkande dryck och med is får du drickan väl kyld. Vad sägs om en hemmagjord lemonad, läcker mojito eller uppiggande islatte med krossad is? Vill du ha krossad is på ett enkelt och smidigt sätt? Då ska du köpa en iskross, som finns som både elektrisk och manuell modell. Här guidar vi dig till rätt iskrossmaskin och ger de bästa tipsen inför ditt köp.

Vad är en iskross?

En iskross är en maskin som du använder för att krossa isbitar. Den är enkel att använda och ger dig krossad is på ett hygieniskt och effektivt sätt. Isbitarna blir dessutom krossade med ett jämnt och fint resultat, redo att användas i till exempel dryck eller efterrätter.

Bäst i test iskross - se bästa iskrossen.
Med krossad is kan du får kalla och uppfriskande drinkar. 

Så fungerar en iskross

Att krossa is i en ismaskin går både snabbt och är enkelt. Placera isen i maskinen, stäng locket och krossa sedan manuellt med en vev eller automatiskt om den är elektriskt. Isbitarna faller ner i en avtagbar behållare och är redo att användas på en gång.

Välj mellan manuell och automatisk 

När du ska köpa iskross kan du välja mellan manuell och elektrisk. En elektrisk modell är motordriven vilket gör att den automatiskt krossar isen när du matat den med isbitar och startat den. Den brukar dock ha en högre ljudvolym och låta mer när den arbetar, men ger ofta ett jämnare resultat.

En manuell variant är istället utrustad med en vevarm som du vevar så att knivar krossar isbitarna. De manuella modellerna kostar ibland mindre än en elektrisk. De låter mindre och du behöver aldrig ha tillgång till el, vilket gör att du kan krossa isen i trädgården om det är där du förbereder drycken.

Det finns även en enklare varianter – en iskrosstång där du placerar en isbit i gapet och trycker ihop för att krossa. De är ofta små och kompakta och perfekta när du ska krossa några isbitar åt gången.

Fördelar med en iskross

Med en iskross är det lätt att krossa is samtidigt som det går fort och idag är det inte bara barer och restauranger som använder det. Det är en perfekt maskin att ta fram på fester och större tillställningar eller vid andra tillfällen som du vill ha krossad is. Istället för att krossa isen i till exempel en mortel eller för hand med en handduk och hammare kommer isen att krossas på ett både snabbt och hygieniskt sätt. Att göra egen is är också mycket billigare än att köpa färdiga påsar i butik.

Skillnad mellan iskross och ismaskin

För att kunna krossa is behöver du även tillverka isen. Det gör du lättast med hjälp av en ismaskin som producerar is på bara några minuter. En del ismaskiner har en kapacitet att producera upp till 70 isbitar på en timme. Däremot har en ismaskin inte kapaciteten att krossa isen – och iskrossen kan inte producera is. Därför kan det vara bra att köpa både en ismaskin och en kross eftersom den ena inte ersätter den andra.

Då använder man en iskross

Det finns många tillfällen som du kan behöva krossa is – här är några vanliga!

Till drinken

En kross är ett bra bartillbehör för alla som vill göra läckra drinkar hemma välkylda med is. I många fall vill man inte ha stora och opraktiska isbitar i drinken – utan krossad is. Drinkar som Margarita och Mojito serveras med fördel tillsammans med krossad is.

Till vatten, saft och läsk

En krossmaskin passar perfekt för dig som vill ha din vardagsdryck riktigt iskall. Krossad is passar till både vatten, bubbelvatten, saft, lemonad och läsk. Isen gör att drycken håller sig kall längre, även de hetaste sommardagarna.

Till en svalkande iskaffe eller iste

När temperaturerna stiger kan det vara skönt att byta ut kaffet mot någon dryck som inte är lika het. Därför är iskaffe, islatte och iste särskilt populärt på sommaren. Håll den väl kyld med krossad is – så kan du njuta av både solen och din kalla dryck.

För att göra slush

Slush är en kall och uppfriskande frusen dryck som älskas av både barn och vuxna. För att kunna göra egen slush behöver du is som du krossar med en iskross. Sedan tillsätter du bara önskad smak – till exempel saft eller frusen frukt eller bär som du har mixat. Slushen avnjuts bäst med sugrör.

Bäst i test iskross - se bästa iskrossmaskinerna.
Iskrossen kan användas när du vill göra egen slush.

För att kyla flaskor och hålla maten kall

Iskrossen kan komma väl till pass när du ska kyla till exempel flaskor i en hink tillsammans med is. Det är perfekt om du vill kyla bubblet på nyår, vinet på midsommar eller ölen på grillningen med grannarna. Med is kan du även hålla känsliga rätter kyld vilket håller maten både kall och fräsch längre. Ostron och skaldjur är exempel på mat som mår bra av att vara välkyld med krossad is.

Bäst i test iskross - håll maten välkyld.
Med hjälp av krossad is håller du maten väl kyld.

Jämför de olika egenskaperna

Jämför iskrossens olika egenskaper för att hitta den modell som passar dig bäst.

Material

Iskrossar kommer i olika material och de består ofta av rostfritt stål eller plast med en genomskinlig behållare i plast. En modell i rostfritt stål väger mer än en i plast.

Storlek 

Det finns iskrossar i flera olika storlekar – både större och mindre. Vill du ha den placerad på köksbänken eller bordet är det bra att köpa en kompakt modell i mindre storlek. Storleken spelar också roll vid förvaring – så välj en mindre om du inte har så mycket plats i dina köksskåp.

Storlek på behållaren

För att avgöra kapaciteten på iskrossen kan du kika på volymen på behållaren. Väljer du en med större volym kan du göra mer krossad is utan att behöva tömma behållaren.

Storlek på isen

Det är vanligt att iskrossarna producerar olika storlekar på isbitarna – i de flesta fall blir isen till en perfekt storlek. Det är också en fördel att isen blir jämnt krossad.

Ljudvolym

En elektriskt variant brukar låta mer än en manuell, men de flesta har en ljudvolym som gör att du kan samtala i samma rum. Att krossa is går snabbt så har den ett högt ljud kommer det inte att störa dig allt för länge.

Tips inför ditt köp!

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa en iskross – här är några bra punkter du kan ta med dig:

 • Om den är manuell eller elektrisk.
 • Hur stor behållaren är.
 • Hur mycket den låter.
 • Hur lätt rengöringen är.
 • Vad den kostar.

Skötselråd

För att din iskross ska hålla sig fräsch behöver du göra rent dig varje gång du har använt den. På de flesta krossar är det handdisk, medan en del behållare går att köra i diskmaskin. Rengör insidan enligt varumärkets rekommendationer och torka utsidan med en ren och fuktig trasa.

Vad kostar den?

De flesta iskrossar är relativt billiga och kostar ofta under 500 kronor – och brukar ligga på runt 400 kronor. Det gör dem till ett prisvärt kökstillbehör.

Krossa is med en blender

Du går även att krossa isbitarna i en blender eller mixer – men då måste det vara en mer kraftfull modell. Har blendern en krossfunktion är knivarna anpassade för hårdare material.

Du ska däremot aldrig krossa is i en matberedare eftersom knivarna är för svaga och riskerar att skadas.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En iskross är en maskin som du krossar isbitar med för att kyla din dryck eller mat med. Det finns både elektriska och manuella iskrossmaskiner.
 • En iskross kostar runt 400 kronor.
 • Vi har valt att utse Princess Iskrossmaskin till den iskross som är bäst i test. Den är en elektrisk iskross med stor behållare som ger mycket krossad is på samma gång. Locket är avtagbart och utrustar med locket för säker användning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Princess Princess Iskrossmaskin
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng