HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykellampor - Bäst i test

Test av cykellampor

8 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 4:e Oktober, 2019, Baserad på 3 experttester.

Att utrusta sin cykel med en cykellampa är en självklarhet för många. Har man ingen lampa och inga reflexer syns man inte i mörkret, och då är det lätt att det sker olyckor. Därför säger lagen (och det sunda förnuftet!) att man måste använda belysning på kvällar och nätter! En bra cykellampa ska synas på ett avstånd på 300 meter, men den får inte lov att blända någon annan.

Bäst i test: Sigma Lightster

Testresultat
Testfakta 2013,    Råd och rön 2012
Prisvärd Riktigt bra ljusbild
Svårarbetat fäste
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera cykellampan Sigma Lightster. Det är en LED-lampa som drivs av AA-batterier, vanliga eller uppladdningsbara. Med lampan ser du 85 meter framför dig, och du syns på ett ännu längre avstånd! Ljusets vidd är dessutom bredare än hos många andra lampor i samma prisklass. Lampan har en högpresterande optik och en ljusstyrka på 20 lux, vilket gör den mycket passande för mörka cykelturer. Sigma Lightster är dessutom vattentät, vilket betyder att man kan använda den oavsett väder, och lampans batteritid är så lång som 20 timmar!

Visa hela texten
Drivs med:
Batterier (4 st AA/LR6)
Brinntid (ca):
20 h
Ljusflöde:
78 lm
Ljuslängd:
30 m

Köp den till detta pris idag:

Cykellampor - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Cykelhjälm

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Elcykel

UPPDATERAD 17:e September, 2020

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 16:e September, 2020

Cykellås

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykelhållare

UPPDATERAD 15:e Juli, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fyra populära cykelbelysningar. Resultatet visar att man måste välja lampa med omsorg. Alla lampor i testet klarar av lagkravet på att synas på 300 meters håll utan problem, både fram och bak. Framlampan för givetvis också ge bra sikt för den som sitter på cykeln. Biltemas lampa lyser överlägset starkast. Efter Biltema är Icas cykellampa, medan Kayoba är överraskande svag trots fyra stycken AA-batterier. Men den starkaste lampan är nödvändigtvis inte den bästa. En bra ljusbild är så bred som möjligt, gärna med mycket ljus i mitten. Ljuset måste också ha en mjuk övergång mellan det ljusa och det mörka, eftersom man annars kan få en sorts tunnelseende som både är obehagligt och kan göra att man missar saker i mörkret. Alla lampor i testet visar sig ha en relativt smal ljusbild: en halvmeter från mitten har nästan allt ljus försvunnit. Sämst resultat gav Asaklitt, som har en väldigt svag ljusstyrka, även i mitten. Istället går återigen förstaplats till Biltema. I takt med att det säljs allt starkare cykellampor, så har också bländningen blivit ett växande problem. Ett vanligt fel cyklisten gör är att vinkla upp framlyktan för mycket. Istället bör den riktas snett nedåt från styret. I detta test får Biltema beröm för att vara väl avskärmat med en utskjutande kant på ovansidan, medan Kayoba är bländande för mötande. Två av lamporna bländar dessutom inte bara mötande, utan även cyklisten som använder dem. Biltemas cykellampa blir alltså bäst i test efter att ha vunnit alla tre deltester.

Strax efter detta test som Plus utfört, återkallade Ica sin cykelbelysning.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Bra cykelbelysning är inte enbart viktigt för att du ska kunna se vägen framför dig, utan också för att bilister ska kunna se dig! Testfakta har låtit SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut – undersöka de olika ljusegenskaperna, hållbarheten och batteritiden på åtta portabla LED-lampor för cyklar. Testvinnaren Sigma har överlägset bäst ljusstyrka med en räckvidd på 85 meter. Tillsammans med Asaklitt fördelar den även ljuset bäst av lamporna i testet. Liksom ljusstyrkan, skiljer sig också batteritiden åt. Ju starkare ljuset är, desto mer drar det på batteriet. Laboratoriet testade även lampornas hållbarhet genom att släppa dem sex gånger från en meters höjd i ett betonggolv ur olika positioner. Därefter utsattes de för kraftigt regn i 15 minuter för att se om de tog in vatten. Testet utförs på tre lampor av varje fabrikat. Testvinnaren Sigma Lightster har genomgående höga betyg och strax därefter hamnar Cat Eye HL-EL 320. Cat Eye har fått höga betyg vad gäller hållbarheten och har dessutom en lång batteritid – den bästa i testet. På tredjeplats hamnade Asaklitt med modellen Front Cycle Light. Lampan har en bra ljusfördelning och en bra hållbarhet. Den är därför ett prisvärt alternativ.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 13 av de mest populära LED-lamporna under 300 kronor och det visar sig att flera lampor är mycket bra. Lamporna har inte enbart testats för hur bra de lyser upp och hur de syns på avstånd, utan Råd och rön har även tittat på batteritiden, hanterbarheten och hållbarheten. Många lampor fick höga betyg för sin batteritid. Samtliga lampor var även enkla att hantera, både med och utan handskar! De klarar även av regn och rusk. Flera klarar också av att lysa bra ända ner till 30 minusgrader! Lamporna fixade även att bli tappade ett par gånger i marken, vilket är bra att veta för de som vet hur enkelt en cykellampa kan slinka ur handen. Bäst i test, med genomgående bra betyg och med 79 i betyg, blev Sigma Lightster. Andra plats gick till Asaklitt Front Bike Light, med 83 i slutbetyg, och tredje plats gick till AIM Frontlight High Power, med 69.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.