VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 24 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Cykellås bäst i test 2024

Använder du ofta cykel för att pendla till jobbet eller för att ta dig mellan olika aktiviteter? Då är det bra att ha en cykellås med hög säkerhet. Här får du modellerna som är bäst i test och de bästa tipsen inför ditt köp.

 • Typ av lås.
 • Om det är SSF-godkänt lås.
 • Storlek och material.
 • Hur det monteras.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Abus
Abus Bygellås Varedo
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Abus
Abus Bygellås Varedo
Klassiskt bygellås som står emot både slag och drag.
Testvinnare hos Cykelkraft.se 2024.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Träningsmaskiner.
Bygellås.
SSF-godkänt lås.
Godkänt av försäkringsbolagen.
Vikt: 1189 gram.
Storlek: 109 x 230 mm.
Tillverkat i stål.
Enkel montering.
Två nycklar följer med.

Abus är ett globalt varumärke med huvudkontor i Tyskland och nordiskt huvudkontor i Danmark. De har tillverkat säkerhetslösningar sedan 1924 för cyklar, hem och larmsystem.

Abus Varedo är kanske ett av världens mest sålda bygellås. Det är ett SSF-godkänt lås och godkänt av försäkringsbolagen.

I ett test om bästa bygellås hos Cykelkraft kom det på första plats och blev testvinnare med betyget 9,1 av 10. De rekommenderar det till dig som vill ha en längre modell som inte väger alltför mycket.

När M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar åtta rejäla cykellås finns detta med. De beskriver det som ett klassiskt lås som kan motstå både slag och drag.

Låset består av en 12 millimeter tjock och 230 millimeter lång parabolbygel i specialhärdat stål som ger förbättrad domkraftsmotstånd. Låshuset har en patenterad Abus Power Cell-teknik med dubbel låsning som ger bra skydd mot dyrkverktyg och vridningar. Det sitter ett manuellt lock över nyckelhålet som skyddar mot smuts.

Låset levereras med fäste för standardramar och är lätt att montera. Det är längre än många andra bygellås vilket gör att du kan låsa fast cykeln i fasta föremål. Det följer med två nycklar.

 • Butiker & priser

Bästa ramlås Test.se logo
AXA
AXA Solid Plus
Bästa ramlås
Bästa ramlås Test.se logo
AXA
AXA Solid Plus
Robust ramlås med hög säkerhetsnivå som håller cykeltjuven borta.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Ramlås med nyckel.
SSF-godkänt lås.
Godkänt säkerhetsindex 11/15.
Köp gärna till kedja.
Monteras på ramen.
Tillverkat i stål.
Enkel montering.

AXA är ett varumärke som gör högkvalitativa cykellås som ofta är förmonterade på svenska cyklar.

AXA Solid Plus är ett godkänt ramlås för cykel med robust och säker konstruktion som gör det svårt för cykeltjuvar. Det monteras på cykelramen och passar för alla typer av cyklar.

I ett test hos Prisjakts experter kom det på första plats och beskrivs som ett bra lås, om du köper till kedja.

När M3 Sveriges Prylsajt rekommenderar åtta rejäla cykellås finns detta med. De beskriver det som ett högkvalitativt ringlås med plug-in-system. Även om det såg vekt ut vid första anblicken höll det måttet.

Ramlåset är godkänt på säkerhetsindex 11 av 15 och tillverkat av högkvalitativt stål. För bäst effekt behöver du köpa till en plug-in-kedja som du kopplar ihop med låset, vilket gör att du kan låsa fast cykeln i ett fast föremål. Kedjan heter AXA RLC 140/5,5 och har ett tyg över sig som skyddar cykelns lack mot repor. För att kapa av kedjan krävs två kapningar med vinkelslip.

Istället för kedja går det att köpa till en vajer, men notera dock att denna är lättare att klippa bort.

 • Butiker & priser: Ramlås
 • Butiker & priser: Kedja

Bästa kättinglås Test.se logo
Abus
Abus Granit City-Chain XPLus 1060
Bästa kättinglås
Bästa kättinglås Test.se logo
Abus
Abus Granit City-Chain XPLus 1060
Robust kättingkedja som gör att du kan låsa fast cykeln i en stolpe.
Fjärde plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Kättinglås.
Vikt: 2650 gram.
Storlek: 110 x mm.
Tillverkat i stål.
Enkel montering.

Abus är ett globalt varumärke med huvudkontor i Tyskland och nordiskt huvudkontor i Danmark. De har tillverkat säkerhetslösningar sedan 1924 för cyklar, hem och larmsystem.

Abus Granit City-Chain XPLus 1060 är ett bra val för dig som vill låsa fast cykeln med ett kättinglås. Det finns med olika längd och detta är 110 centimeter långt.

När Prisjakts experter listade de bästa cykellåsen just nu kom detta på fjärde plats. De rekommenderar det till dig som vill ha ett bra skydd som inte skadar din cykel. En nackdel de lyfter fram är att det är ganska tungt och därför är det bra att ha med sig en väska.

Kedjan består av 10 millimeter tjock kätting som är väl inkapslad för att inte skada lacken på cykeln. Låset är tillräckligt långt för att vira runt ett fast föremål. Både kedja, huset och låsmekanismen är av specialhärdat stål. ABUS XPlus-cylindern ger ett bra skydd mot till exempel dyrkar. Låset har ett automatiskt lock för nyckelhålet för att skydda mot smuts och rost.

 • Butiker & priser

Bästa med vajer Test.se logo
Kryptonite
Kryptonite Evolution Mini-7
Kryptonite Kryptonite Evolution Mini-7 - Test
Bästa med vajer Test.se logo
Kryptonite
Kryptonite Evolution Mini-7
Bygellås med vajer som ger en ökad säkerhet.
Femte plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Bygellås med vajer.
Säkerhetsnivå 7 av 10.
Vikt: 1600 gram.
Tillverkat i stål.
Enkel montering.

Kryptonite är ett varumärke som är känt för sina cykellås. Företaget grundades 1971 i USA och uppfann det nya bygellåset. Idag säljer dem lås i olika storlekar och säkerhetsgrader.

Kryptonite Evolution Mini-7 är ett U-slås med vajer med säkerhetsnivå 7 av 10. Det är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

I ett test hos Prisjakts experter kom det på femte plats och beskrivs som ett starkt och bra lås. Det kan med fördel kombineras med ett redan godkänt ramlås för att låsa fast cykeln i till exempel cykelstället.

Cykellåset har en bygel med dubbla låskolvar som gör det säkrare mot vridattacker. Det består av 13 millimeter härdat stål och cylindern står emot både slag och bultsaxar. Tillsammans med vajern blir det både enklare och säkrare att parkera cykeln på stan eller hemma i förrådet.

Låset har ett vinylöverdrag som ger ett bra skydd mot repor. Över nyckelhålet sitter ett lock som skyddar mot damm och smuts.

Det har en låg vikt på 1,6 kilo och är lätt att montera på cykeln. Stöldskyddsföreningen rekommenderar att du låser fast cykeln i ett objekt. Det kommer med tre nycklar ­– en med en praktisk LED-lampa.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Hiplok
Hiplok DX
Hiplok Hiplok DX - Test
Bra val Test.se logo
Hiplok
Hiplok DX
Bygellås med hög säkerhetsstandard och snygg design. I utbudet finns flera olika modeller.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Bygellås.
SSF-godkänt lås.
Vikt: 1440 gram.
Längd: 200 cm.
Storlek: 85 x 150 mm.
Tillverkat i stål.
Enkel montering.

Hiplok är ett brittiskt företag som lanserade sitt första cykellås 2011. De har ett brett utbud av cykellås med fokus på design, innovation och säkerhet.

Hiplok DX är ett bygellås som är SSF-godkänt och uppfyller de höga säkerhetsstandarderna för att ge ett bra skydd åt din cykel.

I ett test om bästa cykellåset hos Prisjakts experter kom den på tredje plats. Enligt dem har det en bra kompromiss mellan vikt och säkerhet. Däremot är det inte säkert för vinkelslip och upplevs som något kort för att låsas runt en stolpe.

Låset har en bygel tillverkat i 14 millimeter härdat stål med svart snygg yta. Det behöver sågas av på två ställen för att tas av. Det har en stark konstruktion och hög säkerhetsnivå som gör att du tryggt och säkert kan lämna cykeln obevakad. En dubbel låscylinder gör låset svårt att forcera.

Cykellåset är lätt att använda med smidig låsning och upplåsning. Det har en längd på 150 millimeter och bredd på 85 millimeter som gör att du kan fästa fast cykeln vid en stolpe eller ett staket.

Vill du ha en modell som är nästan vinkelslip-säkert rekommenderas Hiplok D100, men det väger mer och är tungt att frakta med sig på cykeln.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av cykellås
Lås cykeln med ett cykellås av hög säkerhetsklass.

Köpguide cykellås

Använder du cykeln för att ta dig mellan arbete och aktiviteter? Då behöver du ha ett cykellås för att hålla cykeltjuvar på avstånd när du parkerad vid bussen eller på stan. Ett bra cykellås är inte enbart bra för allmänna platser, många inbrott sker också i källare och förråd. Det finns flera olika modeller och säkerhetsklassningar. Här hjälper vi dig att välja rätt modell.

Varför ska man ha cykellås?

Skulle cykeln bli stulen kräver en del försäkringsbolag att den måste ha varit låst för att försäkringen ska gälla. Även om försäkringen ersätter stölden tillkommer en självrisk. Genom att låsa cykeln med ett bra lås minskar du risken att den blir stulen och också oväntade utgifter.

Vilka cykellås är godkända?

Det finns flera olika typer av cykellås, men det viktigaste är att det håller tjuven borta. Det bästa tipset vi kan ge någon som ska skaffa ett nytt cykellås är att alltid titta efter SSF-symbolen. Om låset har ett sådant, betyder det att det har blivit testat och godkänt av Stöldskyddsföreningen. Detta visar i sin tur på att det är ett mycket bra lås.

Enligt europeiskt regelverk sträcker sig cykellås säkerhetsstandarder från 1 till 10.

 • Nivå 1-3: Grundläggande skydd.
 • Nivå 4-6: Generellt skydd.
 • Nivå 7-10: Högt stöldskydd.

En del låstillverkare har dock egna säkerhetsnivåer. 

Test av cykellås.
Välj gärna ett cykellås som är SSF-godkänt.

Olika typer av cykellås

Det finns flera olika cykellås att välja mellan, exempelvis ramlås, vajerlås, bygellås och kabellås.

Ramlås

Ramlås är ett basskydd som ofta är förinstallerade på cykeln och monteras på ramen. De är svårt att bryta upp, men behöver ofta kompletteras med ett som du låser fast i ett fast objekt.

Bygellås

Bygellås kallas också för U-lås och är marknadens säkraste. De består av förstärkta stålstänger och en robust låsanordning. Du låser fast cykeln i till exempel ett fast objekt eller cykelställ. Däremot kan de vara något tunga att transportera – men vissa kan monteras i cykelns ram under transport.

Bygellås med vajer

Det följer ofta med ett kabellås som gör att du kan säkra dina hjul. En kombination av bygellås och kabellås ger en mycket hög säkerhet.

Bygellås med kedja

Köper du ett bygellås med kedja eller kätting får du marknadens säkraste cykellås. Säkerhetsgraden är hög och du får ett bra skydd mot skär och mindre bultsaxar. Kedjan kommer med olika längd och kan sättas fast i föremål. Låset väger runt två till fem kilo och vilket gör det tyngre att bära på. Många kommer däremot med ett skyddshölje som gör att du kan transportera det utan att repa lacken på cykeln.

Kabellås

Kabellås är tillverkade i vävd stål och omgivet av plast eller något annat rustikt material. De finns i flera olika modeller, tjocklekar och priser. Fördelen är att de är lätta och flexibla, men mindre säkra än ett bygel- och kedjelås.

Länklås

På senare år har länklås eller vikbara lås blivit allt mer populära. De kombinerar säkerheten med ett bygellås och flexibiliteten med ett kedjelås. De är tillverkade av hårda metallplattor och står effektivt emot stöldförsök. Även om de inte är superlätta är de smidiga att transportera och tar liten plats. De kommer med olika längder så att du kan hitta en modell som passar dig bäst.

Med larm

Det finns modeller med inbyggt larm som varnar om någon försöker stjäla din cykel.

Med kod

Har du svårt att hålla koll på nycklar? Då kan du köpa en variant som du låser med kod. Smidigt och praktisk för en nyckellös vardag!

Vilket cykellås ska elcykel och elspark ha?

Har du en elcykel kan du köpa ett godkänt cykellås för cykel eller ett godkänt mopedlås. Är motoreffekten under 250 watt och maxhastigheten under 25 kilometer i timmen klassas den som cykel och då räcker ett cykellås.

När det kommer till elsparkcykel är reglerna samma – motorns effekt och maxhastighet styr val av lås. Om motoreffekten underskrider 250 watt och maxhastigheten under 25 kilometer i timmen klassas elsparkcykeln som en cykel och du kan använda ett vanligt cykellås.

Jämför egenskaper

När du ska välja rätt modell är det en fördel om du jämför de olika egenskaperna, som typ av lås, material och säkerhetsklassning.

Typ av lås

Det finns flera olika typer av lås att välja mellan, som ramås, bygellås, kabellås och med vajer eller kedja. Fundera på vilket som passar dig bäst.

Vikt och storlek

Både vikt och storlek spelar stor roll – ju mer den väger desto högre brukar säkerhetsklassningen vara. Däremot är en tyngre variant också jobbigare och svårare att transportera.

Material

De flesta modeller kommer i högkvalitativt rostfritt stål.

Säkerhetsklassning

Ju högre säkerhetsklassning det är desto mindre risk är det att låset blir uppbrutet.

Antal nycklar

Det är vanligt att det följer med två nycklar i priset.

Så låser du fast en cykel

Oavsett vilket lås du väljer är det viktigt att du låser cykeln på rätt sätt. Du behöver dessutom göra det på rätt sätt. Det kan vara bra att låsa fast cykeln i ett fast föremål, som en stolpe eller cykelställ. Notera dock att vägskyltar kan dras rakt upp vilket gör det enkelt för cykeltjuven att sno med sig cykeln.

Tips – så förhindrar du att cykeln blir stulen

Varje år stöldanmäls över 66 000 cyklar, men endast en procent klaras upp. Det finns flera bra tips som minskar risken att din cykel blir stulen.

 • Lås alltid cykeln, även om du bara är borta i några minuter.
 • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast den i ett fast föremål som en stolpe eller cykelställ.
 • Undvik att låsa fast den i områden som är dåligt upplysta.
 • Lås fast cykeln även om den står på din tomt eller balkong.
 • Stöldmärk och id-märk cykeln.
 • Sätt fast en dold GPS-sändare.
 • Dölj varumärket om den är dyr.
Test av cykellås med kod.
Lås fast cykeln i ett fast föremål.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vill du ha ett godkänt cykellås ska det vara SSF-godkänt.
 • Det finns flera olika att välja mellan och vanliga är ramlås, bygellås, vajerlås, bygellås och kabellås.
 • Vi har valt att utse AXA Solid Plus till det cykellås som är bäst i test. Det är SSF-godkänt, tillverkat i stål och monteras på ramen. Kombineras helst med kedja.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Abus Abus Bygellås Varedo