HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykellås - Bäst i test

Test av cykellås

9 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 4:e Oktober, 2019, Baserad på 4 experttester.

Det absolut bästa tipset man kan ge någon som ska skaffa ett nytt cykellås är att alltid titta efter SSF-symbolen! Om låset har ett sådant, betyder det att låset blivit testat och godkänt av Stöldskyddsföreningen, vilket i sin tur visar på att det är ett mycket bra lås. Det finns dessutom flera olika sorters cykellås, exempelvis vajerlås, bygellås och kätting med hänglås. Oavsett vilket lås man väljer är det viktigt att man låser cykeln på rätt sätt. Bäst är det att skruva loss framhjulet och låsa det tillsammans med bakhjulet och cykelns ram. Man ska låsa cykeln i någonting som sitter fast i marken och som dessutom är så pass högt att man inte kan lyfta upp den och gå iväg.

Om du bor på landsbygden är risken för cykelstöld troligtvis inte lika stor som om du bor i storstan. Om du har möjlighet att förvara cykeln inomhus i till exempel ett förråd är detta absolut säkrast. Men det är ganska vanligt att parkera cykeln utomhus och på olika platser hela tiden. Om du parkerar din cykel kortare stunder, ute på landsbygden eller i mindre städer kan det räcka med ett budgetlås. Då kan vi rekommendera de billigare varianterna som ger ett bra skydd men kanske inte lika bra som de mest robusta kraftiga bygellåsen. Parkerar du cykeln i storstan, vid kollektivtrafik eller centrum och ibland längre stunder är det värt att skaffa ett rejält lås som är robust och lite dyrare. Då passar bygellås allra bäst. Modellen vi rekommenderar behöver dessutom kapas på två ställen för att kunna brytas upp. Detta tar både tid och onödig energi för tjuven. En till bra rekommendation är att använda sig av två lås om du bor i ett extra utsatt område och vill vara så säker som möjligt.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Kryptonite Evolution 4 STD

Testresultat
Hem & Hyra 2017,    Testfakta 2017
Måste kapas på två ställen Godkänt och certifierat av stöldskyddsföreningen
Tungt
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera cykellåset Kryptonite Evolution 4 STD. Låset är tungt och robust, vilket gör det svårt att både bryta upp och förstöra. Det är godkänt och certifierat av Stöldskyddsföreningen, vilket borgar för att det håller för en hel del. Låset kan kapas med vinkelslip, men måste då kapas på två ställen. Det är dessutom försett med skyddande vinyllager och smutsskydd för ökad livslängd! 

Visa hela texten
Typ av lås:
Bygellås
Tjocklek:
13 mm
Vikt:
1 500 g
SSF-certifierat:
Övrigt:
Kommer med tre nycklar, varav en med LED-lampa, Skyddande vinyllager och smutsskydd

Vi rekommenderar också:

Abus Granit X plus

Testresultat
Hem & Hyra 2017,    Testfakta 2017
Typ av lås:
Bygellås
Tjocklek:
13 mm
Vikt:
1 450 g
SSF-certifierat:
Övrigt:
Lock över nyckelhålet skyddar mot smuts och korrosion
Visa alla specifikationerna

Cykellås - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Cykelhjälm

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Elcykel

UPPDATERAD 17:e September, 2020

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 16:e September, 2020

Cykellampor

UPPDATERAD 4:e Oktober, 2019

Cykelhållare

UPPDATERAD 15:e Juli, 2019

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra har testat åtta cykellås i hopp om att hitta ett som verkligen håller måttet. Bäst betyg i testet har Kryptonite Evolution 4 STD fått. Det är SSF-märkt och står emot både skruvmejsel, hammare och bultsax med bravur. Låset går att bryta med vinkelslip, men först efter 46 sekunder idogt arbete.

Näst bäst är Abus Granit X-plus, som även det är SSF-märkt och klarar trycket från hammare, bultsax och skruvmejsel. Efter 40 sekunders kamp mot vinkelslipen fick låset dock erkänna sig besegrat.

Det tredje låset i testet är Trelock BS450 som får liknande resultat som låsen ovan. Den enda egentliga skillnaden är att Trelocks lås bara står emot vinkelslipen i 36 sekunder.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Varje år stjäls mellan 60 till 70 tusen cyklar i Sverige och Eftersom sommaren brukar vara högsäsong för cykelstölder, så har Testfakta testat 15 cykellås för att se vilket som är bäst. Testet har utförts av av forskningsinstitutet RISE, som undersökt låsens skydd mot olika verktyg; skruvmejsel, bultsax, kylspray och hammare, samt en batteridriven vinkelslip. Det är bra om man letar efter Stöldskyddsföreningens symbol, vilken innebär att att låset är certifierat och godkänt. I testet stod alla certifierade lås emot ett stöldförsök med skruvmejsel, bultsax och hammare utan problem - det enda som skiljer dom åt är hur länge de klarade av den batteridrivna vinkelslipen. Bäst i test blev Kryptonite Evolution S4, tätt följt av Abus Granit Xplus, Trelock BS 450 och det kraftiga kättinglåset Tonyon från Jula.

Vinnare i det här testet

Svt.se

Publicerad

SVT Plus har testat sex cykellås som kostar från 129 kronor till 495 kronor. Två wirelås, Abus Slanglås och Extreme Wirelås, ett kättinglås: Abus Catena, och tre bygellås, Abus Ketaro, Asaklitt Shackle Lock och Trelock FS300 Trigo har testats i olika nivåer. Av samtliga sex lås har endast två blivit godkända av SSF (Stöldskyddsföreningen – bygellåsen Abus Ketaro och Asaklitt Shackle Lock. Isak Silander, doktorand i experimentell fysik, fick prova att bryta upp alla låsen i de fyra nivåerna. I varje nivå fick han en minut på sig, per lås. På nivå ett utmanades låsen med skruvmejsel. Isak försökte trycka in den i nyckelspringan för att på så sätt försöka bryta upp låsmekanismen. Men samtliga lås klarade sig igenom testet. På nivå två använde han kylsprej och hammare. Kylsprejen sprutas på låset för att göra materialet sprött och sedan slår man på låsmekanismen med hammaren. Det visade sig att fyra av låsen inte klarar av detta: Abus Slanlås, Extreme Wirelås, Abus Catena och Trelock FS300 Trigo (som dessutom utger sig för att vara särskilt skyddad mot kylsprej). Bultsaxen åkte fram för nivå tre. Bara två lås finns kvar för att testas, båda bygellås, och bägge modellerna klarar sig fint i den här delen. Inget gick att knipsa av. Sist men inte minst, nivå fyra. Här skulle Isak bryta upp låset med en vinkelslip – och han lyckades. Det är faktiskt inte så troligt att något av låsen skulle klara av denna typ av uppbrytning. Abus Ketaro klarade sig i 31 sekunder, men Asaklitt Shackle Lock klarade av att försvara sig nästan hela minuten ut och blev därför bäst i test.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tolv cykellås, där Abus Granit X-Plus 54/160 blivit testvinnare. Det är ett bygellås som är fyrkantigt i genomskärning. Formen på låset är smidig på det sättet att bultsaxen får sämre fäste, vilket gör att det är svårare att bita av. Dock kostar låset en hel del. Ett något billigare lås är Abus Tresor Chain 1385 kostar knappt hälften och får omdömet ”Bra köp”. Råd och rön har testat att få upp samtliga lås i testet och det har fungerat – om man har obegränsat med tid och tillräckligt starka verktyg. I testet hade tre olika personer tre minuter på sig att dyrka eller klippa upp låsen. De lås som fått åttor i testet av våldsamt uppbrytande har stått emot verktyg som bl.a. bultsaxar och sågar under de tre minuter som testet pågick. De som fått så låga betyg som tvåor knipsades upp på mindre än en halv minut. Cyklar bör låsas fast i någon som sitter fast ordentligt i marken, för att tjuvarna inte ska kunna lyfta iväg cykeln. Det man fäster cykeln i bör också vara så pass högt att man inte kan lyfta upp cykeln och sedan av. Det är endast ett fåtal av låsen som det medföljer en bruksanvisning till, men det har inte givit något direkt poängavdrag eftersom cykellås ska vara så enkla att hantera att man inte behöver en manual. Hållbarhetstestet visar att samtliga lås tål både regn och rusk. Även nycklarna är stabila och böjs inte så lätt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.