HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
cykellås - Bäst i test

Test av cykellås

fritid uppdaterad 1:a Oktober, 2018, Baserad på 4 experttester.

Det absolut bästa tipset man kan ge någon som ska skaffa ett nytt cykellås är att alltid titta efter SSF-symbolen! Om låset har ett sådant, betyder det att låset blivit testat och godkänt av Stöldskyddsföreningen, vilket i sin tur visar på att det är ett mycket bra lås. Det finns dessutom flera olika sorters cykellås, exempelvis vajerlås, bygellås och kätting med hänglås. Oavsett vilket lås man väljer är det viktigt att man låser cykeln på rätt sätt. Bäst är det att skruva loss framhjulet och låsa det tillsammans med bakhjulet och cykelns ram. Man ska låsa cykeln i någonting som sitter fast i marken och som dessutom är så pass högt att man inte kan lyfta upp den och gå iväg.

Test.se rekommenderar

Abus Granit X-Plus 54/160 HB 230 - bäst i test bland Cykellås 2019
Abus Granit X-Plus 54/160 HB 230, bäst i test.

Abus Granit X-Plus 54/160 HB 230 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Abus cykellås Granit X-Plus 54/160 HB 230. Låset är tillverkat i fyrkantsstål och har mer än 6 tons dragstyrka, samt 13 tons klippmotstånd. Det är skapat för att ge ett mycket bra skydd mot bl.a. bultsaxar, skruvmejslar och sågar. Dess parabol-bygel ger ökat motstånd mot domkraftsangrepp och Abus PowerCell gör att tjuven får mycket svårt att forcera eller slå sönder låshuset. Låset är även utrustat med Abus Plus-cylinder med över 25000 olika nyckelkombinationer, för mycket hög nyckelsäkerhet. Abus Granit X-Plus 54/160 HB 230… Läs mer

Cykellås - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Cykelhjälmar

UPPDATERAD 26:e April, 2019

Elcyklar

UPPDATERAD 26:e April, 2019

Cykellampor

UPPDATERAD 22:e November, 2018

Cykelhjälmar för barn

UPPDATERAD 27:e September, 2018

Cykelpumpar

UPPDATERAD 17:e Maj, 2018

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hem & Hyra

Publicerad

Hem & Hyra har testat åtta cykellås i hopp om att hitta ett som verkligen håller måttet. Bäst betyg i testet har Kryptonite Evolution 4 STD fått. Det är SSF-märkt och står emot både skruvmejsel, hammare och bultsax med bravur. Låset går att bryta med vinkelslip, men först efter 46 sekunder idogt arbete.

Näst bäst är Abus Granit X-plus, som även det är SSF-märkt och klarar trycket från hammare, bultsax och skruvmejsel. Efter 40 sekunders kamp mot vinkelslipen fick låset dock erkänna sig besegrat.

Det tredje låset i testet är Trelock BS450 som får liknande resultat som låsen ovan. Den enda egentliga skillnaden är att Trelocks lås bara står emot vinkelslipen i 36 sekunder.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Varje år stjäls mellan 60 till 70 tusen cyklar i Sverige och Eftersom sommaren brukar vara högsäsong för cykelstölder, så har Testfakta testat 15 cykellås för att se vilket som är bäst. Testet har utförts av av forskningsinstitutet RISE, som undersökt låsens skydd mot olika verktyg; skruvmejsel, bultsax, kylspray och hammare, samt en batteridriven vinkelslip. Det är bra om man letar efter Stöldskyddsföreningens symbol, vilken innebär att att låset är certifierat och godkänt. I testet stod alla certifierade lås emot ett stöldförsök med skruvmejsel, bultsax och hammare utan problem - det enda som skiljer dom åt är hur länge de klarade av den batteridrivna vinkelslipen. Bäst i test blev Kryptonite Evolution S4, tätt följt av Abus Granit Xplus, Trelock BS 450 och det kraftiga kättinglåset Tonyon från Jula.

Vinnare i det här testet

Svt.se

Publicerad

SVT Plus har testat sex cykellås som kostar från 129 kronor till 495 kronor. Två wirelås, Abus Slanglås och Extreme Wirelås, ett kättinglås: Abus Catena, och tre bygellås, Abus Ketaro, Asaklitt Shackle Lock och Trelock FS300 Trigo har testats i olika nivåer. Av samtliga sex lås har endast två blivit godkända av SSF (Stöldskyddsföreningen – bygellåsen Abus Ketaro och Asaklitt Shackle Lock. Isak Silander, doktorand i experimentell fysik, fick prova att bryta upp alla låsen i de fyra nivåerna. I varje nivå fick han en minut på sig, per lås. På nivå ett utmanades låsen med skruvmejsel. Isak försökte trycka in den i nyckelspringan för att på så sätt försöka bryta upp låsmekanismen. Men samtliga lås klarade sig igenom testet. På nivå två använde han kylsprej och hammare. Kylsprejen sprutas på låset för att göra materialet sprött och sedan slår man på låsmekanismen med hammaren. Det visade sig att fyra av låsen inte klarar av detta: Abus Slanlås, Extreme Wirelås, Abus Catena och Trelock FS300 Trigo (som dessutom utger sig för att vara särskilt skyddad mot kylsprej). Bultsaxen åkte fram för nivå tre. Bara två lås finns kvar för att testas, båda bygellås, och bägge modellerna klarar sig fint i den här delen. Inget gick att knipsa av. Sist men inte minst, nivå fyra. Här skulle Isak bryta upp låset med en vinkelslip – och han lyckades. Det är faktiskt inte så troligt att något av låsen skulle klara av denna typ av uppbrytning. Abus Ketaro klarade sig i 31 sekunder, men Asaklitt Shackle Lock klarade av att försvara sig nästan hela minuten ut och blev därför bäst i test.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tolv cykellås, där Abus Granit X-Plus 54/160 blivit testvinnare. Det är ett bygellås som är fyrkantigt i genomskärning. Formen på låset är smidig på det sättet att bultsaxen får sämre fäste, vilket gör att det är svårare att bita av. Dock kostar låset en hel del. Ett något billigare lås är Abus Tresor Chain 1385 kostar knappt hälften och får omdömet ”Bra köp”. Råd och rön har testat att få upp samtliga lås i testet och det har fungerat – om man har obegränsat med tid och tillräckligt starka verktyg. I testet hade tre olika personer tre minuter på sig att dyrka eller klippa upp låsen. De lås som fått åttor i testet av våldsamt uppbrytande har stått emot verktyg som bl.a. bultsaxar och sågar under de tre minuter som testet pågick. De som fått så låga betyg som tvåor knipsades upp på mindre än en halv minut. Cyklar bör låsas fast i någon som sitter fast ordentligt i marken, för att tjuvarna inte ska kunna lyfta iväg cykeln. Det man fäster cykeln i bör också vara så pass högt att man inte kan lyfta upp cykeln och sedan av. Det är endast ett fåtal av låsen som det medföljer en bruksanvisning till, men det har inte givit något direkt poängavdrag eftersom cykellås ska vara så enkla att hantera att man inte behöver en manual. Hållbarhetstestet visar att samtliga lås tål både regn och rusk. Även nycklarna är stabila och böjs inte så lätt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"