VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 18 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa racercykel – se de bästa racecyklarna 2021

Ska du köpa ny cykel och är ute efter en racercykel för landsvägscykling? Se testvinnande racercyklar och få all information inför köpet.

Vi har jämfört
 • Typ av cykel.
 • Storlek.
 • Antal växlar.
 • Hjulstorlek.
 • Material.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Merida
Merida Scultura Disc 300 Antracit/Röd, Racercykel
Bäst i test
Bäst i test
Merida
Merida Scultura Disc 300 Antracit/Röd, Racercykel
En populär och prisvärd racercykel för klassisk landsvägscykling.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av cykel: Racercykel.
Storlek: 44-59 cm.
Antal växlar: 20 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Rammaterial: Aluminium.
Framgaffelmaterial: Kolfiber.
Vikt: 9,37 kg.
1 års garanti.

Merida är ett varumärke från Taiwan som har tillverkat cyklar sedan 1972. Deras fokus ligger på att göra väldesignade cyklar av hög kvalitet med den senaste teknologin. Merida har både elcyklar, traditionella modeller och racercyklar som placerats högt i tester och som fått bra kundbetyg.

Merida Scultura 300 Disc 2020 är en stilren och populär racercykel bland konsumenterna hos Prisjakt och Pricerunner. Denna storsäljande cykeln är en prisvärd lättviktsracer och klassisk landsvägscykel som vi valt att utse till vår bäst i test. Den är välbalanserad och enligt recensioner är det en cykel med hög komfort och en oslagbar acceleration och klättringsförmåga. Den har hydraulisk skivbroms och bromsförmågan är riktigt bra. Racerbiken har 20 växlar från Shimano och hjulen på 25 millimeter är lättrullade.

Racercykel är på 28 tum och finns i flera storlekar med en ramstorlek mellan 44 och 59 centimeter – och passar både dam och herr. Ramen är i aluminium och framgaffeln i kolfilter. Är du ute efter en förstklassig racerbike är detta cykeln för dig.

 • Butiker & priser
 • Priser för Merida Scultura Disc 300 Antracit/Röd, Racercykel

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Specialized
Specialized Roubaix Comp Ultegra Di2 2020
Bästa premium
Bästa premium
Specialized
Specialized Roubaix Comp Ultegra Di2 2020
En racercykel i kolfiber i premiumklassen med hög komfort och fina komponenter.
Högt betyg hos Bikeradar.com 2020.
Populärt val på Prisjakt.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Typ av cykel: Racercykel.
Storlek: 44-56 cm.
Antal växlar: 22 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Material: Kolfiber.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Är du ute efter en riktigt bra racercykel rekommenderar vi Specialized Roubaix Comp Ultegra Di2 2020. Det är en racercykel i premiumklassen vilket också avspeglar sig på det högre priset. Cykeln har under de senaste 15 åren vunnit sju segrar i cykeltävlingen Paris-Roubaix, vilket säger en hel del om kvaliteten. Den här uppdaterade modellen har ännu högre komfortegenskaper men också egenskaper som gör den ännu snabbare.

Cykeln är utrustad med Shimano Ultegra-växlar vilket är fina komponenter och det allra senaste. Bakväxeln är i nya RX-versionen som är utformad för lite tuffare tag. Cykeln har dessutom Ultegra hydrauliska skivbromsar och lätta, driftsäkra DT R470-hjul, däck på 28 millimeter och den sköna Powersadeln. Ramen i kolfiber ger en bra balans mellan låg vikt, komfort och aerodynamik. Racercykeln passar både dam och herr och finns i storleken 44 centimeter till 56 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Specialized Roubaix Comp Ultegra Di2 2020
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa gravel bike Test.se - Bästa gravel bike
Specialized
Specialized Diverge Elite E5
Bästa gravel bike
Bästa gravel bike
Specialized
Specialized Diverge Elite E5
En gravel bike som är ett perfekt val av allaroundcykel.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Typ av cykel: gravel bike.
Storlek: 44-58 cm.
Antal växlar: 20 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Rammaterial: Aluminium.
Framgaffelmaterial: Kolfiber.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Specialized Diverge Elite E5 2021 är en gravel bike som hör till originalet bland de moderna gravelcyklarna. I den här uppdaterade cykeln får du en riktigt bra cykelupplevelse. Den påminner om en landsvägscykel med kortare kedjestag och hjulbas som ger en bättre kontroll när du kör på grusvägar.

Gravel biken har en aluminiumram och plats för däck med en bredd på upp till 47 millimeter. Framgaffeln i kolfiber håller nere vikten och ger även en bra balans tack vare sina vibrationsdämpande egenskaper. Cykeln är utrustad med Shimano GRX-komponenter utvecklade specifikt för gravel bike och hydraliska bromsar. Den har en hjulstorlek på 28 tum och finns i storlekarna 44 till 58 centimeter. Den är även förberedd för skärmar och pakethållare om så önskas. Med den här allaroundcykeln kan du variera mellan landsväg, träning och jobbpendling.

 • Butiker & priser
 • Priser för Specialized Diverge Elite E5
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Racercykel bäst i test - se testvinnande racercyklar.

Köpguide

Att cykla är ett mycket bra sätt att träna på. Ska du cykla på landsväg behöver du ha en cykel som är anpassad för detta. En landsvägscykel, eller racercykel är en lätt och snabb cykel med smala hjul, bockstyre och en framåtlutad sittpositon som du använder för motion eller träning. Landsvägscykling passar för både elit och vardagsmotionär och du kan själv välja var du ska lägga nivån.

Vad är en racercykel?

Namnet racercykel kommer från det engelska ordet ”road bike” och är en landsvägscykel som är anpassad för tävlingar på landsväg. Cykeln kan också användas av cyklister som är ute efter motion. Den har fler växlar än en standardcykel för att kunna ta sig upp för backar under flera timmar. Med en racercykel har du en aerodynamisk sittställning som minskar luftmotståndet när du cyklar. Den har ett bockstyre så att du lättare kan växla position när du kör längre turer. Den har även en lägre vikt än en standardcykel med lättare komponenter för att maximera farten.

Läs också: Test av cykeldator

Fler sorters cyklar

Förutom den klassiska racercykeln för landsväg finns det fler cykelmodeller i racermodellklassen att välja mellan – cycklocross och gravel bike. Här kan du se skillnaden mellan cyklarna för att sedan bestämma dig för vilken modell som passar för dig.

Cycklocross

En cycklocross, eller en CX, är en racercykel anpassad för enklare terräng och grus- och skogsvägar med robustare däck, växlar och bromsar. Den här typen av cykel klarar ett lerigt underlag bättre än en vanlig racercykel och är en tränings- och tävlingsform där du ska ta dig runt en bana med olika hinder och underlag. Den är byggd så att du kan bära och lyfta cykeln under cyclocrosstävlingarna. Med den här cykeln har du en lite mer upprätt sittposition än vad du har med en traditionell racercykel. Sadeln är tunn och smal, ramen är rak och nätt och den har ett bockstyre. Du kan dessutom sätta på dubbdäck för att cykla även under hösten och vintern, något du inte kan göra med en vanlig racercykel.

Gravel bike

En gravel bike, eller komfortracern, är en blandning av en cyklocross och en landsvägscykel och passar även den som inte är elitcyklist. Gravel biken är en mångsidig cykel som klarar både att köra på landsvägar och grus- och skogsvägar och ger dig många möjligheter på cykelturen. Den har MTB-utväxling, skivbromsar och bredare däck än racercykelns. Du sitter mer bekvämt och inte lika utsträckt eftersom överröret är kortare och styrhuvudet högre.

Cykel i kolfiber eller aluminium

De flesta racercyklar är gjorda av kolfiber eller aluminium. Cyklar av aluminium är oftast lite billigare och mer stöttåliga och används i instegs- och medelklassen. En cykel med kolfiberram tar däremot upp vibrationer bättre, väger mindre och är snabbare. Idag är många cyklar i både medel- och premiumklassen av kolfiber. Det finns också cyklar som har en kombination av båda materialen – en ram i aluminium och en gaffel i kolfiber.

Storlek och vikt

Racercykel har vanligtvis en hjulstorlek på 28 tum. Storleken på ramen varierar och cyklarna finns i flera storlekar – oftast från 44 centimeter till 59 centimeter. Det är viktigt att köpa en storlek som passar din längd eftersom du kommer att spendera många timmar i sadeln. Många tillverkare har till exempel detaljerade grafer så att du väljer rätt storlek. Racercyklarna är lätta för att du ska kunna cykla snabbare och en cykel i aluminium väger oftast mer än en med kolfiber. Enligt tävlingsreglerna får en racercykel på grund av säkerhetsskäl som minst väga 6,8 kilo.

Antal växlar och bromsar

En racercykel har fler växlar än en standardcykel – för att du ska kunna orka upp och ner i många backar. Ofta kommer den med 20-22 växlar. Att växlarna är av hög kvalitet spelar också stor roll om du är ute efter en bättre racercykel. Shimano, Sram och Campignolo är vanliga tillverkare av cykelkomponenter som växlar och bromsar. Vissa cyklar kommer med elektriska växlar och då sker växlingen via en motor vilket ger mer precisa växlingar. De flesta racercyklar kommer med fälgbromsar och många cyclocross har skivbromsar, som ger en mer effektiv bromseffekt.

Köpa racercykel – att tänka på!

Det finns flera saker att tänka på innan du bestämmer dig för vilken cykel du ska köpa. Här kommer några saker!

 • Racercykel, cycklocross eller gravel bike – vilken sorts modell är du ute efter?
 • Ska cykeln vara i aluminium, kolfiber eller både och?
 • Trampor köper du i de flesta fall separat då det finns ett stort utbud av olika klickpedaler att välja mellan.
 • Att köpa en dyr cykel gör dig inte till en bättre cyklist – köp en cykel som passar dig och din träning bäst.
 • Ska du sitta på cykeln i många timmar behöver komforten också vara bra – välj en racercykel som passar din träning.
 • Ska du bära eller lyfta cykeln mycket är det bra att välja en med lägre vikt.

Läs också: Test av cykelhjälm
Läs också: Test av MTB-hjälm
Läs också: Test av elcykel
Läs också: Test av cykelhjälm

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En racercykel är en cykel som du använder för landsvägscykling – och som fungerar lika bra för cykeltävlingar som sociala motionsrundor. Racercykeln har smala däck och en framåtlutad sittposition för att maximera hastigheten och minimera vinddraget. Andra liknande cyklar är cyclocrosscykeln och gravel bike.
 • På en racercykel har du en aerodynamisk sittställning som är en framåtsittande positon. Detta är för att minska vinddraget och öka hastigheten.
 • Vi har valt att utse Merida Scultura 300 Disc 2020 till den racercykel som är bäst i test. Det är en populär och prisvärd racercykel för klassisk landsvägscykling från den kända cykeltillverkaren Merida.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Merida Merida Scultura Disc 300 Antracit/Röd, Racercykel