VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 Juni 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa racercykel – se racecyklarna som är bäst i test 2022

Ska du köpa ny cykel och är ute efter en racercykel för landsvägscykling? Se testvinnande racercyklar och få all information inför köpet.

Vi har jämfört
 • Typ av cykel.
 • Storlek.
 • Antal växlar.
 • Hjulstorlek.
 • Material.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner

Hittade du ingen elcykel bland våra testvinnare?

- Se alla racercyklar hos Bikeinn
- Se alla elcyklar racercyklar hos Prisjakt

Bästa cyklocross Test.se - Bästa cyklocross
Merida
Merida Mission CX 400
Bästa cyklocross
Bästa cyklocross
Merida
Merida Mission CX 400
En cyklocross med snygg design som även kan användas som vardagscykel.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Typ av cykel: Cyklocross.
Storlek: 47-59 cm.
Antal växlar: 22 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Rammaterial: Aluminium.
Framgaffelmaterial: Kolfiber.
Vikt: 9,6 kg.

Merida är ett varumärke från Taiwan som har tillverkat cyklar sedan 1972. Deras fokus ligger på att göra väldesignade cyklar av hög kvalitet med den senaste teknologin. Merida har både elcyklar, traditionella modeller och racercyklar som placerats högt i tester och som fått bra kundbetyg.

Merida Mission CX 400 är en populär cyklocross som fått bra kundbetyg och som är ett populärt val hos Cycloteket.se. Det är en cykel som kombinerar farten som en landsvägscykel har med egenskaper som gör det möjligt att köra i lera och på grusväg. Trots att den är gjord för racing så går den också utmärkt att använda som vardagscykel vilket gör att du kan använda den som pendlarcykel eller motionscykel på vintern. Cykeln har en snygg design och en trippelreducerad aluminiumram med kolfibergaffel. Tack vare dess design vann cykeln priset ”2019 Design & Innovation Award".

Cyklocrossen är utrustad med pålitliga Shimano 105-växlar och hydrauliska skivbromsar. CX-däcken är från Maxxis och komponenter från Merida. Cykeln har dolda fästen för skärmar och pakethållare om så önskas. Den finns i storleken 53-55 centimeter och en hjulstorlek på 28 tum.

 • Butiker & priser
 • Priser för Merida Mission CX 400
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa gravel bike Test.se - Bästa gravel bike
Specialized
Specialized Diverge Elite E5
Specialized Specialized Diverge Elite E5 - Test
Specialized Specialized Diverge Elite E5 - Test
Bästa gravel bike
Specialized
Specialized Diverge Elite E5
En gravel bike som är ett perfekt val av allaroundcykel.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Typ av cykel: Gravel bike.
Storlek: 44-58 cm.
Antal växlar: 20 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Rammaterial: Aluminium.
Framgaffelmaterial: Kolfiber.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Specialized Diverge Elite E5 2021 är en gravel bike som hör till originalet bland de moderna gravelcyklarna. I den här uppdaterade cykeln får du en riktigt bra cykelupplevelse. Den påminner om en landsvägscykel med kortare kedjestag och hjulbas som ger en bättre kontroll när du kör på grusvägar.

Gravel biken har en aluminiumram och plats för däck med en bredd på upp till 47 millimeter. Framgaffeln i kolfiber håller nere vikten och ger även en bra balans tack vare sina vibrationsdämpande egenskaper. Cykeln är utrustad med Shimano GRX-komponenter utvecklade specifikt för gravel bike och hydraliska bromsar. Den har en hjulstorlek på 28 tum och finns i storlekarna 44 till 58 centimeter. Den är även förberedd för skärmar och pakethållare om så önskas. Med den här allaroundcykeln kan du variera mellan landsväg, träning och jobbpendling.


Bra val Test.se - Bra val
Specialized
Specialized Allez E5 Sport
Bra val
Bra val
Specialized
Specialized Allez E5 Sport
Ett perfekt insteg till cykelsporten.
Bästsäljare hos TCM Cykel.
Populärt varumärke
Typ av cykel: Racercykel.
Storlek: 49-61 cm.
Antal växlar: 9 st.
Hjulstorlek: 28 tum.
Rammaterial: Aluminium.
Framgaffelmaterial: Aluminium.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Specialized Allez E5 Sport är en perfekt instegscykel för cykelsporten. Den kommer från ett populärt varumärke bland cyklar och är en bästsäljare hos återförsäljaren TCM Cykel. Det är en mångsidig och lätt cykel i aluminium som både är enkel att bära upp till femte våningen och som går bra i uppförsbackar. Tack vare en nyutveckling har cykeln en vikt som är 450 lättare än tidigare modell.

Cykeln kommer med pakethållare och stänkskärmar vilket gör den till en bra pendlarcykel. Där är på 28 tum, kommer i storleken 49-61 centimeter och är utrustad med nio växlar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Specialized Allez E5 Sport
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Racercykel bäst i test - se testvinnande racercyklar.

Köpguide

Att cykla är ett mycket bra sätt att träna på. Ska du cykla på landsväg behöver du ha en cykel som är anpassad för detta. En landsvägscykel, eller racercykel är en lätt och snabb cykel med smala hjul, bockstyre och en framåtlutad sittpositon som du använder för motion eller träning. Landsvägscykling passar för både elit och vardagsmotionär och du kan själv välja var du ska lägga nivån.

Vad är en racercykel?

Namnet racercykel kommer från det engelska ordet ”road bike” och är en landsvägscykel som är anpassad för tävlingar på landsväg. Cykeln kan också användas av cyklister som är ute efter motion. Den har fler växlar än en standardcykel för att kunna ta sig upp för backar under flera timmar. Med en racercykel har du en aerodynamisk sittställning som minskar luftmotståndet när du cyklar. Den har ett bockstyre så att du lättare kan växla position när du kör längre turer. Den har även en lägre vikt än en standardcykel med lättare komponenter för att maximera farten.

Läs också: Test av cykeldator

Fler sorters cyklar

Förutom den klassiska racercykeln för landsväg finns det fler cykelmodeller i racermodellklassen att välja mellan – cycklocross och gravel bike. Här kan du se skillnaden mellan cyklarna för att sedan bestämma dig för vilken modell som passar för dig.

Cycklocross

En cycklocross, eller en CX, är en racercykel anpassad för enklare terräng och grus- och skogsvägar med robustare däck, växlar och bromsar. Den här typen av cykel klarar ett lerigt underlag bättre än en vanlig racercykel och är en tränings- och tävlingsform där du ska ta dig runt en bana med olika hinder och underlag. Den är byggd så att du kan bära och lyfta cykeln under cyclocrosstävlingarna. Med den här cykeln har du en lite mer upprätt sittposition än vad du har med en traditionell racercykel. Sadeln är tunn och smal, ramen är rak och nätt och den har ett bockstyre. Du kan dessutom sätta på dubbdäck för att cykla även under hösten och vintern, något du inte kan göra med en vanlig racercykel.

Gravel bike

En gravel bike, eller komfortracern, är en blandning av en cyklocross och en landsvägscykel och passar även den som inte är elitcyklist. Gravel biken är en mångsidig cykel som klarar både att köra på landsvägar och grus- och skogsvägar och ger dig många möjligheter på cykelturen. Den har MTB-utväxling, skivbromsar och bredare däck än racercykelns. Du sitter mer bekvämt och inte lika utsträckt eftersom överröret är kortare och styrhuvudet högre.

Cykel i kolfiber eller aluminium

De flesta racercyklar är gjorda av kolfiber eller aluminium. Cyklar av aluminium är oftast lite billigare och mer stöttåliga och används i instegs- och medelklassen. En cykel med kolfiberram tar däremot upp vibrationer bättre, väger mindre och är snabbare. Idag är många cyklar i både medel- och premiumklassen av kolfiber. Det finns också cyklar som har en kombination av båda materialen – en ram i aluminium och en gaffel i kolfiber.

Storlek och vikt

Racercykel har vanligtvis en hjulstorlek på 28 tum. Storleken på ramen varierar och cyklarna finns i flera storlekar – oftast från 44 centimeter till 59 centimeter. Det är viktigt att köpa en storlek som passar din längd eftersom du kommer att spendera många timmar i sadeln. Många tillverkare har till exempel detaljerade grafer så att du väljer rätt storlek. Racercyklarna är lätta för att du ska kunna cykla snabbare och en cykel i aluminium väger oftast mer än en med kolfiber. Enligt tävlingsreglerna får en racercykel på grund av säkerhetsskäl som minst väga 6,8 kilo.

Antal växlar och bromsar

En racercykel har fler växlar än en standardcykel – för att du ska kunna orka upp och ner i många backar. Ofta kommer den med 20-22 växlar. Att växlarna är av hög kvalitet spelar också stor roll om du är ute efter en bättre racercykel. Shimano, Sram och Campignolo är vanliga tillverkare av cykelkomponenter som växlar och bromsar. Vissa cyklar kommer med elektriska växlar och då sker växlingen via en motor vilket ger mer precisa växlingar. De flesta racercyklar kommer med fälgbromsar och många cyclocross har skivbromsar, som ger en mer effektiv bromseffekt.

Köpa racercykel – att tänka på!

Det finns flera saker att tänka på innan du bestämmer dig för vilken cykel du ska köpa. Här kommer några saker!

 • Racercykel, cycklocross eller gravel bike – vilken sorts modell är du ute efter?
 • Ska cykeln vara i aluminium, kolfiber eller både och?
 • Trampor köper du i de flesta fall separat då det finns ett stort utbud av olika klickpedaler att välja mellan.
 • Att köpa en dyr cykel gör dig inte till en bättre cyklist – köp en cykel som passar dig och din träning bäst.
 • Ska du sitta på cykeln i många timmar behöver komforten också vara bra – välj en racercykel som passar din träning.
 • Ska du bära eller lyfta cykeln mycket är det bra att välja en med lägre vikt.

Läs också: Test av cykelhjälm
Läs också: Test av MTB-hjälm
Läs också: Test av elcykel
Läs också: Test av cykelhjälm

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En racercykel är en cykel som du använder för landsvägscykling – och som fungerar lika bra för cykeltävlingar som sociala motionsrundor. Racercykeln har smala däck och en framåtlutad sittposition för att maximera hastigheten och minimera vinddraget. Andra liknande cyklar är cyclocrosscykeln och gravel bike.
 • På en racercykel har du en aerodynamisk sittställning som är en framåtsittande positon. Detta är för att minska vinddraget och öka hastigheten.
 • Vi har valt att utse Merida Scultura 300 Disc 2020 till den racercykel som är bäst i test. Det är en populär och prisvärd racercykel för klassisk landsvägscykling från den kända cykeltillverkaren Merida.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa cyklocross:
Merida Merida Mission CX 400