VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa MTB-hjälmarna för dig som kör mountainbike 2024

En MTB-hjälm är en cykelhjälm för dig som cyklar med mountainbike. Den har ofta en skärm och skydd som täcker bakhuvudet bättre. Den väger lite och har en bra ventilation för de tuffare passen. Se testvinnande MTB-hjälmar och ta del av våra bästa tips.

Vi har jämfört
 • Rotationsskydd.
 • Storlekar.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Scott
Scott Tago Plus MIPS cykelhjälm
Scott Scott Tago Plus MIPS cykelhjälm - Test
Bäst i test
Scott
Scott Tago Plus MIPS cykelhjälm
MTB-hjälm med bra skydd och ventilation.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Bra val på test hos Folksam 2023.
Rotationsskydd: MIPS.
Storlekar: 51-61 cm.
Vikt: 350 gram.
Material (utsida): Polykarbonat.
Justerbart visir

Scott är en sportutrustningstillverkare som gör utrustning för både skidor och cykling av hög kvalitet. Företaget startades av ingenjören och skidåkaren Ed Scott i Sun Valley, Idaho i USA 1958. Hans första uppfinning var en avsmalnad skidstav i aluminium som snabbt ersatte den existerande staven som var gjord av bambu och stål.

Vi har utsett Scott Tago Plus MIPS cykelhjälm till den MTB-hjälm som är bäst i test. Den passar dig som vill köra tuffare trailcykling.

I ett test om cykelhjälmar hos Prisjakts experter kom denna på andra plats. De rekommenderar den för aggressiv åkning i skogen och den beskrivs som modern med bra rotationsskydd. I ett uppdaterat test hos Folksam fick den märkningen ”Bra val”.

Cykelhjälmen har rotatatonsskyddet MIPS som ger skydd vid slag från sidan. Särskilt utsatta partier är dessutom förstärkta. Den har justerbart visir som tål en hel del. Hjälmen kan användas tillsammans med MTB-googles eller solglasögon. Flera ventilationshål gör den bekväm att bära även vid tuffare cykelpass.

Du kan välja mellan tre olika storlekar i måttet 51-61 centimeter. För att få en perfekt passform skruvar du på en ratt baktill.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med spin Test.se - Bästa med spin
Poc
Poc Tectal Race Spin
Poc Poc Tectal Race Spin - Test
Bästa med spin
Poc
Poc Tectal Race Spin
En välventilerad och säker MTB-hjälm för tuffare terrängcykling.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Outdoorexperten.
Toppbetyg av kunder hos Pocsports.com.
Rekommenderad av Cykelkraft.se.
Högt betyg hos Outdoorgearlab.com.
Populärt varumärke.
Rotationsskydd: SPIN.
Storlekar: 51-62 cm.
Vikt: 340 gram.
Material: Inre EPS-kärna och yttre PC-skal.
Mycket bra ventilation.
Justerbar skärm.
Passar till googles.

Poc är ett svenskt företag som grundades 2005 och deras mål var att minska konsekvenserna för sportrelaterade olyckor. De utvecklade cykelhjälmar som minskar den kraft som översförs till hjärnan och kroppen vid en krasch. Deras produkter utvecklas i samband med idrottsmedicinska experter.

Poc Tectal Race Spin är en välventilerad MTB-hjälm som fått bra kundbetyg och är populära val hos Prisjakt och Outdoorexperten. Cykelhjälmen är utvecklad för trail och enduro och är utrustad med Pocs patentsökta rotationsskydd SPIN som ger maximal skydd vid en olycka.

MTB-hjälmens PC-skal och stoppning i skumfoam är skapade för att ge en hög säkerhet trots sin låga vikt på 340 gram. Hjälmen skyddar en större del av huvudet inklusive bakhuvudet, och mer än många andra hjälmar vilket är bra när du kör mountainbike. Ventilationen är både testad och optimerad med hjälp av en vindtunnel och klarar både tuffare pass och varma dagar. Hålen är extra stora vilket också bidrar till den låga vikten. Cykelhjälmen är gjord för att stå emot repor. Skärmen är justerbar och du kan även justera nackstödet enkelt. Remmarna är tunna och förinställda vilket underlättar. Hjälmen finns i tre olika storlekar i 51-62 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bontrager
Bontrager Blaze WaveCel Cykelhjälm
Bontrager Bontrager Blaze WaveCel Cykelhjälm - Test
Bästa premium
Bontrager
Bontrager Blaze WaveCel Cykelhjälm
MTB-hjälm designad för dig som tar cykling seriöst.
Testvinnare hos Cykelkraft.se 2024.
Rotationsskydd: WaleCel.
Storlekar: 51-63 cm.
Vikt: 380 gram.
13 ventilationskanaler

Bontrager tillverkar cykelutrustning, komponenter och tillbehör av hög kvalitet. Varumärket ägs av Trek Bicycle Corp, som grundades i USA 1976.

Bontrager Blaze WaveCel Cykelhjälm är en MTB-hjälm designad för dig som tar cykling på allvar. Med den på huvudet får du en säker upplevelse oavsett om du befinner dig på en bergssluttning, smal skogsstig eller snabb grusväg.

Cykelkraft har jämfört fyra olika hjälmar för mountainbike och utsåg då denna till testvinnare. Den fick betyget 8,9 av 10 och rekommenderas till dig som vill ha en cykelhjälm med många smarta funktioner.

MTB-hjälmen har en hög prestanda och ger ett bra skydd när du kör i skogen och längs stigar. Den är utrustad med rotationsskyddet WaveCel som är en komprimerad cellstruktur på insidan och som absorberar kraften vid en kollision.

Cykelhjälmen är lätt att justera till en perfekt passform. Den är designad så att du kan fästa en GoPro-kamera eller en Bontrager-lampa. En smart NoSweat-stoppning förhindrar att svetten droppar ner i ögonen. 13 smarta ventilationskanaler hjälper till att hålla dig sval under tuffare pass.

Hjälmen finns att köpa i tre olika storlekar – S, M och L i måttet 51-63 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Bell
Bell 4Forty Mips
Bästa budget
Bästa budget
Bell
Bell 4Forty Mips
En bekväm MTB-hjälm som klarar tuffa mountainbikeleder.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt betyg av Bikeradar.com.
Högt kundbetyg på Amazon.
Populärt varumärke.
Rotationsskydd: MIPS.
Storlekar: 52-62 cm.
Vikt: 363 gram.
Material: Polykarbonat.
15 ventilationshål.
Passar till googles.

Bell grundades 1954 i Kalifornien och har ett brett utbud av cykelhjälmar för alla typer av cykling, allt från moutainbike till stadscykling och för barn. Många av deras modeller har MIPS och har fått bra betyg på tester på cykelhjälmarna.

Bell 4Forty MIPS är en bekväm och säker MTB-hjälm som ger ett bra skydd runt huvudet och som klarar även de tuffaste mountainbikelederna. Det är en mycket bra cykelhjälm som fått bra kundbetyg och är populära val hos Prisjakt och Pricerunner – men som också är en av de mest prisvärda på marknaden just nu. Därför har vi utsett den till vårt bästa budgetval. Cykelhjälmen är utrustad med teknologin MIPS, som reducerar rotationsvåldet om du skulle slå i huvudet. Den täcker nacken extra bra vilket är bra vid till exempel hopp som slutar med överslag.

Tack vare Bells Sweat Guide Padding håller sig fukt borta även om du kör ett riktigt tufft pass. Ventilationen är generös med 15 hål. No-Twist Tri-Glides håller remmarna på plats och skärmen är justerbar. På cykelhjälmens baksida finns ett hjul som går att justera för att få ett perfekt passform, även när du använder cykelglasögon. Cykelhjälmens vikt är låg och ligger på endast 363 gram. MTB-hjälmen finns fyra olika storlekar i storleken 52-65 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bell 4Forty Mips
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Giro
Giro Syntax Mips
Bra val
Bra val
Giro
Giro Syntax Mips
En mångsidig MTB-hjälm med justerbar passform och MIPS.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Rotationsskydd: MIPS.
Storlekar: 51-65 cm.
Vikt: 308 gram.
Material: Polykarbonat med EPS-foder.
25 ventilationshål.

Amerikanska Giro är ett företag med huvudkontor i Santa Cruz som grundades 1985. De gör cykelhjälmar och hjälmar för vintersporter. Bland deras breda utbud av vältestade cykelhjälmar finns det modeller för landsvägscykling, terrängcykling, turcykling och fritidscykling.

Giro Syntax Mips är en populär MTB-hjälm som både är snygg och skön att ha på sig. Det är en mångsidig cykelhjälm med justerbar passform och lätt vikt på 308 gram. Tack vare med MIPS-teknoligi som skyddar huvudet från allvarliga skador är det en säker hjälm som gör att du kan cykla i tuffare terränger.

MTB-hjälpmen har ett EPS-foder som sitter direkt på det fyradelade hårdkroppsskalet i polykarbonat. Den har ett ventilationssystem som med vindtunnelsventiler med intern kanalisering och 25 ventiler som gör att du kan cykla även tuffare pass. Cykelhjälmen finns i fyra olika storlekar i storlekarna 51-65 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Giro Syntax Hjälm (MIPS) - Hjälmar
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar

Ytterligare läsning

Bäst i test MTB-hjälm - se testvinnande MTB-hjälmar.
Här hjälper vi dig att välja rätt MTB-hjälm.

Köpguide MTB-hjälm

Att använda en bra cykelhjälm är en viktig del i din cykelutrustning. En olycka kan ske när du minst anar det och med en hjälm skyddar du huvudet om du skulle ramla och slå i huvudet. Det finns olika cykelhjälmar beroende på vad du ska ha den till – landsväg, mountainbike, downhill och cykelhjälmar för barn. Här hjälper vi dig att välja rätt MTB-hjälm för mountainbikecykling. Föredrar du en traditionell cykelhjälm ska du istället ta del av vår sammanställning av testvinnande cykelhjälmar.

Vad är en MTB-hjälm?

När du cyklar mountainbike är cyklingen mer tekniskt och du cyklar stundtals också i tuffare terräng. Därför ska du köpa en MTB-hjälm som är mer anpassad för den här typen av cykel. Den är gjord för att skydda bakhuvudet bättre med en mer täckande baksida då risken är större att trilla bakåt eller på sidan. Hjälmen har oftast en skärm som skyddar mot solen eller gör att du kan sänka huvudet och bara köra igenom tät skog utan att få grenar i ansiktet. På en MTB-hjälm är dessutom ventilationen prioriterad och hålen är placerade lite annorlunda om du jämför med en vanlig cykelhjälm. Det finns även olika modeller på MTB-hjälmarna och vissa är mer anpassade för lättare cykling medan vissa andra klarar riktigt tuffa turer.

Olika sorters MTB-hjälmar:

 • MTB-hjälmar för XC och lättare stigcykling – har ofta ett rotationsskydd som MIPS eller Spin.
 • MTB-hjälmar för stigcykling och enduro – täcker ofta sidor och bakhuvud mer och har ofta en skärm.
 • MTB-hjälmar för enduro och downhill – en fullfacehjälm som skyddar mot de tuffaste smällarna.

Fördelar med en MTB-hjälm

Det är många som använder en vanlig landsvägshjälm även i skogen. Men det finns många fördelar med att köpa en MTB-hjälm. Här kommer de vanligaste.

 • Många MTB-hjälmar har en skärm som skyddar när du cyklar i tät skog.
 • Nacken och bakhuvudet är mer skyddade för att klara en eventuell krasch bättre.

Välj en cykelhjälm med MIPS

Köper du en dyrare cykelhjälm är den oftast utrustad med MIPS, som står för Multi-Directional Impact Protection. Det är en teknologi som gör att du skyddar huvudet extra bra vid eventuella fall vilket gör att du kan undvika allvarliga skallskador. Hjälmens yttre och inre delar glider mot varandra vilket gör att rotationsvåldet reduceras.

Jämför egenskaperna för att hitta rätt 

En MTB-hjälp har flera egenskaper som kan vara bra att känna till så att du kan välja rätt cykelhjälm.

Justerbar form

Cykelhjälmen finns ofta i flera storlekar och går sedan även att justera för att passa ditt huvud ordentligt. Se till att hjälmen går att justera både med remmar och ett hjul på baksidan. Cykelhjälmen ska inte glida runt eller blotta känsliga ytor på huvudet – pannan, hjässan och bakhuvudet. Samtidigt ska den inte heller trycka eller kännas obehaglig på.

Ventilationen

Ju bättre ventilationen är desto skönare är det att cykla. Cykelhjälmen har flera ventilationshål och kan också ha ventilationssystem som hjälper till att transportera bort fukten.

Vikt

Ju lägre vikt en cykelhjälm har desto smidigare och lättare kommer den att vara att bära. Vikten spelar också stor roll om en olycka skulle vara framme då en högre vikt påverkar både muskler och mjukdelar i nacken. De flesta mer kända varumärkena inom cykeltillbehör jobbar hårt för att få ner vikten och en MTB-hjälm väger runt 300-350 gram. Den lägre vikten ska dessutom inte påverka säkerheten.

Endast CE-märkt får säljas i Sverige

Alla cykelhjälmar som säljs i Sverige ska vara CE-märkta, vilket betyder att de har testats och godkänts enligt EU:s säkerhetskrav. Märkningen för vuxna ska vara väl synlig på insidan och ser ut såhär: CE EN1078. Barnhjälmar med grönt spänne ska ha märkningen EN 1080.

Läs också: Bäst i test cykelhjälm
Läs också: Bäst i test cykelskor

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En MTB-hjälm är en cykelhjälm för dig som cyklar med mountainbike. Den har ofta en skärm och skydd som täcker bakhuvudet bättre. Den väger lite och har en bra ventilation för de tuffare passen.
 • En MTB-hjälm väger lite mer än en vanlig lätt hjälm och ligger på runt 300-350 gram.
 • Vi har valt att utse Scott Tago Plus MIPS Cykelhjälm till den MTB-hjälm som är bäst i test. Den är snygg, modern och utrustad med rotationsskyddet MIPS.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng