VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 9 Februari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test cykelskor för terräng och landsväg 2023

Är du på jakt efter nya cykelskor? För att få det allra bästa kan du spana in fyra testvinnande modeller. Vi hjälper dig dessutom att välja rätt cykelskor eftersom det finns olika modeller beroende på vilken typ av cykel du använder.

Vi har jämfört
 • Typ av sko.
 • Klosstyp.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Shimano
Shimano Rc901 Racerskor
Shimano Shimano Rc901 Racerskor - Test
Bäst i test
Shimano
Shimano Rc901 Racerskor
Shimano S-Phyre RC9 är avancerade och välutvecklade cykelskor för racing.
Testvinnare hos Bikeradar.com 2020.
Högt betyg hos Cyclingnews.com 2020.
Toppval hos Outdoorgearlab.com 2019.
Typ av sko: Racer.
Klosstyp: SPD-SL.
Storlek: 38 till 48.
Vikt: 243 gram.
Krafteffektiv.
Styvhet 12/12.

Shimano grundades 1921 och som är kända över hela världen för sina högkvalitativa cykelkomponenter som sadlar, bromsar och trampor. I deras sortiment hittar du dessutom bra cykelskor och vi har med flera av deras skor i vårt jämförande test.

Shimano S-Phyre RC9 är förmodligen en av världens mest avancerade och utvecklade cykelsko och testvinnare hos Bikeradar. Det är en cykelsko för racing och klosstypen SPD-SL. I den här uppdaterade modellen får du en effektiv sko med direkt kraftöverföring och aerodynamiska fördelar.

Sulan är integrerad med ovansidan i mikrofiber och ger en skön passform och stabilitet. Ovandelen är dessutom laserperfomerad med hål som ger en bra ventilation. Kolfibersulan är styv och lätt och ligger på 12 av 12 på Shimanos styvhetsskala. En Shimano Dynalast-teknik ger ett effektivare rundtramp. Skon har en gummerad hälplatta som gör det lättare för dig när du ska gå. Cykelskorna finns i storleken 38 till 48 och väger 243 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för MTB Test.se - Bästa för MTB
Shimano
Shimano Xc500 MTB
Shimano Shimano Xc500 MTB - Test
Bästa för MTB
Shimano
Shimano Xc500 MTB
En prisvärd cykelsko för MTB med SPD-fäste från Shimano.
Högt betyg på test hos Bikeradar.com 2020.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Typ av sko: MTB.
Klosstyp: SPD.
Storlek: 38-48.
Vikt: 301 gram.
Krafteffektiv.
Exklusiv Michelinyttersula.
Styvhet: 7/12.

Shimano XC500, eller Shimano XC5, är en ny sko från Shimano som är både snygg, stilren och dessutom prisvärd. Skon är designad för MTB med SPD-fäste och en bra passform. Samtidigt har den en komfort och design som passar även för pendling, touring, cyclocross, gravel bike och allmän träning. Bikeradar.com gav skorna ett bra testresultat när de jämförde gravel bike-skor.

Cykelskorna är i konstläder och är välventilerade och slitstarka. De har klassiska skosnören med mini power-band som gör att trycket runt foten fördelas jämnt. Mellansulan är i kompositmaterial och har en lätt kolfiberförstärkning vid spurtklossen. Mellansulan är styv och stabil, men inte för styv för att springa i och den ligger på 7 av 12 på Shimanos styvhetsskala. Skorna är utrustade med Shimamos nya DynaLast-teknik som ger en förbättrad kraftöverföring och minskat slitage. Den exklusiva Michelin-yttersulan har ett mycket bra grepp och självrensning från lera. Skorna är dessutom förberedda för skruvdoppar om så önskas. De finns i storleken 38 till 48 och väger 301 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för racer Test.se - Bästa för racer
Specialized
Specialized S-Works 7
Specialized Specialized S-Works 7 - Test
Bästa för racer
Specialized
Specialized S-Works 7
Specialized S-Works 7 är det senaste flaggskeppet från Specialized och passar för landsvägscykling.
Högt betyg på test hos Bikeradar 2020.
Typ av sko: Racer.
Klosstyp: SPD-SL.
Storlek: 41-47.
Vikt: 448 gram.
Styvhet 15/15.
Krafteffektiv.

Specialized Bicycle Components är en cykeltillverkare som grundades 1974 i Kalifornien i USA. De gör MTB-cyklar, racercyklar, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och cyklar för barn.

Specialized S-Works 7 är det senaste flaggskeppet från Specialized och är en cykelsko anpassad till din racercykel eller landsvägscykel och har klosstypen SPD-SL. Den har fått flera bra uppdateringar sedan tidigare modell. Skon har en enastående prestanda med bra passform, komfort och kraftöverföring.

Cykelskon har en ergonomisk Body Geometry-sula och fotbädd som ökar kraft och effektiviteten och minskar samtidigt skaderisken. Den är utrustad med egenutvecklade BOA-spännen och CNC-frästa i aluminium. På så sätt är det lätt att justera passformen med millimeterprecision. Ovandelen är av ett starkt och lätt material med stretch åt endast ett håll vilket gör att foten hålls på plats. Hälkappan bidrar också till att foten hålls ordentligt på plats och gör det dessutom lättare att ta av och på skon. Du har extra utrymme i tåboxen och mycket stoppning i tungan vilket ger en högre komfort. Cykelskornas sula är Specializeds styvaste kolfibersula och den har styvhet 15 av 15 i deras egna styvhetsskala. Den styva sulan gör att du får maximal kraftöverföring till pedalen. Cykelskorna finns i storleken 41 till 48 och väger 448 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med slät sula Test.se - Bästa med slät sula
Five Ten
Five Ten Freerider Pro
Five Ten Five Ten Freerider Pro - Test
Bästa med slät sula
Five Ten
Five Ten Freerider Pro
En slät cykelsko med slät sula som passar för mountainbikecykling.
Populärt val hos Cykloteket.se.
Populärt val hos Outdoorexperten.se.
Redaktörens val hos Outdoorgearlab 2021.
Högt betyg på äldre skomodell hos Bikeradar.com 2016.
Five Tens mest sålda sko.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av sko: MTB
Klosstyp: Slät sula.
Storlek: 40-47.

Five Ten har över 30 års erfarenhet av att tillverka cykelskor. 2011 slogs Five Ten och Adidas samman och kombinationen av deras kunskap har resulterat i de skor som finns på marknaden idag. Five Ten Freerider Pro är Five Tens mest sålda sko genom tiderna och en uppdaterad modell av Freerider PRO. Det är en mountainbikesko med slät sula som utsågs till redaktörens val hos Outdoorgearlab i deras test kring bästa MTB-skorna med slät sula. Det är en teknisk och mångsidig cykelsko som passar till både trail och lättare downhill.

Cykelskon har en stabil och säker sula och ett punktformat mönster som maximerar greppet mot pedalerna. Materialet är av ett slitstarkt, vädertåligt och snabbtorkande konstläder. Ovansidan och tåboxen är förstärkta och skyddar mot stenar och annat vasst underlag. Mellansulan är i ett dämpande PU-material. Glasfibersulan är lagom styv för att ge vara krafteffektiv men är samtidigt bekväm att gå i. Cykelskorna finns i storleken 40 till 47.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test cykelskor - testvinnande cykelskor.

Köpguide

När du cyklar får du både bra med motion och en rolig aktivitet. Att cykla med cykelskor är en otroligt stor skillnad om du jämför med ett par vanliga träningsskor och du får en bättre upplevelse. För att få en mer energieffektiv cykling är det bra att använda styva skor som jämnt fördelar kraften – en egenskap som cykelskor besitter. Det finns två olika typer av cykelskor och av oss får du all information så att du gör rätt val i ditt köp.

Glöm inte hjälm - här kan du läsa vilka cykelhjälmar som är bäst i test

Vad är cykelskor?

Cykelskor är skor som är särskilt anpassade till när du ska cykla, vilket gör att du både cyklar bättre och snabbare. Skorna har en styvare sula som gör att kraften lättare går över till pedalen och fördelar trycket över hela foten. Många skor har även fästen så att du kan sätta fast skorna i cykelpedalerna. Många cykelskor är dessutom vattentäta och bra att använda i alla väder, även de dagar de regnar. Skorna har ett spänningssystem med antingen kardborrespännen, klick-spännen eller BOA-spännen.

Så använder du cykelskor

Det finns både cykelskor som sitter fast i pedalen och cykelskor med gummisula som fäster som klister.

Cykelskor med klick i-pedalsystem

Cykelskor med klick i-pedalsystem, eller clippledd är skor med en kloss som sitter fast i sulan. Du skruvar fast klossarna i skornas undersida och det är dem som gör att skor och pedaler passar ihop. Skorna klickas i pedalen och gör att du får en effektiv cykling och det är lätt att klicka i och ur skorna. Mountainbikeskor passar till SDP-pedaler och racerskor till SPD-SL-pedaler.

Cykelskor med gummisula

Föredrar du att inte vara iklickad finns det cykelskor med en styv gummisula som fäster som klister på pedalerna. Du får ett säkert grepp under hela cyklingen. Den här typen av cykelskor är vanliga för till exempel downhillcyklister där du vill ha möjlighet att kunna ta av foten vid kurvor och göra tricks.

Olika sorters cykelskor

Förutom att välja mellan skor som går att klicka i eller inte så finns det skor som är anpassade efter vilken typ av cykling du ska utföra. Här är det vanligaste modellerna!

 • Landsvägsskor.
 • City- och trekkingskor.
 • Mountainbikeskor.
 • Downhillskor.
 • Spinningskor.

Landsvägsskor

Landsvägsskor eller racerskor är lätta och styva cykelskor som optimerar energieffektiviteten och kraftöverföringen när du cyklar på en racercykel. Eftersom du sällan går i landsväggsskor är sulan inte greppvänlig. Klossen ligger ovanpå sulan och täcker en stor yta som ger ett jämnt tryck över foten.

City- och trekkingskor

City- och trekkingskor är cykelskor för pendlare och sulan har en högre styvhet än en traditionell träningssko, men är mer bekväm en andra cykelskor. Många liknar en vanlig träningssko men har en mer greppvänlig gummisula och förstärkt tåparti. De flesta är dessutom kompatibla med klick i-system för mountainbike med insänkt kloss.

Mountainbikeskor

Mountainbikeskor eller MTB-skor är cykelskor för dig som kör mountainebike och behöver slitstarka skor med en greppvänlig och styv sula. Överdelen är tålig och klarar både regn, lera och hårt underlag som vassa stenar. Klossen är insänkt i sulan eftersom du ofta behöver gå när du cyklar mountainbike. Det finns modeller både med och utan klick i-system.

Downhillskor

Downhillskor liknar en mountainbikesko men är mer robust, flexibel och tålig. Skorna är stabila och övre delen skyddar mot både väder och hårt material. Den mönstrade gummisulan har ett bra grepp.

Spinningsskor

Ska du köra spinning på gymmet är det spinningskor du ska satsa på. Spinningpedalerna skiljer sig åt om du jämför med pedaler för landsvägsskor, men är samma som stads- och mountainbikeskor.

Fördelar med cykelskor

När du cyklar med cykelskor där du sitter fast i pedalen blir cyklingen både enklare och effektivare, oavsett om du är proffs eller vardagscyklar. Eftersom skorna har en stabilare sula är de designade så att du får ut maximalt av tramptagen. Du får mer motstånd och baksidan av låren jobbar hårdare. Även dragrörelsen blir annorlunda med cykelskor och ger en jämnare cykling. Skorna har lägre sula än hos en vanlig träningssko eftersom du vill ha foten nära pedalen. Står du och väljer mellan att köpa cykelskor eller inte så är valet självklart - köp cykelskor!

Läs också: Bäst i test racercykel
Läs också:
 Bäst i test elcykel
Läs också: 
Bästa cykelhjälmen
Läs också:
 Bästa MTB-hjälmen

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Cykelskor är särskilt anpassade för cykling med egenskaper som gör att du kan cykla snabbare och mer effektivt. Sulan är styv och kraften fördelas jämnt över foten. Du kan antingen välja cykelskor med klick i-system eller med en gummisula som klistrar fast foten i pedalen.
 • Cykelskor ska sitta tajtare på foten än vad en löparko eller vanlig sko gör. Foten ska inte ha någon möjlighet att röra sig.
 • Vi har valt att utse Shimano S-Phyre RC9 till de bästa cykelskorna. Det är ett par racercykelskor från Shimano som gör högkvalitativa cykelkomponenter. Cykelskorna är effektiva med direkt kraftöverföring och aerodynamiska fördelar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng