VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Februari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är cykeldatorn som är bäst i test 2024

Har du cykling som träningsform är en cykeldator ditt bästa hjälpmedel. Vi ger dig testvinnande cykeldatorer och en bra köpguide med tips på saker att tänka på inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Batteritid
 • Storlek
 • Skärm
 • Vikt
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Garmin
Garmin Edge 1030 Plus
Garmin Garmin Edge 1030 Plus - Test
Bäst i test
Garmin
Garmin Edge 1030 Plus
En avancerad och cykeldator för proffscyklisten, med lång batteritid och smarta funktioner.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2021.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Testvinnare hos Cycling Weekly 2021.
Betyget 4 av 5 hos Bikeradar.com 2020.
Toppmodell från Garmin.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteritid: 24 timmar.
Storlek: 58 x 114 x 19 mm.
Skärm: 3,5 tums pekskärm i färg.
Vikt: 124 gram.
Lagringskapacitet: 32 GB.
IP-klass: IPX7.
Kan kopplas till mobiltelefonen.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Vi har valt att utse Garmin Edge 1030 Plus till vår testvinnare i det här jämförande testet om cykeldatorer. Cykeldatorn blev testvinnare hos Bygghemma.se med betyget 9 av 10 och fick betyget 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. Den blev också testvinnare hos Cycling Weekly där de sa att skärmen är bra, batteritiden lång och installationen enkel. Enligt test är det en avancerad cykeldator med GPS och många smarta funktioner som hjälper dig i din träning. Den riktar sig till den mer rutinerade cyklisten som tar cykling på stort allvar.

Detta är en stor cykeldator i måtten 58 x 114 x 19 millimeter och en högupplöst 3,5 tums pekskärm, som både hjälper dig att sätta och uppnå dina träningsmål när du cyklar. Du spänner fast ett plastfäste på styret med gummiband och sedan klickas cykeldatorn fast. Sedan vägleder den dig till exempel genom lutningar och stigningar så att du utan ansträngning klarar hela vägen upp. Du kan välja en av de förprogrammerade rutterna eller lägga till egna – den klarar 100 rutter. Följer du en rutt kan du även pausa och ta en avstickare utan att få några meddelanden om att du är ur kurs. Skulle du råka ut för en olycka eller om du behöver hjälp skickas position till dina nödkontakter. Koppla datorn till Garmins Connect-app till din smarta mobiltelefon för att få all data samlat på ett ställe – som dina prestationer, kroppsform och statistik. Du kan även låta familj och vänner följa din rutt live och läsa och svara på meddelanden. Batteritiden är på 24 timmar och cykeldatorn har IP-klassen IPX7.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Garmin
Garmin Edge 520 Plus
Bästa budget
Bästa budget
Garmin
Garmin Edge 520 Plus
En prisvärd cykeldator med färgskärm och GPS-funktion.
Högt betyg på test hos Bygghemma.se 2021.
Betyget 4,5 av 5 Bikeradar.com 2018.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Kjell & Company.
Batteritid: 15 timmar.
Storlek: 49 x 73 x 21 mm.
Skärm: 2,3 tum färgskärm.
Vikt: 62,5 gram.
IP-klass: IPX7.
Kan kopplas till mobiltelefonen.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Som vårt bästa budgetval rekommenderar vi cykeldatorn Garmin Edge 520 Plus, en cykeldator med färgskärm och GPS-funktion. Även om den inte är billig är den prisvärd för att vara så avancerad. Cykeldatorn kom på andra plats på test hos Bygghemma.se med betyget 8,8 av 10 och fick betyget 4,5 av 5 hos Bikeradar.com. Det är en cykeldator för dig som vill utforska nya rutter eller vill tänja på gränserna under en tävling. Det är en uppföljare till Garmin Edge 520 med flera uppdaterade funktioner.

Cykeldatorn gör det möjligt för dig att träna smartare och samtidigt upptäcka nya turer när du cyklar. Den har en avancerad navigering, inbyggda utmaningar och cykelkarta med röstguidning som tar dig både på väg och off-road. Du kan även skicka färdigskrivna meddelanden till andra cyklister, vilket kan vara bra om du av någon anledning halkar efter. Den är kompatibel med pulsband som bland annat känner av fart, kadens och puls och går att koppla till flera smarta appar. Med livefunktionen kan familj och vänner följa dig i realtid. Cykeldatorn är i storleken 49 x 73 x 21 millimeter och färgskärmen är tydlig och har 200 x 265 pixlar. Batteritiden är på upp till 15 timmar och den har IP-klass IPX7 vilket gör den vattentålig.

 • Butiker & priser
 • Priser för Garmin Edge 520 Plus GPS-cykeldator med Bluetooth
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar

Bra val Test.se - Bra val
Garmin
Garmin Edge 530
Bra val
Bra val
Garmin
Garmin Edge 530
En populär cykeldator som hjälper dig att bli bättre i din träning.
Bra betyg på test hos Cycling Weekly 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteritid: 20 timmar.
Storlek: 50 x 82 x 20 mm.
Skärm: 2,6 tum färgskärm.
Vikt: 78 gram.
IP-klass: IPX7.
Kan kopplas till mobiltelefonen.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Garmin Edge 530 kom på fjärde plats hos Cycling Weekly och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Det är en cykeldator som hjälper dig att ta din cykling till en annan nivå genom att samla på sig prestationsdata. Den har både GPS och förinläst cykelkarta som hjälper dig i svängarna. Du kan även lägga till egna kartor och den har möjlighet till 100 rutter. Det är lätt att fästa cykeldatorn på din cykels styre.

Du kan skicka gruppmeddelanden och spårning till andra cyklister för att hålla kontakt med gruppen om du skulle halka efter. Skulle en olycka ske skickar datorn ett meddelande med spårning till dina nödkontakter. Cykeldatorn har en storlek om 50 x 82 x 20 millimeter, väger 78 gram och har en batteritid på upp till 20 timmar. Eftersom den har en IP-klass på IPX7 är den också vattentät och klarar att användas alla väder.

 • Butiker & priser
 • Priser för Garmin Edge 530, Cykeldator
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar

Ytterligare läsning

Redaktionen på Test.se cyklar med en cykeldator.

Köpguide cykeldator

Har du cykling som träningsform har du också stor glädje av en cykeldator – som är ett bra hjälpmedel för att ta din träning till en helt ny nivå. En cykeldator har många användningsområden och smarta funktioner – här får du en stor köpguide till varför du ska köpa en cykeldator och saker att tänka på inför köpet!

Vad är en cykeldator?

Har du aldrig använt en cykeldator vet du kanske inte heller vad det är för något och vad den används till. Det är en batteridriven elektronisk apparat som mäter saker som hastighet och transport, medan mer avancerade modeller kan mäta kaloriförbrukning, återhämtningsstatus, puls, kadens och verka som en barometer. Den har många liknande egenskaper som en pulsklocka eller ett aktivitetsarmband.

Fördelar med en cykeldator

Det finns flera anledningar till att köpa en cykeldator som hjälpmedel när du cyklar. Cykeldatorer kostar en del, men du får också ut mycket av den och användningsområdena är många.

Hastighet och sträcka

Alla cykeldatorer visar hastighet och sträcka. Transportsträckan mäts via en GPS eller genom att datorn räknar antalet varv som hjulen snurrar.

GPS och navigering

En cykeldator med GPS och navigering i form av kartor ger dig möjligheten att upptäcka nya rutter. Många bättre modeller har inbyggda program, men också möjlighet att lägga till egna favoritrutter. Behöver du pausa en rutt för att ta en avstickare kan det också gå, utan att du får meddelanden om du avviker. Vill du koppla upp den till din mobiltelefon ska cykeldatorn vara utrustad med bluetooth.

Hjälper dig med träningen

Förutom att hjälpa dig hastighet, kartor och att spara turer får du samtidigt en bra träningshjälp av din cykeldator tack vare flera smarta funktioner. Det kan till exempel vara genom koppla ihop datorn med ett pulsband så att du får data på hur kroppen presterar och reagerar. På så sätt kan den vägleda dig genom stigningar och lutningar så att du kan anpassa ansträngningen för att orka dig igenom passet. Du kan också mäta hastighet, genomsnittsfart, höjdmeter och kandens. Genom att koppla ihop datorn med din smarta mobiltelefon kan du spara data som du sedan kan jämföra över tid för att se utvecklingen.

Högre säkerhet

Har du en bättre cykeldator kan du också hålla kontakten med övriga cyklister, vilket kan vara bra om du får punktering, ramlar eller av någon annan anledning halkar efter gruppen. Då skickas ett förinställt meddelande – vilket går fort och smidigt. Att använda sig av en cykeldator när du trampar iväg i skogen ensam ger också en högre säkerhet. Många högkvalitativa datorer kontaktar nämligen dina nödkontakter om en olycka skulle ske. Vissa cykeldatorer varnar också när bilar närmar sig bakifrån.

Bäst i test cykeldator - se testvinnande cykeldator.
En cykeldator visar hastighet och sträcka och hjälper dig med träningen.

Egenskaper

Cykeldatorn har flera olika egenskaper som du kan kika på för att hitta rätt i djungeln bland de olika modellerna. Vill du ha en bättre cykeldator bör du också gå upp lite i pris för att få de funktionerna du behöver för att maxa din träning.

Storlek och vikt

Både storlek och vikt spelar stor roll när du väljer cykeldator. Den ska helst vara liten och smidig för att inte vara i vägen när du cyklar, men utan att ha för liten skärm som kan svår att läsa av. Ju mer vikt din cykel har desto mer behöver du trampa, men däremot kan de som väger lite mer också innehålla fler egenskaper som du har nytta av. För att minska motståndet när du cyklar kan en som har en aerodynamisk form vara att rekommendera.

Skärmen

För att kunna följa kartan ordentligt bör skärmen vara stor, helst i färg och ha en bra skärmupplösning. Skärmens storlek mäts i tum och skärmupplösningen i pixlar. Det är också en fördel om skärmen är lätt att förstå och läsa av och vissa modeller har en praktisk pekskärm istället för knappar som sitter vid sidan om. Det är viktigt att kunna ändra inställningar och funktioner även med handskar på.

Rösteffekter

En del cykeldatorer har röstuppläsning vilket är ett bra komplement vid de tillfällen det är svårare att läsa av skärmen.

Batteritid

Batteritiden är ofta en avgörande faktor när du väljer cykeldator. Många har en batteritid på 10-20 timmar, vilket räcker för de flesta. Laddningen sker vanligtvis med en vanlig micro-USB och kan också laddas via en powerbank.

IP-klass IPX7

Eftersom du ofta cyklar både i sol och regn är det bra om cykeldatorn har IP-klass IPX7, som betyder att den är vattentålig.

Läs också: Bäst i test racercykel

Läs också: Bäst i test cykelhjälm

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En cykeldator med GPS ger dig möjlighet att upptäcka nya rutter, men har också inbyggda rutter som du kan följa. Samtidigt kan många cykeldatorer hjälpa dig att få ett bättre träningsresultat tack vare att den samlar på sig relevant mätdata som gör att du kan följa utvecklingen.
 • Det finns olika typer av cykeldatorer och transportsträckan mäts via en GPS eller genom att datorn räknar antalet varv som hjulen snurrar.
 • Vi har valt att utse Garmin Edge 1030 Plus till den cykeldator som är bäst i test. Det är en omtyckt och avancerad cykeldator med lång batteritid och flera smarta funktioner som tar din träning till en helt annan nivå.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Garmin Garmin Edge 1030 Plus
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng