VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är cykeldatorn som är bäst i test 2024

Har du cykling som träningsform är en cykeldator ditt bästa hjälpmedel. Vi ger dig testvinnande cykeldatorer och en bra köpguide med tips på saker att tänka på inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Batteritid
 • Storlek
 • Skärm
 • Vikt
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 1030 Plus
Garmin Garmin Edge 1030 Plus - Test
Bäst i test Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 1030 Plus
En avancerad och cykeldator för proffscyklisten, med lång batteritid och smarta funktioner.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2021.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Testvinnare hos Cycling Weekly 2021.
Betyget 4 av 5 hos Bikeradar.com 2020.
Toppmodell från Garmin.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteritid: 24 timmar.
Storlek: 58 x 114 x 19 mm.
Skärm: 3,5 tums pekskärm i färg.
Vikt: 124 gram.
Lagringskapacitet: 32 GB.
IP-klass: IPX7.
Kan kopplas till mobiltelefonen.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Vi har valt att utse Garmin Edge 1030 Plus till vår testvinnare i det här jämförande testet om cykeldatorer. Cykeldatorn blev testvinnare hos Bygghemma.se med betyget 9 av 10 och fick betyget 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. Den blev också testvinnare hos Cycling Weekly där de sa att skärmen är bra, batteritiden lång och installationen enkel. Enligt test är det en avancerad cykeldator med GPS och många smarta funktioner som hjälper dig i din träning. Den riktar sig till den mer rutinerade cyklisten som tar cykling på stort allvar.

Detta är en stor cykeldator i måtten 58 x 114 x 19 millimeter och en högupplöst 3,5 tums pekskärm, som både hjälper dig att sätta och uppnå dina träningsmål när du cyklar. Du spänner fast ett plastfäste på styret med gummiband och sedan klickas cykeldatorn fast. Sedan vägleder den dig till exempel genom lutningar och stigningar så att du utan ansträngning klarar hela vägen upp. Du kan välja en av de förprogrammerade rutterna eller lägga till egna – den klarar 100 rutter. Följer du en rutt kan du även pausa och ta en avstickare utan att få några meddelanden om att du är ur kurs. Skulle du råka ut för en olycka eller om du behöver hjälp skickas position till dina nödkontakter. Koppla datorn till Garmins Connect-app till din smarta mobiltelefon för att få all data samlat på ett ställe – som dina prestationer, kroppsform och statistik. Du kan även låta familj och vänner följa din rutt live och läsa och svara på meddelanden. Batteritiden är på 24 timmar och cykeldatorn har IP-klassen IPX7.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 1040
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 1040
Cykeldator av hög kvalitet med många funktioner.
Andra plats på test hos Cycling Weekly 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Träningsmaskiner.com.
Batteritid: 70 timmar/100 timmar.
Storlek: 59 x 118 x 20 mm.
Färgskärm i touchscreen.
Vikt: 126 gram.
Lagringskapacitet: 32 GB.
Kan kopplas till mobiltelefonen.
IPX7-klassad.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Garmin Edge 1040 är en av varumärkets bästa cykeldatorer och en modell i premiumklass. Den kommer med många bra funktioner och passar både pendlare, elitmotionärer och äventyrare. Den finns i två olika modell – Standard Edition och Solar Edition. Standardmodellen är ett populärt val hos Prisjakt. Solar-modellen kom på andra plats i ett test hos Cycling Weekly och drivs av solpanel.

Garmin Edge 1040 standard är ett bra val för dig som vill cykla längre och ladda mindre. Den har en GPS som klarar både täta trädkronor och höga byggnader utan att tappa täckning. Tack vare en multiband-GNSS-teknologi får du en noggrann platsavläsning.

Med den kan du cykla med en specifik karta för din cykeltyp och navigering. Under din cykling får du information om din uthållighet. Den kan mäta saker som VO2, återhämtningstid och träningsbelastning.

Standardmodellen har en batteritiden på upp till 35 timmar vid krävande användning och upp till 70 timmar i sparläge. Solarmodellen har 45 timmars batteritid vid krävande användning och upp till 100 timmar i sparläge.

 • Butiker & priser: Standard
 • Butiker & priser: Solar

Bästa budget Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 130 Plus
Garmin Garmin Edge 130 Plus - Test
Bästa budget Test.se logo
Garmin
Garmin Edge 130 Plus
Prisvärd cykeldator med smarta funktioner.
Bästa budget test hos Cycling Weekly 2024.
Batteritid: 12 timmar.
Storlek: 41 x 63 x 16 mm.
Skärm: 1,8 tums pekskärm i färg.
Vikt: 33 gram.
Kan kopplas till mobiltelefonen.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning. De gör produkter med innovativ GPS-teknologi och i utbudet finns bland annat träningsklockor, fordonsnavigation, ekolod och cykeldatorer.

Vill du ha en lite mer prisvärd cykeldator, som samtidigt är av hög kvalitet rekommenderar vi Garmin Edge 130 Plus. Av varumärket själva beskrivs den som kompakt med GPS och många träningsfunktioner. I ett test hos Cycling Weekly kom den på fjärde plats och blev bästa budget.

Den kompakta cykeldatorn har GPS som hjälper dig oavsett om du ska pendla till jobbet eller utforska nya vägar. Den visar hur långt, snabbt och brant du har cyklat. Med hjälp av MTB-dynamik registreras antal hopp, hopplängd och tid i luften. Med funktionen ClimbPro kan du mäta din anstängning vid kuperad terräng. Den mäter också saker som V02 och puls.

Tack vare navigering med avisering är det lätt att hitta rätt. Den kan även leda dig tillbaka till startplatsen. Den har minne för 30 rutter och 100 platser. Skulle du råka ut för en olycka skickar datorn din position till förprogrammerade kontakter. Via livetrack kan familj och vänner dessutom följa dim rutt i realtid.

Skärmen är på 1,8 tum är lättläst i både solljus och svagt ljus. I GPS-läge har datorn en batteritid på upp till 12 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanprisklass Test.se logo
Wahoo
Wahoo Elemnt Roam
Bästa mellanprisklass
Bästa mellanprisklass Test.se logo
Wahoo
Wahoo Elemnt Roam
Kraftfull cykeldator med smarta funktioner och bra tillhörande app.
Tredje plats på test hos Cycling Weekly 2024.
Batteritid: 17 timmar.
Storlek: 89 x 54,4 x 17,8 mm.
Skärm: 2,7 tums pekskärm.
Vikt: 95,5 gram.
Kan kopplas till mobiltelefonen.
IPX7-klassad.

Wahoo är ett fitnessteknikföretag som är kända för produkter för cykling. Vi har valt att rekommendera deras cykeldator Wahoo Elemnt Roam. I ett test hos Cycling Weekly kom den på tredje plats och blev den bästa med app.

Detta är en kraftfull cykeldator med en kristallklar LED-skärm i färg på 2,7 tum. Tack vare en ight-sensor går den att läsa av i alla ljusförhållanden.

Med cykeldatorn kan du följa din träning och utveckling när du cyklar. Den har flera navigationsfunktioner och ger dig optimerade cykelrutter. Cyklar du fel kan den leda dig tillbaka på rätt väg eller tillbaka till starten av rundan. Det går att spara dina favoritplatser och du kan dela din position live.

Du kopplar upp cykeldatorn till en tillhörande app och via den kan du göra inställningar och anpassa dina träningsfunktioner. Eftersom den kopplas upp till appen kan du också få meddelanden om samtal och sms.

Batteritiden är på upp till 17 timmar och den laddas sedan via USB. Enheten är IPX7-klassad vilket gör den vattentät ner till 1,5 meter.

 • Butiker & priser: No 1
 • Butiker & priser: No 2

Ytterligare läsning

Redaktionen på Test.se cyklar med en cykeldator.

Köpguide cykeldator

Har du cykling som träningsform har du också stor glädje av en cykeldator – som är ett bra hjälpmedel för att ta din träning till en helt ny nivå. En cykeldator har många användningsområden och smarta funktioner – här får du en stor köpguide till varför du ska köpa en cykeldator och saker att tänka på inför köpet!

Vad är en cykeldator?

Har du aldrig använt en cykeldator vet du kanske inte heller vad det är för något och vad den används till. Det är en batteridriven elektronisk apparat som mäter saker som hastighet och transport, medan mer avancerade modeller kan mäta kaloriförbrukning, återhämtningsstatus, puls, kadens och verka som en barometer. Den har många liknande egenskaper som en pulsklocka eller ett aktivitetsarmband.

Fördelar med en cykeldator

Det finns flera anledningar till att köpa en cykeldator som hjälpmedel när du cyklar. Cykeldatorer kostar en del, men du får också ut mycket av den och användningsområdena är många.

Hastighet och sträcka

Alla cykeldatorer visar hastighet och sträcka. Transportsträckan mäts via en GPS eller genom att datorn räknar antalet varv som hjulen snurrar.

GPS och navigering

En cykeldator med GPS och navigering i form av kartor ger dig möjligheten att upptäcka nya rutter. Många bättre modeller har inbyggda program, men också möjlighet att lägga till egna favoritrutter. Behöver du pausa en rutt för att ta en avstickare kan det också gå, utan att du får meddelanden om du avviker. Vill du koppla upp den till din mobiltelefon ska cykeldatorn vara utrustad med bluetooth.

Hjälper dig med träningen

Förutom att hjälpa dig hastighet, kartor och att spara turer får du samtidigt en bra träningshjälp av din cykeldator tack vare flera smarta funktioner. Det kan till exempel vara genom koppla ihop datorn med ett pulsband så att du får data på hur kroppen presterar och reagerar. På så sätt kan den vägleda dig genom stigningar och lutningar så att du kan anpassa ansträngningen för att orka dig igenom passet. Du kan också mäta hastighet, genomsnittsfart, höjdmeter och kandens. Genom att koppla ihop datorn med din smarta mobiltelefon kan du spara data som du sedan kan jämföra över tid för att se utvecklingen.

Högre säkerhet

Har du en bättre cykeldator kan du också hålla kontakten med övriga cyklister, vilket kan vara bra om du får punktering, ramlar eller av någon annan anledning halkar efter gruppen. Då skickas ett förinställt meddelande – vilket går fort och smidigt. Att använda sig av en cykeldator när du trampar iväg i skogen ensam ger också en högre säkerhet. Många högkvalitativa datorer kontaktar nämligen dina nödkontakter om en olycka skulle ske. Vissa cykeldatorer varnar också när bilar närmar sig bakifrån.

Bäst i test cykeldator - se testvinnande cykeldator.
En cykeldator visar hastighet och sträcka och hjälper dig med träningen.

Egenskaper

Cykeldatorn har flera olika egenskaper som du kan kika på för att hitta rätt i djungeln bland de olika modellerna. Vill du ha en bättre cykeldator bör du också gå upp lite i pris för att få de funktionerna du behöver för att maxa din träning.

Storlek och vikt

Både storlek och vikt spelar stor roll när du väljer cykeldator. Den ska helst vara liten och smidig för att inte vara i vägen när du cyklar, men utan att ha för liten skärm som kan svår att läsa av. Ju mer vikt din cykel har desto mer behöver du trampa, men däremot kan de som väger lite mer också innehålla fler egenskaper som du har nytta av. För att minska motståndet när du cyklar kan en som har en aerodynamisk form vara att rekommendera.

Skärmen

För att kunna följa kartan ordentligt bör skärmen vara stor, helst i färg och ha en bra skärmupplösning. Skärmens storlek mäts i tum och skärmupplösningen i pixlar. Det är också en fördel om skärmen är lätt att förstå och läsa av och vissa modeller har en praktisk pekskärm istället för knappar som sitter vid sidan om. Det är viktigt att kunna ändra inställningar och funktioner även med handskar på.

Rösteffekter

En del cykeldatorer har röstuppläsning vilket är ett bra komplement vid de tillfällen det är svårare att läsa av skärmen.

Batteritid

Batteritiden är ofta en avgörande faktor när du väljer cykeldator. Många har en batteritid på 10-20 timmar, vilket räcker för de flesta. Laddningen sker vanligtvis med en vanlig micro-USB och kan också laddas via en powerbank.

IP-klass IPX7

Eftersom du ofta cyklar både i sol och regn är det bra om cykeldatorn har IP-klass IPX7, som betyder att den är vattentålig.

Läs också: Bäst i test racercykel

Läs också: Bäst i test cykelhjälm

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En cykeldator med GPS ger dig möjlighet att upptäcka nya rutter, men har också inbyggda rutter som du kan följa. Samtidigt kan många cykeldatorer hjälpa dig att få ett bättre träningsresultat tack vare att den samlar på sig relevant mätdata som gör att du kan följa utvecklingen.
 • Det finns olika typer av cykeldatorer och transportsträckan mäts via en GPS eller genom att datorn räknar antalet varv som hjulen snurrar.
 • Vi har valt att utse Garmin Edge 1030 Plus till den cykeldator som är bäst i test. Det är en omtyckt och avancerad cykeldator med lång batteritid och flera smarta funktioner som tar din träning till en helt annan nivå.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Garmin Garmin Edge 1030 Plus