HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
fläktar - Bäst i test

Test av fläktar

3 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 28:e Juni, 2019, Baserad på 1 experttest.

En svalkande bris i hemmet eller på kontoret utan att du behöver lägga stora summor på luftkonditionering. Då räcker det gott och väl med en golv- eller bordsfläkt. Egentligen är AC-produkter mer effektiva än fläktar eftersom AC:n kyler luften och fläkten bara svalkar. Men fördelen med fläktar är att de är billigare och ofta lättare att flytta runt. De vanligaste modellerna är bordsfläktar och golvfläktar.

I skrivande stund finns det inte så många jämförande tester av fläktar. Vi på test.se har utgått från Aftonbladets senaste test av fläktar när vi gjort vår bedömning.

Om du har problem att sova när det är varmt så kan kan det vara skönt att ha på fläkten under natten. Några modeller har timer-funktion vilket passar utmärkt om du vill ställa in när den ska sluta köra.

Vad ska jag tänka på när jag väljer fläkt

  • Ljudet - kolla alltid hur mycket fläkten låter. Om du tänkt ha den på ofta och länge vill du inte att ljudet av fläkten ska bli ett störningsmoment.
  • Timerfunktion - vissa modeller har timerfunktion. Detta kan vara väldigt smidigt om du vill minimera risken att glömma stänga av den om du går hemifrån till exempel.
  • Antal hastighetslägen - det brukar finnas olika många hastighetslägen på fläktmodellerna. Det vanligaste brukar vara 3 men det finns de som har upp mot 12 olika lägen.
  • Effekt - välj en modell med låg effekt, som drar så lite energi som möjligt. Tänk på både miljön och elräkningen. 
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Clas Ohlson Bordsfläkt 27 cm

Testresultat
Lågt pris men riktigt bra!
Svårt att ställa in nätkorgen utanför fläktbladen
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar bordsfläkten från Clas Ohlson. Modellen vann Aftonbladets test av fläktar i juni 2019. En enkel bordsfläkt som uppfyller förväntningarna på en enklare fläktmodell. Den har två hastighetslägen och går att ställa in i statisk eller en svepande rörelse för att ge maximal luftgenomströmning och svalka. Den är lätt att montera men kan vara svårt att få på plats fläktskyddet korrekt så att det inte tar emot fläktbladen.

Visa hela texten
Effekt:
35 W
Maximal lufthastighet:
1,97 m/s
Antal hastighetslägen:
2 st
Mått:
27 cm, höjd 39 cm
Ljudeffekt:
51,3 dBA

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
90 dagar öppet köpFri retur till valfri butikMinst 2 års garanti

Fläktar - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (1st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat olika fläktar från budget till lyxmodeller. De har undersökt ljudnivån och hur effektiva de är. Aftonbladet har utsett en modell som blivit bäst i test. Andra- och tredjeplats har vi på test.se utsett efter Aftonbladets betygsättning och omdöme.

Bäst i test blir en bordsfläkt från Clas Ohlson, 27 cm 36-7815. Det låga priset och funktionaliteten gör den till vinnare. Den känns lite plastig vid montering. När testpanelen ska sätta dit nätkorgen tar den först emot fläktbladen. Men efter justering fungerar den som den ska. Fläkten blir vinnare totalt sett, men det är jämnt mellan denna modell och den dyrare varianten från Canvac.

Bordsfläkten Canvac FT30-U5 30 cm krom, tar andraplatsen. Den liknar vinnaren men har en mer rejäl konstruktion ser snyggare ut. Den har tre hastighetslägen och har en högre maxhastighet. Letar du efter en vanlig fläkt och inte har så höga krav, räcker vinnaren som också är billigare gott och väl.

På tredjeplatsen är det jämnt. Det finns tre modeller som fått samma betyg (4 plus) och det står mellan Anslut Golvfläkt från Jula, Dyson Pure Hot+Cool och Canvac CGF1403V. Vi har utgått från prisnivån och vad du får för pengarna när vi valt tredjeplaceringen.

Golvfläkten från Canvac har en låg ljudnivå men få övriga extrafunktioner som vi uppskattar. Dyson är mycket dyrare, men har du problem med allergi är denna fläkt ett utmärkt val eftersom den ska filtrera bort allergener och skadliga ämnen i luften. Golvfläkten från Jula har tre hastighetslägen, går att justera i sidled, timerfunktion och du kan styra den via fjärrkontroll. Därför hamnar den på tredjeplatsen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.