VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Svalka dig med en fläkt som är bäst i test 2024

En het sommardag är en fläkt din bästa vän och den skänker svalka dag som natt – välj mellan bordsfläkt och golvfläkt. Sommaren 2023 spås bli lika het som 2018, så passa på att köpa din fläkt i tid. Vi har valt ut fem populära fläktar och delar med oss av de bästa tipsen i en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Om det är en golvfläkt eller bordsfläkt.
 • Antal hastigheter.
 • Mått och vikt.
 • Ljudnivå.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test golvfläkt Test.se - Bäst i test golvfläkt
Xiaomi
Xiaomi Smartmi SmartFan 2S
Xiaomi Xiaomi Smartmi SmartFan 2S - Test
Bäst i test golvfläkt
Xiaomi
Xiaomi Smartmi SmartFan 2S
Fläkt med justerbar höjd utrustad med dubbla fläktblad och kraftfull motor.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av fläkt: Golvfläkt.
Antal hastighetslägen: 4.
Mått: 34,4 x 33 x 100 cm.
Vikt: 3,6 kg
Ljudnivå: 30,5 dB
Effekt: 36W.
Justerbar höjd – kan användas som bordsfläkt.
Fjärrkontroll följer med.
Kan styra med mobiltelefonen.

Xiaomi grundades 2010 i Kina och är en stor tillverkare av smarttelefoner och appar, men de gör också fläkar och luftrenare som renar luften mot pollen, lukt och smuts.

Vi har utsett Xiaomi Smartmi SmartFan 2S till den bästa golvfläkten, och det är ett bra val för dig som inte vill svettas en het sommardag.

Fläkten kom på första plats hos Bäst-i-test.se när de testade åtta olika fläktar och de beskriver den som en funktionsfylld fläkt med ett kort ben och riktig bris. I ett test hos Prisjakts experter kom den också på första plats – enligt dem har den allt du behöver. Många användningsområden, enkel design och bra luftflöde. Den är ett populärt val bland golvfläktarna hos både Prisjakt och Pricerunner. 

Höjden går att justera så att du kan välja om den ska stå på golvet eller om du vill använda den som bordsfläkt. Xiaomis forskare har med teknik inspirerad av naturen tagit fram den här fläkten för att skapa harmoni i dina rum. 

Fläkten har en diameter på 35,5 centimeter och är utrustad har dubbla fläktblad som ger en känsla av naturliga vindar. De roterar samtidigt vilket ger ett kraftfullare luftflöde på upp till 20 m³/minut. Du kan ställa in rotationsvinkeln på 140 grader horisontellt eller 39 grader upp och ner, så att du kommer åt alla delar av rummet oavsett hur stort det är eller form. Den är utrustad med en DC-motor som ger en bättre drift, längre hållbarhet och lägre strömförbrukning. Motorn är dessutom så pass tyst med en decibel på 30,5 att du kan använda den dygnet runt. Den är gjord i aluminium och väger 3,6 kilo med tyngsta vikten i botten vilket gör att den är mycket stabil.

Du kan styra fläkten med din telefon via Mi Home-appen och här kan du justera saker vindhastighet, rotationsvinkel och timer. Fläkten kan både drivas av sladd och batteri – batteritiden är upp till 20 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bäst i test bordsfläkt Test.se - Bäst i test bordsfläkt
Canvac
Canvac FT30-U5 30 cm
Canvac Canvac FT30-U5 30 cm - Test
Bäst i test bordsfläkt
Canvac
Canvac FT30-U5 30 cm
Bordsfläkt med tre hastigheter och en topphastighet som är högre än många andra.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Typ av fläkt: Bordsfläkt.
Antal hastighetslägen: 3 st.
Mått: 33,8 x 24,5 x 30 cm.
Vikt: 3,6 kg.
Effekt: 40 W.
Ljudnivå: 44 dB.
Stilren design.
Vinklingsbar fläktdel.
Låter inte mycket.

Canvac är ett eget varumärke under Elon Group AB med huvudkontor i Örebro. De har tagit fram en serie produkter med målet att göra inomhusklimatet bättre, alla prisvärda och anpassade efter det nordiska klimatet. I sortimentet hittar du fläktar, luftkonditionering, luftvärmepumpar, avfuktare, luftfuktare och luftrenare.

Vi har utsett Canvac FT30-U5 30 cm till den bästa bordsfläkten. Den var en av favoriterna när Aftonbladet Plus testade 12 fläktar för bord och golv. Av dem fick den toppbetyg på användning och det sammanlagda poängen 4 av 5. Enligt dem har den en mer gedigen konstruktion än de fläktarna som tillhör budgetsegmentet och helhetsintrycket är helt bättre.

Fläkten ser inte bara ser bra ut, den är bra också! Den har tre hastighetslägen och en topphastighet som är högre än många andra bordsfläktar. Den har en diamter på 30 centimeter och en vinklingsbar fläktdel som gör att du kan tilta fläkten efter önskemål. Ljudnivån på 44 decibel är relativ låg och du får en behaglig inomhustemperatur hemma även de varmaste dagarna på året.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Duux
Duux Whisper Flex
Duux Duux Whisper Flex - Test
Bästa premium
Duux
Duux Whisper Flex
Fläkt med justerbar höjd och hela 26 olika hastighetsinställningar och driftlägen.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Typ av fläkt: Golvfläkt.
Antal hastighetslägen: 26 st.
Mått: 34 x 34 x 51-88 cm.
Vikt: 5 kg.
Effekt: 27 W.
Ljudnivå: 50 dB.
Timer-funktion.
Naturlig vind- och nattläge.
Fjärrkontroll följer med.
Kan styra med app till mobiltelefonen.

Duux är ett holländskt företag som värnar om vikten av en ren och hälsosam livsmiljö genom att erbjuda produkter som garanterar en optimal luftkvalitet. I sitt sortiment finns bland annat värmefläktar, luftfuktare, luftrenare, fläktar luftkonditionering och avfuktare.

Duux Whisper Flex är en smart golvfläkt i en elegant och enkel design med imponerande 26 hastighetsinställningar och driftlägen­ – något som gör att vi valt den till vår bästa premium. Fläkten kom på tredje plats i ett test hos Pricerunner där den fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en premiumfläkt.

Fläkten har flera olika hastighetslägen för att passa ditt behov. I till exempel läget ”naturlig vind” växlar fläkten mellan vindhastigheter för att efterlikna en känsla av utomhusbris. Den har en luftcirkulation på 710 m³/h. Tack vare sitt nattläge på endast 15 decibel – har du möjlighet att sova gott trots höga temperaturer på natten. Vid nattläge dimrar dessutom LCD-displayen ner sig så att du inte ska störas av ljuset. Du kan styra fläkten via vred, med fjärrkontroll eller genom en app till mobiltelefonen.

Fläkten kan användas både som golvmodell med höjden 88 centimeter och bordsmodell med höjden 51 centimeter. Vill du kunna använda den utan sladd kan du välja ett batteripaket som gör den smidigare att flytta runt och oberoende av ett eluttag. Beroende på vilken inställning du har har den en batteritid på upp till 12 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Tristar
Tristar VE-5985 Pelarfläkt
Tristar Tristar VE-5985 Pelarfläkt - Test
Bästa budget
Tristar
Tristar VE-5985 Pelarfläkt
Stilren och prisvärd pelarfläkt som ger svalka varma dagar.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av fläkt: Pelarfläkt.
Antal hastighetslägen: 3 st.
Mått: H 79 cm.
Effekt: 35 W.
Ljudnivå: 57 dB.
Timerfunktion.
Har bärhandtag.
Enkel hantering.

Tristar är ett nederländskt varumärke som erbjuder produkter för hemmet som gör att du får en bekvämare vardag. I deras utbud finner du allt från grillpannor och slow cookers till fläktar och elvärmare.

Tristar VE-5985 Pelarfläkt är en prisvärd pelarfläkt som vi har utsett till det här testets bästa budgetval. Det är en snygg, kompakt, stabil och smal fläkt med en höjd på 79 centimeter som kommer väl till pass dagar som behöver svalka. Den passar både till större och mindre rum och är lätt att flytta runt – dessutom utrustad med ett bärhandtag. Fläkten blev den bästa billiga fläkten när Pricerunner testade ett flertal fläktar och de gav den betyget 4 av 5. Testpanelen beskriver den som en billig och enkel pealarfläkt som dessutom är lätthanterad, även om den låter något högt.

Pelarfläkten har en kraftig motor på 35 watt, tre olika hastigheter och 75 graders vridningsintervall som gör att den blåser luften både framåt och åt sidorna. Du justerar hastigheter via två rattar som finns på toppen av fläkten. Med en praktisk timer-funktion kan du ställa in fläkten på mellan 20 och 120 minuter. Den har en ljudvolym på 57 decibel och ett luftflöde på 1115 m³/h.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tristar VE-5985 Pelarfläkt
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa pelarfläkt Test.se - Bästa pelarfläkt
Dyson
Dyson Cool AM07
Dyson Dyson Cool AM07 - Test
Bästa pelarfläkt
Dyson
Dyson Cool AM07
Välbyggd pelarfläkt i elegant design med tio olika hastighetsinställningar.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Andra plats på test hos Testfakta 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Höga kundbetyg på Dyson.se.
Typ av fläkt: Pelarfläkt.
Antal hastighetslägen: 10 st.
Mått: 100,7 x 23 x 19 cm.
Vikt: 2,85 kg.
Effekt: 56 W.
Har fjärrkontroll.
Lätt att rengöra.
Sovtimer.

Dyson är ett brittiskt företag som är ledande inom exempelvis dammsugare, luftfuktare, luftrenare och hårvårdsprodukter. Många av deras produkter placeras högt på test och älskas av användarna själva.

Dyson har flera olika fläktar att välja mellan där Dyson Cool AM07 är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Enligt nöjda kundrecensioner är fläkten tyst, smidig och svalkande och dessutom är den av hög kvalitet och lätt att montera. Hos Dyson själva är kundbetyget på 4,3 av 5 och 69 procent uppger att de skulle rekommendera fläkten till en vän.

Hos Elgiganten har den också omtyckt och har fått 4,5 av 5 i kundbetyg. Hos Testfakta kom den på delad andra plats med betyget 7,2 av 10 och där beskrivs den som en stor och välbyggd fläkt som ger en stor och behaglig vindpelare.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på andra plats. Enligt dem har den snygg design, bra luftflöde och är enkel att rengöra. 

Pelarfläkten har en one-touch oscilleringsfunktion och Air Multiplier™-teknik som gör att luftflödet riktas jämnt i rummet. Den är designad för att stå på golvet och klarar även att kyla större rum. Fläkten är utan lameller vilket gör den både säker att använda och enkel att rengöra. Du styr och väljer mellan tio flödesinställningar via en praktisk fjärrkontroll. Vill du sova med fläkten på finns det en sovtimer som du kan ställa in på från 15 minuter till nio timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa design Test.se - Bästa design
Stadler
Stadler Form Q
Stadler Stadler Form Q - Test
Bästa design
Stadler
Stadler Form Q
Bordsfläkt med unik design i rostfritt stål och tre hastigheter.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Typ av fläkt: Bordsfläkt.
Antal hastighetslägen: 3.
Mått: 43 x 36 x 15 cm.
Vikt: 4,3 kg.
Ljudnivå: 58 dB.
Effekt: 40W.
Passar för rum upp till 40 m².

Stadler Form Q är en högklassig bordsfläkt med en design som ett Q – den är både enkel och smart. Den är designad av Carlo Borer, en designer från Schweiz mest känd för sina stål- och aluminiumverk.

I ett test hos Prisjakts experter kom den tredje plats och där lyfter man särskilt fram designen och kapaciteten. Dock saknar den pendlarfunktion.

Fläkten är tillverkad i rostfritt stål. Välj mellan tre olika hastigheter för att få en behaglig temperatur i rummet varma dagar. Den har en kapacitet för rum upp till 40 kvadratmeter.

Fläkten väger 4,3 kilo och är i storleken 43 x 36 x 15 centimeter. Den är säker att använda med blad som ligger innanför ett skyddande säkerhetsgaller. För rengöring tar du av baksidan.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test fläkt - se testvinnande fläktar.

Köpguide fläkt

Vill du ha en svalkande bris i hemmet eller på kontoret utan att behöva lägga stora summor på luftkonditionering? Då räcker det gott och väl med en golv- eller bordsfläkt. Vi hjälper dig att välja rätt fläkt!

Hur fungerar en fläkt?

En fläkt består av ett runt huvud som rör sig fram och tillbaka med roterande fläktblad som rör sig i hög hastighet. Den står på en pinne med en stadigare fot längst ner. Fläkten har till uppgift att flytta runt luften i ditt hem, ungefär som vinden gör utomhus. Även om den inte kyler luften så upplevs rummet som svalare.

Fläkt eller AC?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa en fläkt eller en AC, som är en luftkonditionering? Egentligen är AC-produkter mer effektiva än fläktar eftersom AC:n kyler luften och fläkten bara svalkar. Men fördelen med fläktar är att de är billigare och ofta lättare att flytta runt.

Fördelen med en fläkt

Visst är det skönt med sol och värme, men när termometer visar grader upp till 25-30 grader kan det vara skönt att få lite svalka, något fläkten kan hjälpa till med. Fläkten har blad som snurrar i hög hastighet och flyttar runt luften i rummet. Den kan göra underverk både på dagen och natten när du ska sova. Eldar du i en kamin kan fläkten dessutom hjälpa dig att sprida runt värmen till hela rummet.

Olika typer av fläktar

När du ska köpa fläkt kan du välja mellan flera olika fläktar – fundera på vilken variant som passar dig allra bäst.

Bordsfläkt

En bordsfläkt är en fläkt som har en lagom storlek för att kunna ställas på ett bord, byrå eller bänk. Den är lättare än en golvfläkt, smidig att flytta runt och inte alltid lika kraftfull.

Golvfläkt

En golvfläkt placeras direkt på golvet och ser lika dan ut som en bordsfläkt men monteras på en pinne och kommer därför högre upp. Det är vanligt att kunna justera både höjd och huvud för att få den vinkel du önskar för stunden. Många tror att en golvfläkt tar mer plats än en bordsfläkt – men tänk på att det oftast finns mer golvutrymme än bordsyta hemma!

Pelarfläkt och tornfläkt

En pelarfläkt kallas också för tornfläkt, har inga synliga rotorblad och tar mindre golvyta än en traditionell fläkt. Den har en snyggare och mer slimmad design och smälter därför ofta in bättre i hemmet.

Bäst i test fläkt - se testvinnande fläktar.
Välj mellan bordsfläkt, golvfläkt och pelarfläkt - det finns något för alla!

Vem behöver ha en fläkt?

Det finns många tillfällen där en fläkt kan komma till nytta. Här är några tillfällen och användningsområden.

Hemma

De flesta hem kan ha en bra användning av en fläkt, särskilt om solen ligger på och steker om dagarna. Fläkten låter dig klara en het dag inomhus och sova gott om natten.

På jobbet

Precis som hemma kan det vara skönt med en fläkt på jobbet när du arbetar.

För dig som har husdjur

Även om hundar, katter och andra husdjur har päls som skyddar dem mot höga och låga temperaturer kan de också påverkas av varma dagar. Blir de för varma kan det leda till värmeslag och uttorkning och då kan en svalkande fläkt vara en bra lösning.

Till små barn

Små barn mår inte bra av att bli för varma och då är det lätt att kyla ner hemmet med en fläkt.

Bäst i test fläkt - se testvinnande fläktar.
Fläkten hjälper dig att få svalka i rummet.

Fläktens vanligaste egenskaper

När du ska köpa en fläkt är det bra att jämföra flera olika egenskaper för att välja en variant som passar dig och ditt hem bäst. Det är vanligt att kunna justera både hastighet, tid och höjd.

Antal hastigheter

De flesta fläktar har två eller flera hastighetsinställningar så att du kan välja hur mycket fläkt du vill ha. En mer avancerad fläkt kan även erbjuda funktioner som kan efterlikna en naturlig bris.

Storlek och höjd

När du ska välja fläkt är det bra att kika på storleken och höjden. Eftersom fläkten rör sig fram och tillbaka är det bra att ha detta med sig i åtanken när du planerar placeringen. Har du ont om plats är det många som rekommenderar en pelarfläkt som står still. Ju större rum desto större behöver fläkten också vara.

Luftflöde

Luftflödet mäts i kubikmeter per minut (m³/min) och talar om hur mycket luft en fläkt kan flytta per minut. Ju större fläkten är ju mer snurrar den och desto mer luft flyttas.

Ljudnivå

Eftersom fläkten består av fläktblad som rör sig i hög hastighet samtidigt som det skapas ett vindbrus kommer du aldrig ifrån att den låter. Däremot låter de olika mycket och därför kan det vara bra att ta reda på hur ljudnivån – hur många decibel den har.

Timer-funktion

Om du har problem att sova när det är varmt så kan det vara skönt att ha på fläkten under natten. Några modeller har timer-funktion vilket passar utmärkt om du vill ställa in när den ska sluta köra.

Hur den rör sig

De flesta fläktar är oscillerade vilket betyder att de roterar i sidled – alltså sveper från höger till vänster i en horisontell rörelse. Men det finns även de som kan röra sig vertikalt.

Motorns kapacitet

Ju starkare motor fläkten har desto mer klarar den av och ju längre håller den.

Sladd eller batteridriven

De flesta fläktar är sladdrivna och behöver kopplas in i ett vägguttag. Då är det bra att kolla hur lång sladden är så att den är tillräckligt lång för dina önskemål. Andra modeller är batteridrivna och då är det bra att ta reda på hur länge batterierna håller.

Styrning

De flesta fläktarna styrs med någon form av rattar direkt på fläkten. Önskar du en smidigare hantering kan du välja en fläkt som har en fjärrkontroll, då kan du styra den även på håll, vilket kan vara en fördel om du har gått och lagt dig. Har du lätt för att tappa bort saker kan en modell som kan styras både direkt på fläkten och med kontroll vara det bästa alternativet. Går fläkten att koppla upp till wifi kan du dessutom styra den med en app i din mobiltelefon.

Att tänka på när man väljer fläkt!

 • Ljudet - kolla alltid hur mycket fläkten låter. Om du har tänkt att ha den på ofta och länge vill du inte att ljudet av fläkten ska bli ett störningsmoment.
 • Timerfunktion - vissa modeller har timerfunktion. Detta kan vara väldigt smidigt om du vill minimera risken att glömma stänga av den om du går hemifrån till exempel.
 • Antal hastighetslägen - det brukar finnas olika många hastighetslägen på fläktmodellerna. Det vanligaste brukar vara 3 men det finns de som har upp mot 12 olika lägen.
 • Effekt - välj en modell med låg effekt, som drar så lite energi som möjligt. Tänk på både miljön och elräkningen.
Bäst i test - se testvinnande fläktar.
När du väljer fläkt är det bra att titta på ljudnivån, antal hastigheter, timerfunktion och effekt.

Kan fläktar förvärra pollen?

En fläkt kan sprida damm och lider du av pollenallergi eller någon annan form av allergi kan fläkten göra att dina symptom förvärras. Om du har problem med pollen rekommenderar vi istället en luftrenare, som renar luften från pollen, damm, avgaser och annan smuts.

Att tänka på när du använder fläkt på natten

Att använda fläkten på natten gör att rummet kyls ner så att du kan få ett mer behagligt inomhusklimat och också bättre sömn. Luftcirkulationen blir bättre vilket också gör luften fräschare. Har du sömnproblem kan det dessutom vara avslappnande att somna till en cirkulerande fläkt, som ger ett lugnande white noise.

Samtidigt som det finns många fördelar med att sova med en fläkt finns det också flera nackdelar. Fläkten blåser kall luft på dig hela natten vilket gör att luften blir torr som kan leda till torra ögon och hud. Du kan få ont i huvudet och bihålorna och musklerna kan bli ömma eftersom den kalla luften gör att du spänner dig.

Tips för att få ett svalare hem

Det finns flera saker du kan göra för att få hemmet svalare en riktigt varm dag. Placeringen av fläkten kan spela en stor roll.

1. Ställ fläkten framför ett fönster
Om du ställer fläkten framför ett öppet fönster tar den en svalare luft utifrån och blåser in i rummet.

2. Placera något kallt intill fläkten
För att få kallare luft kan du placera något kallt intill fläkten. Ett tips är att ställa en skål med kallt vatten eller isbitar vid fläkten och så får du en kylande bris.

3. Placera bordsfläkten på golvet
Eftersom varm luft stiger uppåt är luften på golvnivå svalare. Placerar du bordsfläkten på golvet sprider den kallare luft runt i rummet istället.

4. Stäng fönstret på dagen
Genom att hålla fönstret stängt och persienner och rullgardiner nere på dagen när solen är uppe får du ett svalare hem. Solen och värmen har då inte samma möjlighet att ta sig in då. Vänta med att öppna fönstret tills att temperaturen utomhus har sjunkit.

5. Använd inte ugnen eller spisen
När det är som varmast ska du undvika aktiviteter som gör att en eller flera grader i hemmet ökar. Saker som kan öka temperaturen är till exempel ugn och spis. Även bastu, tv och dammsugare hjälper till att höja inomhustemperaturen.

Källa: Power

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Prisjakts experter (2024) 

Prisjakts experter har gjort en lista över sina fem bästa fläktar. På första plats kom Xiaomi Mi Smart Fan 2, en modell med enkel design, bra luftflöde och mobilstyrning. Dyson Cool Tower AM07 kom på andra plats och här lyfter man särskilt fram designen, luftflödet och att den är enkel att rengöra. På tredje plats kom Stadler Form Q, som har en snygg design och hög kapacitet. 

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testar åtta olika golvfläktar och bordsfläktar från populära varumärken som Xiaomi, Dyson, Duux och Tristar. De har jämfört fläktens effekt och ljud, konstruktionskvalitet, montering och utseende. Bäst i test blev Xiaomi SmartMi Fan 2S som fick betyget 5 av 5. Den beskrivs som en fläkt med många funktioner, låg hög och en naturlig bris. På andra plats kom Duux Whisper Flex som blev bästa premium. Den är lätt att förvandla från en golvfläkt till en bordsfläkt. På tredje plats kom Tristar VE-5985 Pelarfläkt som blev bästa billiga fläkt och enligt testpanelen är den prisvärd och funktionell. 

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat åtta olika fläktar i hemmiljö under flera veckor. De har tagit hänsyn ljudnivå och fläktning, montering och byggkvalitet, design och funktioner. Bäst i test blev Xiaomi SmartMi Fan 2S som beskrivs som en funktionsfylld fläkt med korta ben och riktig bris. Tristar VE-5985 Pelarfläkt kom på andra plats och blev testets billigaste fläkt.

Aftonbladet Plus (2021)

Suget efter fläktar blir bara större och större för varje år, i synnerhet då de senaste årens somrar varit riktigt varma. Aftonbladet har testat 12 olika fläktar för både bord och golv. Bäst i test blev Bordsfläkt 27 cm 36-7815 från Clas Ohlson, som fick toppbetyget 5 av 5. På andra plats kom bland annat Dyson Pure Hot+Cool, Canvac CGF1403V, Anslut Golvfläkt Ø40 cm 50 W och Canvac Bordsfläkt FT30-U5 30 cm Krom med betyget 4 av 5. På tredje plats kom Duux Whisper Flex som beskrivs som en smart premiumfläkt.

Testfakta (2020)

Testfakta har testat åtta pelarfläktar från marknadens ledande aktörer. På första plats kom Sandstrøm pelarfläkt STFDCB19E från Elgiganten med betyget 7,8 av 10 och den beskrivs som energieffektiv, tyst och välbyggd. Canvac Tornfläkt CPF6420S kom på en delad andra plats med betyget 7,2 av 10 och omdömet att det är en fläkt med stort omfång och sladdvinda på baksidan. Dyson Cool Tower Pelarfläk kom också på en delad andra plats med betyget 7,2 av 10 och beskrivs som en stor och behaglig vindpelare som är mycket välbyggd.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns inga begränsningar på hur länge en bordsfläkt kan stå på, men den mår såklart bättre av att inte gå hela tiden.
 • Fläktens sätter fart på luften i rummet och ger ett mer behagligt inomhusklimat. Fläkten består av ett runt huvud som rör sig fram och tillbaka med roterande fläktblad som rör sig i hög hastighet. Vanliga fläktar att välja mellan är bordsfläkt, golvfläkt och pelarfläkt.
 • Vi har valt att utse Xiaomi Smartmi SmartFan 2S till den fläkt som är bäst i test. Det är en golvfläkt med justerbar höjd och dubbla fläktblad och kraftfull motor. Xiaomis forskare har med teknik inspirerad av naturen tagit fram den här fläkten för att skapa harmoni i dina rum. Fläkten har vunnit tester och är ett populärt val bland användarna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test golvfläkt:
Xiaomi Xiaomi Smartmi SmartFan 2S
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng