Bergvärme – hitta bergvärmepumpen som är bäst i test 2024
Ska du installera bergvärme i ditt hem eller byta till en ny bergvärmepump? Vi hjälper dig att välja rätt bergvärme – se de bergvärmepumpar som är bäst i test.
- Värmeeffekt.
- Energiklass.
- Om varmvattenberedare ingår.
- Storlek och vikt.
- Övriga egenskaper.
Nibe är ett företag med 40 års erfarenhet av värmepumpar. Deras produkter är både moderna och energieffektiva och du har ett brett utbud att välja mellan. I deras utbud hittar du flera olika bergvärmepumpar.
Nibe F125516 kW är en bergvärmepump för villor och radhus och har en värmeeffekt på 16 kW. Enligt recensioner beskrivs den som en bergvärmepump med hög kapacitet och många funktioner. Bergvärmepumpen är även ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.
Detta är en intelligent inverterstyrd bergvärmepump som kommer med inbyggd varmvattenberedare. Den anpassar sig automatiskt efter bostadens effektbehov vilket gör den till ett ekonomiskt alternativ. Inverterstyrning innebär att bergvärmepumpen anpassar varvtalet efter det aktuella behovet. I kombinaiton med det höga SCOP-värdet får du minimala driftskostnader.
Den inbyggda varmattenberedaren är på 240 liter. Det går att ställa in funktionen ”tillfällig lyx” för ökning av vatten och ska du åka på semester kan du ställa in värmepumpen på ”semesterläge”. Du gör dina inställningar på en färgdisplay som har enkla symboler och är lätt att tolka. Bergvärmepumpen går även att styra via internet.
Bergvärmepumpen finns även med värmeeffekten 6 och 12 kW.
- Butiker & priser: 16 kW
- Butiker & priser: 12 kW
Nibe är ett företag med 40 års erfarenhet av värmepumpar. Deras produkter är både moderna och energieffektiva och du har ett brett utbud att välja mellan. I deras utbud hittar du flera olika bergvärmepumpar.
Nibe F1226 är en bergvärmepump för villor och radhus med en värmeeffekt på 12 kW. Den kommer med inbyggd varmvattenberedare på 180 liter. Den rekommenderas till dig som vill ha en prisvärd modell med varmvattenberedare.
Bergvärmepumpen har en effektiv kompressor med hög verkningsgrad. Den är utrustad med regeldator för att ge en bergvärmepump med säker drift. Du styr den med en display som är bakgrundsbelysning med tydliga ikoner och text. Här ser du information som tillstånd, drifttid och temperatur. Bergvärmepumpen finns även i värmeeffekterna 6 och 8 kW.
- Butiker & priser
Nibe är ett företag med 40 års erfarenhet av värmepumpar. Deras produkter är både moderna och energieffektiva och du har ett brett utbud att välja mellan. I deras utbud hittar du flera olika bergvärmepumpar.
Nibe F1145 är en bergvärmepump på 12 kW som är ett populärt val hos bland annat Prisjakt. Den passar för villor och radhus och eftersom den har en lägre design passar den till dig med låg takhöjd. Den kommer utan integrerad varmvattenberedare bidrar till den lägre höjden på 150 meter. Du väljer sedan en varmvattenberedare efter vilket varmvattenbehov bostaden har.
En smart teknik gör att du får bra kontroll över din energiförbrukning. Det effektiva styrsystemet reglerar inomhusklimatet automatiskt vilket ger en maximal komfort. Bergvärmepumpen finns även i värmeeffekterna 6, 8, 15 och 17 kW.
- Butiker & priser: 12kW
- Butiker & priser: 17kW
CTC är ett svenskt företag som sedan 1923 har tillverkat värmepumpar. Med över 100 års erfarenhet arbetar de aktivt för ett fossilfritt och hållbart samhälle. I sortimentet har de bergvärmepumpar, luft/vattenvärmepumpar, inomhusmoduler och ackumulatortankar. CTC står för trygghet, kvalitet och hållbarhet!
CTC EcoPart 412 tillhör CTC EcoPart 400-serien som är högeffektiva och kompakta bergvärmepumpar med effekterna 6, 8, 10, 12, 14 och 17 kW. Den beskrivs som en modell med många smarta funktioner och bra pris. Den här bergvärmepumpen har samma prestanda som CTC EcoHeat 400, men utan styrning och varmvattenberedning.
Bergvärmepumpen är perfekt för dig som vill ha en värmepump som kopplas till en befintlig eller ny panna. Den kan installeras tillsammans med inomhusmodellen CTC EcoZenith i255L/i360L. Eftersom den endast är 76 centimeter hög passar den dessutom dig med en bostad med låg takhöjd. Bergvärmepumpen har en effektiv kompressor och har möjlighet att producera vatten upp till 65 grader – vilket gör att du får varmare element och mer badvatten. Den har en ny teknik som ger den en hög verkningsgrad och en besparing på 80 procent. Bergvärmen har mjukstartsfunktion och flexibel inkoppling.
- Butiker & priser
Nibe är ett företag med 40 års erfarenhet av värmepumpar. Deras produkter är både moderna och energieffektiva och du har ett brett utbud att välja mellan. I deras utbud hittar du flera olika bergvärmepumpar.
Vill du ha en bergvärmepump med lägre effekt rekommenderar vi Nibe F1255 6 kW. Det är en bergvärmepump för mindre villor och radhus. Den beskrivs som en bergvärmepump med hög kapacitet och många funktioner.
Nibes bergvärmepump är en intelligent inverterstyrd som kommer med en inbyggd varmvattenberedare på 240 liter. Pumpen anpassar sig automatiskt efter bostadens effektbehov och gör den till ett ekonomiskt alternativ. Den är inverterstyrd vilket gör att bergvärmepumpen anpassar varvtalet efter det aktuella behovet. I kombination med det höga SCOP-värdet får du minimala driftskostnader. Bergvärmepumpen har en färgdisplay och är lätt att läsa av. Du kan även styra den via internet.
Bergvärmepumpen finns även med värmeeffekten 12 och 16 kW.
- Butiker & priser
Köpguide bergvärmepump
Har din gamla bergvärmepump gått sönder? Eller ska du installera en helt ny bergvärmepump i din villa eller ditt radhus? Här får du hjälp att välja rätt bergvärmepump och hur en installation av bergvärme går till.
Vad är bergvärme?
Bergvärme är solenergi som lagrats i berggrunden och grundvattnet under ditt hus och trädgård. Med hjälp av en bergvärmepump kan du värma upp din villa eller ditt radhus och få varmvatten. Bergvärmepumpen hämtar sedan värmen från ett borrat hål i berget i din trädgård. Ju varmare det är desto längre ner i marken lagras energin och efter en varm sommar finns det tillräckligt med energi för att ge värme och varmvatten under hela hösten och vintern. Även en kallare sommar ger mycket värme.
Läs också: Bergvärmepump - Pris, livslängd och kostnad
Hur fungerar bergvärme?
Bergvärmepumpen består av en värmepump inomhus och ett kollektorsystem utomhus. Du kommer åt värmen i berget genom att borra ett 100-200 meter djupt hål i marken. Ju längre norrut du är i Sverige desto djupare ska hålet vara. Djupet baseras även på vilket effektbehov hålet ska klara. En kollektorslang med cirkulerande vätska sänks ner i hålet via ett foderrör, som värms upp av den lagrade solenergin. När vätskan har lämnat sin energi till husets värmesystem pumpas den tillbaka ner i hålet för att värmas upp på nytt av bergvärmen.
På hus.se kan du lära dig med om bergvärme:
Bergvärmepump med eller utan varmvattenberedare
Ibland ingår endast bergvärmepumpen vilket gör att du behöver köpa varmvattenberedaren separat. Kontrollera hur ditt behov ser ut och vad som ingår i den bergvärmepump du planerar att köpa.
Fördelar med bergvärme
Det finns flera fördelar med att installera bergvärme i din bostad. Här är några av anledningar till att investera i en bergvärmepump.
Låg energiförbrukning – effektivt val
Bergvärme är ett effektivt alternativ av energi och kan täcka upp till 75 procent av husets maximala effektbehov. Den enda energin du betalar är elen du använder för att driva värmepumpen. Ju större energiförbrukning du har desto mer lönsam blir din investering.
Låg driftskostnad
Med en bergvärme installerad i ditt hus får du en låg driftskostnad och kan spara upp till 80 procent av dina uppvärmningskostnader. På samma gång höjer det värdet på ditt hus. Eftersom kostnaden blir mer jämn året om kommer du inte att få stora fakturor de kallaste vintermånaderna när elpriset sticker i höjden.
Pålitlig värmekälla oavsett väder
Eftersom bergvärmepumpen tar solenergin från berggrunden får du en pålitlig värmekälla och ett behagligt klimat året om, oavsett vilken temperatur det är.
Miljövänligt alternativ – minskar klimatavtrycket
Att installera bergvärme är ett miljövänligt alternativ eftersom den använder sig till stor del av förnybar energi. Bergvärmepumpen använder sig av värmen i berget och är både miljövänligt, förnybar och i princip gratis att använda. Detta gör att du minskar klimatavtrycket rejält.
Underhållsfritt
Bergvärme är både ett effektivt och underhållsfritt alternativ av energi till ditt hus – vilket gör det till ett mycket bekvämt val. Det kräver ingen bränsleförsörjning eller hårt arbete för att värma upp din bostad.
Kan kombineras med andra värmekällor
En bergvärmepump kan dessutom kombineras med till exempel solceller, ventilation, pooluppvärmning och prioriterad vedpanna.
Lång livslängd
Även om investeringskostnaderna är högre än andra varianter av värmepumpar, är livslängden på en bergvärmepump lång. Håller den i 15-20 år kommer den att vara betald efter fem till sju år. Kollektorns livslängd är ännu längre – på cirka 50 år.
Vem ska ha bergvärme?
Eftersom bergvärmepumpen tar solenergi från berggrunden får du en pålitlig och stabil värmekälla året om. Det gör att bergvärme passar särskilt bra i Sverige som har ett skiftande klimat. Den kan användas av dig som bor i både större och mindre hus, där du har nära till berg. Du behöver även ha en trädgård som gör det möjligt att komma in med en borrigg. För att använda bergvärme behöver du även ha ett vattenburet värmesystem.
Olika värmeeffekter
När du ska köpa en bergvärmepump finns det olika effekter. En bergvärmepump för en villa eller radhus har ofta ett effektbehov på 6, 8, 10, 12, 14 eller 16 kW.
Installation av bergvärme
Eftersom bergvärmepumpar kan låta en del är det bra att placera den i källaren, tvättstugan eller på annat ställe där den inte stör.
Kollektorslangen placeras i ett borrat hål någonstans i trädgården nära huset. När du ska installera bergvärme för första gången behöver du borra ett hål i marken. Notera att detta kan kosta en del – men se det gärna som en långsiktig investering.
För att borra hålet behöver du göra ett större ingrepp i din trädgård, som efteråt behöver återställas. Att utföra borrningen tar en till två dagar vilket innebär att det borras ett hål och dras rör från hålet borrhålet till huset. Brunnshålet är cirka 115-140 centimeter i diameter och slangen är på 100-200 meter. Du placerar ett brunnslock över hålet och detta kan placeras under marknivå så att den inte syns eller stör din gräsmatta.
Du behöver tillstånd för bergvärme
För att få installera bergvärme i din villa krävs det ett tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Hur du gör detta hittar du på din kommuns hemsida. Tillståndet behövs eftersom borrningen kan innebära en miljörisk och skulle det gå snett finns det risk att skada grundvattnet som används som dricksvattnet. Ansökan ska innehålla ett flertal punkter och behöver skickas in i god tid före arbetet. Borrningen behöver utföras av en professionell borrentreprenör och att installationen sker av en certifierad installatör.
Läs också: Installera bergvärme i hus – kostnad och regler
Vad kostar det att installera bergvärme?
Att köpa och installera bergvärme kostar efter ROT-avdrag runt 100 000-200 000 kronor. Bergvärmepumpen kostar runt 60 000-110 000 kronor och sedan tillkommer borrning, installation och driftsättning.
Så länge håller en bergvärmepump
Man brukar räkna med att en bergvärmepump håller i cirka 15-20 år. Borrhålet och kollektorslangen håller ofta över 50 år – vilket gör bergvärme till en mycket bra investering. För att förlänga livslängden på din bergvärmepump behöver du underhålla den, något som är enkelt. I början ska du rengöra smutsfiltret någon gång i veckan för att sedan rengöra det någon gång ibland.
Vad händer vid ett elavbrott?
En av nackdelarna med bergvärme är vid ett strömavbrott. Eftersom den drivs av el kommer uppvärmningen att upphöra om ditt hem skulle bli utan el.
Andra typer av värmepumpar
Det finns flera värmepumpar att välja mellan – här är några andra vanliga varianter för dig som ska välja värmekälla.
Luft/vatten-värmepump
En luft/vatten-värmepump passar dig som har ett vattenburet värmesystem, perfekt i hus där du inte kan använda bergvärme. Den använder sig av energi från utomhusluften för att ge värme, kyla och varmvatten.
Luft/luft-värmepump
En luft/luft-värmepump använder energi från utomhusluften för att värma upp inomhusluften. Har du ett direktuppvärmt hus är detta ett bra komplement för att minska eluppvärmningen.
Frånluftsvärmepump
En frånluftsvärmepump återvinner ventilationsluften och skickar tillbaka luften in i värmesystem. För den här typen av värmepump behöver du ha ett hus med ventilationskanaler.
Populära varumärken:
Länktips:
- Nibe – Så fungerar bergvärme
- Vattenfall – Olika värmekällor
- Polarpumpen blogg – Bergvärme
- Polarpumpen.se – Att ansöka om tillstånd för bergvärme
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En bergvärmepump hämtar energin från ett borrat hål i berget och förser villan eller radhuset med värme och varmvatten.
-
Bergvärme kostar runt 100 000-200 000 kronor att köpa och installera.
-
Vi har valt att utse Nibe F1255 Bergvärmepump till den bergvärmepump som är bäst i test. Det är en bergvärmepump med hög kapacitet, smarta funktioner och inbyggd varmvattenberedare.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Nibe F1255 Bergvärmepump
- Bra val : Nibe F1226
- Bästa låga : Nibe F1145 12kW
- Bästa kompakta : CTC EcoPart 400
- Bästa för små hus : Nibe F1255 6kW
- Vad är bergvärme?
- Hur fungerar bergvärme?
- Bergvärmepump med eller utan varmvattenberedare
- Fördelar med bergvärme
- Vem ska ha bergvärme?
- Olika värmeeffekter
- Installation av bergvärme
- Du behöver tillstånd för bergvärme
- Vad kostar det att installera bergvärme?
- Så länge håller en bergvärmepump
- Vad händer vid ett elavbrott?
- Andra typer av värmepumpar