VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa luftvärmepumparna 2021

Luftvärmepump är en populär värmekälla som utvinner energi ur luften för att skapa värme. Här ger vi dig testvinnande luftvärmepumpar och de bästa tipsen inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Värmeeffekt.
 • SCOP.
 • SEER.
 • Kapacitet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Mitsubishi
Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W
Bäst i test
Bäst i test
Mitsubishi
Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W
En luftvärmepump i uppdaterad modell med ännu bättre egenskaper.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Zave/Värmepumpshopen.se.
Värmeeffekt: 3,2 (0,8 – 6,3) kW.
SCOP: 5,2.
SEER: 10,5.
Max kyla för värme: -35 grader.
Standardvärme upp till 100 m².
Extra värme upp till 120 m².
Ljudnivå inomhusdel: 19 dB.
Energiklass: A+++/A+++.
Designad modell.
Låg energiförbrukning på värme.
Finns i flera färger.
Något högre energiförbrukning på kyla.
2 års garanti.

Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W är en uppdaterad modell av Mitsubishi Hero LN25, som blivit testvinnare hos Bygghemma.se. Luftvärmepumpen är dessutom ett populärt kundval hos Zave, Prisjakt och Pricerunner, vilket gör att vi utsett den till vår bäst i test.

Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W är utvecklad för svenska förhållanden och har en kapacitet att producera värme ända ner till 35 minusgrader. Den kan även producera kalluft i hemmet på sommaren. Den har inbyggda sensorer som känner av vart du befinner dig i rummet för att på bästa sätt kunna fördela värmen. Fläkten har två rörliga delar vilket gör det möjligt att sprida värmen bättre.

Pumpen är mycket tystlåten, men är för säkerhets skull ändå utrustad med en så kallad Night Mode. Den funktionen gör att ytterdelen jobbar tystare under natten, på detta sätt riskerar du inte att grannar blir irriterade över eventuellt störande ljud.

Via wifi kan du fjärrstyra pumpen och kan enkelt ha koll på dess funktioner och installationer. Det patenterade Plasma Quadfiltret renar inomhusluften genom att ta bort skadliga partiklar, men tar även bort oönskade odörer.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W

Bästa för stor villa Test.se - Bästa för stor villa
Panasonic
Panasonic HZ25WKE
Bästa för stor villa
Bästa för stor villa
Panasonic
Panasonic HZ25WKE
Är du ute efter en värme för den stora villan är detta ett bra val för dig!
Högt betyg på test hos Byggahus.se 2020.
Rekommenderas av Folksam 2020.
Bäst i test hos Zave/Värmepumpshopen.se.
Bra val hos Gardenhome.se 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Tretti.se.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Värmeeffekt: 3,20 (0.85 - 7,40) kW.
SCOP: 5,36.
SEER: 7,8.
Max kyla för värme: -35 grader.
Standardvärme upp till 90 m².
Extra värme upp till 120 m².
Ljudnivå inomhusdel: 18 dB.
Energiklass: A+++/A++.
Effektiv vid producering av värme.
Renar inomhusluften från exempelvis mögel och pollen.
Något lägre energieffektivitet på kalluft.
5 års garanti.

Panasonic har i över 30 år konstruerat luft-värmepumpar och är en mycket stor aktör på den svenska marknaden. Deras pumpar är speciellt anpassade efter det nordiska, kalla klimatet.

Panasonic HZ25WKE är en uppdaterad modell av den utgående modellen Panasonic HZ25UKE och kom hösten 2020. Den tidigare luftvärmepumpen fick höga betyg hos Byggahus.se och har blivit rekommenderad av energimyndigheten. Den nya modellen har även fått betyget ”Bra val” hos Folksams undersökning av luftvärmepumpar. Luftvärmepumpen har funnit på marknaden länge i olika varianter och har för varje uppdatering blivit allt bättre vad gäller energiklass, SCOP-värde och ljudnivå.

Luftvärmepumpen är speciellt omtyckt av kunder tack vare sin höga kapacitet och låga energiförbrukning. Den har ett nytt miljövänligt köldmedium R32. Luftreningssystemet, Nanoe-X, tar bort och motverkar bakterier, virus, allergener, pollen och mögel. Eftersom pumpen har uppkoppling via wifi, går det att kontrollera den trådlöst med mobiltelefonen så du när som helst kan styra pumpens funktioner och status.

Pumpen har möjlighet att producera värme ända ner till 35 minusgrader. På sommaren kan pumpen istället kyla luften. Med den högsta energiklassen, och den låga ljudnivån – kan inte den här luftvärmepumpen bli annat än varmt rekommenderad av oss.

 • Butiker & priser
 • Priser för Panasonic Hz25wke-5 Blue Fin Värmepump
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa för mindre villa Test.se - Bästa för mindre villa
Panasonic
VÄRMEPUMP NZ25VKE PANASONIC
Bästa för mindre villa
Bästa för mindre villa
Panasonic
VÄRMEPUMP NZ25VKE PANASONIC
En luftvärmepump för den mindre villan eller sommarstugan.
Bäst för lilla villan enligt Zave/Värmepumpshopen.se.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Tretti.se.
Värmeeffekt: 3,4 (0.85-6.3) kW.
SCOP: 4,6.
SEER: 7,50.
Max kyla för värme: -25 grader.
Extra värme upp till 120 m².
Ljudnivå inomhusdel: 19 dB.
Energiklass: A++.
Inbyggd wifi.
5 års garanti.

Panasonic NZ25VKE är en luftvärmepump som fått bäst i test för det mindre huset av återförsäljaren Zave. Den är även ett populärt val hos Whiteaway.se och Tretti.se vad gäller luftvärmepumpar. Panasonics nya NZ-modeller är effektiva och pålitliga året runt och särskilt anpassade för det nordiska klimatet. Den kan pumpa värme ända ner till minus 25 grader. Ljudnivån är låg och behaglig vilket bidrar till en trevligare miljö.

Du justerar inställningarna enkelt via en upplyst LED-display. Luftvärmepumpen har ett invertersystem som ger 20 procents lägre elförbrukning och energikostnad. Du får en renare luft tack vare det inbyggda luftsystemet Nanoe-G som tar bort 99 procent av luftburna baketerier och virus och 76,6 procent av luftburna pollenallergier inom en timme. Systemet innehåller även en funktion för underhållsvärme som gör att temperaturen inomhus aldrig sjunker ner till frysning, vilket är bra i till exempel sommarstugan.

 • Butiker & priser
 • Priser för VÄRMEPUMP NZ25VKE PANASONIC
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Ytterligare läsning

Bäst i test luftvärmepump - se testvinnande luftvärmepumpar.

Köpguide

Luftvärmepump har blivit en alltmer populär värmekälla och är ett bra alternativ till uppvärmning. Det handlar om att återvinna värme som finns i naturen, för att spara på jordens resurser och för att spara pengar. En win-win situation helt enkelt! En värmepump fungerar genom att, med hjälp av kompressionsteknik, utvinna energi ur luft för att skapa värme inomhus. Alltså – att ta tillvara på solenergi som cirkulerar utomhus, energi som är helt gratis!

Vilken luftvärmepump ska jag välja?

Det finns tre olika varianter på luftvärmepumpar: luft/luft-värmepump, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. Här ska vi försöka reda ut skillnaderna mellan, och fördelarna med, de olika varianterna.

Hur fungerar en luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-värmepump passar de som har ett hus med vattenburet värmesystem. Detta är en bra lösning när det inte går att använda sig av exempelvis bergvärme.

 • Pumpen placeras på utsidan av huset.
 • Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus.
 • I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
 • En kompressor utvinner värmen och överför den till husets värmesystem.
 • Vätskan i pumpen kyls ner på nytt och kan fånga upp ny värme från uteluften.

En pump av denna typ fungerar även på vintern, hela vägen ner till minus 20 grader. Huset värms med andra ord upp av vattenburna element och/eller golvvärme. En luft/vatten-värmepump kan också värma upp vatten, vilket gör pumpen till ett heltäckande system. Många modeller kan dessutom leverera kalluft under heta sommardagar.

Hur fungerar en luft/luft-värmepump

En luft/luft-värmepump passar bra för hushåll som värms upp med direktel. En luft/luft-värmepump utvinner också energi ur luften. Men till skillnad från en luft/vatten-pump så förvandlas inte energin till vätska, utan använder utomhusluften för att värma upp luft som sprids genom pumpens innerdel.

 • Pumpen placeras på utsidan av huset.
 • Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus.
 • I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
 • En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i inomhusdelens kondensor.
 • Fläkten i inomhusdelen suger in luft inifrån som värms upp av ett värmeelement.
 • Fläkten strömmar ut i fastigheten. Luftströmmen från värmeelementet kan riktas för att kunna anpassas till varje fastighets behov.

En luft/luft-värmepump kan inte producera varmvatten, däremot kan den användas för att kyla luften. Dessutom gör den i många fall luften i hemmet renare och mer hälsosam eftersom de flesta luft/luft-pumpar har en luftreningsfunktion som filtrerar bort skadliga partiklar från luften. En luft/luft-värmepump är billigare i inköp än vad en vatten/luft-värmepump är, men besparingen på lång sikt blir också lägre.

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

En frånluftsvärmepump passar oftast bäst i relativt nybyggda hus som har samlade ventilationskanaler. För att en frånluftsvärmepump ska fungera behövs alltså ventilationskanaler från alla våtrum och kök. Det beror på att en frånluftsvärmepump tar vara på den varma luft som redan finns i huset och som annars bara skulle ha ventilerats ut. Det är med andra ord ett återvinningssystem som både är ekonomiskt och miljövänligt.

 • En fläkt i pumpen drar till sig den varma ventilationsluften som finns i huset.
 • I pumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” ventilationsluften.
 • En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i en kondensor.
 • Värmen i kondensorn sprids till husets värmesystem, till exempel element och till varmvatten.

COP- och SCOP-värde

För att räkna ut en värmepumps effektivitet och prestanda i drift, används COP- och SCOP-värden. COP står för Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda. Värdet jämför förhållandet mellan hur mycket energi som pumpen ger och hur mycket energi den förbrukar. Exempel: ett COP-värde på 6,1 innebär att pumpen ger 6,1 gånger så mycket energi som den förbrukar. Ju högre värde desto bättre.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda under en säsong. Det innebär att man mäter COP-värdet vid olika utomhustemperaturer, och sedan beräknar ett genomsnittligt värde för säsongen. Tanken med att räkna ut ett SCOP-värde är att det ska ge en mer rättvis bild av pumpens prestanda.

Tänk på att varken COP- eller SCOP-värdena säger någonting om hur stor ekonomisk besparing man kan göra. COP-värden mäts vid standardiserade förutsättningar, och där är den kallaste utomhus temperaturen satt till +7 grader. I Sverige vill man göra de största besparingarna under vintern, och då har vi det oftast mycket kallare än 7 plusgrader.

Tips inför ditt köp av luftvärmepump

 • Se mer på kvalitén, snarare än prislappen. Givetvis ska man alltid försöka hitta ett så bra pris som möjligt, men försök undvik att bli dumsnål. En pump som kostar ett par tusenlappar mindre i inköp, kan mycket väl komma att bli dyrare i drift i det långa loppet.
 • Det är ett vanligt misstag att köpa en för liten luft-värmepump. Många onlinetjänster och e-butiker har en kalkylator som hjälper dig räkna ut hur stor pump du behöver för dina kvadratmetrar. Problemet är bara att den typen av uträkning utgår ifrån optimala förhållanden, och det är väldigt sällan som det är helt optimala förhållanden hemma. Det är helt enkelt bättre att välja en pump med lite extra kapacitet.
 • Placering av luft/luft-värmepumpen är viktig. Den spontana känslan vill troligtvis att du placerar innerdelen där den syns minst, men det finns många extra slantar att spara på att montera fläkten där den är som mest effektiv. Bästa placeringen är öppen och central, för att kunna sprida värmen på bästa sätt.
 • Det är frestande att gå på en modell som inte låter så mycket. Det man behöver komma ihåg är att pumpar som inte låter mycket, i regel har mycket sämre fläktkapacitet. Med liten fläktkapacitet sprids inte värmen lika bra i huset och effektiviteten blir sämre.
 • Man glömmer att titta på hur kyldriften fungerar på luft/luft-värmepumpar. Att slänga ett extra öga på hur effektiv kyldriften är kanske kan komma att bli en avgörande faktor om du står och ska välja mellan två, i övrigt likvärdiga, pumpar.

Hur mycket pengar kan man spara?

Det tråkiga svaret är – det beror på. Det roligare svaret är – du sparar så mycket att uppvärmningssystemet betalar av sig själv under dess livstid, vilket inte många andra system gör.

Frågan om hur mycket man kan spara, eller hur fort det går innan pumpen betalar av sig, beror på en hel del faktorer. Dels vilket klimat som råder där du bor, dels hur stort du bor och dels vilken typ av pump som skall installeras. För att nämna några exempel. Generellt kan man säga att det går att kapa uppvärmningskostnaderna med upp till 80 procent. Det som i alla fall är säkert, är att det blir billigare drift med luftvärmepump.

Att investera i en luftvärmepump får ses som ett långsiktigt sätt att spara pengar. Den relativt stora utgiften börjar betala av sig i samma sekund som pumpen börjar användas. Grovt räknat brukar man säga att pumpen har betalat av sig efter 5–10 år. Även om du lånar pengar för att finansiera pumpen, får du direkt mer pengar över i plånboken tack vare besparingarna som pumpen ger.

pengar.se finns skräddarsydda finansieringslösningar om du är intresserad av att köpa en luftvärmepump på avbetalning. 

Sist men inte minst, bör en värdeökning av bostaden nämnas. Att låta installera en luftvärmepump höjer värdet på din bostad, eftersom klienter enligt undersökningar blir positivt inställda till bostäder med luftvärmepump. Jämför med direktverkande el och oljepanna, som har motsatt effekt. Man kan säga att en luftvärmepump betalar av sig själv dubbelt – dels genom att den betalar sig egen kostnad och dels genom att höja bostadsvärdet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En luftvärmepump är en populär värmekälla och bra alternativ till uppvärmning. Med hjälp av kompressionsteknik utvinner du energi ur luft för att skapa värme inomhus.
 • Det vanligaste är ett luftvärmepump drar 500-1200 watt i kyldrift per timme.
 • Vi har valt att utse Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W till den luftvärmepump som är bäst i test. Det är en uppdaterad modell av en tidigare testvinnare med uppdaterade egenskaper, hög värmeeffekt, låg inomhusnivå och som kan producera värme ända ner till 35 minusgrader grader.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Mitsubishi Mitsubishi Hero 2.0 MSZ-LN25VG2W