HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
luftvärmepump - Bäst i test

Test av luftvärmepump

3 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 6:e Juli, 2020, Baserad på 1 experttest.

Luftvärmepump har blivit en alltmer populär värmekälla och är ett bra alternativ till uppvärmning. Det handlar om att återvinna värme som finns i naturen, för att spara på jordens resurser och för att spara pengar. En win-win situation helt enkelt! En värmepump fungerar genom att, med hjälp av kompressionsteknik, utvinna energi ur luft för att skapa värme inomhus. Alltså – att ta tillvara på solenergi som cirkulerar utomhus, energi som är helt gratis!

Vilken luftvärmepump ska jag välja?

Det finns tre olika varianter på luftvärmepumpar: luft/luft-värmepump, luft/vatten-värmepump och frånluftsvärmepump. Här ska vi försöka reda ut skillnaderna mellan, och fördelarna med, de olika varianterna.

Hur fungerar en luft/vatten-värmepump

Passar de som har ett hus med vattenburet värmesystem. Detta är en bra lösning när det inte går att använda sig av exempelvis bergvärme.

 1. Pumpen placeras på utsidan av huset
 2. Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus
 3. I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
 4. En kompressor utvinner värmen och överför den till husets värmesystem.
 5. Vätskan i pumpen kyls ner på nytt och kan fånga upp ny värme från uteluften.

En pump av denna typ fungerar även på vintern, hela vägen ner till minus 20 grader. Huset värms med andra ord upp av vattenburna element och/eller golvvärme. En luft/vatten-värmepump kan också värma upp vatten, vilket gör pumpen till ett heltäckande system. Många modeller kan dessutom leverera kalluft under heta sommardagar.

Hur fungerar en luft/luft-värmepump

Passar bra för hushåll som värms upp med direktel. En luft/luft-värmepump utvinner också energi ur luften. Men till skillnad från en luft/vatten-pump så förvandlas inte energin till vätska, utan använder utomhusluften för att värma upp luft som sprids genom pumpens innerdel.

 1. Pumpen placeras på utsidan av huset
 2. Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus
 3. I värmepumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
 4. En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i inomhusdelens kondensor.
 5. Fläkten i inomhusdelen suger in luft inifrån som värms upp av ett värmeelement.
 6. Fläkten strömmar ut i fastigheten. Luftströmmen från värmeelementet kan riktas för att kunna anpassas till varje fastighets behov.

En luft/luft-värmepump kan inte producera varmvatten, däremot kan den användas för att kyla luften. Dessutom gör den i många fall luften i hemmet renare och mer hälsosam eftersom de flesta luft/luft-pumpar har en luftreningsfunktion som filtrerar bort skadliga partiklar från luften. En luft/luft-värmepump är billigare i inköp än vad en vatten/luft-värmepump är, men besparingen på lång sikt blir också lägre.

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

Passar oftast bäst i relativt nybyggda hus som har samlade ventilationskanaler. För att en frånluftsvärmepump ska fungera behövs alltså ventilationskanaler från alla våtrum och kök. Det beror på att en frånluftsvärmepump tar vara på den varma luft som redan finns i huset och som annars bara skulle ha ventilerats ut. Det är med andra ord ett återvinningssystem som både är ekonomiskt och miljövänligt.

 1. En fläkt i pumpen drar till sig den varma ventilationsluften som finns i huset.
 2. I pumpen cirkulerar det en vätska som ”fångar upp” ventilationsluften.
 3. En kompressor utvinner värmen från luften som leds in i en kondensor.
 4. Värmen i kondensorn sprids till husets värmesystem, till exempel element och till varmvatten.

COP- och SCOP-värde

För att räkna ut en värmepumps effektivitet och prestanda i drift, används COP- och SCOP-värden. COP står för Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda. Värdet jämför förhållandet mellan hur mycket energi som pumpen ger och hur mycket energi den förbrukar. Exempel: ett COP-värde på 6,1 innebär att pumpen ger 6,1 gånger så mycket energi som den förbrukar. Ju högre värde desto bättre.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance, ett mått på pumpens prestanda under en säsong. Det innebär att man mäter COP-värdet vid olika utomhustemperaturer, och sedan beräknar ett genomsnittligt värde för säsongen. Tanken med att räkna ut ett SCOP-värde är att det ska ge en mer rättvis bild av pumpens prestanda.

Tänk på att varken COP- eller SCOP-värdena säger någonting om hur stor ekonomisk besparing man kan göra. COP-värden mäts vid standardiserade förutsättningar, och där är den kallaste utomhus temperaturen satt till +7 grader. I Sverige vill man göra de största besparingarna under vintern, och då har vi det oftast mycket kallare än 7 plusgrader.

Tips inför ditt köp av luftvärmepump:

 1. Se mer på kvalitén, snarare än prislappen. Givetvis ska man alltid försöka hitta ett så bra pris som möjligt, men försök undvik att bli dumsnål. En pump som kostar ett par tusenlappar mindre i inköp, kan mycket väl komma att bli dyrare i drift i det långa loppet.
 2. Det är ett vanligt misstag att köpa en för liten luft-värmepump. Många online tjänster och e-butiker har en kalkylator som hjälper dig räkna ut hur stor pump du behöver för dina kvadratmetrar. Problemet är bara att den typen av uträkning utgår ifrån optimala förhållanden, och det är väldigt sällan som det är helt optimala förhållanden hemma. Det är helt enkelt bättre att välja en pump med lite extra kapacitet.
 3. Placering av luft/luft-värmepumpen är viktig. Den spontana känslan vill troligtvis att du placerar innerdelen där den syns minst, men det finns många extra slantar att spara på att montera fläkten där den är som mest effektiv. Bästa placeringen är öppen och central, för att kunna sprida värmen på bästa sätt.
 4. Det är frestande att gå på en modell som inte låter så mycket. Det man behöver komma ihåg är att pumpar som inte låter mycket, i regel har mycket sämre fläktkapacitet. Med liten fläktkapacitet sprids inte värmen lika bra i huset och effektiviteten blir sämre.
 5. Köp inte en pump enbart baserat på andras rekommendationer. Det är inte ovanligt att vi involverar vänner och bekanta i våra köpbeslutsprocesser, och det är varken fel eller dumt. Problemet med luftvärmepumpar är att de kan fungera väldigt bra i ett typ av hem, men sämre i någon annans.
 6. Man glömmer att titta på hur kyldriften fungerar på luft/luft-värmepumpar. Att slänga ett extra öga på hur effektiv kyldriften är kanske kan komma att bli en avgörande faktor om du står och ska välja mellan två, i övrigt likvärdiga, pumpar.

Hur mycket pengar kan man spara?

Det tråkiga svaret är – det beror på. Det roligare svaret är – du sparar så mycket att uppvärmningssystemet betalar av sig själv under dess livstid, vilket inte många andra system gör.

Frågan om hur mycket man kan spara, eller hur fort det går innan pumpen betalar av sig, beror på en hel del faktorer. Dels vilket klimat som råder där du bor, dels hur stort du bor och dels vilken typ av pump som skall installeras. För att nämna några exempel. Generellt kan man säga att det går att kapa uppvärmningskostnaderna med upp till 80%. Det som i alla fall är säkert, är att det blir billigare drift med luftvärmepump.

Att investera i en luftvärmepump får ses som ett långsiktigt sätt att spara pengar. Den relativt stora utgiften börjar betala av sig i samma sekund som pumpen börjar användas. Grovt räknat brukar man säga att pumpen har betalat av sig efter 5–10 år. Även om du lånar pengar för att finansiera pumpen, får du direkt mer pengar över i plånboken tack vare besparingarna som pumpen ger.

På pengar.se finns skräddarsydda finansieringslösningar om du är intresserad av att köpa en luftvärmepump på avbetalning.

Sist men inte minst, bör en värdeökning av bostaden nämnas. Att låta installera en luftvärmepump höjer värdet på din bostad, eftersom klienter enligt undersökningar blir positivt inställda till bostäder med luftvärmepump. Jämför med direktverkande el och oljepanna, som har motsatt effekt. Man kan säga att en luftvärmepump betalar av sig själv dubbelt – dels genom att den betalar sig egen kostnad och dels genom att höja bostadsvärdet.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Panasonic HZ25UKE

Testresultat
bygghemma.se 2020
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Kan producera värme ner till -35° Effektiv vid producering av värme Renar inomhusluften från exempelvis mögel och pollen
Något lägre energieffektivitet på kalluft
Produktbeskrivning

Det finns varken många tester eller betygsättningar på luftvärmepumpar, vilket gör det svårt att hitta en solklar produkt som kan utses till bäst i test. Dessutom är olika pumpar olika bra i olika hem. Men baserat på testet som bygghemma.se gjorde, tillsammans med flera bra recensioner, väljer vi att utse Panasonic HZ25UKE som en av två produkter till bäst i test.

Panasonic har i över 30 år konstruerat luft-värmepumpar och är en mycket stor aktör på den svenska marknaden. Deras pumpar är speciellt anpassade efter det nordiska, kalla klimatet.

Modellen HZ25UKE har blivit rekommenderad av energimyndigheten och fått utmärkelsen ”Bra val” i Folksams undersökning av luftvärmepumpar. Den är speciellt omtyckt av kunder tack vare sin höga kapacitet och låga energiförbrukning. Luftreningssystemet, Nanoe-X, tar bort och motverkar bakterier, virus, allergener, pollen och mögel. Eftersom pumpen har uppkoppling via Wi-Fi, går det att kontrollera den trådlöst så du när som helst kan styra pumpens funktioner och status.

Pumpen har möjlighet att producera värme ända ner till 30 minusgrader. På sommaren kan pumpen istället kyla luften. Med den högsta energiklassen, och den låga ljudnivån – kan inte Panasonic HZ25UKE bli annat än varmt rekommenderad av oss.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Mitsubishi Hero LN25

Testresultat
bygghemma.se 2020
Omdömen Via prisjakt

Designad modell Låg energiförbrukning på värme Finns i flera färger
Något högre energiförbrukning på kyla
Produktbeskrivning

Mitsubishi Hero LN25 har varit med i två jämförande tester där den placerat sig högt, i det ena stod den som testvinnare och i det andra hamnade den på en andra plats.

Hero LN25 har kapacitet att producera värme ända ner till 35 minusgrader grader, och kan även producera kalluft i hemmet på sommaren. Den har inbyggda sensorer som känner av vart du befinner dig i rummet för att på bästa sätt kunna fördela värmen. Fläkten har två rörliga delar vilket gör det möjligt att sprida värmen bättre.

Pumpen är mycket tystlåten, men är för säkerhets skull ändå utrustad med en så kallad Night Mode. Den funktionen gör att ytterdelen jobbar tystare under natten, på detta sätt riskerar du inte att grannar blir irriterade över eventuellt störande ljud.

Via Wi-Fi kan du fjärrstyra pumpen och kan enkelt ha koll på dess funktioner och installationer. Det patenterade Plasma Quadfiltret renar inomhusluften genom att ta bort skadliga partiklar, men tar även bort oönskade odörer.

Det finns tyvärr inte så många jämförande tester av luftvärmepumpar, men de få som har gjorts har ändå talat tydligt. Mitsubishi Hero LN25 är en pump att lita på!

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Luftvärmepump - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (1st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

bygghemma.se

Publicerad

Hemsidan bygghemma.se har testat fyra olika luft/luft-värmepumpar och rangordnat dem. De tre modellerna som placerade sig i toppen blev omnämnda som speciellt energieffektiva. Förutom energiförbrukningen, undersökte de även effektiviteten och ljudnivån.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.