VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 19 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Avfuktaren bäst i test 2024 – Bästa för källare och tvättstuga

En hög fuktighetsnivå kan vara orsaken till en rad problem som påverkar allt från hälsan till korrosion och mögel. Den goda nyheten är att det finns ett effektivt sätt minska luftfuktigheten i ditt hem - köp en avfuktare! Här har vi valt ut de bästa modellerna just nu!

Vi har jämfört:
 • Max arbetsområde.
 • Max avfuktningskapacitet.
 • Luftflöde.
 • Ljudnivå.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av avfuktare - flera vinnare.
Bäst i test Test.se logo
Woods
Woods WDD80
Woods Woods WDD80 - Test
Bäst i test Test.se logo
Woods
Woods WDD80
En kompakt, praktisk och tystgående sorptionsavfuktare för kalla utrymmen.
Högt betyg av Bygghemma.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg på Netonnet.se.
Max arbetsområde: 60 m².
Max avfuktningskapacitet: 8 l/dygn.
Luftflöde: 120 m³/h.
Max ljudnivå: 49 dB.
Tankvolym: 2 liter.
Effekt: 650 watt.
Vikt: 6,4 kg.
Tre fläkthastigheter.
Timer för avstängning.
Slang följer med.
Tvättbart filter.
3 års garanti.

Woods är ett svenskt varumärke som sålt avfuktare i över 70 år. De är specialiserade på inomhusluft och erbjuder produkter och lösningar för ett bättre inomhusklimat. Enligt dem ska luften du andas vara lika ren som vattnet du dricker. Stort fokus ligger på hållbarhet, cirkulära processer, miljövänliga egenskaper och hög kvalitet. I utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare

Woods WDD80 är en testvinnande modell och ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och därför utsedd till vår bäst i test. I ett test hos Bygghemma.se fick den högt betyg.

När Test-redaktionen provade den upplevde vi den som effektiv, användarvänlig, kompakt och snygg. Tack var ett praktiskt handtag är den lätt att flytta mellan olika rum. Den har flera inställningar och kan lätt anpassas efter olika situationer. Det följer med en slang så att vattnet kan ledas direkt till avloppet istället för till behållaren.

Det är en praktisk och kompakt sorptionsavfuktare på 6,4 kilo som gör att du inte är beroende av rummets temperatur som annars en kondensavfuktare är. Den passar bäst för kalla utrymmen som källare, båtar, husvagnar och fritidshus. Den har tre fläkthastigheter och en låg ljudvolym vilket gör att du inte störs när den går.

Avfuktaren passar till rum upp till 60 kvadratmeter och klarar temperaturer mellan 0 grader och 34 grader. Motoreffekten är på 650 watt. Tankvolymen är på två liter och det följer även med en slang om du hellre önskar att vattnet töms ut direkt. Man räknar med att maskinen avfuktar åtta liter per dygn och har 120 kubikmeters luftflöde per timme. Den har en timer för avstängning så att den inte går längre än du önskar. Du har tre års garanti på maskinen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa hög kapacitet Test.se logo
Eeese
Eeese Adam
Eeese Eeese Adam - Test
Bästa hög kapacitet Test.se logo
Eeese
Eeese Adam
Tystgående avfuktare i stilren design med hög kapacitet.
Populärt val hos Proffsmagasinet
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max arbetsområde: 100 m².
Max avfuktningskapacitet: 20 l/dygn.
Luftflöde: 145 m³/h.
Max ljudnivå: 44 dB.
Tankvolym: 5 liter.
Effekt: 255 watt.
Vikt: 15,2 kg.
Tystgående.
Stilren design.
Utrustad med wifi.
Timerfunktion.
Torkläder för tvätt.
Integrerade handtag – underlättat transport.

Eeese är ett danskt företag som gör prisvärda och mobila inomhusklimatlösningar som avfuktare, luftkylare, airconditions och luftrenare.

Eeese Adam är en avfuktare som har en elegant design och perfekt för till exempel vardagsrum, sovrum eller källarlokaler. Den är ett populärt val bland avfuktarna hos Proffsmagasinet, Prisjakt och Pricerunner.

Avfuktningskapaciteten är på 20 liter per dygn och håller utrymmen upp till 100 kvadratmeter fria från överflöd av fukt. Den har en stor vattentank på fem liter och när denna är fullt stängs avfuktaren automatiskt av. Du kan även koppla avfuktaren med en slang direkt till avloppet om du vill ha en smidigare användning och vill slippa tömma den.

Med den här avfuktaren blir ditt inomhusklimat snabbt förbättrat. Den har även en populär torkfunktion som du kan använda för tvätt som gör att torktiden förkortas markant. Med en timerfunktion kan du även ställa in när du vill att den ska köras. Den är dessutom utrustad med wifi vilket gör att du kan styra den enkelt med din mobiltelefon.

Avfuktaren väger 15,2 kilo och tack vare integrerade handtag är den smidig att flytta runt mellan olika rum i hemmet. Den beskrivs som tyst som ett kylskåp vilket är bra om du vill kunna vara i samma rum som den när den arbetar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för källare Test.se logo
Woods
Woods SW38FW
Woods Woods SW38FW - Test
Bästa för källare Test.se logo
Woods
Woods SW38FW
En avfuktare med en kapacitet för 140 kvadratmeter som passar dig med ett större behov.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Netonnet.se.
Max arbetsområde: 140 m².
Max avfuktningskapacitet: 19 l/dygn.
Luftflöde: 56 m³/h.
Max ljudnivå: 37 dB.
Tankvolym: 11,4 liter.
Effekt: 425 watt.
Vikt: 21,5 kg.
Två fläkthastigheter.
Automatisk avstängning när tanken är full.
Effektivt antimögelfilter.
Kommer med transporthjul.
Med värmepumpseffekt.
6 års garanti.

Woods är ett svenskt varumärke som sålt avfuktare i över 70 år. De är specialiserade på inomhusluft och erbjuder produkter och lösningar för ett bättre inomhusklimat. Enligt dem ska luften du andas vara lika ren som vattnet du dricker. Stort fokus ligger på hållbarhet, cirkulära processer, miljövänliga egenskaper och hög kvalitet. I utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare.

Woods SW38FW är en avfuktare som passar för större utrymmen upp till 140 kvadratmeter. Den passar bra i till exempel garage, källaren eller tvättstugan för att tvätta kläder.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på första plats. De lyfter särskilt fram den höga kapacitet, stora volymen på vattentanken och den behagliga ljudnivån. Dock upplevde dem den som stor och dyr.

När Test-redaktionen själva provade apparaten gav den ett intryck av att vara robust och rejäl – den kommer att göra sitt jobb! Reglagen var enkla och lätta att förstå sig på. Det är en stor pjäs och på grund av sin storlek är den rätt opraktisk att flytta mellan flera våningar. Men tack vare de fyra hjulen är den lätt att köra mellan olika rum.

Den har en avfuktningskapacitet från 2 till 35 plusgrader och klarar att avfukta 19 liter per dygn. Avfuktaren har även ett nytt avfrostningssystem som ger en bättre avfrostning, snabbare avfuktning och mer energieffektivt. Den har även en värmepumpseffekt som samtidigt renar luften i rummen den står i.

Den rymliga vattentanken är på 11,4 liter och maskinen stänger av sig själv när den är full. Du har även möjlighet att sätta på en slanganslutning som leder vattnet direkt till avloppet. Den väger en del – 21,5 kilo men tack vare robusta transporthjul är den lätt att flytta. Ljudvolymen på 37 decibel är låg vilket är behagligt om du befinner dig i samma rum. Maskinen har ett effektivt antimögelfilter. Att du får sex års garanti är också en stor fördel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Eeese
Eeese Emil
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Eeese
Eeese Emil
En tystgående avfuktare till kalla utrymmen som passar för mindre rum.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2022.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max arbetsområde: 40 m².
Max avfuktningskapacitet: 10 l/dygn.
Luftflöde: 100 m³/h.
Max ljudnivå: 36 dB.
Tankvolym: 2,6 liter.
Effekt: 155 watt.
Vikt: 11,3 kg.
Två fläkthastigheter.
Automatisk avstängning när tanken är full.
Timer för avstängning.
Passar till mindre rum.
Tvättbart filter.
Utrustad med transporthjul.

Eeese är ett danskt företag som gör prisvärda och mobila inomhusklimatlösningar som avfuktare, luftkylare, airconditions och luftrenare.

Eeese Emil 10 liter är ett prisvärd val av avfuktare som passar bra i en fuktig källare, på vinden eller annan kall plats där det kan uppstå fuktskador. Använder du den i en tvättstuga för att torka kläder blir de torra snabbt.

Test-redaktionen har provat den här avfuktaren och intrycket var gott. Designen gör den snygg att placera i ett rum. Den väger inte jättemycket, men eftersom handtag saknas är den någt osmidig att flytta.

Avfuktaren passar till ett rum på upp till 40 kvadratmeter och passar därför till mindre rum. Det är den minsta och mest kompakta modellen från Eeese.

Motoreffekten är på 155 watt och den har en avfuktningskapacitet på 10 liter per dygn. Den har en vattentank på 2,6 liter och maskinen stannar automatiskt när den är full. Du kan också ställa in en timer för att låta den gå under en viss period. Du kan ansluta en slang för att leda vattnet direkt till avloppet.

Välj mellan två hastigheter så att du kan anpassa rummets luftfuktighet. Ljudnivån är låg och ligger endast på 36 decibel vilket gör att du kan placera den i samma rum du själv befinner dig i utan att bli störd. Detta är ett bra val för dig som är ute efter en variant för ett mindre utrymme. Den är utrustad med transporthjul för att lättare kunna förflyttas till valfri plats i ditt hus.

En annan modell är Eeese Emil 12 liter, som kommer med större effekt och wifi. 

 • 12 liter
 • 10 liter

Bästa kombinerade Test.se logo
Woods
Woods AD20
Woods Woods AD20 - Test
Bästa kombinerade Test.se logo
Woods
Woods AD20
Kombinerad avfuktare och luftrenare som tar bort lukt och överflödig fukt.
Fjärde plats på test hos Prisjakts experter 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Max arbetsområde: 100 m².
Max avfuktningskapacitet: 14-23 l/dygn.
Luftflöde avfuktare: 140-250 m³/h.
Luftrening: 55-350 m³/h.
Max ljudnivå: 52 dB.
Tankvolym:45 liter.
Effekt: 240 watt.
Vikt: 15 kg.
Utrustad med handtag och hjul.
Extra effekt för tvätt.

Woods är ett svenskt varumärke som sålt avfuktare i över 70 år. De är specialiserade på inomhusluft och erbjuder produkter och lösningar för ett bättre inomhusklimat. Enligt dem ska luften du andas vara lika ren som vattnet du dricker. Stort fokus ligger på hållbarhet, cirkulära processer, miljövänliga egenskaper och hög kvalitet. I utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare.

Vill du ha en kombinerad avfuktare och luftrenare rekommenderar vi Woods AD20. Den kom på fjärde plats i ett test hos Prisjakts experter och de rekommenderar den till dig med större rum och som har höga krav på luftkvalitet. Den är också ett populärt val bland modellerna hos Pricerunner.

Avfuktaren har en kapacitet att avfukta rum upp till 100 m² och arbetar bara vid behov. Eftersom den också är en luftrenare är den perfekt för dig som önskar ta bort dålig lukt i hemmet. Den har ett HEPA-filter som tar bort övriga lukter och partiklar som kan orsaka irritation vilket gör den bra om du har allergi eller astma. På en touch-display ställer du in om du vill avfukta, rena luften eller göra både och. Den har en volymtank på fyra liter men om du önskar kan du leda bort vattnet via en slang till avloppet.

Maskinen väger 15 kilo och är utrustad med handtag och transporthjul som underlättar när du ska flytta på den.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av avfuktare - redaktionen testar avfuktare.
Med en avfuktare minskar du luftfuktigheten i ditt hem och den kan till exempel användas i tvättstugor, garage eller vid vattenläckor.

Köpguide avfuktare

Om du letar efter ett sätt att minska luftfuktigheten i ditt hem och kanske lider av astma eller allergi har du kommit till rätt plats. Här hjälper vi dig att välja avfuktare. 

Bäst i test avfuktare - testvinnande avfuktare.
Här visar vi testvinnande avfuktare – Eeese Emil, Woods WDD80 och Woods SW38FW.

Hur fungerar en avfuktare? 

En avfuktare är en anordning som hjälper till att effektivt minska luftfuktigheten i hemmet. Den används i till exempel badrum, tvättstugor, källare, garaget, krypgrunden och andra utrymmen där du har problem med fukt. Den är också till stor hjälp om du har fått en vattenläcka hemma. 

Avfuktaren fungerar genom att absorbera luften och genom kondensering ackumulera vatten i en tank som måste tömmas emellanåt. Det finns även modeller med slang som gör att du kan leda vattnet direkt till golvbrunnen eller avloppet. 

Här använder du den: 

 • Badrum
 • Tvättstuga
 • Källare 
 • Garage
 • Krypgrund
Test av avfuktare.
Avfuktaren absorberar luften och genom kondensering ackumuleras vatten i en tank som måste tömmas emellanåt.
Test av avfuktare.
En del modeller har en slang som gör att du leder vattnet till golvbrunnen - då slipper du att tömma behållaren.

Hur länge ska en avfuktare gå? 

Hur länge du ska låta avfuktaren gå beror på anledningen till att du har den, hur stort utrymmet är och årstid. Använder du den i tvättstugan kan du låta den stå på under torktiden. Har du fått en vattenläcka kan den behöva stå på i några veckor.

Fördelar med en avfuktare

En avfuktare ger en rad fantastiska fördelar för både hemmet och hälsan. Här är några anledningar till varför du ska köpa en. 

Tar bort kvalster och mögel

När luftfuktigheten når en nivå på över 70 procent ökar förekomsten av kvalster och mögel betydligt. Att minska nivån till omkring 50 procent tar bort det mesta och främjar en hälsosam miljö i ditt hem.

Minskar symptomen på andningsbesvär

Andningsbesvären lindras för personer som lider av allergi eller astma och förbättrar deras livskvalitet. Detta eftersom en avfuktare tar bort problemen med mögel och kvalster, vilka är orsaken till många symptom på andningsbesvär.

Förbättrar tillståndet för personer med reumatism

Även om hög luftfuktighet i miljön inte är orsaken till reumatismsjukdomar kommer det förvärra tillståndet hos de som redan är drabbade.

Tar bort mögelproblem

Att minska luftfuktigheten hjälper till att förhindra mögeltillväxt och fula fläckar i hemmet. Kom ihåg att luftfuktigheten under ett dygn varierar från varmt på dagen till kallt på natten, något som orsakar kondensation med mögel till följd. En avfuktare förhindrar denna kondensation genom att kontrollera nivån av överflödig fukt i luften.

Ta bort källarlukt

Genom att minska fukten kommer den särskilda källarlukten att försvinna. Det ger en trevligare och mer behaglig miljö att vistas i. 

Förhindrar att det bildas korrosion

En luftfuktighet på över 50 procent i miljön accelererar korrosionen av elektriska apparater, metallytor och rör. Att investera i en avfuktare kan därför öka livslängden på alla dina metallkomponenter i hemmet.

Test av avfuktare
Eeese Emil är en prisvärd avfuktare som fått bra betyg hos Bygghemma.se och Prisjakts experter. 

Avfuktare för källare

En av de vanligaste anledningarna till att köpa en avfuktare är för att ha den i källaren. Avfuktare för källare hjälper till att ta bort fukt, mögel och dåligt lukt. En modell för detta har en hög kapacitet, bra luftgenomströmning och är dessutom effektiv när temperaturen är lägre. 

Test av avfuktare – Woods SW38FW.
Avfuktare kan användas i till exempel garage,  källare eller vind. Här använder vi en Woods SW38FW, som är särskilt anpassad för källare. Den blev testvinnare hos Prisjakts experter.

Använd avfuktare i tvättstugan 

Att låta tvätten lufttorka tar lång tid och torktumlare sliter en del på kläderna. Många apparater blåser ut varm och torr luft så med en avfuktare i tvättstugan kommer dina lakan, handdukar och kläder att torka snabbare. På samma gång avfuktar du tvättstugan. Ju högre kapacitet apparaten har desto snabbare torkar tvätten. 

Test av avfuktare tvättstuga.
Avfuktare är vanliga att ha i tvättstugan för att torka kläderna snabbare.

Ställ in rätt luftfuktighet 

Du behöver ställa in avfuktaren på rätt luftfuktighet – 45-50 procent relativ luftfuktighet är vanligt. Detta innebär att avfuktaren arbetar om rummet får en högre luftfuktighet än så. 

Var ska den placeras? 

För att avfuktaren ska kunna få en bra luftgenomströmning behöver den placeras antingen centralt i rummet eller där mest fukt är. Placera aldrig väggar eller möbler i vägen. Använder du den för att torka tvätt i tvättstugan ska den placeras under tvätten för att bäst blåsa den torr genom en föneffekt. 

Rummet ska vara tätt – du ska alltså inte ha några fönster öppna. Men notera att du inte ska stänga av ventilation eftersom luften måste kunna syresättas. 

Jämför egenskaperna

Det finns ett antal faktorer att beakta när du köper en avfuktare för ditt hem. De fem viktigaste sammanställs här.

Typ av system

Det finns två typer av avfuktare: kylavfuktare med kompressor och avfuktare med torkmedel utan kompressor. Kylavfuktare använder en kompressor för att absorbera luft från omgivningen och avlägsna fukt genom kondensering. Fördelen med dessa är att de är kostnadseffektiva med en bra prestanda och mindre energianvändning. Ha dock i åtanke att de är mindre effektiva i låga temperaturer under +10 grader Celsius. De är idealiska för intensiv användning i stora utrymmen med höga temperaturer. Kompressorfria avfuktare använder torkmedel för att avlägsna fukt i luften. Fördelarna med dessa är att de är mer kompakta och tysta samt effektiva i alla temperaturer, även i minusgrader. Dock har de en högre energiförbrukning och är därför idealiska att användas i små och kyliga utrymmen.

Energiförbrukning

Vanligtvis har en avfuktare med låg energiförbrukning en effekt på under 250 watt. Modeller med torkmedel förbrukar dock i genomsnitt 500 watt. Håll utkik efter modeller med märkningen A+++ för att minimera energiförbrukningen. Vissa modeller har dessutom automatisk avstängning, ett ECO-läge och timer som kan minska dina kostnader ytterligare.

Effektkapacitet

Du behöver beräkna hur stor ytan är där du vill använda avfuktaren för att välja en modell med rätt effektkapacitet. Varje modell brukar ange mängden vatten som samlas på 24 timmar. För en yta på 20 kvadratmeter med upp till 10 liter per dag behöver du en effekt på cirka 200 watt. För en yta på 100 kvadratmeter som genererar upp till 50 liter vatten per dag krävs cirka 700 watt.

Ljudnivå

Ljudnivån varierar från 30 upp till 65 decibel. En kompressorfri avfuktare är tystare än andra typer av avfuktare och är ett bra alternativ om du eller andra i hushållet är ljudkänsliga. Det är också en bra idé om du planerar att använda den på natten.

Tankkapacitet

Avfuktare har en behållare där absorberad fukt samlas och som beroende på storlek måste tömmas mer eller mindre ofta. För medelstora utrymmen är en rekommendation att använda en som åtminstone rymmer två liter vatten.

Test av avfuktare - här visar vi Woods WDD80 tankvolym.
Woods WDD80 har en tankvolym på två liter.

Rengöring – byt filter regelbundet 

För att kunna göra sitt jobb ordentligt behöver du byta filter regelbundet. Filtret sitter på baksidan av apparaten och brukar vara lätt att ta loss. Att byta filter med jämna mellanrum är viktigt för kommer det in damm kan avfuktaren går sönder. När du byter filter kan du dessutom passa på att blåsa apparaten ren med tryckluft. 

Test av avfuktare - byt filter.
På baksidan sitter ett filter som du behöver byta eller göra rent med jämna mellanrum.

Läs också: Test av luftrenare
Läs också: 
Bästa luftfuktaren

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Avfuktaren kommer att vara aktiv tills den luftfuktighetsnivå du har ställt in den på uppnås. Sedan hamnar den i standby-läge och testar luften emellanåt.
 • Det krävs ingen speciell installation utan den ska helt enkelt placeras på en plan yta med öppet utrymme runt omkring.
 • Även om luftkonditionering minskar luftfuktigheten till viss del så är den inte lika effektiv. Dessutom finns en större sannolikhet att det bildas kondensering eftersom den relativa luftfuktigheten kan öka vid kyla.
 • Vi har valt att utse Woods WDD80 till den avfuktare som är bäst i test. Det är en kompakt, praktisk och tystgående sorptionsavfuktare som passar bra i kalla utrymmen. Den har fått bra betyg på tester och är även populära val av konsumenterna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Woods Woods WDD80