VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test avfuktare 2021

En hög fuktighetsnivå kan vara orsaken till en rad problem som påverkar allt från hälsan till korrosion och mögel. Den goda nyheten är att det finns ett effektivt sätt minska luftfuktigheten i ditt hem - köp en avfuktare! Här har vi valt ut de bästa modellerna just nu!

Vi har jämfört:
 • Max arbetsområde.
 • Max avfuktningskapacitet.
 • Luftflöde.
 • Ljudnivå.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Woods
Woods WDD80
Bäst i test
Bäst i test
Woods
Woods WDD80
En kompakt, praktisk och tystgående sorptionsavfuktare för kalla utrymmen.
Högt betyg av Bygghemma.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg på Netonnet.se.
Max arbetsområde: 60 m².
Max avfuktningskapacitet: 8 l/dygn.
Luftflöde: 120 m³/h.
Max ljudnivå: 49 dB.
Tankvolym: 2 liter.
Effekt: 650 watt.
Vikt: 6,4 kg.
Tre fläkthastigheter.
Timer för avstängning.
Slang följer med.
Tvättbart filter.
3 års garanti.

Woods har flera populära avfuktare som rekommenderas av både proffs och konsumenter. De första avfuktarna tillverkades i Kanada 1950 och idag distribueras de i Kanada och i mer än 19 länder från huvudkontoret i Alingsås.

Woods WDD80 är en testvinnande avfuktare och ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och därför utsedd till vår bäst i test. Det är en praktisk och kompakt sorptionsavfuktare på 6,4 kilo som gör att du inte är beroende av rummets temperatur som annars en kondensavfuktare är. Den passar bäst för kalla utrymmen som källare, båtar, husvagnar och fritidshus. Den har tre fläkthastigheter och en låg ljudvolym vilket gör att du inte störs när den går.

Avfuktaren passar till rum upp till 60 kvadratmeter och klarar temperaturer mellan 0 grader och 34 grader. Motoreffekten är på 650 watt. Tankvolymen är på två liter och det följer även med en slang om du hellre önskar att vattnet töms ut direkt. Man räknar med att maskinen avfuktar åtta liter per dygn och har 120 kubikmeters luftflöde per timme. Avfuktaren har en timer för avstängning så att den inte går längre än du önskar. Du har tre års garanti på maskinen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Woods WDD80
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Eeese
Eeese Emil
Bästa budget
Bästa budget
Eeese
Eeese Emil
En tystgående avfuktare till kalla utrymmen som passar för mindre rum.
Högt betyg hos Bygghemma.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max arbetsområde: 40 m².
Max avfuktningskapacitet: 10 l/dygn.
Luftflöde: 100 m³/h.
Max ljudnivå: 36 dB.
Tankvolym: 2,6 liter.
Effekt: 155 watt.
Vikt: 11,3 kg.
Två fläkthastigheter.
Automatisk avstängning när tanken är full.
Timer för avstängning.
Passar till mindre rum.
Tvättbart filter.
Utrustad med transporthjul.

Eeese är ett danskt företag som gör prisvärda och mobila inomhusklimatlösningar som avfuktare, luftkylare, airconditions och luftrenare.

Eeese Emil är ett prisvärd val av avfuktare som passar bra i en fuktig källare, på vinden eller annan kall plats där det kan uppstå fuktskador. Använder du den i en tvättstuga för att torka kläder blir de torra snabbt. Avfuktaren passar till ett rum på upp till 40 kvadratmeter och passar därför till mindre rum. Det är den minsta och mest kompakta avfuktaren från Eeese.

Motoreffekten är på 155 watt och den har en avfuktningskapacitet på 10 liter per dygn. Den har en vattentank på 2,6 liter och maskinen stannar automatiskt när den är full. Du kan också ställa in en timer för att låta den gå under en viss period. Du kan ansluta en slang för att leda vattnet direkt till avloppet. Avfuktaren har två hastigheter så att du kan anpassa rummets luftfuktighet. Ljudnivån är låg och ligger endast på 36 decibel vilket gör att du kan placera den i samma rum du själv befinner dig i utan att bli störd. Detta är ett bra val av avfuktare för dig som är ute efter en avfuktare för ett mindre utrymme. Avfuktaren är utrustad med transporthjul för att lättare kunna förflyttas till valfri plats i ditt hus.

 • Butiker & priser
 • Priser för Eeese Emil Luftavfuktare - Vit
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Woods
Woods SW38FW
Bästa premium
Bästa premium
Woods
Woods SW38FW
En avfuktare med en kapacitet för 140 kvadratmeter som passar dig med ett större behov.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg av kunder hos Netonnet.se.
Max arbetsområde: 140 m².
Max avfuktningskapacitet: 19 l/dygn.
Luftflöde: 56 m³/h.
Max ljudnivå: 37 dB.
Tankvolym: 11,4 liter.
Effekt: 425 watt.
Vikt: 21,5 kg.
Två fläkthastigheter.
Automatisk avstängning när tanken är full.
Effektivt antimögelfilter.
Kommer med transporthjul.
Med värmepumpseffekt.
6 års garanti.

Woods har flera populära avfuktare som rekommenderas av både proffs och konsumenter. De första avfuktarna tillverkades i Kanada 1950 och idag distribueras de i Kanada och i mer än 19 länder från huvudkontoret i Alingsås.

Woods SW38FW är en avfuktare som passar för större utrymmen upp till 140 kvadratmeter. Den passar bra i till exempel garage, källaren eller tvättstugan för att tvätta kläder. Den har en avfuktningskapacitet från 2 till 35 plusgrader och klarar att avfukta 19 liter per dygn. Avfuktaren har även ett nytt avfrostningssystem som ger en bättre avfrostning, snabbare avfuktning och mer energieffektivt. Den har även en värmepumpseffekt som samtidigt renar luften i rummen den står i.

Avfuktarens rymliga vattentanken är på 11,4 liter och maskinen stänger av sig själv när den är full. Du har även möjlighet att sätta på en slanganslutning som leder vattnet direkt till avloppet. Avfuktaren väger en del – 21,5 kilo men tack vare robusta transporthjul är den lätt att flytta. Ljudvolymen på 37 decibel är låg vilket är behagligt om du befinner dig i samma rum. Avfuktaren har ett effektivt antimögelfilter. Att du får sex års garanti är också en stor fördel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Woods SW38FW Luftavfuktare

Ytterligare läsning

Bäst i test avfuktare - testvinnande avfuktare.

Köpguide 

Om du letar efter ett sätt att minska luftfuktigheten i ditt hem och kanske lider av astma eller allergi har du kommit till rätt plats. En avfuktare är en anordning som hjälper till att effektivt minska luftfuktigheten i hemmet. Den fungerar genom att absorbera luften och genom kondensering ackumulera vatten i en tank som måste tömmas emellanåt. Du hittar många modeller på marknaden och här presenteras därför en köpguide som hjälper dig att välja den bästa. Om du är tveksam till varför du behöver köpa en kommer du inom ett ögonblick bli övertygad om fördelarna. 

Fördelar med att köpa en avfuktare

En avfuktare ger en rad fantastiska fördelar för både hemmet och hälsan, vilka är följande:

 • Tar bort kvalster och mögel. När luftfuktigheten når en nivå på över 70 procent ökar förekomsten av kvalster och mögel betydligt. Att minska nivån till omkring 50 procent tar bort det mesta och främjar en hälsosam miljö i ditt hem.
 • Minskar symptomen på andningsbesvär. Andningsbesvären lindras för personer som lider av allergi eller astma och förbättrar deras livskvalitet. Detta eftersom en avfuktare tar bort problemen med mögel och kvalster, vilka är orsaken till många symptom på andningsbesvär.
 • Förbättrar tillståndet för personer med reumatism. Även om hög luftfuktighet i miljön inte är orsaken till reumatismsjukdomar kommer det förvärra tillståndet hos de som redan är drabbade.
 • Tar bort mögelproblem. Att minska luftfuktigheten hjälper till att förhindra mögeltillväxt och fula fläckar i hemmet. Kom ihåg att luftfuktigheten under ett dygn varierar från varmt på dagen till kallt på natten, något som orsakar kondensation med mögel till följd. En avfuktare förhindrar denna kondensation genom att kontrollera nivån av överflödig fukt i luften.
 • Förhindrar att det bildas korrosion. En luftfuktighet på över 50 procent i miljön accelererar korrosionen av elektriska apparater, metallytor och rör. Att investera i en avfuktare kan därför öka livslängden på alla dina metallkomponenter i hemmet.

Med ovanstående fördelar i åtanke finns det många skäl till att köpa en avfuktare, dock inte vilken modell som helst eftersom du vill dra full nytta av fördelarna. Fortsätt läsa för att se hur du väljer ut den bästa!

Topp 5 faktorer att beakta

Det finns ett antal faktorer att beakta när du köper en avfuktare för ditt hem. De fem viktigaste sammanställs här.

1. Typ av system. Det finns två typer av avfuktare: kylavfuktare med kompressor och avfuktare med torkmedel utan kompressor. Kylavfuktare använder en kompressor för att absorbera luft från omgivningen och avlägsna fukt genom kondensering. Fördelen med dessa är att de är kostnadseffektiva med en bra prestanda och mindre energianvändning. Ha dock i åtanke att de är mindre effektiva i låga temperaturer under +10 grader Celsius. De är idealiska för intensiv användning i stora utrymmen med höga temperaturer. Kompressorfria avfuktare använder torkmedel för att avlägsna fukt i luften. Fördelarna med dessa är att de är mer kompakta och tysta samt effektiva i alla temperaturer, även i minusgrader. Dock har de en högre energiförbrukning och är därför idealiska att användas i små och kyliga utrymmen.

2. Energiförbrukning. Vanligtvis har en avfuktare med låg energiförbrukning en effekt på under 250 watt. Modeller med torkmedel förbrukar dock i genomsnitt 500 watt. Håll utkik efter modeller med märkningen A+++ för att minimera energiförbrukningen. Vissa modeller har dessutom automatisk avstängning, ett ECO-läge och timer som kan minska dina kostnader ytterligare.

3. Effektkapacitet. Du behöver beräkna hur stor ytan är där du vill använda avfuktaren för att välja en modell med rätt effektkapacitet. Varje modell brukar ange mängden vatten som samlas på 24 timmar. För en yta på 20 kvadratmeter med upp till 10 liter per dag behöver du en effekt på cirka 200 watt. För en yta på 100 kvadratmeter som genererar upp till 50 liter vatten per dag krävs cirka 700 watt.

4. Ljudnivå. Ljudnivån varierar från 30 upp till 65 decibel. En kompressorfri avfuktare är tystare än andra typer av avfuktare och är ett bra alternativ om du eller andra i hushållet är ljudkänsliga. Det är också en bra idé om du planerar att använda den på natten.

5. Tankkapacitet. Avfuktare har en behållare där absorberad fukt samlas och som beroende på storlek måste tömmas mer eller mindre ofta. För medelstora utrymmen är en rekommendation att använda en som åtminstone rymmer två liter vatten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Avfuktaren kommer att vara aktiv tills den luftfuktighetsnivå du har ställt in den på uppnås. Sedan hamnar den i standby-läge och testar luften emellanåt.
 • Det krävs ingen speciell installation utan den ska helt enkelt placeras på en plan yta med öppet utrymme runt omkring.
 • Även om luftkonditionering minskar luftfuktigheten till viss del så är den inte lika effektiv. Dessutom finns en större sannolikhet att det bildas kondensering eftersom den relativa luftfuktigheten kan öka vid kyla.
 • Vi har valt att utse Woods WDD80 till den avfuktare som är bäst i test. Det är en kompakt, praktisk och tystgående sorptionsavfuktare som passar bra i kalla utrymmen. Den har fått bra betyg på tester och är även populära val av konsumenterna själva.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Woods Woods WDD80