VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta luftvattenvärmepump som är bäst i test 2024

Är du i behov av en ny luftvattenvärmepump till din bostad? Vi har samlat de bästa luftvattenvärmepumparna och delar med oss av de bästa tipsen inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Standardvärme.
 • Värmeeffekt.
 • COP-värde.
 • Energieffektivitet
 • Ljudnivå.
 • Garanti.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bästa utedel Test.se - Bästa utedel
Nibe
Nibe F2120 400V F2120-16
Nibe Nibe F2120 400V F2120-16 - Test
Bästa utedel
Nibe
Nibe F2120 400V F2120-16
Utomhusdel för en luftvattenvärmepump som minskar dina energikostnader upp till fem gånger.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Värmeeffekt: 16 kW.
SCOP-värde: 4,8/4,1.
Energieffektivitet: A++.
Ljudnivå utomhus: 55 dB-A.

Nibe är ett företag med 40 års erfarenhet av värmepumpar. Deras produkter är både moderna och energieffektiva och du har ett brett utbud att välja mellan.

Nibe F2120 400V F2120-16 är en inverterstyrd luft/vatten-värmepump som ska användas ihop med inomhusmodellen VVM 500. I ett test hos Bygghemma.se kom den på första plats med betyget 9,3 av 10 med särskilt höga poäng på energieffektivitet, SCOP-värde och användarvänlighet. De rekommenderar den för dig som vill ha en smart och energieffektiv luftvattenvärmepump som kan kopplas till olika system.

Uteluftsenheten ska användas till vattenburna värmesystem ihop med en inomhusdel. Den ger fem gånger så mycket värme jämfört med en elkassett med samma energiförbrukning. Dessutom anpassar den sig efter effektbehovet automatiskt. Ljudnivån ligger på 55 decibel vilket är behagligt. Enheten har nästan full effekt ner till -25 grader. Den är i storleken B 128 x D 61,2 x H 116,5 centimeter och har en värmeeffekt på 16 kW.

 • Nibe F2120 400V F2120-16
 • Nibe VVM 500
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa inomhusdel Test.se - Bästa inomhusdel
CTC
CTC EcoZenith i255H
CTC CTC EcoZenith i255H - Test
Bästa inomhusdel
CTC
CTC EcoZenith i255H
En tyst och effektiv inomhusdel till dig med luftvattenvärmepump.
Populärt val hos Prisjakt.
Inomhusdel.
Värmeeffekt: 15 kW.
Energieffektivitet: A++.
Rymmer 223 liter vatten.
3 års garanti.

CTC är ett svenskt företag som tillverkar värmepumpar och styrenheter. Alla produkter är designade, utvecklade och tillverkade i företagets egna fabrik i Ljungby.

CTC EcoZenith i255H är en inomhusmodul med inbyggd värmepumpsstyrning. Installeras med någon av utomhusdelarna CTC EcoAir och CTC EcoPart. Tillsammans levererar systemet varmvatten upp till 65 grader.

Inomhusdelen har en effekt på 15 kW och är tyst och effektiv. Den har en kapacitet att så snålt och snabbt som möjligt producera mycket varmvatten – tanken rymmer 223 liter. Den kan som standard styra två olika värmesystem.

Du styr värmepumpen med den användarvänliga pekskärm i färg. En inbyggd internetuppkoppling gör att du dessutom kan sköta inställningarna vi en mobiltelefon eller surfplatta.

Systemet väger 182 kilo och är i måttet H 1886 x B 596 x 673 millimeter. CTC EcoZenith finns även i modellen i255L i höjden 1,65 meter.

 • Butiker & priser: Inomhusdel
 • Butiker & priser: Utomhusdel
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanstora hus Test.se - Bästa mellanstora hus
Panasonic
Panasonic Aquarea All-in-One 9 kW T-CAP
Panasonic Panasonic Aquarea All-in-One 9 kW T-CAP - Test
Bästa mellanstora hus
Panasonic
Panasonic Aquarea All-in-One 9 kW T-CAP
Luftvattenvärmepumpen för dig med ett mellanstort hus.
Bästsäljare hos Zave/Värmepumpshopen.se.
Standardvärme 105-300 m².
Värmeeffekt: 9 kW.
COP-värde: 4,84.
Energieffektivitet: A++.
Ljudnivå utomhus: 68 dB-A.
Ljudnivå inomhus: 33 dB-A.
5 års garanti.

Panasonic har mer än 50 års erfarenhet och är ett av världens främsta företag inom kyla och värme. De har ett brett utbud av produkter av värmepumpar och kylteknik.

Panasonic Aquarea All-in-One 9 kW T-CAP är en prisvärd och kraftfull helhetslösning av luftvattenvärmepump med både inomhus- och utomhusdel. Det är en mindre modell av Panasonic Aquarea All-In-One T-CAP 12kW och en bästsäljande modell hos återförsäljaren Zave/Värmepumpshopen.se

Luftvattenvärmepumpen ger dig både värme, kyla och varmvatten och minskar dina uppvärmningskostnader. Den har en värmeeffekt på 9 kw och ett COP-värde på 4,84. Den ger en standardvärme från 105-300 m². Du får en full effekt ner till -28 grader. Den inbyggda varmvattenberedaren i rostfritt stål är på 185 liter och har röranslutningar som är smart placerade.

Inomhusdelen är i storleken H 180 x B 59,8 x D 71,7 centimeter, väger 126 kilo och har en låg ljudnivå på 33 decibel. Utomhusdelen är H 134 x B 90 x D 32 centimeter stor och har en ljudnivå på 68 decibel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Panasonic Aquarea All-in-One 9 kW T-CAP
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa små hus Test.se - Bästa små hus
Mitsubishi
Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D
Mitsubishi Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D - Test
Bästa små hus
Mitsubishi
Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D
Perfekt luftvattenvärmepump för dig med hus upp till 250 m².
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Polarpumpen.se.
Populärt val hos Bygghemma.se.
Standardvärme på 20-250 m².
Värmeeffekt: 10 kW.
COP-värde: 5.
Energieffektivitet: A+++.
Ljudnivå utomhus: 44 dB-A.
Ljudnivå inomhus: 40 dB-A.
5 års garanti.

Mitsubishi Electric är ett företag som har lösningar för värmepumpar, luftkonditionering och ventilation för både villaägare och kommersiella fastighetsägare.

Har du ett mellanstort hus rekommenderar vi luftvattenvärmepumpen Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D. Den är ett populärt val hos både Prisjakt, Polarpumpen.se och Bygghemma.se.

Med Mitsubishis egenutvecklade Ecodan får du ett komplett system för värme och varmvatten. Luftvattenvärmepump hämtar sin energi från utomhusluften och för över den till kombitanken och sedan vidare för uppvärmning av vatten till radiatorer, golvvärme och varmvatten. Den kan producera värme ner till -25 grader.

Mitsubishis luftvattenvärmepump finns i flera storlekar och varianter så att du hittar den optimala modellen för ditt hus. Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D har en kapacitet att värma upp 20-250 m². Inomhusdelen är 160 centimeter hög och rymmer 200 liter. Ytterdelen är i storleken H 102 x D 48 x B 105 centimeter.

Hos Mitsubishi Electric får du som privatperson 5 års garanti på din Ecodan, om den är såld och fackmannamässigt installerad av auktoriserad Mitsubishi Electric Sverige installatör/återförsäljare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mitsubishi Electric SW100 Ecodan EHST20D-YM9D / PUD-SWM100YAA
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bäst i test Test.se - Bäst i test
Mitsubishi
Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan
Mitsubishi Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan - Test
Bäst i test
Mitsubishi
Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan
Effektiv och tystgående varmvattenspump för mindre hus.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Testvinnare på test hos Polarpumpen.se 2022.
Populärt val hos Polarpumpen.se.
Bästsäljare hos Bygghemma.se.
Standardvärme på 20-200 m².
Värmeeffekt: 8 kW.
COP-värde: 4,76.
Energieffektivitet: A+++.
Ljudnivå utomhus: 42 dB-A.
Ljudnivå inomhus: 40 dB-A.
5 års garanti.

Mitsubishi Electric är ett företag som har lösningar för värmepumpar, luftkonditionering och ventilation för både villaägare och kommersiella fastighetsägare.

Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan är en luftvattenvärmepump som beskrivs som ett kraftpaket i mindre förpackning. Den kom på delad andra plats på test hos Bygghemma.se där den fick betyget 9,1 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en prisvärd värmepump med låg ljudnivå och modern teknik. Hos återförsäljaren Polarpumpen.se blev den testvinnare med betyget 8,5 av 10, bland annat tack vare energiklass, effekt och garanti.

Ecodan är Mitsubishis egenutvecklade system och du får ett komplett paket för värme och varmvatten. Luftvattenvärmepump får sin energi från utomhusluften och för över den till kombitanken och sedan vidare för uppvärmning av vatten till bostadens radiatorer, golvvärme och varmvatten.

Mitsubishis luftvattenvärmepump finns i flera storlekar och varianter så att du hittar den optimala modellen för ditt hus. Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan är anpassad för att värma upp en yta om 20-200 m² och har en värmeeffekt på 8 kW. Inomhusdelen är 160 centimeter hög och har en varmvattenberedare som rymmer 200 liter. Utomhusdelen är 102 centimeter hög. Luftvattenvärmepumpen producerar ingen överflödig kyla eller värme vilket ger mindre slitage, lägre ljudvolym och öka besparing. Den kan producera värme ner till -25 grader.

Efter senaste uppdateringen är uppvärmningen ännu snabbare och du kan övervaka din energiförbrukning via en app till din mobiltelefon eller surfplatta.

Hos Mitsubishi Electric får du som privatperson 5 års garanti på din Ecodan, om den är såld och fackmannamässigt installerad av auktoriserad Mitsubishi Electric Sverige installatör/återförsäljare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test luftvattenvärmepump - hitta bästa värmepumpen.
En luftvattenvärmepump använder sig av energin från utomhusluften för att värma upp huset.

Köpguide luftvattenvärmepump

Ska du byta värmesystem eller är i behov av en ny luftvattenvärmepump? Att välja rätt luftvattenvärmepump är inte alltid så lätt och kräver sin research. Här guidar vi dig så att du får den luftvattenvärmepump som passar dig och din bostad bäst.

Vad är en luftvattenvärmepump?

Luftvattenvärmepump är en vanlig värmekälla som kan hjälpa dig att minska uppvärmningskostnader i ditt hem. Den ger värme, varmvatten och ibland också kyla. Luftvattenvärmepump är ett system som består av en utomhusdel som är själva värmepumpen och en inomhusdel som placeras i till exempel källaren.

Läs också: Test av luftvärmepump

Så fungerar en luftvattenvärmepump

Luftvattenvärmepumpen använder sig av energin från utomhusluften. Utomhusdelen är en fläkt som sitter på en vägg på utsidan av huset. Den hämtar värmeenergin från utomhusluften, komprimerar den och sprider den sedan till husets vattenburna system som radiatorsystem eller golvvärme. Även husets tappvatten blir uppvärmt – alltså vattnet i kranen. Luftvattenvärmepumpar finns i olika effektstorlekar och det är viktigt att välja en storlek som passar ditt hus.

Så går det till:

 • Pumpen placeras på en vägg på utsidan av huset.
 • Pumpen återvinner lagrad solenergi från utomhusluft till ett vattenburet värmesystem inomhus.
 • I värmepumpen cirkulerar en vätska som fångar upp den naturligt uppvärmda uteluften genom att dra den till sig.
 • En kompressor utvinner värmen och överför den till värmesystemet i huset.
 • Vätskan i pumpen kyls ner på nytt och fångar upp ny värme från uteluften.

Fördelar med en luftvattenvärmepump

Det finns många fördelar med att installera en luftvattenvärmepump i huset. Här är några anledningar till att du ska köpa en luftvattenvärmepump.

Ger både värme, kyla och varmvatten

En luftvattenvärmepump värmer upp huset med hjälp av vattenburna element eller golvvärme. Den kan dessutom värma upp vatten vilket gör den till ett heltäckande system. Detta är något som en luftluftvärmepump inte har möjlighet att göra. Många modeller kan även leverera kalluft under heta sommardagar.

Ger lägre uppvärmningskostnaderna

Med en luftvattenvärmepump har du möjlighet att spara upp till 70 procent av uppvärmningskostnaderna, jämfört med ett hus som har olja eller direktverkande el.

Bra investering

Luftvattenvärmepump kan ha en livslängd på 15 år och har du en återbetalningsplan på fem år får du en låg investering med höga energibesparingar. Att återbetalningsplanen ofta är kort är också en fördel.

Enkel installation

Installationen är ofta enkel, går snabbt att genomföra och kräver varken borrning eller grävning. Det gör att du varken behöver gräva upp eller återställa tomten efteråt. Har du redan ett vattenburet system ersätter du den gamla med en ny luftvattenvärmepump. Ibland behöver du borra hål för slangar mellan utedel och innerdel, men det brukar också vara klart på bara några dagar.

Miljövänligt val av energi

Eftersom en luftvattenvärmepump använder en mindre mängd el för att återvinna värmen i utomhusluften blir det ett miljövänligt val av energi.

Vem ska ha en luftvattenvärmepump?

En luftvattenvärmepump passar hus som har ett vattenburet värmesystem och till hus som är något mindre. Det är ett bra val av värmepump när det inte går att använda sig av exempelvis bergvärme. Den har en typ av pump som även kan användas på vintern och klarar ofta temperaturer ända ner till minus 25 grader. Notera dock att det blir en minskad effekt vid lägre temperaturer, vilket gör den till ett sämre val i norra Sverige.

COP- och SCOP-värde

Luftvattenvärmepumps effektivitet och prestanda i drift mäts med COP- och SCOP-värden.

COP betyder Coefficient of Performance och är ett mått på värmepumpens prestanda. Värdet jämför förhållandet mellan hur mycket energi som pumpen ger och hur mycket energi den förbrukar. Ju högre COP-värde desto bättre är luftvattenvärmepumpen.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance och är ett mått på pumpens prestanda under en säsong. COP-värdet mäts vid olika utomhustemperaturer för att sedan beräknar ett genomsnittligt värde för säsongen.

Vad kostar en luftvattenvärmepump?

När du köper en luftvattenvärmepump kostar både pumpen och installationen av den. En luftvärmepump kostar med installation runt 95 000 kronor till 140 000 kronor, beroende på varumärke, effekt, om du behöver en varmvattenberedare och var i Sverige du bor.

Köp som ett komplett set eller för sig

I de flesta fall köper du ett komplett set med både inomhus- och utomhusdel men det går även att köpa dessa separat.

Installation av luftvattenvärmepump

Behöver du hjälp att installera din luftvattenvärmepump? De flesta återförsäljare erbjuder installation och måste ske av certiferad installatör inom VVS och el. Ju närmre inomhus- och utomhusdelen står desto mer effektiv blir din luftvattenvärmepump. Fläkten behöver även ha en fri yta runt sig och ska aldrig byggas in.

Installationen kostar runt 20 000 kronor och i priset ingår även material som behövs vid installationen.

Bäst i test luftvattenvärmepump - hitta bästa värmepumpen.
En certiferad installatör inom VVS och el måste installera din luftvattenvärmepump.

Andra typer av värmepumpar

Det finns flera andra värmepumpar att välja mellan.

Luft/luft-värmepump

En luft/luft-värmepump använder energin från utomhusluften för att värma upp inomhusluften. Detta är ett bra komplement till dig med direktuppvärmt hus för att minska eluppvärmningen.

Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump återvinner ventilationsluften och skickar tillbaka denna in till husets värmesystem. Detta kräver ett hus med ventilationskanaler.

Bergvärmepump

En bergvärmepump använder energin som finns lagrad i marken och hämtar värmen från ett borrat hål i berget. För att bergvärme ska vara ett alternativ för ditt hus behöver du ha ett vattenburet värmesystem.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En luftvattenvärmepump består av en utomhusdel som är själva värmepumpen och en inomhusdel. Den tar tillvara på utomhusluftens energi och arbetar ihop med husets vattenburna värmesystem som radiatorsystem eller golvvärme.
 • En luftvattenvärmepump kostar runt 100 00 kronor.
 • Vi har valt att utse Mitsubishi Electric SWM80 Ecodan till den luftvattenvärmepump som är bäst i test. Den har placerats bra på test och är ett populärt val hos flera återförsäljare. Luftvattenvärmepump ger värme till hus upp till 200 m² och har en värmeeffekt på 8 kW.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng