VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 25 April 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Få den skönaste inomhustemperaturen med den bästa AC:n 2022

En portabel AC sänker inomhustemperaturen effektivt och gör att du sover gott om natten trots höga temperaturer utomhus. Här hittar du de bästa portabla modellerna just nu. Läs vår stora köpguide med bra tips och råd så att du väljer rätt AC.

Vi har jämfört
 • Avfuktningskapacitet per dygn
 • Max yta på ett rum
 • Kyleffekt
 • Energiklass
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Woods
Woods Cortina Silent 12K
Bäst i test
Bäst i test
Woods
Woods Cortina Silent 12K
En tystgående kompakt portabel AC som effektivt kyler ner ditt hem.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2021.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Populärt val hos Mediamarkt.
Populärt val hos Netonnet.
Populärt val hos Prisjakt.
Avfuktningskapacitet: 36 liter/dygn.
Max yta: 35 m².
Kyleffekt: 3,5 kW/12000 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.
2 års garanti.

Woods är ett företag som grundades i Kanada för över 60 år sedan, då de började tillverka avfuktare. Idag distribueras de i Kanada och i mer än 19 länder från huvudkontoret i Alingsås. I deras utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare.

Woods AC Cortina Silent 12K är en portabel AC som blivit testvinnare hos Aftonbladet Plus två år i rad och utsågs till bästa luftkonditionering i premiumklassen av Bäst-i-test.se. Den är kompakt och smidig i storleken H 85 x B 47 x D 35 centimeter som snabbt sänker temperaturen i hemmet, vilket ger dig en behaglig miljö året om. Den här portabla luftkonditioneringen har en kylkapacitet på 3,5 kW och klarar att kyla ner rum som är upp till 35 kvadratmeter stort. Den har en avfuktningskapacitet på 36 liter per dygn. Tack vare en ny teknik och det HFC-fria kylmediet R290 möter Woods EU:s miljödirektiv.

AC:n styrs med fjärrkontroll med digital display och har en timer som går att ställas in på 24 timmar. Eftersom det kommer med ett fönsterkit behöver du aldrig göra hål i väggen och luften leds ut genom ett fönster. Luftfiltren är dessutom tvättbara. AC:n har praktiska hjul som gör transporten mellan olika rum enklare, då den väger 33 kilo. Enligt tester är den tystgående och ljudnivån är på 64 decibel vilket gör att den även är behaglig i sovrum. Du har två års garanti.

 • Butiker & priser
 • Priser för Woods Cortina Silent 12K Luftkonditionering
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Electrolux
Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
Bästa premium
Bästa premium
Electrolux
Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
En portabel AC som ger sval och frisk luft till större rum.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Avfuktningskapacitet: 38,4 liter/dygn.
Max yta: 50 m².
Kyleffekt: 3,4 kW/13800 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW är en portabel AC som kom på en delad fjärde plats hos den oberoende testkällan Råd & Rön. Den mindre modellen Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW har också fått bra betyg på Råd & Rön och utsetts till testvinnare hos Bäst-i-test.se. AC:n är kompakt och portabel i storleken H 71 x B 47,6 x D 38,5 centimeter. Den ger dig en sval och frisk luft och har en kylkapacitet på 3,4 kW och passar till större rum som är upp till 50 kvadratmeter. Avfuktningskapacitet är på 38,4 liter per dygn vilket är mer än hos många andra modeller.

AC:n väger 33 kilo och tack vare handtag och praktiska hjul flyttar du den enkelt mellan olika rum. Den styrs via en digital display på ovansidan eller fjärrkontroll och har ett autoläge som kyler ner rummet till önskad temperatur. Den har även en sleepfunktion med lägre ljud som gör att du sover gott även när den är på, annars har den en ljudvolym på 62 decibel. AC:n använder sig av den miljövänliga gasen R290 som ger en mer hållbar framtid.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt

Bästa för små rum Test.se - Bästa för små rum
Whirlpool
PACW29COL Portabel Luftkonditionering
Bästa för små rum
Bästa för små rum
Whirlpool
PACW29COL Portabel Luftkonditionering
En effektiv portabel AC som passar för mindre rum.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Netonnet.se.
Avfuktningskapacitet: 31,2 liter/dygn.
Max yta: 30 m².
Kyleffekt: 2,8 kW/9000 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. De gör även bärbara luftkonditioneringsapparater som fått goda betyg och är populära kundval.

Whirlpool PACW29COL är en portabel AC som kom på andra plats i ett test hos den oberoende testkällan Råd & Rön. Hos danska motsvarigheten Taenk kom den på första plats. Den är kompakt och effektiv och sänker temperaturen med fem grader på bara tio minuter. Enligt tester håller den en jämn temperatur och tack var en 6th sense-teknik kyler den ner effektivast där du befinner dig. AC:n passar för rum mellan 20 och 30 kvadratmeter och har en avfuktningskapacitet på 31,2 liter per dygn.

AC:n har måttet H 74,4 x B 44,8 x D 40 centimeter och är tack vare praktiska hjul lätt att flytta mellan olika rum. Designen är modern och kompakt och du styr den med en fjärrkontroll. Det finns en nattinställning där den går tystare. Den är utrustad med den miljövänliga gasen R290 som minimerar koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen.

 • Butiker & priser
 • Priser för PACW29COL Portabel Luftkonditionering
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr

Bästa för mellanstora rum Test.se - Bästa för mellanstora rum
Electrolux
Electrolux EXP26U558HW
Bästa för mellanstora rum
Bästa för mellanstora rum
Electrolux
Electrolux EXP26U558HW
Portabel AC som kyler rum upp till 40 m².
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Max yta: 40 m².
Kyleffekt: 9000 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A+.
Ljudnivå: 61 dB.
Timerfunktion.
Fjärrkontroll följer med.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux EXP26U558HW är en portabel AC som fick högst betyg i ett uppdaterat test hos Råd & Rön. I deras test låter alla modeller mycket och är dyra i drift, vilket överlag ger ett lägre betyg. AC fick det samlade betyget 71 av 100 och särskilt bra betyg när det kom till nedkylning och temperatur. Enligt deras test kyler den snabbt med 16 grader som lägsta temperaratur och sprider kylan jämnt i rummet.

Den portabla AC:n har en kapacitet som passar för rum som är upp till 40 kvadratmeter med en kylkapacitet på 2,6 kW och värmekapaciteten på 2,3 kW. Det följer med en ventilationsslang som leder bort värmen från kompressorn. AC:n har även en smart avfuktningsfunktion så att du även kan avfukta luften som är i rummet. AC:n har en hög energiklass på A+, en ljudvolym på 61 decibel och väger 34 kilo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux Chillflex Pro Silence, Heat/cool Aircondition
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test portabel AC - se testvinnande AC.
En portabel AC är ett bra alternativ till den fasta AC:n och ger ditt hem en behaglig temperatur.

Köpguide portabel AC

AC, air-conditioner, klimatanläggning eller luftkonditionering som det också kallas. Den portabla AC:n är ett smart alternativ till en fastmonterad AC eftersom du enkelt kan flytta den mellan rum och anpassa dit du behöver kyla.

En portabel AC kräver ingen installation för att fungera. Du behöver bara koppla in den med stickkontakt till ett vanligt vägguttag och sedan lägga slangen vid balkong-dörren eller ut genom ett fönster (beroende på vilken modell du har köpt). Det finns mer avancerade modeller där insidan har en del som kyler inifrån genom en smal slang med köldmedierör.

Det finns flera olika modeller och priset skiljer sig mycket beroende på kapacitet. Se över vilken yta du vill kyla ner och anpassa valet utifrån hur många kvadratmeter yta du vill kyla.

Fläkt eller portabel AC – vad är skillnaden?

En vanlig fläkt är visserligen billig och fyller funktionen att den svalkar när det är varmt men en portabel AC kan kyla ner betydligt bättre och större ytor. En vanlig fläkt blåser runt luften och ger en svalkande effekt medan AC:n kyler ner luften med hjälp av ett kylaggregat eller via luftslang via fönster/balkongdörr som kyler ner luften som sugs in.

Kylningseffekt

En vanlig fläkt roterar snabbt luften och ger en svalkande känsla för stunden medan luftkonditioneringen är mer effektiv långsiktigt. Detta är tack vare köldmedium inuti AC:n. Köldmedium används för att transportera värme från en kall till en varm plats, vanligtvis mellan två reservoarer. Köldmedium finns i kylskåp, frysar och luftkonditioneringar. Köldmedium gör att värmen förångas. Det är lätt att förväxla köldmedium med kylmedium. Kylmedium är ett ämne, vätska eller gas som används för kylning, alltså upptagning och leda bort värme. Kylarvätska i bilen är också ett exempel av kylmedium.

Bäst i test portabel AC - se testvinnande AC.
En fläkt blåser runt luften medan en AC kyler ner den.

Kolla efter GWP

GWP står för Global Warming Potential och kallas ibland för “växthuspotential”. I detta fall vilken GWP-effekt produkten har på klimatet. När du köper en portabel AC är det bra att kolla efter denna märkning. Efter år 2020 är det inte längre tillåtet att installera produkter med köldmedier med GWP-faktor på 2500 eller högre. Återvunnet köldmedium eller regenererat köldmedium får användas fram tills 2030.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En portabel AC är en klimatanläggning som sänker temperaturen i rummet. Den placeras på golvet och kan sedan flyttas runt i huset med hjälp av praktiska hjul.
 • En portabel AC går på ström och ställs på en plan yta utan hinder för luften att cirkulera. Sedan placeras den medföljande flexibla slangen utanför fönstret för att föra luften ut ur huset.
 • Vi har valt att utse Woods AC Cortina Silent 12K till den portabla AC som är bäst i test. Det är en tystgående och kompakt AC som effektiv kyler ner ditt hem. Woods grundades i Kanada för över 60 år sedan och gör både avfuktare, AC och luftrenare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Woods Woods Cortina Silent 12K