VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 5 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är AC:n som är bäst i test 2024

En portabel AC sänker inomhustemperaturen effektivt och gör att du sover gott om natten trots höga temperaturer utomhus. Här hittar du portabla AC som är bäst i test just nu. Läs vår stora köpguide med bra tips och råd!

Vi har jämfört
 • Avfuktningskapacitet per dygn
 • Max yta på ett rum
 • Kyleffekt
 • Energiklass
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av portabel AC – Woods Cortina Silent 12K
Här visar vi Woods Cortina Silent 12K wifi som är monterad ut genom ett fönster. 
Bäst i test Test.se logo
Woods
Woods Cortina Silent 12K
Woods Woods Cortina Silent 12K - Test
Bäst i test Test.se logo
Woods
Woods Cortina Silent 12K
En tystgående kompakt portabel AC som effektivt kyler ner ditt hem.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2024, 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Bra betyg på test hos Pricerunner 2022.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Populärt val hos Mediamarkt.
Populärt val hos Netonnet.
Populärt val hos Prisjakt.
Avfuktningskapacitet: 36 liter/dygn.
Max yta: 35 m².
Kyleffekt: 3,5 kW/12000 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.
2 års garanti.

Woods är ett svenskt varumärke som sålt avfuktare i över 70 år. De är specialiserade på inomhusluft och erbjuder produkter och lösningar för ett bättre inomhusklimat. Enligt dem ska luften du andas vara lika ren som vattnet du dricker. Stort fokus ligger på hållbarhet, cirkulära processer, miljövänliga egenskaper och hög kvalitet. I utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare.

Woods AC Cortina Silent 12K är en portabel AC. Den är kompakt och smidig i storleken H 85 x B 47 x D 35 centimeter som snabbt sänker temperaturen i hemmet, vilket ger dig en behaglig miljö året om.
 
Den blev testvinnare hos Aftonbladet Plus flera år i rad och utsågs till bästa luftkonditionering i premiumklassen av Bäst-i-test.se.

Test-redaktionen har provat AC:n och upplevde den som stor och rejäl med hög kapacitet för ett stort rum. Vi märkte snabbt att rummets temperatur sänktes. Det var lätt att förstå sig på de olika funktionerna och inställningarna. Dessutom smidigt att kunna använda både fjärrkontroll och app. 

Den här portabla luftkonditioneringen har en kylkapacitet på 3,5 kW och klarar att kyla ner rum som är upp till 35 kvadratmeter stort. Den har en avfuktningskapacitet på 36 liter per dygn. Tack vare en ny teknik och det HFC-fria kylmediet R290 möter Woods EU:s miljödirektiv.

AC:n styrs med fjärrkontroll med digital display och har en timer som går att ställas in på 24 timmar. Eftersom det kommer med ett fönsterkit behöver du aldrig göra hål i väggen och luften leds ut genom ett fönster. Luftfiltren är dessutom tvättbara. AC:n har praktiska hjul som gör transporten mellan olika rum enklare, då den väger 33 kilo. Enligt tester är den tystgående och ljudnivån är på 64 decibel vilket gör att den även är behaglig i sovrum. Du har två års garanti.

Vill du ha samma modell, fast med wifi ska du kika närmre på Woods AC Cortina Silent 12K wifi. 

 • Butiker & priser: 12K
 • Butiker & priser: Wifi
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanstora rum Test.se logo
Whirlpool
Whirlpool portabel AC PACW212CO
Whirlpool Whirlpool portabel AC PACW212CO - Test
Bästa mellanstora rum Test.se logo
Whirlpool
Whirlpool portabel AC PACW212CO
Portabel AC som klarar att kyla rum upp till 30 kvadratmeter.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Femte plats på test hos Råd & Rön 2024.
Avfuktningskapacitet: 1,4 liter/dygn.
Max yta: 30 m².
Luftflöde: 380 m3/h.
Timerfunktion.
Energiklass: A.
Ljudnivå: 64 dB.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. De gör även bärbara luftkonditioneringsapparater som fått goda betyg och är populära kundval.

Whirlpool portabel AC PACW212CO är en portabel AC som har en kapacitet att kyla rum upp till 30 kvadratmeter. Med bara ett knapptryck skapar du den temperatur du önskar i ditt hem.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på andra plats. Enligt dem kyler den bra, har en avfuktarfunktion och HEPA-filter. De rekommenderar den till dig som vill ha en bra och enkel AC med effektiv kylfunktion och lågt pris.

AC:n har en vit och grå och utrustad med hjul som gör den lätt att flytta mellan olika rum. Den har en kompakt design i storleken H 89 x D 46 B 51 centimeter och väger 34 kilo.

Luftflödet är på 380 m3/h och när du aktiverar du JET-funktionen sänker du temperaturen med fem grader på endast tio minuter. Den varma luften leds ut med en ventilationsslang genom ett fönster. Tack vare ett självångande system behöver du aldrig tömma den på vatten. En temperatursensor mäter automatiskt temperaturen i rummet. Den har även en avfuktarfunktion som gör att du kan reglera luftfuktigheten. Ett HEPA-filter tar bort 99,99 procent av alla partiklar som är större än 0,3 μm.

Inställningarna sköter du via kontrollpanelen på maskinen eller en fjärrkontroll. Det finns även en timer som gör att du kan tidsinställa maskinen.

AC:n har energiklass A och en energiförbrukning på 3,5 kWh/år. Den har en maximal ljudnivå på 64 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa tystgående Test.se logo
Woods
Woods Milan 9K Luftkonditionering upp till 26m²
Woods Woods Milan 9K Luftkonditionering upp till 26m² - Test
Bästa tystgående Test.se logo
Woods
Woods Milan 9K Luftkonditionering upp till 26m²
Kompakt och tystående AC som kyler ner mindre rum effektivt.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2024, 2023.
Avfuktningskapacitet: 340 m³/timme.
Max yta: 26 m².
Kyleffekt: 2,64 kW/9000 BTU.
Köldmedium: R290.
Ljudnivå: 52 dB.
Storlek: H 70 x B 35 x D 35,5 cm.
Styrs med app, fjärrkontroll eller kontrollpanel.
Fönsterkitt följer med.
1 års garanti.

Woods är ett svenskt varumärke som sålt avfuktare i över 70 år. De är specialiserade på inomhusluft och erbjuder produkter och lösningar för ett bättre inomhusklimat. Enligt dem ska luften du andas vara lika ren som vattnet du dricker. Stort fokus ligger på hållbarhet, cirkulära processer, miljövänliga egenskaper och hög kvalitet. I utbud finns både avfuktare, AC och luftrenare.

Woods AC Milan 9K är en tystgående portabel AC för mindre rum. I ett nytt test hos Aftonbladet Plus fick den toppbetyget 5 av 5 och kom på andra plats. Enligt dem är det en tystgående toppmodell med endast en ljudvolym på 52 decibel – vilket gör att du sover gott om natten.

Milan är en kompakt AC med enkel design som snabbt och effektivt sänker temperaturen i rum som är upp till 26 kvadratmeter. Den har ett luftflöde på 340 m³/timme. Den är enkel att både använda och installera - det följer med ett fönsterkit som gör att du inte behöver göra hål i väggen för att leda ut värmen.

Du styr den portabla AC:n med en app till mobilen, fjärrkontroll eller en kontrollpanel ovanpå apparaten. Temperaturspannet ligger på mellan 17 och 35 grader och det är lätt att hitta en temperatur som passar din bostad. Välj mellan tre olika fläkthastigheter. AC:n har även praktisk timer som gör det lätt att planera användningen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för små rum Test.se logo
Whirlpool
Whirlpool PACW29COL
Whirlpool Whirlpool PACW29COL - Test
Bästa för små rum Test.se logo
Whirlpool
Whirlpool PACW29COL
En effektiv portabel AC som passar för mindre rum.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2024.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Taenk 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Netonnet.se.
Avfuktningskapacitet: 1,3 liter/dygn.
Max yta: 17 m².
Kyleffekt: 2,8 kW/9000 BTU.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. De gör även bärbara luftkonditioneringsapparater som fått goda betyg och är populära kundval.

Whirlpool PACW29COL är en portabel AC som vi valt att rekommendera. Den kom på tredje plats i ett test hos den oberoende testkällan Råd & Rön, där den fick utmärkelsen "bra köp". Hos danska motsvarigheten Taenk kom den på första plats.

Den är kompakt och effektiv och sänker temperaturen med fem grader på bara tio minuter. Enligt tester håller den en jämn temperatur och tack var en 6th sense-teknik kyler den ner effektivast där du befinner dig. AC:n passar för rum upp till 17 kvadratmeter och har en avfuktningskapacitet på 1,3 liter per dygn.

AC:n har måttet H 74,4 x B 44,8 x D 40 centimeter och är tack vare praktiska hjul lätt att flytta mellan olika rum. Designen är modern och kompakt och du styr den med en fjärrkontroll. Det finns en nattinställning där den går tystare. Den är utrustad med den miljövänliga gasen R290 som minimerar koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kompakta Test.se logo
Wilfa
Wilfa AC1W-7000
Wilfa Wilfa AC1W-7000 - Test
Bästa kompakta Test.se logo
Wilfa
Wilfa AC1W-7000
Kompakt AC som kan styra med mobiltelefonen.
Tredje plats på test hos Prisajakts experter 2024.
Max yta: 20 m².
Luftflöde på 290 m³/h.
Timerfunktion.
Energiklass: A.
Styrs med fjärrkontroll eller mobiltelefon.
5 års garanti.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner och kaffekvarnar till blenders, brödrostar, våffeljärn och AC.

Wilfa AC1W-7000 är en portabel AC som klarar av att kyla mindre rum upp till 20 kvadratmeter. Designen är kompakt och stilfull.

I ett test om bästa portabla AC hos Prisjakts experter kom denna på tredje plats. Den beskrivs som billig, liten och kompakt med flera fläkthastigheter. Prisjakt rekommenderar den till dig som vill ha en billigare och smidigare AC för mindre rum. Notera att överskottsvärmen som blåses ut på baksidan kan bli något varm.

Wilfas AC har en effekt på 2050 watt och ett luftflöde på 290 m³/h. Ett filter ser till att frånluften blir fräsch. Den har en kraftfull kylkapacitet på 7000 BTU.

Maskinen har wifi och bluetooth och går att styra med en app till mobiltelefonen. Den går även att styra med fjärrkontroll eller en display med tydliga knappar som sitter på ovansidan. AC:n har en praktisk timerfunktion på 1-24 timmar.

Maskinen väger 28 kilo och är i måttet H 890 x B 350 millimeter. Garantin är på fem år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Electrolux
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW
Electrolux Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW - Test
Bra val Test.se logo
Electrolux
Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW
Portabel AC med inbyggd avfuktare för rum upp till 40 m².
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2023.
Tredje plats på test hos Taenk.dk 2022.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Höga kundbetyg hos Netonnet.
Avfuktningskapacitet: 28,8 liter/dygn.
Max yta: 40 m².
Kyleffekt: 2.6 kW.
Köldmedium: R290.
Energiklass: A (före 2021).
Ljudnivå: 64 dB.
Storlek: B 47,6 x D 38,5 x H 71 cm.
Väger 31,5 kg.
Har timer och sleepfunktion.
Inbyggd avfuktare.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux ChillFlex Pro EXP26U338CW är en populär portabel AC, som tillsammans med sin storebror, kom på en delad fjärde plats på test hos Råd & Rön med betyget 64 av 100. Hos Bäst-i-test.se blev den testvinnare och det är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på första plats. Enligt testet kyler den enligt önskemål och har en avfuktarfunktion. 

Den portabla AC:n har en kylkapacitet på 2600 watt och kyler effektivt ner rum som är upp till 40 kvadratmeter stora. Den har en överlägsen kylfunktion med en låg energiförbrukning och dessutom tystgående – med en ljudnivå på 64 decibel.

AC:n har kontroller på ovansidan och är enkel att använda. Du kan även styra den med en praktisk fjärrkontroll om du så önskar. Den beskrivs som kompakt och portabel, har hjul och handtag vilket gör den lätt att flytta mellan olika rum. AC:n har en storlek om B 47,6 x D 38,5 x H 71 centimeter och väger 31,5 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av portabel AC.
Här använder vi Woods Cortina Silent 12K wifi, som vi utsett till bäst i test. Den har placerats bra på test hos Aftonbladet Plus och Bäst-i-test.se.

Köpguide portabel AC

AC, air-conditioner, klimatanläggning eller luftkonditionering som det också kallas. Den portabla AC:n är ett smart alternativ till en fastmonterad AC eftersom du enkelt kan flytta den mellan rum och anpassa dit du behöver kyla.

Hur fungerar en portabel AC?

En vanlig fläkt roterar snabbt luften och ger en svalkande känsla för stunden medan luftkonditioneringen är mer effektiv långsiktigt. Detta är tack vare köldmedium inuti AC:n. Köldmedium används för att transportera värme från en kall till en varm plats, vanligtvis mellan två reservoarer. Köldmedium finns i kylskåp, frysar och luftkonditioneringar. Köldmedium gör att värmen förångas. Det är lätt att förväxla köldmedium med kylmedium. Kylmedium är ett ämne, vätska eller gas som används för kylning, alltså upptagning och leda bort värme. Kylarvätska i bilen är också ett exempel av kylmedium.

Bäst i test portabel AC - se testvinnande AC.
AC:n har ett köldmedium som hjälper till att kyla ner rummet.

Hur monterar jag en portabel AC? 

En portabel AC kräver ingen installation för att fungera. Du behöver bara koppla in den med stickkontakt till ett vanligt vägguttag och sedan lägga slangen vid balkong-dörren eller ut genom ett fönster (beroende på vilken modell du har köpt). Det finns mer avancerade modeller där insidan har en del som kyler inifrån genom en smal slang med köldmedierör.

Det finns flera olika modeller och priset skiljer sig mycket beroende på kapacitet. Se över vilken yta du vill kyla ner och anpassa valet utifrån hur många kvadratmeter yta du vill kyla.

Montering av portabel AC – så gör du.
Att montera en portabel AC kräver ingen större installation. Du fäster slangen baktill på maskinen.
Montering av portabel AC – så gör du.
Du drar slangen ut genom fönstret – det finns flera olika sätt att fästa den.
Montering av portabel AC – så gör du.
Den varma luften inifrån blåses ut genom fönstret och kyler effektivt ner rummet till en önskad temperatur. 

Fläkt eller portabel AC – vad är skillnaden?

En vanlig fläkt är visserligen billig och fyller funktionen att den svalkar när det är varmt men en portabel AC kan kyla ner betydligt bättre och större ytor. En vanlig fläkt blåser runt luften och ger en svalkande effekt medan AC:n kyler ner luften med hjälp av ett kylaggregat eller via luftslang via fönster/balkongdörr som kyler ner luften som sugs in.

Bäst i test portabel AC - hitta den bästa AC:n.
En portabel AC är ett bra alternativ till den fasta AC:n och ger ditt hem en behaglig temperatur. Här använder vi en portabel AC från Woods i sovrummet. 

Så styr du en AC

Det finns ofta flera sätt att styra din AC på. Du kan styra den med fjärrkontroll, en app till mobiltelefon eller via display direkt på maskinen. Ju fler sätt desto smidigare är det. Går den att koppla till en app kan du sätta på den när du inte är hemma – och komma hem till ett hem med behaglig temperatur. 

Test av portabel AC - så styr du den.
Många maskiner kan styras med fjärrkontroll eller app till mobiltelefonen. 

Finns det portabel AC med värmefunktion? 

Med en aircondition kan du sänka temperaturen inomhus en varm sommardag. Har du också behov av att höja temperaturen i rummet? Då kan du välja en multifunktionell AC med värmefunktion. Det är mer kostnadseffektivt än att installera en luft-luftvärmepump. Den är dessutom flyttbar och går att placera där behovet är för stunden. 

Test av ac.
Woods AC Cortina Silent 12K wifi har också en värmefunktion för kallare dagar.

Luftkylare – en portabel AC utan slang

Tycker du att slangen är klumpig och otymplig finns det alternativ. En luftkylare kommer utan slang och är en enklare variant av aircondition. Den är lättare att flytta mellan olika rum och har en lägre energiförbrukning. Eftersom den inte använder sig av köldmediun är den dessutom mer miljövänlig. 

Välj en portabel AC för husbil 

Har du husbil vet du också hur jobbigt det kan vara med riktigt varma nätter under sommaren. Har du svårt att sova när luften står helt still kan du köpa en portabel AC för husbil. Du kan antingen välja en för 12 volt eller en för vanligt vägguttag och använda en omvandlare. 

Kolla efter GWP

GWP står för Global Warming Potential och kallas ibland för “växthuspotential”. I detta fall vilken GWP-effekt produkten har på klimatet. När du köper en portabel AC är det bra att kolla efter denna märkning. Efter år 2020 är det inte längre tillåtet att installera produkter med köldmedier med GWP-faktor på 2500 eller högre. Återvunnet köldmedium eller regenererat köldmedium får användas fram tills 2030.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En portabel AC är en klimatanläggning som sänker temperaturen i rummet. Den placeras på golvet och kan sedan flyttas runt i huset med hjälp av praktiska hjul.
 • En portabel AC går på ström och ställs på en plan yta utan hinder för luften att cirkulera. Sedan placeras den medföljande flexibla slangen utanför fönstret för att föra luften ut ur huset.
 • Vi har valt att utse Woods AC Cortina Silent 12K till den portabla AC som är bäst i test. Det är en tystgående och kompakt AC som effektiv kyler ner ditt hem. Woods grundades i Kanada för över 60 år sedan och gör både avfuktare, AC och luftrenare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Woods Woods Cortina Silent 12K