HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
portabel ac - Bäst i test

Test av portabel ac

10 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 29:e Juni, 2020, Baserad på 4 experttester.

AC, air-conditioner, klimatanläggning eller luftkonditionering som det också kallas. Den portabla AC:n är ett smart alternativ till en fastmonterad AC eftersom du enkelt kan flytta den mellan rum och anpassa dit du behöver kyla.

En portabel AC kräver ingen installation för att fungera. Du behöver bara koppla in den med stickkontakt till ett vanligt vägguttag och sedan lägga slangen vid balkong-dörren eller ut genom ett fönster (beroende på vilken modell du har köpt). Det finns mer avancerade modeller där insidan har en del som kyler inifrån genom en smal slang med köldmedierör.

Det finns flera olika modeller och priset skiljer sig mycket beroende på kapacitet. Se över vilken yta du vill kyla ner och anpassa valet utifrån hur många kvadratmeter yta du vill kyla.

Fläkt eller portabel AC vad är skillnaden?

En vanlig fläkt är visserligen billig och fyller funktionen att den svalkar när det är varmt men en portabel AC kan kyla ner betydligt bättre och större ytor. En vanlig fläkt blåser runt luften och ger en svalkande effekt medan AC:n kyler ner luften med hjälp av ett kylaggregat eller via luftslang via fönster/balkongdörr som kyler ner luften som sugs in.

Kylningseffekt

En vanlig fläkt roterar snabbt luften och ger en svalkande känsla för stunden medan luftkonditioneringen är mer effektiv långsiktigt. Detta är tack vare köldmedium inuti AC:n. Köldmedium används för att transportera värme från en kall till en varm plats, vanligtvis mellan två reservoarer. Köldmedium finns i kylskåp, frysar och luftkonditioneringar. Köldmedium gör att värmen förångas. Det är lätt att förväxla köldmedium med kylmedium. Kylmedium är ett ämne, vätska eller gas som används för kylning, alltså upptagning och leda bort värme. Kylarvätska i bilen är också ett exempel av kylmedium.

Kolla efter GWP

GWP står för Global Warming Potential och kallas ibland för “växthuspotential”. I detta fall vilken GWP-effekt produkten har på klimatet. När du köper en portabel AC är det bra att kolla efter denna märkning. Efter år 2020 är det inte längre tillåtet att installera produkter med köldmedier med GWP-faktor på 2500 eller högre. Återvunnet köldmedium eller regenererat köldmedium får användas fram tills 2030.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Woods AC Cortina Silent G

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Aftonbladet Plus 2019
Omdömen Via prisjakt

Hög kapacitet och säker temperaturen snabbt Enkel att flytta runt
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar Woods AC Cortina Silent G som blivit bäst i test i Aftonbladets test av portabla luftkonditioneringar. Den är tystgående och har bäst luftgenomströmning och kylkapacitet. Modellen är framtidssäkrad eftersom den har miljövänliga R290 som köldmedium. Den har noll i GWP. Detta gör att den klarar de kriterier som krävs inför lagstiftning som sker nästa år.

Visa hela texten
Mått:
47,1 x 35,5 x 85 cm
Funktioner:
Luftrening, Timer, Fjärrkontroll, Display, Frånluftsrör
Ljudnivå:
55 dB
Kylkapacitet:
3,5 kW
Köldmedium:
R290
Avfuktning:
33,6 l/dygn
Passar för rumsstorlek:
Upp till 35 m²
Display:
Digital
EER klass:
A

Bäst i test: Andersson ARC 1.3

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020
Liten och smidig Billig Enkel att flytta runt
Låter mer än många andra modeller
Produktbeskrivning
Specifikationer

Anderssons ARC 3.1 är en liten AC som enligt anvisning kan klara att luftkonditionera och kyla rum upp till 30 kvadratmeter. Detta gör den lämplig i mindre rum och utrymmen, som exempelvis ett sovrum.

Den är lätt att använda och har en varningslampa som talar om när uppsamlaren för vatten är full. Jämfört med liknande produkter låter den relativt mycket, men eftersom priset är en bråkdel av vad andra modeller kostar bedömer vi ändå att den är värt utmärkelsen bästa budgetval. För knappt tre tusenlappar kan du säkra en sval sommar hemma!

Visa hela texten
Mått:
33 x 28 x 68 cm
Funktioner:
Lampa som indikerar när vattnet behöver tömas, Hjul undertill
Ljudnivå:
65 dB
Kylkapacitet:
2.1 kW
Köldmedium:
R290
Avfuktning:
19 l/dygn
Passar för rumsstorlek:
Upp till 29 m²
EER klass:
A

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Electrolux EXP26U338CW

Testresultat
Råd och rön 2020
Omdömen Via prisjakt

Energisnål Kyler mycket bra Håller jämn temperatur
Ventilationsslangen är stor och otymplig Fönsterkit ingår inte
Mått:
47,6 x 38,5 x 71 cm
Funktioner:
Fjärrkontroll med display, 4 hastighetslägen, Programmerbar timer, Luftfiltrering
Ljudnivå:
64 dB
Kylkapacitet:
2.6 kW
Köldmedium:
R290
Avfuktning:
1.2 l/h
Passar för rumsstorlek:
Upp till 40 m²
Display:
Digital
EER klass:
A
Visa alla specifikationerna

Electrolux WP71-265WT

Testresultat
Byggahus.se 2017
Omdömen Via prisjakt

Mått:
38 x 38 x 95,5 cm
Funktioner:
Timer, Fjärrkontroll, Display, Frånluftsrör Wi-fi
Ljudnivå:
64 dB
Kylkapacitet:
2,6 kW
Köldmedium:
R290
Avfuktning:
24 l/dygn
Passar för rumsstorlek:
Upp till 24 m²
Display:
Digital, kan styras via app och fjärrkontroll
EER klass:
A+
Visa alla specifikationerna

Whirlpool PACW29COL

Testresultat
Råd och rön 2020
Omdömen Via prisjakt

Sänker temperaturen med 5 grader på bara tio minuter
Ganska hög förbrukning
Funktioner:
Fjärrkontroll, System som anpassar temperaturen kring dig, Ekologisk R290-gas, Avfuktningsfunktion, Utbytbart luftfilter, Night-mode, Luftfiltrering
Ljudnivå:
64 dB
Kylkapacitet:
2.8 kW
Köldmedium:
R290
Avfuktning:
1.3 l/h
Passar för rumsstorlek:
Upp till 70 m²
Display:
Digital
EER klass:
A
Visa alla specifikationerna

Portabel AC - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat portabla luftkonditioneringar och fläktar som blåser kalluft. Testet undersökte bland annat bullernivå och pris. Det finns även budgetvarianter som kyler luft i maskinen med kallt vatten. Dessa går bra att använda om man har ordentlig luftgenomströmning så att den kylda luften, som också bär med sig ett visst mått av fukt, inte stannar kvar i rummet. De modeller som fick bäst betyg kylde med luftkonditionering.

Prismässigt var det inte orimligt mycket som skiljde de bästa modellerna åt, spannet låg mellan tre och sju tusen. De dyrare modellerna har bättre kapacitet att kyla större rum och ytor. De flesta kanske ändå vill ha luftkonditioneringen i sovrummet, och då kan det många gånger räcka med en modell som kyler upp till 25 m2. Det är viktigt att tänka på ljudnivån om du nöjer dig med en enklare variant till sovrummet. Störs du utav ljud kan en högre bullernivå störa sömnen mer än varmare temperatur i sovrummet. Testets stora vinnare, Woods AC Cortina Silent G, tog hem segern just på grund utav detta - att den kyler luften på ett mycket tyst sätt. I det långa loppet kan det vara värt någon tusenlapp extra. Canvacs modell CPA3802V upplevdes inte lika tyst, men kylde väldigt bra och var användarvänlig vilket gjord gav högt totalbetyg. Andersson ARC 1.3 fick också höga betyg och hamnade högt upp tack vare det mycket överkomliga priset, den stora nackdelen var ljudnivån som är mer än 10dB högre än vinnaren. 


Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har testat tio olika modeller på portabel AC och har, bland annat, undersökt hur snabbt de kyler ner uppvärmda rum, hur mycket de låter och hur lätta de är att hantera. Dessutom undersökte de hur energiförbrukningen såg ut på de olika modellerna, av de tre bästa apparaterna var det Electrolux modell EXP26U338CW som bedömdes vara mest energisnål. Whirpools modeller å sin sida, som också placerade sig i toppen, hade mycket bättre nedkylningsförmåga. Testvinnaren tog bara hälften så lång tid på sig att kyla ner ett rum från 35 till 35 grader, jämfört med Electrolux. 

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat de bästa portabla luftkonditioneringarna just nu. De har utsett en vinnare och vi på test.se har noga analyserat och utsett en andra- och tredjeplacering utifrån deras betyg och omdöme. 


Bäst i test, blir Woods AC Cortina Silent G som är den mest tystgående, har bäst kylkapacitet och luftgenomströmning i testet. Denna modell är framtidssäkrad eftersom den har miljövänliga R290 som köldmedium. Den har noll i GWP. Detta gör att den klarar de kriterier som krävs inför lagstiftning som sker nästa år.  Bästa köp för sovrummet är Canvac CPA3802V, den fungerar utmärkt för mindre rum men låter ganska mycket. Priset är riktigt lågt om man jämför med andra modeller i testet. Woods AC Venezia 18K G är riktigt tystgående och klarar att kyla större ytor. Så ska du kyla ner till exempel vardagsrummet eller större lokaler är den perfekt men för endast sovrummet skulle den vara överkurs.

Vinnare i det här testet

Byggahus.se

Publicerad

Redaktionen på Byggahus.se har testat fem olika portabla luftkonditioneringar med olika pris från 690-6500. Deras syfte var att ta reda på om och hur en portabel AC fungerar för en vanlig person utan förkunskaper i ventilationsteknik och hur mycket pengar man skulle behöva lägga på en portabel AC.

Tristar AC-5529 får bäst betyg. Maskinen är lättmanövrerad och har en enkel design. Slangen som leder ut den varma luften är kopplad till baksidan av AC:n och leds ut genom fönstret. Du styr AC:n genom knapptryckningar eller via fjärrkontrollen eftersom den saknar display framtill. Ljudnivån är ganska hög och ligger på 59 dB vid låg effekt och 62 dB vid hög effekt. Efter ungefär en timmas användning har temperaturen i rummet sänkts med 1,1 grad och om man riktar fläkten direkt mot där man sitter så känns det svalt direkt. Det går att ställa in på exakt grad och den sänks ungefär en grad per timma. Modellen känns inte direkt high-tech men fyller sin funktion bra och sänker verkligen temperaturen, precis som den lovar.

Electrolux EXP09HSECI är en riktig värsting, den påminner enligt testpanelen om R2D2 från Star Wars, och vi är beredda att hålla med, den liknar faktiskt en robot. Den har en futuristisk, lyxig design och är robust. Den är dock större i verkligheten än vad det ser ut som på "säljbilderna". Slangen tar riktigt mycket plats, något som kan vara värt att se över innan ett eventuellt köp. Priset är väldigt högt om man jämför med de andra modellerna i testet. Men den sänker temperaturen effektivt utan att göra mycket väsen av sig, 45 dB på lägsta och 60 dB på maxeffekt. Den kan både värma luften, sänka luftfuktighet och fläkta utan aktiv kyla. Den står på hjul vilket gör att den är lätt att flytta runt.

Andersson ARC 1.2 hamnar på tredjeplatsen, endast ett halvt poäng ifrån andraplatsen. Den känns dock inte lika high-tech men den fyller funktionen och det blir svalt i rummet. Den sänker en halv grad på 60 minuter. En i panelen upplever att den ger ifrån sig en kemisk doft. Slangen är något klumpig precis som till de andra maskinerna. Ljudnivån ligger på 59 dB vid låg effekt och 62 dB vid hög effekt.


Electrolux och Andersson i detta test har utgått ur sortimentet men vi har valt att lägga till de uppdaterade modellerna. 

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.