VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 1 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test luftrenaren – För bättre inomhusluft 2024

För en bättre hälsa ska du hålla rumsluften ren, något du gör med en luftrenare. Särskilt omtyckt är den dessutom under pollensäsongen och för människor med astma. Ta del av testvinnande luftrenare och se våra bästa tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Max lokalyta
 • Luftflöde
 • Effekt
 • Ljudvolym
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Coway
Coway AP-1220B
Coway Coway AP-1220B - Test
Bäst i test
Coway
Coway AP-1220B
En testvinnande kompakt luftrenare som rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare hos Testfakta 2020.
Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.
ECARF-certifierad.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Populärt val hos Mediamarkt.se.
Max lokalyta: 70 m².
Luftflöde: 335 m³/h.
Effekt: 53 watt.
Ljudvolym: 63 dB.
Filtersystem i tre steg.
Har sleep mode.
Utrustad med barnlås.
Garanti på 2 år.

Coway är en stor tillverkare av luftrenare som är byggda både för att lindra symptom vid pollenallergi och astma och för att skapa bättre inomhusklimat. Företaget grundades i Korea 1989 och är idag världsledande inom forskning, teknik och innovation.

Coway AP-1220B är en luftrenare som blev bäst i test hos oberoende Testfakta i ett stort jämförande test. Luftrenaren rekommenderas av Astma & Allergiförbundet i Sverige, Norge och Danmark. Den är dessutom ECARF-certifierad, vilket är en europeisk kvalitetsmärkning som är bra för dig med astma och allergi. Den har en hög kapacitet, en effekt på 53 watt och är i en stilren och kompakt design. Trots den kompakta designen klarar den att rena luftvolymer upp till 335 kubikmeter per timme och är avsedd för rum upp till 70 kvadratmeter. Den kan blåsa rent luften både uppåt och framåt och dessutom ge en svalkande funktion.

Du kan aktivera sleep mode som gör att ljuset stängs av och fläkten mer tystgående, annars har den en ljudvolym på max 63 decibel. När det är dags att rengöra filtret varnar renaren. Den har knapplås som aktiveras om du har små barn så att inställningarna inte kan ändras av misstag. Den levereras med ett filterset som består av förfilter, ett deodorantfilter av aktivt kol i granulatform och ett effektivt Green HEPA-filter som gör att bakterier och virus inte växer sig fast. Luftrenare är i storleken H 38 x B 72 x D 20 centimeter och väger 8,7 kilo. Garantin är på två år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Xiaomi
Xiaomi MI Air Purifier 2H
Bästa budget
Bästa budget
Xiaomi
Xiaomi MI Air Purifier 2H
En prisvärd, smart luftrenare för mindre utrymmen.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max lokalyta: 31 m².
Luftflöde: 260 m³/h.
Effekt: 31 watt.
Ljudvolym: 41 dB.
Filter i tre lager.
Kan styras med app.
1 års garanti.

Xiaomi grundades 2010 i Kina och är en stor tillverkare av smarttelefoner och appar, men gör också luftrenare som renar luften mot pollen, lukt och smuts.

Xiaomi Mi Air Purifier 2H är en luftrenare som fått betyg 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt. Det är ett bra för dig som är ute efter en mer prisvärd renare för mindre utrymmen. Enligt tester renar den luften effektivt och tyst och gör det också mer intensivt vid behov. Luftrenaren rengör luften från partiklar, pollen, bakterier och husdjurshår och rekommenderas för upp till 31 kvadratmeter. Den renar upp till 260 kubikmeter per timme, är lättplacerad och väger 5,2 kilo. 

Luftrenaren har ett 360 gradigt filter i tre lager och tar bort 99,97 procent av skadliga partiklar ner till 2,5 mikrometer, större partiklar och pollen. Den är dessutom bra i hus där du eldar med ved eftersom stora halter av PM2,5 då hamnar i luften. Den rengör i tre lager – ett primärfilter, ett HEPA-filter och ett kolfilter med aktivt kol. Luften dras in runt om hela enheten och blåser sedan ut den uppåt. Luftrenare går att styra med en användarvänlig app till din mobiltelefon och är kompatibel med flera av Xiaomis produkter. Behöver du en större luftrenare har Xiaomi en modell större för rum upp till 45 m².

 • Butiker & priser
 • Priser för MI Air Purifier 2H - Luftrenare
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Electrolux
Electrolux PA91-404GY
Electrolux Electrolux PA91-404GY - Test
Bästa premium
Electrolux
Electrolux PA91-404GY
En tystgående och smart luftrenare som renar luften effektivt.
Testvinnare hos Techradar.com 2023.
Högt betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Reddot winner 2020.
Rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.
ECARF-certifierad.
Populärt val och toppbetyg av kunder hos Prisjakt.
Max lokalyta: 129 m².
Luftflöde: 442 m³/h.
Ljudvolym: 46 dB.
Kan styras via en app.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och är ett företag med ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp och dammsugare. Deras dammsugare lovar hög prestanda och otrolig dammsugning.

Electrolux Pure A9 PA91-404GY fick betyget 4 av 5 hos M3 Sveriges Prylsajt och beskrivs som tyst, smart och snygg. I ett test hos Techradar utsågs den till testvinnare och har enligt deras testpanel allt du letar efter hos en riktigt bra luftrenare. Den får dessutom goda omdömen om sin snygga och stilrena skandinaviska design. Den rekommenderas av Astma & Allergiförbundet och är godkänd av European Center of Allergy Research Foundation (ECARF). Enligt tester renar den ditt hem effektivt och är barnsligt lätt att använda.

Luftrenaren passar för ytor upp till 129 kvadratmeter och har en kapacitet om 442 kubikmeter i timmen. Den har nio fläkthastigheten, joniseringsfunktion och filterindikator. Tack vare det innovativa AirSurround-systemet reagerar renaren på förändringar i luftkvaliteten. Luften sprids i en spiralrörelse som gör att luften cirkulerar i rummet på ett naturligt och behagligt sätt. Det unika PureSense-systemet mäter luftkvaliteten och justerar automatiskt luftreningshastigheten för den bästa inomhusmiljön. Luftrenaren är utrustad med Electrolux 360-filter och 5-stegs rensning. När du är hemma går ljudnivån ner till 17 decibel, och maximal ljudvolym är på 46 decibel. Den går att koppla ihop med ditt trådlösa nätverk och kan styras på distans. Via en app kan du följa luftkvaliteten i realtid.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stora rum Test.se - Bästa stora rum
Kärcher
Kärcher AF100
Kärcher Kärcher AF100 - Test
Bästa stora rum
Kärcher
Kärcher AF100
Kraftfull luftrenare som kan rena rum upp till 100 kvadratmeter.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Max lokalyta: 100 m².
Luftflöde: 722 m³/h.
Fläkt med tre lägen.
Luftkvalitén läses av med laser.
Fem olika filter följer med.
Utrustad med hjul.
Storlek: H 71 x B 38 x D 38 cm.
Vikt: 14 kilo.

Kärcher är ett tyskt familjeägt företag som startade sin verksamhet i Stuttgart på 1930-talet. Idag är de världsledande inom effektiva och resursbesparande rengöringssystem och tillverkar rengöringsutrustning och andra produkter som gör skillnad.

Kärcher AF100
är en luftrenare som gör ditt hem eller kontor fräschare – en lite dyrare men effektiv modell. Hos Aftonbladet Plus utsågs den till testvinnare och fick betyget 5 av 5. I testet lyckades denna luftrenare att ta bort både partiklar och gaser allra bäst. I ett nytt test hos Råd & Rön kom den på första plats med betyget 82 av 100, med särskilt höga poäng på luftrening och säkerhet. 

Luftrenaren har en kapacitet att rena upp till 722 kubikmeter per timme för optimal luftkvalitet i rum upp till 100 kvadratmeter. Fläkten har tre olika lägen och det finns flera filtertyper som gör att renaren kan användas till olika saker. Det vanligaste filtret är ett allroundfilter som kan användas för alla behov. De fyra andra filtren är särskilt anpassade för att ta bort dålig lukt, bakterier, allergener eller flyktiga organiska föreningar. Motorn är stark och det tar bara några minuter för luftrenaren att rena ett helt rum från damm, pollen eller dålig lukt för att ge en renare och friskare luft.

Luftrenaren har en inbyggd lasersensor som övervakar luften i rummet och som styr det automatiska läget. Du ser vilken luftkvalitet det är genom ett färgkodat diagram som visas på en display. Även filtrens livslängd kan avläsas på displayen och när det är dags är det lätt att byta.

Kärchers luftrenare är i storleken H 71 x B 38 x D 38 centimeter och väger 14 kilo. För att göra förflyttningen av renaren enklare är den försedd med praktiska hjul.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa diskreta Test.se - Bästa diskreta
Blueair
Blueair Luftrenare Classic 405
Blueair Blueair Luftrenare Classic 405 - Test
Bästa diskreta
Blueair
Blueair Luftrenare Classic 405
Effektiv, kompakt och diskret luftrenare med wifi.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Bra köp på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Rekommenderas av Astma- och allergiförbundet.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Vinnare av Reddot 2021.
Vinnare av IF Design Award 2021.
Max lokalyta: 40 m².
Luftflöde: 510 m³/h.
Ljudvolym: 52 dB.
Wifi-anslutning.
Timer, barnlås och nattläge.
Vikt: 14 kilo.
Storlek: H 59 x B 50 x D 27,5 cm.

Blueair är ett ledande tillverkare av luftrenare. De gör prisbelönta och högpresterande luftrenare med tidlös skandinavisk design. Det är ett svenskt företag som för över 20 år sedan hade målet att göra världens bästa luftrenare och idag finns de i över 60 länder. Sedan 2016 är de en del av Unilevers familj av varumärken.

Blueair har de tre olika serierna Blue, Classic och Pro. Vi har valt att rekommendera Blueair Classic 405 som är en effektiv och kompakt luftrenare med wifi. Den beskrivs som pålitlig för allergiker med en tidlös design. Luftrenaren fick betyget 4 av 5 hos Aftonbladet Plus och benämningen ”Bra köp”. Den rekommenderas även av Astma- och allergiförbundet.

Luftrenaren är anpassad för rum som är upp till 40 kvadratmeter och har ett luftflöde på 510 m³/h. Den har Blueairs patenterade HEPASilent- teknik som ger en luftrenare i toppklass oavsett vilken hastighet du väljer. Tekniken tar bort 99,97 procent av alla luftföroreningar.

Driften är nästan ljudlös med en ljudvolym på 32-52 decibel vilket gör att du kan befinna dig i rummet utan att bli störd. Du kan styra luftrenaren med Blueair Friend-appen eller via en touchdisplay med LED-ikoner. Renaren har både timer, barnlås och nattläge. Den väger 14 kilo och är i storleken H 59 x B 50 x D 27,5 cm.

 • Butiker & priser
 • Priser för Blueair Luftrenare Classic 405
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test luftrenare.

Köpguide luftrenare

Är du en av många som får rinnig näsa, kliande ögon och problem med trånga luftvägar under pollensäsongen? Då ska du köpa en luftrenare, som både lindrar symptom vid pollenallergi och astma. Luftrenaren är även populär bland de som inte är allergiska eftersom den renar luften och ger ett bättre inomhusklimat. Vi ger dig all information inför ditt val av luftrenare.

Vad gör en luftrenare?

Ett lätt sätt att få in frisk luft är genom att öppna ett fönster, men luften utomhus kan vara fylld av pollen, avgaser och andra partiklar. Med hjälp av en luftrenare renar du luften från till exempel damm, kvalster, rök, matos, dålig lukt, djurhår och pollen vilket gör inomhusklimatet fräschare och renare. Den drar in luften med hjälp av en fläkt, renar den genom flera filter och blåser tillbaka en frisk och ren luft ut i rummet. Den ska placeras enligt leverantörens anvisningar för att ge bäst effekt, men sovrummet är en populär plats. Vissa luftrenare har fler funktioner som att ge möjlighet att både kyla och värma luften.

Bäst i test luftrenare - se testvinnande luftrenare.
Med en luftrenare renar du luften från till exempel damm, kvalster och pollen.

Fördelar med luftrenare

Det finns många fördelar med att köpa en luftrenare till ditt hem. Den är framförallt ett bra hjälpmedel för dig som lider av pollen och astma. Samtidigt skapar den ett bättre inomhusklimat oavsett om du har allergi eller inte. Även om du upplever att din inomhusluft är ren, innehåller den ändå ohälsosamma ämnen. Mängden partiklar i både inomhus- och utomhusluften har ökat vilket ger en sämre luftkvalitet. Många byggnaden är välisolerade och ger en långsam luftcirkulation, vilket avhjälps med en luftrenare.

Därför ska du köpa luftrenare:

 • Den skapar ett bättre inomhusklimat.
 • Den lindrar symptom vid pollenallergi och astma.
 • Den är bra när du eldar med ved.
 • Den renar luften från djurhår.
Bäst i test luftrenare - se testvinnande luftrenare.
Fördelen med en luftrenare är att den hjälper till att skapa en bättre inomhusmiljö.

Egenskaper hos luftrenare

Många luftrenare väger lite och är lätta att flytta på efter behov och har en snygg design för att passa in i ditt hem. Här får du egenskaper som kan vara bra att kika på när du ska välja modell.

Lokalyta

När du väljer en luftrenare bör du veta hur stor yta du kommer att använda den till. Vilken yta som rekommenderas anges i kvadratmeter.

Luftflöde

Luftrenare har olika kapacitet att rena och detta uppges i kubikmeter per timme, vilket betyder hur många liter luft som renas i timmen.

Filter

En luftrenare består av flera olika filter och de vanligaste filtren är förfilter, Hepa-filter och aktivt kolfilter.

 • Förfilter: Förfilter är ett grövre filter som fångar stora partiklar som pollen och damm. Bakom filtret sitter ett finare filter som fångar upp de mindre partiklarna.
 • Hepa-filter: Hepa står för high efficiency particulate arresting och är en allergivänlig teknik där även riktigt små partiklar från luftföroreningar filtreras bort. Ju högre tal som står efter hepa desto bättre är filtret.
 • Aktivt koltfilter: Ett kolfilter används ofta i kombination med ett Hepa-filter och tar bort dålig lukt och gaser.

Uppkopplad till wifi

Vill du ha en smart luftrenare ska du välja en som går att ansluta till wifi och sedan koppla till en app i din mobiltelefon. Då kan du styra luftrenaren och se i realtid hur din luftkvalitet ser ut just nu.

Ljudnivå

För att luftrenare ska vara behaglig bör ljudnivån vara låg. Det är vanligt att placera luftrenaren i sovrummet och hos många modeller går det att ställa in sleep mode för att få en ännu tystare enhet när du ska sova. En vanlig samtalston ligger på 60 decibel, vilket är en bra mätstock när du väljer luftrenare.

Bäst i test luftrenare - se testvinnande luftrenare.
Välj en luftrenare som är anpassad efter den storlek på rummet du ska ha den i.

Så ofta behöver du byta filter

Hur ofta du behöver byta filter beror på vilken luftrenare du har och hur mycket den används. Ofta kan du använda samma filter under flera år och de flesta säger till genom att varna eller ge en indikation när det är dags att byta eller rengöra. Är filtret eller systemet fullt minskar luftflödet och maskinen renar inte längre.

Fler tips till pollenallergiker

En luftrenare hjälper till att minska besvären för dig som är pollenallergisk, genom att ta bort pollen som finns i luften. Har du fortfarande problem trots luftrenaren beror det på att pollen även finns på kläder och i håret. Därför är det bra att under den värsta pollensäsongen, hålla fönster stängda, tvätta kläder och duscha när du har varit utomhus. Läkare rekommenderar dessutom att du tar dina allergimediciner i tid.

Läs också: Bäst i test luftfuktare

Bäst i test luftrenare - se testvinnande luftrenare.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En luftrenare renar din inomhusluft från saker som damm, partiklar, djurhår, pollen, rök och matos. Dess fläkt drar till sig luften som renas genom flera filter och sedan blåses tillbaka ut i rummet som en ren och fräsch luft.
 • Det beror på vilken luftrenare du har köpt, men vanligtvis håller filtren i några år. De flesta bättre luftrenare säger till när det är dags att byta.
 • Vi har valt att utse Coway AirMega AP-1220B till den luftrenare som är bäst i test. Det är en luftrenare som rekommenderas till upp till 70 m² och som har en kapacitet om 335 m³/h. Den har ett filtersystem i tre steg, sleep mode och barnlås. Coway är en populär leverantör när det kommer till luftrenare och deras modeller har placerats bra på test och har fått bra omdömen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Coway Coway AP-1220B
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng